Články

- Knižní novinky -

Jak dál po antibiotikách: Jak uklidit po čertovi

Jak dál po antibiotikách: Jak uklidit po čertovi

    Příroda je nesmírně moudrá. Antibiotika mají často v našich životech své oprávněné místo, ale přece jen si po přečtení této knihy uvědomíte, že řeči o jejich nadužívání nejsou jen planým tlacháním. Antibiotika jsou pro lidský organismus zátěž a jde tak trochu o vyhánění ďábla čertem, což jistě účinné je, ale po tom čertovi musíme uklidnit. A nejvíce negativních následků po dobrání antibiotik máme ve chvíli, kdy po něm neuklidíme.

    Tato kniha má podtitul „Manuál pro úspěšné ozdravení trávicího traktu po aplikaci syntetických antibiotik“, ale lze z ní získat velmi cenné informace i pro jakoukoliv jinou regeneraci trávení. Naše zažívání funguje určitým způsobem, který je mimochodem obdivuhodný. Je dobré vědět, že nejde o čisté mechanické trávení potravy, jak máme možná ještě ze školy zafixováno, ale že mechanika je spíše podpůrnou a hlavní díl vykonávají chemické procesy, bakterie, různé biologické reakce, které mají na svědomí organismy našeho ekosystému v žaludku i ve střevech. Náhle vidíme svět našeho nitra ve zcela jiných barvách. A je nám jasné, jakou paseku způsobíme, pokud nějaký kmen nebo výraznou část v něm vyhubíme (antibiotiky), nebo trvale poškozujeme, třeba nevhodnou stravou, ale i přílišným stresem.

Super, takže když funguje trávení, funguje celá životaschopnost organismu!

Ano, přesně tak!


    A s touto knihou se naučíte znát základy svého vlastního fungování a do podvědomí vám vejde i mnoho základních potravin, jež jsou skvělými zdroji probiotik i všech ostatních pomocných látek, které jim umožňují dobře růst a prospívat. A souhlasím s autory a jejich prvotním rčením, mějte na paměti Cicera a jeho: „Všeho s mírou a dobrého pomálu.“

    Nic z toho, co tu je uvedeno, není určeno k nějakému gigantickému a hektickému pití a konzumaci, ale jsou to jídla a ingredience, po kterých je dobré čas od času sáhnout, protože si z nich organismus vezme přesně to, co potřebuje. Ať už jde o fermentované tofu, kombuchu, kefír, chlebový kvásek, kysané zelí, kysané okurky (ach, jak jsem ráda, že zrovna na ty si autoři vzpomněli! Tak zapomenutý recept!), bylinky, od hojivého heřmánku až po výrazné hořčiny přímo působící na trávení, od banánů po mrkev nebo hrášek, což všechno výrazně prospívá dobrému chodu trávení. A je také dobré vědět, že slazený jogurt moc nepomáhá, protože obsažený rafinovaný cukr je škodlivý právě pro ty bakterie, jež se nám ve střevech mají rozrůstat.

    Nemusíte toho měnit moc - jen přemýšlet více nad tím, co si dáváte na talíř a víc přemýšlet nad tím, aby si pochutnalo také vaše trávení!

    A že všechno na světě má logiku, dokazuje i takhle malá ukázka, kterou jsem vybrala. Věděli jste o heřmánku a řebříčku?

    „Heřmánek pravý je nejvhodnější v kombinaci s příbuznou léčivou rostlinou řebříčkem obecným, ze stejné čeledi hvězdnicovitých, jehož éterický olej obsahuje modré barvivo chamazulen. Řebříček je jednou z prvních rostlin, které vyrůstají na vyčerpané zemědělské půdě. Regeneruje ji a reguluje Ph. Pokud tedy chceme obnovit acidobazickou rovnováhu organismu, měl by se v receptu objevit také řebříček, který se s heřmánkem výborně doplňuje.“

    Stačí tedy i přemýšle, kde která bylinka roste a co dělá, a uvidíte i to, co by mohla přinést lidskému organismu. Vlastně nic na světě není složité, jen to chce rozum a čas a soustředění.

    Jedna z nejlepších knih na téma zdravých potravin, přičemž tady máme všechny opravdu k dispozici téměř denně!
O autorech:
    MUDr. Josef Jonáš vystudoval lékařskou fakultu v Plzni a jako začínající psychiatr působil pod vedením MUDr. Miroslava Plzáka v protialkoholní léčebně v Horních Beřkovicích. Později se v Chomutově stal nejmladším primářem psychiatrického oddělení v tehdejším Československu. V osmdesátých letech minulého století proslul svojí metodicko-psychologickou spoluprací s Ivanem Hlinkou v litvínovském hokejovém klubu a také průkopnickou knihou Křížovka života, která vyšla poprvé roku 1988. Od té doby se věnuje celostní medicíně a vlastní metodě řízené detoxikace. Je autorem nebo spoluautorem desítky odborně-populárních knih a stovek článků.

    Jiří Kuchař absolvoval Stavební fakultu ČVUT. Od začátku devadesátých let minulého století působí jako nezávislý žurnalista a spisovatel. Kromě svých knih o léčitelích a českém léčitelství proslul publikacemi, v nichž přiblížil svět jihoamerické ayahuasky, u nás vůbec prvními na toto téma. Na začátku 21. století odhalil část umělecké sbírky Adolfa Hitlera, která se nachází na našem území. Po sérii knih na téma sebepoznání se v současné době věnuje populárně-zdravotnickým tématům. Pravidelně publikuje v měsíčníku Regenerace.

    MUDr. David Frej pracoval po studiu na lékařské fakultě v Praze několik let jako internista. Východní a funkční medicínu a výživu studoval v Albuquerque v Novém Mexiku (USA), v Rakousku a v indické Puně. V praxi se zabývá vlastním systémem holistické medicíny zaměřené na léčbu zánětu a s ním souvisejících chronických civilizačních nemocí, na výživu, biologické rytmy a detoxikaci organismu. Přednáší a pravidelně publikuje v měsíčníku Regenerace.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2017, www.eminent.cz



Vydáno:   02. 07. 2017

Přečetlo:  735 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)