Články

Zamyšlení

Prínos cirkvi I. - (komentáře)

Dave
Také přínos církve
7. 07. 2011 12:54

http://www.youtube.com/results?search_query=Pedophile+Priest+in+Catholic&aq=f
lup
Vážený pane Zbyňku
3. 06. 2011 22:53

Som rád, že ste sa zasmial. Smiech je zdravý.
K bodu 2: konzervativizmus je naozaj vnútornou záležitosťou vedenia cirkvi. Aké to má pre cirkev dôsledky, to je predsa jej záležitosť. Nie Vaša alebo moja.
K bodu 3: neospravedlňujem ani neobhajujem zločinné skutky predstaviteľov cirkvi. Aj vo svojom príspevku spred 24 hodín som to jasne vyjadril.
K bodu 10: čo sa týka kláštorov a vstupu do rehole, vychádzam z dokladov rehole Františkánov, uložených v štátnych archívoch na Slovensku. Mám na mysli chudobu novica pri vstupe do rehole. Nepoznám históriu Vami spomenutých kláštorov. Ani ja, ani Vy však nemôžeme na základe histórie niekoľkých kláštorov aplikovať udalosti na všetky kláštory v Európe za histórie 1,5 tisíca rokov.
Opäť použijem mnou otrepanú vetu: všetko robia ľudia.
S pozdravom LuP
samby
lup
3. 06. 2011 17:23

u hereze bylo procento odsouzených k smrti relativně malé, jelikož církev věřila, že tyto lidi lze napravit, nejčastěji se ukládal trest pokáním, poutí, nebo doživotním nošením žlutého kříže. Celá polovina z počtu lidí popraveným za herezi, byla ve Španělsku během deseti let, kdy vládli v podstatě jen biskupové a to těžce despoticky.

U čarodějnictví tomu bylo naopak, jelikož člověka spolčeného s Ďálblem podle církve nešlo napravit.

A ještě jednu věc měly tyto procesy společnou a to, že na rozsudky se čekalo roky v těžkém žaláři, který spousta lidí taky nepřežila.
garias
Lup
3. 06. 2011 14:05

Lup máš naprostú pravdu. Cirkev mala pre spoločnosť a veľký prínos. O tom niet ani najmenších pochýb. Ja však tento prínos pripisujem dobrým ľuďom, ktorí v nej nepochybne boli. Obyčajní kňazi, ľudia z vrstiev chudobných, ktorí biede dobre rozumeli, mali vzdelanie, boli nad sedliakmi a snažili nevzdelaným nejako pomôcť.
ALE to boli vždy len ľudia. My to radi pripisujeme cirkvi, ale ja stále vidím iba dobrých ľudí, ktorí pomáhali a zlých, ktorí okrádali - odpustky.
Zbyněk P.
Pro Lup-a
3. 06. 2011 11:07

Vážený pane, opět jste mne vydatně rozesmál, a proto si dovolím, na nějaké Vaše reakce opět odpovědět.
K bodu 2) : píšete o tom, že je to jen vnitřní záležitost církve. Je a není, neboť jaká je uvnitř, tak se projevuje navenek (viz magický zákon o Smaragdové tabuli“) a tou svou zkostnatělostí přilévá ještě více oleje do ohně, tedy o to větší je zloba na ni (magický zákon : „Akce a reakce“).
K bodu 3) : píšete, že je to jen mizivé množství viníků z celku. Dle mého soudu, i kdyby to byl jen jeden, jediný viník, tak tam v církvi nemá co pohladávat, a měl by býti potrestán dle práva soudu. Proč jej neupálí jako přisluhovače ďábla ? tedy jako čarodějníka ? A to vůbec ještě nebereme v úvahu, jaký následný psychický dopad to má na ony zneužité chlapce !! Prosím, neomlouvejte takové konání silou přírody !! Příroda zde nemá co pohledávat. To zneužití hochů je jen pidivýseč toho, čeho se církev dopouštěla a dopouští na obyčejných lidech. Vždyť lidé jí věřili a věří ? o to více je takové jednání zavrženíhodné a mělo by býti jasně a viditelně potrestané (a né jenom přesunutí do jiné země, kde ho nikdo nezná, a kde může opět „vybaklit ten svůj ocas“ a dělat si tam zase to stejné !! A to reagujeme jen na to, co se dostalo na veřejnost. Jsem skálopevně přesvědčen o tom, že církev i v dnešní době vykonává hrůznosti hodné černé magie vůči lidem, ale že to setsakramentsky skrývá a maskuje.
Je až s podivem, kolik zvěrstev církev učinila a činí, a přitom jsem slyšel jen krátkou a nijakou omluvu za to, že upalovali lidi. Nezlobte se na mne, ale co je tohle za chování ? Dle mne je to obrovská hrůznost, a církev by měla především vrátit majetek těm, komu jej ukradla pod jmenovkou : čarodějnictví, a také by se měla postarat o to, aby upálení lidé (a to nejen kvůli čarodějnictví, ale i jiní, kteří byli církví upáleni, např. Jan Hus, aj.) byli, když nic jiného, tak aspoň svatořečení, nebo aspoň nějak se s nimi vyrovnali za takováto zvěrstva. Krátká a nijaká omluva je plivnutím lidem do obličeje a výsměchem lidu, neboť to ukazuje na to, co všechno si církev může dovolit, aniž by byla potrestána. Taková nijaká a krátká omluva mi nestačí k tomu, abych přestal vidět a vnímat to, co všechno tato černomagická církev provedla za zvěrstva. Připadá mi to, že zastáváte názor, že každý vrah, když se jakoby omluví, tak by měl býti zproštěn viny, a měl by býti osvobozen a aby mohl opět žíti volně a spokojeně mezi lidmi a mohl opět páchat další své zvěrstva.
K bodu 9) : Píšete mi, že jste neuvedl, že králové neuměli číst a psát??. A co je prosím uvedeno v odstavci , který začíná slovy: „Hovorí se, že stredovek????“, kde konkrétně píšete, že : “V tejto době spravidla ani králi nevedeli písať a čítať??.“ Chcete mi snad namluvit, že je to má osobní vidina, a že si slovíčka seřazuji podle toho, jak bych to chtěl, aby to bylo napsáno? Sám si to, po sobě, můžete přečíst. Dle mne je to pouze Vaše snové přání.
K bodu 10) : Není třeba chodit kamsi za hranice. Stačí si přečíst historii různých klášterů u nás (tedy na Moravě ? např. Dolní Kounice, a v Čechách), a vlasy se Vám budou třásti hrůzou a tehdejší bezmocí.
Přeji hezký den. Zbyněk P.
lup
Samby
3. 06. 2011 9:34

Hej, to som prehliadol. Napriek tomu by ma zaujímal skutočný počet procesov, mučených a popravených. Neviem, z akých zdrojov čerpajú rôzni autori, či existuje nejaká centrálna evidencia, alebo len v archívoch na jednotlivých biskupských úradoch po celej Európe. Otázne je, či niekto "neupravil" podľa seba číslo o nejakú nulu podľa účelu svojej práce.
S pozdravom LuP
samby
lup
3. 06. 2011 9:25

asi si mě špatně pochopil, za čarodějnictví uvádím asi 300 000, za herezi 65-70 000. Těch deset milionů, bylo myšleno tak a mám to v příspěvku i uvedeno, že se nejednalo o rozsudky církve, ale o případy kdy své činy hájili lidé božím jménem(což byla ostatně nejčastější obhajoba vraždy a nutno podoknout, že tomu většina "obžalovaných" i věřila).
lup
pre Garias
3. 06. 2011 9:23

Aj pápež Ján Pavol II. verejne kritizoval činnosť katolíckej cirkvi v dávnej minulosti. Tak neviem, prečo stále reči o tom, čo zlé urobila. To je všeobecné známe. Opakujem: článok hovorí o prínose cirkvi pre dnešnú Európu. O tom mále, čo cirkve zanechala pozitívne. Prečo sa nebavíme o tom, ale stále len o tom zlom? Pretože nám to vyhovuje?
S pozdravom LuP
garias
Existuje...
3. 06. 2011 0:16

Existuje jedna najväčšia pravda o vojnách:

NEexistuje vojna, ktorá by bola následkom svárov a nenávisti národov samotných. Ľudia nemali nikdy nič proti ľuďom iného národa. Vždy šlo o politické machinácie, o chamtivosť a zlobu ľudí, ktorí si nezaslúžili ani pohľad najchudobnejšieho človeka.

Či už križiacke vojny, upalovanie vzdelancov, inkvizícia, odpustky, strašenie ľudí peklom ak nebudú veriť, to všetko je práca ľudí, ktorí majú jediný cieľ - bohatnúť a vládnuť na obyčajných ľuďoch.

Keby bola cirkev taká dobrá ako o sebe tvrdí, musela by začať tým, že bude podporovať masy ľudí proti tým, ktorí tie vojny robia. Proti pár ľuďom, ktorí zabili vo svetových aj iných vojnách milióny ľudí. To však neurobí. Prečo? Pretože sú to tí istí ľudia. Áno čítate dobre - vrahovia a zlodeji sú ako vo vládach, tak aj v organizáciach, ktoré títo vrahovia podporujú.

Všetky organizácie vytvorené vládnucimi triedami sú proti obyčajným ľuďom, pre zisk majetkov a moci.
PREČO SI MYSLÍTE, že CIRKEV JE VÝNIMKA ???
lup
Pane Zbyňku,
3. 06. 2011 0:00

Príspevok je dosť dlhý na to, aby som sa vyjadril ku každému bodu, čas pokročilý... Uisťujem Vás, že súhlasím s niektorými Vašimi názormi.

Bod 2: považujem za vnútornú záležitosť cirkvi.
Bod 3: koľko kňazov sa dopustilo pedofílie? Dvadsať, tridsať, zo zhruba 250 tisíc na celom svete? Vypočítajte percento. Samozrejme to neospravedlňuje, číslo by malo byť rovné NULA.
Bod 4: z histórie vieme, čo funkcionári cirkvi robili, miešali sa do štátnych záležitostí, pápeži posielali kliatby, intrigy, naháňali sa za majetkom, milenkami, morálka Borgiovcov,...
Bod 7: po potulkách novoobjavenej Ameriky pálili kňazi indiánske písomné pamiatky písané na koži. Po Mayoch sa dochovali len tri.
Bod 8: boli v stredoveku podmienky na hromadné vzdelávanie pre obyčajný ľud? Napríklad materiálne, technické? Treba si uvedomiť, že aj deti museli s rodičmi pracovať na poliach, aby sa rodina uživila. Kde by sme dnes boli, keby Mária Terézia neustanovila povinnú školskú dochádzku v Rakúsko-Uhorsku? V kláštoroch a cirkevných školách študovali nielen kňazi, ale aj napr. Galileo Galilei, René Descartes, Isaac Newton. Prečo? Rodičia boli pri peniazoch. O čom je dnes štúdium na vysokej škole?
Bod 9: píšem o stredoveku (to je od 6. stor. do nejakého 15. stor.) a nepíšem, že žiaden kráľ nevedel písať a čítať.
Bod 10: naozaj si myslíte, že do kláštorov prichádzali len samí boháči? Naozaj tam vstupovali aj takí, o akých píšete. Ale vstupovali tam aj obyčajní nemajetní ľudia. A čo sa medzi stenami kláštorov odohrávalo? Aj vraždy. Myslím, že to bolo v Moskve (minimálne v Rusku). Dva kláštory v malej vzdialenosti od seba - mužský a ženský. Pri vykopávkach pri vonkajšej stene ženského kláštora našli kostry desiatok nemluvniat. To mi je roky známe. Príroda si žiada svoje :-))

Pane Zbyňku. Práve preto, že v tlači aj diskusných fórach sa na cirkev len kydá, rozhodol som sa ukázať, že prispela aj niečím málo pozitívnym. Netvrdím, že sa mi to podarilo. Pretože aj Vy poukazujete na všeobecne známe negatívne pôsobenie cirkvi. A treba si pozrieť definíciu cirkvi. A potom si znova prejdite všetkých 10 bodov a zhodnoťte, či nejaký Joška Troška z Vyšného Nižného mal záujem na križiackych výpravách, pálení kníh, inkvizičných procesoch,... Treba rozlišovať, čo páchali funkcionári (pápež, biskupi). Treba si uvedomiť, že všetko robia ľudia. Niekomu zachutila majetok, moc, sláva, a dokázal zneužiť Ježišovo učenie. To nakoniec konštatujete v bode 1.
Dobrú noc. LuP
lup
Garias
2. 06. 2011 23:54

V žiadnom prípade nechcem, aby článok budil dojem, aký z neho máš. Dosť sa nakydalo aj z Tvojej klávesnice na cirkev, že vyznela ako zločinecká organizácia, ktorá nepriniesla svetu nič dobré. Preto som sa rozhodol napísať o prínose. Netvrdím, že cirkev nepáchala zlo, netvrdím, že bez nej by sme pokapali hladom. O negatívach sa napísalo dosť. PÍŠEM LEN O PRÍNOSE, O POZITÍVACH. Preto ten dojem. Treba mať na pamäti definíciu cirkvi.

Letopočet - samozrejme nejaký by bol. Rovnako mohol ostať v celej Európe rímsky letopočet, rovnako sa mohol presadiť židovský letopočet, ktorý v Izraeli okrem „nášho“ fičí dodnes. Taktiež si mohla každá krajina vytvoriť svoj vlastný letopočet. Ale cirkev sa „postarala“ o jednotný v celej Európe. Sobota - sabat, je židovský deň voľna vychádzajúci z biblických udalostí. Kresťanstvo ho zmenilo na nedeľu z dôvodu, že Ježiš v nedeľu vstal z mŕtvych. To všetko určite vieš. Preto som dal slovo vďačíme do uvozoviek. Nedeľa bola „uzákonená“.

V ostatných poznámkach som sa opäť presvedčil, že nečítaš text pozorne. Prečítaj si ešte raz celý článok a porovnaj s Tvojimi poznámkami. O akom období píšem, v súvislosti s napomáhaním cirkvi pri vytváraní štátnych útvarov? O období v čase rozpadu Rímskej ríše.

Diela antických filozofov,... sa dochovali, preto ich poznáme. Ale nedochovali sa, ako píšem, v ORIGINÁLOCH. A iste uznáš, že to je trocha rozdiel.

Pre koho opisovali mnísi knihy? Aj to píšem, že nie pre „verejnosť“. A ani kníhtlač nepriniesla pre chudobu knihy, nevedeli totiž čítať a knihy boli spočiatku pomerne drahé. Treba si uvedomiť, že knihy sa denne používali pri bohoslužbách a bolo otázkou času, kedy sa opotrebujú, poškodia denným používaním. Aj preto sa opisovali.

Vieš kto povedal slová „Modli sa a pracuj“ a vieš komu boli určené? Bol to svätý Benedikt (6. stor.) a slová boli určené mníchom za účelom rozdeliť deň na modlitbu a manuálnu prácu. V tomto období vzrastal počet potulných kazateľov, ktorí od rána sa "modlili" a nechali sa živiť dobrodincami.

Treba si uvedomiť, že duchovní boli vzdelaní a naozaj dokázali kresliť aj „mapy“. Pod pojmom mapa sa nedá predstavovať to, čo máme dnes v atlasoch, skôr náčrty ciest, ktoré poslúžili ako podklady pre ďalšie výpravy. Aj pri cestách v čase objavovania vnútrozemia Ameriky zakresľovali kňazi objaviteľské cesty.

Neobhajujem a neospravedlňujem križiacke výpravy, veď som do článku písal, ako o temnej stránke cirkvi. Len konštatujem, že do Európy sa priviezli nové plodiny. Samozrejme, bolo by otázkou času, kedy by sa do Európy dostali vďaka obchodným cestám. Uvedom si, že spravidla vojna má aj prínos. Žiaľ za cenu hromady mŕtvych.
S pozdravom LuP
lup
Samby
2. 06. 2011 23:50

V zimnom období som sledoval niekoľkodielny dokument práve o inkvizičných procesoch za bosoráctvo, čarodejníctvo,... v strednej a západnej Európe. Mnou uvedené čísla pochádzajú z tohto dokumentu. Naozaj neviem, odkiaľ autori čerpali, ale rovnako neviem, odkiaľ čerpal autor zdroja, z ktorého zase čerpáš Ty.
Dajme si trochu matematiky: v Európe koncom stredoveku žilo podľa dochovaných záznamov asi 50 až 70 milión ľudí. Prvá vlna moru v 15. stor. zabila asi 20 miliónov ľudí. Za 400 rokov uplynie zhruba 146 tisíc dní. To znamená, že priemerne denne v Európe zomrelo po inkvizičných procesoch 68 ľudí. Takže číslo 10 milión ľudí, ktoré nechala zabiť inkvizícia, je naozaj vysoké. Skúsenosť mám takú, že niektorí autori zvyknú prihodiť k mŕtvym nejakú tú nulu.
A to sa nebavíme o krutých spôsoboch mučenia, pri ktorom sa obvinení zriekli tmárstva, bludov,... V každom prípade je to čierna stránka cirkvi, mŕtvi tu nemajú čo robiť.
S pozdravom LuP
Zbyněk P.
Pro Lup-a
2. 06. 2011 22:13

Dovolím se taktéž reagovat Na předložený článek. Autor se v něm snaží obhájit něco, co je z hlediska člověčenství neobhajitelné. To je stejné, jako by někdo řekl:“ Zabijme někoho, neboť jeho smrt bude, ve jménu boha, přínosem pro lidi!“ Můj náhled na církev jako takovou téměř jednoznačný: „Klady církve jsou jen nepatrností k celému negativnímu působení takovéto organizace.
Vadilo a vadí mi, mimo jiné, následující:
1.) Lživý styl života ? „Káže vodu, ale přitom pije víno!“ Proč neustále hrabala, hrabe a bude i nadále hrabat po majetku, po penězích, po moci, a přitom je jediná, kdo je nejbohatší na světě a přitom všem vykládá, jak je chudáček chudá, že potřebuje almužnu!! Kde jest Kristovo učení o tom, že každý má býti chudým?
2.) Zkamenělost ve svých názorech a pózách. Není schopna, ale hlavně není ochotna, přizpůsobit se novému trendu myšlení, novému jednání a úpravám svých zkamenělých kodexů (např. viz kondomy, přerušení těhotenství, aj.)
3.) Zneužívání chlapců ? tak proč tam ti kněží (chlapi) lezli do té církve, když věděli, že jimi cloumá chtíč sexu, a že oni nejsou schopni tomu odolat!! Zlé světlo vytváří nejen jedinci, ale celý systém církevního uskupení, neboť kryjí viníky a omlouvají ho vším možným způsobem. A to se netýká jen zneužitých chlapců, ale i jiných oblastí.
4.) Morálka ? celková morálka církve je založena jen na záměrných podvodech, lžích, klamech a sobeckosti. To s bohem nemá nic dočinění. Církev sama velice záhy pozapomněla proč vůbec vznikla a jaký byl její prvotní význam a úkol zde na zemi, mezi obyčejným lidem. A velice ráda tato dřívější učení přetransformovala do pozice vyděrače a zbojníka, kde využívá zbraní, jako jsou : podvody, lži, citová vydírání, jedy, ždímání peněz, a jiné praktiky, které se využívají jen v černé magii!!!! Jaký to paradox: církev, která by měla sama dodržovat písmo svaté, a vytvářet tím kladný boží svět, tak sama využívá černé magie k tomu, aby se dostala na špici materiálna, bohatství a moci. A kdeže je vlastně ten jejich slavný bůh, kterého mají plnou pusu, a kterým šermují každému před očima????? Tak z toho udělali zlaté tele, které jim otevřel nekonečný pramen peněz, a tím i moci.
5.) Přivlastňování si něčeho, na čem nemají zblo zásluh. Jako je např.: láska k přírodě, úcta k rodičům, k autoritě, aj. Stačí se podívat na indiány, na eskymáky, a je všem jasno, jak to vskutku je.
6.) Jednotný evropský letopočet ? v mých očích je to opět holý nesmysl a blud. Vždyť existovaly i jiné kalendáře!! Nevíme, jestli byly lepší či horší. Ale byly. To zase jen a jen ukazuje na to, jak se církev začala vědomě připravovat na rozpínání s cílem lhát lidem a překrucovat stávající h tehdejší historii, a tím si vybudovat pevné pilíře k tomu, aby církev pozvolna ale jistě začala ovládat tehdejší dění, a aby měla triumfy v ruce, až začne ovládat dav.
7.) Knihy, aj. historické památky ? tak to je snad jediný moment, kdy církev dělala něco pro historii kladně (aspoň trošičku). Nesmíme ale vzápětí zapomínat na to, že sama církev byla několikrát v roli žháře, tedy, kdy záměrně zapalovala a pálila knihy těch autorů, kteří si dovolili poodkrýti více pravdy, než-li by to církev chtěla. Tedy, pálila knihy závadné pro církev. Ty knihy, které byly pro církev nezávadné, či dokonce podporovaly teze církve, tak ty poctivě množila a množila, až jich namnožila. A proč je ale (ty cenné knihy) schovávala a stále schovává před zraky lidí v útrobách svého sídla v Římě?
8.) Vzdělání ? proč církev nerozšiřovala pravdivé vzdělání mezi obyčejný lid? Proč umožňovala studium jenom těm, kdož se stal církevníkem? Proč ještě historicky nedávno církev tvrdila, že Země je placatá, a že Slunce obíhá kolem Země? Ano, vzdělání bylo jen pro bohaté ? tedy pro šlechtu a církevníky. Když je církev pro někoho tak vzácně čistá, tak proč právě tato církev nezajistila veřejnou výuku a vzdělání všem obyčejným lidem? Ano, to nebylo její přáním !! Bála si totiž, že by se lid začal vzpouzet a přestal by dřít na církevních polích, a ona chudák, by přišla o svůj nekonečný zdroj příjmu. A právě z tohoto pohledu můžeme si troufnouti konstatování, že církev bránila ve vzdělanosti všech lidí, a tím mohla i zapříčinit ten fakt, že jsme teprve tam, kde jsme. Neboť dozajista by se našli velmi chytří lidé z chudých poměrů, kteří by naše vědění mohli posunouti úplně někam jinam, daleko do předu. S tím by ale, bohužel, souviselo to, že mnozí z nás by třeba ani nebyli. Místo nás by byli jiní.
9.) To, že králové neuměli číst a psát, tak to je bohužel pouze Vaše scestná domněnka, či Vaše zbožné přání. Opak je ale pravdou. Museli to umět, aby byli schopni si vůbec udržet svou vládu a svůj majetek, neboť ostatní šlechta by je pěkně podojila a okradla o vše.
10.) Kláštery ? nezlobte se na mne pane Lup-e, ale i s nimi je to poněkud jinak než-li uvádíte. To jste třeba viděl nějaký hezký a emotivní film s touto tématikou. Praxe je, resp. byla úplně jiná. Co já jsem se mohl dočíst, tak do klášterů brali jen někoho movitého, a to jen proto, aby z něj získali peníz. Převážně brali mladé šlechtičny, nebo nemocné a churavé šlechtičny, či šlechtice. Církev a ochota pomoci chudému, či tomu, kdo nechtěl do války ???? Tak jsem se vydatně zasmál !!!!! Rovněž jsem se dočetl, že se velice často vyskytovalo v klášterech neřestné a nevázané chování, kdy se v důsledku toho zabíjela narozená dítka a ta byla zahrabávána v přilehlých zahradách !!!! Co říkáte pane Lup-e ? Poněkud Vás neslyším !!!! Že to není možné ??? Ale je, bohužel !!!!! Ba dokonce to bylo častým jevem. A kde máte toho Vašeho církevního boha ? Jak je možné, že to tak vůbec Váš církevní bůh nechá a nezakročí ? A je vůbec bůh ??? Církevní bůh NEEXISTUJE !!!! Jinak by musel, pln hněvu, tu zpropadenou a hříšnou církev, již dávno svým mečem plamenným vyhladit !!! Přeji hezký den. Zbyněk P.
garias
Druhá strana pohľadu..
2. 06. 2011 18:43

Chcel by som poskytnúť aj druhú stranu pohľadu na "prínos cirkvi", pretože článok budí dojem, že bez cirkvi by sme asi umreli od hladu.

- Samotný letopočet je iba nejaký údaj, z ktorého máme určité usporiadanie nášho života. Či by bol rok 2011 alebo 2158, respektíve taký či onaký kalendár, na tom asi moc nezáleží.
- Deň pána bol pôvodne v sobotu. Ale ani tu nevidím žiadny prínos, keďže nedeľa je deň ako každý iný a i tak záleží na ľuďoch ako si svoj čas zorganizujú.
- Štátne systémy vznikali v Starovekom Grécku, z filozofie velikánov. Je pravdou, že cirkev sa snažila podujať na štátnej moci, ale nemyslím si že by riadenie štátu mala v pláne, a ak už hej, určite nevytvorila žiadny z dnešných známych - monarchia, republika, demokracia.
- Nieje pravdou, že sa nezachovali knihy majstrov ako bol Pythagoras, Newton, Koperník apod. Zachovali sa a nieje ich málo.
- Je tak isto pravdou, že jediný spôsob šírenie hlavne biblie (v drvivej väčšine náboženských textov) bolo písaním kníh, keďže kníhtlač nebola.
Či ale tieto knihy mali aj obyčajní roľníci, alebo ich mali len šľachta, kláštory, králi? Faktom je, že spodná vrstva nedostávala vzdelanie. Prečo by aj? Veď oni mali len pracovať a modliť sa: ORA ET LABORA (Modli sa a pracuj!). Ja by som teda položil otázku v prípade mníchov prepisujúci knihy: PRE KOHO ich prepisovali? Pre spodné vrstvy určite nie. To umožnila až kníhtlač.
- Mapy sveta zväčša vytvárali najväčší cestovatelia a spisovatelia. Boli to ľudia, ktorí nachádzali iné mapy zo starých kultúr, študovali spisy, texty zaniklých kultúr, alebo cestovali kus života. Duchovní, ktorí sa viezli z jedného miesta na druhé by sotva mohli zakresľovať mapy. To musel niekto, kto sa tomu seriózne venuje.
- No a križiacke výpravy som už popísal nižšie. Tieto výpravy mali za úlohu vraždiť a kradnúť. Preto opakujem, že obhajovať vraždenie nejakými prínosmi pre iných ľudí, nieje zrovna správny pohľad na vec.
garias
...
2. 06. 2011 18:29

Križiacke výpravy nepriniesli veci, ktoré boli vymenované - tieto aspekty priniesla cesta tam a späť. Je zrejmé, že na to, aby sme spoznali iný svet, stačí ho navštíviť v miery, priateľstve a podučiť sa iným kultúram v duchu pokoja.
Nepovažujem ospravedlnenie križiackych výprav z tohto hľadiska - prínosu, ako správne a na mieste.
samby
40 000
2. 06. 2011 9:43

těch 40 000 popravených, které uvádíš se ovšem netýkají čarodějnictví, ale hereze, přičemž u hereze byl trest smrti opravdu výjimečný, ale přesto je to více než 40 000, ve skutečnosti bylo za herezi popraveno 65-70 tisíc lidí z toho 32 tisíc ve španělsku za 10 let.
U čarodějnických procesů už je to jinak, tam bylo popraveno podle nejmírnějších odhadů 300 tisíc lidí, nejsou vyjímky, že jedinný inkvizitor poslal na hranici přes 1000 lidí, ve francii bylo např. při procesech z vlkodlaky popraveno desetitisíce lidí během pár let. A toto všechno, jsou pouze rozsudky, které vydala sama církev, pokud se do toho započítají i lidé, kteří své skutky hájili "jednáním ve jménu božím", dostaneš se k téměř deseti milionům, nadruhou stranu je to sice hrozné, ale vzhledem k počtu obyvatel se nejedná o zase tak vysoké číšlo.