Články

- Svátky a rituály -

Rituály Esbatu
Tímto slovem označujeme dílčí, menší slavnosti, ale nenechme se odradit výrazem dílčím. Esbaty jsou nesmírně důležité pro čarodějnictví a kouzla, proto se tak s láskou oslavují.

K esbatům neodmyslitelně patří měsíc a jeho fáze. Někteří čarodějové slaví každou z měsíčních fází ? jak „nov“, tak i „úplněk“, zatímco jiní slaví pouze úplněk. Esbaty při úplňku jsou velmi důležité, kdy měsíc dosáhne svého vrcholu a svou magickou energií se stává nejsilnějším z celého období. Tím máme na mysli, že vaše prosby vyřčené v této magické době mají velkou šanci být uskutečněny.

Tvrdíme, že existuje 12 kalendářních měsíců, ale esbatů oslavujeme 13. Znamená to, že jeden měsíc z roku má dva esbaty. Ten druhý je znám pod názvem Modrý měsíc. Tvoří velmi silnou měsíční fázi a velmi silný měsíc. Uveďme si více informací o měsíčních esbatech?

- Leden je měsícem vlka
Název pochází z daného období roku, z doby, kdy by vlci dotírali na obydlí, hledající něco ke žrádlu. Je to měsíc ochrany a buďte si jisti, že se bez něho těžko obejdete. Přemýšlejte o ostatních a ptejte se jich, zda-li nepotřebují pomoct. Jestli máte svůj oltář, umístěne na něj obrázek rodiny a přátel, víno, jablko a snažte se myšlenkově urovnat případné spory mezi vámi.

- Únor je měsícem bouře
Jak úžasný měsíc pro lásku! Čas pro milování sebe sama a také vhodná doba k nalezení a spoutání vaší lásky. Odpusťte sami sobě při úplňku a radujte se proto, že jste. Udělejte si čas na meditaci a hýčkejte se trochu, před vámi je měsíc vřelosti a her. Vyzdobte váš oltář odstíny modré barvy, položte malý kousek látky na oltář, abyste vyvolali toho pravého ducha zimy.

- Březen je měsícem cudnosti
Světlo a tma se střídají v tomto měsíci. Nyní nastal ten správný čas pro nové začátky a projekty, které chcete realizovat. Je čas zbavit se starého a zahájit nové. Propusťte, co vás trápilo po vodě a zamávejte tomu. Ozdobte váš oltář do bíla a umístěte bílé svíce doprostřed jako symbol čistoty a nevinnosti.

- Duben je měsícem osení
Nastal čas věřit v sebe. Začněte trochu riskovat, protože máte víru, že vše dopadne dobře. Sebedůvěra a víra v sebe dosahuje v tomto měsíci vrcholu. Jaro je zde a jestliže mohou hlízy skrz studenou zemi prorazit, můžete i vy, mí přátelé. Pokryjte oltář do zelena různými květy. Nezapomeňte si vždy vyžádat souhlas před utržením květu a nikdy jich neberte více, než skutečně potřebujete.

- Květen je měsícem zajíce
Nastal čas použít vaše psychické schopnosti. Všichni máme tyto schopnosti - číst tarotové karty nebo tušit, že k nám někdo z rodiny přijde na návštěvu. Procvičujte se v tomto měsíci v těchto věcech, třeba s balíčkem karet, připojte se ke kruhu a dovolte myšlenkám plynout. Zlatá a stříbrná barva by měla převažovat na vašem oltáři a přidejte malou sošku zajíce, jestli žádnou nemáte, tak alespoň nějakou fotku.

- Červen je měsícem luhů
Vhodný měsíc podívat se jak daleko jste se na vaší pouti dostali. Podívejte se, co vám vyklíčilo ze semen, které jste zaseli. Podívejte se, jak příroda tvrdě pracuje a následujte ji. Není čas odpočívat, musíte jednat. Zrekapitulujte prvních šest měsíců a pusťte se do všeho, co jste snad odkládali. Zahalte váš oltář do oranžové (žluté) barvy a umístěte nějaké chmýří pod oltář.

- Červenec je měsícem bylin
Je čas kouzel podporující prosperitu, bohatsví a úspěchy. Můžete si je přát a budete úspěšní ve druhé polovině roku. Je čas předložit vaše požadavky a buďte si jisti, že se tak stane. Podle anglosaských tradic je čas pro sběr bylin a ty pak čerstvé umístěte na váš oltář pod svitem měsíce s látkou zabarvenou do sytější oranžové.

- Srpen je měsícem ječmene
Tento měsíc je měsícem žní, rozvahy, co jste doposud udělali a poděkováním příslušným lidem a bytostem, které stály v pozadí, podporovaly vás, pracovaly s vámi a sdílely vaše radosti a starosti. Žně poskytují velmi důležitý mezník ? že každý rok vyklíčí ječmen ze semene pouze pro naše potřeby a poděkujme Zemi za vše, co jsme obdrželi. Váš oltář by měl být obklopen barvou žlutou a zlatou, dozdoben několika zrny a klasy ječmene.

- Září je měsícem vína
Opět temnota a světlo balancují na ostří nože, proto je tento měsíc vhodný k meditaci. Traduje se, že víno napomáhá v kontaktu s duchy a proto je tento měsíc vhodný k těmto spojením. Cítíte-li to takto, můžete trochu popíjet červené víno při rituálech, ať už vykládáte karty, či máte jiný způsob. Tento měsíc by měl být váš oltář pokryt purpurovou a levandulovou barvou, zapalte purpurové svíce a rozhoďte okolo sušené levandulové květiny.

- Říjen je krvavým měsícem
Ve starých dobách byl lov nezbytností, nyní pouze autem hledáme supermarket k nakoupení potravin ? ale to neznamená, že bychom neměli za to vzdát dík, i kdybychom byli vegetariáni. Nyní je na čase poděkovat lovu. Vaše oblečení tento měsíc by mělo být do červena, nachové barvy či do hněda. Poděkujte za všechno, co jste dostali a rozhoďte podzimní listí a semínka dýně na váš oltář.

- Listopad je měsícem sněhu
Matka země je v tento čas v míru, dala nám jídlo a teplo během roku a přeje si odpočinout pod pokrývkou bílého sněhu. Je čas ukončit věci, které jste měli rozdělané v poslední době (a taky veškeré papírování). Noci jsou nyní delší a tak trávíte více času doma a měli byste se připravit na zimní měsíce. Váš oltář je dobré pokrýt cibulí, mrkví a zeleninou, která vyrostla pod zemí v tomto měsíci.

- Prosinec je měsícem dubu
Víme, že prosinec je temným měsícem, ale je také časem návratu slunce. Velice neobyčejný měsíc v mnoha směrech a my vás žádáme, abyste si vzpomněli na ty, kdo mají méně, než vy. Pokuste se v tuto dobu zorganizovat společné večeře s milovanými. Čas být s těmi, které milujete, být připraven na nadcházející Nový rok a začít cyklus nanovo. Pokryjte oltář bílou a žlutou barvou znázorňující ducha a nadcházející slunce pro tento měsíční svátek.

+ Modrý měsíc
Je to kalendářní měsíc, ve kterém jsou dva úplňky a ve kterém snáze uplatníme naše přání. Spadá do určitého měsíce roku a je to velmi silný měsíc. Modrý měsíc je vždy druhým úplňkem v odpovídajícím kalendářním měsíci. Poznamenejme si naše cíle a plány pro nadcházející rok. Vložte je do obálky a neotevřete ji až do příštího Modrého měsíce. Váš oltář zaviňte do barvy, která koresponduje s měsícem, který právě odchází a umístěte kolem květiny, pocházející z tohoto měsíce a také vložte dokola obrázky věcí, které byste chtěli realizovat ve vašem životě. Zůstaňte však v přítomnosti a udržujte se nohama na Zemi.

Vydáno:   29. 07. 2007

Přečetlo:  3238 čtenářů



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)