Články

- Knižní novinky -

Pochlap se! (Owen Marcus)

    „Máte někdy pocit, že putujete životem a snažíte se přijít na to, co jste se potřebovali jako děti naučit, ale nenaučili? I když naši rodiče dělali, co mohli, i když vy jako rodiče děláte, co můžete, určité lekce stejně zůstanou vynechané nebo zkreslené. Mnohé z vašich vztahů představují pokusy nevědomě se naučit to, co jste nestihli: tohle vědomí vám může poskytnout víc soucitu k ostatním i sobě.“ Tak. A tady autor vystihl to, co Achillovou patou většiny mužů a o čem je tato kniha. Ale abych uvedla na správnou míru i své vlastní pocity z této knihy, myslím si, že je to i o ženách. Některé základy jsou i o dámách, protože jsme také lidské bytosti, které možná z dětství vyšly poněkud pochroumané. A ztratil se důvěryhodný, přítomný a uvolněný člověk. V této knize tedy povětšinou MUŽ.

Teorie, příběhy i praktická cvičení

    Je to svižně poskládaná kniha, navíc psaná takovým více strohým stylem. Ne moc emocí, prostě více činů než slov. Teorie je teorie. Je to jako návod na opravdu motoru u auta. Něco málo příkladů z praxe a pak už jdeme na to si ten opravený motor pěkně vyzkoušet nebo vzít jednotlivé jeho části opravdu fyzicky do ruky a manuálně opracovat.

    Pět kroků speciálního programu, se kterým autor pracuje i na svých mužských skupinách, se jmenuje Evoluční změna. Má pět základních bodů.

1. Představa (Začíná vám docházet, že něco musíte změnit, protože chcete něco nového)
2. Závazek (Vydáváte se na cestu - není cesty zpátky)
3. Urychlení (Zemřete a opět se zrodíte a s pomocí ostatních vzklíčí staré, zasazené semínko vašeho plného potenciálu)
4. Projevení (Změna začne projevovat, co potřebujete a po čem toužíte)
5. Sdílení (Upevněte svoji změnu tím, že sdílíte nové schopnosti s ostatními)

    Když prý víte, že obrazně umíráte, je proces této změny snesitelnější. Popravdě, každá taková změna, která se v životě děje nebo se bude muset dít, je velice bolestivá. A zuby nehdy se jí přirozeně bráníme. A to je také důvod, proč mnoho mužů umírá nenaplněných a nešťastných s pocitem pouze nějak povinně dožitého života. Ejhle, jsme u jádra problému. Nikdo nás jako děti nenaučil žít, nenaučil jít za svým cílem, milovat z plného srdce a chtít stejné kvality i od ostatních. A do toho všudypřítomný stres, na který reagujeme zase dalším stresem. Kruh se uzavírá a rodí se řetězec nešťastných mužů, z nich zoufalých žen a prázdných dětí.

    Spokojili jsme se s… a nyní si doplňte většinu drobností i větších záležitostí svých životů. S tím málem, co snad ještě lze žádat. Owen Marcus sám prošel velmi těžkým životem a bojuje dodnes s Aspergerovým syndromem. Nedostatek emocí, neschopnost emoce prožívat a dávat najevo. Nebo je vnímat od ostatních. Jak velký handicap tohle je! Snad právě proto si tuto knihu můžete přečíst očima muže, který má ryze praktický pohled a který sám cestu ke každé emoci (obecně tak těžkému tématu pro každého muže), musel sám složitě hledat.

Kniha je průvodce po duši muže

    Nejcennější mi přijdou části nazvané Praktická cvičení. Tam se na konkrétních případech můžeme naučit poznat své nepřátele, své přátele, naučím se vylézt ze svých ohrad, ve kterých se cítíme bezpečně, ale které nás na druhé straně také nesmírně svazují. Naučíme se vstoupit do svých nejhlubších děsů a také najít své nadání, tu radost ze života. A naučit se, že když projdete touto změnou své vlastní osobnosti, můžete ztratit své blízké. Už se JIM nebudete hodit do krámu. Ztratíte lásku, ztratíte ženu, ztratíte kamarády nebo obchodní partnery.

    A to je právě jedno z rizik, kvůli kterému se do podobných změn jen neradi pouštíme. A to jak muži, tak ženy. Kniha je přínosem i pro ženy, protože mnohé z toho, co oni řeší, řešíme se svými životy také. A v neposlední řadě také tady trochu pochopíme mužské vnímání a ty hrůzy a ostatní dráty, které mají v hlavě. A přes které nechtějí přelézt.
O autorovi:
    Owen Marcus vede mužské skupiny již téměř dvacet let a za tu dobu vytvořil jedinečný program, ve kterém mužům nabízí nástroje a dovednosti potřebné k tomu, aby se stali Pravými muži, přijali své silné stránky a žili naplno a s radostí. Na cestě za tímto snem musel čelit mnoha obtížím, například Aspergerovu syndromu, ADHD a dyslexii. Jeho touha pomáhat ostatním a objevovat nové cesty byla silnější. Nicméně trvalo dlouho, než pochopil, že nejprve musí být opravdu sám sebou, aby mohl stvořit a naplnit svůj život tak, jak si přeje. Během doby potkal celou spoustu úžasným mužů - mužů, kteří usilovali o to samé jako on. Začal tedy vést mužské skupiny a učit něco nového: jak být opravdu sám sebou.

    Owen Marcus žije svůj sen v Severním Idahu v USA, kde se věnuje Rolfingu a práci s mužskými skupinami. www.owenmarcus.com
Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2015, www.synergiepublishing.com



Vydáno:   22. 11. 2015

Přečetlo:  1109 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)