Články

- Svátky a rituály -

Věštění z koule
Ve starých civilizacích se rodili věštci / věštkyně, kteří dokázali číst ve zvířecích vnitřnostech, z vody, čajových lístků, oblohy, kostí a z nich viděli i budoucnost. Věřili v události na Zemi, které předpověděli a určili nebeští bohové.

Nic ve vesmíru nebylo náhodné. Každá událost byla pro věštce přirozenou součástí vesmírného vzorce a bylo možné podle nich určovat budoucnost. Později se v Evropě cikánky a venkovanky staly adeptkami ve věštění a některé z jejich metod se používají dodnes.
Věštění z pomocí povrchů odrážejících obraz
Obecně řečeno jde o věštění, které spočívá v tom, že věštec se snaží odhalit budoucnost z obrazců, které se objeví v zrcadlících površích. V praxi se setkáváme se širokou škálou předmětů a povrchů - voda, sklo, leštěné kovy, drahokamy. Věštění ze zrcadla je další formou tohoto druhu věštění. Nejoblíbenější je však věštění z křišťálu. tzv. crystalomanie. Křišťálové koule jsou známy zhruba od 5. století, ale byly také používány kmeny Mayů a Inků, severoamerickými Indiány, australskými domorodci a kmeny na Borneu, Nové Guinei a na Madagaskaru
Křišťálová koule
Hádání z křitálové koule se od ostatních druhů věštění liší tím, že věštba je spíše vnitřního než vnějšího rázu. Čajové lístky nebo dlaň to jsou hmatatelné struktury a stačí je jen interpretovat. Obrazy, které se však objevují v křišťálové kouli, však musí věštěc/věštkyně vyvolat.

Křišťálová koule by neměla být poškrábána nebo poškozena nebo by měla být pokud možno bez zjevného kazu. (např. bez vzduchových bublin) Stejné by měli být i zrcadla nebo nádoby, kterých se také ve věštbě užívá. Dno nádob nebo zadní strana zrcadel bývají pokryty černí, aby se vize zvýraznily. Křišťálovou kouli byste měli používat pouze vy sami a nikdo jiný. Umyjte ji v octu a vodě, vyleštěte sametem nebo jelenicí a pokud ji nepoužíváte měla by být zabalená. Měla by být chráněna před přímým slunečním světlem, jinak by prý došlo k porušení vnímavosti křišťálu. Měsíční světlo je však naopak příznivé.

Postup: Posaďte se do místnosti osvětlené jen mírným světlem jen na to, abyste ho měli dostatek na čtení. V místnosti kromě vás by nemělo být více osob než dvě, musí sedět tiše a a nejméně na délku ruky. Kouli vemte do rukou nebo ji umístěte na podstavec. Koncentraci pomůže černá látka umístěná pod koulí. Někteří věštci ještě nad křitálovou koulí opakovaně krouží pravicí, aby se oživila skrytá energie. Potom následuje pohyb levou rukou, aby seoživila vnímavost křišťálu. Tento mini rituál přispívá k tomu, aby se věštcova mysl pročistila a citlivěji vnímala obrazy.

Seďte tiše, soustřeďte svou mysl a upřeně hleďte do koule. Koule by se nejprve měla zalít mléčným odstínem, který pak bude přecházet jednotlivými barvami až zčerná. Černota jako by odhalí obraz. Možná budete vidět symboly, tvary, oblaka, které musíte interpretovat. Možná, že také uvidíte pohyblivé obrázky jdoucí za sebou, jako byste sledovali film - v tom případě budete říkat co vidíte. Nenechte se odradit tím, že nejdřív v kouli neuvidíte třeba vůbec nic. Je potřeba dostatek praxe a hlavně vytrvalosti.

Během doby si vytvoříte svůj vlastní rituál. Možná vám pomůže určitá forma meditace, která vám zkoncentuje mysl, než začnete s vlastním věštěním. Křišťál může potemět a náhle se vyjasnit ostrým obrazem. Nejčastěji se však v kouli objevují oblaka, jejichž barva naznačuje různorodý význam.
Mraky v kouli
Bílé mraky - štěstí nebo značí kladnou odpověď

Černé mraky - smůla nebo znamenají ne, pokud neustoupí jasu, který naznačuje zvrat k lepšímu.

Fialové, zelené, modré mraky - radost, veselí

Červené, oranžové, žluté - nebezečí, problémy, těžkosti či nemoc

Mraky vycházející - zvedající - kladná odpověď

Mraky zapadající - klesající - negativní odpověď

Mraky plynoucí směrem do prava - duchové jsou přítomni nebo oblaka pohybující se doprava může značit ducha, jenž má o vykladače obavy.

Mraky, které plynou doleva - duchové odlétli - zmizeli nebo oblaka naznačují, že by se měl věštěc na chvíli od koule vzdálit.
Události, které se v kouli objevují
Pokud, k jejich zjevení dojde v přední části koule nebo se zdá , že se obraz přibližuje k věštci - jde o událost týkající se součastnosti nebo blízské budoucnosti Nebo, že předpovězené události se co jerychleji splní.

Pokud, se událost zjeví v zadní části koule nebo se zdá, že se obrazy vzdalují - jde o událost, které se vztahují k vzdálené budoucnosti nebo daleké minulosti. Nebo obazec znamená, že situace, věc, nebo osoba, již je vize symbolem, brzy tomu, kdo se dívá, zmizí ze života.

Pokud se objeví od vás vlevo - události jsou skutečné či skutečně hmatatelné jevy.

Pokud se objeví po pravici - události jsou symbolické.

Touží-li vykladač zřít něco ze vzdálené budoucnosti, trochu se zakloní a hledí do koule zešikma.
Symboly v kouli
Brouk - dlouhý život
Had - zdraví, vědomosti, pokušení
Hvězda - úspěch
Koruna - slává, odpovědnost
Kotva - bezpečí, naděje
Lebka - smrt, moudrost
Leknín - kreativita
Maják - před vámi nebezpečí, ale máte naději
Maska - zrada, podvod, tragédie
Meč - hádka
Oko - šťastný osud, rozvaha, ale i může to být symbol zla
Ovoce - děti
Pták - zpráva
Srdce probodené dýkou - utrpení
Váhy - spravedlnost
Zeměkoule - cestování
Žába - plodnost, úrodnost, něco prospěšného

Vydáno:   30. 05. 2008

Přečetlo:  3896 čtenářů



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ Dotaz
5. 06. 2008 3:28
iv