Články

Videa

Petr Chobot: Promluvy o křesťanství a možnosti jeho očištění - (komentáře)

Sylvia
Marpefik
4. 08. 2013 19:47

Ja ani nemyslim, ze podstatne je, co sa do biblie pridavalo nesko, kompilaci v evanjeliach su, o tom neni pochyb, najnovsie evanjelium je najdlhsie, co znamena, ze znacn prikraslene, v prvych evanjeliach niesu ziadne zazraky, zatial co v poslednom uz je to prifarbene dokonale. Ale texty ako take pravdive byt mozu a to neni ta zasadna otazka ohladom biblie a evanjelii, bezohladu na viedeo. Dolezitejsia je pravdivost samotnej biblie a evanjelii, to, co tam je napisane, inak by sa nic nerozporovalo a hodilo by sa to do kontajnera s tym, ze je to vymyslene po niekolkych rokoch.

Myslim, ze to, co vedcov pali viac je to, co sa tam v tej dobe pisalo a je jasne, ze dost pribehov samotnych uz je prebratych zo starych mezopotamskych textov, takze v tom neni autenticita biblie. Ono by nemalo vyznam ani skumat to, keby to bolo napisane niekde v roku 400. Ale daleko je prave jak pre vedu aj ostatnych zaujimave to, co to obsahuje, aj ked nepopieram, ze su tam urcite fakty, ktore urcite naznacuju nieco o zivote vtedajsej spolocnosti a my si mozme len domyslat, co oni za co povazovali a porovnavat.
marpefik
reakce křesťana:)
4. 08. 2013 14:29

zdravím všechny a přeji hezký slunečný den,

dovolte mi, abych jenom krátce reagoval. Shlédl jsem pouze cca 10 minut prvního záznamu (časové důvody). To mi však stačilo k tomu, abych nabil naprostou jistotu, že autor nebude mluvit pravdu a bude mluvit o křesťanství, bez znalostí faktů a teologie křesťanství jako takové (ať už vědomě či nevědomě s upřímným úmyslem). Jenom krátce...


Sám jsem kdysi aktivně působil mj. i zde na webu. Esoterika a okultismus bylo moje...a křesťanství? Pch...přesně, jak říká autor...Bible? Plná omylů...vymazaných věcí...lidských výmyslů...samá manipulace a lži...přesně tomu jsem také kdysi věřil. Toť jenom, abych nebyl nařknut z "vymytého mozku" a přílišné zaujatosti.

Co se změnilo? Poznal jsem živého Boha Bible - Ježíše Krista (je to na dýl, kdo má zájem, příběh zde: http://www.buh-krestanstvi.cz/news/svedectvi-autora-webu/)

Zároveň mi dal Bůh poznat, že Bible je Jeho zjevení, Jeho "vzkaz" pro nás lidi a můžu se na ni 100% spolehnout. To je však subjektivní zjevení, které nemohu nikomu nijak zprostředkovat. Začal jsem však od té doby studovat vědecké a jiné textově kritické dokumenty a věci, které se týkají právě sporných otázek bible, o kterých autor hovoří. Abych to neprotahoval...jenom v těch 10 minutách autor použil několik mylných a překonaných argumentů, které nejsou pravdou...např. že evangelia byla psána cca po sto letech, nebo o oněch tisících změnách, oproti původnímu textu Bible. Dnešní věda a textová kritika tyto útoky na Bibli překonala...používaly se desítky let zpět, proto se trošku divím, že s nimi autor operuje, když se tváří tak "zasvěceně". Kdyby studoval nějakou apologetiku (obranu) křesťanských vzdělanců, zjistil by, že jeho argumenty již neobstojí. Tímto neříkám, že víme vše. Bojím se však, že mnoha lidem to je jedno a fakta ověřovat ani nechtějí... Mnoho vědců (i ateistů) se shoduje na tom, že Bible, kterou máme dnes k dispozici, je v podstatě totožná s biblí /resp. texty/, které měli lidé před 2000 lety...máme něco přes 20000 opisů(svitků, textů...), které představují extrémní množství materiálu pro porovnávání...netvrdím, že se nikdo nikdy nesnažil něco smazat či přidat...to samozřejmě ano, ale právě kvůli tak Bohatému materiálu můžeme vystopovat, kdo a kde se o to pokusil. Jinými slovy je Bible, kterou máme nyní, od těchto pokusů očištěna...

Nemám zde prostor se vyjadřovat ke všemu. Autor však vychází ze zastaralých a nepravdivých názorů. Tak či onak mi většina z vás asi nebude věřit. A to je ostatně v pořádku...chci vás však vybídnout k tomu, abyste si ověřovali to, co vám kdo tvrdí...tvrdí vám zde autor určitý pohled na bibli? V pořádku...má na to právo a má v tom svobodnou vůli...ale pokud chcete být objektivní, přečtěte si taky něco "z druhé strany". Knih, které se věnují právě těmto oblastem Bible z pera křesťankých učenců je mnoho. Posuďte sami a pak z toho vyvozujte závěry:)

Velmi dobré knihy, které bych k tomuto tématu rád doporučil na "úvod", jsou čtivé a věnují se právě těmto častým otázkám, které mnoho z nás upřímně zajímají.

Kauza Kristus - ohledně osoby Ježíše Krista, apokryfních evangelií apod.
Kauza víra - ohledně starého zákona apod.

Na závěr jenom stručný článek o důvěryhodnosti Bible:

http://www.buh-krestanstvi.cz/news/dukazy-jedinecnosti-bible/

Přeji všem požehnaný a klidný zbytek dne.

Marpefik

/ps. nevím, zda-li se tady objevím pro zodpovězení případných reakcí, jen jsem po dlouhé době nahlédl a nedalo mi to se vyjádřit. Proto se případným komentátorům předem omlouvám. Na svém webu jsem však k zastižení

rozloučím se několika citacemi na toto téma:

Frederick Kenyon, dlouholetý ředitel a hlavní knihovník Britského muzea a přední odborník v oboru starověkých rukopisů, napsal:

„Interval mezi vznikem originální kompozice a nejranějších dostupných dokladů je tak nepatrný, že je v podstatě zanedbatelný a je proto mimo jakoukoli pochybnost, zda se nám Písma dochovala co do obsahu v takovém stavu jak byla napsána. Jak autenticita, tak všeobecná neporušenost knih Nového zákona se může považovat s konečnou platností za potvrzenou.“

Známý klasický historik Colin J.Hemer ukazuje ve své knize „The Book of Acts in the Setting of Hellenistic History“, jak

"archeologie potvrdila nikoli desítky, ale stovky a stovky detailů z biblických zpráv o rané církvi. Potvrzeny byly i takové detaily, jako je směr vanutí větru, hloubka vody v určité vzdálenosti od břehu, druh choroby na konkrétním ostrově, jména místních hodnostářů a tak dále...“
Askii
Jsem na to háklivý
4. 08. 2013 10:10

jelikož hrubá slova si s sebou nesou negativní energii, je jimi třeba víc šetřit - jinými slovy místo sra*ky se dá říct vždycky bahno nebo bažina apod. Toť má jediná výtka.
Morld
:-)
4. 08. 2013 0:30

co je to nevybíravý slovník? něco špatného? neslušného? něco co ve školce označili za zakázané? je to nějaká nemoc nebo jen prázdný lidský pojem?
Askii
Hmmmm
2. 08. 2013 22:22

Kromě nevybíravého slovníku ;-) celkově zajímavé povídání- a hlavně - celková vyváženost mezi racionální, intelektuální a transcendentální úrovní řečníka způsobila, že vše, co říká, dává po krátké úvaze smysl. Kromě toho, že mi mnohdy mluvil ze srdce, mi docvaklo pár věcí, které jsem jenom tušil(úloha starého zákona, proč jsou Židé tací jací jsou apod.), takže super. Dost mě potěšilo, že ve 4. díle řečnil u Heiliger Steinu. Na návrší 2km od něj(na moravské straně) občas sedávám a škicuji si do mých barvitých skicáků. Mám jednoduše rád, když někdo vyhledává silná místa, kde proudí inspirace. Konečně po dlouhé době pořádnej příspěvek :-)