Články

Vize budoucnosti

2012: Myslete srdcem! - (komentáře)

Dana P.
no jo
1. 02. 2012 0:04

vývoj...zatím mně není zcela jasné, když duše už postoupí na nějakou vyšší úroveň, tak jaktože si "vybere" právě nějaké přitroublé tělo, které má taky potáhnout někam dál - je to karma, když se jí to nepovede? Dostane potom možnost udělat reparát?
Chudák mrkva :-)
Sylvia
Dana
31. 01. 2012 23:52

To je mozne, ale aby si sa dostala prave na tu uroven, tak najprv musis prejst nejakym vyvojom a to by mal byt tu na zemi. Takze kazda dusa nieje tak vyspela, aby bola schopna prijat trest, to by sme uz v tej hierarchii museli byt dost vysoko - ale karmu nezatracujem, snazim sa ju len pochopit.....inak dnes som mala na veceru zasa mrkvu a celozrnny suchar..a mrkva sa na nic nestazovala, takze som spokojna :-)
Dana P.
Sylvia
31. 01. 2012 23:48

no možná to je právě ta karmická záležitost, že totiž duše když se zbaví toho často přitroublého našeho těla, je možná na tak vysoké úrovni, že si právě ten "trest" ani tak nevybere, jako ho přijme?
A konec se zeleninou! :o))))
Sylvia
Dana
31. 01. 2012 23:04

Povedala si jednu dolezitu vec a to je ta geneticka informacia mrkvy, ktora nebude kedlubna nie preto lebo bola zasadena ako mrkva, ale pretoze jej to bolo dane, ze ma byt mrkva a nic ine. Podmienky su len cesta jak ta mrkva bude vyzerat, ci bude velka, mala, sladka alebo hned hnila.

Karma je nieco, co sa podla mna ani tymto prikladom neda opisat. Kazdy je tam, kde ma byt a od toho sa to odvija, cestu si zvolis sam, ale nikdy nevybocis zo svojej podstaty. Zlodej bude zlodej - ci bude ale chytry, hlupy, rafinovany alebo primitiv je na nom. Karma je potom, ze v dalsom zivote moze byt niekto, kto nic nema a nic ani zadarmo nedostane....je to trochu inak myslene, nez priklad zo zeleninou.

Houba: je jasne, ze v tomto zivote si neuvedomujes nasledky, pretoze by ta karma v podstate nemala ziadny zmysel. Preto je aj dolezite ani nie tak, co je tu, ale co je medzi zivotmi a to je potom pre danu entitu dolezitejsie, takze tam by to vyznam mat malo.

Ja sa teda priklanam viac k Newtnovej teorii, ze si zivoty predom vyberame, tak jak rodicov a s urcitymi dusami sme stale v kazdom zivote v kontakte. To vyberanie sa mi ale potom s tou karmou moc nezlucuje, keby som si nieco sama vyberala, tak urcite nie nejaku formu trestu za predchadzajuci zivot. A ano, karma je svojim sposobom forma trestu ako nasledok za predchadzajuce skutky.
Adanom
Houba
31. 01. 2012 23:01

" Zkrátka aby tam bylo méně zeleniny :-) "

:DDDDD Dokonale vtipna vlozka. Jsem se ted opravdu valela smichy. :D

Tak treba. Usmivam se,jsem laskava, jsem v pohode a vnitrne vyrovnana a sklizim usmevy,laskavost,pohodu a vrelost.
Pred desitkami let jsem ale zdaleka takova nebyla a sklizela jsem jine plody svych cinu.
Trvalo me nejaky cas nez jsem prisla na to proc se veci maji tak jak se maji.

Staci to jako priklad? :)

Co davame to dostavame. :)
Adanom
Dana
31. 01. 2012 22:45

Bylo to mysleno tak ze dusledek odpovida pricine pokud k tomu odpovidaji i podminky. :-)
Houba
Adanom
31. 01. 2012 22:42

No jenomže pokud jsou ty důsledky skryté, tak mě težko můžou nějak přesvědčit :-) Ale chápu co tím chceš říct.

A ty bys mohla zkusit uvést nějaký příklad jak se projevila karma? Něco co jsi třeba vypozorovala, nebo zažila. Zkrátka aby tam bylo méně zeleniny :-) a více lidského jednání a mezilidských vztahů.
Dana P.
teda pardon
31. 01. 2012 22:19

já myslím, že objasnit příčinu a důsledek na příkladu mrkve, ze které nemůže vyrůst kedlubna není zrovna přesné... to semínko mrkve má vloženou genetickou informaci, takže vyroste vždy jen mrkev právě proto. Možná by se spíše to mělo pojmout z jiné strany: zasadím semínko mrkve a nevyroste nic (příčinou je, že půda je totálně vysušená a já jsem nedodala vláhu - důsledek je, že semínko nevzklíčilo). Ale dost možná, že karma semínka byla nevzklíčit, nevím ...teď si dělám ale trošku legraci :o)
Adanom
Houba
31. 01. 2012 21:45

Pises ze se zda byt stastny. Muze se takoy zdat (zdat) ale pravda muze byt i jina.

Jestlize si kdokoli kdo zna takoveho cloveka bude myslet ze jeho jednani (ciny) nemaji zadny odpovidajici (jimi pozadovany,ocekavany ? ) dusledek neznamena to, ze jeho ciny nedosahnou odpovidajicich dusledku (v nejake jine podobe) ktere jsou a muzou byt komukoli skryte.

Zkusim Ti jeste neco vysvetlit opet na tom zasazeni nejakeho seminka.
Zasadis mrkev coz je pricina( z ni nevyroste kedlubna ale jedine mrkev) a aby mohla mrkev vzniknout jako dusledek,jsou k tomu potreba jeste ty spravne podminky. Mrkev jako dusledek nevznikne tam kde pro to nema podminky,ale jedine tehdy kdy k tomu podminky nasvedcuji take a dozral cas na to aby mrkev (uz konecny dusledek zaseteho semena)byla na svete.

No a takhle je to i s ciny a dusledky lidskeho jednani. Podle meho pozorovani a zkusenosti. :)
Houba
pro Adanom, daiterra....
31. 01. 2012 18:36

Máš pravdu, slovo trest je asi trochu špatně zvolené.

No já nevím, jestli má tahle diskuze o karmě vůbec smysl. Je to asi záležitost víry, intuice a životních zkušeností.

Ale abyste neřekli, že se vymlouvám, tak zkusím uvést příklad :-) I když tím samozřejmě nic nedokazuju.
Např. znám člověka s docela vysokou pracovní pozicí, takže i dostatkem peněz, zdá se být zdravý a se šťastným rodinným životem. Přitom svojí vysoké pozice často zneužívá a některé své podřízené dost ponižuje, dělá naprosto zbytečné tlaky apod.
Žádné výčitky zřejmě nemá a zdá se být šťastný. Ale spoustě lidí ubližuje.

No samozřejmě to nic nedokazuje a do hlavy nikomu nevidím, jenom si myslím, že to prostě aspoň trochu vycítím.

Netvrdím, že karma určitě neexistuje. Ale já si ji prostě v běžném životě nějak neuvědomuju. Možná je to mým omezeným pohledem (neznám všechny souvislosti, vidím jenom omezený časový úsek). Ale prostě jsem zatím neviděl nic moc přesvědčivého.
garias
Adanom
31. 01. 2012 12:18

Nemusíš to riešiť. Pán Hála ma nemôže uraziť. Uraziť ma môže iba niekto koho mám rád, alebo kto miluje mňa. A ten zbytok...to je mi fuk :D
Adanom
Jan Hala
31. 01. 2012 11:46

Rekla bych Jane ze by jsi se mel naucit prijimat nejen takove lidi kteri jsou Ti blizko Tvym myslenim ,ale prave i takove o kterych si myslis ze maji jine mysleni a nazyvas to chabym myslenim.
Na sve vlastni zlo si Jen malo kdo umi posbitit.
Adanom
Houba
31. 01. 2012 11:39

Pises ze chapes co ma byt karma. Proc ale mluvis v zapeti o trestu?
V diskuzi ohledne karmy bych radeji zustala u slova dusledek,nikoli trest. :)

Pises ze mas pocit ze ten kdo si o sobe nemysli ze je hajzl,nema vycitky, toho zadny dusledek nepotka.
Mas nejaky konkretni priklad?
On si i ten hajzl muze myslet ze kona dobro a ze si dobro zaslouzi.
My ale takovemu cloveku nevidime do svedomi ,nevidime jestli je skutecne tak v pohode,jestli je skutecne stastny a spokojeny s tim jaky je,jestli vnitrne necim nestrada a netrpi. Muze i onemocnet. To vsechno muzou byt ony skryte dusledky jeho postoje/u.

Co se tyka me vidim pricinu a dusledek behem sveho zivota stale. To neni o vire,to je o poznatcich behem zkusenosti. :)
Jan Hála
Důkaz Karmy a Sansáry...
31. 01. 2012 11:39

Slibuji, že jestli mi to pokračující rakovina plic do budoucna ještě umožní, tak na tomto webu přinesu rozklad i způsob jak se o této záležitosti přesvědčit osobně. Podotýkám jen, že to bude předpokládat vlastní úsilí a trpělivost, takže nelze předpokládat, že páni Gariasové to zvládnou se svým chabým myšlením. Jan Hála.
daiterr
Sylvia
31. 01. 2012 10:44

Asi to spíš bude mít nějaký význam, aby daný člověk dokončil, co začal v minulosti. Také se zdá, že čím je člověk postupně vyspělejší, tak o to víc má možnost nahlížet do své minulosti.
Sylvia
Daiterr
31. 01. 2012 10:22

Ani sa nerozculuj, je dost pravdepodobne, ze je to spomienka na minule zivoty, inak kde by sa to v decku vzalo, hlavne ked ani rodicia niesu tymto smerom nadani. Problem je s Gariasom ten, ze on z toho robi vlastne zazraky, mne to zas tak ezotericke nepride, ze ludia si tu preziju niekolko zivotov, aby niekam dospeli.Vlastne tajomno z toho robia len ti, ktori to popieraju.

Za druhe myslim, ze je to vynimocne u tychto deti len preto, pretoze normalne si nemas pamatat nic, takze bud je to len "chyba v systeme" alebo ma nejaky vyznam, aby si to clovek pamatal. Ale to, ze vsetci neriesime kvadraticke rovnice neznamena, ze minule zivoty neexistuju. Myslim, ze zrovna toto je krasny priklad, jak si talent prenesies z inej existencie.
daiterr
Gariasi
31. 01. 2012 9:58

"Opäť si fatálne mýliš dar dieťaťa s dobrým mozgom a nejaké minulé živote. Naozaj by si mal prestať vymýšľať kombinácie s minulým životom."

Na to se tě ptám - KDE zas bereš tu jistotu, že se mýlím? KDE jsi přišel na to, že si vymýšlím? A HLAVNĚ - KDE MÁŠ nějaký rozumný protiargument?

Protože to, co zase píšeš, to nepovažuji za nic jiného, než obyčejné rytí. NIC nevysvětlíš, ale hlavně, že kritizuješ. Jasně - není to po Gariasovsku, tak je to blbost, co?

Ba ne, kamaráde.. Začni víc číst a víc přemýšlet. Není potřeba, abys takovým věcem věřil, to ne.. Ale bylo by načase, abys začal používat už konečně opravdu rozumné protiargumenty a ne ty tvoje "Jany Hrašky a Pinokie"..

"Dar dieťaťa"?? Ve dvou letech zahraje sonáty na klavír a takové, které by pomalu nezvládli ani koncertní umělci a ty tomu říkáš jen "jakýsi dar"? Fajn.. Na základě čeho? Jak to, že se takové dary, například výpočty složitých rovnic, netradují v zápisech před sto a více lety? Jak to, že se tyto "dary" objevují až teď?

Osobně v tom vidím zkušenost z minulosti. Nemůžu za to, že tebe tohle štve a hned vystřeluješ, jak vreckový nožík..

Argumenty.. Gariasi.. Snaž se používat argumenty.. odkazy.. vynech to rytí.. Když už se ti něco nelíbí, tak raději se snaž u toho myslet a místo toho řiťorytí dej pádný protiargument - takový, abych musel uznat, že na tom něco může být a pak můžeme o tom diskutovat.

Do té doby jsi pro mě jeden z mnoha, co má svůj osobitý názor, který respektuju, ale nikoliv zdatný oponent do diskuse..

Už mě unavuje furt číst ty tvoje vysmívající se řiťorycí kecy, které nikomu nic nepřináší.. nezlob se..
garias
daiterr
31. 01. 2012 9:12

Opäť si fatálne mýliš dar dieťaťa s dobrým mozgom a nejaké minulé živote. Naozaj by si mal prestať vymýšľať kombinácie s minulým životom. Keď je niekto zlý, preto lebo bol taký v min živote. Keď je niekto výnimočný, tak zasa preto lebo to má z min života. Pričom je to pekná blbosť, keď všetci by sme mali mať minulé životy a každý by mal mať nejaké nadanie ako to dieťa s kvadratickými rovnicami :D
daiterr
Houba
31. 01. 2012 8:19

zkus, prosím, popsat, co ti nesedí na karmě. nějaký příklad, nebo tak něco.
daiterr
Gariasi
31. 01. 2012 8:18

Společnost se celkově opravdu vyvíjí. Na tom se určitě shodneme. A člověk také nezačíná úplně od nuly, kromě základních věcí kvůli růstu těla. Slyšel jsi někdy o "zázračných dětech"?

Má se za to že děti, které ve 2, 3, 4 letech dokážou samy od sebe třebas počítat složité kvadratické rovnice a nebo hrát celé sonáty - tak že tyto jen přešly z jednoho života do nového a prostě pokračují tam, kde přestaly.

Takové případy opravdu jsou. To nelze popřít. A speciálně "vytuněným" mozkem to také nejde vysvětlit..
Houba
pro daiterra a Sylvii
31. 01. 2012 0:11

Zkoumám a zkoumat budu. Jinak bych tu ani nebyl :-) O některých věcech jsem se už přesvědčil, ale karma mi prostě do mého pohledu na svět nějak nesedí.
garias
daiterr
30. 01. 2012 23:59

v každom živote ale človek začína od začiatku. Jediné čo sa vyvíja je spoločnosť celkovo...nie je tak?
daiterr
Gariasi
30. 01. 2012 23:44

"A máme všetci iba jeden život! " - kladeš na to takový důraz, takže se tě ptám - JAK jsi na to přišel? Můžeš to něčím dokázat? "o)

Myslím si pravý opak - jedině v neustálém sledu po sobě jdoucích životů pochopíme jeho cenu a hlavně to, že za vše, co v životech vykonáme, si neseme pak následky. Takže v podstatě je jedno, jestli je člověk mafián a dacan, protože si to stejně dříve či později musí zase "zrevanšovat" a tak se z toho poučit.

Faktem je, že to taky nemůžu nijak přímo dokázat. Ale zas nekladu až takový důraz na to, že "musím mít nutně pravdu!"o)
Adanom
Garias
30. 01. 2012 23:04

Rozumim jak to myslis (tedy citim ze ano ;))
Mela jsem pocit ze nekteri ne tak docela pojmuli Tvoji myslenku,nebo i jinak receno ji pojmuli jinak, trochu zkreslene.

Je totiz pochopitelny ze by svet bylo naaaadherne misto kdyby,kdyby zlo neexistovalo,kdyby v nkterych srdcich neexistovala ta zavislost na necem co druzi nazyvaji zlem.
Kez by vsichni bez rozdilu mohli v jednom jedinem okamziku jit spolecne cestou lasky a dobra tak aby v jejich srdcich nebylo rozdilu,ale to neni a nebude tak snadne.



Rozumim i vsem ostatnim,nejen Gariasovi.
Tim chci rict ze zaroven vubec nepopiram ze je treba v sobe kultivovat to co povazujeme kady jeden z nas za dobro a lasku (ale i v tom muzou byt rozdili).
To ze clovek muze krasnyma myslenkama zmenit ,ovlivnit mysleni druheheo cloveka je take skutecny. Jenze i tak se najdou taci kdo maji jine mysleni a jine cile.
Pred tim nelze zavirat oci. Zlo je nutne akceptovat a prijmout pokud uz je.
A pritom zaroven sve vlastni srdrce ladit nenasilne,pozitivne,laskyplne a stastne.

Vlastne mate vsichni pravdu. :)






daiterr
Houba
30. 01. 2012 22:53

Intuice, vlastní prožitky a milion dalších věcí.. Ale to neznamená, že bys tomu měl věřit. Zkoumej a pozoruj. Bez tohoto by to nemělo smysl. Karmu osobně beru dost vážně, protože opak se mi ještě nepotvrdil a nikdo neměl zatím takové argumenty, které by mě přesvědčily o opaku. Zato karma jako taková, mi dokáže vysvětlit doslova vše. Ale jak říkám - je to jen názor. Zkoumej a pozoruj..
Sylvia
Houba
30. 01. 2012 22:43

Pokial by si naozaj chcel o tom nieco vediet, tak si najdes literaturu a sam potom uznas, ci je to hlupost alebo nie. To zalezi na Tebe. Je tazke tomu uverit na zaklade zlych alebo infantilnych prikladov. Mozes vyskusat aj hypnozu alebo regresnu terapiu a sam zistis, ci je mozne, aby to bola pravda alebo je to len cista fantazia vyprodukovana mozgom. Ked chces vediet preco su ludia presvedceni, neni nic jednoduchsie nez sa snazit presvedcit sam a potom budes mat jasno.

Ja Ta mozem presvedcovat, ze to existuje a niekto Ti bude hovorit, ze je to hlupost, ale to Ti asi nepomoze, takze go ahead....a skus nieco sam.
Houba
Adanom
30. 01. 2012 22:38

Já chápu co má být karma. Jenom si nejsem jistý, jestli existuje nebo je to jenom něco vykonstruovaného, čím se lidi utěšujou, když je s nima zacházeno zle.

Byl bych rád, kdyby karma existovala, ale připadá mi to až moc neprůkazné. Nějak jsem zatím nevypozoroval ani nevycítil, že existuje.

Možná funguje u lidí, kteří v ní věří :-) Ale to už pak není ani tak o karmě, jako spíš o tom, že člověk který koná (ve svých očích) dobré skutky je přesvědčený, že si zaslouží dobro a tím pozitivním myšlením si ho přitáhne. Ale mám pocit, že pokud je někdo hajzl, ale nemyslí si to o sobě a nemá výčitky svědomí, tak ho žádný trest nepotká.

Zajímalo by mě právě, proč v ní tady na těchto stránkách tolik lidí věří? Je to čistě vaše intuice a víra (nic proti tomu, spousta věcí v životě je otázka víry a intuice - taky to tak v některých věcech mám), nebo vás přesvědčila nějaká událost ve vašem životě?
garias
karma podľa Adanom!
30. 01. 2012 22:30

Preeesne..toto je jediná karma, ktorá podľa mňa existuje. A máme všetci iba jeden život! Jedine s jedným životom, má ten život skutočnú cenu.
garias
Adanom
30. 01. 2012 22:28

Vystihla si to presne. Ja nemôžem byť dokonale šťastný, keď vidím v akom zlu svet žije. nemôžem sa tešiť, keď iní ľudia práve trpia. Je pravdou, že im nemôžem pomôcť, ale jednoducho cítim, že by sme mali vnímať aj zlo, uvedomovať si ho a aj o ňom hovoriť.
NEPOZNANIE ZLA môže privodiť jeho opakovanie!
Adanom
Houba
30. 01. 2012 22:16

Karma (zakon priciny a dusledku)je ten stejny zakon jako tohle, ze kdyz napriklad zasadis mrkev ,nevyroste ti z ni kedlubna. Kdyz kdyz propichnes dusi (u kola :-) ) tak vzduch je v cudu a nikam se nedojede. ze kdyz prestanes dychat,umres.
To znamena ze cokoli udelas,zapricinis se,tak docilis patricneho zakoniteho dusledku za doprovodu okolnich podminek. :)
Adanom
Garias
30. 01. 2012 22:05

Nazdarek Gari, Ze Ty jsi proste jednoduse chtel jen rict,ze Zlo skutecne existuje protoze je proste v lidskych srdcich ,je tak navykove jako napriklad Tebou zminovane drogy. A ze zavirat oci pred touhle skutecnosti (ze zlo je tedy stejne tak skutecne jako dobro v lidskych srdcich) je sebeoblbovani. Je to neco jako nebyt schopen tuhle skutecnost prijmout.
Zvyk,zlozvyk je vazne dost tezka zelezna kosile.




daiterr
Gariasi
30. 01. 2012 21:34

Nesmyslné a naivní je to jen pro tebe. Pro tři miliardy lidí na planetě je to něco, co podle nich funguje a to se nebavím dalších věcech okolo toho, které stejně nechceš ani slyšet.

Ber to tak, že jsi sám proti těmto třem miliardám (ne-li ještě více) lidem. Takže JAKÁ další víra? Kdes na to zase přišel? O ČEM to tady vůbec mluvíš? JAK můžeš vědět, co jsem zažil, nebo nezažil a co slyšel, nebo neslyšel? KDE bereš tu jistotu?? (samozřejmě, že nikde.. Není to po tvém, tak zas zkoušíš ty své Janky kam se podíváš..)

Takže nezlob se, ale naivní v tomto případě nejspíše budeš ty sám. Ne za svůj názor, ale za netoleranci názoru jiných a navíc za to, že jako protiargument používáš "Janka Hraška"..
garias
daiterr
30. 01. 2012 20:24

Ale na tom predsa nikomu nezáleží či ti karma niečo vysvetľuje. Faktom je že ty ju nevieš dokázať :D To je to nezmyselné a naivné. To že si si vytvoril ďalšiu vieru v niečo čo si nikdy nevidel nepočul a ani nezažil :D
daiterr
Gariasi
30. 01. 2012 19:34

No vidíš.. a mě třebas zrovna tahle karma vysvětluje absolutně všechno ohledně věcí, na které ty marně hledáš odpověď - třebas na to, proč je svět tak krutý a podobně. A pokud ještě navíc nemůžeš prokázat, že žádná karma není, nemá smysl omílat "Janka"..

Dokaž, že karma neexistuje a pak se můžeme bavit o tom, jak co ve skutečnosti funguje. Do té doby u mě karma jasně vede.
garias
Sylvia
30. 01. 2012 17:03

Asi tak. Zoberme to ale teraz mimo človeka. Povedzme, že budú desiati šťastní ľudia na ostrove. Týchto desať ľudí bude vedieť prežiť a budú predstavovať celú populácie planéty.
Nemôžeme poprieť, že každý z nich je iný a pre každého znamená šťastie niečo iné.
Tak napríklad pre Freda bude šťastie predstavovať skúmanie bylín. Pre Johnyho to budú krásne ametysty a iné nádherné nerasty. Elvírino šťastie bude, keď bude každý vychádzať s každým. Evino, ak sa bude Johnymu páčiť :D. Ale je tu Anna, ktorá sa páči Johnymu, má rada kvety a zbožňuje Frediho. Fredimu sa však páči Elvíra. :D

Máme zásadný problém. Nech je svet dynamický ako chce, rozdielnosť tvorov musí priniesť problémy. Ja to považujem za zákon prírody. Aby problémy neboli, aby ste ich eliminovali, museli by ste vyrobiť podobné tvory. A to sa prírode nepáči :D Utvára dynamické, rozdielne svety, kde zákony spolu válčia a utvárajú sa zákony nové.

Pozrime sa ale na to, keby každý chcel iba to svoje šťastie. Fredi by neustále zbieral rastlinky, až by mohol všetky na ostrove vyzbierať a neostali by kvety, ktoré tak miluje Anna. Eva nemôže byť šťastná, pokým sa páči Johnymu práve Anna.
- Nespokojnosť sveta teda nevychádza z toho (aspoň sa tak zdá), že sme rozdielni a že každý máme inú predstavu o šťastí. Ale ztoho, že sme sebeckí a veľa krát uprednostňujeme svoje šťastie, aj keď malé, pred šťastím druhého, trebárs aj veľkým.

Naša otázka teda neznie, či je človek schopný utvoriť na svete dobro. Tá je už dávno zodpovedaná. ÁNO, je SCHOPNÝ TOHO. Otázkou je, koľko ľudí to dobro chce a koľko je ochotných sa vzdať niečoho zo svojho pre tento ideál.

Sylvia
Stastie
30. 01. 2012 16:40

Povedala by som, ze je to asi takto. Kazdy je iny a to znamena, ze niekto osvietenejsi, citlivejsi a vyspelejsi, co sa tyka duchovnej urovne.

Kazdy si ale moze nejak prezivat, co je stastie. Na rebricku hodnot slabomyselny jedinec z hladiska duchovneho rastu moze byt stastny z nakradnutych penazi. Duchovne vyspely clovek mu ale moze povedat: Toto neni stastie, je to len docasna radost, stastie vyzera inak. Jak to vie? On proste vie.

No ale ten menej duchovne vyspely mu vobec nemusi verit, dokonca mu moze povedat, ze mu jeho peniaze zavidi. Je iste, ze taketo stastie sprevadza strach o to stastie a potom to samozrejme nieje stastie. Ale jemu to staci, takze zas pre neho to stastie je.

Premyslam len o jednej veci, preco peniaze a vobec nejake statky su povazovane za negativne, pokial niesu nakradnute a preco si niekto mysli, ze je lepsi nez ten druhy len preto, ze ho hnotny statok nenaplni stastim. Neda sa to zrovnat mozno s duchovnou nirvanou, ale je to kusok stastia, ktory je tiez dolezity. Co by za to niekto dal, keby sa mal lepsie. A povazovat to za nevyspelost svedci o nevyspelosti toho, kto to to tvrdi. Tam mam tendenciu tvrdit, ze je to naozaj zastierka zavisti a neschopnosti. Ja fandim ludom....co sa snazia.

Takze co je stastie: neviem - Muska Jenom Zlata.
garias
Houba
30. 01. 2012 15:43

Samozrejme že tu ide iba o pohľad človeka. Aký máme dôvod dávať do súvislosti "lhaní za účelem zisku (příčina) s řekněme vykradením bytu :-) (následek)." ? Nevieme. A keby aj to súvislosť malo, kto by ju vyžadoval? Znova nevieme.
Karma je čisto vecou viery ľudí, ktorí hľadajú vzťahy aj tam kde nie sú.
garias
daiterr
30. 01. 2012 15:41

Prosím ťa daiterr, obaja vieme že karma je čisto vecou viery. Niečo ako veriť v Janka Hraška. To čo popísalo pár ľudí o karme, tak tých je menej ako autorov rozprávok o Jankovi Hraškovi. Navyše nič z toho nieje podložené. Máme len nejaké veľmi nedôveryhodné výpovede, ktoré môžeš vymyslieť aj ty teraz a napísať svoju knihu.
Hovoriť o karme, je ako o veštení z kariet. Sú to možno zaujímavé myšlienky, ale netreba sa hneď nechať uniesť.
daiterr
Gariasi
30. 01. 2012 15:38

"V ten druhý sa nezhodne skoro nikto."

Omyl.. "V ten druhý" se shodne zhruba polovina lidstva minimálně, ne-li víc.. Takže zbytečné o tom diskutovat - to je tak možná pro tebe, ale rozhodně ne pro jiné..
daiterr
Houba
30. 01. 2012 15:36

Karma = výuka za pomoci příčiny / následku. O karmě se tu už někde psalo + vysvětlení, "proč si nepamatujeme teda, za co pykáme.."
Houba
...
30. 01. 2012 15:30

A proč si vlastně myslíte, že existuje karma a spravedlnost? Mi někdy připadá, že je to hledání rádoby souvislostí mezi nějakými událostmi.
Např. člověk který věří na karmu si dá do souvislosti např. lhaní za účelem zisku (příčina) s řekněme vykradením bytu :-) (následek). Jenomže takové souvislosti není složité najít. Ale existujou nějaké více přesvědčivé souvislosti? Zažili jste sami něco co vás o existenci karmy přesvědčilo?

A i kdyby zákony karmy existovaly, tak je to takové dost kruté. Protože člověk je třeba "potrestán" až v jiném životě, ve kterém si už neuvědomuje přoč tak trpí, když žije podle svého nejlepšího svědomí.

Možná se na to dívám jenom ze svého omezeného pohledu a třeba si po smrti ty souvislosti člověk uvědomí. Ale teď mi to prostě nějak nehraje.
garias
daiterr
30. 01. 2012 15:19

Verím v to v čo sa "všetci zhodneme". Všetci sa zhodneme v tento život (možno iba neprítomný ľudia nie). V ten druhý sa nezhodne skoro nikto. Preto je podľa mňa úplne zbytočné rozprávať o nejakej karme - keď o nej vôbec nič nevieš. V tom nič nerátam výmysly, čo ľudia navymýšľali.
daiterr
Gariasi
30. 01. 2012 14:29

"Preto aj veľmi zlý človek, čo nakradol milióny, má luxusné autá, 3 domy,2 byty, vyberané jedlá, drahé dovolenky na ostrovoch, s veľa ženami v živote môže byť ďaleko šťastnejší než ktorýkoľvek dobrý človek."

Když se to vezme z karmického hlediska - tak nikdo z nás nemá ani ánunk o tom CO vlastně tenhle "vysmátý a šťastný zločinec" má ještě nalajnováno do budoucna.

Ale protože ty na tyto "srandy" nevěříš, tak to radši nechej tak a klidně si mysli, "jak ten dacan je zlý a díky tomu šťastný.."o)
daiterr
Gariasi
30. 01. 2012 14:25

"Že sa nedá svet hodnotiť podľa jednej miery, ako to tu skoro všetci robia. Realita je skutočne o niečom inom, než o veľkých rečiach o vesmírnej energii, prvotnej láske a neviem čoho ešte :D Nezmysly. Človek čo tára o jednej láske moc svetu nerozumie."

Mě se vážně líbí, jak "máš super patent na rozum", a jako obvykle opět shazuješ názory jiných, aniž bys bral v potaz, že ani ty nutně nemusíš mít pravdu "o)

Co myslíš? OPRAVDU tak moc rozumíš světu, že máš svůj názor za nadřazený ostatním názorům tady na webu?

K tomu, že "ten, kdo něco spáchá, to dělá s radostí" - tak tomu snad doufám sám nevěříš přece.. Pro některé jsou jejich činy koloběhem, který musejí neustále opakovat, pro jiné je to nutnost, vycházející z následků předchozího, pro jiné je to neurotické počínání.. atd..

Nelze se ohánět nějakým názorem, který stojí na vratkých pěti smyslech, kterými máme zmáknuto tak nepatrný zlomek toho, co se kolem nás děje. A nelze tím pádem ani shazovat názory ostatních, ať už z nich prskáš na monitor a nebo ne. Furt ti to nedochází?
Peter
Garias
30. 01. 2012 14:09

Ty letadla byl jako příklad, já jen poukazuju, že třeba na stránkách sisyfos (klub skeptiků) by ses cítil mnohem lépe. Pokud chodíš na podobně zaměřený web, pak vnitřně cítíš, že něco je jinak a to je potřeba si přiznat a pracovat na tom. To ale neznamená, že bys mi tady vadil, vůbec ne.
garias
Sylvia
30. 01. 2012 13:37

Práve si načrtla to čo už dávno píšem. Že sa nedá svet hodnotiť podľa jednej miery, ako to tu skoro všetci robia. Realita je skutočne o niečom inom, než o veľkých rečiach o vesmírnej energii, prvotnej láske a neviem čoho ešte :D Nezmysly. Človek čo tára o jednej láske moc svetu nerozumie.
Čo tvor, to iný rebríček hodnôt, názorov na svet a iná láska. Pocity sa nedá definovať jednou vetou.

Zlý človek musí mať zo zla radosť, inak by ho nerobil. A keď má radosť je z neho šťastný. Je ale šťastný v živote? To nemôžeme povedať len tak, či áno, alebo nie. Bohatá šľachtičná môže ľuďom ubližovať keď sa jej to hodí a inak môže byť šťastná celý život z toho čo má. Iný môže byť dobrák a trápiť sa vo svojom živote napríklad s chorobou svojej druhej polovičky.
Šťastie človeka skutočne neurčuje zlo dobro, ale ako ten daný človek svet vníma.

Preto aj veľmi zlý človek, čo nakradol milióny, má luxusné autá, 3 domy,2 byty, vyberané jedlá, drahé dovolenky na ostrovoch, s veľa ženami v živote môže byť ďaleko šťastnejší než ktorýkoľvek dobrý človek.
daiterr
-
30. 01. 2012 13:36

Je štěstí a "štěstí".. To první má ještě i šťastné následky z dané příčiny a to druhé má naopak velice nepříjemné následky pro daného "šťastlivce".

Takže i v tom štěstí a "štěstí" je rozdíl. Zločinec může být "šťastnější", než oběť, ale ve finále za své činy nese následky, které plně převáží nad tím jeho "štěstím". Kdežto ten, kdo je doopravdy šťastný, pak prochází také příjemnými následky se vším všudy - např. má spoustu přátel a podobně.

No a ti "obyčejní", co nic neprovedli, ale nejsou šťastní? Tak to už je věc jejich vývoje a náhledu na tuto "realitu" - přesně jak se píše o té láhvi s pivem - někdo brečí, že mu zbývá JEN půl piva a jiný je nadšený, že MÁ JEŠTĚ půl piva "o)

Ono je někdy dobré ráno po probuzení si uvědomit, že "se probouzíme ve svém domě, jsme relativně jakž takž zdraví, máme snad i tu práci, máme okolo sebe své blízké..." atd. atd. atd.

Protože jestli tohle všechno budeme brát až moc jako samozřejmost, pak se "výukový plán" také může postarat i o to, že bychom tohle všechno ztratili a pak bychom si teprve uvědomili, CO jsme vlastně celou dobu měli a JAK MOC jsme byli šťastní, i když jsme furt nadávali...
garias
Peter
30. 01. 2012 13:31

Tento blok je iba o diskusiách a ja osobne to tak aj cítim. Nevidím iný zmysel v týchto vetách ako diskutovať. A veci či sem niekto chodí z nejakých vnútorných pocitov, to ja neriešim. Jednak je to jeho vec, nie moja, a jednak ma zaujíma čo napíše a nie či vie niečo o lietadlách. Zaujíma ma postoj človeka ku danej veci, nech už to píše akýmkoľvek spôsobom. Uvedom si, že v časti diskusia sa DISKUTUJE !
Sylvia
To je tazke
30. 01. 2012 13:03

Daiterr: Otazka ale aj je, co si predstavujes Ty pod pojmom Stastie a co niekto, kto tie miliony ukradol. Tu naozaj musim s Gariasom suhlasit, ze on v svojom ponimani sveta kludne stastny byt moze. A pokial ten clovek nieje stastny, tak z uplne ineho dovodu, nez z toho, ze nakradol peniaze. Oni maju uplne iny rebricek hodnot nez Ty a aj ked vseobecne sa rado tvrdi, ze peniazi Ti stastie neprinesu, tak jemu ano. Ale ked s nimi dobre zaobchadzas a nekradnes, tak aj Tebe.

Nestastny moze byt aj clovek, ktory nikdy nic neukradol, kolko mas ludi, ktori maju toho malo a niesu stastni. Neurobil ich stastnym dobry pocit, ze nic neukradli. Kolko je aj takych, ktory keby sa nebali vazenia by ukradli, len strach im to nedovoli. Ti tiez niesu stastni.

Dolezita je aj aura cloveka - u Teba mozno energia. Lenze je to zvlastna vec. Kolkokrat sedi v metre clovek, ktory mi nic neurobil a vyslovene mi vadi, ze tam len je. A potom je tam clovek, ktory je arogantny na niekoho, ale mne je sympaticky resp. nevadi mi. Ide o auru. Kazda negativna energia asi neposobi negativne, pokial sam ten clovek JE prijemny ako osobnost - je to charizma alebo si to nazvi nejak inak.

Suhlasim, ze zbytocna negativna energia na ludi posobi a v spravach mas len same vrazdy a lupeze, pretoze to ludi najviac zaujima. Ludi nezaujima, ze niekto je stastny, ludi zaujima zrovna tato sprava. Podla nadpisu clanku si vyberas, co si precitas.

Garias: myslim, ze p. Hala nikde netvrdi, ze nieco negativne nevidi a nehovori ani, ze to neexistuje. V prispevku len ide o to, ze tym, ze na to poukazujes a vies o tom, hovoris o tom, tiez nic neriesis, ale moze kazdy zacat od seba. Skepsu vobec nepotrebujes. Nemusis byt naivny, aby si bol pozitivny. Nemusis ani trestat niekoho, ale clovek sa moze chovat slusne a vychovat podla toho aj deti a tie zas svoje deti. Mozes nastavit linku tak, aby bola pozitivna, ked budes chciet vsetko zmenit, tak sa Ti nepodari a budes frustrovany a tym padom aj negativny.
Houba
...
30. 01. 2012 12:51

Pro daiterra: Je možné, že žádný zločinec šťastný není. Ale rozhodně bude spíš šťastnějším zločinec, než oběť jeho zločinu. A zajímalo by mě jak je to s normálními slušnými lidmi. Mám pocit, že kdyby se dělal průzkum, tak by to dopadlo stejně jako s těma zločincema :-) Těch šťastných lidí zkrátka moc není, většinou je to spíš taková maska, protože lidi, kteří se tváří šťastně jsou líp vnímaní okolím. Možná se pletu, ale je to můj subjektivní pocit. Nevím... Zkrátka svět mi nepřipadá tak spravedlivý, jak ho tady vnímá většina lidí. Samozřejmě se to dá zdůvodnit karmou a minulými životy, nebo tím, že člověk sám podvědomě chce trpět, aby si vytvořil prostředí k dalšímu duchovnímu vývoji. Ale je to opravdu tak? Nevím.
Pro Petera: Myslím, že je to, že když myslíš pozitivně, tak máš skutečně šťastnější život (a naopak) je sice pravda. Ale je to na každém, jestli tomu věří nebo ne, takže bych to nepovažoval za neznalost.
Peter
-
30. 01. 2012 11:44

Pokud si bude jeden člověk / milión lidí přát špatné věci, splní se jim to a budou žít ve zlu. Opak je také pravdou. Tohle se na esoterickém webu předpokládá, že už znáš, Gariasi, trochu se se svou neznalostí shazuješ...

Marně si dávám otázku, jestli já bych chodil třeba na web, kde se probírají letadla, když bych o nich nic nevěděl. I takoví jsou mezi námi.

Řekni mi popravdě, Gariasi, kolik lidí z tohohle webu jsi přetáhl na svou víru? Soudě podle nesouhlasných reakcí bych řekl, že ani jednoho. Někdo ti předloží své pohledy, někdo se s tebou i hádá, jiný jde třeba jinam, kde si chce skutečně promluvit o tom, co ho zajímá a ne přesvědčovat jednoho skeptika, jiný vůbec nereaguje protože ví, že toto se děje všude kolem nás.

Víš, co je nejlepší, Gariasi? Jak naznačil pan Hála, ty vnitřně cítíš, že něco je, jinak bys tady nikdy nechodil. Jen si to neumíš přiznat.
daiterr
Gariasi
30. 01. 2012 11:33

1. žádný zločinec doopravdy šťastný není (na tohle bylo mnoho výzkumů a všechny to potvrdily) Možná se na venek tváří, jaký je boss, ale doopravdy je to vždy jinak.

2.Ta tvoje realita je sice fajn, ale je to zas jen energetický odraz, který jde postupně zase měnit - jak jinak - energeticky.

3. Ale ano - pozitivní síla myšlenek funguje až moc dobře. Mám možnost to sledovat dnes a denně ve svém nejbližším okolí.

Každopádně - je to jen můj názor a moje vlastní nazírání na svět. To samé máš i ty, stejně jako každý další člověk může mít na toto svůj osobitý názor.

Ovšem moc si tím člověk nepomůže, pokud bude hledět pesimisticky na to, že "zlo je všude.." atd.. Vždyť přece "zlo ani dobro - neexistují.. Existuje jen to, co potřebuješ, aby existovalo k tvému vývoji.."o)
Dana P.
...
30. 01. 2012 11:15

"..že si túto tvoju vetu každý hovorí..."
možná si to hovoríš ty, gariasi, každý určitě ne. S čím souhlasím je, že každý to má tak, jak sám jenom on doopravdy chce
garias
daiterr
30. 01. 2012 10:41

//"všichni jsou fajn, šťastní, mají co potřebují a všude je harmonie.." Pokud by si tuto myšlenku opakovalo denně aspoň půl lidstva, tak se svět postupně opravdu změní. //

Týmto by sa nezmenilo NIČ. Absolútne NIČ, pretože REALITA, že tu ZLO JE, sa tým nevymaže. ZLO tu stále bude, aj keď si to budú hovoriť všetci na Zemi a permanentne celé dni. Budú to totiž hovoriť aj tí zlí.

Svet je možno práve preto v takomto zlom stave, že si túto tvoju vetu každý hovorí a nechce vidieť skutočný svet, ktorý nieje ani zďaleka taký dobrý, ako by možno mal byť.
garias
daiterr
30. 01. 2012 10:40

Hneď prvá veta je chybná. Ty predsa poznáš iba svoje šťastie, nepoznáš iného. Možno každý zlodej, čo nakradol milióny, je omnoho šťastnejší človek ako ty. VEĎ PRETO TIE MILIÓNY UKRADOL :D, aby žil šťastne s dostatkom peňazí.
Prúser (zlo) človek nerobí preto, že je pod tlakom, ale že takým človekom je. Aj dobrý je pod tlakom a zlo nerobí.
daiterr
Gariasi
30. 01. 2012 8:19

Myslím, že pan Hála má pravdu.. A víš proč? Ukaž mi třebas jen jednoho "parchanta zločineckého", který je opravdu šťastný... Nenajdeš takového..

A když budeš pátrat v minulosti jednotlivých "darebáků", tak přijdeš na to, že jejich průsery začaly ne tím, že by takoví být chtěli, ale že byli v první řadě třebas týraní, psychicky na dně, pod stresem, pod tlakem.. To z nich pak udělalo to, čím jsou dnes.

Takže pokud chce člověk Zemi zharmonizovat, tak jedině právě "energií lásky", to znamená hezkými myšlenkami. Něco jako představovat si, že "všichni jsou fajn, šťastní, mají co potřebují a všude je harmonie.." Pokud by si tuto myšlenku opakovalo denně aspoň půl lidstva, tak se svět postupně opravdu změní.

A protože si hned ze všeho děláš srandu, tak ti dám jeden takový malý příklad - skupina nějakých (snad buddhistických?) mnichů se rozhodla týden meditovat v jistém US městě (Seatlu? Nevím už přesně..), aby tak vyzkoušeli pro novináře teorii, "zda je možné myšlenkami v dobro změnit okolí.."

No a dopadlo to tak, že v daném městě během toho týdne klesla kriminalita vážných činů téměř o 97 procent, čemuž se divili nejen novináři, ale hlavně policisté.

Samozřejmě, že po skončení meditací, se začalo vše zase vracet do "normálu", ale jsou známy případy, kdy někteří zločinci u výslechu řekli něco v tom smyslu, že "to měli v plánu udělat už v té době, kdy probíhal pokus, ale měli takové výčitky svědomí a pocity empatie, že zkrátka to v té době nedokázali provést.."

Pokud chceš, hledej. Případ není jediný a opravdu se to stalo. Vše, včetně nás, vyzařuje energii. Ber v potaz to, že podobná energie má vždy prioritu k sobě přitahovat zase podobnou energii. A je úplně jedno, jestli je to energie ze stresu, nebo lásky.. Důležité je, zda je to ta správná frekvence pro "přitahování" se.

Proč myslíš, že je na Zemi situace, jaká je? Obrovské množství jisté energie z válek, týrání, různých stresů, různých násilí + dennodenní stres, který panuje mezi lidmi na Zemi - tak to se samozřejmě rovná takovému balíku energie, která si rozhodně nechce nechat ujít "potravu" a tak dělá vše proto, aby lidi hezky žili právě v této lajně.

Ta energie neřeší to, jestli je to dobré, nebo špatné.. To ona nezná. Jen si chce udržet tuhle symbiózu.. Proto se zdá, že je na světě tolik zla a podobně.

A proto je potřeba postupně měnit myšlení právě tím "láskyplným směrem". Až se vybuduje energetický potenciál v takové frekvenci, pak bude i válek a stresu na Zemi ubývat.

Ještě k té "negativní energii" - ta energie se snaží být tím, co bychom mohli nazvat, jako "pomocníkem". Když cítí, jak si lidi navzájem dělají zle, pak z toho vyvodí jediný závěr - "oni to k životu potřebují, je to pro ně přirozené, takže jim v tomto můžu pomáhat.." Toto tak cítí, protože sama nezná "zlo", "nenávist", "pomstu".. takže ji ani nenapadne, že by tím mohla škodit.

Všechno je jen energie. A jak se vzájemně budeme frekvenčně "přetvářet", takový bude náš vývoj a cesta touto realitou.

Takže opravdu JE potřeba, aby lidi konali fajn věci.

Ještě na okraj - Proč vlastně média chrlí mezi lidi takové množství negací? KDO opravdu potřebuje, aby lidi pořád jeli ve stresu? Co myslíte? ČÍ je to zájem? "o)
Peter
Pan Hála
29. 01. 2012 21:22

Děkuji Bohu za to, že jsou lidé jako vy, pane Hála. Z vašeho vstupu je vidět, že jste moudrý a otevřený člověk, který v prvé řadě vidí skutečnou realitu a ví, jak k věcem v životě přistupovat.
garias
Hála
29. 01. 2012 21:09

Prečítal som si príspevok a musím povedať, že si myslím, že jeho autor ja na ceste životného omylu. A každý človek, ktorý takto uvažuje sa smrteľne mýli, pretože to všetko čo ste opisoval, nie je nič iné, ako iba pokus vášho ducha o sebaupokojenie.
Prečítajte si čo ste napísal ešte raz a uvidíte, že ten príspevok nepíšte mne, ale sám sebe - aby ste sa ukludnil v tomto hroznom svete. Ukľudnil nejakými vyššími myšlienkami, vyšším cítením, ktoré ani nepoznáte.

Ľudia rozprávali ako vy podobne už tisíce rokov. A tisíce rokov zažívali vojny, vraždy a hrozné časy pod psa. Je tomu práve preto, že sa AKO VY, nepozreli pravde do očí.

NIE! My nie sme takí úžasní, ako ste to práve popísal. A mnohí ani nechcem tak veľmi poznať pravdu, ako tam zaznelo. Práve naopak - ľudia skôr slepo veria ako hľadajú skutočnú pravdu a dôvod? SEBAUPOKOJOVANIE. Trebárs aj podobnými príspevkami.

Nechcem nikoho uraziť, natož napomáhať všeobecnej skepse, ale pokým sa ČLOVEK nepozrie kriticky na seba a svoj SVET, nikdy sa nezmení k lepšiemu.

Pokým budeme slepo veriť podobným "vznešeným" slovám, ako ste tu opísal, ale nebudeme vidieť skutočnú realitu, ktorá je krutá a zlá, nikdy nedosiahneme lepší svet pre naše deti.

MY MUSÍME byť skeptickí, aspoň do istej miery. Musíme sa "báť" zla a nešťastia. Pretože ak nie, bude tento svet takýmto navždy. A tento svet je práve pre názory aké ste tu popísal. Názory kde sa popísali, že človek nemá byť nespokojný so zlom.

Podľa mňa má. Má byť nespokojný so zlom a spokojný s dobrom. Ale to sa bez istej dávky skepsu nedá !!!
Jelitko
pane Hala
29. 01. 2012 20:03

diky,k tomu neni co dodat.Pekne jste to napsal,ten konec me opravdu prekvapil,ze nekdo takovy vubec existuje...
mikau.
=)
29. 01. 2012 19:57

hodně poučné a zajímavé :)
Jan Hála
For Garias+jiní
29. 01. 2012 14:52

Tentokráte píši tento komentář speciálně pro Vás pane Garias a možná se v něm pozná i některý jiný komentátor webových stránek jež společně navštěvujeme. Nikdo z nás by nebyl na EsoterikWebu, kdyby necítil onu vnitřní sílu, která jej táhne za poznáním. Jak již jinde píši (Cesta Světla aneb...), "Pravdu člověk pozná podle míry Lásky, která je v ní obsažená." Problémem člověka, který se vydává na cestu za poznáním je to, že hledající je nejprve zklamaný tím, co jej učila různá náboženství, ale uvědomme si,že ta vytvořil opět člověk, nejprve v upřímné snaze popsat pro druhé to, co vnitřním zrakem objevil v sobě a pro sebe a v touze předat bohatství osobního prožitku se snažil opět předat jiným. Dobře víme, jak dopadá komolení myšlenky při přeskoku od jedince k jedinci a jak to dopadne, když z toho vznikne všemocná organizace. Tím se dostáváme k druhé fázi. Druhou fází myšlení těch, kteří jsou kritičtí k takovémuto stavu je absolutní skepse. První pocity jsou nepříjemné, je to podvědomá vina opuštění Boha, pocit ztráty tradičních hodnot a v podstatě zhnusení okolním nedokonalým světem. Je to okamžik zkoušky. Ze slabých se stávají v těchto těžkých situacích příšerní sobci, až skrytě nebezpeční svému okolí. Ti silnější začínají hledat vlastní cestu. Různými způsoby, třeba i tím, že se spolu setkáváme na těchto stránkách. Přirozeně, tím. že se v průběhu skeptické fáze dostali paradoxně do další slepé uličky nedůvěry ke všemu co řekne někdo jiný, jsou všechny jejich komentáře tímto ovlivněny. Znám to z vlastní zkušenosti, také jsem si tím prošel. Potom však příjde ta chvíle, kdy se člověk zarazí a řekne si: má tento opět extrém vlastně cenu? A pro koho? Abych neztratil sám před sebou vlastní tvář? A komu to všechno moje uvažování přináší vlastně užitek? Dám Vám k zamyšlení podobenství: Dva muži sedí u jednoho stolu a popíjejí družně pivo z půllitrů. Každý má v ve svém půllitru polovinu piva. Pesimista pláče, že má UŽ jen půlku piva, optimista jásá, že má JEŠTĚ půlku piva. Z naprosto reálného pohledu jsou na tom oba stejně. Ale s tím rozdílem, že optimista je ŠŤASTNÝ a pesimista se trápí NEŠŤASTNÝ. Otázka úhlu pohledu! Tento jejich odlišný pohled se přirozeně odráží i v jejich jednání s jinými lidmi a přenáší na druhé jejich optimismus, ale i pesimismus. Naše pocity štěstí, ale i neštěstí se přenášejí podvědomě na jiné osoby s kterými jednáme a obrazně se šíří jako kola na vodní hladině, do které jsme vhodili kámen, příčinu, která byla v nás. Štěstí samo se k nám nedostaví automaticky. Musíme se ho učit ve svém srdci hledat. Opět jeden příklad: Když někomu poskytnete pomoc, nebo dar v nouzi a on se vás mezi díky zeptá jak vám to může vrátit odpovězte mu, "Pomoz zase někomu jinému potřebnému a bude to srovnáno". Protože prokázané dobro se šíří též jako ta kola na vodě! Pomáháte-li však, čiňte tak, aby jedna ruka nevěděla co činí ruka druhá, to znamená, vyhněte se pýše nad dobrým skutkem, protože ta snižuje jeho hodnotu na nulovou, ba i zápornou cenu. Indové říkají, že dárce je v podstatě tím kdo je obdarovaným. A mají pravdu! A toto je praktická cesta, která Vám umožní proniknout skrze Vaši skeptickou bariéru cestou srdce k vyšším hodnotám, po kterých v skrytu toužíte. Když budete žít tímto způsobem života, v souladu se svým svědomím, kterému se otevřete, stanete se sami nositeli světla jiným, kteří nejsou tak šťastní. Kolikrát není tak důležité přeorat celý svět, jako zasadit jedinou dobrou myšlenku. Ona již vzejde. A neobávejte se, byť by jste žili doposud životem, jenž by se nedal nazvat příkladným, není nic ztraceného. Jako můžeme dlouho spáti, než se naučíme žít životem bdělého, vnímavého a citlivého, schopného vnímat i potřeby jiných bytostí, čili žít konečně plným životem k potěše jiných i nás samých.
Miluji Vás lidé Jan Hála.
garias
...
28. 01. 2012 0:47

Veľmi pekné a zaujímavé myšlienky, ale svet je a podľa mňa aj bude trošku o niečom inom. Myslím si v prvom rade, že tá svetová harmónia láska, kde každý začne byť lepším človekom, tá je nesmierne ďaleko. Omnoho ďalej ako rok 2012. Tento rok bude práveže skôr začiatok veľkých problémov, ako svetové krízy, korupcie, dokonca aj vojny (blíži sa vojna v Iráne).
- Tieto pekné myšlienky majú význam pre jednu skupinu ľudí. A pre tú druhú nemajú vôbec žiadny význam. Ide o to, že tí prví, čo z nich niečo majú, sú takí ľudia, ktorí už takto uvažujú, cítia a ani moc nepotrebujú povzbudzovať ako byť dobrými.
Tí druhí sú takí ľudia, čo nerozmýšľajú takto ani náhodou. Sú zlí, majú zlé myšlienky a aj tak konajú a keď sa už zamyslia nad dobrom a zlo, uvažujú ÚPLNE INAK AKO dobrí ľudia.
- Ono je to niečo ako so závislosťou. Ten čo závislý nieje od drog, ten ich neberie a ani ho nemusíte učiť, že drogy brať netreba. Ten čo ich berie a je závislý od nich, tomu tak isto budete zbytočne vravieť, že sú zlé drogy. On to proste vie aj bez vás! Nerozmýšľa ale ako my.

Nejako podobne je to aj s dobrými a zlými ľuďmi. Všetci vieme čo znamená žiť v dobru a v zlu život. A vedia to aj tí zlí. Ale oni skrátka uvažujú INAK. A túto skutočnosť nemôže zmeniť ani tisíc pekný myšlienok o dobru.
- Ono takýto článok bude mať zmysel pre VŠETKÝCH ľudí omnoho neskôr. Teraz ho ľudia prečítajú a či sú dobrí alebo zlí, budú aj tak žiť po svojom. Tak isto, ako ten drogovo závislý bude po svojom užívať drogy (aj keď vie, že je to zlé).