Články

- Knižní novinky -

Pohřbívání svobody (Benjamin Kuras)

Pohřbívání svobody
Benjamin Kuras

    Lze tohle ještě vůbec vyléčit? Honí se vám často hlavou při čtení této knihy Benjamina Kurase. Anotace tvrdí, že to je všechno černý humor, ale já nějak už nevím, jestli se mi z toho černého humoru netočí hlava. A zase se propadám do pocitu nevěřícného kroutění hlavou, kterak je lidstvo blbé. Jo, jedno se musí autorovi nechat - umí s lehkostí, ano, i vtipností, naprosto přesně pojmenovat absurdity dnešního světa, konkrétně se hodně věnuje médiím a jejich manipulaci, ekologií a nesmyslnému ničení zemědělství, a pak už jako třešnička na dortu vypadají všechny ty eurošprýmy a eurošpásy, protože co dokáží vymyslet úředníci v Evropské unii a ještě to jak stádu ovcí vpašovat do zákonů jednotlivých zemí, které se nebrání… Nakonec si člověk říká, jestli v té vodě nebo vzduchu už není něco, co cíleně likviduje zdravý rozum a lidskost.

    No, to samozřejmě beru všechno s nadhledem, ale garantuji Vám, že tento můj výše popsaný pocit čas od času zažijete a navštíví vás přiblblý úsměv, smísený údiv, úžas, debilitu a nevěřícnost, ba i zděšení, protože některé důsledky v rámci svých jednoduchý životů, opravdu nevidíme. Asi to tak má být. Tak moc máme být vtahováni do pseudoproblémů servírovaných médii, v praxi taženi finančními závazky, které, když se tak zamyslíme, jsou z drtivé většiny také zcela nesmyslné… a tak možná též dojdete k autorovu závěru, že svět se v destrukci obrací, přežijí to tady jenom švábi (tím myslím opravdu hmyz), a z nich kosmické moudro za pár milionů let vytvoří další podobně humornou civlizaci.

    Je to ale černý humor. Humor umouněný kyselým úsměvem, protože si snad ani nelze do plného vědomí uvědomit to, co tu autor zlehčuje do vtipných tónů. To ani nedoporučuju, protože by patrně každý rozumně uvažující člověk sebral svých pět švestek a odešel. Pryč. Práskl dveřmi za tímhle podivným životem na Zemi, kde je zisk bohatým povýšen nad možnost žít (někde dokonce i přežívat) všem ostatním.

Jaká témata autor otvírá?

    V první řadě to jsou média a politika. Protože díky svému rozhledu a i množství knih, které napsal předtím, velmi dobře vidí do celosvětových tlaků, vojenských i politických, je tohle první ohromnou ranou, která je naivnímu čtenáři zasazena. I když snad už nikdo moc nepředpokládá, že by vyšší mocnosti jednali někdy v zájmu svého lidu. Pokud tedy ten „zájem lidu“ není vedlejším překvapivým produktem zájmu jejich, tedy především hmotného a finančního. Přechází k tématům ekologickým, kde se zamýšlí nad ohromujícím množstvím odpadu, který produkujeme, k zemědělství, herbicidům, jež jsou nejlepším spojencem i GMO potravin a nadnárodní firmy si mnou ruce, protože prošpikovali světové zemědělství úžasným kšeftem s miliardovými zisky. A po nás potopa. Sledovací technologie, medicína i obchodní vztahy a zákonitosti… a všechno se zase stáčí k tomu, že netřeba dát na mainstreamová média, ale na vlastní lidský rozum, pokud ho tedy ještě máme. I když…ono je třeba se umět otáčet!

    „K čertu s bankami, řeknete si možná a necháte vše ve štrozoku. Jenže i tam je už na vás políčeno. Bezhotovostní platební systém postupuje svinskými kroky. Švédsko má už jen 2 % hotovostních transakcí, jinde se hotovost nepřijímá. V Dánsku hotovostní transakce klesly na 25 % a kompletní zrušení hotovostních peněz se plánuje do roku 2030. Francie a Itálie zakázaly hotovostní transakce nad 1000 eur.

    Zanedlouho před Velkým Bratrem neskryjeme ani šesták. A on si je bude moci „bail-inovat“, jak se mu zlíbí. Přidejme si k tomu EET a přejde nás chuť na peníze. Které tak jako tak nemáme.“
O autorovi:
    Benjamin Kuras je rodem Zlíňák (4.4.1944) vzděláním Olomoučák (od mateřské školky do konce studia anglistiky), krátce pražský anglický rozhlasový redaktor 1968), od října 1968 Londýňan a český redaktor BBC (od 1969), od roku 1975 britský občan. Autor patnácti anglických a rozhlasových her, které se hrály v šesti zemích. Od roku 1990 přispívá do českých periodik a v mnoha nakladatelstvích vydal velké množství titulů od satirických vtipných náhledů na dnešní svět, po knihy zabývající se vztahem muž a žena, až po knihy věnující se úpadku dnešní civilizace a politickým vlivům (tady je asi nejzajímavější kniha Soumrak bílého muže, Poslední naděje civilizace nebo Češi na vlásku). Z nepřeberného množství lze vybírat doslova donekonečna.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2017, www.eminent.cz



Vydáno:   06. 12. 2017

Přečetlo:  735 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)