Články

- Knižní novinky -

Tantrický sex a menopauza (Diana Richardson, Janet McGeever)

Tantrický sex a menopauza
Diana Richardson, Janet McGeever

    Žena v menopauze rozhodně není odepsaná. Je naopak ženou, která má jedinečnou možnost nalézt svou divokost. A tvořivost. Knihu bych rozdělila pocitově na dvě poloviny, v jedné průběžně zažijete neskutečnou nálož lítosti, niterné bolesti, zasunutých vzpomínek na zneužití citové i fyzické, na všechny hříchy, napříč generacemi, které byly i společností obecně spáchány na ženském těle, a které právě v tento čas, vychází na povrch v podvědomých vzpomínkách. Na druhé straně pak zažijete pozvolné vyloupnutí nádherného světa svobody, volnosti, rozpoutání těžkých kovových okovů - a můžete se rozletět do nového života, který si svou plností v ničem nezadá s časem plodným a šťavnatým.

    Jsi stále plodná, milá ženo, chce se mi říct, sice už nemůžeš rodit děti, ale můžeš rodit krásu do světa. Přirozeně se ženám v tomto věku otvírá více trpělivosti, péče, více tvořivých nápadů a pokud se pustíte do plnění svých snů, měla byste uspět. Právě k tomu se nás totiž snaží ty nepříjemné projevy menopauzy dotlačit.

    V knize autorky uvádějí celou škálu bolestí a vyvřelin na ženské duši, od nutnosti zpracovat lítost nad tím, že už nebudu matkou, od osobních traumat až po smíření se jinak vypadajícím tělem a jinak fungujícím zdravím. Zavedou nás do hloubky generací žen a do kolektivního vědomí, v němž si každá neseme stigma po staletí zneužívaných ženských těl. A přes obrovskou zátěž, které jsou ženy vystaveny péčí o své děti, často dnes ještě nedospělé, o péči o rodiče, nikdy nekončící práci, fyzické projevy, návaly, bolesti - jsou vedeny k tomu malému hlásku tam někde uvnitř, který je klíčem k novému prožití, i promilování této životní etapy.

K hlásku, jež začíná nějak takto:

    „Žena v menopauze instinktivně tíhne k tomu, aby si energii udržela uvnitř, aby už nevyhledávala vzrušení okolního světa, aby neplýtvala životní silou na zbytečné, nenaplňující prožitky. Její duše ji volá, aby se ponořila, ustlala si a prostě je byla. Už ji nebaví rozhovory beze smyslu, nemá důvod marnit čas ve vztazích, které postrádají hloubku. Její divoká duše ji hlasitě povolává do nekonečné lásky. Sice už nebude rodit děti, ale může porodit sebe samu, svůj nový život….

    …Zpochybnění touhy plnit potřeby druhých, a to nejen v ložnici, ale v životě obecně, je pro mnoho žen obrovská změna, ale vyplatí se, protože odměna bude nepředstavitelná… Prázdný pohár nemá co dát, ale když je naplněný jasem vaší vlastní lásky, tak máte co nabídnout a o co se podělit.“


A vlastně i tento malý úryvek je podstatou knihy. O tom to celé je.

Nejen sex, jde o tvořivost

    A to nejen v ložnici, ale pod pojmem „sex“ si v této knize můžeme představit úplně všechno, co souvisí s tvořením, spiritualitou, otevřením se světu, druhým… a novým rozkošným prožíváním svého těla i duše.

    Tantrický sex a menopauza je citlivý, hluboký průvodce pro proměnu ženské duše z přetížené tělesné schránky bez duše, v kvetoucí ženu, která dostala možnost sáhnout do poháru své moudrosti a štědře z něj rozdávat. Bez omezení, bez starých traumat, bez nevypořádaných vzpomínek.
O autorce:
    Diana Richardson se narodila v Jižní Africe. Vystudovala práva, ale brzy začala vyučovat techniky léčivých masáží. Stala se žačkou slavného indického mystika Osha a pronikla do tajemství tantry spojující sex s meditací. Toto je její osmá kniha o tantrickém přístupu k lásce a sexu. Je uznávanou expertkou na vědomé milování, kde se pracuje s energiemi využívanými už ve starých východních duchovních naukách, čínském taoismu a indické tantře. Jejím manželem a spolupracovníkem je Michael Richardson, mistr tchaj-ťi, s nímž vede ve Švýcarsku kurzy vědomého milování. U nás vydala Vědomé milování a Tantrický orgasmus pro ženy. www.loveforcouples.com

    Janet McGeever je australská spisovatelka, která od roku 1999 pracuje jako psychoterapeutka. Přes dvacet let pracuje se ženami a s páry. Od roku 2012 je certifikovanou lektorkou transformačních kurzů pro páry Making Love manželů Richardsonových. Získala magisterský titul v oboru prožitkové a kreativní arteterapie a vytvořila kurz Čas ženy - stará moudrost pro moderní žen, který vznikl v průběhu psaní této knihy. www.janetmcgeever.com
Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2019, www.synergiepublishing.com



Vydáno:   08. 01. 2020

Přečetlo:  550 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)