Články

- Knižní novinky -

Lunární kalendář 2013 (Alena Kárníková)
Astrologický kalendář

    Tento kalendář vychází již papatnácté! Letos jsem s ním prožila velmi příjmený rok a pro příštích dvanáct měsíců má na svých stránkách připravený recept navíc. Kdepak, nějaké složité vaření. Recept v duchu, v jakém kalendáře Aleny Kárníkové znáte. Lehký, rozmazlovací.

    V červenci třeba lehkou balkánskou polévku tarator, v srpnu si vyrobíme jitrocelový sirup, protože mladé jitrocelové lístky rostou právě nyní všude kolem, bude-li chladné září, ohřejem se s křenem a se závěrem roku budeme kvasit zelí, péct kubu nebo péct kaštany. Autorka nás seznámí s želatinou agar, s amaranthem nebo dalšími méně známými dobrotami i z cizokrajných kuchyní.

    Tato novinka se letos povedla hlavně tím, že bez jediné chybičky zapadá do stylu, jež tento kalendář má. Recepty jsou třešničkou navíc…

Rozmazlovací …

    Za celý rok jsem nenašla lepší slovo. Prostě neexistuje. Roční kalendář Aleny Kárníkové je prostě jen a pouze rozmazlovací. Samozřejmě je na astrologické úrovni naprosto na výši, o tom žádná, ale ten duch, který prostupuje celou knihou je o obrovské touze udělat nám radost. Takovou jednoduchou, lidskou a nejkrásnější.

    Dvojstrana věnovaná každém procházejícímu znamení může obsahovat jeden den, ale třeba i třídenní cyklus. V přehledném členění si připomeneme jmeniny a přesný čas příchodu i odchodu Luny do zmiňovaného znamení a pak už tu máme jednotlivé odstavce.

Měsíc radí - celková charakteristika vlivu

Planety doplňují - tady jsou dny lépe rozepsány a tak víte přesně kdy si dát na co pozor

Zdraví - jak toto postavení Luny ovlivňuje zdraví

Jídlo - ne vždy náš žaludek snese všechno, takže recept na dobré zažívání najdete tady

Krása - také naše vlasy a pleť reagují v různých cyklech různě

Vůně, barvy, kameny - rozmazlovací část, čím se pohýčkat…

Domácnost - a do čeho se vrhnout doma, kdy větrat a kdy raději ne a kdy nám půjde práce od ruky bez zbytečného mračení a brblání

Zajímavost - a tady je zmiňovaný recept na nějakou tu jednoduchou dobrůtku, jež potěší v žaludku i na duši.

Tvůrčím způsobem strávený čas

    U této tyrkysové knihy máte pocit nenásilné relaxace. Příjemné a krátké každodenní čtení - rozhodně nebudete mít pocit marněného času, jako se to občas při tzv. „zábavných horoskopech“ stává. Poskytnout mohu zatím jen jednoletou zkušenost a musím potvrdit, že na tom něco je. Minimálně dny v Beranu hrozící migrénou, jistý vliv jsem vypozorovala v kuchyni na chlebový kvásek a v Blížencích bývá větrnější počasí. To vše souhlasí. A pro odvážné tady občas i typy na horké, vášnivé noci - takže ty tématické skulinky napříč všemi životními situacemi a tématy tu najdete. Nudit se nebudete.

Vydalo nakladatelství LIKA KLUB, 2012, www.likaklub.cz

Renata Petříčková

Vydáno:   12. 09. 2012

Přečetlo:  1569 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)