Články

- Meditace a relaxace -

Meditace - otázky a odpovědi
Odpovědi na nejčastějsí praktické otázky týkající se meditace. Pomůže mi meditace, i když v to nevěřím? Abych mohl(a) zpívat mantry, musím být členem nějaké organizace? Není opakování stejné mantry nudné, nebo nějaký druh autohypnózy? ...

Můžou jógová pozice vsedě a zavřené očí pomoci při meditaci
Je mnoho různých před-meditačních technik, které mohou pomoci člověku snažícímu se meditovat. Půst, posezení u moře při západu či východu slunce, zdokonalování koncentrace nebo způsobu dýchání jsou jedny z nich. Zavírání očí může být také příznivé. Když nevidíš předměty kolem sebe, můžeš lépe soustředit svou mysl. Ale i když všechny tyto před-meditační techniky mohou přivést tělo i mysl do příznivého rozpoložení pro meditaci, nelze je považovat za meditaci samotnou.
Nedokážu si představit, že bych měl(a) neustále opakovat stejnou mantru. Myslím, že by mě to znudilo a omrzelo.
Zvuk pocházející z duchovního světa se liší od zvuku, jenž má počátek v hmotném světě. S hmotným zvukem je to tak, že na začátku nás přitahuje, ale s časem se nám postupně znudí a my začínáme hledat něco nového. Píseň se může stát velmi populárním hitem, měsíc dva si udrží místo v první desítce hitparády, ale potom už ho máme všichni dost. Neustále potřebujeme nové skladby, nové texty, nové reklamy.

S duchovním zvukem je to jiné. Na začátku nás možná vůbec nezaujme - avšak s časem, čím více mu nasloucháme, tím více se s ním sžíváme. Nikdy to nekončí - transcendentální zvuk nás nikdy neznudí. Obyčejný hmotný zvuk je jako cukrová třtina nebo žvýkačka - žvýkáš a žvýkáš, až nakonec, když vysaješ veškerou její sladkost, ji vyplivneš. Naopak mantru můžeš nekonečně opakovat a její sladkost a půvab se nikdy nevyčerpá - takže její opakování tě nikdy neomrzí.

Není známo, kdy se mantra objevila. Byla zapsána před pěti tisíci lety, a předtím ji duchovní učitelé předávali svým žákům ústně. Není to žádná forma trestu či odříkání, které podstupuješ s nadějí, že jednou ji už nebudeš muset opakovat, abys mohl začít užívat si života. Jak to, že nás mantry neomrzely? Mantry nestárnou. Mantry představují celý duchovní svět, který je plný štěstí zvané ananda. Problémem je, jak tohoto štěstí dosáhnout. Abys objevil(a) tento neohraničený duchovní rozměr mantry, je zapotřebí začít od jejich naslouchání a opakování.
Co mohu udělat pro to, aby mi moje mysl neodbíhala během meditace?
Na začátku ti bude mysl odbíhat a chtít se zabývat jinými věcmi: „Jak vyřeším svůj problém?“ „Kdo je ta holka?“ „Jak to vypadá s mým obchodem?“ Smiř se s tím. Zkus svou mysl jemně přimět, aby se soustředila na mantru. Většinou si hned neuvědomíš, že mysl odbíhá, když si uvědomuješ, že tvá mysl odbíhá - to je již dobré. Někteří totiž meditují dny, měsíce i léta, aniž by si byli vědomi, že jejich mysl bloudí svými vlastními cestami, a oni spolu s ní. Musíš se stát laskavým, ale rozhodným pánem své mysli.

Mysl se chová jako opice, kterou je třeba cvičit. Nedovol, aby ses začal(a) na svou mysl hněvat. Když dáš najevo svůj hněv - opice se bude chovat ještě hůře než předtím. Stačí když si uvědomíš - „moje mysl teď někde bloudí, musím ji přivolat zpátky“. Pomůže ti, když se budeš soustředit na zvuk vyslovovaných slov. Zkus se uvést v soulad s tímto zvukem.
Pomůže mi meditace, i když v to nevěřím?
Mantry jsou duchovní zvuky a je v nich skryta duchovní síla bez ohledu na to, zda s tím souhlasíme, nebo ne. I když někdo nemusí věřit, že nás slunce opálí, když se taková osoba vystaví jeho působení, sama pak ucítí jeho efekt. Pokud intonuješ mantry, tak samotné intonování ti přinese výsledek, aniž by tomu člověk musel věřit. Efekt se sám dostaví, stačí pouze intonovat mantry. Síla mantry je obsažena v samotné mantře, bez ohledu na to, zda v to věříme nebo se snažíme mantru nějak „zaktivovat“. Nemusíš přemýšlet nad tím, zda fungují. Jestli se vystavíš jejich působení, automaticky pocítíš jejich blahodárný vliv.
Abych mohl(a) zpívat mantry, musím být členem nějaké organizace?
Ve společnosti panuje názor, že když někdo zpívá mantry, musí tedy náležet k nějaké organizaci. Ale ve skutečnosti každý, bez ohledu na to, v jaké kultuře byl vychovaný, bez ohledu na věk, rasu nebo barvu pleti, může poslouchat a zpívat mantry, a těšit se jejich pozitivnímu vlivu.
Může intonování manter způsobit stav podobný transu nebo hypnózy, ve kterém přestáváme cokoliv cítit?
Mantra nehypnotizuje, spíše naopak probouzí. Lidé se již v podstatě nacházejí ve stavu podobném transu, jelikož jsou mámeni a ovládáni svými smysly ve snaze nalézt štěstí. Avšak s ohledem na naši duchovní podstatu potřebujeme duchovní potravu - mantry. Pokud budeme pravidelně meditovat, budeme moci pocítit, jak nám mantry pomáhají dostat se z tohoto transu, ve kterém se nacházíme, a stát se tak opravdu „svobodnými“.

Vydáno:   29. 12. 2009

Přečetlo:  2843 čtenářů
Zdroj: http://www.medituj.cz

Autor (vložil): Danka



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)