Články

Zamyšlení

Utrpení - blaženost - (komentáře)

lubica
...
24. 11. 2008 9:15

"...nejíst maso je pro člověka základní a nezbytný krok k tomu, aby na světě bylo lépe..." Presne tak. Nesmierne sa ulavi zvieratam i ludom.
Jaroslav
Vegetariánství
23. 11. 2008 22:00

Já si myslím, že nejíst maso je pro člověka základní a nezbytný krok k tomu, aby na světě bylo lépe, a od toho se už může odvíjet cokoli, vím, že to je velmi obtížné akceptovat ve světě a společnosti pro kterou je konzumace masa naprosto běžná a normální, naprosto souhlasím s Lubicou a tebe Morid také chválím za tvůj komentář, neboť nyní mi rozhodně nepřipadá hloupý, má filozofie spočívá v tom, že méně může být více, nemusím mít vše co je pro většinu běžné, snažím se v mezích možností být co nejmenší příčinou utrpení kohokoli, tedy i zvířat. Zároveň si myslím, že nejíst těla zabitých zvířat není nic nepřirozeného, naopak, od toho jsme přeci lidé, abychom měli srdce a dokázali nést zodpovědnost za naše činy, proto máme svědomí, tak toho využijme, vždyť o nic nejde. To je ten největší kámen úrazu - je to tak jednoduché, že tomu prostě většina nevěří, nestojí mne to ani zrnko námahy. Ten film pozemšťané byl bohužel skutečný jako málo co, s čím se v médiích setkáme, nechť duše utýraných zvířat odpočívají v pokoji.
lubica
:)
23. 11. 2008 20:49

Vidim, ze mozes dosiahnut v zivote velke veci, zelam ti v nom vela sil a zdravia. Zvierata su tyrane uz tym, ze musia v takych strasnych podmienkach prezivat svoj zivot bez slnka a cerstveho vzduchu v rozlicnych kotercoch a klietkach, kde su uveznene a nemozu sa nadychnut cerstveho vzduchu. Ci je ich zivot idealny zistis tak, ak si si s nimi na par dni vymenis miesto. Ak by si sa dokazal vzit do toho, co asi by si citil, keby si bol na ich mieste, zistis, ze ich zivot vobec nie je taky, aky by mal byt. Ak by ludstvo nekonzumovalo maso v takych kvantach, mohli by sa kravicky kludne popasat vonku na luke a mat pri sebe svoje teliatko. My vsetci totiz zijeme neuveritelny konzum a len malokto si vazi pravu hodnotu jedla. Decka u nas v skolach odhadzuju cele velke salamove chleby a zemle, odnasaju porypane obedy s "tvrdym" masom, hadzu sa pomarancami aj mandarinkami. Plytvanie je neskutocne. Mozno u vas nie, ale neverim tomu. Mame este vela co robit, aby sme niektore veci napravili. Drzim ti pri tom palce.
Morld
:-)
23. 11. 2008 20:26

no monzna na tom prece jen neco bude treba dalsim vyvojovim krokem lidstva bude ze se odprosti od zivocisne potravi a nakonec i od rostline a najde nejakou alternativni energii.film pozemstane sem videl a take sem se zajimal o praktiky na jatkach a zjistil sem ze aspon v cesku takoveto praktiky nepouzivaji a celkove fim je znacne prehnan,napr pri nekterych scenach kdyz rikaji ze se sviji bolestech uz je davno mrtva a jedna se pouze o posmrtne tiky nebo jak tomu rikaji nad cim sem brecel tak bylo zachazeni s domacimi zviraty ciste pro poteseni to nema omluvu ale pro óbzivu to maaam jiste pochopeni ikdyz souhlasim ze nase spolecnost je rozezrana a spoustu potravi vyhazuje a konzumuje nadmiru masa podle expertu by mel zivocisny podil v nasem jidelnicku byt minimalne 30 pro zdravej vyvoj tela v dospelosti uz je tento podil mnohem mensi protoze nepotrebujem tolik mineralu vitaminu a hlavne bilkovin a vystacime daa se rici jen s cukry .stejne si ale myslim ze jist maso neni az tak nejvetsi chrich prvni by chom meli neco delat se zabijem pro zabavu a poteseni a k celkovemu chovani se k vsemu zivemu .vegetarianstvi muzem klidne odsunout sranou kdyz vydim clanky typu umelec privazal vyhladoveleho psa v galerii a ten tam pred ocima tisicu navstevniku posel hlady.tohle je pro me jasnym projevem zla se kterym bychom meli okamzite neco delat vegetarianstvi je jaksi diskutablni vec a hlavne vec nazoru to urcite nevyresime v tehle diskuzy nad tim bude muset zapremyslet vicero lidi a jak rikas je hlavni jednat nee kecat.a s tim bychom meli zacit u toho u ceho jme si jisti ze je to spatne treba ceske tresty za tyrani zvirat!
lubica
a naposledy...
23. 11. 2008 16:52

Toto povedali mudrejsi ludia, nez som ja: "Co můžeme očekávat od náboženství, které vylučuje soucit se zvířaty? Na to existuje jen jediná odpověď: Nic! Nemá smysl podporovat církve, které hlásají etiku nezastávající se právě bezmocných." Manfred Kyber "Přijde čas, kdy lidé budou cítit takový odpor k masu zvířat, jaký cítí k masu lidskému." Lamartine "Buď dobrý k lidem, k rostlinám i zvířatům. Nepronásleduj lidi ani zvířata a nepůsob jim bolest." Lao-ć (filosof, taoista) "Otázka není: Jsou schopna myslet? ani Jsou schopna mluvit?, ale Jsou schopna trpět?" Jeremy Bentham "To, že jsem se stal vegetariánem, byla jedna z nejlepších věcí, které jsem v životě udělal." Jan Burian "Cožpak nemáme potraviny bez krveprolévání? Cožpak to neznamená, posilovat lidi ke krutosti, když se jim povolí vrážet zvířatům nůž do srdce?" Denis Diderot (filosof, spisovatel) "Právě jsi dojedl oběd; jakkoliv daleko jsou jatka, jsi spoluviník." Ralph Waldo Emerson "Nic nečiní člověka lidštějším, než láska ke zvířatům." Henry Fielding (dramatik) "Bůh si přeje, abychom byli oporou zvířat, potřebují-li pomoc. Každá bytost v nouzi má stejné právo na ochranu." František z Assisi "Velikost a mravní pokrok národa se pozná podle toho, jak zachází se zvířaty" Mahátmá Gándhí "Čím bezbrannější je živá bytost, tím větší nárok má na lidskou ochranu před lidskou krutostí." Mahátmá Gándhí "Naši vnuci se nás jednoho dne zeptají: Kde jsi byl při holocaustu zvířat? Co jsi udělal proti těmto strašným zločinům? Po druhé již nebudeme moci přijít se stejnou výmluvou, že jsme o tom nevěděli." Helmut Kaplan "Omezení produkce masa o pouhých 10 procent by uvolnilo množství obilí postačující k nakrmení 60 000 000 lidí." Jean Mayer "Mohu říci, že nejpotřebnějším vědeckým kursem pro členy etických svazů byla by návštěva jatek" Henry S. Salt
lubica
Pre Morlda
23. 11. 2008 16:40

Mattie Stepanek – maly chlapec… kolko lasky je v nom, kolko neuveritelnej sily. Siril lasku, mier. Do bodky splnil svoje poslanie tu na Zemi. Nejde o dlzku zivota, ide o jeho naplnenie. Sirit lasku ku vsetkemu zivemu. Precitaj si nieco z Gandhiho. Urcite si velmi citlivy clovek, ked ta to video o Mattie Stepanekovi zaujalo, myslim, ze ziadneho citiaceho cloveka nemoze nechat lahostajnym. Skus najst rovnako citlivu cestu aj k zvieratam. Si este mlady, mas pred sebou este dlhu put. Prezi zmysluplne svoj zivot, tak ako Mattie Stepanek, lebo je to tak ako povedal L.N.Tolstoj - Kym budu jatky, budu aj vojny. Mozno prave toto by bol prvy krok k oziveniu posolstva Mattie Stepaneka, lebo podla mna nestaci len pozriet video, poplakat, a zivot ide dalej. Treba rozmyslat a hlavne konat. Najlepsie je zacat sam od seba.
lubica
Pre Morlda
23. 11. 2008 16:07

„..ale jist maso je prirozena vec od dob opicaku“, Ludia sice lovili volakedy zver kvoli prezitiu, my dnes vsak mame dostatok stravy a zvierata jeme len kvoli pozitku. Ved pre co ine by sme ich jedli, ked z nich mame rakovinu? Ale nevieme sa ich vzdat, sme zavisli, a vselijako si to zdovodnujeme. Pravda je ale taka, ze taku krutost, aka v sucasnosti vladne na jatkach, tak taku svet este nevidel, ziadna vojna, ktora tu prebehla sa jej nevyrovna, pretoze denne zomiera uple zbytocne 60 milionov zivych bytosti. Zvierata ziju v nesmierne krutych podmienkach a kozu im castokrat zvliekaju zaziva. Nechcel by si byt Morld v ich kozi, to mi ver. Ty si uz videl film Earthlings? A zdá sa ti to normálne, co tam vidis? Teba to neboli? Tak mna to boli, preto zvierata nejem. Ak si ho nevidel, tak sa pozri : http://video.google.co.uk/videoplay?docid=8152926319775495655
Jaroslav
Video
23. 11. 2008 9:24

To není reakce na to video Moride, to jsem ještě neviděl ( o tom chlapci), aby jsi si to špatně nevyložil...
Jaroslav
Moride
23. 11. 2008 9:23

Ahoj Moride, usmívám se a nekomentuji...
Morld
:-)))
22. 11. 2008 21:37

v poradku:-)chybami se clovek ucii na zaver bych jen dodal video o jiz zminenem Mattie Stepankovi. http://www.youtube.com/watch?v=JdA3qenidiM myslim ze mluvi za vse a snad i vsechno smiruje:-)
Jaroslav
pro Iv
22. 11. 2008 18:59

Ale nakonec uznávám, že kritizovat 15letého kluka byla hloupost, omlouvám se...
Jaroslav
Konfrontace
22. 11. 2008 18:38

Že se tady trochu porafeme, to snad všichni i Morid přežijeme, ale v sázce jsou důležitější věci než třeba i má ješitnost, nebo něčí rozhořčení, uvědomte si, že vše co jsem sem napsal nepíšu pro svoje dobro, naopak také sklízím kritiku. Smát se klidně můžem, ale všichni to štěstí nemají, pouze na to apeluji!
Jaroslav
Egoismus
22. 11. 2008 18:32

Jděte se ale už opravdu bodnout, o mých názorech si myslete co chcete, nikoho nekritizuji za věk, ale za hloupé komentáře, nestojím o to zda si myslíte, že jsou mé názory inteligentní, raději se zamyslete jak lidé žijí, přemýšlí a jednají, zuby, nehty se drží nesmyslů a celá příroda v jejich spárech trpí, co jsem tady řekl tím neprezentuji sebe ani vás, ale jen to aby lidi viděli realitu a to myslím doslova zrůdnost a špatnost člověka vznikající z hlouposti a nedostatku soucitu, zaslepenosti, které se říká normálnost, jsem už unavený a nebudu více házet hrách na zeď, je to zbytečné, kdo chce pochopit pochopí, kdo né bude mne brát za slovíčko. K čemu je poezie, umnění a veškerá lidská krása, když je člověk krutý a nemilosrdný tvor! končim...
Morld
:-):-):-)
22. 11. 2008 16:50

jen diky lidem jako iv stale nestracim nadeji na lepsi svet:-)nwm co dodat lepsi bude kdyz uz se budu jen usmivat:-)
iv
re.Jaroslav
22. 11. 2008 16:12

Myslim,ze je velmi kratkozrake,odsoudit nekoho a neci nazor,jen pro jeho vek.Rika ti neco jmeno Mattie Stepanek? Jestli ne,tak je to skoda.Protoze treba napriklad tento chlapec,mel na zivot zdravejsi nazor nez vetsina lidi co znam a kdy budu znat.Tento chlapec,stravil vetsinu sveho kratkeho zivota na vozicku,trpel velmi vzacnou nevylecitelnou nemoci a polovinu sveho zivota prochazel neuveritelnymi lekarskymi zakroky.V tomto stavu napsal pet bestselling knih poezie.Kdyz tento vyjimecny chlapec zemrel, bylo mu pouze 14 roku.Jeho basne jsou o zivote,smrti o vsem.Tim chci jen rict Jaroslave,kde se v tobe najednou nasla ta zloba s jakou odpovidas Morldu.Snazis se tu prezentovat jako inteligentni rozumny clovek,tak proc najednou takova zmena? Kdyby Morld nenapsal svuj vek,toto by sis napsat nedovolil.Takze prosim te,priste kdyz se ti neci nazor nelibi,prejdi ho s usmev, prihod svuj a nech na ostatnich co si z toho vemou.Nekaz sobe ci ostatnim den a mej se krasne.
Jaroslav
Moride
22. 11. 2008 13:42

Kuš už, co to meleš za hloposti, já už na tebe reagovat nebudu, raději se pořádně zamysli nad tím co to tu píšeš, a nekecej mi o nějakém dobru, když ani nechápeš o co jde, zamysli se jestli to zvládneš a nechovej se jak blázen. Víc ti už nepovím.
Morld
:-)
22. 11. 2008 13:16

dite ma tu vlastnost ze je jeste je mysl cista a nepskvrnena okolnim svetem jako u vas dospelich:-)dite nezna ponizovani a urazeni ktere je ti vlastni dite miluje vsechny jemu blizni.dite ma mnohdy lepsi umysl nez dospeli tim padem na veku nezalezi :-Pa kdyz uz dite tak ingo dite:-)
Jaroslav
Moride
21. 11. 2008 20:43

Jdi už někam s těmi bludy, nic proti tvé babičce, ale když na tuto diskuzi zatím nemáš tak si dej pohov, nic ve zlém, ale fakt jsi ještě děcko.
Morld
:-)
21. 11. 2008 18:52

to preci nemuzes srovnavat valky jsou kvuli blbosti lidi resepktive valky prisli s rozumem ale jist maso je prirozena vec od dob opicaku.to je jakoby pud ani ne vule je nebo spis genetika proste tyhle dve veci nemuzes prirovnavat podotejkam ze zalezi hlavne na pristupu jak rika moje babicka :-) a ta je chytrejsi nez my vsichni dohromady ostatne jako vsichni stari lide:-Pta by ti aj dala s veganstvim:-D
orime
Morld:
21. 11. 2008 8:37

I války se vedou už tisíce let, znamená to snad, že je to přirozené a správné? Lidstvo se vyvíjí - proto tu jsme, abychom se naučili milovat, ne ubližovat.
Morld
:-)
20. 11. 2008 22:41

faktem je ze v dnesnim svete se konzumuje nadmira zivocisne potravi .spravne ma prevazovat rostlina ale presto ma sve misto ! svoje prirozene misto uz tisice let a nikdo o tom nikdy nepochyboval ani staroveke narody jejich duchovni moudrost se neda s tou nasi vubec srovnavat!!
orime
neubližování
19. 11. 2008 22:41

buď nechci ubližovat a neubližuji (ani zvířatům kvůli uspokojení své chuti), anebo upřednostním své tělesné potřeby, ale pak nemám právo se k tomuto tématu vůbec vyjadřovat. toť celé.
Jaroslav
pro Jane
19. 11. 2008 19:36

Jane, nechci, aby to tady dopadlo jako v diskuzi v článku pod tímto, vyjadřuji pouze nesouhlas s tvým názorem a souhlas-s těmi dětmi to snad ani není možné, hrůza, podle mne tyto hrůzy začínají už u zvířat a pak se lidé neštítí ubližovat lidem, nevěřím, že někdo kdo by neublížil zvířeti by toto mohl udělat člověku, už v tom je princip vegetariánství geniální, každý máme svobodné právo na svůj názor, ten tvůj bohužel odnesou zvířátka, no jo no...
Jane
Jaroslave
19. 11. 2008 18:03

pokud ti vegetariánství prospívá, dobře...ale člověku se začal rozvíjet mozek až s přijímáním živočišných bílkovin.Znám klukan vegana, který raději chodí na injekce a zdravý rozhodně není...A to má s přirozeností málo co společného.Já jsem zas nenáviděla celý svět, když jsem viděla vražděné děti v Sieře Leone, kterých se vojáci ptali, kterou končetinu jim mají useknout...(té holčičce byli 4 roky)To jsem taky nenáviděla celý svět...utrpení zvířat taky nesnáším.ale člověk prostě všežravec je...A záleží také na zeměpisné poloze.Jinak je pro Inda, jinak pro Tibeťana, jinak pro Čecha...
Jaroslav
Ale
19. 11. 2008 9:50

Věro, nic ve zlém, nebudu se do tebe v žádném případě pouštět, jenom furt nechápu co ti brání v té nej a nejjednodušší věci, proč jsi zablokovaná? Jinak vidím, že opravdu přemýšlíš a hledáš, já neumím říct kde bůh je, nebo jaký doopravdy je, ale jsem přesvědčený, že každý akt milosrdenství ať k lidem, zvířatum a vlastně ke všem, každá pomoc bližním, odmítnutí zla, prostě každý i ten nejmenší dobrý čin učiněný s láskou musí přeci boha potěšit, a jestliže mne bolí když někdo v agónii a nesmírné bolesti dlouze umírá, jak se podle tebe může cítit bůh, ono je to vše asi složitější, nemůžeš si myslet v našem světě a histrorii válek, holocaustu a atomových pum, že je svět pouze protikladný a je zde vše v opačných pólech, podle mne nemůžeme kráčet po cestě vzhůru a nechat ostatní ve svrabu a neštovicích, proto se absolutně vzdávám veškerého svého duchovního postupu či růstu, který by mne možná přivedl k větší spokojenosti, ale udělám to na co mám: potěším někoho pěkným slovem, obejdu broučka, abych ho nezašlápl, pohladím s láskou strom a každý člověk i zvíře je mým bratrem, bez nadsázky. Kdyby jsi jen věděla jak je vegetariánská strava pestrá, maso je jen vžitý předsudek, nevím jestli to tak mělo být, ale dnes to opravdu nestojí ani zrníčko námahy, kdybych ti uvařil tak už by jsi mi možná dala konečně za pravdu. Pro mne není Vegetariánství ani Veganství žádná alfa a omega mých názorů, je to jenom má běžná a potřebná věc ohledně potravy, a když jsem viděl kravičku zavěšenou za jednu nohu, které na jatkách podřezávají krk, jí lezli její krásné oči hrůzou z ďůlků, a bučela tak,že jsem brečel a nenáviděl všechny lidi,zatím co jí za živa odsekávali končetiny a stahovali kůži. Poslouchej mne prosím jasně a zřetelně, toto se děje každý den, je to svět za popnou, aby ho miláčci lidé neviděli a týká se miliardy tvorů denně. Jestli máš trochu srdíčko, tak mne přece musíš pochopit, proč mi chceš vnutit, že musím tolerovat tak strašný masakr, a když říkáš, že možná jednou bude lépe jak to chceš vysvětlit těm, kteří to už bohužel odnesli kvůli naší pyšné hlouposti, nechci zapomenout na nikoho ani na člověka ani na zvíře, kteří byli zavražděni. A v jakého vlastně věříš boha, né v milostivého a milujícího? já jsem s ním ve velkém boji, ale vím, že se mu mohu přiznat ke svým pochybnostem o tom co stvořil a myslím si, že je to právě on, který mne vede, abych byl takový, jaký sem. Pamatj si, že vegetariánstvím nic nezískáš, lidé si budou ťukat na čelo, budeš vést dlouhé, předlouhé diskuze třeba s lidmi, kteří jako ty hledají klid a mír pro svou vlastní duši, budeš si trhat vlasy hrůzou, když se ráno vzbudíš a zas a znova budeš vědět, že proběhnul další transport a následná hromadná boles, krvavá lázeň. A nikdo ti neřekne, mě je to také líto, tak že se mi ani nechce žít...Vegetariánství není žádný velký čin, je to obyčejná lidská vlasnost a jestli to jednou pochopíš, bez ohledu jaké klady, nebo zápory ti to přinese, budu šťastnější, jsme přeci lidé a cítíme a takové maličkisti přeci můžeme zvládat sami, myslím si však podle situace, že démon zla je tak mocný, že všem nalhal tolik hloupostí a lidé se jich drží a ještě za ně bojují, tak za co chceš bojovat za život, nebo za smrt, nebo ti to už opravdu nestojí za to bojovat? už jsi ve svém středu a vše chápeš? Říkal jsem, že ti už psát nebudu, ale chtěl jsem to ještě zkusit, vysvětlit, že máme moc darovat milost, tak proč si to nepřiznat, alespoň každý sám sobě, ahoj a drž se, ať už je to jakkoli, píši zde dost otevřeně, vydávám tak svou kůži na trh víš, není mi dvakrát příjemné být za blázna...
garias
otázky...žiadna odpoveď
19. 11. 2008 7:34

musím na úvod podotknúť, že veta povedaná na konci bola vskustku bizardná. Možno niekomo uspokojila, mňa totiž nie. Nechcem nikoho urážať, ani autora, ale používaním takýchto slovných hračiek pravdu nemôžeme hľadať. Znelo mi to akoby nebolo dôležité či autor hovorí pravdu alebo jeho kritik, je dôležité , že sa ich názory líšia teda je to pre osoh všetkých. S tým enormne nesúhlasím. Čím duchaplnejšia myšlienka, čím silnejšie myslenie, a bližšia pravda, tým je to viac aj pre toho kto práve mlčí. To je môj názor. Ďalej by som chcel podotknúť takýto fakt. Treba si vprvom rade uvedomiť, že slová ako skutočnosť, vízia, fikcia či fakt, nekonečno, či dokonca dobro alebo zlo, to sú všetko pojmy ktoré si vytvoril sám človek a dal ho do spojitosti môžme povedať najviac s vierou. Prečo? Pretože sa na ne ľahko hovorí, "Nerozumieš Bohu preto, lebo je nepochopiteľný tvojím rozumom" Kto mi to povie, musím si o om myslieť, že sám otom takmer nič nevie a nielen to, ale ani nechce, čo je ešte horšie... Musím priznať že som ateista. Býval som katolík a to do špiku kostí. Až som ale prestal len bezducho počúvať kázne farára ktorý strúhal nezmysel za nezmyslom a sám tomu neveril, začal som hľadať inde. Vedel som, že v kostole nemôžem hľadať, navyše kňaz číta to čo je písané v knihách ktoré mal k dispozícii a teda stačí si zobrať kde tu knihu. Myslel som, že budem hľadať iba odpovede. Otázok bolo habadej, a tak som si myslel , že sú už takmer vyčerpané. Ako veľmi ma prekvapilo, keď som zistil, že príbeh hľadania pravdy bude naopak. 6iadne odpovede, aled iba ďaľšie otázky. Po dlhom čase som narážal na chyby v bilbii, ktorú ktosi nazýva knihou kníh :D Toho musím ihneď vysmiať do tváre, pretože biblia nielnže nieje knihou kníh, je vnej toľko chýb, nezrovnalostí, lživých faktov, nezmyslov, či veľké množstvo prekrútených faktov že nie o veľkej knihe ale o knihe ako takej nemôže byť ani reči. Netvrdím že sú vnej úplné fikcie. Áno tie veci a udalosti sa kedysi mohli stať, ale nie vtakom podaní ako sa tu píše. O samej potope už písal sumeri či neskôr babylončania, egypťania, dokonca som našiel aj o noemovej arche písanej v perzii... Veľmi skoro som došiel k záveru, že ak budete kritizovať kňaza, či veriaceho faktami, upozorňujem iba faktami, napokon skončí váš rozhovor v jeho ústach slovami "Boh je nepochopiteľný" To je veta ktorá bola vsugerovaná veriacim aby si mysleli, že oni majú neomylnú pravdu, a všetci naokolo nech už sú hľadači pravdy akýkoľvek sa smrteľne mýlia a treba ich usmerniť, takému človeku ani vo sne nenapadne že by mal pravdu druhý. Ani mu nemôže pretože by sa tým odvrátil od Boha. Veriaci sú väzňami sami sebe. Ja som to pochopil keď som mal 10,11 rokov. Niektorí to nechápu v 60tke. Mohlo by mi to byť ukradnuté, že ktosi tomu verí, ale ak niekto verí v takéto veci, nepýta sa na fakty, na dôkazy, to znamená že slepo uverí takmer všetkému čo mu ktosi i ten najväčší blbec povie, a taký človek namá pre tento svet žiadnu cenu...