Články

Zamyšlení

Proč jsme nespokojeni - (komentáře)

Adanom
Yes
4. 09. 2013 10:10

"...ale úplně každý to tak nemá. "

A ani mit nemusi. To je prave take o tech " pravdach "
Garfield
Tak mě tady z toho
3. 09. 2013 21:32

vyplynulo potvrzení toho, jak různé máme životní hodnoty, cíle a priority. Většinou je postup s věkem daný směrem od města, techniky a společnosti k přírodě, ale úplně každý to tak nemá. Podstatné je, najít si ten správný smysl života, který nás naplňuje a dělá spokojenými. Nepíšu šťastnými, protože štěstí je jen muška zlatá a ráda brzy frnkne jinam.
Adanom
Dana
3. 09. 2013 20:13

Rozumim i tomu jak to vyjadrujes Ty Dano.
Da se to rict v podstate mnoha ruznymi zpusoby anebo taky receno pomoci ruznych pojmu ( ktere pro kazdeho z nas maji ten nas spravny vyznam ) Nakonec ale stejne vsechno se vsim souvisi a dokonale to do sebe stejne zapada.

Souhlasim ze v nas jsou v podstate obsazeny oba vlci, zalezi vsak na tom jakemu vedome budeme podavat potravu a pracovat na uvedomeni jestli nekrmime toho druheho a jestli tak proc vlastne vubec. :)
Dana P.
...
3. 09. 2013 17:38

i když na spojení s Bohem bych to sama přímo nevázala, snad jen imaginárně? Protože oba vlci jsou v každém z nás. Asi půjde spíše o uvědomění si našeho ega co má převážit a vědomě na tom pracovat
Dana P.
...
3. 09. 2013 17:28

souhlas
Adanom
No
3. 09. 2013 17:09

To da rozum. :)

"Ten druhý vlk je dobrý. Je to láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, naděje, empatie, štědrost, věrnost, soucit, důvěra a víra.“

A kdoz ztratil spojeni s Bohem ten zivi toho vlka zleho, jj...

A kdo nema spojeni s Bohem a zivi vlka zleho ten jeste nepatri mezi duchovne vyzrale bytosti. :-))). ( a nebo jak to jinak nazvat )
Dana P.
vrátila bych se
3. 09. 2013 14:37

s dovolením k názvu článku...jestli nejsme nespokojeni proto, že krmíme špatného vlka?
Pokud nevíte o čem mluvím, čtěte :
http://www.vira.cz/Texty/Clanky/Dva-vlci-v-nas.html
Adanom
Naprosto
3. 09. 2013 14:24

Kazdy uhel pohledu toho ktereho cloveka je " pravdivy " a to i presto ze muzou byt naprosto i protikladne.
Ten kdoz by si snad cntel hycka jen tu svoji " pravdu " jako Jedinou a popripade by na ni chtel dokonce lpet, ten neni zaroven tak schopen prijimat polarizujici, protichudnou " pravdu " jine bytosti.

iveta
Sylvia tady
3. 09. 2013 13:22

je pro mě jasný náznak toho proč si ve svém životě nespokojená právě ty.
To vzdělání si budeš muset dořešit když nevíš jak jsem to myslela s tou zavedenou elekřinou...nejspíš by si měla vzít tu tebou předhazovanou lopatu a metlu do ruky ty,protože to by konečně byla velmi smysluplná a záslužná práce.
iveta
Askii
3. 09. 2013 12:56

rozumím a moc dobře...přesně tak a nejinak!ve tvém příspěvku je to co si myslím i já.
Adanom
Sylvia
3. 09. 2013 9:11

" Tebe vysvetlim,jak som to myslela neskor. "

Tak jo. :)

" a tie reakcie na prihluple prispevky ...... "

Budu rada kdyz me dovysvetlis prave tu Tvoji reakci O blabolech ohledne pojmu dobytek ,ktery jsem psala ja osobne.
Tam se to otrelo o me a je mozne ze proto ze jsi muj vstup nemusela pochopit. :)
Sylvia
Adanom
3. 09. 2013 0:05

vysvetlim Ti to potom, neskor, ale ked vidim zas ten prispevok korunovaneho zamindrakovaneho hlupaka webu, jak sa zufalo snazi a ono to nejde, len zas nariekanie, ze nic nejde ala ved ja mam skolu, ved ja viem toto a tamto a furt nic nemam, ludia stavaju hnusne baraky.... tak sa mi zase zdvihol zaludok z tohoto maleho spuchnuteho cloviecika napaleneho na cely svet, jak nemoze spavat, ze niekto niekde pracuje, ze poradenstvo haha, tfuj tie komplexy su metla ludstva a ani mu neni divne, ze tie jeho komplexy smrdia na hony a nejde mat len natiahnutu ruku a sediet na zadnici jak taka stara buchta.....takze do inej diskusie, lebo to tu zacina smrdiet a tuto diskusiu uz otvarat nebudem.... a jak by to individum strasne chcelo, aby malo pravdu, kto ma aku hroznu skolu, aby bolo spokojne, ze ono ma lepsiu, pritom vsetkym je to u zadele, ale mozno dnes v noci z toho nieco bude a ten nadseny rumenec v tvari vydrzi a stastie konecne pride do domu, jak to niekomu natrelo.....ja sa musim smiat....ked mi rozumies Adanom, dnes som dlho pracovala a tie reakcie na prihluple prispevky boli jednoduche, Tebe vysvetlim, jak som to myslela neskor.
Askii
2 Iveta
2. 09. 2013 23:36

Trochu mne rozesmál pojem buranov. Je pravdou, že na venkově lze potkat spoustu nevzdělaných a hrubých lidí - takových těch typických pivních fanoušků fotbalu v mužském podání nebo jejich melírových telenovelovatých ženušek :-)-lze říct, že tito lidé vykazují vžité povrchní znaky buranství. V době, kdy jsem začal bydlet po větších městech, jsem ovšem začal zjišťovat, že burani jsou všude a kupodivu nejvíce v Praze :-) Akorát, že tito burani jsou formálně vzdělaní, ovšem velmi jednostranně. Většinou mají školu typu plzeňská práva nebo nějakou soukromou ekonomku. Celkový rozhled a jakákoli moudrost nebo schopnost něco hodnotného a smysluplného tvořit jim však naprosto chybí. Typické pro ně je, že jsou zaměstnáni v nějaké poradenské společnosti napojené na mafiánské lobistické struktury. Přisátím se na vemínko na nás ostatních páchané hospodářské kriminality pak díky nadstandartnímu příjmu nabývají dojmu, že oni jsou ti schopní. Kupodivu jim není divné, jak je možné nic nevytvářet a ještě za to být placeni a ani jim není blbé se tím chvástat a neustále poukazovat, jak jim všichni jejich možnosti závidí. Tito lidé jsou velmi sobečtí a nejsou schopni plnohodnotných vztahů natož nějaké lásky, ale když vidí, jak jsou vzdělaní a moudří lidé šťastní nebo jak si užívají svou nesobeckou lásku ke svým partnerům tak blednou závistí. Tento druh lidí je takovým naším moderním velkoměstským od lidské podstaty odděleným buranem. A s primitivními a sobeckými burany se přeci nemá cenu zahazovat, ale pouze je ignorovat, jestli mě rozumíš Ivet ;-)
Adanom
Sylvia
2. 09. 2013 23:16

Tak tomu nerozumim proc jsi ted tohle napsala.
Sylvia
Adanom
2. 09. 2013 22:52

Hovoris o niecom inom nez ja tentokrat.
Sylvia
Iveta
2. 09. 2013 22:51

to su len take sproste reci, co by mal a nemal kto jest, mne to nikto nedava zadarmo, tak o com zase hovoris prosim Ta? Neni to predsa o tom, co robi clovek kazdy den jak opica a nic ine nevie, ale coho je schopny a co sa je schopny naucit. Ked niekto nieco tvori, ale nedostane zaplatene, z coho by asi tak prezil, keby to bol hned len vymenny obchod bez penazi, tak daleko si asi ale nezasla, co? Mas obmedzeny svoj svet na metlu a lopatu a dalej nedovidis. A s tou elektrikou, co to meles? Tebe by skor nezaskodilo trochu vzdelania a menej zavisti, ze su dnes ludia sikovni, zatial, co Ty niekde vyhukane sedis a nudis sa, nemas paru o svete a potom len takto blabolis. Ty elektrika, ci Anaxo, ci co by si to rada bola. Ludia neprezivaju zasluhou venkova a uz vobec nie kdejakej truby, ktora by bola rada, aby to tak bolo, prezivaju pre to, ze su toho schopni a uplne je jedno kde.
Askii
Dana P.
2. 09. 2013 21:44

Já jsem v období dospívání také přírodou v podstatě pohrdal, ale potom, když jsem se po nastoupení na vejšku ubytoval na listových kolejích v Brně, mi ihned došlo, jaké škody může oddělenost od přírody způsobit.
Dana P.
víte co, ono
2. 09. 2013 14:35

nic není černobílé a všecko se s další generací opakuje :o) Já jsem vyrostla na malém městě, doma babička a děda měli plný dvůr - drůbež, králíky, pamatuju prasata, dokonce i kozu, malinké políčko, co jim komanči po združstevnění nechali. Odkoukala jsem jak na to, v případě nouze bych dokázala se nějak živit. Ale jako puberťačka jsem takovým životem zvysoka pohrdala a určitě neměla chuť v takovém životě plném dřiny pokračovat, lákalo mně město. Asi tu revoltu prožije víceméně každý. Jen je důležité si po dospění uvědomit, že tihle lidé nás fakt živí, nedívat se na ně zvrchu. To už je špatně. Jejich práce je na rozdíl od některých jiných smysluplná, jíst potřebujem všichni totiž a maso a zelenina neroste ve skladu supermarketu jak se někdy městské děti domnívají. A že jsou lidi, kteří se domnívají, že přírodu nepotřebují? Jsou a jejich chyba, takový život musí být hodně prázdný, možná proto dnes tolik stresu a deprese
iveta
jasan danuš
2. 09. 2013 11:45

a měli bychom si ji pouštět každou chvíli abychom jsme nezapoměli.
Lehce se zapománá...horko těžko se vzpomíná :-)
Minulost je neodmyslitelná součást budoucnosti
Dana P.
je to dost
2. 09. 2013 11:41

o tom, co do dětí vkládají sami rodiče. Ti, co vyrostli ve městě a v přírodě se nudili, o vesnici a lidech, kteří naopak pracovali na poli a chovali zvířata, se vyjadřovali jenom s despektem, ti asi žádné nadšení dětem nebudou předávat. Stačila by nějaká větší krize s potravinami, kdy by ve městě neylo najednou v obchodech žádné jídlo, to by si najednou vzpomněli, až by přišel opravdový hlad a začli by ve svých SUV "plenit" venkov a platit třeba zlatem? Možná i drahými iPady, které by nikdo nechtěl, protože mobilem krávu ani prase nenakrmíš. Vzpomínáte na pohádku, ve které král veze zlato a drahé kamení, aby si koupil trošku soli?
iveta
mimochodem
2. 09. 2013 11:17

Sylvi,ty jsi asi zapoměla....
vždyť to není tak dlouho co za dob socialismu vám Husák na Slovensku nechal zavést elekřinu?jinak by se tam ještě svítilo petrolejkou.
Tak prosím neurážej ty burany co ti pečou chleba.
Adanom
Sylvia
2. 09. 2013 10:42

protoze jsi psala o blabolech o dobytku a protoze o dobytku jsem psala ja tak proto na tebe reaguju.
Stejne tak jako pises ze to nebylo tak zhurta jak se zda stejne tak ja to nemyslela tak jak jsem to s tim zhurta napsala. :-) To jen na okraj.

Nadale muj nazor je ze jde skutecne o to jake mame ruzne a rozdilne poznatky. Vzdyt si to svym dalsim komentarem jen potvrdila. :-)

A ze jsi to Ty,priblizim Ti jak byla tahle moje veta SKUTECNE minena : "a deti rodicum dnes na poli a s dobytkem uz nepomahaji tak jako kdysi tomu bejvavalo automaticky. "

Byla minena presne takhle,cituji Te: "a kazdy nema potrebuje hadzat sliepkam zrono a starat sa o kravy. Ja napriklad tiez nie." :-)

Nebud na omylu Sylvi ze nekdo podle tve predstavy nema predstavu o tom co dnesni deti ziji. To nemuzes snad myslet ani vazne.

A dalsi vec Ti povim. Predstav si ze napriklad muj synovec,dokoncil vysokoskolske vzdelani a prirodu miluje,jezdi na kole a cestuje. :D

NIKDY nelze rict ze je neco pouze tak a nebo napak. To vis urcite sama,nebo ne?
Takze mladi lide jsou ruzni a jestlize v Dansku nemaji zajem o prirodu (samozrejme ne vsichni )neznamena to zaroven ze v Cesko Svycarku je tomu stejne.
No. :)








iveta
pokud lidi
2. 09. 2013 10:26

bohatnou(a o tom se s tebou muhu jen přít,protože já si myslím opak) tak by měli přemýšlet nad budoucností a začít kupovat pozemky na vesnicích,protože ty budou jednou nejdražší,za ně se bude platit né jen zlatem ale i životy.
iveta
Sylvi
2. 09. 2013 10:18

to je zase názor tvůj....proč myslíš že tu někdo doma sedí na zadku?a proč si myslíš že je někdo neznalý a ještě ke všemu z buranova?
Zaplať pánu bohu za buranov,protože ty by si v tom městě neměla co jíst :-))
Sylvia
Adanom
2. 09. 2013 10:07

No ja tu reagujem skor na Ivetine fundovane vyorky, je to len neznalost ludi a hlavne dnes ludia ziju uplne inak a maju ine priority a nemusia to byt presne tie, ktore ma niekto iny. Tvrdit, co je lepsie pre dnesnych mladych je len vnasanie svojej predstavy do toho, co kto potrebuje. Skor sa treba zmierit s tym, ze su proste ini, su sebavedomejsi, ale aj viac pod tlakom. Utapnuti ludia dnes nemaju sancu sa presadit, ale maju na vyber si zvolit nieco ine, kde su doma.

A vykrik o skolach ani nekomentujem, to jako ze niekto ma prehlad jak su skoly kvalitne? Nejaky zoznam? Nebolo to zas tak zhurta, jak sa zda, ale neni to prvykrat, co sa takto niekto otiera o dnesnych mladych na tejto stranke bez toho, aby vobec o nich nieco vedel a s cim musia zapasit. No a este tu je jeden prispevok, ktory radsej uz nema cenu komentovat, pretoze je furt a stale dookola o neschopnosti jedneho individua, ktore pozeram je neustale napalene, ze sa mu nedari :-).

A k tej prirode, vratila som sa z Ceskeho Svycarska a ludi, hlavne mladych je tam dost, ludia proste radi idu do prirody, bud peso alebo na kolach a nielen tam, kdekolvek idem na hory, tak je skor problem sa tam predrat, nehovorim o rodinach s detmi. To predsa nejde o poznatky, co mas Ty alebo ja, nladi sa mozno nudia s rodicmi, na chaty s rovesnikmi ale idu radi.
Adanom
:-) Sylvia
2. 09. 2013 9:16

Ale ale co tak zhurta? :-)

Ja Ti dam blaboly o dobytku, Ty Ty Ty. :D.
Ty Sylvi sdelujes sve poznatky a to je v take v poradku. Ja sdeluju Ty sve a to je take v poradku. Jak muzes tvrdit ze nejsem v obraze kdyz vis zaroven ze muj obraz je jiny nez ted ten Tvuj. ;)
Sylvia
:-)
2. 09. 2013 8:55

To mam najradsej tieto reci, ked sedite niekto doma niekde na vesnici, tak vobec nema predstavu, co dnesne deti musia dnes zvladnut. Niesu to ziadne stroje, je na nich vyvijany daleko vacsi tlak, nez pred 20 rokmi, musia vediet jazyky, ovladat techniku, pokrok ide do predu a vacsina prace sa robi online. A kdeze nechodia nikam, mladi ludia cestuju, chodia na vymenne pobyty, chodia tam o com sa dnesnej starsej generacii ani nesnivalo a nesniva.

Staci sa pozriet na socialne siete a vacsina mladych ludi cez vikendy do prirody vyraza alebo na kola, na turistiku, museli by ste byt trochu viac v obraze nez tu blabolit o dobytku. Samozrejme, mladi su energicki a potrebuju pulzujuci zivot mesta, nepotrebuju sediet niekde v buranove. Casom si cestu k prirode najde kazdy clovek. Je pravda, ze viac casu travia za pocitacom, ale to uz je vec jejich rodicov, jaky k tomu zvolia pristup. Zivot sa zrychlil, ale zivot v meste ma svoje caro a kazdy nema potrebuje hadzat sliepkam zrono a starat sa o kravy. Ja napriklad tiez nie.

A ludia bohatnu, nieze nie, naopak kupuju nepotrebne veci a vsetkeho je nadbytok, ked rodic bude viest decko k tomu, aby si veci vazil, tak to je to hlavne. Rodiny dnes maju aj dve auta, kupuju si drahe veci a urcite nehladuju. Skor je menej casu na vztahy a na rodinnu pohodu vdaka nahananiu a strese, pokial chce niekto slusne byvat. Ludia, co zdedily po rodicoch baraky a nebyvaju vo vlastnom toto nedokazu ani pochopit.
iveta
jakto
2. 09. 2013 8:28

že naše děti nevědí že kráva není fialová...jakto že rodiče je nevezmou do přírody a v praxi jim neukážou jak to bolí když je popálí kopřiva? jakto že dnešní děti sedí na zadku a klikaj a klikaj??co to je toto za bordel?? kde jsou ti děti co od rána do večera byli venku a hráli si na schovávanou?jakto že polovina dětí jsou alergici?kde je nějaká obranyschopnost,imunita?proč je polovina lidstva nemocná?kdo za to může?proč z našich dětí vytváříme chemické děti?
Naše společnost je čím dál tím víc zhnilejší a zhnilejší.
iveta
v dnešní
2. 09. 2013 8:04

době je to tak produkujeme vysokoškoláky jak na běžícím páse a přitom jsou bez práce.
Každý by chtěl dělat jen to co ho baví a v podstatě nehnout ani fyzickým prstem.Jen sedět a řídit,být manažérem,šéfem, sedět za stolem u počítače a kybicovat....no jo ale koho?? Když obyčejný zedník,zemědělec a dělník jak tak koukám brzo vymře?! kdo tedy bude makat u mašin a na poli?
Měli bychom si hýčkat každého kvalitního řemeslníka a zemědělce,protože ti odvádí tu záslužnou práci v praxi.
Kde je dnes nějaké slušné odborné učiliště?
Co s takovými lidmi,kteří se v přírodě nudí? nejspíš takový lidé nemají v podstatě rádi ani sami sebe.Je mi jich líto,jsou jako roboti bez mozku.


Adanom
Dana a do diskuze
1. 09. 2013 22:20

Souhlasim. Je to drina hlavne pro starsi rocniky a deti rodicum dnes na poli a s dobytkem uz nepomahaji tak jako kdysi tomu bejvavalo automaticky.

Tady u nas delali pruzkum ( nevim jak verohodne to je , nebyla jsem u toho :-) ) ze mladi lide nemaji vubec zajem chodit do lesa, do prirody.
Nic jim to nerika. Tusim ze u mladych lidi tomu tak bylo uz za me a je tomu tak i dnes a mnohem vyrazneji.
Sama jsem ale provadela maly osobni pruzkum a vetsina mladych lidi vylozene vyhledavaji ruch mesta,protoze priroda a ticho je nudi.
Mozna ale ze jednoho dne budou mluvit jinak. :)

iveta
no právě
1. 09. 2013 22:19

bude si muset zvykat pořádně máknout aby se vůbec uživil :-))
Dana P.
ivet
1. 09. 2013 21:24

no já ti nevim...život na vesnici, obdělávání pozemků, chov zvířat, to je strašně namáhavé, na to každý nemá :o)
(vím o čem mluvím)
Askii
2 Iveta
1. 09. 2013 9:35

Však ekonomická situace mladých lidí k tomu přispívá. http://www.archiweb.cz/news.php?type=1&action=show&id=13177 Než zůstat chudým pracujícím tak bude ekonomicky výhodnější začít hospodařit sám a vytvářet si hodnoty sám pro sebe nebo svou rodinu. Jen je otázkou, jak se odpíchnout ode dna.
iveta
Askii
1. 09. 2013 7:32

tak jsem tak nějak vnitřně přesvědčená že lidé se z velkých měst začnou co nevidět stahovat na vesnice.Dožene je k tomu ekonomická situace,hlad je svinstvo a tak si zase začnou chovat slepice,prasátka a veškerou havěť a zasadí si brambory a mrkev...
Začnou se osídlovat místa kde je teď pusto a prázdno,přitom v dobách předválečných to tam žilo.
Bude to mít pozitivum také psychiku a zdravotní stav a celkovou obranyschopnost,neboť se přestane aspoň z části papat ten masokostní a umělý humus co nám již nějakou dobu nabízí EU.
Askii
Můj názor
31. 08. 2013 8:47

Určitá část lidské nespokojenosti pramení ze zdevastovaného životního prostředí. A to zcela logicky. Velká města jsou umělá, neosobní, hlučná smradlavá a nebezpečná. Způsobeno je to tím, že jejich výstavba byla a je podřízena potřebám politických a ekonomických tlaků, které jsou necitlivé vůči skutečným potřebám jednotlivců. Nevím, jak vám ostatním, ale mne pobyt uprostřed panelového sídliště nebo pitoreskního satelitního městečka plného odporných meruňkovicových typových domků mentálně velmi sráží a bere inspiraci. Pobyt na malém městě nebo vesnici, kde dosud dominuje stopa přirozeného vývoje pramenícího z přirozených mezilidských vazeb, má na mne vliv zcela opačný. Samozřejmě je důležitý aspekt blízkosti přírody, když je to do lesa max. pět minut, tak se cítí člověk úplně jinak, než když je na kilometry daleko pouze krajina urbáně zdevastovaná nekvalitními komunistickými nebo developerskými stavbami.
okolojdouci
...
30. 08. 2013 23:38

pri cteni clanku sem zavzpominal na text jedne pisne kterou patrne velka cast zdejsich ctenaru bude znat ale presto jej sem pridam protoze mi nejak pride ze sem presne hodi...

"Jak je člověk uhněten"

Jak je člověk uhněten!
Jaké skvělé dílo!
Jak vytříbený intelekt!
Jak dokonalé způsoby
a chování má!
Svou podobou je jako anděl!
On schopnostmi se bohům vyrovná.
On extraktem je krásy,
vzorem němým bytostem.
A přece já u dávno ztratil
veškerou radost svou.
Mně sama božská země se zdá
jak pustina nehostinná
a nejskvělejší nebes baldachýn,
ten pás, jenž obepíná planetu,
ta majestátní báň ve zlatě zářící,
mi připadá teď pouze jak
směs jedů a výparů
vše kolem utápějící v mlhách.
Jak je člověk uhněten!
Jaké skvělé dílo!
Kdo si to troufá
chtít ničit tvou krásu,
kdo si to troufá,
chtít ničit tvou krásu?
Vesmírná pouť nám oči otevírá,
tu nádheru nám přece nemůžou brát.
Nebuďme slepí, ach, nebuďme slepí,
jestliže vesmírem dál chceme plout.
Plout! Plout! Plout!

Garfield
Zdravím Adanom,
30. 08. 2013 18:27

no nespokojenost nespokojených je hlavně v nich samých, v jejich povaze. Je ale pravda, že se mnozí lidi vyčleňují z přírody sami a žijí s pocitem jakési druhové nadřazenosti, což jest "kapitální békovina", jak řekl oblíbený herec v mém oblíbeném seriálu ze druhé světové.:-)
Adanom
Kdyz
30. 08. 2013 18:17

Ztatili spojeni. :)
Adanom
Priroda
30. 08. 2013 18:16

To pro mne osobne neni vystizny pojem. A jako takovy muze byt zkreslujici. Ovsem pouze muj nazor.
Velky Duch- Buh ,jenz je ve vsem.... to je naopak velice vystizny pojem a take onou pricinou toho proc jsou lide nespokojeni.

iveta
ono hlavně
30. 08. 2013 17:37

záleží na tom jak si to kdo vyloží a co všechno ho u toho napadne a dá si to do souvislostí.
A o tom vlastně celý tento článek je.
Adanom
Jsem
30. 08. 2013 17:14

Naopak spokojena. A neni to jen tim ze ziju s prirodou.
Ahoj Garf. napsala jsi to dobre...... Souhlasim ze nespokojenost nespokojenych nelezi pouze v tom o cem je tenhle clanecek.

Kdo je autorem clanku?

Garfield
Ivet,
30. 08. 2013 10:51

tak jasně, že je to s tou přírodou pravda, jen bych dodala, že je toho víc, než jen to odloučení od přírody. A další průšvih je v tom, že je nás tolik na Zemi, že jen příklonem k přírodě a řekněme ekologickým zemědělstvím a počínáním bychom se neuživili. Je těžké změnit celý systém, obrátit ho naruby. Každopádně se lidi do velké míry sami vyčlenili z přírody, kolik jen znám lidí, co se považují za "městského člověka" a příroda s hmyzem jim připadá nebezpečná a nudná. Z toho je mi vždycky smutno, kam až se lidi "odrodili"..