Články

- Záhady a tajemno -

Exorcismus
Populární představy o exorcismu silně ovlivnil hororový film "V moci ďábla"
Jedná se o zvláštní paranormální jev, kdy je vaše osoba posedlá zlými silami (duchy). Většinou se toto přirovnává k duševní chorobě "schizofrenie", kdy je jedinec rozdvojená osobnost a chová se pokaždé jinak, aniž by si to uvědomoval. Většinou postižená osoba bývá ovládána duchy tehdy, když je její osobnost velmi "senzitivní". Nejznámější film "V moci ďábla" je založený na údajně jediném Vatikánem potvrzeném posednutí ďáblem. Předobrazem Emily Rose je mladá Němka Anneliese Michel, které se podobné události staly v 70. letech minulého století. Při exorcizmu použili „Rituale Romanum“, tehdy stále platné kanonické právo ze 17. století. Anneliese prý byla posedlá více démony, mezi nimi byl například Lucifer, Hitler nebo Nero. Z celého procesu se zachovalo 40 audio pásek, na kterých je zaznamenaný celý průběh. Krátce před smrtí děvčete se do evropských kin dostal Vymítač ďábla (r. William Friedkin, 1974) a způsobil paniku mezi lidmi, kteří byli vystrašeni z Anneliesina případu. Psychiatři dokonce zaznamenali obrovský nárůst pacientů, kteří si mysleli, že je posedl ďábel. O této události byl natočen film, který nese název "V moci ďábla". Ta dívka se jmenovala Emily Rose.

(Doporučuji zhlédnout film " V moci ďábla" )

Její příběh ovlivnil mnoho lidí po celém světě. Emylin hrob se stal posvátným místem a stále přitahuje návštěvníky z celého světa. Po procesu odešel Doktor Moore (který ji léčil - duchovní kněz) do ústraní, odmítl se odvolat proti rozsudku a prohlásil (který prý údajně tu dívku zabil a byl obžalován): "Toto je věc boží a světské soudy ji nemohou rozsoudit". Erin Brunner podstoupila složky příkladů odborníkovi lékařského výzkumu a antropologie. Jeho další bádání publikované práce o životě a smrti Emmy Rousové inspirovali film "V moci ďábla".
Starověká náboženství :
Posednutí zlým duchem je v dějinách lidstva představa velmi stará; nalézáme ji např. dnes i v některých kulturách, jejichž náboženstvím je šamanismus. Představu, že člověk, zvíře či věc může být pod vlivem zla, lze nalézt jak v helénské kultuře, tak v židovství. V hinduismu se posedlosti těla duchy často považuje za svatý stav, neboť podle této víry do těla vstupuje bohyně Kálí nebo některá z jejich inkarnací. Věřící proto často uctívají takto „posedlé“ a žádají od nich požehnání. Pokud ovšem cizí duch tělo do určité doby neopustí, je povolán místní vymítač, který má ducha z těla vyhnat.
Z moderní medicíny a psychiatrie :
Podle pohledu většiny psychiatrů „stav posedlosti“ neexistuje, nebo jinak nahlíženo, to co je z hlediska exorcismu posedlost, má přirozenou příčinu v duševní chorobě. Méně obvyklý pohled, který není v přímém sporu s náboženskou tradicí, se pouze staví skepticky k názoru, že lze snadno rozlišit případnou posedlost a duševní chorobu, a to především kvůli diferenciální diagnostice, která se dosud nachází v plenkách. Takto je velmi nesnadné rozlišit od sebe různé choroby, které se označují jako schizofrenie, deprese, dyslexie, hraniční poruchy apod. Výsledky psychiatrie a medicíny vedly naopak i k vývoji křesťanského názoru na posedlost. Dnes se uznává, že řada stavů byla v minulosti považována za posedlost mylně (a část z nich lze i úspěšně léčit). Navzdory tomu exorcismus jako řešení duchovních problémů v praxi mnoha křesťanských církví stále setrvává, pouze je snaha odlišit posedlost od duševních chorob.

Psychoterapie v některých metodách terapie, zvláště skupinové, zprostředkuje pacientovi prožitky maximální intenzity, které mají otřást rigidními patologickými strukturami jeho osobnosti (psychedelická terapie, Janovova technika primálního výkřiku).
Kritika exorcismu
Ateisté popírají existenci duchových bytostí, proto je pro ně již z principu stav posedlosti nepřijatelný. To, co je označováno za posedlost, tedy chápou pouze jako následek poškození či poruchy funkce mozku. Exorcismus v jednotlivých náboženstvích proto z hlediska ateismu nemá žádné reálné oddůvodnění, což ale nic nevypovídá o jeho možných praktických účincích. Stejný názor mohou zastávat i teisté, jejichž náboženské představy duchy a zlé síly neobsahují. To se týká i části křesťanů.

Vydáno:   05. 06. 2009

Přečetlo:  3149 čtenářů
Zdroj: http://www.nde.okamzite.eu

Autor (vložil): Lukmen89



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ ...
16. 08. 2009 17:19
vojak85