Články

- Knižní novinky -

Faktor štěstí (Dr. Richard Wiseman)

Faktor štěstí
Dr. Richard Wiseman

    Přemýšlíte někdy, čím se doopravdy liší smolaři od šťastlivců? Dr. Richard Wiseman na to šel vědecky a v této knize shrnuje svoje poznatky. Jsou dobré minimálně na zamyšlení, protože si u nich uvědomíme, jak často si smůlu doopravdy přivoláváme sami. A jak změnit svoje myšlení na to šťastnější? To se dočetete.

Čtyři jednoduché principy, psychologické mechanismy, které změní váš život.

A tak si je hned řekněme:

1. Maximalizujte své šťastné náhody
2. Naslouchejte svým instinktům
3. Očekávejte štěstí
4. Změňte svou smůlu ve štěstí

    Tolik v kostce, o tomhle všem kniha je. O otevřenosti, se kterou máme přistupovat k životu, a snažit se neustále zkoušet a nevzdávat to. Za každým úspěchem je vždycky i velká dávka neúspěchů. „Já nikdy nic nevyhraju, když si vsadím nebo se zúčastním nějaké soutěže.“ Ale vsadíte si vůbec? Většinou toto říkají lidé, kteří nesází. Naopak ten, kdo je šťastlivec, maximalizuje své štěstí v desítkách možností nebo různých soutěží. Je to o naladění a chování, které maximalizuje přítomnost šťastných náhod.

    Zajímavou věc tu autor také uvádí, že největší šťastné události vychází z nějakých smolných událostí. K tomu pak v závěrečné kapitole věnuje velkou část knihy, kde ukazuje i na příkladech smolařů, jak ti se neustál hnípají ve své smůle a tím se z ní nikdy nevyhrabou. Je důležité tedy umět uzavírat životní zkušenosti, brát si z nich poučení, oprášit kolena a jít dál.

Nesmírně zajímavou kapitolou jsou potom pojednání o INTUICI.

    Jak poznat intuici a jak strach? Na mnoha příkladech uvádí různé příležitosti a různé pocity, ale obecně si z nich lze vzít to, že nějaký pocit z něčeho máme všichni. Ale potom ho překryje množství jiných pocitů, vlivů okolí a rozumových názorů. Či emocí. Ale podle Dr. Richarda Wisemana platí, že pokud něco dělám špatně, vím to. Cítím, vidím především pak to, že PODVÁDÍM SAMA SEBE. A tady se dělí lidé na dvě skupiny.

Šťastlivci TO poslechnou. Přiznají si, že si něčím někde jen mazají med kolem pusy.

    Smolaři pokračují v klamání a obelhávání sebe samých. Navíc to je celkem lákavé, protože už cítí, že to je zase přímá cesta k pohodlnému pocitu, že „já jsem přece smolař“.

Výborná kniha pro základní uvědomění

    Neříkám, že tato kniha je univerzálním návodem, ale to, co tu autor píše, je výsledkem jeho mnohaletého výzkumu a statistik. Mnoho z toho je určitě velmi dobře platných a patří to mezi informace, které je dobré vědět. Nějaké zákonitosti a rozdíly mezi šťastnými a smolaři určitě existují. Přesto jsem si nakonec z knihy odnesla pocit, a autor ho potvrzuje, že to je ne návod, že to je něco, co obecně platí, ale neplatí to pro každého. Na druhou stranu minimálně vám to zlepší nahlížení na svět a především na sebe samého. A motivuje to třeba jen zkusit jinak.

Protože právě ZKUSIT TO JINAK je jedním z úspěšných metod šťastlivců.
Vydalo nakladatelství Dobrovsky, 2017 , www.dobrovsky.cz


Vydáno:   27. 03. 2017

Přečetlo:  775 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)