Články

Zamyšlení

Jediná univerzální bytost - (komentáře)

den
omyl?
29. 04. 2009 17:15

-pardon, rostliny jsou samozřejmě živé chtěla jsem jen uvést příklad energetického pole
den
:)
29. 04. 2009 17:12

podle mě to vyjadřuje rovnost všech prvků, at už živých či neživých (v rámci naší všem dobře známé fyziky používám přirovnání živ a neživ)a nekonečnost toho všeho, boření hranic, neomezené a nepředvídatelné jednání na které vše reaguje,tedy vzájemné působení o živých a neživých věcech se dá samozřejmě diskutovat donekonečna :), jestliže i neživé věci mají kolem sebe energetické pole (např u rostlin to je aura)jsou živé? na určité úrovni bych řekla, že ano
garias
fascinuje ma
29. 04. 2009 10:02

ako ľudia hovoria a vysvetlujú veci - atóm, elektón, bunka, hviezdy, galaxie atď., keď o týchto veciach vieme pramálo. Článok v podstate hovorí pravdu, že všetko môžeme brať ako akýsi fungujúci orgán, pretože všetko na všetko naväzuje a vplýva. A iba to a nič iné, viac nám článok nehovorí nič. Podobné úvahy sú na úrovni istej predstavy, resp. získania informácií, z ktorých už viac povedať nevieme, pretože nemáme potrebné informácie. Svet, v ktorom žijeme je SUPER-zložitý. Tak zložitý, že povedať iba: "Je to organizmus", nestačí. Nevieme ani čo je to atóm, energia-hmota. Vieme ako sa asi správa, nevieme však prečo sa tak správa. A v tom je naše podstatné mínus. Môžeme špekulovať donekonečna aký je zmysel života, hmoty, energie, ale pokým ju skutočne neodhalíme, neobjavíme, bude to všetko k ničomu. Najprv musíme ale odhaliť SPôSOB akým tento zmysel života objasníme. Musíme sa naučiť správne žiť, ale hlavne správne uvažovať a prestať veriť. Nemyslím v Boha, ale vo všetko. Musíme vieru odhodiť a navždy toto slovo zameniť za - Viem ("že to tak je"). Inak naša existencia nestojí za nič.
Jaroslav
Nevím
29. 04. 2009 4:26

Nevím proč si lidé vše tak zjednodušují a dokáží mluvit o tak obrovsky abstraktních a složitých tématech s jistotou a vykládat jak to je, souhlasím že bychom se měli chovat ke všemu a ke všem jako k živé bytosti, ale myšleno spíše metaforou,nemůžeme přeci zjednodušit např. sluneční soustvu zpodobněním k jádru a obalu atomu, tuto podobnost přeci znali už fyzici v 19. století a mne napadla snad v šesté třídě po první hodině o atomech - je to dětsky zjednodušeno a uvádím to jen jako příklad, připadá mi že je zde spousta Ensteinů,ale aby si někdo přiznal: ano svět je moc zvláštní místo a je potřeba ho zkoumat, hledat smysl života a zároveň si být vědom své malosti a nevědomosti, uznat že neví, to je velmi vzácné, připadá mi to jako obhájci, jako advokáti, kteří se za každou cenu budou snažit překroutit si skutečnost k obrazu svému, aby jim tam snad něco nevypadalo z kontextu a zavedených duchovních kolejí a nezbláznili se z toho,neztratili svou berličku, potřebujete řád věcí, jste na něm tolik závislí....a přitom je ten řád založený na ubohých zvycích a kolektivních hodnotách, které mají někdy velmi dalece např. od opravdové humanity a lásky, je mi jasné, že je tento můj komentář stejně zbytečný jako cypřiš ve dvoře...ale myslím si že cesta vede třeba neubližováním a pochopením své sounáležitosti ke všemu živému a né lidské nadřazenosti, čímž vlastě nevyvracím tedy myšlenku článku, pouze apeluji na zbytečně odvážné a zjednodušené závěry.