Články

- Záhady a tajemno -

Magie ve filmu
    Krásný příjemný večer, rád bych vás dnes oslovil v souvislosti s esoterikou a magií ve filmu. Předem říkám, že vždycky v minulosti jsem čerpal z knih a vždy uznával knihu, pak dlouho nic a následně až film. V knize přece můžete popsat to, co chcete, ve filmu jste omezení rozpočtem a možnostmi techniky. Nicméně, v dnešním dílu se budu věnovat právě filmům, protože jsem jich několik viděl a mnohé považuji za inspirativní. Některé filmy se mi líbí jako celek, jindy jen vybrané pasáže. Uvedu namátkově ty, které mě oslovily během psaní tohoto příspěvku.


    Jako první film bych uvedl Matrix, ve kterém jsem nalezl vše, o čem jsem dříve četl v knihách a později si na vlastní kůži i vyzkoušel. Není to film typu já-borec a vy ostatní, ale odráží realitu běžného člověka. Neo se snaží přeskočit propast mezi baráky, ví, že záleží pouze na jeho mysli, říká si: dokážu to, ale přece nakonec spadne. Ještě své schopnosti neumí ovládat.

    Neo přijde k vědmě a ta mu řekne, že vyvolený není. Později se s ní setká a ptá se jí, proč mu neřekla pravdu, ona však ukáže na nápis nade dveřmi: Poznej sám sebe. Tehdy ještě nebyl připraven znát pravdu. Jak Morfeus sdělil, vědma ti řekla pouze to, co jsi měl v danou chvíli slyšet. Nejen o tom byl zmíněný film a celkově jej hodnotím velmi kladně.


    Dále si vzpomenu na vcelku nový film Avatar, James Cameron udělal kus práce. Zajímavé je, že skoro všem se líbí, většina se zamyslí, že takový život by byl perfektní. Pokud jste ho viděli, tak nebyl zas tak snadný. Domorodci se naučili žít s přírodou a divoká zvířata chránili i přesto, že je mohla zabít. Naučili se nedělat hluk, sžít se s nimi. Jednotě meditovali, dokázali zřít se navzájem a společně čelili životu. Scéna, kdy společně meditovali za záchranu jedince, byla fascinující. Takto by se dalo pokračovat dál a dál. Setkal jsem se s názory, že je to film příliš jednoduchý na děj, já to však vnímám, že má hloubku přímo propastnou.

    Často mě zamrazí, ale velmi příjemně, když vidím scénky z filmů Pán Prstenů. Elfka se postaví čelem k černým jezdcům, tedy ke zlu, které ji pronásleduje a vzývá pomocí zaklínadel vodu, tedy jeden z živlů, který ovládá. Z vodních vln se vytvoří koně, které smetou toho, na koho jsou poslány, v tomto případě sedm černých jezdců. A kdo jste znalci runových znaků, nelze si nepovšimnout jejích užití ve zmíněné trilogii.

    Nemohu zapomenout na film X-man III. Ukázky schopností mutantů si v ničem nezadají se schopnostmi magie. Mladá dívka, která pouhou myslí ovlivňuje předměty ve svém okolí a je schopna nadzvednout i celý barák s okolím, mi vlévá do žil pocit ohromné síly. Scénka při závěrečném souboji, kdy se nadzvedne do výše a ovlivňuje okolí - nepřátelé proměňuje v prach je tou tečkou neomezených schopností ducha.

    Film Mumie III. byl slabší v porovnání s jejími předchůdci, mě dostaly první dva díly hlavně atmosférou Egyptských pyramid a jejích tajemství, schopností Imhotepa, hermetických znalostí, prostě mě to celkově přitahuje k tomuto období. Co bych z posledního dílu vytáhl? Strážkyně v ohrožení volá sněžné muže jím jazykem srozumitelným. Přiběhnou jí na pomoc, protože vědí, kdo je volá. Krásná ukázka síly a znalosti přírodních živlů. Další akce je spíše zábavná, ale pro film a sledovanost jistě potřebná.

    Viděli jste film Zámek hrůzy? Scéna s hlavní hrdinkou příběhu na závěr filmu je více než fascinující, kdy strážci odvádí ducha tam, kam patří. Dobrá scénka, zbytek víc v režii psychologie.

    Film Celestinské proroctví měl v sobě náboj intuice a odvahy. Uchvátil mě na závěr, kdy duše blízkých přišly na pomoc, když jich bylo třeba, opravdu úchvatná podívaná..

    A co takhle film Po životě? Hodně psycho, ale podle některých realita. Mnoho lidí lpí i po smrti na hmotě a trvá to kratší či delší dobu, než pochopí. Však to jednou zažijeme sami...


    Je to jen velmi stručný výběr filmů, na které jsem si vzpomněl během krátké doby, po kterou tento krátký příspěvek píšu a jsem ji jist, že zároveň mnohé jsem nevzpomněl. Můžete je doplnit právě vy, podle svého uvážení. Sám jsem zvědavý, co se líbí vám.


Vydáno:   12. 02. 2011

Přečetlo:  2455 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Alcyon



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ :D
13. 02. 2011 19:48
garias
¤
12. 02. 2011 18:31
Dolkar
¤ -
12. 02. 2011 4:49
daiterr