Články

- Konspirace, teorie -

Hluboké filosofování III.
Selský rozum / na pokračování / - 3 -
Porovnávací metoda
    Když teď máme naznačené možné příklady, můžeme sami hledat společné znaky.

Černé díry ve vesmíru

    Nenabízí se srovnání jako možnost ukončení nervů v organizmu, okamžitě informující centrální orgány o situaci, nebo ještě lépe konce cév přinášející novou energii pro růst a renovaci hmoty, nebo právě naopak odnášející odpad?

    Proč všichni malují atomy jako kouli? Od kdy se to traduje? Pohled na hvězdy nám nenabízí jinou možnost, než kruhový tvar a to ať se jedná o hvězdu, nebo vzdálenou galaxii.
I v případě, že se ta drobná tělíska atomů objeví pod super silným mikroskopem, pak jejich rychlost rotace a dalších pohybů nám budou připadat, že vypadají jako kuličky, některé možná zploštělé, jiné zcela kulaté.
A možná, že tam objevíme podobu atomu kyslíku právě podobnou naší galaxii.
Rozdíl v čase je ale tak obrovský, že pokus o zastavení a pohled by znamenal okamžitý konec a katastrofu.

    V mládí, když jsem četl knihy od J.Vernea mi vše připadalo tak tajemné a fantastické. Tehdy v dovětku knihy byla poznámka, že člověk může jako fantazii vymyslet jen to, co už někde ve vesmíru existuje.
Že naše fantazie nám poskytuje jen náhled do vesmírného archivu vědomostí.
Pokud by toto mělo platit, znamenalo by to, že veškeré scifi filmy, romány a podobné historie jen kopírují autorův přístup do vesmírné galerie vědomostí a je na něm v jaké souvislosti nám jej podá.
V jádru, ale ukazují, že ve vesmíru je toho ještě mnohem více možného, než nám rozum připouští uznat na základě životních zkušeností a školou nabytých vědomostí.
Možná, že právě teď nastala doba, kdybychom měli přestat pochybovat a zatracovat skutečnosti, které jsou pro nás neznámé, neskutečné, nepochopitelné a měli bychom se o podobné jevy zajímat a naopak je začít zkoumat.

    Je zajímavé, jak daleko pokročila věda v některých odvětvích a naopak, jak některé vynechává. Proč! Je to opět závislé na tom co nám příroda a vesmír povolí vědět? Je bezpochyby, že celý vývoj nejde jen přirozenou cestou. Je zde příliš mnoho náhod. Přelomové objevy a vynálezy, které mění vývoj lidstva. Jako by nás někdo řídil k určité dovednosti a zručnosti, ale přitom tam, kde bychom to všechno mohli uplatnit nás nepouští. Proč například zkoumáme vesmír kolem nás a na planetě máme spoustu bílých míst. Proč se dodnes nikdo řádně nezabýval oceány. Kam nás vesmír směřuje. Proč se poslední dobou objevují neustále zprávy varující před katastrofami. Proč do nás filmový průmysl buší katastrofickými filmy. Nemá nás to před něčím varovat?

    Na druhou stranu nás pak zarazí až cynický přístup vesmíru k životu a jeho ceně. Pohlédneme-li kolem sebe tak zjistíme, že život všeho kolem nás zas tak velkou cenu nemá a proč by potom ten náš měl být výjimkou. Jistě jsme vyjímeční. Máme dary, které jiní i když je mají, nedovedou využívat.

Mozek / internet

    Lidský mozek má neskutečné schopnosti. Co všechno se do něho vejde. Jakou rychlostí je schopen pracovat. Jak je spolehlivý. Jaké dovoluje kombinační možnosti. Je ale možné v dnešní době pojmout u jedince tolik všeobecných dat, jako v čase stylu renesančních umělců pro rozvoj moderní filosofie. Filosofie, která by směřovala vývoj. Která by spojovala cesty vynálezů různých odvětví k vynálezům potřebným v této době.
Náhražkou může být internet. Každý pomalu získává přístup ke všemu co je ve světě nové a bádaví jedinci zde mohou objevit materiály potřebné pro jejich výzkum.
Proč by tedy nemohli všichni, kdo s tímto materiálem přijdou do styku, přispět alespoň malou měrou svých zkušeností ke kolektivnímu souboru dat, která nám třeba otevřou nové obzory a změní starý a strnulý pohled vědy na vesmír.

Vydáno:   11. 10. 2010

Přečetlo:  1586 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Jan Lacina



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ Teorie
13. 10. 2010 14:16
Alcyone