Články

- Záhady a tajemno -

Ovládání času
Oblast našeho organizmu, kde se nalézá tento tajemný časový mechanizmus - mozek, je pravděpodobně jeho evolučně nejstarší část. Je pravdou, že patologové v anatomii neobjevili tento mechanizmus (jako mnoho jiného), který po smrti nezanechává po sobě žádnou stopu. Ale přesto, někdo přestal být přesvědčený o tom, že hlavně biologickými hodinami jsou všechna zvířata a rostliny vázané denním rytmem, a také krátkostí nebo naopak, délkou svého života?

I motýl, který žije jeden den, i stoletý slon - všechno živé je spouštěno těmito hodinami. Ze začátku jdou přesně, potom s věkem se začínají zrychlovat, kazí se a nakonec se zastavují. A je to jednou tak, že tyto vizuální neobjevené hodiny mají tři periody - přesnost v mládí, opožďování a zrychlování v stáří a selhání na konci - to znamená, že do jejich chodu je možné vnést požadované opravy.

Jogíni dosahují anabiózu (nebo skoro podobný stav) cestou zpomaleného dýchání, hladovění a svalového uvolnění. Zimní spánek mnoha zvířat se dosáhne určitě stejnými cestami. V tomto stavu biohodiny zpomalují svůj chod a téměř se zastavují, jestliže organismus ovládlo chladno.

Procedura řízení biologických hodin je jednoduchá a dostupná každému, kdo ji chce absolvovat. Pro toto je nutné vzít nějaký velmi zapomenutý den našeho života z před pěti let, nebo ještě dříve, kdy jste si nemohli stěžovat na neduhy, která vás dnes tíží, kdy jste ještě necítili věk, únavu, depresi.

Bohužel, hloubková paměť pevně drží ve svých skladech všechny podrobnosti někdy šťastně prožitého dne, ale povrchové paměti (paměti vědomí), poskytuje jen jednu-dvě epizody. Ale jako ke Skotovi je možné najít klíč, využíváme-li jeho slabosti, tak i hloubkovou paměť je možné připravit na to, aby vědomí úplně odhalila dávno zapomenuté radostné dny. Je jasné, že jedno i druhé vyžaduje velikou vytrvalost, takt a trpělivost. Pro začátek si vybereme nějakou epizodu z minulosti. Jednodušší je obnovit si z takového dne poslední okamžiky před spánkem.

Přece vzpomínky nemusí být jen vzpomínkami, i když růžovými. Musíte se znovu v myšlenkách stát (a pevně věřit) takovými, jakými jste byli v ten den, zdravými, bezstarostnými, šťastnými. To znamená - znovu si vše prožít v už jednou prožitém čase. I když jen hodinu-dvě. Čím více - tím lépe.

I po krátkém pobytu ve své minulosti, v událostech celého dne, prožívaných jako jeden okamžik, organismus dostává takovou dávku energie, která se objevila bůhví odkud, že je možné ji porovnat s dopingem.

A když se najednou ukáže, že přemístění nemocného do jeho minulosti, kdy byl ještě úplně zdravým člověkem, se projevila kladným způsobem v jeho nynějším stavu, tak to bude chvíle štěstí a neobyčejných objevů.

Vydáno:   23. 06. 2005

Přečetlo:  14547 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Angelika



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ Díky
21. 11. 2006 22:17
estery
¤ co?
10. 06. 2006 18:48
dava
¤ :-)
24. 03. 2006 21:46
M.J.
¤ zkusim to
18. 03. 2006 14:32
františek
¤ ovládání času
18. 03. 2006 13:19
jára
¤ divný
12. 02. 2006 17:33
weruš
¤ 2pac west side
28. 01. 2006 21:36
snouky