Články

- Knižní novinky -

Devět dní nekonečna (Anke Evertz)

Devět dní nekonečna
Anke Evertz

    Přistupuji k podobným knihám s respektem a čítávám je pozorně, ale tady se nedá říct jinak: četba mne strhla, což jsem uvědomila až po několika desítkách stránek. Vypravěčský um autorky i naladění překladatelky patrně bylo ve stoprocentní formě, takže co říct víc. „O tom, co se mi mimo tělo odhalilo o vědomí, fyzické existenci a smyslu života“ zní podtitul knihy a vystihuje, oč tu jde. Autorka nás vítá ve chvíli, kdy trpí životní krizí, snad až depresí a tak nějak neví, jak z toho začarovaného kruhu ven. Nevidí řešení, nevidí nic… a přitom si zdánlivě nemá proč stěžovat. To, co jí život obrátí vzhůru nohama může na první pohled být úraz popálením u rodinného krbu, kdy nešťastnou shodou náhod zapříčiní devět dní nekonečna. A pak dlouhý proces uzdravování, i když i o něm by se dalo říct, že je to zázračný proces, vzhledem k charakteru zranění. Svědectví z těchto časů je připraveno s nadhledem, hloubkou, ale přitom svěže. Nekoná se žádné drama, jak jen takový oxymóron mohu v této souvislosti říct. Koná se zvláštní životní přeměna, která dle autorky může čekat na každého, kdo se ocitne v situaci, kdy neví, jak v životě dál. A nemusí se kvůli tomu stát planoucí pochodní.

    Nemusí vůbec padnout na dno. Stačí, když pochopí a nechá procítit své srdce třeba právě to, oč se nám tu Anke Evertz snaží. Předává poselství, které sice bylo určeno jí samotné, ale mnohé z tohoto principu je dáno nám všem. Jsme lidé… to máme společné.

    Její setkávání s duchovním průvodcem se pak stalo něčím, co dalo knize a vyprávění hloubku, protože kdo se jen částečně dotknul podobného tématu, asi bude hluboce souznít a poznávat to, co autorku vede.

    „Poznání, že vše, s čím se v životě setkáváme - ať už jsou to šťastné okolnosti, či nesnáze - vždy sleduje nějaký vyšší řád, bylo pro mne ohromující. Vše, co se děje, se řídí dokonale sladěným plánem - a já jsem se vždycky nacházela v místě, jež bylo pro mě v danou chvíli naprosto ideální. Sama jsem si to pro sebe vybrala.

    Před svým narozením jsem si pro tento život vypracovala dobře promyšlený plán. Opakovaně se v něm objevovalo téma lásky. V lidském těle jsem toho chtěla poznat, zakusit a prožít tolik, že bylo těžké vměstnat všechna moje přání do 83 let dlouhého života, které jsem si pro sebe stanovila. Nechtěla jsem přitom dělat žádné kompromisy, tudíž jsem se rozhodla pro extrémy. Měly to být radikální zážitky, extrémní výzvy a pocity největšího štěstí, jelikož jen tak jsem mohla uspokojivě vyřídit dlouhý seznam mých tužeb pro tento život.“


    Tak třeba toto pro vás bude důležité. Ostatně jenom zamyšlení, jestli náhodou v tuto chvíli nejsme na tom správném místě, že správnější v tento čas ani není… že náš život dává smysl, ať si myslíme nyní co chceme ? a že v tom všem bude nějaký plán, není vůbec od věci. Kolikrát právě v krizích najdeme smysl života?

    Anke ukazuje svou cestu. Ve chvíli, kdy jsme se společně s ní zvedli do nového života, kdy i svoje vztahy a životní prostor proměnila, protože musela… se text pocitově uklidňuje a pro mne se stává méně přehledným, méně konkrétním, a spíše budí vlastní bádání, vlastní hledání. Ano, Anke nám toho mnoho ze svého života prozradila, ale nakonec čtenáři stejně dojde, že jeho cesta bude jiná. A ta nekonkrétnost byla možná dána i tím, aby hledal sám.

    Byť je tu spousta inspirace a cvičení, prociťování i konání, které nám velmi pomohou.
O autorce:
    Anke Evertz si vždy pokládala hluboké otázky o smyslu života, avšak skutečnou odpověď nedostala odnikud. V září 2009 se vše náhle změnilo: Po dramatickém úrazu s těžkými popáleninami prošla neobvykle komplexním prožitkem blízké smrti. Poznání z této události bylo natolik působivé, že úplně změnilo její náhled na život. Poté, co zažila svůj nevyčerpatelný potenciál, se již nemohla vrátit ke svému dřívějšímu omezenému způsobu života a myšlení. Od té doby vnímá a prožívá život jako nesmírný zázrak a své zkušenosti sděluje jiným lidem na kursech či seminářích. Autorka je vdaná, má dvě dospělé děti, bydlí nedaleko Ingolstadtu.
Vydalo nakladatelství Anch-books, 2021, www.anch-books.eu



Vydáno:   17. 08. 2021

Přečetlo:  349 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)