Články

- Knižní novinky -

Poselství zvířecích průvodců (Steven D. Farmer)

    Zajímá vás symbolika zvířat? Přiznám se, že pro mě to bylo okrajové téma a tak mě Poselství zvířecích průvodců zavedlo do z větší části úplně neznámého světa zvířat, kterým naši předkové říkali také „totemová zvířata“. Ke knížce jsou přiloženy ještě karty, protože ty se potom stávají vaším vlastním pracovním prostředkem. Moudrost zvířat totiž bude mluvit ke každému individuálně.

    Samotnou mě zajímalo, jak se s takovými kartami pracuje.

    Autor v úvodu knihy velmi hezky probírá problematiku totemových, silových zvířat a také základy výkladů jeho karet, upozorňuje na co si dát pozor, jak co vnímat a dává jednoduchý návod na výklad. Který, mimochodem, lze uplatnit i u jakýchkoliv jiných karet.

    „První karta vypovídá o podstatě dané záležitosti a o nedávných otázkách, s nimiž jste se úspěšně vypořádali. Druhá popisuje její nynější stav. Třetí karta ukazuje vaši nejbližší budoucnost a každá další nastiňuje události, které se stanou vždy zhruba s tříměsíčním odstupem.“

    To je typický výklad na tři a více karet. Tříměsíční odstupy jsou sice v karetním světě odvážné - do takové doby se může stát mnoho věcí, které ovlivníme vůlí, ale budiž.

    Takže se sama propůjčím jako pokusný králíček a vyložím si tedy 4 karty.

První kartou je Rosomák

    Jsi mnohem houževnatější, než si myslíš, tvrdí slova na kartě. Přiložená kniha potom rosomáka rozebírá z vícero úhlů a dozvíte se, že právě toto zvíře je symbolem té obrovské vnitřní síly, která nám dá naději a světlo a hlavně odvahu jít dál v nějaké krizové životní situaci. Máme si tyto vzpomínky vybavit a opět se napojit na tu odvahu, zachovat si svou vlastní důstojnost, narovnat se, nepřipadat si jako mučedník, nestěžovat si a ze svého života odstranit veškeré zbytečnosti, která nás okrádají o sílu.

    Tak to je tedy podstata záležitosti, kterou bych v tuto chvíli měla prý řešit.

Druhou kartou je Husa

    Odpočiň si a raději naber síly, než abys pokračoval ve svém úsilí, tvrdí slova na kartě. Přiložená kniha potom husu charakterizuje jako velmi usebrané zvíře. Odpočinek je příležitostí zaktivovat své vnitřní síly, které jsou pro další život naprosto nezbytné. Dodělali jsme nějakou práci, dokončili záležitost, je třeba si odpočinou a ne se po hlavě vrhnout dál. Nemusí to být dlouhé chvíle lenošení, je však potřeba je absolvovat.

    To je nynější stav záležitosti. Zklidnit se.

Třetí kartou je Mrož

    V této situaci buď opatrný; všímej si nejrůznějších znamení a nech je, ať určují tvoji volbu, tvrdí karta. Tak toto bych u mrože opravdu nečekala, tady mu je dána situace, kdy nám jsou dávány životem jemná i důraznější znamení, kudy se dát. Mrož je ve své tiché majestátnosti umí zachytit? Snad proto nikam nespěchá a sleduje bedlivě své okolí? Myšlenky, náhody, hudba, plakáty, náhodně zachycené rozhovory, důležití lidé ve vašem životě ? to vše může být znamením, které vás postrčí někam dál.

    Kam? Tohle se mi prý v nejbližší době přihodí a za další tři měsíce?

Čtvrtou kartou je Kanec

    Takže někdy na podzim, koncem října budu nucena se postavit svým problémům čelem, s odvahou a sebedůvěrou a vyjdu z nich prý podle Stevena D. Farmera jako vítěz. O odvaze divočáka netřeba polemizovat, že? Odstraněním problémů ze svého života se snáz dostane na tu správnou životní trasu, kterou pro něj život nachystal.

    Ovšem pozor, vítězství nemusí být jen o tom, že za každou cenu prosadíme svou. Může být také o tom, že díky prožitému změníme úhel pohledu na svou situaci a přizpůsobíme se jí. Nebude to však přizpůsobení z donucení, ale z našeho nejvnitřnějšího přesvědčení.

    No tak uvidíme. Zvířecí symbolika je zajímavá a velmi zvláštní. Je třeba se do ní ponořit a chvíli v ní setrvat. Příjemné rozjímavé čtení na prázdninové dny.

    Autor je také moderátorem vlastního rozhlasového pořadu „Šamanská horká linka“ na rádiové stanici, kterou si můžete poslechnout na www.hayhouseradio.com (je ale v angličtině). Ale za otevření tyto stránky určitě stojí, protože nápad s duchovně laděným rádiem je úžasný a u nás zatím bohužel neuchopený.


Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2013,
www.synergiepublishing.com

Vydáno:   30. 07. 2013

Přečetlo:  2198 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)