Články

Zaniklé civilizace

Megality v pohorí Šorija - (komentáře)

iveta
kybernaut
26. 03. 2014 7:36

možná!vše může být také jinak.
Kybernaut
Asi tak nejak to bude.
26. 03. 2014 2:33

Ďakujeme ti iveta za vysvetlenie. A možno budeš mať aj pravdu.
iveta
žula se právěže
19. 03. 2014 10:15

dobře láme na takové pláty a bloky.
U nás je spoustu lomů na žulu a když by jste se tam zajeli podívat,tak je všude okolo rozházená na hromadách.Je to tím jak použily trhavinu a jak se rozlétla do okolí,prostě se rozštípne na tyto pláty.
Někteří lidé si z nich dělají chodníčky právě proto že se sama od sebe štípe do hotových kachlí.
Můžu ty hromady těch kamenů nafotit a poslat aby jste byli v obraze.
iveta
pánové
19. 03. 2014 10:09

myslím že je nestavěli a ani neskládali ale že je rovnou řezali na bloky.Vyřezávali je rovnou ze skály.
Něco jako když by jste krájeli nožem nějaký velký bochník chleba a nožem zajeli hlouběji do bochníku,a vyřezávali kostky a obdelníky atp.
Tak tam také zůstanou řezy navíc.Prostě a jednoduše ty bloky vykrajovali,jasné že některé tím tlakem popraskali a nebo už mohli být prasklé.
Podobné skály jsou i u nás ale né tak pravouhlé.
Možná to udělala samotná příroda,kdy jednotlivé vrstvy mohli popraskat,je to jako když lámete kámen,tak většinou praskne do roviny,musíte ovšem vědět kam klepnout.Zeptejte se kameníka jak se láme kámen.Jednotlivé desky prostě popraskali tlakem tak jak je vidíme na té skále.
lup
Zbyňku
19. 03. 2014 7:09

Presne tie isté otázky si kladiem, a myslím, že nielen ja. Kto a prečo vláčil, nadrapoval sa s tak veľkými kameňmi? Akou technikou a ako dlho im trvalo opracovanie? Veď žula nie je zrovna mäkká. Ako to všetko dvíhali. Skladanie na seba mnohouholníkových a mnoho desiatok ton ťažkých kameňov nebolo možné opakovať podobne, ako keď v garáži niečo majstrujem z dreva a X-krát si priložím k šablóne, aby som vedel, kde mám čo ubrať. V tomto prípade je práve jeden pokus.

Možno, že vedeli, že sa blíži zánik ich civilizácie nejakou katastrofou a postavili to super modernou technikou, o akej sa nám ani nesníva, aby tisíce rokov po nich ostala pamiatka taká, pri ktorej budeme uvažovať presne tak, ako uvažujeme. Možno je práve toto posolstvo, že tu bol niekto vyspelý pred nami.
S pozdravom LuP
lup
Kybernaut
19. 03. 2014 7:02

Neviem do akej miery ovládaš ruštinu. Pohorie Šoria má - aspoň podľa dokumentu - rolohu ako Belgicko. O presnej polohe kamenných blokov sa, žiaľ, nehovorí. A vycestovať, keď poriadne ani nevieme kam....
LuP
Kybernaut
Nemáte súradnice?
18. 03. 2014 22:09

Nemá niekto GPS súradnice polohy tých kameňov? Rád by som si tú oblasť pozrel z výšky zo satelitných záberov.
Zbyněk P.
Pro LuP-a
18. 03. 2014 15:21

Kolegáčku, překrásné a fascinující záběry. To si teprve u takových to momentů člověk uvědomí, jaké NIC člověk jest! A také ještě u toho druhého videa, mající na konci emailové adresy ...9oAGA, tak u tohoto je ještě navíc velice umocňující hudba!!!! Ale zpět k obsahu.
Je pochopitelně vidět, jak ty balvany jsou krásně opracovány do hladka a do rovin s pravými úhly..... Jediné, čemu vůbec jaksi nerozumím, jest to, proč to vlastně dělali. Jestli pro koncentraci nějaké pozemské síly, či se nudili a z nudy vytvářeli takovéto monstrózní stavby, tak to mi jaksi uniká..... A přitom vždy musí býti nějaká důvodnost, proč to bylo vytvářeno...... Ovšem bylo-li by to kvůlivá nějaké té pozemní síly, tak potom, proč raději nevyužili nějakou nahodilou skálu, která by splňovala stejný účel, a kterých jest dozajista v okolí bezpočet...... Nebo-li: Proč přišli ke skále, kterou nějakým způsobem rozkrájeli, ty dílce opracovali a znovu ji poskládali do kupy???????? Tady jest pro mne obrovské PROČ???? Pěkný den. Zbyněk P.
Kybernaut
Kamene.
18. 03. 2014 1:35

Pred pár týždňami som bol o tomto náleze informovaný. Je to celkom zaujímavé.
Askii
hmm..
17. 03. 2014 22:22

Nechci bejt jízlivej, ale není ta skála spíš jen čistě přírodního původu?