Články

Zamyšlení

Proč vykonávat něco, co nemá logiku? - (komentáře)

rheia
proc obetovat
7. 05. 2012 9:32

Jako dítě jsem měla u babičky na zahradě "kouzelný strom". Vnímala jsem ho jako nějakou bytost. Nosila jsem k němu kytičky, krásné kamínky, abych mu něco darovala, uctila ho, případně si zajistila kouzelnou ochranu a štěstí. Nevím, jak jsem na tenhle nápad přišla, nábožensky vychovávaná jsem nebyla, znala jsem ovšem spoustu klasických pohádek.

Tak si říkám, jestli nápad darovat či obětovat něco uznávané bytosti nevzniká v lidské mysli nějak přirozeně, zejména na nižším stupni vývoje buď individuálního (dítě) nebo kolektivního (primitivnější společnost).

Křesťanství pak myšlenku obětování převzalo od tzv. pohanských kultů, podobně jako termíny svátků nebo místa, kde stojí svatyně. Lidé vystavení nejrůznějšímu nebezpečí získávali prostřednictvím obětování bohům pocit ochrany. A šiřitelé křesťanství si řekli, že lépe, když budou lidé obětovat křesťanskému bohu, než tajně obětovat Lugovi, Ódinovi nebo Svantovítovi.

Samozřejmě mohlo obětování vzniknout i jinak, dávám to k úvaze jen jako hypotézu.
Vasekk
Pro Zbyněk P.
3. 05. 2012 21:48

Zbyňku, k těm Vaším odstavcům si dovolím jen takový svůj názor:

a)Jestliže chcete vycházet z toho co jste napsal, tudíž že to dělá protože se nás bojí, pak je Bůh, o kterém píšete, příšerný manipulátor, pak je to jen odporné zlo. Velice zajímavá úvaha.

b)Jestliže budeme brát v úvahu to, co jste napsal zde v odst.b), což si myslím, že nijak nepodložíte, a pokud ano, podložte to prosím, pak proč by se tedy ty ,,vyšší'' Bohové ,,nezjevovali'' rovnou nám? O příčinách, proč se nám nezjevují, se můžeme dohadovat stejně jako se můžeme dohadovat, proč je ten křesťanský Bůh takový jaký je (proč dělal to co dělal). Mohl mít X různých důvodů, o kterých my ani nevíme. Také velice pěkná teorie.

Uvedl jste dvě možné příčiny, proč je Bůh takové zlo. Jsou velice zajímavé, ale také tu může být příčin mnohem víc. Jen chci upozornit na to, že to co píše Zbyněk P. (neberte to jako nějakou urážku, koneckonců Vás si zde vážím jako velice moudrého člověka) nemusí být pravda.

Děkuji za přečtení mého názoru, přátelé.
Zbyněk P.
Pro okolojdoucí
2. 05. 2012 19:34

Kolego, díky za potvrzující info. Přeji hezký den. Zbyněk P.
okolojdouci
Zbyněk P.
2. 05. 2012 18:38

Zbyněk P. - 2. 05. 2012 10:15

"Ale přiznám, že jsem nenatrefil na místa, kde by hovořil o tom, že není nejvyšším!"

to se vam ani nepodari a to z toho duvodu ze bible urcuje identitu Boha pouze ve Starem zakone protoze v Novem zakone je jiz identita urcena je strucne oznacovan privlastky jako teba vsemohouci... ovsem Stary zakon se snazi presneji urcit o koho jde a to zjmena v casti kdy se Buh predstavuje Mojzisi a tato pasaz popsana v knize Exodus asi nejlepe predklada kdo nebo co je Buh

Exodus:
Avšak Mojžíš Bohu namítl: "Hle, já přijdu k Izraelcům a řeknu jim: Posílá mě k vám Bůh vašich otců. Až se mě však zeptají, jaké je jeho jméno, co jim odpovím?"
Bůh Mojžíšovi poručil: "Řekni Izraelcům toto: "Posílá mě k vám Hospodin, Bůh vašich otců, Bůh Abrahamův, Bůh Izákův a Bůh Jákobův." To je navěky mé jméno, jím si mě budou připomínat od pokolení do pokolení.

Exodus: 1 z Desatera prikazani (tech prikazani je ovsem vic nez deset jak se bezne uvadi - pro deset zakonu by asi Mojzis netravil s Bohem 14 dni o hladu a zizni)
Nebudeš se klanět jinému bohu, protože Hospodin, jehož jméno je Žárlivý, je Bůh žárlivě milující.
(v nekterych prekladech se uziva kratsi verze - "Nebudeš mít jiného boha mimo mne.")

tedy jednoduse receno Buh se sam nikdy nepredstavuje jako nejvyssiho ale pouze si narokuje izraelity jako svuj majetek ktery je ochoten kdykoliv branit a uprednostnovat bez ohledu na nasledky ktere tim zpusobuje ostatnim narodum v oblasti...
dle meho nazoru se z toho da usuzovat ze Buh si je vedom ze neni sam a ze jsou i jini bohove kteri maji stejne nebo podobne schopnosti a troufnul bych si rict ze je pouze prislusnikem nejake skupiny bohu ve ktere kazdy clen dozoruje nad urcitou skupinou ci rodem lidi a nepratelske chovani tohoto hebrejskeho Boha proti ostatnim narodum by slo pricist tomu ze si je vedom momentalni nepritomnosti jejich bohu a tedy jistoty ze se do jeho zameru nebude plest nikdo jiny...
je treba si take uvedomit ze zidovsko-krestanska Evropa (a pozdeji dalsi casti sveta) prijala Stary zakon za svuj ackoliv se ji mistopisne vubec netyka proto napriklad bylo odstraneno puvodne prvni prikazani ve kterem buh pripomina hebrejcum ze to byl on kdo je odvedl z Egypta... stejne tak se nenajde ani zminka o tom ze by nejaka Evropa (ci jine casti sveta) vubec existovala avsak dnesni rozmach tohoto Boha je zpusobena migraci lidi nikoliv migraci Boha a tedy jeho puvodni vliv a moc byla ohranicena do oblasti od Egypta po Turecko coz neni zrovna ukazka vsemohoucnosti...
Zbyněk P.
Pro Grush-e
2. 05. 2012 10:15

Kolegáčku, máte dozajista pravdu v tom, že jsou v bibli pasáže, kde mluví v množném čísle, mysleje na sebe. Ale přiznám, že jsem nenatrefil na místa, kde by hovořil o tom, že není nejvyšším! To mi poněkud uniklo! Je možno Vás požádat o "nakopnutí" kdeže to jest uvedíno? Neboť, je-li tomu tak, tak potom bod 2.) by měl rovněž své oprávnění a opodstatnění! Děkuji. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Grush
2Zbyněk P.
1. 05. 2012 8:35

bod 2) pokud chce někdo vycházet z Bible, tak tento bod je tam dle mého jasně potvrzen. Bůh není ani sám, a ani nejvyšší.
iveta
jelitko
1. 05. 2012 1:00

zřejmě to nesmí říct....
Jelitko
pane Zbynek
30. 04. 2012 14:33

vas nazor je velice zajimavy a nikdy bych nerekla ze to neni mozne,vzdyt na tyhle veci okolo boha nema nasicnec zadny dukaz.Ted zase nebudete verit me.Kdyz jsem jednou tohle chtela vedet od meho otce co je na druhem brehu 6 let,jak to vlastne s nabozenstvim je,tak mi odpovedel " v tomhle ti nepomuzu" a tak jsem spekulovala jestli je tedy nabozenstvi nesmysl nebo to nesmi rict.Takze ja si rada poslechnu nazor kohokoliv,je dobre popremyslet spolecne...vic hlav,vic rozumu,ne?
Jelitko
okolojdouci
30. 04. 2012 14:24

diky za upresneni,je to opravdu jak rikate Vy,pak jsem se ptala manzela a ten mi to taky tak rikal,ze v tom Tel Avivu je pojmenovana vysoka budova a ulice po tom Azrielovi,ale byl pry to nejaky milionar,ktery tu vysokou budovu investoval.
Ale i tak at je to jak chce,tyhle krutosti co se stali kdysi v zacatcich nabozenstvi jsou na povazenou a neslucuji se s Bohem ktery je prece milosrdny....dobry...odpoustici...tak kazdeho tohle musi nutit k zamysleni.
iveta
Zbyněk P.
30. 04. 2012 12:29

já myslím, že ta doba příjde,situace tomu nasvědčuje:-)snad se toho dožijem!byla bych ráda:-)
Zbyněk P.
Pro ivetu
30. 04. 2012 11:41

Zcela s Vámi souhlasím, a těší mne, že i jiní sdílejí shodný názor, a že tudíž nejsem sám tou "černou ovcí", která ničí zaběhnuté klišé v nazírání na boha. Pouze se bojím toho, že při prosazování takovéhoto názoru, bude docházet ke stresům,"vykolejení" či případně k sebevraždám u lidí, kteří se tomuto klišé životně oddali a upsali, a nebudou schopni bez něj žíti. Přeji hezký den. Zbyněk P.
iveta
Zbyněk P.
30. 04. 2012 11:21

myslím ,že není nic jiného než ta tvořivá síla a energie...tedy přírodní zákony,které bohužel všechny ještě dlouho znát nebudeme.To je podle mého soudu ten pravý bůh,bohužel jak říkám člověk ještě není hoden znát tyto zákony,proto si vše vysvětluje po svém.Proto to vše svádí na nadpřirozeno,není ještě to správné pojmenování těchto přírodních úkazů,sil a energií.
Zbyněk P.
Opět všem diskutujícím
30. 04. 2012 10:36

Vážení diskutující, ve svém vstupu (26.04.2012, 19:56, číslovka 3) jsem uvedl, že obětina JK jest postavena na hlavu. U tohoto aktu obětování JK, se mi nabízejí dvě, poněkud kacířská, vysvětlení. A to jsou :
a) bůh nám dal v oběť „svého syna“ proto, že se bohové lidí bojí!! A možná se mě optáte, z čeho že mají strach, či proč se nás bojí ? Odpověď jest zcela jednoduchá, prostá a logická. Tedy: jak víme, tak bůh jest vytvořen člověkem (alespoň tomu vše zatím nasvědčuje). A jestliže ho člověk (tedy lidé) stvořili, tak potom následně mají lidé také sílu jej zničit, a to tím, že v něj přestanou věřit a zásobovat jej živou energií (zcela shodné s magií i „černou“), a tím on (tedy rádoby náš bůh, co údajně všechno tvořil ) bude slábnouti a slábnouti, až zcela zanikne, či zmizí. Prosím, zde je nutné upozornit na to, aby nedocházelo k záměně našeho, rádoby boha, a naší tvůrčí a tvořivé nekonečné přírodní síly. V tom jest obrovský rozdíl.
b) již mnohokráte se zde psalo o tom, že duchovní (vč. nám známého boha), a astrální bytosti mají svou hierarchii. Také jsme si zde povídali o tom, že není jenom náš svět (tedy ten, který vnímáme), ale že se zde údajně prolínají i jiné, vícerodimenzní světy. Takže se mi zde nabízí taková „úsměvná“ alternativa na vysvětlení, proč náš bůh obětoval JK. Dle mého soudu, tak to vůbec nebylo kvůli lidem, kvůli člověku ! Bylo to proto, že ten náš údajný bůh (pro někoho, ten co všechno stvořil ???) není vrcholem hierarchie, ale, že nad sebou má další silnější a mocnější entity, bohy! (Právě např.: onu tvůrčí a tvořivou nekonečnou přírodní sílu!). A právě proto obětoval JK, neboť sám, náš bůh, se bojí nepřízně ještě vyšších mocností a bohů. Proto to, pln strachu, učinil. Pěkné, že ?!
Tak, a teď mi dokažte, vážení a milí diskutující, že Vám lžu, že Vám říkám údajně nesmysly !! Přeji hezký den. Zbyněk P.
okolojdouci
Jelitko - radka
29. 04. 2012 21:58

pojem padly andel se nejcasteji pouziva ve spojeni se zapovezenou - padlou ci vyhnanou skupinou andelu ktera vedla s Bohem spor pripadne vzdpouru a tuto skupinu vedl archandel Lucifer ktery odmitl uznat nadrazenost Adama tedy cloveka nad andela protoze clovek ma dusi avsak andel nikoliv tento spor vyustil zavzenim velkeho poctu andelu v radech tisicu z nebe na zem (nekdy je uvadeno pod zem) a to az do konce veku cimz je myslen posledni soud kteremu ma predchazet armagedon a z tohoto poctu potrestanych andelu se jeden jmenoval Azazel jenz byl velkym pomocnikem Lucifera a proto je nekdy sam oznacovan za Satana avsak jinym andelem presneji archandelem podobneho jmena je Azrael ci Azriel ktery ovsem nepatri mezi padle ale jeho ukolem je doprovazet duse zemrelich k bozimu soudu proto je v souvislosti s jeho jmenem uvadeno ze je andelem smrti ale nekdy i smrt samotna avsak nepredpokladam ze Tel Aviv pojmenovava mestske casti po andelu smrti ci o "prave ruce dabla" ale protoze sem nikdy nenavstivil ani Tel Aviv ani Jaffu zapojil sem do meho maleho patrani kamarada googla a ten mi zdelil ze tato mista v Tel Avivu skutecne jsou avsak puvodem jmena neni zadna nabozenska postava ale clovek jmenem David Joshua Azrieli coz ovsem nic nemeni na veci ze Buh o kterem pise Stary zakone ci Tora je znacne nepratelsky az vrazedny k narodum jenz se neradi k Izraelitum napriklad jedna z prvnich masovych vrazd ktera je dnes pomerne znama diky filmu je popsana ve druhe knize Mojzisove pojmenovane Exodus kde se lici jak Buh sesila na Egypt tzv. Deset ran egyptskych ve snaze donutit faraona ke svoleni k odchodu zidu do Zeme zaslibene coz se podari az po desate rane kterou je Pobiti prvorozenych - tedy vyvrazdeni vsech nejstarsich potomku v kazde rodine tedy prevazne deti a usetreno nebylo ani domaci a hospodarske zvirectvo coz na prikaz Boha provedl jiz zmineny andel smrti v celem Egypte...

opravdu tohoto zidovsko krestanskeho Boha skutecne zrovna moc v lasce nemam at uz se mu rika jakoliv (Elohim, Yahweh, Jehova, Hospodin...)
radka
jelitko,okolojdoucí
29. 04. 2012 16:56

Velmi mě zaujal váše náhledy. Taky o tom občas přemýšlím a nejde mi to na rozum, že Bůh mohl přikazovat zabíjení. S tím zavrhnutým andělem, no kdo ví, asi na tom něco bude.
radka
jelitko,okolojdoucí
29. 04. 2012 16:56

Velmi mě zaujal váše náhledy. Taky o tom občas přemýšlím a nejde mi to na rozum, že Bůh mohl přikazovat zabíjení. S tím zavrhnutým andělem, no kdo ví, asi na tom něco bude.
Jelitko
okolojdouci
29. 04. 2012 14:09

jak pises o tom zabijeni za Mojzise,me to taky celkem zajima a taky o tom premyslim,dosla jsem na jednu zajimavou vec.Zidum asi podal pomocnou ruku ten zavrhnuty Bohem andel Azriel(jestli to dobre pisi),je taky zajimave,ze tady v Tel Avivu je po nem i ulice a most a buh vi co jeste pojmenovano,asi jim hodne pomohl.Myslim si taky ze to zabijeni by dobry a spravednivy Buh nenaridil.Vzdyt svichni lide jsou jeho vyroba nejenom nekdo vyvoleny....A ten Azriel samozrejmne nebude delat co by delal Buh,ale spis bude nicit jeho dilo,kdyz s nim se nepohodl.Buh vi jak to teda s tim nabozenstvim vlastne je,taky se mi to nejevi spravedlive.
Engai
...
29. 04. 2012 14:03

A potrebujeme vubec nejakeho Boha?Proc?K ukonejseni lidskych rozpornych myslenek??Pokud je nejaky stvoritel,kdo tedy svoril stvoritele?Nechci ustupovat od tematu(prominte,pane Zbynku)...jen jsem si vzdycky myslela,ze jakekoliv nabozenstvi(a tudiz i ritualy)jsou pouze vyplodem lidi.A pokud teoreticky existuje nejaka vyssi inteligence a vidi co tu delame(skrz nabozenstvi)tak se mu pravdepodobne z nas dela spatne.
Vasekk
Re:Perchta
28. 04. 2012 16:38

Já si Boha moc nijak nevysvětluji, neumím Vám odpovědět na otázku, neumím to popsat, promiňte. Nicméně si myslím, že si to můžeme vykládat jak chceme, ale nemyslím si, že tu někdy byl/je/ (bude?) člověk, který by nám dokázal povědět pravdu. Je to všechno dost relativní, alespoň co se týče vyšších sil nad námi.
Jarda
re: Zbyněk P.
28. 04. 2012 9:58

dopředu zmíním, že v žádném případě nejsem zastánce obětí ani toho, že je to správné.

ad a) dobýt potřebuje pouze polyteistický bůh. Ten který není vším ve vším. Není celým vesmír, pouze jeho kousíčkem. Vše co má svůj začátek vzniku má i svůj konec. Tento bůh má svůj začátek. Má i konec.

ad b, c) v podstatě ano, záleží jakou "hru" egregor hraje, k tomu aby se nakrmil. Např. nacisti ho dobíjeli hajlováním pravděpodobně mu tím dodávali energii a napojili se na něj a egregor zpětně působil na ty lidi a pitoměl je. Bavil jsem se s jedním mágem a vzpomněl jsem si na tebe. Psal, že jaký egrogor si uděláš, takový to máš, včetně "hry"/způsobu jeho dobíjení. Prý jsou i lepší způsoby než oběti. Vhodný jsou hodně silný emoce(v případě obětí je strach ze smrti dost silná emoce). Jinak u nás co je Církev Satanova, tak ta se taky distancuje od jakýchkoliv obětí. O hnijící maso asi nejde. Hádal bych že jde o okamžiky před smrtí. Ale některý oběti jsou určitě k ničemu a nesmyslné. Hlavně když jsou prováděny pouze z pověry.

Asi už k tomu nemám co dodat. Chtěl jsi odpověd, tak jsem ti zkusil odpovědět ;-)
iveta
jinak
28. 04. 2012 9:12

podle mého s tou evokací....je to jen a jen otázka mysli, prosby a napojení na požadovanou energii.Zkoušeli jste to někdy bez požadovaných pomůcek?Funguje to úplně stejně:-)
iveta
Zbyněk P. a Perchta
28. 04. 2012 9:05

když mluvíte o těch pevně daných pravidlech....mysleli jste na to,kdo ty pravidla vymyslel? Nebyl to zase a opět člověk?
Jinak musím s tebou jedině souhlasit v tom jak si vysvětluješ boha.
Perchta
vasek
28. 04. 2012 7:56

A jakého Boha máš na mysli, když mluvíš o Bohu, kterému stačí naše láska? A jakou lásku máš na mysli? Existuje jí mnoho podob.

Pokud myslíš křesťanského Boha, tak tě zklamu, protože tomu nestačily ani miliony zmařených životů v jeho jméně...
Já si Boha vysvětluju jako absolutno: formu energie, která pokud jí požádáš, tak tě vyslyší. Můžeš žádat o dobro i o zlo, ale musí se počítat s tím, že pokaždé se tvá přání znásobená vratí k tobě a budeš za ně po zásluze odměněn.
Láska je super, ale rozhodně to není jediná rovina, ve které by měl člověk uvažovat.
Perchta
souhlas se Zbyňkem
28. 04. 2012 7:38

Taky jsem toho názoru, že každý (magický) rituál má svá pevně daná pravidla, samozřejmě, že je nemůžeme brát jako "kuchařskou" knihu s tím, že pokud to kdokoliv se srdcem na dlani zkusí, bude mít úspěch... Ale při tomto konání je klíčové úplně všechno od vytvořeného prostředí (atmosféry) až po gesta a intonaci při zařívávání. O ochranných symbolech a amuletech nemluvě. Láska je super, ale tady hraje roli hlavně schopnost absolutního soustředění, vizualizace, vůle a víra v konané dílo.
Adanom
A
27. 04. 2012 21:26

Tra da dá da dá Zbynku. :D
Zbyněk P.
Pro Ivetu
27. 04. 2012 16:37

Kolegyňko, nikde neuvádím jakou cestou se má člověk ubírat, chce-li se VEKRÁST do astrálu. Věci a okolnosti, týkající se magických rituálů jsem uvedl. Prosím, nedělejte si žádné plané iluse v tom, že když by jste chtěla něco evokovat, tak že by stačilo oblečení v podobě omšelých ryflí a propoceného trička, bez patřičných magických pomůcek, bez určité vůně, atd...... Ano, ve skutečnosti by jste něco začala, ale nevěděla by jste co začalo, a co možná vzniklo, ale byla by jste ihned obsednuta onou špatnou a upírskou silou, které by jste se velice špatně zbavovala!! Rovněž, prosím, zcela zapomeňte na to, že by Vám stačila jen láska, či láska k bohu....... Přeji hezký den. Zbyněk P.
Zbyněk P.
Pro Jardu
27. 04. 2012 16:29

kolego, opravdu si nerozumíme, neboť:
a) Vždy záleží na tom, jak budeš definovat boha, a kde ho umístíte. Bude-li Tvé názorové přesvědčení postaveno na faktu, že bůh jsi Ty, já, my všichni, tak sledování ryb pod vodou zcela umožňuje dobití Tvého boha, tedy Tebe, přehršle mocnou dávkou energie. Budeš-li ale trvat na zkamenělém názoru, že bůh jest někdo neidentifikovatelný a někde, neznámo kde, tak potom souhlasím s Tvým nízorem.
b) V magii dobíjení spočívá v tom, že egregor(bůh, entita) s Tebou "zápasí" během nějakého rituálu, a jakmile ta entita zjistí, že máš někde slabinu, či že nejsi dostatečně jištěn a chráněn, tak dochází okamžitě k tzv. OBSEDNUTÍ, tedy, že se egregor dostane do Tebe, a vysává Ti Tvou ŽIVOU energii!! Je zcela možné, že se jej již nikdy nezbavíš, neboť ten egregor podchytí Tvůj strach, a bude dělat vše pro to, aby jsi nenašel odvahu a sílu na jeho "odstřihnutí". Egregor(bůh, entita) vždy žádá ŽIVOU ENERGII, A NÉÉÉÉ NĚJAKOU ROZKLÁDAJÍCÍ SE OBĚŤ.
c) Ano, máš pravdu v tom, že se egregor nusí nakrmit!! Ale nakrmí se vždy osobní energií toho, kdo se podvolí a bude souhlasit, že toho egregora vyvolá, a bude ho držet v oživlém stavu. Bohužel, mnoho lidí (ne-li přímo davy), aníž by si to uvědomili, tak souhlasí s kdejakou bláhovostí, dementním názorem či s blbostí, a tím již se přidávají k tomu, kdo toho egregora vyevokoval, a tím i oni ho budou krmit svou živou energií.
d) svůj (tedy můj) obsáhlý vstup jsem stavěl na tom, že jsem jednoznačně "odsoudil" fenomén "obětiny" jako něco špatného, nesmyslného, zkamenělého, a nevím honem co ještě uvést, tedy něco takového, od čeho by se měl člověk distancovat, a nedělat ze sebe blba, když provozuje něco, a neví proč to dělá, a komu že to má v podstatě pomoci. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Adanom
Vasku
27. 04. 2012 15:48

Ono je to ve sve zdanlive slozitosti uplne jednoduche a objasnene uz v tech par slovech. ;)

Proste to vnimam tak ze my lide jsme se ve sve nevedomosti vzdalili od nasi prirozenosti a Bozi podstaty. Hledame cestu zpet.
A k tomu je treba abychom si byli vice a vice vedomi-uvedomely.
V nevedomosti a z nevedomosti delame chyby.
a jednou z tech chyb je neumet davat lasku.
Bohu nase laska uplne staci ale lide se ji potrebuji naucit davat. A aby ji mohli davat,potrebuji ji nejprve v sobe uskutecnit,najit,mit a byt tim cim se mnozi ze sve nevedomosti jen ohani a to je laska.

Jo a Vasku ,zkusenejsi jsi mozna Ty,kdo viiii?! :)
Vasekk
Adanom
27. 04. 2012 14:06

Tos mi to moc neobjasnil(a), můžeš mi to nějak více vysvětlit? Děkuji
Adanom
Vasek
27. 04. 2012 9:09

"proč si to neuvědomí? "

Protoze nevedomost je opakem vedomi si neceho (opakem uvedomeni)

:)
iveta
Zbyněk P.
27. 04. 2012 7:47

je to vše jednodušší než si myslíte....není to žádná věda,vše je založeno na jednoduchosti,to je můj názor.
iveta
nelze
27. 04. 2012 7:41

zacházet do astrálu obklikou,nelze se to nijak naučit....vše je spontánní a přirozené.Je jenom jediná cesta,tady nepomůže pomůcka a nebo čistý obleček...
iveta
Zbyněk P.
27. 04. 2012 7:30

nelze vykonávat magii podle návodů a příruček,vše se děje přirozenou cestou,k tomu musí člověk dospět sám.Chápete jak to myslím?
Podle mého magie je schopnost,kterou člověk zapoměl...každému byla kdysi vlastní.
Nelze uměle praktikovat věc,která se děla přirozenou cestou....je to tak trochu píchání do vosího hnízda,pak jsou s toho vytvořeny patřičné následky.
okolojdouci
mississippi
26. 04. 2012 22:33

mississippi - 26. 04. 2012 21:42
techto navodu od boha je v biblickych textech celkem dost kde prikazuje jak zachazet s lidem ktery veri v jineho nebo zadneho boha a dle meho si v nicem nezada s masovou likvidaci za dob treti rise...


Bůh přikazuje vymazat kočovný lid Amalekitů za to, že neúspěšně zaútočili na izraelské bojovníky při exodu z Egypta. A tak přikazuje pozabíjet vše živé, děti i kojence včetně domácího zvířectva.

1 kniha Samuelova:
Toto praví Hospodin zástupů: "Mám v patrnosti, co učinil Amálek Izraeli; položil se mu do cesty, když vystupoval z Egypta."
"Nyní jdi a pobij Amáleka; jako klaté zničíte vše, co mu patří. Nebudeš ho šetřit, ale usmrtíš muže i ženu, pachole i kojence, býka i ovci, velblouda i osla!"



Prostřednictvím Mojžíše přikazuje Bůh svým přívržencům pozabíjet ty Izraelity, kteří jej neuctívají. Každý má mečem zabít svého nejbližšího a tak osvědčit loajalitu Bohu. Je pobito tři tisíce mužů.

Exodus 32:26-29
Tu se Mojžíš postavil do brány tábora a zvolal: "Kdo je Hospodinův, ke mně!" Seběhli se k němu všichni Léviovci.
Řekl jim: "Toto praví Hospodin, Bůh Izraele: Všichni si připněte k boku meč, projděte táborem tam i zpět od brány k bráně a zabijte každý svého bratra, každý svého přítele, každý svého nejbližšího."
Léviovci vykonali, co jim Mojžíš rozkázal; toho dne padlo z lidu na tři tisíce mužů. Potom Mojžíš řekl: "Ujměte se dnes svého úřadu pro Hospodina každý, kdo povstal proti svému synovi či bratru, aby vám dnes dal požehnání."


nechci nekomu brat jeho viru v boha ale ja opravdu nevim zac bych ho mel oslavovat avsak kdyz vidim ty davy lidi na svatoperskem namesti tak si na tyto texty vzpomenu a je mi z tech lidi spatne...
mississippi
Vasekk
26. 04. 2012 21:50

Podle mého máš správný pohled na věc. Láska je opravdu to nejvíc, co jde dát. A když se k tomu přidá ještě trochu pokory, tak to je dokonalé.
Vasekk
Jen můj názor
26. 04. 2012 21:46

Jestliže lidé brali/berou/budou brát Boha jako nadpřirozenou bytost, o které si myslí, že je ,,nejlepší'' .... nevím jak to popsat. Vždyť o Ježíšovi je známo, že byl synem Boha a žil přeci velice dobrým životem, tudíž byl i moudrý. A jestliže je takový i Bůh, proč mu prostě jen nestačí naše láska? Přece (a to je jen můj názor) do nás vidí, a jako někdo nadpřirozený, který se ,,ohání''(odpusťte mi slůvko ohání, nečekejte moc od 16letého jedince) láskou, proč mu nestačí od lidu jen ta? My do Boha nevidíme, ale myslím, že je to všechno vina lidí. Ti se právě ,,ohání'' láskou, proč je prostě nenapadne mu jeho štědrost(př.když nějaká přírodní katastrofa dopadla dobře, mohl za to přeci Bůh)oplatit svojí láskou. Když už hlásají, že láska je všemocná, pro oči si nevidí, neboť láska je to nejcennější co mohou dát, co mají, proč si to neuvědomí? Chápu, že někteří ,,vůdci'' tlup atd. v minulosti toho využívali pro svůj prospěch, ale byli lidé opravdu tak hloupí, že se nechali takhle zmást? Chtěl bych, abyste reagovali na můj názor, chci vědět další reakce od Vás, zkušenějších. Nejde mi tohle prostě do hlavy.

Děkuji za Vaše ohlasy
mississippi
okolojdouci
26. 04. 2012 21:42

Původně jsem se k tomu nechtěl vyjadřovat, mám nedostatek informací, ale to cos napsal je síla. Ale bylo to tak. Bohužel. On i ten hon na čarodejnice byl podle mého jen populismus :-) To by nás tenkrát upálili do jednoho. Ještě, že neumím plavat :-))
garias
...
26. 04. 2012 21:38

To sú také bludy, že je asi dosť zbytočné sa tým vôbec zaoberať :D
Jarda
Zbyněk P. ad 2)
26. 04. 2012 21:37

Nevím jestli si zcela rozumíme. Obávám se že sledování ryb není srovnatelné s dobíjením egregorů obětmi. Nevím přesně, jak funguje převod energie z oběti na egregora. Nijak jsem se tím nezabýval :-D To se budeš muset zeptat někoho jinýho.

Tady jsou nějaké zběžné informace jak takový černomagický řád může fungovat i s egregorem: http://okultismus.mysteria.cz/009/literatura/Wolther-FOGC.pdf

Krom toho egregor se potřebuje nakrmit a proto psychicky působí na lidi, aby činili věci, které mu dodají energii. Taková změněná psychika je dobře vidět ve zfanatizovaném davu, kdy ty lidi "přemýšlí" jinak; pod vlivem. Lze to pozorovat např. i u obyčejných věcí jako např. fotbal.
okolojdouci
Sylvia
26. 04. 2012 20:37

lidi "rozmlouvajici s bohem" jiste ovlivnuji lidstvo ted stejne jako v minulosti a da se cekat ze se to nezmeni ani v budoucnosti ale jiste se nezacalo ihned po odchodu bohu s vrazdenim zvirat a lidi a ikdyz je lidska lenost a "nenazranost" ve spolecnosti pomerne casta tak nema zadny negativni vliv pokud je vlastni cloveku ktery nema vliv na spolecnost ale pokud ma velky vliv stava se tato vlastnost smrticim nastrojem ve spolecnosti ktera umoznuje z neznalosti o skutecnem duvodu nepritomnosti boha setrvani "lidi rozmlouvajici s bohem" ve vedoucich postech sve komunity a umoznujici jim rozhodovat o tom koho nebo co jak a proc obetovat aniz by si tato komunita uvedomovala ze jejich buh nezada vrazdeni lidi "sveho lidu"... ale je nutne si uvedomit ze mnoho bohu skutecne primo pozaduje vrazdeni lidi a zvirat tedy nikoli ve "svem" lidu ale v konkurencnim coz by mohl byt naznak nejake rivality bohu ci jejich konkurencni boj

dovolim si malou citaci z biblickych textu presneji z Deuteronomia (5 kniha mojzisova) kde buh narizuje jak zachazet s lidem ktery v nej neveri (osobne tento odstavec povazuji za dukaz o tom ze biblicky buh je peknej "zmetek" a vrah) pokusim se tak poodhalit cast zodovsko-krestanske viry tem kteri o tomto nemaji ani tuseni protoze se o tom dnes kostelech ani v TV nikdo nerozsiruje - neni to totiz "IN"


Deuteronomium: 20:10-18
"Když přitáhneš k městu, abys proti němu bojoval, nabídneš mu mír. Jestliže ti odpoví mírem a otevře ti brány, tu všechen lid, který je v něm, podrobíš nuceným pracím a budou ti sloužit.
Jestliže k míru s tebou nesvolí, ale povede s tebou boj, oblehneš je. Až ti je Hospodin, tvůj Bůh, vydá do rukou, pobiješ v něm ostřím meče všechny osoby mužského pohlaví. Ale ženy, děti a dobytek i vše, co bude v městě, všechnu kořist z něho si ponecháš jako lup. Budeš užívat kořisti po svých nepřátelích, kterou ti dal Hospodin, tvůj Bůh. Tak naložíš se všemi městy od tebe velice vzdálenými, která nepatří k městům těchto pronárodů zde."
"Ale v městech těchto národů, které ti dává Hospodin, tvůj Bůh, do dědictví, nenecháš naživu naprosto nikoho. Zničíš je jako klaté, Chetejce, Emorejce, Kenaance, Perizejce, Chivejce a Jebusejce, jak ti přikázal Hospodin, tvůj Bůh, aby vás neučili jednat podle všelijakých svých ohavností, které činili kvůli svým bohům. Prohřešili byste se proti Hospodinu, svému Bohu."
Zbyněk P.
Všem diskutujícím
26. 04. 2012 19:56

Přátelé (mohu-li si toto pojmenování takto dovolit) velice Vám děkuji za Váš čas, ale i za Vaši reakci. Všechny Vaše argumenty jsou více, či méně pravdivé a hypoteticky reálné. Co mne však ale nejvíce „těší“, je to, že jste všichni ve stejném začarovaném kruhu, jako já. Jsou ale věci, jež zde byly nastíněny a naznačeny,aby se dopověděly, doplnily, či upřesnily. Dovolím si to vzíti postupně. Jen ještě musím dopředu upozornit, že nikoho nechci urazit svým postojem. Takže :
1.) Pravěcí lidé − dle mého soudu to nebyla doba žádných církví, čarodějů a jim podobným. Ano, existovali vůdcové tlupy, kteří se následně přejmenovali na „stařešiny“. Takže, jestliže prováděli obětiny, tak to muselo býti ze zcela jiného popudu − ze strachu ze všeho : z bouřky, z blesku, z ohně, ze zimy, ze sucha, z nepřátel, atd……. Nejsem ale vůbec nakloněn tomu, že by se tyto obětiny ze strachu měly „pasovat do role“ nějakého úplatku, či všimného.
2.) Oblast magie (i černé): Gregor (entita, bůh) − ano, jsou to bytosti, které se živí živou energií, ale buďto naší (tedy osobní), nebo cizí. Nic jiného přijímati nemohou. Co by proboha dělaly (ty bytosti) s nějakým mrtvým a rozkládajícím se děckem, či jinou obětí ? Oni vyžadují živou energii, stále dostupnou. To pouze naše obrazotvornost v kombinaci s hloupostí si vymyslela mrtvoly − obětiny. A navíc : jestliže se koná magický rituál, či jiný úkon (a toto prosím nevztahujete jen na mágy; to se děje běžně u každého z nás při každodenním životě ve 21. stol.), tak vždy vyžaduje (aby byl úspěšný) tyto základní následnosti : maximální soustředěnost, konkrétní oblek k dané evokaci a pro daný magický úkon, potřebné rituální předměty, zažehnutý oheň, správný čas, osoba úkon provádějící musí si býti vědoma co činí, jak to má činit, co má činit a hlavně musí znáti magické formulace a zaklínání, a to jak na uvedení obřadu, tak i na jeho ukončení, musí býti duchovně velmi silná (aby sama nebyla obsednuta), atd…….. Nikde není uvedeno, že musí býti nějaká obětina. Ano, v černé magii to je…….. ale jak píši výše, tak obětiny si vymyslela pouze lidská fantazie a hloupost v domnění, že budu více a lépe přivítán těmi, které evokuji. Tím vším chci naznačit, že mág musí vytvořit a splňovat veškeré patřičné a požadované úkony (i před vlastním obřadem), aby se dostal do správného energetického vlnění (odpovídajícího evokované entitě a aby byl hlavně vůbec schopen něco, či někoho evokovat), ve správný čas, v odpovídajícím šatstvu a v požadovaném prostředí. Krásný příklad magického rituálu a evokace dnes, tedy ve 21. stol. : Když chcete vidět volně žijící ryby, a případně je i pohladit, či vyfotit, tak se musíte soustředit, vybavit se správnou výbavou a neoprenovým oblekem, strčíte náhubek do pusy a musíte se ponořit pod vodu. Tam dýcháte vzduch z bomb a tím se jakoby soustřeďujete a začnete evokovat ryby, které nakonec odněkud připlavou. S magií je to obdobné. Nebo chce snad někdo tvrdit, že aby viděl nějakou rybu pod vodou, tak že musí nejdříve před tím provést obětní rituál a obětovat nějaké zvíře, či snad novorozeně? Vždyť je to holý nesmysl !! Vždyť magie není nic jiného, než-li jen lepší znalost a aplikace přírodních zákonů, které mágové znali, a které si ústně předávali. To, že lid bylo stádo, které nemělo zájem studovat a vzdělávat se, tak potom, opět při použití kombinace: lidská hloupost a fantazie, si hloupý dav vymyslel hrůznosti, které ani nebyly pravdivé.
3.) Církev a bible : někdo zde uvedl příklad s Ježíšem. Dle mého je tento příběh, resp. oběť, postavena na hlavu. Neboť, když bůh dopustil a dal lidu obětinu, tedy „svého syna ???“, tak co tím vlastně chtěl od lidí získat? Vždyť lidé mu neměli co nabídnouti!! (Prosím, zde neargumentujte tím, že měl spasit lidi !!! Ale za co je měl spasit a od čeho, když lidé nic zlého nedělali ??)
Rovněž někdo uvádí, že JK byl první obětí. Jak jsem uváděl, tak dle Bible provedli první obětiny bratři Kain a Ábele. Zvláštní ale na tom je ten fakt, že bohovi „nevoněla“ obilní obětina, ale „slintal“ u podřezaných zvířat a hlavně u krve !! Chlípák !! Ať žije bůh!!
4.) Zapalování vonných tyčinek a kadidelnic není žádná obětina! Je to jen jeden faktor k tomu, aby se člověk uvedl, či mohl uvésti, do určitého vibračního stavu, který umožňuje komunikaci nás samotných s našim vnitřním bohem, v nás sídlícím. A to je obrovský rozdíl !! Žádný církevní bůh není − jsou jen bohové v nás samotných! To, že si někdo vymyslí a sestaví určitý rituál (běžná věc v dnešní době : např. nákup v supermarketu, rituál ranního vstávání i ranní hygieny, atd….), tak v žádném případě to neznamená, že provádí nějaké obětiny. Pouze si vytvořil takový postup, o který se může „opřít“ v době jeho nechutě, ale který mu umožní vzlétnouti ke svému bohu.
5.) Co říci na závěr?
a) Jsem přesvědčen o tom, že pokud to nepřikázali nějací mimozemšťané v době hluboké minulosti, tak to vzniklo z vyčuranosti některých jedinců, kterým se zalíbila manipulace s lidem, s hloupým davem.
b) Pokud nevím konkrétně pro co, a kvůli čemu konkrétnímu, tak obětiny neprovádět, neboť bych mohl tímto podpořit něco, s čím nesouhlasím, či co by mi mohlo ublížit
c) Je vskutku úsměvné vnímat vyřčený názor: Vykonejme obětinu, a bůh nám to zařídí, či zajistí !! Takové konání je zcela bez účelu a bez výsledků. Mám-li pomoci někomu vzdálenému, tak je zcela jednodušší a spolehlivější, když provedu nějaký jednoduchý rituál a svým pevným přesvědčením a svou vírou v úspěch (pro toho potřebného) jej myšlenkově přepošlu. A třeba mu pomohu! A nepotřebuji žádného krvežíznivého boha, a ani nepotřebuji žádnou obětinu. Obětuji pouze svůj čas a svou energii!! Přeji hezký den. Zbyněk P.
Sylvia
Okolojdouci
26. 04. 2012 18:32

Ano, to by ma ale nenapadlo ani, ze by to bol nejaky boh alebo vyssia moc, co toto vyzdaduje, s tym absolutne suhlasim a tak som aj pochopila Tvoj prvy prispevok. Su to ludia co "rozmlouvaju s bohem", ktori potom trapia tu vacsinu a obetuju, aby tu vacsinu udrziavali v strachu a mohla ich zivit. Preto ale tvrdim, ze to vyplod choreho mozgu je. Pretoze pokial si nenazrany a lenivy, to je vlastnost v celku bezna, ale pokial uz niekoho si kvoli tomu schopny zabit a akoze "obetovat" a klamat, ze to tak boh chcel, to uz je chore, pretoze do urcitej mieri su negativne vlastnosti v celku "ludske" pokial si ale neni ochotny kvoli tomu nejakeho zverstva, to uz na to musis mat zaludok a previest to do reality znamena urcitu odchylku od normalnosti. Lenivost samozrejme nevyplodi chory mozog, ale vrazdu - obetu -, ktorej som schopny kvoli tej lenivosti, uz podla mna ano. To, ze je to obycajna lenivost je zlahcovanie, ale dokazat kvoli tomu zmanipulovat masu, ktora potom tomu veri a je ochotna to tiez podstupovat, ci uz ako sama obet, alebo prihliadajuci obetnemu ritualu, je svojim sposobom chora genialita. Takto som to myslela ja.
garias
..
26. 04. 2012 18:29

Vodím dvoch ľudí: jeden sa nesmierne smeje, je neuveriteľne šťastný keď obetuje kozu v mene Boha

Druhý sa nesmierne smeje tiež, je neuveriteľne šťastný keď rozpráva v mene Boha a chváli ho.
garias
... Dary obete
26. 04. 2012 18:24

Podľa mňa sa jedná čisto o psychologický jav u človeka. Veriaci ľudia ako dnes, tak aj v minulosti, chcú tú všemocnú božiu lásku Bohu nejako opätovať. Nejdem teraz rozoberať, že sú to iba ich predstavy, fantázia, výmysly a že žiadna taká bytosť nieje na oblakoch, ktorej treba niečo darovať.

Podstatné je, že si to veriaci myslia, avšak nevdia ČÍM BY JU tak mohli obšťastniť. Dnes sa už obete nepoužívajú, ale analogicky vznikol fenomén tkz: OSPEVOVANIE, chválenie Boha. To je určitý spôdob daru, navrátenia lásky Bohu. Akýsi priateľský akt, dobrosrdečná odozva Bohu veriacimi.
V minulosti to boli obete zvierat, možno ľudí, dnes sa ľudia modlia, velebia Boha a majú dojem, samozrejme zcela mylný, že to tú bytosť tam hore nesmierne teší.

Poviem to tak po svojom, TYPICKY gariasovsky :D

Veriacich teší, že tešia Boha. Teší ich, že sa z nich Boh teší. Že má radosť z ich modlitieb, že ho oslavujú, chvália, šíria. Jedná sa ČISTO o psychológiu. A je úúúúúúúúúúúúúúúúúúplne jedno, či sa Boh vychvaluje do neba, alebo sú mu dávané obetné dary. Pointa je tá istá !
okolojdouci
Sylvia
26. 04. 2012 18:20

zadny buh nenarizuje obetovani cehokoliv co by poskodilo jemu podlehajici komunitu a mohlo by zpusobit znizeni dodavky veci ci materialu proto tedy zadne obetovani lidi ktere by vedlo ke snizeni poctu lidi v komunite zadne obetovani zvirat ktere by mohlo zpusobit hladomor pokud totiz nejaky buh pozaduje nejakou obetinu jde vzdy jen o neco co ma pro cloveka nepodstatnou hodnotu protoze bohu vubec nezalezi na tom co se obetuje ale ze se obetuje tedy ze si clovek stale uvedomuje ke kteremu bohu nalezi aby nahodou nepresel ke konkurenci to jen jedinci kteri maji udajne "rozmlouvat s bohem" dodavaji vetsinove spolecnosti tyto pozadavky aby se jim zajistila "VIP" pozice v komunite protoze vetsina techto "bohem vybranych" se vetsinou nepodileji na zisku zadnych materialnich hodnot v komunite ale nechavaji se zivit a satit at uz je rec o samanech v amazonii - tibetskych mnisich - zidovskych rabinech nebo krestanskych knezich... vsude po svete jsou ti co "komunikuji s bohem" vlastne jen pijavice co udelaji vse pro to aby se na jejich zivotnim stylu nic nezmenilo za jakoukoliv cenu... tedy ne obetovani jak ho dnes zname nezbusobil chory mozek ale lenost a "nenazranost" lidi kterym se podarilo vyuzit toho ze buh puvodne neco chtel ziskat od cloveka a proto jej vzdelaval tedy na pocatku buh neco chce a pouzije z ziskani toho neceho cloveka ale uvedomuje si ze vzdelany clovek si lepe zajisti sve zivotni potreby cimz vzroste populace a to bohu prinese vetsi zisky proto tedy ona lasky plna snaha boha zlepsit zivotni podminky cloveka neni dusledek "obetovani" one veci bohu clovekem ale prostredek k zajisteni nasledneho a pravidelneho "obetovani" tedy k zisku one veci ci materialu az do dovrseni urciteho poctu ci mnozstvi ktere buh potrebuje a po te lidstvo opousti a prave v te chvily nastupuji ti kteri "rozmlouvaji s bohem" a zadaji po spolecnosti tyto obeti ale nikdy to nejsou oni kdo maji neco sveho obetovat...
Sylvia
Okolojdouci
26. 04. 2012 16:00

A vzhladom k Tvojmu prispevku si stale este myslis, ze to nieje vyplod choreho mozgu? S tym si dovolim nesuhlasit, kto na toto pride je bude strasny genius alebo chory mozog, vo finale ale je medzi tymito dvoma velmi tenka hranica.
okolojdouci
nazor
26. 04. 2012 15:47

narozdil od zdejsi vetsiny nezastavam nazor ze prvopocatek obeti je dilo choreho mozku ale zcela konkretni akt predem dojednany s nekterym bohem jako zpusob predani urcite materialni hodnoty - tedy jinak receno buh neco chtel a clovek to dodal - protoze je potreba si uvedomit ze ve vsech starovekych kulturach se bohove pomerne casto pohybuji v lidske spolecnosti a to dokonce tak casto ze jsou lide vzdelavani jak maji stavet - obdelavat pole - pocitat a psat ale nic neni zadarmo a tak si tito bohove narokuji onu skupinu lidi za svuj majetek a snazi se aby tato skupina diky lepsimu vzdelani prosperovala mnozila se a tak mohla dodat stale vetsi materialni hodnotu ale po ziskani potrebneho mnozstvi surovin opousteji lidstvo s prislibem navratu v budoucnu ale tato informace je nejprve predana tem lidem kteri maji komunikaci s bohem nastarost zatimco vetsinova spolecnost stale dodava bohem pozadovany material ale ten si jiz buh z nejakeho jim neznameho duvodu nebere a protoze lide majici nastarost komunikaci s bohem nechteji prijit o sve postaveni ve spolecnosti nereknou ostatnim ze buh odcestoval ale ze se spolecnost malo snazi a je proto potreba presvedcit boha ze jim na nem stale zalezi nejlepe tak ze mu daji to na cem jim nejvice zalezi a on se pak vrati protoze sam rekl ze se jednoho dne vrati...
iveta
Danuš
26. 04. 2012 14:31

toto o čem ty mluvíš je podle mého už věc zase jiná.
Já se zde bavím jen o tomto konkrétním tématu.
Jde o to abychom přestali vytvářet dál tuto nesmyslnou uměle vytvořenou energii.
Dana P.
ivet
26. 04. 2012 14:14

já teda nevím, jak to dobíjení utnout. Mám dojem, že nám lidem je obecně dané se právě sdružovat (národy, zájmové skupiny atd) a možná právě to pochází už ze založení lidské duše?
Dana P.
Jardo
26. 04. 2012 14:11

dík za odkaz. Na tohle pojmenování jsem doteď nenarazila a rozšířila si zas o něco víc svoje "obzory" :o)
Adanom
.
26. 04. 2012 13:43

Abychom se ocistili od egoistickych dosahovani cilu. A neuzavirali prakriky s entitami tohoto druhu.
iveta
v tomto
26. 04. 2012 13:32

konkrétním případě jde o to abychom utnuli to dobíjení o kterém píše Jarda.
Adanom
Ptala
26. 04. 2012 13:31

Jsem se Iveto proto, ze hodne lidi pouziva slovni spojeni karmicka zatez a me zajimalo co to pro nekoho kdo ho pouziva znamena. :)
iveta
v tomto případě se bavíme
26. 04. 2012 13:26

o zátěži minulých činů přeci,jde o to abychom se očistili,uznali a napravili chyby,které nám tu předci nechali.
Adanom
Iveto
26. 04. 2012 13:14

Co znamena karmicka zatez? Co je to ta zatez?
iveta
jJardo
26. 04. 2012 13:08

ano...měli bychom tuto karmickou zátěž očistit.
Perchta
k tématu
26. 04. 2012 13:04

přečetla jsem si info v odkazu, kt. sem vložil Jarda. Myslím, že je to vysvětlení. Souhlasím s tím.
Dana P.
kdo první obětoval
26. 04. 2012 13:03

se nedozvíme. Fakt je, že rituál obětin mají všechny i ty "nejprimitivnější" (a dost možná i nejmoudřejší?) národy světa. Domnívám se, že obětováním zvířat a někdy i lidí prosící posílali jejich duše k určitým bohům v něž věřili, aby se u nich za jejich prosby přimluvily
Adanom
.
26. 04. 2012 12:52

Tady souhlasim s Jardou.
Jarda
re: Zbyněk P.
26. 04. 2012 12:41

Abych ještě doplnil to jsem psal dole. Vesmír je zařízen tak, že přání jsou splněna, pokud nejsou proti karmě nebo pokud nejsou sobecká.
Různé řády, sekty apod. nemají čisté úmysly, tudíž jim "vyšší síly" nepomůžou k dosažení jejich egoistických cílů. Proto uzavírají pakty s různými entitami(bohy/egregory). Ty nejsou nikterak "čisté" a nebudou spolupracovat, pokud z toho nebudou něco mít. Někdy jsou donuceni ke spolupráci, bez odměny. Jejich životnost a síla závisí na dodané energii. Obětování je jedním způsobem, jak je lze "dobíjet".
Adanom
Ivet
26. 04. 2012 12:32

Jooo na to bych take rada znala odpoved proc nestaci jen pozadat a proc je pozadovana obet.

Ale jak pisu a jak jsem doposud pochopila je to pro ne dulezity protoze pro ne je to vsechno skutecne.

Ted trochu odbocim. Je take pro nas nepochopitelny ze saman nesmi svuj udel byt samanem odmitat jinak se mu nebude darit a muze se stat ze umre na nejakou nemoc pokud neprijme vyzvy.
Zda se ze musi poslechnout. Jinymi slovy receno: vnima ze tomu nemuze byt jinak, stejne tak to muze u nich byt i s tim obetovanim.
Proste to takhle maji a tem kdomto neziji se to tezko chape. :)
iveta
jinak
26. 04. 2012 12:30

je rozdíl mezi opravdovým šamanem a šíleným šamanem.
iveta
mě osobně postačí
26. 04. 2012 12:23

smířit se ze skutečností, že když požádám....tak se může stát, že mi nebude z hůry dáno.Proč bych měla obcházet a vymyšlet různé praktiky?
iveta
Adanom
26. 04. 2012 12:17

a nestačí jen prostě a jednoduše požádat?Proč pro dobro bývá zneužito i zlo?Nechápu...hlava mi to prostě nebere.
Adanom
?
26. 04. 2012 12:06

Napriklad nekteri samane obetuji zvire duchum,jeho krev a maso snedi.
Omlouvaji se duchu zvirete ze ho zabiji.

Mnozi z nas nemame predstavu co se odehrava v samanove vnitrnim svete kdyz ve svem tranzu navszevuje jine svety kdyz o neco zada.
Jak jsem pochopila je obet take davana ve smyslu neco za neco.

Otazkou zustava jestli tento svet ( svety) ktere saman navstevuje jsou skutecne a nebo je to svet odehravajici se uvnitr nej.
At je to jak je to pro ne je to skutecne a tam v tom svete dostavji instrukce.
Naprijlad zreba za vileceni nekoho maji obetovat jelena a veri ze jestli to neudelaji vysledek se nedostavi.
Nebo obetuji prase za to ze bude jejich jomunite v necem pozehnano.

Perchta
ivet
26. 04. 2012 12:02

Ne, o žádná protivenství proti nikomu/ ničemu nežádám...
iveta
Perchto
26. 04. 2012 11:32

a o co většinou žádáš?nejspíš o dobré a pozitivní věci...v tom případě jsi zákonitě vyslyšena.
Pokud by si žádala o špatné a negativní věci,tím pádem zneužíváš uměle a to se nevyplácí,vždy se objeví nechtěná reakce.
iveta
ještě je co dodat
26. 04. 2012 11:26

člověk v minulosti začal tyto praktiky používat aniž by tušil co způsobil.Pro uměle zneužívanou energii a přírodní zákony(podle mého) tím vším nastartoval mnohé katastrofy a zkázy.A proč mu bůh(tedy v jeho jeho hlavě) nařídil aby toto dělal?Aby dnes,zítra,pozítří tedy v budoucnosti zjistil,že to vše mělo nějaký smysl a to ten, že je jediná cesta...návrat k čisté lásce.
Perchta
no, přiznám se :)
26. 04. 2012 11:03

pokud já o něco žádám (Vesmír - Osud), tak taky před tím zapálím svíčku či vonnou tyčinku anebo dám novou kytku do vázy..., aby bylo vidět, že přání není "plácání". A protože to funguje, nehodlám toho nechat :D. Třeba je to něco jako praktická ukázka zákonu akce - reakce: ty něco uděláš, aby ten "druhý" reagoval...
Dana P.
není co dodat
26. 04. 2012 10:47

souhlasím s vámi se všemi :o)
Sylvia
K teme
26. 04. 2012 10:19

Myslim, ze clovek je tahany za nos len tym, co si sam vymysli. Odjakziva sa ludia museli bat nejakej autority. Aj ked mali svoju pozemsku autoritu, tak musela byt este jedna vyssia, ktora mala vplyv na tu pozemsku. Jedna vec je, co je dajme tomu kolektivne vedomie a vyssia moc, hierarchie dusi to su temy z ezoteriky, o ktorych tu mozme polemizovat, jasno nikto nema. To, co ale myslim ja, je uplne z ineho sudka, je to proste vymyslena vec.

A kde to vzniklo? No v ludskej hlave, je to jak hladanie ihly v kope sena. Nejaky blazen si vymysli, ze ked chcem nieco dostat z hora, musim nieco dat, inak to nejde. Zameria sa na skupinu, ktora mu nevyhovuje - napr. mladi chlpaci alebo panny (niekoho asi nastvala mlada panna, ze ho nechcela) a hup, zacinaju sa obete (vid stare grecke baje a povesti). Kazdy urcite vie, coho vsetkeho su ludia schopni, ked nieco chcu.

Dnes je to majetok, peniaze....no a historicky to mohli byt spravne klimaticke podmienky, aby bola uroda atd...a tym, ze to nebolo v moci ludi, mysleli si ludia, ze je to v moci bohov, ale nieco za nieco. U mna su dve moznosti: bud to vzniklo v chorej hlave, ktora sa potrebovala niekoho zbavit alebo ludia na to prisli tak, ze ked zrazu niekto zomrel nejakou nahodou, na druhy den sa rozprsalo a obet bola na svete. Potom vieme, ze takeho veci sa traduju. V primitivnych kmenoch zas neboli az taky primitivi, aby si mysleli, ze clovek je viac nez vyssia moc, takze par obeti (najlepsie tych, ktori by potencionalne mohli zamavat s hierarchiou kmena) nebol problem.

Ide o zakony, ktore ludia potrebuju a o strach, ktory maju z trestu. Ked su potencionalne obetovani, tak im inymi ludimi je umelo vstepovane, ze su vyvoleni a ze je to vlastne pocta. Takze obete vlastne nemuseli mat ani namietky. Nemiesala by som sem ale ezoteriku, ale je pravda, ze magicke ritualy, hlavne z oblasti ciernej magie tomu napomohli, este v stredoveku sa obetovali deti len za to, aby napriklad p. De Montespan mohla nadalej zostat milenkou krala a znicila svoju rivalku. Ludia sa magie bali, pretoze nejaku moc mala a suvisela dost s astronomiou a astrologiou, takze nebolo tazke tomu verit.

A to, ze nikomu to nepomohlo je milna predstava z urciteho aspektu, pretoze vo finale oni si mysleli, ze to pomaha - v svojej hlave. Kludne ale je mozne, ze to zacalo prvou znamou obetou - Jezis Kristus - neposlal nahodou Boh svojho syna, aby sa obetoval za ludstvo, za narody? Nieje to nahodou prvy morbidny typ obete, ktoru mame nejakym sposobom uz hmatatelnu? Predsa len Kein a Abel su postavicky z knihy, navyse ukradnute z Mezopotomaskych spisov.
iveta
abych to ještě doplnila
26. 04. 2012 9:45

člověk si vždy myslel a myslí ,že vše musí být "něco za něco"
Proč to vše co koná, není jen z čisté lásky a bez jakýchkoliv obětí?Ten kdo rád a hojně využívá tento výraz "něco za něco" se mi zdá poněkud šílený.
iveta
můj názor
26. 04. 2012 9:33

je to nejšílenější věc ,která se zrodila v mozku člověka,myslím ,že za to může právě magie,která ač nevědomky vyvolala temné síly a navzdory všemu je posilovala.Tyto obětní rituály,které lidé vykonávaly měly své následky v podobě znečistěných míst negativní energií.Myslím ,že toto je důvod proč je naše civilizace z energetického pohledu v trvalém pádu.Takže logiku to má ikdyž né tu správnou.Naše planeta podle mého soudu měla odjakživa čistou energii,díky šílenému člověku a magii se takzvaně zašpinila....je na čase abychom ji očistili.
Jelitko
dobry den pane Zbynek
26. 04. 2012 8:48

muj nazor je,ze to lide odjakziva delali ze strachu,a mysleli si,ze buh se tak jako clovek da koupit a ze tedy si nekdo u toho boha "udela oko".Taky si myslim,ze opravdovy buh by tohle nezadal a je mu to k nicemu,spis ze by chtel,aby lide mysleli jeden na druheho a nebyli lakomi.
Tady v mem svete kde ziji(u muslimu) se zase drzi,ze kdyz se narodi dite,zabiji za nej ovci a maso rozdaji sousedum,pribuznym...aby na nej nebylo zeslano "zle oko" a taky ,kdyz je nekdo nemocny,tak zase to resi timto zpusobem ze zabiji ovci,nekdo zamozny i tele a nebo nekolik ovci,aby si udobrili boha,protoze v nej veri a ze jenom on ma tu silu je uzdravit.Je to tedy jako delat dobre zkutky a zase jen aby to videl buh.To vse si vymysleli lide,kteri do opravdove viry vubec nevidi!Takze od stare doby treba za Husitu se vymahali odpustky ve jmenu boha,to taky byl hnus,ktery zprostredkovali "zastupci boha na zemi" jen v jejich prospech a zase to nema co delat s opravdovym bohem.Lide chybuji a budou chybovat,protoze nemaji dokonaly mozek.Jen az tento odejde a clovek se dostane vis,tak se pak bude divit,ze vubec tak myslel.
Jarda
re:
26. 04. 2012 8:45

Některé řády a sekty mají svého "boha". Není to však onen jediný absolutní Bůh. Je to entita, která má silný vliv. Často se v terminologii označuje názvem egregor. Takový bytost je tím silnější čím víc energie jí lidi věnují.
Podrobný výklad zde: http://esoteric.mysteria.cz/egregor.htm
Perchta
k tématu
26. 04. 2012 7:47

Já si obětiny vysvětluju jako druh směnného obchodu. Již pravěký člověk obětoval: za šťastný lov, porážku nepřátel...a byl zvyklý na to, že "zadara" nic nedostane, proto nabídnul božstvu něco naoplátku, aby ukázal,že svou žádost míní vážně, že mu na vyplnění přání záleží. Zároveň to má být "úplatek", aby zrovna ten a ten kmen (člověk) neupadl v nemilost bohů ba naopak, čím větší a slavnější obět´, tím větší náklonost a požehnání.... Tot´můj názor.