Články

- Knižní novinky -

Škola dřímajícího tygra Mistra Borise Tichanovského

Škola dřímajícího tygra Mistra Borise Tichanovského

    Tai či je pro mne nové. Představovala jsem si pod tímto pojmem klidného člověka cvičícího nejtenčí svaly na těle a pohybujícího se někde mimo tento svět ve své duši. Nádherný relaxační pohled, ale sama jsem to nikdy nezkusila.

    A pak se mi dostala do ruky kniha Tai či pro začátečníky i pokročilé. Škola dřímajícího tygra Mistra Borise Tichanovského, který ožil i z přiloženého DVD, čímž celý magický okamžik ještě umocnil. Velmi záhy jsem pochopila, že autor má pravdu v tom, že je třeba dobrého učitele. Naživo. A i tehdy je velmi těžké se naučit tai či dokonale. I on sám měl smůlu na neúspěšné učitele a nebýt toho pravého mistra, kterého v životě potkal, tak by dnes už dávno necvičil. Ale já říkám, nenechme se odradit. Mám zkušenosti s blahodárností podobných cviků a vím, že je sice důležité cvičit správně, ale naladění těla i duše v té odpojené rovině, od starostí, stresu a jen cvičení z čiré radosti, je mnohem důležitější.

Vydejme se do staré Číny…

    Do tajů čínské mystiky, do tajů života jako takového, do úchvatného pohlcení těla i duše něčím, co člověka dalece přesahuje. Chvíle, kdy autor vzpomíná legendy, kdy cítíte vůni čínského čaje a vnímáte klid a i horlivou píli a spoustu času na život, jsou z této knihy pocitově nejsilnější.

    Kdo si chce zacvičit, ten tu najde o poznání více inspirace, protože kniha je především biblí základních cviků, dokonalého návodu, jak se naučit základy doma sám. V obrázcích, popiscích, nebo pak nabrat tu pravou energii a atmosféru cvičení tai či z přiloženého DVD.

    A najednou nalézáme energii, kterou mnohdy marně hledáme. Najednou jsme schopni se díky pár pohybům, sladěnému dechu a příjemnému soustředění ZNOVU NARODIT. Zjistíme, kolik svalů v těle máme a jak dokonale fungují, když je tedy netýráme něčím, co pro ně není zrovna moc přirozené. A především mne uchvacuje vždy a u každého cvičení s tělem i duchem, ta obrovská přicházející chuť žít. Je to jako čerstvý vzduch a vůbec se nedivím, že taiči se často cvičí právě v parcích, na čerstvém vzduchu, protože jste tak natěsno spojeni s tím, co začne vyzařovat z vás a co nejenže budete hltat, ale energeticky snad i do toho čerstvého vzduchu přidávat svou vlastní radost ze života.

    Ano, chápu, tai či se těžko popisuje, těžko se učí dokonale ? ale jsem si naprosto jista, že i nedokonalé provedení s radostí, je mnohem lepší než tisíc doktorů.

„Tai či“ je špatně, ale…

    Tai či je špatný název, jak, osvěta knihy je také v tom, že správném pojmenování je taj-czy cjuaň. V překladu to znamená snahu dojít ke zdokonalení, k Bohu, přes bojové umění. Uvolnění, správné pohyby, dýchání, při kterém si uvědomujeme výdej energie a dechu i jejich příjem. Jsem ale ráda, že tento poevropštělý název je na knize a umožní lidem knihu otevřít. Pohladit a začíst se. A získat chuť k čemukoliv. Od cvičení k životu. Od procházky na čerstvém vzduchu k cestování. Chuť žít.

    Ono je důležité si neustále připomínat propojení těla i duše. Tělo je náš chrám, pokud nefunguje tak, jak má, strádá i duše. A naopak, strádající úzkostná duše nikdy nebude mít plně funkční tělo, protože funguje psychosomatika a bolesti duše se projeví i bolestí na těle. Ozdravující tai či je jednou z výborných cest jak sami sobě prospět.

    Kniha je srozumitelná pro začátečníky, které nadchne. A pro pokročilé může být studnicí připomenutí, hladivých slov, zdokonalení cviků a nového náboje pro cvičení.
O autorovi:
    Známý ruský terapeut a spirituální učitel Boris Tichanovskij je žákem čínského mistra Tan Czuna, který jej zasvětil do niterných tajemství taj czy cjuaň. Ve své knize popisuje nejen svůj život, cestu za tai či, ale především přibližuje praktické umění těchto pohybů, získávání vnitřní síly, uvolnění a umocnění našich sil a vnitřní práce díky propojení se s nekonečnými silami vesmíru. Kniha je učební pomůckou, ve které si můžete osvojit základy tai či. DVD je přiložené pro další zdokonalování, protože tohle všechno musíte zažít, vidět a ochutnat.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2018, www.eminent.cz


Vydáno:   08. 04. 2019

Přečetlo:  738 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)