Články

Zajímavosti

Podstata zla - (komentáře)

Dana P.
Pane Zbyňku,
25. 06. 2012 19:57

já dodám: hezký večer a ještě hezčí noc :o)
Zbyněk P.
Pro Sylvii
25. 06. 2012 19:47

Zcela s Vámi milá kolegyňkou souhlasím !!! Přeji hezký den. Zbyněk P.
Sylvia
Zbynek
25. 06. 2012 19:46

Proste sme Vam preniesli kus peknej veci.....su veci medzi nebom a zemou a preto sme tu, ze?
Zbyněk P.
Pro Sylvii
25. 06. 2012 19:41

Kolegyňko, je možné, že onen předmět jest u kolegyňky! Otázka jest, zda-li cítím původní místo uložení, nebo cestu doručení, nebo až místo konečného uložení! To je otázka, kterou musím vyřešit. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Sylvia
Zbynek
25. 06. 2012 19:37

Tak ste objavil v sebe novu schopnost, ale to ste napojeny skor na Danku nez na mna, predmet je u nej....:-)
Zbyněk P.
Pro Sylvii a Danu P.
25. 06. 2012 19:34

Kolegyňky, děkuji za reakci. Jenom doufám, že Vám tu vůni nevyčuchám sám svým sloním chobotem. No to víte, jedno nadechnutí, a všechno může zmizet!
Pro Danu P. : tak, a již jsem zavřený, resp. již jsem zavřel okno i oči. Ale ještě jsem nestrčil hlavu do písku!
V každém případě jest to velmi zajímavé onen úkaz. Nechce se mi až tak moc věřit, že bych byl na vás tak silně napojeným človíčkem! No uvidíme. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Sylvia
Dana
25. 06. 2012 19:34

Hej, hej, je to rucne vyrezane mydlo..:-)
Dana P.
Sylvia
25. 06. 2012 19:19

nad tím si lámu hlavu. Je to křehké, napadl mne zatím vosk nebo mýdlová hmota...? a ta vůně je tedy velmi zvláštní kořeněná, je mi příjemná
Sylvia
Zbynek, Danka
25. 06. 2012 19:15

No to je moc zaujimave, ale ja uz si tu vonu nepamatam, tak to musi povedat Danka.

Danka, ale vies, z coho je ta kvetina, ze?
Dana P.
pane Zbyňku
25. 06. 2012 19:10

dobré, až na ten gril (to vám jde asi oknem od sousedů, zavřete ho) :o))
Zbyněk P.
Pro Sylvii a Danu P.
25. 06. 2012 18:50

Kolegyňky, stal se ZÁÁÁÁÁÁZRAK !!!! Sotva jsem si přečetl Vaši intimo-korespondenci, tak najednou mě pleskla po nose vůně, a to ledajaká!!ˇOpravdu velice zajímavá - kombinace: mírně nasládlá kořeněná vůně, šmrncnutá vůní grilu. Fakt zajímavá!! Pro jistotu jsem to kolem sebe všechno očuchal, i k nohám jsem přivoněl,ale nikde nic. A když se nakloním nad notebbok, tak je to tu zase! Takže, musím Vám pochválit onu vůni. Líbí se mi! Přeji hezký den. Zbyněk P.
Dana P.
Sylvia 15:56
25. 06. 2012 18:36

líbí, moc, je to milé a napuštěné nějakou zvláštní exotickou vůní, vůbec netuším co tak voní? :o)
Zbyněk P.
Pro samby
25. 06. 2012 17:18

Kolegáčku, poněkud si nerozumíme. U toho druhého bodu jsem to bral až moc příliš redukovaně, a zaměřil jsem se ryze jen na toho učitele. Je jasné, že oba mají svou vinu, ale každý tu svou. Jeden za (případnou) propagaci a navádění k násilí (doktor), druhý pak, za vlastní provedení toho násilí. Sám můžete rozhodnouti, kdo z nich nese tu větší vinu.
Nezlobte se na mne, ale nedá se všechna špatnost či případné zlo "házet" jen na vůdce a vládce, řkouce, že ten dav oblouznil, a ten dav že nevěděl co dělá!! Podle mne by to byl ryze farizejský postoj a názor, a ti, kteří by činili vlastní to zlo, by si jem umyli ruce v kašně a smáli se tomu vůdci, že oni mohou jít domů, kdežto on bude popraven! Tak to by byla faleš na entou!
Co se prvního bodu týče, tak jsem měl vskutku na mysli hlavně naši církev židokřesťanskou. Přeji hezký den. Zbyněk P.
samby
Zbyněk P.
25. 06. 2012 16:29

1)indiány jsem neuvedl záměrně, jelikož v tom mělo prsty křesťanství. Jinak jde o to co si představujete pod pojmem církev, původně jsem myslel, že máte mysli židokřesťanská náboženství, pokud myslíte víru v něco obecně, pak se na to dá naroubovat cokoliv. Mongolové věřili, že velký chán je předurčen vládnout světu, Caesar zase věřil, že se vyhne povstáním pokud proti němu nebude mít kdo povstat, Scipius zase věřil, že zajistí bezpečí, moc a slávu Římu, Japonci zase věřili že když drží malou část japonska patří jim celé, Eskymáci zase věřili, že potřebují železo aby mohli lovit kytovce a celá jejich odysea skončila když ho získali od vikingů, tudíž se podle vaší logiky dá odsoudit jakékoliv chování jelikož na cokoliv se naroubovat pojem víra, dokonce i na zvířata.
2)Jsou dvě možnosti buď jste sám a pak je vina na vás nebo nejste a vina se přenáší na vyšší autoritu, podle vaší logiky, by Hitler, Stalin, Mao, a další byli naprosto bez viny jelikož oni jen rozdávali rozkazy, oni si je sice vynucovali násílím, nebo zastrašovaním, jenže to je úplně to samé jako když vás v našem případě lékař ujistí, že je to v pořádku, předstate si že se staráte o nemocné díte/manželku/rodiče a lekař vám předepíše lék, který máte nemocnému podávat, jenže nemocný po požití léku zemře, podle vás je pak lékař absolutně bez viny on přece lék nepodal, vinný jste naopak vy, přesto, že není ve vašich možnostech znát a rozumět diagnóze nemocného a účinkům léku...
Připadá mi, že propagujete absolutně individualistickou společnost, jenže ta nemůže fungovat dokud lidé nebudou žít statisíce let a všichni nebudou umět absolutně všechno a společnost ztratí smysl, do té doby budete vždy závislý na názorech druhých a tudíž "tupá zvěř".
Sylvia
Do diskuse
25. 06. 2012 15:58

Asi nebolo myslene to zle, ale dolezitu ulohu hraju aj tie labolatorne podmienky, pretoze je rozdiel, ked Vas niekto zavlecie do lesa a povie, ze mate davat tuto neznamej osobe elektricke soky a asi je rozdiel, ked Vam lekar povie, ze ide o dolezity experiment a musim pokracovat a mne sa nemoze nic stat. Ja dufam, ze by som v ani jednom pripade neurobila nic, ale je fakt, ze pod tazbou atmosfery clovek sa ani nepozna. Pritom teraz si myslim, ze sa poznam.
garias
....
25. 06. 2012 15:58

Ja mám inakšiu otázku. Zvyšovali by ste napätie, bolesť dotyčnému, keby vám za to niekto sľuboval 5000 euro? Tomu mučenému aj vám. Ibaja by ste získali dokopy 10 000. Pokračovali by ste?
Sylvia
Dana
25. 06. 2012 15:56

:-)))) dufam, ze sa Ti to paci haha.
garias
samby
25. 06. 2012 15:55

//Páchat zlo, podle mě dokáže úplně každý, jen stejně jako existuje práh bolestivosti, existuje i mez, kterou když člověk překročí je schopen páchat zlo, jen má každý tu svou mez nastavenou jinde a ta se navíc během života mění. Navíc dobro/zlo je jen otázkou etiky v danné společnosti.//

S týmto ja naprosto súhlasím. Je tomu vážne tak. Ľudia tomu neveria, lebo ten prah ešte nikdy nedosiahli.
Zbyněk P.
Pro Samby
25. 06. 2012 15:13

Kolego, pár drobností k Vašim vstupům.
14:35 Pochopitelně, že Vám dávám zčásti za pravdu, ale i s tím upozorněním od kolegyňky Sylvie (co se indiánů týče). Opět, ať chceme či nikoliv, bylo by velmi dobré zjistit si či ověřit si u Vámi uváděných krveprolití, které z nich byly prováděny a kryty církvemi a jejími učeními. Troufám si říci, že drtivá převaha takovýchto činů byla za přispěním církve, či jejich učeními (když ta jejich učení někdo debilně a sobecky pochopil)! Ale také v nich církev hrála důležitou roli. Např.: financování té řežby, či mocenské šachy, aj. Nelze tutíž jednoznačně říci, že to, či ono, udělal ten král, či ten císař jen proto, že se mu chtělo! Vždy je zapotřebí hledat přícinu toho nelidského aktu!!
14:40 Tak, to je právě ten moment, kdy se z lidí stává "tupá zvěř". Není možné doufat a věřit tomu, že vina přechází na "lékaře"! Přece, ON za nic nemůže!!! To Vy byjste mačkal knoflíky a vykonával ono zlo, zvěrstvo!! Přeji hezký den. Zbyněk P.
Dana P.
Sylvi
25. 06. 2012 15:03

jen na okraj - došlo v pořádku, moc moc dík!
Dana P.
samby 14:40
25. 06. 2012 15:02

jo, to byl jeden aspekt, když lidé váhali a začli odmítat pokračovat a pokud pokračovali bylo to asi hlavně proto, že jim Autorita sdělila, že mají jít dál a dotyčnému se nic nestane. Oni uvěřili. Ta první žena, co do toho odmítla jít hned aniž začala, to řekla zdůvodnila jasně a přesně a v tom jsem aspoň já spatřila její vysokou morálku. Nedovedla ublížit vůbec
Zbyněk P.
Pro Sylvii
25. 06. 2012 14:48

Milá kolegyňko, na přímou otázku, přímou odpověď : "Za současného duchovního postoje a přístupu k ostatním lidem je jednoznačné, že bych nepokračoval! Neboť držím se následujících věcí :
a) vždy beru v potaz, jak by se mi to asi líbilo, kdybych byl na jeho místě
b) mám natolik lidi rád, že nejsem ochoten jim ubližovat (pochopitelně až na "cigány"
c) vždy je třeba najít odvahu k zamítavé odpovědi, či k odmítnutí nějaké činnnosti, atd.......Vždy jsem se snažil nevykonávat to, co by se mě nelíbilo - proto odpor i k nějakým autoritám v rámci mého dosavadního života.
d) když se věnuji nějaké věci, práci, duchovnímu postupu, tak vždy ihned reaguji na první "zaskřípání", které mi jasně dává na vědomí, že zde není něco v pořádku, tak toho okamžitě zanechávám, a hledám i zkoumám proč tomu tak je. V případě, odcházím od rozdělané práci, činnosti, atd.. neboť "zaskřípání" = rozpor v dané věci.
Tak milá a krásná kolegyňko, tak to by bylo asi tak vše. Přeji hezký den. Zbyněk P.
samby
..
25. 06. 2012 14:46

mimochodem 150 voltůje jen číslo a co se týče bolesti nic nevyjadřuje, když jsme jako děti blbly s telefoním trafem tak jsme si dávali přes 2000 V, napětí člověku neublíží 10 V vám může přijít stejně jako miliarda, záleží pouze na Ampérech(proudu) ne na napětí.
samby
Sylvia
25. 06. 2012 14:40

Pokud by lékař řekl, že je to bezpečné a mám pokračovat, pak ze mě veškerá vina přechází na lékaře(subjektvně samozřejmě) takže ano.
Sylvia
Samby
25. 06. 2012 14:39

Hej, a zabudol si na skoro vsetkych Indianov v Amerike....ale suhlasim, dovod by sa vzdy nasiel.
Adanom
?
25. 06. 2012 14:36

Tenhle test jsem videla pred casem v TV.

Uz jenom myslenka na davani nekomu elektricke soky je nemyslitelna, neprijatelna. Cin (provadet to) je nepochopitelny.
A jak rika Zbynek. Lide podlehaji autoritam. Nejsou sami sebou.
samby
Zbyněk P.
25. 06. 2012 14:35

K druhé části vašeho komentáře:nejsem věřící a církev nemám rád právě proto co jste napsal, ale církev tu nebyla vždy a před ní i mimo ní se děly tyto věci.
Caesar vyvraždil třetinu obyvatel Gálie, Scipius vyvraždil všechny obyvatele Kartága, Alexandr nechal zabít přes milión lidí, zlatá horda vyvraždila polovinu rusů, obecně pak mongolové zabili 1/5 tehdejšího lidstva, Japonci vyvraždili původní národ Ainu, Eskymácy při své cestě přes ze sibiře do kanady a dále do grónska vyvraždili všechno původní obyvatelstvo a následně i vikingské kolonisty a mohl bych pokračovat, takže i kdyby neexistovala trojice judaismus, křesťanství, islám, našel by se jiný důvod páchat zvěrstva.
Sylvia
Zbynek
25. 06. 2012 14:30

Ja mam len taku otazku: pokracovali by ste v pokuse nad 150 voltov alebo nie? Keby Vam ten lekar tvrdil, ze musite pokracovat a ze je to bezpecne? A keby ten druhy zucastneny volal, ze chce ukoncit pokus?
Zbyněk P.
Do diskuse
25. 06. 2012 13:20

Člověk má až chuť říci:"Poslušné, nepřemýšlející a pasívní stádečko!" Ale na straně druhé....... člověk vskutku podléhá autoritám, příkazům, aj. Ať se jedná o nějakého vůdce, presidenta, církev, či Boha, Ďábla, aj. - vždy je to stejné!
Beru to tak, že člověk, pokud se nejedná o něho samotného, tak je schopen všeho! Jakmile by ale byl pokus takový, že tu ránu el.proudem dostanou oba (tedy jak žák, ale i učitel), tak by ihned nastal zvrat ihned po prvních ranách, a dále by se nepokračovalo!!
Ano, každý z diskutujících zde má pravdu. Vždy bude záležet na prostředí, kde vyrůstal a žije, na druhu jeho fascinace a jeho víry, na extrémních okolnostech vůži životu zde na Zemi,atd....
Ano, každý má v sobě možnosti býti zlým. I když víme, že ve vyšší poloze duchovní cesty (sjednocení) již neexistuje tato dualita, nebo-li: již se nerozlišuje, co je dobré a co ne. Vše jest dobré! Totéž platí i našem nejbližším i vzdáleném vesmíru. Nebo-li: věci se dějí - a již nikdo nerozlišuje (kromě člověka) co jest dobré a co ne. Je zde ale jedno obrovské nebezpečí, které jest velmi, velmi zákařné svou tichostí a nenápadností. A tou jest církev a její víra, její pánbůch. Vždyť když to promítnete zpětně do našich dějin, tak zjistíte, že největší zastoupení ve všech zlech zde na Zemi má prsty právě církev, a její pánbůh! Co bylo válek, co bylo ukřiřování lidí, co bylo upolování, aj. - vždy to ze zadu kryla nenápadně církev svou chtivostí po moci a po majetku!! Přeji hezký den. Zbyněk P.
Sylvia
Danka
25. 06. 2012 11:46

Inak dostala si postu?
Sylvia
K teme
25. 06. 2012 11:33

Ano suhlasim, ze kazdy ma svoju hranicu, kedy si mysli, ze je nieco este dobre, nastavenu niekde inde. A aj sa to odvija od kultury (islam - kamenovanie atd...) V tom dokumente ale ta hranica bola jasne nastavena, pretoze clovek, ktory "dostava soky" daval jasne najavo, ze uz to neznesie a teraz bol zlomovy bod, ci bude dotycny pokracovat alebo nie, s tym, ze lekar mu hovoril, ze musi a ze sa mu nic nemoze stat. Ucastnici aj vedeli, ze ten, co dostava soky ma slabe srdce.

Zaujimave aj je, ze tento pokus sa robil aj pred 50 rokmi a odmietol ho kazdy treti, teraz ho odmietla jedna zena zo siestich. Ale tak jak tam padlo v tom dokumente, neznamena to, ze ti ludia su zli, ale su ovplyvnitelni a hra tam ulohu aj skupina. Ked boli sami, tak pokracovali, ked boli pri pokuse dvaja a jeden odmietal, zacal odmietat aj ten druhy, pritom dovtedy mlcal.

Tazko povedat, ked sa dostane clovek do extremu, kde strada atd....tak si dokazem predstavit, ze je schopny zachovat sa jak zviera, aby prezil. Pokial ale nic nestrada a ma vsetko, tak si absolutne nedokazem predstavit, ze by som sa zucastnila nejakeho zverstva na druhom, fyzickeho alebo psychickeho. Tam uz je potom aj dolezita ta hranica, pretoze s tym prahom bolesti to tiez suvisi, ja ked ho budem mat nizky, tak nikdy nezajdem dalej s lepancom na zadok aj to cez podusku, jak pan Plachta vo filme Nebe a Dudy :-).
samby
Dana P.
25. 06. 2012 10:54

Páchat zlo, podle mě dokáže úplně každý, jen stejně jako existuje práh bolestivosti, existuje i mez, kterou když člověk překročí je schopen páchat zlo, jen má každý tu svou mez nastavenou jinde a ta se navíc během života mění. Navíc dobro/zlo je jen otázkou etiky v danné společnosti.
Dana P.
Sylvia
25. 06. 2012 10:27

sledovala jsem to velice pozorně. Protože už od dětství když jsem viděla a četla o všem zlém, co jsou lidé schopni působit jiným ať už v koncentráku nebo jako dozorci ve vězení (a to i v současné době, vezměte třeba film Zelená míle!), jsem přemýšlela o tom, jestli opravdu je něco v člověku ukryto, co způsobí, že se začně chovat stejně. Jestli bych toho byla schopná sama? Jasně, že si myslím, že ne, mám pocit, že mám empatii a necítím zrovna potřebu ubližovat, ale kdo ví? Vychovala jsem 3 kluky, nebila jsem je, ale v okolí jsem to sledovala jako běžný výchovný prostředek. Možná, že tito rodiče by byli schopni zajít ještě dál? Oni byli tak vychovaní sami a věřili, že je to správné...
V dokumentu jsou dnes už další metody zjišťování - mozek a DNA - to je tedy hodně zajímavé, o tom jsem netušila!