Články

Zamyšlení

Prínos cirkvi II. - Osobnosti - (komentáře)

Dave
Také přínos církve
7. 07. 2011 12:55

http://www.youtube.com/results?search_query=Pedophile+Priest+in+Catholic&aq=f
lup
Vážený pane Zbyňku,
5. 06. 2011 0:08

Každú organizáciu reprezentujú ľudia a iní ju hodnotia podľa ich činnosti. Otázne však je, akými subjektívnymi očami chceme hodnotenú organizáciu vidieť my.
Vy sa dívate čiernobielymi okuliarmi, hľadáte v (zdôrazňujem katolíckej, aby sme neurazli ostatné spoločenstvá) cirkvi len zlo, akoby nikdy nič pozitívneho neurobila a tvárite sa, akoby ste ani nechceli o prínose cirkvi nič počuť. Keď som spomenul osobnosti, ktoré ste určite z médii poznal, tak ste zareagoval tak,... a to si po sebe prečítajte (príspevok 3.6. o 12:56) Váš slovník mi, prepáčte, pripomína slovník určitej skupiny ľudí z doby nedávno minulej (spred 20 rokov).

Ja sa zase dívam okuliarmi ružovými, viem o skutkoch cirkvi, ktoré jej urobili hanbu, ale vidím aj množstvo ľudí, ktorí svojimi činmi cirkev “reprezentovali?.

Ktorých je viac? Neustále poukazovať na zločiny, ktorých sa cirkev dopustila pred stáročiami, sa mi zdá ubohé.
Spčasnosť - aféra okolo pedofílie kňazov. Skutočnosť: niekoľko (maximálne niekoľko desiatok) odhalených prípadoch. A novinári môžu o tom napísať dvomi spôsobmi. "Odhalili sa ojedinelé prípady obťažovania detí funkcionármi cirkvi." Alebo s palcovými titulkami na úvodnej strane: "Cirkev je plná pedofilov!" Pozorujete ten rozdiel? A podobne aj Vy vyzdvihujete (a možno až zveličujete) negatíva cirkvi v histórii.

Transformácia cirkvi, zmena z konzervatívnej na „modernú“, byť bližšie k človeku,... to je vnútorná záležitosť cirkvi. Pretože, keď na toto neprídu cirkevní hodnostári sami, tak budú ovečky strácať. To je jednoduchá matematika.

Neviem presne, čo si pod týmto pojmom predstavujete, ale vykonávať službu ZADARMO, asi nebude možné z jednoduchého dôvodu: kňaz je človek, ktorý sa musí občas najesť a obliecť, cestovať,... K tomu náklady na úrad ... to je vlastne v článku. Neviem, kde ste počul o platení za odpustky v súčasnosti. To platilo za doby Majstra Jána Husa.

Čo sa týka trestných činov na Slovensku, písal som v predchádzajúcom príspevku (4.6.), kňaz je súdený svetským okresným súdom. V tomto sme si rovní. Vy si to asi zamieňate s inou vecou. Ak predstaviteľ cirkvi zistí, že jeho podriadený robí nekalú vec, tak ho preloží a nekalú vec ututle. V tom máte pravdu. Ak sa vec skončí u cirkevného súdu, kňaza môžu disciplinárne potrestať až po zbavenie kňažstva (podobne ako vojaka alebo policajta). Tento súd však nenahradzuje súd štátny v prípade trestného činu (tvrdím o Slovensku).

Som rád, že ste konkretizoval zdroj Vašich názorov - kláštor Dolní Kounice. Áno, aj toto je smutná história. Ale nemyslím si, že je správne príbeh jedného kláštora vzťahovať na všetky kláštory na svete. Podobné veci sa síce stávali aj inde, ale nezovšeobecňoval by som na celý svet.

Je všeobecne známe, že mnoho sakrálnych stavieb nechali vybudovať “majetní? ľudia. A darovali ich cirkvi (aj to uvádzam v článku). Ako som v článku spomínal, existujú aj “romantické? spôsoby, ako sa cirkev dostala k majetku: veľmi nábožný zeman nechal v 18. stor. vybudovať kostol a kláštor, do kláštora povolal františkánov, cirkvi daroval lesy a polia na prežitie, daroval kostol a kláštor, mníchom poskytol z vlastného rentu v určitej výške, ktorou zaviazal aj svojich potomkov na veky. To doslova. A žiaden súhlas pápeža na budovanie kostola. To nie je rozprávka. O tom “rozprávajú? doklady uložené v štátnom archíve na Slovensku. A nie je to ojedinelý prípad. Takže nie iba nezákonné spôsoby získania majetku. Napokon aj kláštor Dolní Kounice bol podobným spôsobom darovaný cirkvi. Stavba dolnokounického kláštora nebola so súhlasom pápeža (aspoň podľa histórie na webovej stránke obce), ale na príkaz pápeža, ako znak pokánia. A to je rozdiel.

Či majú sakrálne majetky patriť cirkvi alebo “ľudu?, to je vec názoru, a k tomu sa nevyjadrujem, necítim sa kompetetný. Len tak mimmochodom ? za socializmu kostoly patrily štátu, farské úrady cirkvi. Na Slovensku sa kostoly po novembri vrátili cirkvi, neviem ako v Čechách. Súhlasím, že sakrálne stavby sú súčasťou kultúrneho dedičstva národa. Aj preto by sa mal štát o tieto pamiatky starať. Žiaľ, štát nemá peniaze, tak cirkev zháňa sponzorov sama. Keď som už spomenul pamiatky: pred tromi rokmi som bol s rodinou na dovolenke “po stopách mojej služby vlasti? a ostal som prekvapený, ako sa váš národ o pamiatky stará. Závidím vám.

Vážený pane Zbyňku,
uisťujem Vás, že ak tu bude niekto písať o socializme v Československu ako o zločineckom systéme, že sa ohlásim a budem poukazovať na pozitívne veci tej doby. A pritom viem, čo sa popáchalo v 50-tych rokoch. Nebudem obhajovať tieto špinavosti, rovnako ako som ich neobhajoval v prípade cirkvi. Mladým poukážem pozitíva, čo socializmus pre naše národy priniesol. A len preto, aby mohli správne hodnotiť, a nie len na základe prirovnania socializmu s fašizmom. Rovnako, ako som to chcel ukázať tromi článkami.
S pozdravom LuP
Zbyněk P.
Pro Lup-a
4. 06. 2011 14:04

Vážený kolego, máte pravdu v tom, že v každé firmě, organizaci či ve spolku jsou lidé hodní a zlí, dobří a špatní, ochotní a kariéristé, atd?. nebo-li, že v každé takové skupině existují tzv.“bílé“ vrány, které udělají vše, co jim na očích vidí, ale jsou i tzv.“černé vrány“, které, ve jménu církve a boha, škodí. Nesmíme však opomenouti na ten fakt, že pohled na firmu, organizaci či spolek není brán přes jednotlivé lidi, ale že je brán jako celkový pohled na danou firmu, organizaci či spolek, a tudíž, že práce konaná tzv.“bílými vránami“ zcela zanikne, resp. ztratí se v celku. A jestliže je přehršle tzv. “černých vran“ , tak potom, i kdyby se „bílé vrány“ překrájely, tak nebude jejich snaha vůbec vidět, ale bude zahlušena převahou práce „černých vran“. Takže, z toho tudíž vyplývá, že když je na církev obecně velice negativní pohled, tak asi to má svůj důvod a původ. Ale jak jste správně uvedl, je to pouze problém její, a ne můj, či Váš. Ona sama (ta církev) by měla pracovat na své obnově, na svém přetransformování v církev lepší, na svém zmrtvýchvstání jako onen bájný pták Fénix. Co by to mělo znamenat ? Především: obrazně řečeno vykopat své zkamenělé uvažování a své postoje, stát se opět tou lidskou církví, ochotnou pro lidi ZADARMO vykonávat svou činnost (a nenechávat si platit různými odpustkami, či penězi od států), viditelně (přímo transparentně) a přísně řešit vyskytnuvší se nějaký prohřešek (u kohokoliv, tedy ať by to byl obyčejný kněz, či jiný církevní prelát, či sám papež), zredukovat svůj majetek, dodržovat slova boží a nekázat něco, co sami nedodržují, kázat opravdu jen to, co je pravda a nevkládat do kázání své či církevní, sobecké a lživé úvahy, myšlenky, snahy,atd?.!! Jak snadné, že!! Taková církev by vskutku byla přínosná pro lidi, byly by bílá a všichni, když by viděli, že je taková, tak by se do ní hlásili. Ale v této době, a v tomto stavu, v jakém se církev vynachází, a hlavně co všechno dělá formou černé magie proti lidu, a hlavně v následném důsledku proti sama-sobě, tak se potom nemůže nikdo divit tomu, že lidé o této přežilé a zkostnatělé černomagické církvi neuvažuje jinak, než-li jen v tom nejhorším světle !! A bohužel, zase Ti velmi dobří knězi (tedy ty „bílé vrány“ budou rozmašírováni ve stejném kotli, jako ti ostatní neochotní.
Co se soudů a církevníků týče, tak, jestli dobře vnímal reakce z obou zúčastněných stran v kauze zneužívání hochů, tak jste se dozajista dozvěděl, že církevníka nelze soudit světským soudem, ale jen církví. A ta, to řeší tak, že dotyčného POUZE pošle na jiné místo na zeměkouli, tedy tam, kde nebude tolik na ráně. A jestli i tam bude či nebude zneužívat tamější hochy, tak to již řešit nebudou. Jó, abych nezapomněl, tak představený přikáže dotyčnému, aby se pomodlil 100x otčenáš, a aby nevycházel ze svého pokoje po tři dny a postil se. Tak taková jest reakce církve vůči viníkovi, omlouvaje jej ještě tím, že byl v ten daný moment indisponovaný a že krátkodobě podlehl ďáblu!!! Jak úsměvné, že !!! To je černá magie, jak lusk !!
Co se financování církve týče, máte pravdu v tom, že ji financuje i stát. Na to jsem poněkud pozapomněl. Ale o to je to horší, že si dělá nároky na něco, na co nárok nemá. Neboť velká část běžných církevních objektů (kostelů, klášterů, kapliček, aj.) byla vystavěna šlechtici (případně někým z lidu), ovšem až po odsouhlasení samým papežem, a to proto, aby jednak očistili svou krvavou černou minulost vražděním, zabíjením, vypalování, aj. (např. viz zrovna ty Dolní Kounice), ale také proto, že tam na tom místě prožili údajně nějaký zázrak. Takže, shrnu-li to, potom se dostávám k přesvědčení, že takovéto objekty v žádném případě nepatří církvi, ale lidu, tedy, že je to součást státního a národního bohatství. Pojem „zázraku“ však zde nebudu analyzovat, neboť je to pojem velice diskutabilní a pro mne zcela pofiderní. Přeji hezký den. Zbyněk P.
lup
pre Garias
4. 06. 2011 0:05

Neviem konkrétne, aké informácie. Z katolíckych novín, ktoré občas u svokry listujem, viem, že pápež vydáva občasníky - encykliky, biskupi pastierske listy,... V nich vyjadrujú oficiálne stanoviská cirkevných predstaviteľov k rôznym témam. Postačujúce?
S pozdravom LuP
lup
Vážený pane Zbyňku,
4. 06. 2011 0:01

Čo je lživá propaganda? Anežka Přemyslovna? Skutky Matky Terezy? Alebo Dona Bosca? Alebo anonymných kňazov, o ktorých skutkoch píšem? To sú fakty, nie mýty. Ale to je Váš názor.

Nemocnice, sirotince, chudobince cirkev nestavia posledných pár rokov, aby navrátila zblúdené ovečky, ale začala pred tisícročím. A to iste uznáte, že mala podstatne väčšiu moc, ako dnes.

Cirkev v našich krajinách je financovaná štátom, darmi, sponzormi. O tom píšem v tretej časti. Príjemné čítanie.

A verte, že aj kňaz, ktorý spácha trestný čin, ide pred normálny svetský okresný súd. Platí to aspoň na Slovensku. Že ho čaká ešte aj súd cirkevný, to je vnútorná záležitosť cirkvi. To, čo uvádzate, možno platilo pred stáročiami, ale nie dnes. Poznal som katolíckeho kňaza, ktorý dostal za zavinenú nehodu podmienku od okresného súdu. Pred niekoľkými rokmi na Slovensku katolícky kňaz spreneveril nejaké peniaze a dostal nepodmienečný trest. Kňaz je občan rovnako ako ja. Na rozdiel od nadľudí v parlamente. Ale to je iná kapitola.

Nezabúdajte, že cirkev nie je len katolícka. V našich krajoch sú aj evanjelické cirkvi a cirkvi nekresťanské. Predpokladám však, že Vaše názory sa týkajú len cirkvi katolíckej. To len na upresnenie, aby sme neurážali ostatné cirkevné spoločenstvá. Zároveň predpokladám, že máte na mysli funkcionárov cirkvi. Nezabúdajte taktiež, že členom cirkvi je nielen pápež, biskupi a kňazi, ale aj nejaký Jožo, Fero, Anča,.. Aj tých môžu Vaše názory urážať, lebo oni nemusia túžiť po sláve, moci,... Ak sa v mojich predpokladoch mýlim, prosím, opravte ma.

Vážený pane Zbyňku,
V súvislosti s touto témou máte v mnohom pravdu. Ale práve kvôli takýmto príspevkom som sa rozhodol napísať pojednanie o prínose cirkvi, pretože mnohí, predovšetkým mladí ľudia nemajú úplné informácie o skutkoch cirkvi. Majú len informácie z médií o cirkvi, ktorá je plná pedofilov, o tom, že cirkev má mnoho bohatstva a neplatí dane, že narobila v minulosti mnoho zla, že je taká alebo onaká. A pritom mnoho ľudí ani nevie, kto cirkev tvorí. Ztotožňujú cirkev len s predstaviteľmi cirkvi. Nemám jednoducho rád, keď niekto do niekoho kope bez možnosti, aby napadnutý dostal možnosť brániť sa. Tieto pojednania som napísal jednoducho z toho dôvodu, aby neznalí mali možnosť objektívnejšieho pohľadu na cirkev, nie iba jednostranného, negatívneho.

Svojimi príspevkami nehodnotím pôsobenie cirkvi v celej histórii, neospravedlňujem ani neobhajujem jej zločiny, ale poukazujem na fakt, že priniesla aj niečo pozitívne, že členmi cirkvi boli a aj dnes sú ľudia, pred ktorými z úcty treba dať klobúk dolu z hlavy. Ak toto považujete za propagáciu čiernomagickej cirkvi, prosím, je to Váš názor. Som propagandista.
Pred niečo vyše dvadsiatimi rokmi som bol označený za oportunistu a revizionistu. Teraz toto. Čoho sa ešte dožijem??
S pozdravom LuP
garias
...
3. 06. 2011 17:21

Pomohlo by nám, keby sme uvideli nejaké informácie ohľadom toho, čo všetko cirkev spravila a čo robí.
Zbyněk P.
Pro Lup-a
3. 06. 2011 12:56

Vážený kolegáčku, je krásné si přečíst Vaše libé úvahy, které jsou velmi naivní a iluzorní. Doporučoval bych každému , aby si tyto Vaše články přečetl, neboť by si mohl jasně a zřetelně ujasnit, co je pravda, a co jest lživá propaganda.
Promiňte mi prosím, ale mícháte jablka s hruškami. Máte pravdu v tom, že se situace změnila a mění, a to nejenom v Evropě. Toto změnu pocítila i církev sama již před krátkou dobou. Sama na sobě již poznala obrovský úbytek svých věrných oveček, a také obrovský ekonomický úbytek plynoucí právě z těch odevších oveček. A jak činila hned na začátku svého působení ( již co by církev), kdy si začala budovat své obrovské a nezměnitelné mocenské pilíře, tak i dnes, tato černomagická církev, koná a vytváří věci, aby zachránila sama sebe, a přiměla odejité ovečky, aby se opět vrátila do lůna Satana, tedy do této černomagické církve. Toto současné konání a vystupování církve nemá nic do činění s bohem. Tomu je to zcela šuma-fuk.
Píšete, že církev započala stavět chudobince, zavedla a zavádí školy, že se stará o přírodu, o ženy, o oblečení, a jiné že věci dělá. Skromně se Vás zeptám: „Dělá to vskutku z vlastního přesvědčení, tedy z duchovního vyzrání, nebo o záchranu sebe-samou, tedy o pokračování této černomagické církve? Odpovím Vám : „Koná to z důvodu sebezáchrany!!!!“ Z jiného popudu, tedy z duchovní vyzrálosti, to není v žádném případě. Kdo sponzoruje tyto nově vytvářené aktivity? Církev ?? Tak na to, prosím, zapomeňte !! Opět se jedná o milodary, o odpustky, či o sponzoring od bohatých (ale hloupých a naivních) lidí, atd?.. Proč to všechno nehradí církev sama, když je tou nejbohatší organizací na světě? I to může býti pro každého s otevřenýma očima ukazatel „pravdomluvnosti“ dané církve. A jak jsem již uvedl již výše, tak příčina takovýchto zdánlivě kladných změn v chování církve není nic jiného, než-li jen a jen ekonomický kalkul, a snaha udržet se zde na světě co nejdéle.
A že se stará o ženy? To bylo překrásně vidět, když církev řešila dva problémy : zákaz přerušení těhotenství (když to bylo započato znásilněním), tak také u používání kondomů !! Opravdu, o této církvi se nedá nijak jinak hovořit, než-li jen s přízviskem : černomagická církev.
Zmiňujete se zde o institucích, které zastupují zákon a vyšetřují viníky, případně je i odsuzují. Ano, toto platí ale jen pro obyčejné lidi. Ale dozajista jste již asi pozapomněl, že církev nespadá pod světský právní zákon, ale pod církevní !! A to je obrovský rozdíl !! A že církevník tudíž nemůže býti vůbec odsouzen normálním světským soudem, neboť pravomoce takového světského soudu to neumožňují. Takže, shrnu-li vše co nám v článku píšete a uvádíte, tak mi z toho vyplývá jen to, že jste propagátor oné černomagické církve, a že by jste z toho také chtěl něco míti, nějaký ten obolus. Budiž! Svůj názor jsem Vám slušně sdělil. Nicméně, vykonávané lži a podvody církve na lidech (i v současné době) nebudou zapomenuty a budou vráceny tam a těm, kdo je vymyslel a vypustil ven, ale i k těm, kteří plni své naivity vykonávají tyto lži a podvody ve jménu boha (Satana), tedy nynější černomagické církve. Přeji hezký den. Zbyněk P.
lup
Andre
3. 06. 2011 9:26

Súhlasím. Ale koľko je známych prípadov zneužívania? Pár desiatok? Koľko je katolíckych kňazov? Okolo štvrť milióna. Aké je to percento? Neospravedlňujem, len sucho konštatujem. Najlepšie by bolo, keby tento počet bol rovný nule.
S pozdravom LuP
Andre
Co bylo, to bylo
3. 06. 2011 0:05

Dnes každý vnímá církev hlavně v souvislosti se zneužíváním nezletiých. To, že tyto trestné činy církvení hodnostáři tajili a snažili se zmást případná vyšetřování církvi (a hlavně ř.-k.) velice uškodilo. Ale dobře jim tak.