Články

Zajímavosti

Věštecké umění hrou i zábavou - (komentáře)

Zbyněk P
Věrko,
3. 04. 2009 17:07

v něčem s Vámi souhlasím, ale mám několik ALE..... 1.) píšete, že tazatel přijímá věštbu pasívně... Z části máte pravdu, ale zapomínáte na další velmi důležité aspekty. Kdo dá z těch, kteří předvídají krk na špalek za to, že to, co přepověděl se skutečně stane??? Vždycky ten předvídající bude míti plnou "nůši výmluv" proč se to nestalo. Tím se nechci vůbec nikoho dotknouti, či zhazovat důležitost této činnosti - předvídání. Další opomíjená drobnost :"Je obrovské nebezpečí v tom, že onen příjemce věštění si "díky" této věštbě něco nasugeruje (i když se s tím vůbec "nebezpečím" ani nemusel setkat před věštbou) a na základě této špatné věštby a autosugesce si zkomplikuje další část svého života. Podle mne je pasívnost (v tomto momentě) nejlepší obranou, tedy kladem, než-li záporem. Nejlepší a nejobjektivnější by bylo, kdyby si každý člověk sám sobě udělal vlastní věštbu (pochopitelně až po tom, co se obeznámí se základy), aby nebyl nikým ovliněn a netažen někam, kde neměl vůbec "přijít". 2.) Píšete,že by věštění mělo uklidnit a vést každého v jeho životě tou pravou cestou..... Je to překrásná myšlenka, ale opět s několika ALE... Nebo-li: pojem "Pravá cesta" je natolik diskutabilním pojmem, že si jej každý přetvoří k obrazu svému, tedy dle vlastního naturelu. Tato myšlenka by byla i realizovatelná, ovšem za předpokladu, že věštci (tedy ti, co věští a je jedno jestli z karet, koule, ze socu, horoskopu,atd.) by byli opravdu plnohodnotní a zodpovědní, aby předvídali jen pravdu, nepřimíchávali sem své fantazie, lži aj. Aby si zcela uvědomovali dopad svých "odfláknutých" či "mylných" předpovědí, a aby jim bylo jasno, že když něco (i nechtěně) zalžou, že to může míti a bude míti osudový dopad na toho posluchače, pro kterého ta předpověď byla učiněna a nesli za to duchovní odplatu. 3.) Uvádíte: "Prodávat pravdy dle vyspělosti tazatele...." Věrko, to snad nemyslíte vážně ???!!! Podle jakých kritérií by jste chtěla pravdu členit? Že je dotyčný mladík ? Že je ženatý? Že je stařec? Že má modré oči a hnědé vlasy? Nezlobte se na mne, ale tato Vaše úvaha je opravdu zcestná a "smrdí" namyšleností a egoismem. Nené přece vůbec možné někomu říkat pravdu, druhému jen polopravdu a třetímu jen bláboly. To opravdu není možné!!! Toto nevidím jako tvůrčí přístup. Rovněž i ten fakt, že by jste chtěla někomu (a nyní je zcela jedno komu) prodávat pravdu!!! Skromně se zeptám :"Jste duchovním člověkem? Nebo jste člověkem, který se duchovnem, tedy prodejem duchavna, živí??? Prosím, sama si na tyto otázky odpovězte, a dle toho prosím reagujte. Přeji hezký den. Zbynek P.
Věra
Sama
2. 04. 2009 16:19

se zabývám věštěním z tarotových karet, velmi důležitá u toho je znalost života,a intuice. Souhlasím s pisatelem, že hodně lidí přijímá věštbu pasivně a není schopen jednat jako samostatná jednotka.Jinak je to velmi pěkný článek.Věštění by mělo sklidnit a vést každého v jeho životě tou pravou cestou a pravdy by se měly podávat podle vyspělosti tazatele.
Morld
:-)
1. 04. 2009 14:58

velice pekný článek avšak nesouhlasím s naznačovaným nazorem ze osud nelze změnit.toto tvrzení je podle mě milné a dokladá ho také qvantová fyzika a osobní skušenosti.ale k tomu je třeba pochopit princip paralalních vesmírů.člověku bez činosti je dána cesta po hlavní silnici.člověku se životem ve svých rukou je dána cesta odbočkou.není lehké odbočit.Přesto vše to fakticky jde!