Články

Kontakty se záhrobím

Posmrtný život existuje, tvrdí uznávaný neurochirurg! - (komentáře)

lup
Askii
27. 10. 2012 22:51

Myslím, že z diskutujúcich má len ZbynekP vlastnú skúsenosť so zážitkom z blískosti smrti.

Prvý príbeh o zážitku klinickej smrti som čítal asi pred 30 rokmi v nejakom odbornom lekárskom časopise (alebo novinách). Bol to článok od slovenského psychiatra s podobným príbehom a znakmi, ako opisuje aj Moody. Bolo to v čase, keď som o Modyho výskumoch nič nevedel. A nebol to článok určený za účelo, komercie. Samozrejme, že to nevylučuje Tvoj názor.
S pozdravom LuP
iveta
Askii
27. 10. 2012 12:57

vždyť je to jen dobře...aspoň se toto vše dá nějak pojmenovat.:-)
Askii
A co informační zdroje?
27. 10. 2012 12:23

Ikdyž jsem rád, že mimo materialistickou literaturu vychází i duchovní, tak jsem při četbě této diskuze znepokojen, jak se někteří upínají k faktům, která si mohl někdo za účelem finančního profitu vymyslet. Diskurz duchovní diskuze bych očekával v předkládání zkušeností jednotlivých zúčastněných za účelem posunutí ostatních a ne formou předkládání faktů převzatých z literatury. Ale to je samozřejmě můj pocit.
Sylvia
Daiterr
26. 10. 2012 20:16

Ja zase skusam haha, skor sa mi teraz zda, ze uz nemam ten strach, co som mavala. Ale minule som urobila nieco zle, asi s cakrami a doslo mi tak zle.....

S tymi slepcami, ono ked je clovek v tme a na nic nemysli, tak sa mu mihotaju pred (zavretymi) ocami rozne obrazce, farby....tak si myslim, ze to mozu mat aj slepi, len to nevedia pomenovat. Ono mozno ale v tom NDE je to vedomie funguje nejak inak a ze ani nevies jak, ale vies, ze toto sa pomenovava cervena, navyse si myslim, ze spektrum farieb je tam daleko sirsie, nez to, co pozname my. Ale aj to je moznost, ze to maju z nejakej minulej inkarnacie.
iveta
daiter
26. 10. 2012 19:08

já vím...toto jsou taky pouze mé postřehy,nikoho nechci ovlivňovat,jen o tomto v poslední době chci s někým mluvit,toť vše.
daiterr
Iveto
26. 10. 2012 19:02

S tou DNA máš třebas pravdu. Tak dalece to zas nemám zmáklé. To, co jsem popsal, byly jen prozatímní postřehy.
daiterr
Sylvia
26. 10. 2012 19:02

k té barvě - on to právě VĚDĚL, to je na tom nejzajímavější. Zkrátka jakoby už kdysi v jiném životě před tím barvy používal a te´d v tom zážitku si to jen zpětně uvědomil.

k cestování - ne, necestuji. Jsem moc zaujat pozemskými blbinami, takže se na to nesoustředím. Asi to tak má zatím být.
iveta
no a člověk
26. 10. 2012 16:40

který prožil třeba NDE tak ten si buhužel neuvědomí že takto si otevřel tu bránu tady k tomu ke všemu,kdyby se zastavil a začal relaxovat,zjistil by že toto funguje nadále.
Jediný kdo těchto věcí vědomě dokáže využít jsou právě astrální cestovatelé,jasnovidci,léčitelé atd.
Myslím že všichni tito lidé v prvopočátku astrálně vycestovali a nebo zažili NDE.
Sory za tyto vstupy ale odbíhám od naťase neb mám práci.
iveta
a když kolem sebe takové
26. 10. 2012 16:31

nejspíš elektromagnetické nebo biomagnetické?pole vytváří člověk...stávají se třeba právě to že praskají žárovky nebo nefunguje technika,muže kolem sebe právě pozorovat různé projevy světla,mlžné opary a všechny tyto parajevy.
iveta
myslím
26. 10. 2012 16:24

že naše DNA dokáže rozvibrovat určité pole kolem nás a to jsou právě lidově řečeno čakry.
Doslova a do písmene cítím toto pole je to jemné a někdy i velmi silné vlnění a kroužení kolem těchto čaker.
iveta
daiter
26. 10. 2012 16:10

v podstatě s tebou souhlasím...jen s jedním názorem ne a to je to ,že opět odsouváš DNA někam do šuplíku.
Přitom já si myslím, že naopak naše DNA je právě za tyto jevy a zážitky zodpovědná...člověk je schopný vědomě i spontánně jaksi hyperkomunikovat se svojí DNA.
Myslím ,že pokud člověk je v určité relaxační nebo meditační poloze je schopný napojit se na tu správnou frekvenci,tý frekvenci já říkám tunel,červí díra přes kterou jsem schopna komunikovat s vesmírnými dálavami.
Myslím ,že správně aktivovaná DNA je schopna tyto informace přitáhnout a poslat je jaksi do našeho vědomí.
Čím víc má člověk vyvinutější vědomí,vnímavost atd.tím lepší ta komunikace je.
Sylvia
Daiterr
26. 10. 2012 15:47

S tym slepcom je to inak zaujimave, ja som tiez nieco podobne niekde citala, ze pri AC alebo mimotelnych zazitkoch ludia vidia. Len by ma zaujimalo, ze ja vie, ze cervena je ta cervena, co myslime my. Ono totiz je dost tazke opisat farbu a to, co videl. Mohol by si pomoct niecim jak napriklad rajcinova, pomarancova....ale aj tak. Ja vedel, ze je to cervena, navyse v kazdom jazyku inak to slovo znie. Zrovna ale nedavno som nad tym premyslala, jak je tazke popisat farbu pre slepca a keby aj slepec nejake farby videl, ze by sa mu mihotali pred ocami, tak jak by tu farbu popisal, ze vidi, napriklad fialovu. Ked nema vobec prehlad o nicom.

Inak suhlas a otazka, uz si vycestoval? :-)
daiterr
-
26. 10. 2012 14:42

Někdo věří, že něco po smrti je, jiný ne, ale myslím, že stačí klidně jenom sledovat "prozatím nevysvětlitelné indicie":

- mozek, který umírá na nedostatek kyslíku a dle přístrojů je dokonce i nějakou dobu totálně v háji, jen těžko může být původcem těch popisovaných a úžasných stavů. Ale toto je ta nejobyčejnější indicie.. Takže jdeme dál.

- projekce mimo vlastní tělo. JAK toto vysvětlit? Pokusy tu byly, ale všechny s přehledem ztroskotaly. Jediné, co zatím zůstává, jako logicky nejstabilnější je, že vědomí je na těle nezávislé v případě potřeby.

- v době, kdy je dotyčný v komatu a nebo podstupuje v těžkém bezvědomí nějaký lékařský zákrok, dotyčný nějakým záhadným způsobem nejen, že vidí z pohledu od stropu shora - co se s ním děje, ale také se může vydat na kterékoliv místo na Zemi a vidí tam události, které se tam v tu dobu dějí. Pak, po svém probrání se, tyto události přesně popíše a světe div se - nejen, že události přesně sedí, v tu dobu se opravdu staly, ale hlavně - dotyčný v té době neměl JAK se o takových věcech dozvědět. Navíc byl ve fázi, kdy jeho mozek sám byl na hraně a ne tak aby ještě něco kdesi řešil..

Takže JAK tyto věci mohl vidět? Mimosmyslové vnímání? Nepotvrdilo se.. Náhodně zapnutá TV, či rádio? Nepotvrdilo se.. Navíc stále je to situace, kdy mozek je na hraně a prakticky mrtvý. Nezávislé vědomí? Logicky zatím ano..

- k nezávislému vědomí na těle ještě patří taková perlička, jakou je například popis celoživotně slepého člověka, který na svém "výletu" mimo tělo konečně viděl, jak svět vypadá a hrozně se všemu divil - že ta červená barva je tak křiklavá a že ta tramvaj je taková divně hranatá.. atd. atd.

- to, že po probuzení z komatu si lidi nepamatují, že někde byli, je dáno hlavně tím, že mozek (coby hlavní paměťové a zprostředkovávací médium pro dané tělo) byl na tom tak, že nestihl ani náznakem převzít informace od - na těle momentálně nezávislého vědomí. To samé se děje, když spíme - tehdy se naše vědomí automaticky přesouvá jinam a něco prožívá, ale ne vždy to stihne mozek informačně převzít. Pokud je člověk utahaný, jak pes, většinou prožije "bezesnou" noc. Pokud se ale pořádně vyspí, probudí a zase jde hned chrnět znovu, pak už je mozek včetně těla tak odpočinutý, že je to krásný základ pro LD (lucid dreams), což není nic jiného, než že mozek je celou dobu, kdy je vědomí mimo tělo - hezky on-"lajn" a tu jízdu si užívá v přímém přenosu a téměř nezkresleně (v rámci svých analyzačních možností..)

Klasický sen, kdy se nám zdají nějaké šílenosti - je pak něco jako takový střed obou věcí - dochází k tomu, že vědomí, které se do těla vrací při probouzení tohoto těla a hlavně mozku - předává nějaké informace mozku, ale ten, protože se neprobouzí zas až tak rychle, stihne převzít pouze základní výtah informací v podobě archetypů. Tyto archetypy, pokud nějakou dobu sny sledujeme a chceme s nimi pracovat, se tříbí a časem je možné pomocí snů i sem tam něco smysluplně předpovědět, nebo aspoň naznačit možné budoucí události.

- jsou také i jiné indicie - Monroe popsal své pokusy s AC, kdy vědomě navštívil některé své známé právě ve formě vědomí při AC a ti mu pak vyděšeně na druhý den volali, že "se jim zjevil jako duch a vylekal je tím". Monroe při tom přesně popsal, jak se ten dotyčný tvářil a co právě v tu dobu dělal. Obojí se shodovalo přesně.

- Bůh a vše kolem něj - spíš by se mělo uvést na pravou míru, že to, co nazýváme "Bohem", je spíše něco, jako univerální nadčasová jednota všeho, které jsme všichni součástí, prakticky JEDNÍM společným vědomím, které se dělí jakoby na více "samostatných" jednotek, aby ty pak prožívaly teorii v praxi a vlastně učily jak sebe, tak vlastně VŠECHNO. Líp už to asi zatím nepopíšu. Nemám jak, nevím jak..

Bůh, kterého prezentují různé církve a spolky - tutově jde o "zpříběhování" nějaké té návštěvy z dálavy. I to chování takového "Boha" dle různých výkladů zákonů dané církve tomu odpovídá.. To co dotyčný předvádí, se vůbec pro nadčasovou a láskou všeobjímající entitu vůbec nehodí, ale na takové UFÁče se hodí přímo na ukázkově. Navíc - různé náznaky UFO na starých obrazech mistrů jsou lehce dohledatelné.

- posmrtný život + NDE - jediný rozdíl asi bude ten, že pokud je člověk nevratně mrtvý, tak překročil onu magickou lajnu, o které mnozí NDE proživší informují. CO je ale na druhé straně, tak to se dá dost těžko určit. Peklo, ani nebe bych tam přímo nehledal. Asi nejlépe to popisoval Robert Monroe, který se snažil tyto oblasti zmapovat. Podle něj každé vědomí, které opustí tělo, je přitahováno právě do takové roviny, která je mu z hlediska jeho vývoje a poznatků (a nebo i bývalých pozemských závislostech a činech) nejblíže poplatná. V této rovině pak můžeme tříbit své poznatky a uvědomit si následky daných příčin.

- DNA bych spíše přenechal výhradně hmotnému tělu, jako základ "biomagnetické" matrice pro odpovídající vědomí, které do něj v určité fázi vstupuje.

Toto vše jsou jenom postřehy, takže pokud k tomu někdo řekne více, popřípadě tuto problematiku vyjasní, budu moc rád.
Dana P.
ivet
26. 10. 2012 11:58

ano je to možné... Já asi zatím ji chápu jako ten základní prvek spíše materiální povahy :o)
iveta
Danuš
26. 10. 2012 11:55

tuším,že naše DNA je právě ta DUŠE to VĚDOMÍ
Dana P.
prostě
26. 10. 2012 11:50

vše je netušeným způsobem propojeno...?
Dana P.
ivet
26. 10. 2012 11:48

ještě doplním - je to nejenom DNA, ale i na úrovni duší jsou informace stále předávány dál, neztrácejí se
iveta
Danuš
26. 10. 2012 11:48

naše DNA je ještě natolik neprobádaná,že až odkryjeme aspoň polovinu té pravdy...budem naprosto šokovaní.
Dana P.
ivet
26. 10. 2012 11:43

ano, tak to chápu
iveta
kolektivní
26. 10. 2012 11:42

vědomí je zakodováno v nás....nemůže nikdy zaniknout,je to naše DNA.
Dana P.
Zbyňku
26. 10. 2012 11:37

jestli existuje či neexistuje nějaký pantáta? Lidé obecně mají tendenci si jevy pro něž nemají vysvětlení personifikovat, tím to nejspíše bude. Takže to není až tak podstatné, jestli vidí boha jako osobu nebo kámen či květinu? A já nejsem zcela přesvědčená, že se zánikem civilizace zaniklo vše. Myslím, že kolektivní vědomí se nikam neztratilo, ale že stále existuje, jsme neustále na nějaké vyšší úrovni propojeni i s těmi, o nichž dnes už téměř nic nevíme
Sylvia
Zbynek
26. 10. 2012 11:37

tak to je dobre, ze Vy si zijete sa v tom svojom, ste jediny, kto tie bludy nesiri a vsetko ma overene a vie na stopercent a ostatni su ti demagogovis, ktori potrebuju berlicky. Gratulujem Vam. Este, ze aspon uznate, ze je to kazdeho vec. A to, ze by ludia mali vediet ako to je, co tym myslite? Vy mate nejaky zdroj tajnych informacii jak to je? Vas ta cirkev asi tak napalilo, ze ste k tomu stadecku patril, inak by ste ju tu stale nespominal, myslim, ze kazdy vie jak to s cirkvou je. To, ze proti nej brojite s takou nenavistou, s tym sa tiez podla mna zit neda. To je zase VAs blud, neznalost a strach.
Zbyněk P.
Do diskuse
26. 10. 2012 11:03

Vážené kolegyňky a kolegové prahnoucí po pravdě. To, že jsem se zmínil o konci boha (a někteří z Vás to pojali jako o podsouvání církve sem), tak to má svůj velmi opodstatněný důvod. Ve svém dřívějším vstupu jsem přísně logicky vydedukoval to, že když zanikly dřívější civilizace, tak že s tím zanikl (y) i jejich pánbůh, či pánibohové, zaniklo i jejich kolektivní uvažování, zanikla jejich kolektivní paměť, jejich prožité vzpomínky, pocity, zážitky (vč. NDE a jiných zkratek), zkrátka a dobře, že zaniklo úplně všecko, všecičko. A to bez ohledu na to, na jaké výši, či úrovni ta civilizace byla.
Když jsem toto uváděl, resp. když jsem se zmínil o zániku pantáty-boha, tak jsem se domníval, že budu zcela pochopen, a že to bude všem jasné. Nelze totiž vyčlenit z našeho života jen výseč NDE, či jinou zkratku, a myslet si, že tato výseč nemá nic společného s ostatními, tedy dalšími částmi našeho společného života. Nebo-li: VŠE SOUVISÍ SE VŠÍM !! Je vidět, že jste si asi ještě neuvědomili závažnost a vážnost této informace, která opravdu chcačky-nechcačky změní naše životy. To, že si někteří „vyčuránci“ (církve, aj.) vybudovali živnost na neznalosti a strachu lidí z tvrdé reality, ještě neznamená, že jim musíme věřit, a jít za nimi jako to stádečko.
V žádném případě nechci a nemíním někomu vnucovat své názory a poznatky aby si myslel, že jsem namyšlený hlupák. To ani omylem. Nechť si každý, když se tak rozhodne, ponechá své přesvědčení, svou víru! Je to pouze jeho osobní rozhodnutí, zda-li chce či nechce žít ve svém osobním světě, ve svém bludu. Jsem pevně přesvědčen o tom, že by lidé měli vědět, jak se věci mají. Že žádný skutečný pantátabůh neexistuje, neexistoval a existovat nebude! Že je jen kosmická tvůrčí síla, která je i v nás, v našem fyzickém těle; a to tělo, to je právě ten STŘEDOBOD, okolo něhož se vše ostatní točí!!
Přeji hezký den. Zbyněk P.
Sylvia
No
26. 10. 2012 9:46

to nabozenstvo sem podsunul Zbynek, ale o tom nebola rec a ani neviem preco to spominal, boha atd...nikto tu o tom nic nepise a ani neviem, ze by diskuteri spajali NDE s bohom a nabozenstvami jak barlickami pre ludi. Ked si chce ale niekto nazvat univerzalnu energiu, jak Boha, tak prosim. Inak som tiez jaksi nepochopil preco niekto tvrdi, ze Boh neni, ked mu nikto netvrdi, ze je v takej podobe jak ho poznaju ludia z nabozenstiev. Navyse ja by som sa priklonila k nazoru, ze bytosti, ktore stare civilizacie povazovali za Bohov, za ludi z nebies, boli mimozemske civilizacie.
iveta
jedinou
26. 10. 2012 9:09

víru kterou já pokládám za zákon je SVOBODA nikým,ničím neomezovaná....jediný v co můžu bezmezně věřit je VĚŘIT SAMA SOBĚ.
Toto je moje víra...můj zákon. :-))
iveta
no ano
26. 10. 2012 8:40

jak říká Askii a Zbyněk.....něco je donutilo uvažovat a žít trošku jinak.
Necháváme si otevřená zadní vrátka,takže je to pořád 50:50.
Někdo ty zážitky má a druhý ne...to ovšem nedokazuje a ani nevyvrací.
Důležité však je, že tyto zážitky splňují jaksi ten správný a pravý účel a to je ten, že člověk se od základu změní.
Mimochodem,celkem mi vadí, že do těchto různých zážitků a prožitků se nenápadně podsouvá náboženství....co se týká mě,neuznávám žádné a nikdy nebudu!!
Jsem přesvědčená ,že to s tím nemá žádnou spojitost a nikdy mít nebude.



Sylvia
Danka
26. 10. 2012 0:10

Presne tak, nahodou aby si niekto nieco nemyslel u dospelych ludi, ze by jednym prispevkom ovplyvnil zrazu cloveka, ktory ma nejaky nazor nejaku dobu, to sa mi zda aj trochu domyslave. Mozes si to povedat, ale ci to niekoho ovplyvni, to by mal povedat, ten koho to ovplyvnilo. Prezentacia, ze ci nazor je spravny uz je hodnotenie ineho, takze nech si to kazdy hodnoti hlavne sam pred sebou, neexistenciu niecoho takisto nemozes potvrdit, mozes povedat, ze nieco je podla niekoho malo pravdepodobne, nezname to, ale ze to existuje a ani neexistuje. Takze ziaden nazor ani usudok nemoze byt jediny spravny.
Dana P.
Askii
25. 10. 2012 23:38

já bych to ponechala na každém člověku a jeho uvážení, v čem vidí či nevidí naději. Nakonec naděje je jedna z pozitivních věcí v životě... nějak těžce snáším snahy lidi manipulovat, aby si proboha nesprávně něco nemysleli. Nic ve zlém, ovlivňovat můžeme snad jenom děti a to ještě jenom velice krátkou dobu :o)
Askii
Askii
25. 10. 2012 22:28

Pan Zbyněk tu má vlastně jediný zdravý úsudek. Není dobré dávat někomu jinému naději na základě vlastních subjektivních prožitků. Já osobně jsem měl několik silných astrálních zážitků a několik dost děsivých setkání s duchy(zřejmě duchy ale možná jen s náhodnými halucinacemi). Jenže ať už byly tyhle zážitky sebesilnější, nejsem si jist zdali něco jasně dokazují a nechci tedy v někom jiném upevňovat jeho víru. Víra je totiž slepá a vede k lidským tragédiím. Spíše je lepší druhé lidi donutit zamyslet se, že tu může existovat i jiný rozměr bytí. Mě osobně tyhle zážitky pomohly v přerodu od tupého bezduchého konzumeristy v člověka, co si rád prožije každou chvíli, resp. prožije když má vzácnou chvíli volna, třeba někde v přírodě daleko od mašinerie konzumerismu...
iveta
Zbyňku
25. 10. 2012 22:04

lidé ,kteří prožili klinickou smrt ty zážitky nemohli vnímat mozkem...byl už fyzicky vyřazen z činnosti.
Proto jsem přesvědčená že vědomí je oddělitelné od fyzického těla(mozku)
Zbyněk P.
Pro Ivetu
25. 10. 2012 21:47

Milá kolegyňko, se mnou to bude poněkud horší. Neboť Vám třebas nyní napíši, že Vám budu tykat, ale vzápětí na to Vám již zase začnu vykat. Bohužel, to je ta profesní deformace. I mé okolí o tom ví, a počítá s tím, že jsem takový "chvilkový". Ale bude mě naopak velice těšit, když mi budete tikat (ano vím o tom měkkém "i") a přznám, že nemám nic proti tomu. A jak se říká:"Odvážnému štěstí přeje!" Přeji hezký den. Zbyněk P.
Zbyněk P.
Pro Lupa
25. 10. 2012 21:41

Kolegáčku, vezmu to postupně dle otázek, na které jsem alespoň trochu schopný odpovědět.
1.) Jsem přesvědčen o tom, že by se můj náhled asi nezměnil, neboť jak uvádím níže ve svých vstupech, tak se jedná výhradně o záležitost našeho těla, mysli, enzymů, chemie těla a energie. Církve a jejich učení o pánubohu, a jiných bytostech, tak to jest pouhopouhý lidský výtvor, výmysl.
2.) Je možné, když jsem padal čelem ke skále (a tudíž zády k ostatní přírodě), že mi v mozku zůstala ta skála, a ta že se nějakým způsobem zdeformovala do nějakého jakoby tunelu. I barevně by to odpovídalo.
3.) Když jsem padal, tak si myslím, že jsem již nebyl při vědomí, neboť bych to pociťoval jinak a včetně bolesti. Je ale zvláštní, že po čase (ale já bohužel nevím, po jak dlouhém čase to bylo), když jsem přicházel k sobě, tak jsem mozkem již vnímal ony změny. Je to divný, ale i ty obrazy toho tunelu jsem vnímal jakoby mozkem.
A toto je vskutku zajímavý moment, neboť všichni ti, co uváděli ty své prožitky, to museli také vnímat mozkem, a tudíž toto jest zase jeden argument na to, že se to týká ryze těla, atd. jak uvádím výše. Přeji hezký den. Zbyněk P.
iveta
Zbyňku
25. 10. 2012 21:32

jojo znám...:-)
Mimochodem Zbyňku tykej mi prosíím!!
Já už jsem ti tykat začala,to jsem drzuň co ?:-)))

Zbyněk P.
Pro Ivetu
25. 10. 2012 21:12

Kolegyňko, nevím; u toho prvního případu to nechávám "koňovi", neboť jak se říká, ten má větší hlavu. Má-li to přijít, tak ať to přijde. Co se toho druhého případu týče, tak je mi líto, ale kvůli tomu, abych došel v při tom poznání dál a stihl ještě případné návštěvy oněch údajných bytostí, tak nebudu lézt na vyšší horu, aby byl pád časově delší. To mi to může býti ukradené. Když to mělo přijít a nepřišlo to, tak to je jejich problém, né můj. Mohli jsme se třeba již spolu kamarádit! Když nepřišli, tak jsem si o nich vytvořil svůj osobní názor. Znáte kolegyňko toto úsloví: "Když k nám nepřišli, neodejdou od nás"? Překrásně hluboké úsloví!! Přeji hezký den. Zbyněk P.
iveta
Zbyňku
25. 10. 2012 20:48

děkuji za tvoji otevřenost ty anděli s ďáblem v těle:-).....no já si myslím,že v prvním případě si to (i jak sám píšeš)nepamatuješ a proto si přesvědčen, že nic po smrti není.
Zaráží mě však ,že si byl jak píšeš sám velmi sprostý?
Třeba si v kómatu zažil velmi negativní zkušenost a při následném procitnutí se ti pamět zkrátka a jednoduše raději vymazala.
Proto si myslím ,že je to otevřená otázka nadále.
V druhém případě,který popisuješ...tak tam si zřejmě nedošel dál a to nejspíš proto ,že si to "nestihl".
To tvoje astrální tělo(vědomí,duše) se ocitlo jen na samotném začátku toho prožitku.
Tak to vidím já.
Sylvia
Adanom
25. 10. 2012 20:14

Ja som len teoretizovala, ze ked by povedzme existoval posmrtny zivot a to, co zostane bez tela fyzickeho, kazdy to moze nazvat inak, tak ci rozpoznava podla nejakych vibracii aj napriklad niekoho, koho nikdy nevidel, ale si o nom nieco mysli. Napriklad, ci by si ma Ty spoznala po smrti, keby sme sa stretli v inej rovine a pritom vo fyzickom svete si ma nikdy nevidela.
lup
Zbyňku
25. 10. 2012 20:08

Zaujímavé zážitky. Ale otázka. Pri páde zo skaly si pravdepodobne nebol „dostatočne hlboko“ v zážitku, aby sa objavili ďalšie typické znaky (aj keď sa nejednalo o klinickú smrť). Z toho potom skutočne ťažko usudzovať na existenciu života po smrti.

Otázka: ak by si sa ocitol dostatočne „hlboko“ v zážitku klinickej smrti, stretol sa napr. s mŕtvymi príbuznými, svetelnou bytosťou, rekapituláciou života,... a pod., mal by si rovnaký názor ako máš teraz?

Ďalšie otázky: zamyslel si sa nad tým, prečo, keď si padal zo skaly, videl si priestor podobný tunelu? Prečo si nevidel počas pádu okolie? Prečo si prežíval v tak hroznom okamihu namiesto smrteľného strachu príjemný zážitok - pocit pokoja, šťastia,.. Prečo ťa po dopade nič nebolelo? Bol si v bezvedomí alebo pri vedomí?

Podľa Tvojich slov: pripúšťaš existenciu duchovného tela?

Môj otec tiež prežil klinickú smrť po zástave srdca a taktiež nemal, aspoň si nepamätal, žiaden zážitok. Srdce sa mu zastavilo v okamihu, keď sanitka s ním zastavovala pred ARO. V priebehu asi pol minúty začali s resuscitáciou a vrátili ho naspäť.
S pozdravom LuP
Zbyněk P.
Pro Ivetu, i ostatním
25. 10. 2012 19:42

Kolegyňko Iveto, na těch mých zážitcích není zase nic tak tajuplného, jako spíše postup, kterým se to konalo. Jednalo se o dvě situace. První byla v r.1971, a ta druhá v r. 1981. Jenom podotýkám, že jsem pochopil, že můj život jest velmi shodný s životem mého zesnulého otce.
Při té první šlo o to, že jsem byl co by puboš sražen nákladním vozidlem z šalinového ostrůvku na chodník. Vím, že jsem začal padat, ale kam jsem dopadl a jak jsem dopadl jsem zjistil až následně, až mne pustili z nemocnice. U tohoto případu bylo ale velmi důležité, že jsem byl v kómatě 9 dní, což mě již doktoři odepsali. Pak jsem se začal probírat tak, až jsem se zcela uzdravil. Doposud jsem ale nezjistil (ani se mi to nevybavilo) co se mi dělo s mou dušičkou, jestli někam cestovala, či zůstala vesele sedět na svém zadku, fakticky nevím……… Jediné, co mi bylo sděleno opět následně lékařka (a tím trpěla velice má nebožka mamka), že když mi chtěli lékaři něco dělat, tak že jsem je častoval samými silnými, i těmi nejsilnějšími, vulgarismy, a oni se mé mamky ptali, jak mě vychovávala, že jsem jak kanálek a dlažebník. Přitom jsem byl velice jemným a slušným človíčkem.
U druhého případu, to si již téměř vše pamatuji.
Tak, jako můj otec, tak i já mám určitou slabou na přírodní krásu. A tudíž, ve své ohnivé touze objevovat skryté, jsem se jednoho dne vyskytl v Brně (Zamilovaný háj − v KrálověPoli) u jedné zdejší skalky o výšce cca 10-13 metrů, a to okolo 13,00-14,00 hod. Bylo to v červenci. A uprostřed ní (té skály) jsem viděl. Jako by tam byla nějaká „tajemná díra − otvor“. A tak jsem se rozhodl tu skalku obejíti a dostat se na ni z jiné strany. Což se podařilo. A opravdu. Tajemný otvor jsem viděl. A tak jsem si říkal, že když to nešlo zespodu se tam dostat, tak to zkusím seshora. A ejhle, uviděl jsem okolo stromu (na zemi) položené lano o síle 5 cm. Pochopitelně, že jsem se zaradoval, neb jsem to lano chtěl pro tu věc využíti. No, šel jsem do toho. Chytil jsem lano, a začal se naklánět dozadu, abych mohl jakoby slaňovat dolů. Když jsem byl již tzv. mrtvém bodě, kdy se nebylo možné vrátit, tak jsem s hrůzou zjistil, že konec toho lana, jde jaksi za mnou také. Prosvištěl okolo toho stromu a trádoval si za mnou. Po vteřině na to, se mé duchovní tělo oddělilo od toho fyzického, a já dopadl na kamennou zem jako kus hadru. Bez bolesti, bez zvuku, bez tíže.
Když jsem tak padal, tak jsem se dostal do určitého prostoru připomínající tumel. Nikde ale nebyl žádný libý průvodce, nikde žádná víla, jen má mysl (astrální tělo) a ten prostor v šedivých tónech. Jak jsem dopadl, nevím. Prožíval jsem ale nepopsatelně krásné zážitky blaha, štěstí, pohody a sluneční záře. I přesto, že jsem byl mimo své tělo, tak jsem vnímal, že můj mozek jest stále v činnosti. A najednou to začalo. Začal jsem vnímat a uvědomovat si, že se vracím do svého těla. A začalo to od palců u nohy, následoval kotník, lýtko, koleno, atd…… až jsem se probral a uvědomil celý. Během této změny jsem ale prosil, žadonil, ale i nadával nad tím, že nemohu zůstat tam, ale že se musím vrátit zpět na zem, do svého fyzického těla. Když jsem se celý probral, byla již noc, a já sám uprostřed příměstské divočiny, bez jakékoliv možné pomoci. Uvědomil jsem si, že když jsem tam na tom místě byl předchozí den, tak že jsem tam o notný kus dál viděl samotu. Tak jsem se musel polámaný na kostech i v rameni nějak zvednouti, jíti přes les předpokládaným směrem k té samotě. Když jsem k ní došel, tak již spali. A já začal bouchat. Po nějaké době, se rozsvítilo, a přišel mi otevříti starší pán. Když mě uviděl, tak se lekl. Ale když uslyšel co se mi stalo, a v jakém stavu jsem byl, tak vyvezl auto ze dvora, a odvezl mne do nemocnice.
Je zcela zřejmé, že na mne tato událost silně zapůsobila, a ovlivnila můj tehdejší náhled na svět.
Časem jsem se snažil vše rozanalyzovat, pochopit, ale marně. Pouze jsem se ujistil v tom směru, že nikdo se mi neukázal , nepromluvil na mne, nedal mi žádné významnější znamení. Nikdo!! Když se tím zaobírám nyní, tak se mi jednotlivé střípky začínají zapadat do sebe. Z toho pro mne tudíž vyznělo, že žádný pánbůh, žádné víly, žádní duchové neexistují ! že existuje pouze člověk sám se svým tělem a se svou myslí, se svým rozumem, a že má-li člověk něco získat, tak si to musí udělat vždy sám, a bez pomoci. Přeji hezký den. Zbyněk P.
lup
Zbyňku + do diskusie
25. 10. 2012 19:38

Pokúsim sa predložiť úvahu vychádzajúcu z kolegáčkových príspevkov. Zoberme to tak, že posmrtný život neexistuje a zážitky sú skutočne len dôsledkom činnosti mozgu nedostatkom kyslíku, zníženia krvného tlaku, spomienok na minulosť, strachu zo smrti, predsudkov vo výchove a našom presvedčení,... a neviem ešte čoho.

Prvá otázka, ktorú si kladiem je (už som v tejto diskusii položil): Prečo nás príroda obdarila takýmito príjemnými pocitmi, zážitkami pri zomieraní? Nie je to nelogické, proti prírode?

Nasledujú ďalšie: Prečo mozog - myseľ neskončí svoju činnosť okamžite, ako keď vypneme svetlo vypínačom? Nie je to prirodzenejšie? Prežívali podobné zážitky naši predkovia pred tisícročiami? Kedy sa začali u ľudí vyskytovať prvé zážitky z blízkosti smrti? V ktorom období vývoja civilizácie? Môžeme potom predpokladať, že zážitky sú zdrojom mýtu o živote po smrti a Bohu? Nemám na mysli Boha žiadneho náboženstva.

Vzhľadom k tomu, že človek sa vyvinul z nejakého opičáka, zaujímalo by ma, či aj opičáci − naši predchodcovia - mali podobné zážitky pri umieraní. Ak áno, opičák sa vyvinul z iného opičáka, ten pred miliónmi rokov ešte z nejakého iného,.... až sa dostaneme na neviem aký stupeň vývoja života. Kedy sa začali objavovať zážitky?

Potom je ale možné, že aj umieranie našich domácich mazlíčkov je sprevádzané podobnými zážitkami? Je možné, že aj zvieratá majú podobné zažitky? Samozrejme na svojej mentálnej úrovni. Ak majú zvieratá takéto pocity pri umieraní, čo prežíva povedzme antilopa v okamžiku, keď ju za krk drží lev, aby si ju vzápätí dal na večeru? Ak zvieratá zážitky nemajú, prečo sa vyvinuli zážitky u ľudí? Je to dôsledok abstraktného myslenia? Sme si istý, že zvieratá abstraktne nemyslia?
Na tieto otázky mi asi nik nedá odpoveď.
S pozdravom LuP
Adanom
Zbynku
25. 10. 2012 18:49

ja Te nesrovnavam s Garim. Me jsi nic neudelal a ani Gari ne. Ja Vas mam rada vsechnz stejne. ;)
Zbyněk P.
Pro Adanom
25. 10. 2012 18:45

HA,HA,HA,HA,HA a ještě jednou HA, neboť dneska to jest zcela vážné, ba přímo ohnivé. Dnes se šprťouchlata nekonají (sakulajda, teď se zde jedno vyskytlo, mecha..."
Proboha, co jsem Ti, či Vám, udělal, že mě s ním srovnáváš? Vždyť jsem na Vás byl tak modný, až mě to poněkud michlo! Přeji hezký den. Zbyněk P.
iveta
nene Adanom
25. 10. 2012 18:40

myslím že to Zbyněk myslí vážně!
Adanom
Zbynku
25. 10. 2012 18:38

:D neco me rika ze si z nas delas sprtouchlata.,jo jo :-)))))
A jeste neco: pripomenul jsi me dnes Gariho. :)
iveta
Zbyňku
25. 10. 2012 18:36

takto mi to stačí,není za co se omlouvat:-)...ale přesto si dovolím podotknout,buď více konkrétní,zajímá mě to ještě víc,tvůj pohled na toto téma je vzhledem k tvému prožitku blízkém smrti,který jistě musel být podobný jako u všech ostatních velmi velmi podivující.A to opravdu nemám na mysli žádné náboženské nesmysly....otevří se dokořán.
Zbyněk P.
Pro Danu P.
25. 10. 2012 18:35

Kolegyňko, nepsal jsem o náboženství, ale i civilizacích. To raději upřesňuji, aby nedocházelo zbytečně k nežádoucím třecím plochám.
Na Vás dotaz - katolická církev byla téměř hned zprvopočátku podchycena usurpátory, a vedena co by ďábelská organizace, která neviděla nic jiného, než-li jen touhu po moci a mamon. Ten zlom nastal po zlikvidování prvních křesťanů. Neb sám JK píše, že se přišel na svět, aby bojoval proti pekelnému draku a ďáblu - ta církev byla tím drakem i tím ďáblem. Stačí na vysvětlenou? Přeji hezký den. Zbyněk P.
Zbyněk P.
Pro Adanom a Ivetu
25. 10. 2012 18:28

Kolegyňko, moc a moc se nejen Tobě, ale také všem omlouvám, že jsem zavčas nereagoval; měl jsem ještě práci a také následně jsem psal můj předchozí vstup. Pevně věřím, milá kolegyňko Adanom, i Ty kolegyňko Iveto, že můj předchozí vstup Vám odpoví na Vaše dotazy. V případě, že tomu tak nebude, tak jsem ochoten to napsat ještě jinak a konkrétně. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Dana P.
Zbyňku
25. 10. 2012 18:27

každé náboženství, aspoň jak mám nepříliš hluboké povědomí, protože nejsem badatel, má boha či bohy. Prostě té vyšší moci lidé dávají jména, což je asi lidské? Jak to ale přijde, že jsou náboženství, zejména ve východní Asii, která jsou naprosto nemilitantní, vyznávají lásku jako nejvyšší metu, nikdy nepotřebovala zabíjet pro své bohy, maximálně jim obětují květiny či svíčky, tyčinky...? Jak si tohle vysvětlujete, kde udělala církev - např. katolická - chybu?
Zbyněk P.
Do diskuse
25. 10. 2012 18:18

Vážení a milí hledající a diskutující čtenáři !! Opět jsem zde, abych narušil Vaše klidné uvažování svou tvrdou a chladnou úvahou. Pokusím se Vám předložit jeden fakt, který by mohl trošičku zatřásti s Vašim „neochvějným“ přesvědčením a uvažováním. Co mohu ztratit? Snad jen to, že třebas budu vyloučen z Vašeho klubu jako nežádoucí element.
Takže téma: Existence boha a s tím související život po životě
Jak všichni dobře víme, tak naše civilizace na tomto světě není ani první, a ani poslední. S tím doufám zatím souhlasíte. Každá z předchozích, ale i z následujících, civilizací bude opěvovat a vyzdvihovat svého pánaboha, který pro ni bude tím nejdůležitějším bodem v jejich existenci. Jeho jménem se ale bude zabíjet, vraždit, loupit či oblbovat lidi. Budou následovat války a dojde to tak daleko, že se jako civilizace zahubí a zanikne. A co myslíte, kam se poděje onen pánbůh, který údajně vše vytvořil? Že by do nějakého božského domova důchodců ? A co myslíte, kam se dostanou zabití lidé, resp. jejich duše? Do nějakého sběrného koše pro dušičky? V žádném případě !!!!! Prostě zmizí bez náhrady!!!! A tak to je s každou civilizací! Takže totéž platí i pro tu naši!! Nebo si chcete i nadále namlouvat, že naše civilizace je jiná a výjimečná, že má naše civilizace protekci u toho našeho vymyšleného pánaboha? Chcete si stále namlouvat, že existuje v jiné dimenzi sběrný tábor pro dušičky, či pro astrální těla? Ani jedno, ani druhé, ani třetí,.adt………….
Ano, jsme zde pouze proto, abychom pokud možno vytvořili (pochopitelně že každý z nás) své velké dílo v tom směru, abychom sami sebe co nejvíce přiblížili překrásné, ale iluzorní, ídei hovořící o Bohu, abychom se stali vskutku lidmi, milovali své bližní, nezáviděli nikomu, nezabíjeli se navzájem kvůli nesmyslům, či si neusurpovali životy druhých!!!!! V tomto vidím ono božství!!!! Žádný podělaný a vymyšlený pánbůh nám nepomůže! Jedině my sami si můžeme a musíme pomoci, pomáhat!! To za nás nikdo neudělá.
Dovedete si vůbec představit, že by se někde vyskytoval sběrný tábor, či koš, pro duše těch, kteří již byli před milióny (či miliardami) lety zabiti, či umřeli z dřívějších civilizací, a že by se do stejného sběrného koše přemisťovaly duše současných zabitých, či umřelých, lidí? Jéžíšmarjáááá − o je ale nesmyls !! FUJ !
Vážení, pevně věřím, že jsem Vás potěšil svými jemnými a něžnými úvahami. Přeji hezký den. Zbyněk P.
iveta
Adanom
25. 10. 2012 18:15

taky čekám na tu samou odpověď :-)
Zbyňek chodí okolo horké kaše a nechce nám to říct.
Adanom
Sylvie
25. 10. 2012 18:09

"Ale zaujimalo by ma, ci vedomie, dusa, vyssie ja alebo jak chcete by dokazalo v svojom rozsirenom vedomi spoznat cloveka, ktoreho nevidel, ale je s nim v kontakte."

Prosim upresni jeste tuhle otazku,nejsem si jista jestli ji vnimam tak jak bych mela.
Adanom
Zbynku
25. 10. 2012 18:05

Rozodl jsi se ze me neodpovis na otazku proc Tebe Tvuj vlastni prozitek nepresvedcil o zivote po zivote?
Muzes me alespon napsat proc nechce odpovedet?
iveta
..
25. 10. 2012 18:02

já osobně si myslím, že smrt mě vypustí(jako ptáčka z klece)do obrovitánského prostoru kde to dýchá a žije mnohem víc než zde.
iveta
Zbyňku
25. 10. 2012 17:18

já rozumím...ale já bych si ráda vyslechla,přečetla tvoje úvahy.
Pořád chodíš okolo "horké kaše".
Tak se s námi poděl o to co si doopravdy myslíš.
Sylvia
:-)
25. 10. 2012 17:17

Mna este napadla ina vec. Kazdy ma svoje presvedcenie, podla toho, kam mieri, kam chce ist (to nas ovplyvnuje, nie ze nie) a aj podla zazitkov. Niekto podla zazitkov inych ludi a osobnych pocitov a premyslania. Oficialny dokaz asi nikdy ludstvo nedostane, tak jak u inych veci napr. z fyziky atd. To by naozaj mohlo sposobit velky prevrat, napriklad v tom, ze by ludia sa prestali na seba spoliehat, zacali by mozno byt laxnejsi k zivotu - as v zmysle, ved mam este dalsi a dalsi, tak co. Takze aj keby dokaz bol, tak bude utajeny, tak jak UFO.

Takze ked chce niekto dokaz, musi si ho obstarat jedine sam. Bud nahodne - nehody a NDE zazitky - co podla mna je indicia, ze nieco po smrti existuje a kazdy sa musi riadit svojim pocitom potom. Alebo sa nauci meditovat, astralne cestovat - pre mna by to dokaz - ale osobne pre mna - napriklad bol. Ked moze byt duch bez tela, tak potom je jedno, ci po smrti alebo aj pred teda je jedno za jakych okolnosti. Pre mna by AC dokaz bol. Ale stale tu je to ale, takze ludia sa chovaju tak, ze maju jeden zivot a je to asi tak dobre.

Mna ale este napadlo, ze ja sa priklanam k teorii spriaznenych a skupin dusi, ktore spolu zivotom idu a aj vo viacerych inkarnaciach. Niektore su si blizke a niektore skupiny su vzdialene, to su ludia, ktori Vam len prebehnu zivotmi a spoznate ich okrajovo. Ale raz sa vsetci aj na tejto stranke dozvedia jak to je. A ked sa nahodou dozvedia, ze zivot po zivote existuje, zaujimalo by ma, ci pri vnimani bez hmotneho obmedzenia, ktore je daleko rizsiahlejsie by sa napriklad spoznali jednotlive duse z tohto webu. Kazdy ma asi predstavu podla pisania o tom druhom, aj ked ho nevidel. A ja by som potrebovala vediet, ci by som takto niektoho spoznala, dajme tomu aj so vzdialenejsej skupiny, nejakeho skeptika z tejto oblasti, tak by som potom iba na neho zavolala - tak co? No? Kde nic tu nic, co? :-)). to len taky ulet.

Ale zaujimalo by ma, ci vedomie, dusa, vyssie ja alebo jak chcete by dokazalo v svojom rozsirenom vedomi spoznat cloveka, ktoreho nevidel, ale je s nim v kontakte.
Zbyněk P.
Pro Ivetu
25. 10. 2012 16:47

Kolegyňko, snažím se nesdílet žádnou berličku (a když tak v maximálně-minimálním množství). Tedy, v tom, co jsem uváděl, nemám berličku; ani v bodě 1.), a ani v bodě 2.).
Pod pojmem negativního působení mám na mysli ten moment a fakt, že by někdo mohl přistoupit na mé úvahy, nebyl na takovouto realitu připraven, a tím by následně mohlo docházet k destrukci jeho osoby, náhledu, postoje k životu, atd, atd, atd.... Přeji hezký den. Zbyněk P.
Bigbiz
Do diskuse
25. 10. 2012 16:39

Vidím, že se tady rozjela docela zajímavá diskuse a taky bych k tomu něco rád řekl. Tomu, co prožil ten lékař celkem i věřím a jsem rozhodně zvědav na to, až tady výjde ta jeho kniha, protože může být hodně zajímavá. A taky svým zpsobem věřím i panu Zbyňkovi, ale nesouhlasím s jeho tvrzením, že púo smrti už nic neexistuje. Myslím si, že to, co ten lékař prožil spíš než na návštěvu druhého břehu vypadalo na astrální návštěvu nějaké planety v jiné dimenzi. Aspoň jsem měl takový pocit z toho mála, co jsem o tom příběhu četl. Totiž u NDE nejde tak o tom, že někdo nakoukne na druhý břeh a vrátí se, ale spíš o nějakou formu multidimenzionálního cestování. Zkusím uvést dva příklady. První příklad mi vyprávěl jeden bývalý spolužák, který byl taky v komatu a uváděl, že se dostal do nějaké zanedbané a zaprášené místnosti, kde byl starý klavír a spousta nejrůznějšího haraburdí. Spolu s ním tam byla spousta dalších lidí, kteří ho bombardovali nejrůznějšími otázkami, na které musel odpovídat. A druhý příběh jsem slyšel od kamarádů jednoho člověka a te jim pár měsíců před svojí skutečnou smrtí vyprávěl tohle. Jelikož měl špatné obě ledviny, tak pravidelně musel docházet na dialýzu. Jednoho dne se mu udělalo strašně zle a on popisoval, že se najednou ocitl v nějaké krajině, kde bylo bílé světlo a naproti sobě viděl modrou bariéru, skrze kterou se chtěl dostat. Tak tedy utíkal, ale byl pořád na místě, protože podle jeho slov se mu zdálo, jako kdyby ho něco pořád drželo. Přirovnával to k pocitu, že je zaháknutý za lano, nebo za provaz, který ho drží na místě a nedovoluje mu jít dál za tu bariéru.
iveta
kde
25. 10. 2012 15:36

je rozprostřeno?
tady v této realitě?nebo někde jinde? :-)
iveta
Takže Zbyňku
25. 10. 2012 14:58

Tvoje berlička tedy je to za b) ?
No ale pořád nevím,neznám přesnou odpověď na to co ty považuješ za to negativní co by mělo tedy ovlivnit můj,náš život.
No jo ale kde tedy podle tebe to kolektivní vědomí sídlí?
Zbyněk P.
Pro Ivetu, pro ostatní
25. 10. 2012 14:26

Kolegyňko, Vaše otázky, ačkoliv jsou krátké a jasné, tak přesto je velice těžké, obtížné, na ně najít zřetelnější a jasnější odpovědi. Proto se každý vyjadřuje k nim na té úrovni, kterou si vytvořil úsilím během svého hledání, po svých osobních poznatcích, tedy po své tvrdé práci při hledání pravdy, tedy na té úrovni, která mu byla dopřána. Nebo-li: „Nikdo nepřekročí svůj stín!“ Rovněž však musím upozornit Vás na to, že požitky mé, ale i poznatky mé (a z toho vytvořený subjektivní názor), mohou velmi negativně ovlivnit Vaše úvahy, Váš život, či Vaše smýšlení na tento svět, a to pro svou tvrdost a chladnost. Rovněž také mohou mé názory silně negativně ovlivnit kvalitu Vašeho života, ale i Vaše zdraví. A právě proto, ať chceme či nikoliv, ať se bráníme zuby-nehty, tak přesevšechno člověk vyloženě touží po duchovní (ale někdy i po fyzické) berličce, a když může či musí, tak vždy po ní sáhne. Nedělejme si žádné iluse o tom, jak statečnými bojovníky jsme, kolik toho vydržíme ve jménu pravdy!! Stačí málo (např. kratší neúspěšné údobí) a již ihned „voláme o pomoc“, škemráme či se domáháme nějaké nápravy, a následně ihned saháme po berličkách. Rovněž si necháváme nalhávat kdejaké nesmysly jenom proto, abychom se mohli něčeho údajného uchytiti a uleviti svému vnitřnímu strachu z cizího (a dozajista pro mnohé „nepřátelskému“) neznáma. To prosím na úvod. Ale nyní se vraťme k Vašim dotazům:
a) Co je po našem životě? Z logického hlediska není nic. Přišli jsme sem na zem, prožít svůj život, udělat svým rodičům radost, prodloužit jejich rodokmen, a hlavně, abychom podpořili druh: „Člověk“, případně pomoci našim blízkým svým. Po ukončení této životní pouti odcházíme, resp. zanikáme. Není ničeho jiného. Takže: „Přišel, pracoval, odešel!“ Tento svůj názor podpírám třebas tím, že i náš zrod (tedy zrod každého z nás) jest jaksi náhodný, a nemá nic společného s údajnými minulými životy. Ptali jste se někdy, pro jsem se narodil zrovna „Já“? Nejjednodušší odpovědí jest :“Abych tady vykonal své velké dílo!“ Je to krásná idea, ale jest stejně falešná, jako řada jiných. I zde se jedná jen o vnitřní berličku nás samotných.
Někdo zastává názoru, že se každý sem narodil proto, aby vykonal své velké dílo, aby vykonal nějakou velkou věc na této planetě Zemi…….. Bohužel, i toto jest podle mne jedna z oněch berliček, aby nám usnadnila zdejší pobyt, nebo, aby lidé mohli si říci, že mají-li se nyní špatně a bídně, takže se budou míti v novém životě (tedy po znovuzrození, či v astrálním světě) daleko lépe, že nebudou již muset bojovat o chléb svůj zdejší, že budou žíti v blahobytu, atd……..
b) Vědomí člověka nezanikne. Pouze se sloučí a splyne s vědomím obecným (kolektivním), a tím umožňuje určité pokroky rodu: „Člověk“. Toť vše!! Není nic jiného − aspoň tak to vidím já. Žádné předávání vědomí a myšlenek zemřelého člověka jinému, právě se narodivšímu, aby pokračoval v jeho započaté práci.
Přeji hezký den. Zbyněk P.
iveta
může
25. 10. 2012 12:47

někdo dokázat na co právě v tuto chvíli myslí?
A přesto ta myšlenka na něco existuje.
Adanom
Zbynku
25. 10. 2012 12:43

Ja chapu ze vlastni subjektivni prozitek dnes v dnesnim svete jeste nedava a ani nemuze dat zadnou dokazujici jistotu o zivote po zivote.
Myslel jsi to takhle ?
Ze Te Tvuj prozitek jeste neopravnuje tvrdit ze zivot po zivote neboli zivot po smrti skutecne existuje protoze neni dokazatelny? :)

To chapu, ale me by zajimalo proc nepresvedcil Tebe jako subjekt prozivajici subjektivne?
lup
...
25. 10. 2012 12:37

Prečo tu viesť diskusie o existencii života po smrti, ako sme tu mnohokrát viedli? Veď každý raz uvidí ... :-D
LuP
Dana P.
Zbyňku
25. 10. 2012 12:19

ano, napište to znovu. Pokud možno jako příběh, ne do komentářů, kde tyhle informace potom zapadají? :o)
Já jsem přesvědčena, že po smrti konec není. Je to takové "tušení stínu a i souvislostí", vždyť i církev přes svá překonaná a, s prominutím, hloupá dogmata přiznává, že duše je nesmrtelná...
iveta
Zbyňku
25. 10. 2012 12:19

co si tedy ty osobně myslíš, že je PO ŽIVOTĚ?
Je tam nic? taková ta tma a prázdnota?nicota?
člověk a jeho vědomí totálně zanikne?
iveta
no
25. 10. 2012 12:16

já myslím že bychom to odsouhlasit mohli néé....a ptákovina to rozhodně není,nudit se u toho rozhodně nebudu,protože se přeci jedná o tvé vl.prožitky.
Zbyněk P.
Pro Ivetu
25. 10. 2012 12:03

Kolegyňko, proč to odmítám? Je to zcela jednoduché, neboť i když jsem prožil určité pomyslné vjemy a pocity, tak mě ještě neopravňuje k tomu, abych tvrdil, že život po smrti existuje.
Co se týká mých "zážitků a zkušeností", tak to jsem psal již někdy a někde v minulém roce. Přiznám, že neeviduji kdy a kde to bylo. To pro mne není tak důležité. Jde o vlastní prožité prožitky. Ne, není to tajné. Ale zase bych nechtěl zdejší diskutující čtenáře nudit nějakou ptákovinou a opakovat se. Bude-li to odsouhlaseno, potom budíž, napíši vše co bylo. Přeji hezký den. Zbyněk P.
iveta
....
25. 10. 2012 11:41

Věda se musí snažit vysvětlit zkušenosti s NDE,protože si osobně myslím ,že v tomto spočívá klíč k jejímu vlastnímu růstu.
Zkušenosti s NDE jsou jednou z hádanek,které mohou vědce přimět k vytvoření nových vědeckých metod,které nejsou jen logické a fyzické povahy ale také hlavně z přímé zkušenosti z mystična.
Zbyňku ty píšeš ,že ty zkušenosti NDE máš....ikdyž si vše nastínil,přesto je mi záhadou proč toto vše odmítáš?
Pokud to není tajné, ráda bych si přečetla tvoji osobní zkušenost s tohoto stavu.
Zbyněk P.
Pro Adanom
25. 10. 2012 11:41

Kolegyňko, vždyť já s vámi zcela souhlasím. Pouze jsem si dovolil zdůvodnit své stanovisko, svůj přístup, aby bylo věděno, co že jsem to za kvítko, či za solitér! Přeji hezký den. Zbyněk P.
Adanom
Zbynku
25. 10. 2012 11:34

Ale vzdyt to povidam a myslim to vazne, ze nemusis souhlasit , vzdyt to neni nikde psano- dano ze by jsi musel nebo mel.
Kazdy ma sva vlastni presvedceni a je je jedno preci jaka presvedceni maji ti druzi. :)
Zbyněk P.
Pro Lupa
25. 10. 2012 11:22

Kolegáčku, možná, že to bude onen lékař zkoumat. Je ale také možné, že nebude; že se třebas spokojí s tím, jaké překrásné prožitky měl. Kdo ví ?? Je to 50 : 50. Takže by nebylo špatné vypsat sázku a čekat dalších 100 let, než-li bychom se dozvěděli něco více. Ale i to je nejisté, neboť kdo ví, jestli by to zjištění nakonec nebylo jen pro vyvolené!? A i když se říká, že pravda a láska vždy zvítězí nad lží a nenávistí, tak si myslím, že ta pravda spí v nějaké obzvláště měkoučké postýlce tvrdým spánkem bohatýrů, a že se ještě tak brzy neprobudí. Ale buďme optimisti, že? Přeji hezký den. Zbyněk P.
Zbyněk P.
Pro Adanom
25. 10. 2012 11:03

Kolegyňko, vězte, že opravdu s tím nesouhlasím a nevěřím tomu, neboť vždy budu věřit až tomu, co mne vskutku nějak přesvědčí. To, že tomu věří dav, ještě neznamená, že má dav pravdu. I kdyby to potvrzovalo obrovské hejno lékařů, a jiných údajných odborníků!! Vím, co jsem zažil, vím co jsem prožíval. Na tom nikdo nemůže nic změnit, obzvláště nějakých pár údajných psychiatrů! Přeji hezký den. Zbyněk P.
Zbyněk P.
Pro Perchtu
25. 10. 2012 10:58

Kolegyňko, v žádném případě bych si nedovolil napsat, že je něco překonané, neboť neznáme vůbec své tělo, resp. naše tělo, na tolik, abychom mohli jednoznačně říci konečné resumé, že to není působením našeho těla.
To, co jsem uváděl a napsal, vyplynulo z mých několika takových momentů. I já byl několikráte "na loďce s převozníkem"!! A ač byly stavy přenádherné (a mě se vůbec nechtělo jíti zpátky sem na zem), tak přesto to plynulo pouze z mého "hmotného" a tajuplného těla. I když jsem byl v tunelu před oněmi přenádhernými stavy, tak nikdy jsem nepotkal žádného průvodce, žádného pánaboha, či žádnou vílu, atd.... Se vším si muselo poradit mé fyzické tělo!! Pouze, jak jsem se později dozvěděl od lékařů (a oni mě již "dávno" odepsali, a očekávali mé úmrtí), tak mé chování se zcela změnilo do té doby, než-li jsem se opět dostal do svého "normálního" vědomého stavu.
A navíc: Jak někdo může hovořit o životě po smrti, když NIKDO NEMOHL A NEMŮŽE PŘEČKROČIT URČITOU HRANICI do jiného světa, byť překrásného, a nepobýval v něm!!?? Nezlobte se, aler to jsou (podle mne) pouze směsky našich představ, tajných přání, či strachů každého z nás!!! Přeji hezký den. Zbyněk P.
lup
Zbyňku
25. 10. 2012 10:32

Verím, že pán profesor bude v budúcnosti skúmať práve príčinu zážitkov.

Nadviažem na diskusiu, prečo príroda vybavila mozog krásnymi zážitkami pri umieraní? Nebolo by jednoduchšie, keby mozog odrazu vypol podobne ako keď zhasneme svetlo?
S pozdravom LuP
Adanom
Zbynku
25. 10. 2012 10:22

Vsak souhlasit nemusis. :-).
Sylvia
Perchta
25. 10. 2012 10:03

Myslim, ze tak nejak. Oni totiz tie prezitky niesu jak sen alebo predstava, nic matne alebo vagne. Je to zive, az zivsie nez realita a hlavne emocionalny dojem z tychto zazitkov je to hlavne, co z nich robi dojem, ze nieco existuje a ze vedomie cloveka moze fungovat aj ked telo nefunguje a hlavne pohybovat v uplne inych rovinach.

Tiez nevidim dovod, preco by nam mal poskytovat mozog pred smrtou taketo prezitky na konci zivota, ked napriklad to neposkytuje pri akutnych bolestiach, ktorymi ludia mnohokrat trpia. Viem, ze su nejake vynimky, ale zdaleko to nebyva NDE. A potom aj typ vizii hovori o nejakom priestore, ktory bezne clovek nevidava v zivote. Aj ked maju ludia bujnu fantazia, tak pri tych zazitkoch NDE ludia ani nedokazu opisat, co sa im stalo a vystihnut toho podstatu.

Pri halucinaciach mozog dava dohromady veci, ktore su nezlucitelne ale v podstate si ich mohol v zivote vidiet alebo zazit. Tym ze sa splietaju dohromady nesuvisiace veci, robi z halucinacii chaos. Ale tieto NDE zazitky maju kontinuitu, zmysel a nejake precitnutie alebo pochopenie podstaty zivota, uvedomovanie si podstaty. To Ti ziadna halucinacia neda.
Perchta
Zbyněk P.
25. 10. 2012 9:46

Tenhle názor je již překonaný. Nedostatkem kyslíku v mozku lze navodit např. holotropním dýcháním halucinace, ale nikdy ne tak složitě logicky posloupně konstruované příběhy jako prožívají umírající. A hlavně je otázka, pokud by to šlo přisoudit chemii, proč někdo má zážitek NDE a druhý ne, i když mozek mají stejný a při holotropu zažívá každý úplně něco jiného? Na psycho-emocionální vlivy bych nevsázela, protože vůbec nezáleží na tom, jestli je dotyčný ateista či věřící, jestli umírání přišlo náhle nebo je výsledkem dlouhé nemoci..... Prostě ten, kdo má umřít odejde, komu se čas nenaplnil se vrací.
Askii
Dana P.
24. 10. 2012 21:59

ano, samozřejmě :-)
Dana P.
Askii
24. 10. 2012 21:42

a nenapadlo tě, že lidé, kteří se vrátí zpátky do života a předtím mají v komatu tyto zážitky, měli možnost nahlédnout do krajin, kam se jednou odebereme všichni?
iveta
Askii
24. 10. 2012 21:13

já myslím že už to někteří páni vědátoři vědí a nechtějí nám to říct neb by spůsobili obrovský poprask.Co je k tomu přivedlo aby uvažovali o těchto věcech je například kvantová fyzika.
Askii
Smysl
24. 10. 2012 21:02

Vše v přírodě má podle vědců svůj účel a smysl. Proč tedy jedinec krátce před svou smrtí může něco tak úžasného prožít? Jaký to má evoluční smysl? Jakože mu chce příroda zpříjemnit umírání? Proč tedy najednou vezme člověka do vesmírných dálav? Jen tak z rozmaru? Až bude znát věda odpověď na smysl těchto zážitků, tak klobouk dolů, zatím operuje jen s tím, že se NDE odehrává ještě před biologickým rozpadem mozku a že to prostě není možné, protože to odporuje obecně přijímané představě o materialistické podstatě našeho světa.
Sylvia
Danka
24. 10. 2012 20:31

Ja som si kupila len zivot po zivote, ale uz dost neskoro, necitala som ho v tej dobe, ked vysiel a bola to bomba. Citlaa som ho az nedavno a kedze som uz mala za sebou ine knihy, tak ten koniec sa mi uz citat nechcel.

Ale to som fakt myslela len ten Zivot po zivote, myslim, ze ma este Zablesky vecnosti? Alebo zivot pred zivotom, teraz neviem a tie su mozno ovela lepsie. Ja si teraz chcem niekde pozriet nejaku dobru knihu o Caycem, tak uvidim na co narazim.
Askii
Sylvia
24. 10. 2012 20:22

Smát se musím já. Klidně si ten nesouvisející příspěvek najdi ale tentokrát bys mohla udělat rozbor věty po větě a dokázat jak souvisí s příspěvkem napsaným níže abych pochopil ja jsi k těm kardinálním nesmyslům přišla. :-D
Zbyněk P.
Do diskuse
24. 10. 2012 19:11

I přestože tomu přitakal neurochirurg, tak přesto mě to neopravňuje k tomu, abych souhlasil s tím názorem, že život po smrti existuje. Tudíž i nadále jsem přesvědčen o tom, že uváděné jevy nesouvisí a nepotvrzují teze o životě po smrti, ale že se jedná o ryze psychicko-chemicko-energetické jevy, vytvářivší se u umírajících jedinců, či u těch, kteří prožili silné emočně-kritické stavy, které se mohou, svou podstatou, podobat k zdánlivé smrti. A tělo to tak přijímá, resp. reaguje na to tím, že vytváří obdobné psychicko-chemicko-energetické jevy. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Dana P.
Sylvi
24. 10. 2012 12:21

o které Moodyho knize mluvíš, že jsi ji nedočetla?
Sylvia
Lup
24. 10. 2012 8:19

No mozno v Cechach to vyjde skor, tak mozno stoji za to sa potom poobzerat a suhlasim, ze to moze byt lepsie nez Moody, ona ta Moodyho kniha je sice prelomova, ale zdaleka na tuto temu uz nie najlepsia, ja som ju ani nedocitala potom, je daleko zaujimavejsia literatura.
Sylvia
Askii
24. 10. 2012 8:18

Ale ale, nerikej Ty ustrachane stavebnictvi, dobre vies, ze toto nebolo prvykrat a vies dobre sam, kam si s tym mieril, zaoberat sa s Tebou nebudem, ale ten prispevok Ti mozem najst. To je na pobavenie :-)
Askii
Před časem to bylo na BL
23. 10. 2012 23:07

http://www.blisty.cz/art/65461.html
lup
Sylvia
23. 10. 2012 22:30

Citát z článku:
"Svoje poznatky z vedeckého hľadiska opisuje v knihe, ktorá vyjde koncom októbra pod názvom Proof of heaven (Dôkaz z neba)."

Predpokladám, že v knihe poskytne bližšie informácie o svojich zážitkoch. Predpokladám, že nejakú dobu potrvá, kým príde kniha na náš trh v zrozumitelnejšom jazyku ako angličtina. Môže to byť zaujímavejšie čítanie ako Moody.
S pozdravom LuP
Honza784512
Askii a Sylvia
23. 10. 2012 21:45

Ne, ze se tu budete hádat :P Duchovně vyspěli lidé se nehadají :D
iveta
Askii
23. 10. 2012 21:43

nezoufej...věř ,že příjde tvoje doba.
Askii
To Sylvia
23. 10. 2012 21:26

Politiku sem cpes akorat Ty. Konstatovani o negativnich dopadech momentalne neutesene reality na mou schopnost astralne cestovat respektove se tomu vubec nekdy zavenovat neni fnukani a uz vubec ne obvinovani druhych a absolutne to nesouvisi s politikou ale rozhodne to souvisi s prvni casti prispevku. Pokud nejses na zaklade kratkeho v duchu uvahy napsaneho prispevku schopna pochopit jednoduchou souvislost a hned ji naprosto prekroutis a vytrhnes z kontextu, coz je mimo jine dokladem agrese souvisejici s duchovni nevyspelosti, tak nechapu co na tomhle webu jeste vubec delas. :-o
Askii
To Sylvia
23. 10. 2012 21:25

Politiku sem cpes akorat Ty. Konstatovani o negativnich dopadech momentalne neutesene reality na mou schopnost astralne cestovat respektove se tomu vubec nekdy zavenovat neni fnukani a uz vubec ne obvinovani druhych a absolutne to nesouvisi s politikou ale rozhodne to souvisi s prvni casti prispevku. Pokud nejses na zaklade kratkeho v duchu uvahy napsaneho prispevku schopna pochopit jednoduchou souvislost a hned ji naprosto prekroutis a vytrhnes z kontextu, coz je mimo jine dokladem agrese souvisejici s duchovni nevyspelosti, tak nechapu co na tomhle webu jeste vubec delas. :-o
Sylvia
Lup
23. 10. 2012 20:50

7 dni je dlha doba, skoda, ze tam nebolo nieco viac o tych zazitkoch a co videl, zvlast u takychto ludi je to zaujimave.
Sylvia
Askii
23. 10. 2012 20:49

Si uz docela trapny, jak zvrtnes vsetky prispevky na fnukanie na neutesenu politicku situaciu. Si to ventiluj niekde inde a navyse ano kazdy tu ma ukol a kazdy si moze za vsetko sam. Najradsej mam takych, co stale obvinuju druhych, ze nieco nemaju. Neviem, co ma stavebnictvo a Tvoje mentalne prezivanie spolocne s tymto prispevkom. Ja nepoznam nikoho, kto tu zije v atmosfere strachu, leda nejaky lavicovy extremista.
Askii
Stejnak je otázkou
23. 10. 2012 19:47

Proč se převážná většina lidí o tomto světě za svého života nikdy nedozví? Lze toho sice dosáhnout pouhou meditací nebo psychedelickejma drogama, ale je otázka, zdali to nedokáží těmito metodami jen někteří. A nebo má každý z nás na tomhle světě svůj konkrétní úkol, a proto to někomu jde a někomu ne? Já osobně jsem na tom v poslední době také bídně, pracuji v krizi nejvíce zasaženém odvětví - stavebnictví, takže si plně "vychutávám" atmosféru strachu a boje o materiální přežití, takže meditace musely ustoupit nesmyslnému souboji s konkurenty, bohužel.
Dana P.
nojo
23. 10. 2012 10:06

pan profesor je jen další v řadě lidí, kteří se přesvědčili až sami na sobě, že "něco" je, čemu nevěřili :o)
iveta
myslím
23. 10. 2012 8:30

že právě ona je schopná zvládnout bez problému to přeprogramování našeho vědomí a né jen toto.
iveta
no
23. 10. 2012 8:27

je jen dobře že i lékaři mají takové zkušenosti.
Jen tak dál,když to řeknu zjednodušeně...snad už někdo příjde na to, že ta takzvaná "odpadní DNA" není odpadní ale pravá podstata všeho.
Perchta
k tématu
23. 10. 2012 7:47

Myslím si, že svědectví člověka, kt. je zvyklý na vědecké usuzování nezatížené pověrami, je v tomto případě obzvlášť cenné. Mám pocit, že lékařů uznávající život po životě přibývá.....