Články

- Zamyšlení -

Tajemství štěstí

Pokud se vaše definice osobní svobody podobá mé, zahrnuje v sobě schopnost vytvářet cokoli chcete, kdykoli budete chtít. Tajemství štěstí tkví v tom, chtít to, co máte. Vždy vytváříme přesně to, co chceme; jenže když se pak dostaví výsledek, nechceme ho přijmout. Buddha řekl, že kořeny veškerého utrpení tkví v našich touhách a v ulpívání. Vzdejte se jich a naleznete štěstí.

Chcete-li být šťastní, prostě buďte šťastní. Dosažení štěstí někdy vyžaduje značné úsilí a ochotu změnit svá rozhodnutí. Veškeré štěstí tkví ve vaší mysli. Žádná vnější událost nebo osoba vás nemohou učinit šťastnými. Jediné, co vás učiní šťastnými, je to, jakým způsobem se rozhodnete promlouvat k sobě o vlastním životě. Ironií je, že k tomu, abyste dosáhli štěstí, nepotřebujete měnit sebe, svůj život ani svět.
SESTAVTE SI SEZNAM
Napište si seznam všeho, co rádi děláte a co vám připadá zábavné. Vyškrtněte všechny sebezničující činnosti. Každý týden udělejte nejméně jednu věc z tohoto seznamu.

Chcete-li prožít skutečné štěstí, pak musíte být ochotni změnit to, co si říkáte a způsob, jakým se na sebe díváte. Pokud budete pokračovat v neustálém posuzování všeho, co se nás týká, života, chování lidí kolem vás, štěstí se vám bude vyhýbat. Štěstí, stejně jako všechno ostatní v životě, záleží pouze na vašem rozhodnutí; mnozí se však domnívají, že existuje někde mimo nás a proto se za ním honí. Štěstí můžete dosáhnout třeba hned teď, stačí se rozhodnout, že budete šťastní. Může se stát, že vaší mysli nějaký čas potrvá, než se s touto myšlenkou ztotožní; bude vám předkládat názory na to, co je štěstí a vy si můžete vybrat, jestli jí budete naslouchat nebo ne.

Lidé se většinou uchylují k duchovním naukám, protože jsou nešťastní; k léčení citů se odhodláváme, když máme nějakou bolest; systém své víry přehodnocujeme, protože se nám nelíbí výsledky, kterých dosahujeme. Velmi zřídka se stane, že ke mně někdo přijde se slovy: „Jsem šťastný, v mém životě je všechno v pořádku, ale vím, že bych mohl být ještě šťastnější.“ Většina lidí utíká před bolestí, místo aby mířila k větší radosti, což je ovšem velký rozdíl.
DEFINUJTE ŠTĚSTÍ
Jak definujete štěstí? Co jste ochotni udělat pro to, abyste štěstí prožívali trvale?

Jak jsem již v této knize uvedla, jakmile se soustředíte na nějakou věc, budete jí dostávat čím dál větší díl. Pokud jen neustále unikáte před bolestí, budete prožívat stále více bolesti a stále před ní budete unikat. Jak by váš život vypadal, kdybyste se rozhodli, že chcete prožívat více radosti? Co kdybyste se přestali soustředit na to, co na sobě nebo na svém životě chcete změnit a raději začali přemýšlet, jací byste chtěli být?

Musíte se rozhodnout, co chcete vytvořit, a ne pouze chtít něco změnit. Zatoužíte-li po něčem, jste již vlastně na nejlepší cestě k tomu, abyste toho dosáhli. Chtít něco změnit je něco úplně jiného než přistoupit ke změnám. Musíte v sobě vyvolat pocit, že cosi měníte a ne pouze touhu po změně. Toužíte-li po něčem, je vaším záměrem po tom toužit a nikdy se nedostanete dál než k této touze.

Já věřím, že skutečným klíčem ke štěstí je vzdát se soudů a být za všechno vděčný, za to, co v životě máte i za to, co nemáte. Vděk vám umožní vidět jasně, být bez ohledu na okolnosti šťastný a cítit spojení s duší. Bude-li vaším záměrem vděk, dostanete štěstí nádavkem. Vděční dokážete být mnohem snáze, pokud se vzdáte vůle svého malého já ve prospěch záměru svého spirituálního já. Brání-li vám něco pocítit vděk za všechno, co zažíváte, jsou to touhy vytvářené vaším filtračním systémem.

Jak jste již nejspíš uhodli, podle mého názoru sídlí celý vesmír ve vaší mysli. Osvoboďte svou mysl od omezení a osvobodíte sami sebe. Věřte, že můžete být tak šťastní, jak si usmyslíte. Velmi vám přeji, abyste ze všech sil usilovali o narušení filtračního systému a o své osvobození. Buďte k sobě laskaví, držte se svých předsevzetí, a hlavně se mějte rádi tací, jací jste právě teď a tady.


Z knihy Cesta Toltéků od Susan Greggové


Vydáno:   28. 12. 2008

Přečetlo:  2320 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Administrátor



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ :-)
31. 12. 2008 15:46
Morld
¤ Petre
31. 12. 2008 13:54
Jaroslav
¤ Jaroslave
31. 12. 2008 9:48
Peter
¤ Iv
31. 12. 2008 7:35
Jaroslav
¤ re. Jaroslav
31. 12. 2008 4:28
iv
¤ Věro
29. 12. 2008 19:07
Jaroslav
¤ Věro
29. 12. 2008 18:55
Jaroslav
¤ denda
29. 12. 2008 17:16
denysek2
¤ Štěstí
29. 12. 2008 16:31
Věra
¤ Iv
29. 12. 2008 6:15
Jaroslav
¤ pribeh ze stare Indie
29. 12. 2008 3:38
iv
¤ reakce2
28. 12. 2008 23:23
Jaroslav
¤ reakce
28. 12. 2008 21:53
Jaroslav