Články

- Záhady a tajemno -

Rasputin - sluha antikristův?
19. prosince 1916 - v předvečer Kristova narození a v posledním prosinci romanovské říše - v Petrohradě na Malé Něvce vyplula mrtvola. Obalená ledovým škraloupem a se zohavenou tváří... Nejpodivněší však byly její ruce. Spoutané ruce byly zdvižené. Neboť ten záhadný člověk, zbitý a prostřílený, pod tou ledovou vodou stále ještě žil, stále se snažil zbavit svých pout. A jak napíše ve svém hlášení policie - množství lidí s láhvemi a džbány a vědry zamířilo nabrat v oněch dnech vodu k řece. Nabírali ji tam, kde ještě nedávno plulo to hrozné tělo, doufali, že s vodou naberou i jeho ďábelskou, neuvěřitelnou sílu, o níž se mluvilo po celé Rusi. Byl to Rasputin. Jedna z nejtajemnějších postav Ruska.

Jeho tvář popsalo shodně mnoho lidí, kteří se s ní setkali. Osmahlá, ošlehaná, vrásčitá tvář postaršího ruského vesničana s velkým hrbolatým nosem. Magnetický pohled jasných očí, které se nedívají jen zřítelnicemi, ale celým okem a „hluboko zasazené oči...“ Jeho pohled se dlouho vydržet nedá, hypnotická síla, která z nich přimo zářila.

Ale jakmile se svědkové vzdálí za rámec fotografií, začíná tajemství. Je až směšné, jak se ve svých popisech rozcházejí. Vysoký - nevysoký, špinavý - nezanedbaný, hubený - rozložitý atd. Je neurčitý a podivně proměnlivý. Velmi přesně to o něm řekla velkokněžna Olga: „Měnil se jako chameleon.“

Ale největší záhadou je jak dokázal oslnit carskou rodinu. Alix označovala Rasputina za „svatého muže.“ Jak ale mohla ona, která přečetla stohy knih o pravoslaví, která znala spisy o slavných svatých mužích, která četla jejich životopisy - jak mohla označovat za svatého muže mužíka propadlého smilstvu a pijáctví? Nevěřila tomu, co se o něm vypráví? Nevěřila ani své rodině ani policii? A Mikuláš? Proč souhlasil se svojí zaslepenou ženou? Vězelo to v tom, že chtěli zachránit svého churavého syna, kterého ten vesnický chlap dovedl léčit? A to stačilo v jeho nadšené uctívání? Vzdali se prestiže své dynastie a stali se proklínanými vladaři, zodpovědnými za katastrofu, která postihla Rusko v roce 1917, jen kvůli němu? Zemřela celá jejich rodina a miliony Rusů.

Byla tu možná i jiná přičina jejich nepochopitelné víry v toho člověka? Zcela jiné vysvětlení jeho činů?

Ale vždyť tenkrát na začátku století, kdy řeka vynesla jeho hrůznou mrtvolu, bylo všechno jasné. Rasputin - sluha antikristův. Tak tehdy mluvila celá Rus. Aby si po osmdesáti letech kladla otázku: „Kdo vlastně byl Grigorij Jefimovič Rasputin?“

Vydáno:   10. 05. 2008

Přečetlo:  3267 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Atlantis



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ muj nazor
9. 03. 2009 15:00
Mates
¤ doplneni
24. 07. 2008 4:36
iv