Články

Videa

Vegan - video - (komentáře)

williamcross
orime
11. 11. 2009 21:37

maloměšťáci no...
orime
williamcross:
11. 11. 2009 9:00

je to, jak píšeš a sám jsi živým důkazem, že to funguje. Jenže, kdo se masa nechce vzdát, toho žádné argumenty, ani důkazy nepřesvědčí, to už jsem zjistila. Chudáci zvířata...
williamcross
video
11. 11. 2009 0:14

co se videa týče, souhlasím s ORIME
williamcross
takže...
11. 11. 2009 0:11

na úvod bych chtěl říct, že jsem vegetarián od cca 7-mi let a nemám žádné zdravotní potíže, které by se dali s vegetariánstvím nějak spojovat. co se mé fyzické kondice týče, sem na tom dobře a o dost líp, než lidé z mého okolí, kteří maso jedí. co do alergií, tak žádnou netrpím...
pokud by ste mě brali jako pokusné zvíře, tak myslim že experiment probíhá opravdu žádoucím způsobem a bez vedlejších účinků ;)...


za druhé... vegetariánství není žádný výplod moderní doby, existuje už tisíce let. jeho počátky sahají do indie a starověkého řecka (např. pythagoras byl vegetariánem).


za třetí... stačilo by jen zadat slovo "vegetariánství" do wikipedie a můžete se dočíst jak působí odpírání si masa na zdraví :
Podle nedávno publikované zprávy Americké dietetické asociace a Kanadských dietologů je správně rozvržená vegetariánská strava nutričně vyvážená a zdravotně přínosná v prevenci i v léčbě různých onemocnění. Vyvážená vegetariánská strava je vhodná pro všechna životní období, včetně těhotenství, kojení, dětský věk i dospívání. Vegetariánská strava také může uspokojit nároky vrcholových sportovců. Na stránkách ADA lze nalézt abstrakt tohoto prohlášení. Český překlad celé zprávy(včetně výživových doporučení) lze nalézt na Britských listech.

-pokud chcete odkaz, tady je : http://cs.wikipedia.org/wiki/Vegetari%C3%A1nstv%C3%AD#Vegetari.C3.A1nstv.C3.AD_a_zdrav.C3.AD


... za čtvrté... co se veganství týče, na wikipedii také můžete najít jeho vliv na vaše zdraví:

Odborníci na výživu se shodují, že stravu bez živočišných potravin lze sestavit tak, aby byla nutričně adekvátní.[zdroj?] Je přitom třeba dbát především na dostatečný příjem vitamínu B12, vitamínu D, jódu, selenu, vápníku a omega-3 mastných kyselin[1][2].
Správně sestavená veganská strava má navíc oproti konvenční stravě některé zdravotních výhody, a to především nízký obsah nasycených tuků, cholesterolu, živočišných bílkovin a vysoký obsah polysacharidů, vlákniny, hořčíku, draslíku, kyseliny listové a antioxidantů, jako je vitamín C a E[1].
Mnozí lékaři jsou odpůrci veganské stravy, protože i když je možné jen na základě rostlinné stravy získat všechny nutrienty[zdroj?], je sestavení vhodného jídelníčku často zanedbáváno (důvodem může být buď prostá lenost, někdy ale i hrubá neznalost).[zdroj?] Potom se lze nejčastěji setkat s anémií z deficitu zejm. vitamínu B12[3] nebo vzácněji železa[4]. Velmi vzácně se lze setkat i s deficitem některých aminokyselin, z klinické zkušenosti jde typicky o intelektuálně ne zcela kompetentní těhotnou ženu. V tomto případě však hrozí závažné poškození plodu.

a odkaz : http://cs.wikipedia.org/wiki/Veganstv%C3%AD#Vliv_vegansk.C3.A9_stravy_na_zdrav.C3.AD


teď suďte...
orime
objavovatel:
10. 11. 2009 8:16

obdivuji tvůj úctyhodný věk a paměť, mohl bys sepsat třeba nějakou autentickou kroniku lidstva, když toho tolik pamatuješ, například, že maso bylo odjakživa základní potravinou lidstva a s tím zubním kazem... :)no coment.
Ty tvoje argumenty nemá vůbec cenu rozebírat. Kdo nechce vidět pravdu, ji zkrátka nevidí, ani kdyby mu byla 1000 krát předložena přímo před nos a nějaké vysvětlování je úplně zbytečné. A ty jsi přesně ten případ.
Smyslem videa určitě nebylo, aby se ihned zrušily všechny velkochovy a zvířata se nahnala do lesů. Ale aby se alespoň někdo zamyslel. I když v případě tohoto videa - nevím...
objavovatel
....a este som zabudol
9. 11. 2009 21:40

Zakladnou potravinou ludi odjakziva bolo maso! Kym ludia nezaciali jest obilniny tak sa nevyskytoval VOBEC zubny kaz. Ha? zaujmave....preco? Teraz mudrujte!
objavovatel
no pekne...
9. 11. 2009 21:32

Ze imunitny system cloveka povazuje maso za cudziu latku tak vacsiu hlupost som este nepocul a neviem ktor mudrlant to povedal. Isto zas taky co nejedol maso aby sa obhajil. Chodte za lekarom co vam povie....ale to uz nechaj me tak. Idem ku videu.
Takze podla videa by sme mali prestat chovat uplne zvierata, uplne ich prestali jest a tak dalej aby sa usetrila voda a podobne. Keby sme tie zvierata nechovali na to co sa chovaju tak potom si myslite ze by prezili? Nebodaj by kravicky a ovecky len tak slobodne pobehovali po zelenych lukach? Kravy by sa nedojili, ani mäso by sa uz nevyuzivalo. Tak to potom ich mozeme nechat rovno na pospas svojmu osudu a nechat ich len tak.Ved keby sme ich mi ludia nechovali tak uz by davno možno vyhynuli! Ved sa uvedomte? Vam nic nehovori potravinovy retazec? tak potom zakazte liske chytat mysi a zajace, sokolom mensie vtaky a podobne... Mne to pripada naozzaj tak ze: nechovajme kravy, prasata proste nic, aby bolo dost vody a podobne. Dalej.... ze v kry je obsiahnuty stres a strach zvierat. A rastlina nieje ziva? Ona tu tiez nieje na to aby sa odthla a zjedla. Ona rastie a primazivyny preto aby dospela, zakvitla a rozmnozila sa. To je vse. ja mozem tiez povedaz ze vrazdite rastliny. Chapete? presne opacka terminologia ako tvrdite vy mne!
orime
koudy:
8. 11. 2009 12:16

Já bych zas uvedla na pravou míru fakt, že je vědecky potvrzeno, že lidský imunitní systém považuje maso za cizorodou látku. Tudíž maso je nejen mrtvé, ale plné hnilobných bakterií z rozkladného procesu. A to už vůbec nemluvím o stresu a hrůze, která je obsažena v krvi jatečních zvířat.
Takže používat jako argument marketingový blábol typu "tělo živiny z masa potřebuje - potřebovalo je tisíce let předtím, potřebuje je i teď" je mírně řečeno zavádějící a samoúčelné.
koudy
...
25. 10. 2009 0:43

Jenom bych uvedl na pravou míru fakt, že člověk je všežravec, nikoliv masožravec... Zrovna tak ne bíložravec, jako si někteří lidé vsugerovávají.

Veganství je podle mě naprostá hloupost, a jak už bylo xkrát zmíněno, tělo živiny z masa potřebuje - potřebovalo je tisíce let předtím, potřebuje je i teď.
Problém je ale ve zdroji. Když už jsem zmínil ty dávná léta - dříve lidé zabíjeli z hladu a nazmar nepřišly ani kůže, kosti apod. V dnešní době se zvířata doslova vyrábějí, hromadně zabíjejí, a poté putují na pulty obchodů. Bohužel, nabídka často převyšuje poptávku.

Sám maso jím, a přiznám se, že rád. Je to ale jenom díky tomu, že "vím, co jím". Při pohledu na nějaké masné výrobky v hypermarketech - které mají leckdy s masem velmi málo společného - se mi, lidově řečeno, zvedá kufr..
Emil
Veganství
18. 10. 2009 14:51

Máme pro to české slovo vegetariánství,snad trocha omezení živočišné potravy prospěje.Emil
Jaroslav
objavovatel
18. 10. 2009 8:53

né, chlapče, já netápu, a je mi v první řadě líto zvířat, kteří jsou vrženi napospas lidem s podobnými myšlenkovými pochody jako máš ty, a je vás hodně, chudáci zvířata ve vašich spárech, ale musím být chápající, nemůžeš to prostě pochopit, stejně jako mnoho dalších, pochopit, prohlédnout, uzřít - to je bohužel to nejtěžší co na světě existuje, i když se to potom jeví tím nejsnadnějším co jen může být, je mi líto i tebe a ostatních stejně smýšlejících, neboť vás čeká dlouhá a trnitá cesta, ale ty by jsi mne raději ukamenoval než mi uvěřil a já, protože miluji všechny živé bytosti, nebudu už lidi napadat, nehledě k tomu, že mne samotnému by před lety nebylo vůbec příjemné kdyby mne nějaký bláznivý vegan poučoval, jenže tady jde o životy a nesmírné utrpení, já to dělám kvůli zvířatům, neboť jejich bolest cítím jako svou, ale také si myslím, že bolest kterou způsobíš druhému, dostaneš od života zpět, cítím to, ale to není zdaleka důvod mého veganství, tím je pouze soucit a láska k lidem, k přírodě, ke zvířatům, k rostlinám a jestli je bůh na de mnou tak především k němu, je to můj dar jemu, myslím že mne nepochopíš, kdyby nešlo o zabíjení, nikdy bych si nedovolil někoho poučovat, je mi to proti srsti...vnucovat svou pravdu, ale v zájmu trpících a slabých, bezmocných nemám jinou možnost.
objavovatel
....podobne
17. 10. 2009 23:37

....podobne
Jaroslav
Miriam
17. 10. 2009 9:28

A co čekáš proboha, že někdo pochopí zde pochopí Veganství? já vegan jsem jak jsem již psal, ale ten film je hroznej, trapnej propagační kus, tím nepřesvědčíš ani troubu....

Objavovateli ha, ty jsi totál mimo mísu, ale totál...
Miriam
to all
17. 10. 2009 8:31

Vidím, že místo toho, abyste trochu rozebrali děj filmu nebo hovořili o problémech, tak se tady hádáte mezi sebou, kdo že to má pravdu. Škoda, že někteří lidi takto kazí výborná témata.
objavovatel
>>> Jaroslav
17. 10. 2009 0:08

ranajky: chlieb z pikantnou salamou
obed: vyborny gulas alebo taky rezen cez dva taniere...mnam
vecera: zjem hocico co nezje mna...
...asi tak

Ja vas nechapem ako to fakt rozmyslate. Ze nejest maso. Ved ja by som skoncil z odvapnovanim kosti v nemocnici asi za par dni. Posilujem a venujem sa zjazdovej cyklistike co da aj poriadne zabrat a vyzaduje si fakt podiadny vydaj energie. A keby som nejedol maso tak odkial ju naberiem? Staci ked som mal zaludocne problemy a cele dni som bol len o suchych rozkoch a zeleninovych polievockach. Po 2 dnoch som ledva ruku zdvihol aby som otvoril dvere. Ale ked som sa najedol niecoho poriadneho potom sa u sily vratili. A zivocisne bielkoviny? Viem ze su aj nahrady ale to je zas len cisty marketingovy tah. Najdi mi jedineho vrcholoveho sportovca co je vegetarian, a nemusi byt vlastne ani vrcholovy spotrovec. Videl si uz aby tehotna zena bola vegeterianka? Taka neni lebo ona tiez potrebuje zvyseny prijem bielkovin a vsetkeho. A preco vznikaju akoze choroby a neplodnost? No z vegeterianstva. A potom sa cuduje mlady par preco nemoze mat deti ked je niektory vegetarian. A ak by sa im aj podarilo potomstvo tak takyto potomkovia dalej ako budu zit? Chudokrvnost, odvapnovanie kosti a HLAVNE alergie! A tu je kamen urazu. A uz rastie "nevyvinuta" generacia co len zije z farmaceutik. A tu zas je to vsetko dookola. A ze z coho su civilizacne choroby. Presne z takychto lzi co si vtlkate do hlavy! Ved sa uz preberte a nenahovarajte si tu taketo lzi. Si od prirody masozravec tak sa tak aj chovaj. A nepresviecaj ze maso je zle a ze skodi. Keby sme boli do prirody iba bylinozravci tak preco potom nemame traviacku sustavu napriklad ako krava...Ha?
Jaroslav
Vladimíre
15. 10. 2009 20:50

už jsem nechtěl reagovat, ale rozesmál jsi mne, měřím 187 cm a vážím 90 kilo, posiluju a nepamatuji se, kdy jsem byl naposledy nemocný, nech to plavat......pěkně si tě konzumní společnost vychovala, pěkně jim zobeš z ručičky a jedeš v zaběhnutých kolejích, ale víš co se píše v bibli: i kdyby jsi byl jediný, nedělej to co dělají všichni....mě je jasné, že mi neuvěříš, ale trasořitka fakt nejsem, a nemocný už vůbec né....a také nejsem tlusté prase s tučným pupkem z masa....
vladimír
pro Jaroslav
15. 10. 2009 20:24

Nevyhrál, mám prostě pravdu, kterou dosvědčují tisíce roků zpět. Národy a kmeny, které se živily prostě jen obilovinami, hmyzem, houbami a kůrou ze stromů zanikly, NEEXISTUJÍ, nebyly životaschopné. Nic ve zlém, i Ty musíš být - tedy po fyzické stránce - slabý a vyřízený. Neustále choroby, neduživost - jako ostatbě každý vegetarián či vegan. Naše (lidské) tělo je prostě uzpůsobeno pro jiný druh potravy, nežli Ty propaguješ...
Jaroslav
Vladimíre
15. 10. 2009 20:12

Tak ty si stejně myslíš, že jsi vyhrál....proto také ukončuji debatu
vladimír
pro Jaroslav
15. 10. 2009 20:04

Já to respektuji a KANIBALY pochopitelně zavrhuji. Nás totiž Bůh stvořil ke svému obrazu, ne zvířata, nýbrž člověka (lidstvo). Kanibalismus je neskutečná zrůdnost (běžná u některých druhů všežravých zvířat). Možná také proto si s nimi nemůžeme být rovnocenní. Už ale tu debatu nechci jitřit a rozpitvávat. Respektuji Tvé názory, nikomu je ale nevnucuj, škodí to skutečně zdraví a zkracuje život, to Tvé veganství.
Jaroslav
Vladimír
15. 10. 2009 19:49

To mi je jen o 4 více...můj pstoj neznamená, že tě zavrhuji, ty by jsi přeci také nezavrhnul kanibaly, ale pro mne je maso jako potravina zcela nepřípustné, nespojuji tkáně, svaly a části živých bytostí s jídlem, ani psát o tom nemohu, jak je mi při tom pomyšlení zle, ano necháme to na prozřetelnost boží, jsem ochotný se před ním konfrontovat.
vladimír
pro Jaroslav
15. 10. 2009 19:32

Je mě 33 let a za svůj život jsem zažil více nežli někteří, možná, ani za 100 let. Nechme to tedy na osudu a Bohu, který jej řídí.
Jaroslav
Vladimíre
15. 10. 2009 18:58

předpokládám, že jsi ještě dost mladý, nemám čas vyvracet ti tvé postoje, nech to na osud a třeba na pána boha...co z toho když ti řeknu že se mýlíš, nic....neuvěříš
vladimír
pro Jaroslav
15. 10. 2009 18:00

Já zvířata také nepovažuji za své nepřátele, rovněž však ne za nám rovnocenná (tou rovnocenností jako myslíš např. to, že by měla mít stejná práva jako my a že by třeba hubení potkanů nebo jiných hlodavců mělo být považováno za vraždu?). Dále, lidské tělo je prostě tak uzpůsobené, že se bez masa prostě neobejde. Pokud ho nekonzumuješ a rovněž nekonzumuješ jiné jejich produkty (mléko, mléčné výrobky atd.), jelikož již toto pokládáš za jakýsi akt jejich zotročení, dělej dle svého uvážení, ale podobnou propagandou nepřímo nepoškozuj zdraví ostatních - děkuji. Pochopitelně jsem proti tomu, aby byla zvířata chována ve strašlivých podmínkách či jejich usmrcování probíhalo bestiálním způsobem, jak je tomu (ve většině případů) dnes.
Jaroslav
Vladimíre
15. 10. 2009 10:47

tvá věta jsem normální, proto zvířata samozřejmě s chutí jím je symbol toho proti čemu léta bojuji, prot já prohlašuji nejím zvířata ani nic z nich, protože je mám rád a považuju je za své přátelé a rovnocenné obyvatele této planety, asi proto, že nejsem normální, ale je to pro mne morální.
objavovatel
maso
15. 10. 2009 1:02

Maso som jedol, jem ho a aj ho jest budem....tak nas stvorila matka priroda tak preco sa obmedzovat kvoli niecomu co nam nahovaraju iny.

Tak potom to mozem povedat aj takto: naco mas dve oci a dve usi? Ved si staci jedno. Tak si jedno oko vypichi aj tak budes vidiet.... Preto sme taky aky sme fyzicky aby sme mohli sa zivit aj masom a na tom nic nezmenis. Ani ziadne nahrady zivocisnych bielkovin ti nepomozu...
Jaroslav
pro Vladimíra
14. 10. 2009 19:39

Vladimíre, řešil jsem to tu už mockrát, jsem z toho unavený, ale jestli se chceš podívat na to čeho se zuby nehty držíš a nedokážeš si bez toho představit být mrkni na tohle video, já zase nedokážu být s tím:

http://video.google.com/videoplay?docid=2252588966161406164#
vladimír
pro Jaroslav
14. 10. 2009 18:12

S tím tulením masem to byla pochopitelně trošku provokace, ale maso jíst musíme, jinak by naše fyzická stránka byla velmi chabá a předpokládám, že ortodoxní vegetariáni a vegani umírají tak ve čtyřiceti padesáti letech. Ještě se chci Jaroslava přeptat, dle Tebou hlásaného šílenství, dáme hospodářským zvířatům svobodu (jedná se o desítky milionů krav, domácích prasat, ovcí a stovky milionů - snad miliardy - kusů drůbeže, plus miliony králíků, koz atd.). Pokud bychom tyto volně vypustili do přírody, nezanikne (nebude prostě sežrána a spasena) do několika mála let (možná měsíců)? Vy jste opravdu šílenci, ne však nebezpeční, vaše úděsné vize se NIKDY neuskuteční a já si dám vždy své vepřo-knedlo, gulášek, pečenou husičku nebo šťavnatý steak. A tak to má být.
vladimír
Maso samozřejmě jím!
14. 10. 2009 16:52

Jsem normální, proto zvířata samozřejmě s chutí jím, a to každý den (bez masa a uzenin si nedokažu představit jediný den v týdnu). Možná také proto jsem absolutně zdravý a fyzicky silný, lékaře jsem nemusel navštívit dobrých 15 let. Nejraději mám tulení maso, škoda jen , že je tak nedostatkové...
Jaroslav
Pravopis
14. 10. 2009 2:58

Již tradičně se omlouvám za pravopis.
Jaroslav
Veganství a toto video
14. 10. 2009 2:55

Jsem plně přesvědčený vegan, ale to na věci nemění to, že se mi toto video vůbec nelíbí, když je člověk vegan přeci jen si musí určité věci hlídat, vegetariánství je co se týče stravy plnohodnotnější, ale odmítám mléčné výrobky a vejce právě z důvodu toho, že zvířata umírají za maso, mléko i vejce stejnou mírou, ale jen tak říct, že je veganství zdravější je moc zjednodušené. Jinak mi to přijde jak od svědků Jehovových, tedy sektářské a vadí mi ty nedomyšlené variace na navrácení půdy divokým zvířatům, a co tedy z hovězím dobytkem? prasaty? podle mne i tato zvířata mají nárok na život, samozřejmě když nenažraní lidé je nebudou jíst, nebudou se ani po milionech zabíjet, ale ti co žijí budou potřebovat naši péči a lásku stejně jako divoká zvířata, veganství je cesta srdce, ale aby mohla být opravdu praktikována, musí to být i cesta rozumu, obnáší stejně poviností a témat k přemýšlení jako vše ostatní, kdybychom už dokázali dát zvířatům svobodu, máme také povinost, aby i my i oni s ní uměli naložit. Prostě nechci dělat něco zbytečně složité, ale zároveň to nechci bagatelizovat a nasazovat si růžové brýle.