Články

Zamyšlení

Z nebe prší ptáci, oceán vyplavuje jeho obyvatele - (komentáře)

daiterr
Morlde,
21. 01. 2011 17:31

a víš, co je největší sranda? Že ať se bude dít cokoliv, tak stejně si to užijeme na plné pecky, protože tady nejsme náhodou. Tak, jako vše má svůj smysl, tak i my jsme tady za "poznáním".. no.. teda pánbůh s námi zlé pryč, protože osobně mám tři miliardy chutí, ale ani jednu na prožívání jakékoliv apokalypsy, apokalypsičky, ba ani takové nějaké mini..mini..mini..apokalypsičky. No co už - dali jsme se na vojnu, tak musíme holt vydržet. I to jsou ty "boží mlejny", protože nikdo z nás v podstatě netuší, co jsme si kdysi pradávno v jiných zrozeních natropili, takže můžeme jen občas čekat, z které strany něco přiletí "o))
Morld
:-)
20. 01. 2011 23:57

jakoby si mě z duše mluvil...:-)
Myšlenka, která mě, ale opravdu zaujala. Je myšlenka tvojich božích mlýnů mezi většíma společnostma lidí. Nic takového mě předtím nenapadlo a nikdy sem nic takového ani nečetl... a za předpokladu funkce takovéhoto mlýnu? tuto společnost rozhodně nečeká nic pěkného. Především pak tu činorodou amerikkckou..
daiterr
Morld
15. 01. 2011 16:32

Kdysi dávno to fungovalo tak, že to, co se vypěstovalo na jednom území jednoho klanu, tak se tam i zužitkovalo. I zlato, které se pak používalo jako platidlo, tak na tom samém místě mělo hlavní platnost. Tím se zamezilo inflaci a hlavně - lidi se měli tak, jak si vypěstovali a zužitkovali.

Dnes je to totálně postavené na hlavu, protože děcka za zasranou misku rýže musí dřít a nemají z toho prakticky nic, ale jejich zboží se prodá někde ve světě a hlavní profit má ten, který prakticky nehne ani prstem. V přírodě se tomu říká "cizopasení"..

Dnes cizopasí pár procent obyvatel na většině světa. Aby se někdo nemýlil - tohle nemá nic společného s podnikáním. Už jen z principu. Dobrý podnikatel dá svým lidem takové podmínky a výdělek, že jsou v pohodě a dělají rádi. Neříkám, že takoví nejsou, ale většina pouze cizopasí a situace se vyhrocuje.

Vlastně je to moderní forma otroctví, kdy nejen, že musíš opravdu makat, abys přežil, ale hlavně si zajistit jídlo, bydlení a jiné věci. Se koukni kolem sebe - kolik lidí dělá práci, kterou by opravdu dělat chtěli? Také moc ne. V drtivé většině dělají lidé to, co jim nese aspoň pár šupů,za onen pomyslný pocit vlastnění něčeho, co je stejně pomíjivé.

Snad jednou bude moci na světě dělat každý práci, která se mu bude líbit a za tu práci bude mít něco, za co v pohodě přežije. Ale nesmí to být peníze. V momentě, kdy jsme před pradávnými lety přešli od výměnného obchodu k penězům, tak v té chvíli lidstvo odbočilo špatně.. Nastal totiž čas cizopasníků. A kobylky cizopasí dodnes.

Takže budoucnost lidstva je taková, že se musí zbavit kobylek. A při tom by ani ty kobylky se nemusely mít zle. Stačilo by jen jedno - aby nebyly tak donekonečna nenažrané.. Jenomže znáš to - budeme štvát proti sobě vzájemně Afričany, protože tím si zajistíme, aby pořád díky nestabilitě systému byli zaostalí a tak můžeme nadále drancovat jejich bohatství.

Kdyby totiž Afrika řekla jednou stop a postavila se na vlastní nohy, hned by se stala jednou z velmocí. Mají tolik diamantových dolů a jiných surovin, že by byli v pohodě. A proto je potřeba je štvát proti sobě, posílat tam "humanitární pomoc", kterou si tam stejně rozkradou místní bossové, ale hlavně, že ta zeme bude furt v nepokojích a nebude se vyvíjet. A tak bych mohl pokračovat.

Naštěstí je tahle realita realitou neutrality. Vše inklinuje právě k tomu, aby bylo v rovnováze, takže jakmile na jedné straně je moc "zla", vždy se stanou události takové, aby se to vyvážilo silami "dobra".. Na jedné straně si jistí darebáci mnou ruce, jak ždímají masy lidí, ale na straně druhé se stávají čím dál častěji takové věci, jako je třebas jakési podivné procitání a pocit, že "tohle je na pendrek", všeobecná nechuť k systému - zkratka se lidé probouzejí s nějakým smyslem pro správnou věc. A to je dobře.

Až si lidé začnou čím dál více uvědomovat, že vše kolem nás, včetně jich samotných, jsou pouze kvanta energie a nic více, pak nastane doba "zázraků", protože lidé pochopí, že mohou měnit realitu k obrazu svému. Ono v podstatě se to děje neustále, jen si to neuvědomujeme. Přísloví, že "každé přání se bohužel plní",platí každou minutu. Vše je přání. Každá myšlenka. Každý strach.. každá nenávist k jiným.. stejně jako láska a přátelství. To všechno nám mění realitu.

Lidé se rodí, aby se naučili pracovat s energií. Někteří procitají, jiní se v tom pořád plácají jak slon v porcelánu. Ale nic netrvá věčně. Přitom stačí jen tak málo - "naučit se správně si přát.." A jednou se to lidi naučí. Záplavy u nás dobře známe, že? Někteří z nás si je setsakra užili na vlastní kožuch. To si pak člověk rázem uvědomí, když tak usíná v přeplněné tělocvičně pod erární dekou, jak je to naše "bohatství" pomíjivé..

Česká Republika je takové zvláštní místo. Záplavy tady nás učí, abychom si nezvykali příliš být majetničtí, protože jednou se o své domovy budeme dělit. Proč? Lidé z přímořských oblastí budou nuceni ustupovat do vnitrozemí. A tady také může být ještě pěkně husto. Nebudou tu zemětřesení. Ani požáry. Ani nějak větší extrémní záplavy, než už byly. Dokonce ani válka v tom hrozném slova smyslu, ale.. Bude to jednou o lidskosti a přístupu jeden ke druhém. Odmítneme masy lidí, kteří budou ustupovat před zvedající se hladinou oceánů? Nebo je pustíme na naše území? A když je pustíme - budeme s nimi umět se sžít?

Tady si neodpustím jednu paralelu - majorita / minorita.. Češi / Cikáni (Romové) Jasně, že 99.9 procent z nich jsou strašní a nepřizpůsobiví, lezou na nervy, dělají bordel a cizopasí dávkami na společnosti - to je prostý fakt. Ovšem vždy platí, že každá společnost má své zrcadlo a to ji nastavuje takovou tvář, ze které se má poučit.

Toto zrcadlo nastavuje odraz společnosti takový, jaký ona společnost nechce sama vidět. Cikáni kradou a využívají? Drtivá většina - bohužel ano.. Bohužel ale jak se chová naše "bílá" společnost? Na vyšších místech se čóruje, jak se jen dá.. Když se nenapakujeme na dálnicích, tak se napakujeme na různých stavbách.. Když tam ne, tak zas jinde, ale hlavně, když sype...

A ruku na srdce - ten z nás, kdo žil za totáče, si jistě vzpomene na heslo, že "kdo nekrade každou hodinu, okrádá svoji rodinu.." A že jsme sakra čórovali.. Spoustu věcí jsme nepotřebovali, ale kradlo se mnohdy jen tak - ze sportu, z hecu, z potěšení, "jak naserem ty LM, co hlídají na bráně.." a podobně.

To, že jsme z toho mnozí dávno "vyrostli", je samozřejmě vývoj a pochopení, ale ono zrcadlo nám stále nastavuje "karmické" dluhy, co máme mezi sebou. Jasně, že to neomlouvá Cikány (Rómy), aby se chovali, jak se chovají, ale také je potřeba si přiznat, že my jsme nebyli jiní. Bohužel.. A mnozí z nás nejsou jiní dodnes, jen to není tolik vidět. My máme svoje Cikány, Slováci mají svoje Cikány a Maďary, Jugoslávci mají svoje.. no tak tam je to taky šílenoast.. USAmani mají svoje "Afroameričany", Mexičany, Portorikánce, Jamaičany a mnoho dalších, takže se z toho taky hezky můžou zvencnout.

Francie má své Muslimy (taky co by chtěli? To byly samé legie a samé sraní se do Arabů a hle - jak se to otáčí... Francouzi jim kdysi zapalovali vesnice a Arabové jim dnes zapalují auta a předměstí.. Zasrané Boží mlýny, že?..) Takže celkový průser je ten, že sice na jednu stranu víme, že ti a ti se chovají jako hovada, je jasné, že by se tak chovat neměli, ale bohužel si musíme hezky "slízat tu smetanu", co se tady za desítky let nahromadila.

A mimoto je tady ještě jeden nešvar - vzájemná nevraživost majority a minority se dost často zneužívá právě k odvádění pozornosti od jiných problémů. Jistým hajzlíkům totiž vyhovuje, že je tady tato nevraživost a moc by byli rádi, kdyby to tak zůstalo. Doufejme, že lidi na obou stranách budou rozumnější a stihnou se včas "probudit"..

Každopádně se blíží doba nejen velkých migrací národů, ale hlavně také "dělání si pořádku na svém prahu" a konec sraní se do jiných. A bohužel jak si usteleme, tak si lehneme..
Morld
:-)
15. 01. 2011 2:47

to nobrain:
promin, ale to že sem přijdeš a vysměješ se tu nečímu názoru jen podtrhuje tvoji přezdívku..
Nesměju se ani jehovistů.. prostě mají ten názor a věří mu.. já mám svůj a nikomu ho nevnucuju. Jestli ty si našel absolutní pravdu v učebnici dějepisu tak prosím. Já sem pročetl trocha víc knížek a z toho důvodu, považuju argumenty, kterýma setu vy dva oháníte za zcela zakomplexované do rámečku obecného světa. Víš ta nejpokročilejší věda, už sama došla k objevům, které ji postavily na tenký led. Objevi, které v tvé databázi chybí a to je možná právě ten důvod proč se mě vysmíváš. Nedostatek informací!

a ještě něco... stejně tak se smáli Galileovi, a za pár let se z něj všichni posrali.. Za 50 let si řekni: safra ten Morld měl pravdu a jestli néé řeknu tak já to řeknu o tobě:-P
to daiterr:
přesně toto jsem měl na mysli...
Jde to všechno spatřit obyčejným selským rozumem. Jen když člověk zapomene na všechno co do něj od malička tlačili a popřemýšl. Všichni básní o určíté křižovatce a já myslím, že právě toto je ona. Cesta tohoto systému je podle mě slepá ulice.. ale zase nepředstavuji si svět zpátky ve středověku. Představuju si spíš svět, lokální produkce a lokálních vlád. Nepředstavuji si svět bez elektřiny, ale ze samostanými lokálními sítěmi. Jakákoli unie at už evropská či americká, se všemi jejich super vychytávkami na masování mas - podle mě vyhoří.. Protože,, pověz mě.. Kolik imperií tu už bylo?:-) a kde jsou?:)
nobrain
to Morld
14. 01. 2011 22:56

ja som uz bazant neni . Ja som bol natom jak ty . Myslel som si ze som tasko duchovne rozvynuty ,

Morld skus prestat chodit na taketo stranky a skus prestat na rok filozofovat tam tadadaaaa a dostanes sa tam de si bol ked si mal 13 akurat s ovela realnejsym pohladom na svet .

Chovam sa tak ze nic neviem a smejem sa na tych co si myslia ze duchovnu chapu :D hehe . Ono je tych pravd strasne vela .Takze smejem sa :D Keby som nezazil neake to duchovno , nechodil by som pravidelne na tuto stranku ale berem to doslova asi kazdy clanok s velku rezervu .
daiterr
Morlde
14. 01. 2011 18:36

Tím osamostatněním, možná, myslíš asi to, že když si něco nevypěstuje člověk sám, tak nemá. A to se možná bude týkat všeho. Zdá se mi, že se naštěstí hodně lidí probouzí a chce "zastavit svět, aby mohli vystoupit" - neboli - štve je ten systém, kdy je vše závislé na financích. Ale ani to by možná nebyl takový problém, kdyby za ty prachy byla aspoň pořádná kvalita.

Vem si třebas takové... ehm... nejmenované hypermarkety - to je takový přeplastovaný Matrix, že by ani Dejvídek Kaprfildůj na to neměl. Třebas párky: koukneš na to - párky. Čuchneš k tomu - ... asi... párky.. Takže možná maso... jenže nakonec zjistíš, že to není ani maso a nic, co bys znal. Prostě dokonalá chemicky vychytaná slátanina a my to žerem, protože holt jsme tak blbí většinou a jsou i tací, kteří holt na jiné věci finančně nemají.

Všude je to samý "E vitamín" a už je ho tolik, že docházejí číselné řady.. Kolikrát, když jsem tam viděl tu zeleninu, tak aji proletěly jakési ty kurvypiče s dovětkem, že "to by ani prasata nesežraly".. A přiznám se, že už se mi několikrát stalo, že jsem tam sice jel na nákup, ale nic nekoupil a otrávený odjel.. To člověka někdy prostě zhnusí. Už začínám přemýšlet o těch "biobedýnkách", kdy máš opravdu vše čerstvé a snad nechemické.

A nebo pěstovat si to sám, jenomže tady je to taktéž docela zdivočelé. Když jsem, coby malý smyk, musel kydat hnůj od micáků a slípek a... a... atd.. tak jsem držkoval. Dnes toho lituju a dal bych cokoliv za to, abych ten hnůj měl. Od něj se odvíjí naprosto vše na zahrádce. Máš hnůj, můžeš pěstovat. Pěstuješ, máš svou zeleninu. Dnes je situace taková, že jediný "hnůj" je tak možná tráva ze sekačky.

No a další problém - představ si, že by nám típli elektřinu. Ono se to nezdá, ale jsme dost závislí. To před měsícem nám tady nešel večer tři pitomé hodiny ten úžasný zEONovaný proud a já zjistil, že su, ty woe, vlastně mrtvý.. Televize - nejela.. Rádio - nejelo.. PC a internet - také nic.. Mobil jak na potvoru vybitý.. No a dopadlo to tak, že jsem seděl s hlavou v dlaních, přemítal nad tím, jak jsem prakticky zplastovatěl a děcka i s přítelkyní si ze mne dělaly srandu. No a teď si vem, že by tu elektřinu típli na furt..

Oni vůbec jsou v EONU a ČEZu kouzelníci. To zapneš takhle vařič, eletroměr jede, kolečko valí jak Rambo do pralesa, ale do vařiče nejde skoro nic. Inu.. kouzelníci.. Na ně by se nechytal ani Houdini.

Když si vzpomenu, jak jsem byl malý, vypli eletriku a já celý nadšený a "babi, budem držet tu černou hodinku a vyprávěj.." A dnes? Nedej bože, aby to típli.. To by bylo řevu jak opičím ráju..

Takže jestli myslíš, jako osamostatnit se takhle, tak to nás čeká pořádný detox..
Morld
:-)
13. 01. 2011 17:25

Bass a nobrain jste pro mě bažantíci.. Ještě dost omezení obecným a oficiálním vnímaním světa. Reagoval bych uplně stejně, když sem na tyto stránky poprvé přišel ve svejch 13, ale postupem času jsem začal zjištovat, že svět není tak černobílej jak vypadá:-)

To daiterr:
nemám v umyslu psát žádný článek. Vzhledem k tomu, že jich zde na toto téma bylo v minulosti uvedeno několik.
Dále bych pak byl vystaven značné kritice našich dvou nejmenovaných kritiků...

Osobně bych, ale poradil každému at je připravený se kdykoli osamostatnit:-) Protože naše největší zranitelnost je globálnost naší civilizace... tím samozřejmě nemyslím stavění protiatomového krytu s pul tunou fazolí:D
daiterr
padající ptáci
13. 01. 2011 14:42

Podle jistých poznatků jednou za čas dochází k tomu, že se Země "přepólovává" jednou za několik tisíciletí. Při přepólování, které samozřejmě není ze dne na den, dochází k narušení geomagnetického pole Země, na které je ptactvo dost vázané a podle nějž se řídí. To může mít za následek, že ptáci nechtěně zmatkují a mohou do sebe, pokud letí v hejnech, narážet. Následek je pak jasný.

2012 - Morlde, možná by nebylo špatné dát tady článek o tom, co by nás mohlo očekávat. Myslím, že by to za přečtení jistě stálo.

Země, jako živý organismus. Jisté odnože Buddhismu mají teorii, dle které se vyvíjíme postupně - od minerálů, přes rostliny, hmyz, zvířata až k lidem a pak výše. Pokud toto vezmeme v potaz, pak Země může být "shlukem živých minerálů" se svou vlastní "skupinovou duší", takže i když to zní jakkoliv legračně, moc bych se tomu asi nesmál.. Vtip je akorát spíš v tom, že houby vlastně víme, na čem jsme. Těch našich "jakože" pět smyslů, kterými se tady sčucháváme s tím naším megaMatrixem, nás může také řádně klamat a my ten klam, díky smyslovému omezení, nejsme schopni prohlédnout. Ne nadarmo se říká, že pravdu máme hledat ve svém nitru a ne okolo sebe..
garias
Zem je živá
13. 01. 2011 14:26

Niečo by som povedal aj ku vete "Zem je živá":

Čo je to elektrón? Elementárna častica, skladajúca sa z ďaľších malinkých častičiek energie, ktorá reaguje na svoje okolie istými silami.
Čo je to hornina? Zhluk elementárnych častíc, ktoré reagujú na seba navzájom, ale aj na okolie, ktoré na neho pôsobí.
Čo je to planéta? Zhluk masy hmoty, ktorá reaguje...

Čo je to život?
Hmota, ktorá reaguje na seba - vlastné vzťahy, telo, ale reaguje aj na okolie. Napríklad: gravitácia, žiarenie, INFORMÁCIE! (informácia má formu nejakého pola ktoré nám mení spôsob mechanizmu premýšľania v mozgu - niečo uvidím, niečo sa tým priučím).

Život je také uskupenie hmoty (veľmi zložité), ktoré dokáže NAJRÝCHLEJŠIE reagovať na pôsobenia inej hmoty...napríklad zákon prežitia.

Ak niekto povie, že Zem je živá, odpoviem mu:

Z hľadiska života akého poznáme (organizmy), NIE JE živá. Ale z hľadiska všeobecného života , aké pozná VESMÍR (život ako pôsobenie hmoty na seba), TAK POTOM ZEM URČITE ŽIVÁ JE! (V podstate, ako všetko čo je súčasťou vesmíru) :DD
garias
už dávnejšie
13. 01. 2011 14:16

už dávnejšie bežal dokumentárny film o HOLUBOCH. Holuby boli tak zvláštne zvieratá, že dokonca v Druhej svetovej vojne sa používali ako informačný donos. Boli prípady keď zachránili stovky vojakov na miestach kde zlyhala technika spojenia.
Fašistický Wehrmacht (nemecká armáda) mala dokonca špeciálne jednotky, ktoré mali za úlohu vycvičiť sokoly a zneškodňovať spojenecké holuby. Všetci v druhej svetovej vojne, mali za príkaz okamžite zostreliť holuby, ktoré prelietavajú popri hranici, alebo letia od či ku nepriateľovi a nepatria im.

V tomto dokum. filme dávali aj, ako sa holuby pohybujú po zemi, ako nachádzajú smer a hlavne ako vedia SAMÉ OD SEBA, kam majú doletieť.

Údajne sa riadia magnetickým polom Zeme, ktoré keď sa zvyklo zmeniť - intenzitou, dochádzalo ku omylom holubov.

V našom prípade uhynutých vtákov by sa mohlo jednať o nejaké pôsobenie týchto Geomagnetických polí, ktoré síce my nevnímame, ale vtáky áno -možno poriadne citlivo.
lup
poznámka
13. 01. 2011 7:36

Aj tak sa ľudstvo na Zemi správa ako baktérie v neliečenej hnisajúcej rane nejakého organizmu. Len aby sa raz nezačal ten hnisajúci organizmus brániť.
nobrain
bass moj clovek :D
12. 01. 2011 22:00

bass moj clovek :D . ece nekto povie ze mesiac je zivi a dam mu nastudovat jak vznikol mesiac
Bass
...
12. 01. 2011 20:21

Morld: A jisté prastaré národy se třeba domnívaly, že je Země placatá. To neznamená, že jim hrabe, ale že neměly prostředky jak to zjistit (nebo nevěděli jak).

Jinak Země je těleso tvořené převážně z hornin = velký kámen. Zvířata a rostliny jsou žívé, né celá Země proboha!

Morld
:-)
12. 01. 2011 18:16

možná mě hrabe, ale jestli mě tak i nespočtu prastarých národů, které po tisíciletí uchovávaly vědomost, že země je zase jen zvětšeným organismem... :-)
nobrain
nescem byt zly ale...
12. 01. 2011 17:45

nehrabe vam troska ? zem zivy organizmus :D zem nas odstrani :D matka země na to sama nestačí :DDdd pardon
gurudeva
pomoc
12. 01. 2011 9:55

Bohužel matka země na to sama nestačí tak jsme jí zhuntovali že si jí ani nezasloužíme chováme se jako by nám patřila ,ale ona nám nepatří,
Morld
:-)
12. 01. 2011 0:21

je dost naivní si myslet, že na něco sama nestačí:D jestliže jsme její problém tak nás odstraní:-) je to předvídatelná a zcela pochopitelná reakce každého živého organismu... otázkou je jestli jsme tím problémem sami osobě..?
gurudeva
pomoc
11. 01. 2011 10:00

Lidičky mějte více rady naší matku zemi, ona nás potřebuje více než kdy jindy už na to sama nestáčí
Pomáhejte jí co to dá, každá pomoc je přínosná
Meditujte na ní a posílejte jí hodně světla a lásky je to živá bytost ,
Jak se lidstvo chová k ní, ona se chová k nám
Děkuji Rajendas.
Morld
:-)
10. 01. 2011 23:06

víte nikdy sem nevěřil, že 2012 bude zlomem věků jen proto, že to řekl nějaký prorok! bohužel po všech jasných náznacích a faktech, které se se staly a probíhají mám jasno. Neříkám vubec, že to přijde v jediný den. Ale následujících pár let zažijeme to co si už zřejmě nikdo nepamatuje... Netvrdím, že vím stoprocentě co, ale vím že to bude něco pořádného:-) přeci jenom nikdy nebyly všechny ty konspirační teorie a proroctví tak blízko svému vyjasnění či naprostému propadáku...? Čekáme už hezkech pár tisíc let:D ten rok už nějak vydržíme ne?:)
lup
z tlače: SME 7.1.2011
10. 01. 2011 13:07

Prečo padajú mŕtve vtáky na zem
V Spojených štátoch aj vo Švédsku zaznamenali záhadné masívne úhyny operencov. Experti za tým vidia ohňostroje a silné búrky.

Mŕtve vtáky
Beebe v Arkansase: päťtisíc drozdov a škorcov, ohňostroj
Louisiana: päťsto vtákov, búrka
Falkoping vo Švédsku: desiatky vtákov, ohňostrojWASHINGTON, BRATISLAVA. Malá obec v americkom Arkansase, okres v Louisiane či malé mestečko vo Švédsku. Všade tam objavili v posledných dňoch stovky mŕtvych drozdov a škorcov.

Okamžite nasledovali tvrdenia, ktoré sa pokúšali vysvetliť tento hromadný úhyn. Najbláznivejšie zahŕňali blížiaci sa koniec sveta, mimozemšťanov či vládu, ktorá sa rozhodla otráviť svojich obyvateľov jedom, čo rozprašovala nad mestami.

Ani jedno z týchto bizarných tvrdení sa nezakladá na pravde. Pravdepodobnejšie vysvetlenia hovoria o šoku zvierat, splašenom úteku, pri ktorom dezorientované vtáky utrpeli vážne zranenia a zahynuli. Príčinou mohli byť ohňostroje, prípadne extrémne počasie.

Vyplašené vtáky
Fenomén „popadaných drozdov“ začal krátko pred oslavou Nového roka v arkansaskom mestečku Beebe. Do okien zrazu začali vrážať vtáky, padali na strechu, niektoré narážali do dopravných značiek či stĺpov.

Ráno obyvatelia objavili ulice posiate mŕtvymi telami. Tisícky uhynutých drozdov a škorcov ľudí vyplašili, nepomohlo ani upokojovanie odborníkov.

Testy však potvrdili ich prvú verziu. Vtáky podľa pitvy zomreli na následky vnútorných zranení, krvácania, mali dolámané krídla - všetko to nasvedčovalo na zrážky a údery.

Otrava neprichádzala do úvahy. Otázne však zostávalo, čo tisícky zvierat s veľmi slabým videním v noci vyplašilo až tak, že sa zdvihli a splašene poletovali.

„Rozprával som s tými, čo boli vonku, keď vtáky narážali do vecí,“ povedal pre USA Today ekológ Robert Meese z Kalifornskej univerzity. Podľa svedkov drozdy lietali veľmi rýchlo a narážali do prekážok.

„Čo vyzerá ako veľká záhada, záhadou nie je. Keby sa to stalo niekde v strede pšeničného či kukuričného poľa, zrejme by sme sa tým ani nezaoberali,“ dodal Meese.

Nebezpečný ohňostroj
Okrem okolia Beebe sa však mŕtve vtáky objavili aj v Louisiane či vo švédskom Falkopingu. Aj v tomto 15­tisícovom meste poslali uhynuté zvieratá na rozbor.

Podľa Švédskeho národného veterinárneho inštitútu však nevykazovali žiadne znaky choroby ani infekcie a zomreli pravdepodobne na následky silného nárazu, ktorý spôsobil vnútorné krvácanie.

Príčina takéhoto správania je zatiaľ nejasná, úrady však odhadujú, že by to mohol byť rovnako ohňostroj, ktorý vtáky vyplašil a tie zmätene narážali do okolitých objektov.

Náročnejšie je však vysvetliť úhyn v Louisiane. Mŕtve zvieratá sa nachádzali v mimomestskej oblasti, kde ľudia zrejme nevystreľovali zábavnú pyrotechniku. Tu však mohla byť podľa odborníkov príčinou silná búrka a blesky.

Že si to médiá vôbec všimli, zase súvisí s predchádzajúcimi udalosťami. United States Geological Survey totiž pripomína, že za posledných tridsať rokov zaznamenali len v Spojených štátoch najmenej šestnásť hromadných úhynov drozdov.