Články

- Knižní novinky -

Motivace - Mýtus dnešní doby (Marian Jelínek, Jiří Kuchař)

    Tým autorů, který spolu publikuje již od roku 2006 má za sebou také knihu, která se jmenuje Úspěch a jeho spirituální dimenze s podtitulem Mýtus, fikce, skutečnost. Tu jsem nečetla, ale o to víc jsem byla zvědavá na pojednání, která by mě měla snad přesvědčit, že i motivace je mýtus?

Že v podstatě neexistuje?

Tak to je výzva!

Encyklopedický formát vás přesáhne

    Knížka má téměř encyklopedický formát, rozměrově tedy. Jinak jde o limitované vydání v omezeném počtu kusů. Ostatně i ten čtenářský zážitek je jaksi jiný. Že je limitovaný, bych ale neřekla. Naopak, dovedu si dost dobře představit, že mnohé tato kniha popudí, protože je tak popichující, rozhodně ne relaxační a druhé naopak nadchne, protože u ní nebude mozek ani trochu odpočívat. I když někdy ano...když odbočím k fotografiím, osobně mě moc potěšila krásná velká fotka srsti starokladrubské klisny, to je relax pro duši. Překvapila mě různorodost témat, kterých se autoři dotýkají. Nevím, kterou část psal kdo, nebo jestli je psali nějakým způsobem oba pánové dohromady, ale jako celek vše působí uhlazeně. Jednotně. Styl je čtivý a i když vám nabízí nejrůznější úhly pohledu, od Freuda po hokejové hráče, pořád máte mnoho prostoru k vlastním úvahám a závěr - je-li „motivace“ mýtem dnešní doby, si nakonec stejně budete muset udělat sami.

Zdravá motivace je zdravá

    Tedy nikoliv motivace ze strachu, útisku či násilí. A to jsou silné motivy pro vůli žít, přežít nebo něco učinit. Jedna ze závěrečných kapitol mi je obzvlášť blízká, zamýšlí se nad tarotovou kartou Viselec, nad tím zvláštním stavem nicoty, ze které vzchází, opět motivace. Je tu hodně sportovních přirovnání, kde si lze principy motivace představit asi nejlépe. Sport tu je právě proto, aby uspokojil lidskou touhu v něčem vyniknout, něčeho dosáhnout. Slova hokejového trenéra Mariana Jelínka potom dodávají celé knize věrohodnost, protože on ví, o čem mluví. Jako absolutní nesportovec jsem se díky němu (ale také díky kapitolám pana Jiřího Kuchaře, který zase nezapomíná na fotbal), dostala do duší tvrdých mužů, sportovců.

    Rozhodně je to zajímavá kniha, nad kterou nebudete usínat snadno. Naopak, chvílemi mi přišla jako obtížné čtení, protože čtenáře nenechá v klidu. Nepřináší kýžené odpovědi a když, tak hned za nimi vyvstává další množství otázek.

A na závěr asi použiju jeden z citátů Carla Gustava Junga, který mluví za vše:

    „Neexistuje větší motivace než touha po splynutí s tím, co právě děláte a čím jste. Každý, kdo by váš úkol nebo konflikt rozřešil za vás, by se musel stát lepším než vy. Tím by vás ale oloupil o odměnu, na níž se zakládá veškerá sebeúcta, mužnost či ženskost.“

Profily autorů:

Marian Jelínek (1963)

    Je expert na kondiční přípravu, diplomovaný trenér a absolvent Fakulty tělesné výchovy a sportu UK. Má doktorát z kinantropologie. S aktivní hokejovou kariérou skončil po úrazu v roce 1993. Šest let pracoval jako trenér v Německu. V roce 2005 působil jako asistent trenéra národního hokejového týmu České republiky, který vyhrál titul mistrů světa. Se Spartou Praha získal v letech 2006 a 2007 extraligový titul. Kromě své trenérské činnosti přednáší a působí jako nezávislý poradce pro mentální přípravu.

Jiří Kuchař (1960)

    Absolvoval Stavební fakultu ČVUT a pracoval jako mezinárodní expert v oboru podzemních vod. Od roku 1991 působí jako nezávislý žurnalista a spisovatel. Pět let se systematicky zabýval pátráním po sbírce Adolfa Hitlera v České republice a ve dvoudílné knize odkryl dosud neznámé aspekty a okultní význam umění ve třetí říši. Pravidelně publikujev měsíčnímu Regenerace.

Vydalo nakladatelství Eminent, 2013, www.eminent.cz

Vydáno:   23. 03. 2013

Přečetlo:  1556 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)