Diskusní fórum

- Víra -

Bible
Je kniha všech knih Bible napsána podle pravdy? Řídíte se podle ní?

Vydáno:   28. 03. 2006 [16:44]

Přečetlo:  1752 čtenářů
Autor (vložil): Admin



Pomněnka
něco ano něco ne
7. 08. 2018 [17:26]

Bibli občas čtu, myslím že jsem ji už přečetla i celou. Jsem křesťanka a jsem přesvědčena, že mnohé v Bilbi je inspirované Duchem Svatým, ale mnohé není. Jako typická místa, která mi nepřipadají inspirovaná D.S, jsou ta, ve kterým lidé Bohu do úst vkládali otřesné krutosti. Např. příkaz upálit dceru kněze, pokud sesmilnila. Nebo Mojžíšův příkaz zabýt všechny zajaté děti mužského pohlaví. To všechno v Bibli najdete. Tyto krutosti jsou v přímém rozporu s učením Ježíše Krista - který učil lidi lásce a odpuštění. Ale krásných slov, nejen od Ježíše, je v Bibli mnoho, určitě víc než těch krutostí - nebo si to aleaspoň myslím. Nikdy jsem to nepočítala :)
Alena Nováková
samozřejmě
27. 12. 2010 [16:34]

Bible je napsána lidmi, kteří byli inspirováni Duchem Svatým, čili samotným Bohem. Je to takový dopis od Boha pro nás. A snažím se podle ní řídit.
jarbursko
všiml jsem si
28. 05. 2010 [13:32]

Je to nějaký moudrý muž, když ho všude citují
lup
jarbursko
28. 05. 2010 [7:47]

Prečítaj i príspevky za tento rok. :-))

Ale mám pocit, že niektoré príspevky od vojak85 chýbajú.
jarbursko
lupe
27. 05. 2010 [14:26]

ty
lup
Neviem
26. 05. 2010 [15:13]

kto chcel komu na pôde tejto diskusie dokazovať, že Ježiš mal dcéry?

S pozdravom LuP
jarbursko
Lupe
26. 05. 2010 [12:53]

Tak ty si myslíš, že se budu snažit někomu dokázat pravdu a ty to pak zneužiješ, takové podvodníky znám a nevím proč ti mám něco dokázovat já, když ty nedokážeš nic
lup
jarbursko
17. 05. 2010 [12:37]

Najlepšie písomne - stačí zdroj, literatúra.Ak má potvrdenie od notára, tak oskenovať, odfotografovať,.... :-))

Najlepšie písomne - stačí zdroj, literatúra - názov knihy, autor.
jarbursko
LUPe
3. 05. 2010 [14:27]

Lupe, jak ti ho má předložit?
lup
vojak85
7. 04. 2010 [7:59]

Sem s materiálmi: citát, odkiaľ čerpáš,... Som veľmi zvedavý. Doteraz som nikdy nič nečítal o Ježišovej dcére ani synovi.
V Biblii sa nič nepíše o Ježišových deťoch a v žiadnej inej vtedajšej literaúre nie je nič podrobnejšie o Ježišovom živote. Ježiša spomína len Jozefus Flavius a Korán, ale žiadne bližšie informácie z jeho života.
Takže čakám s "dôkazmi" o deťoch. :-))
S pozdravom LuP
vojak85
Lupe
6. 04. 2010 [13:32]

Týká se to Ježíšovy dcery
lup
dôkazy
25. 03. 2010 [7:18]

Predpokladám, že dôkazy sa týkajú Ježišových dieťí. Netrpezlivo očakávam.
S pozdravom LuP
igor
vojak85
24. 03. 2010 [15:53]

Sem s nimi.:-)
vojak85
orime a Lupe
24. 03. 2010 [14:06]

dokázat to jde, jsou důkazy
lup
vojak85
17. 03. 2010 [20:57]

Otázka, či mohol mať Ježiš dieťa. Z biologického hľadiska to je možné. Ale na túto otázku Ti odpoveď v súčasnosti nedá asi nik na svete. Jediný prameň, kde sa čo-to píše o Ježišovom živote, je Biblia - Nový zákon. A ten sa o dieťati nezmieňuje.
S pozdravom LuP
orime
vojak85
17. 03. 2010 [15:39]

a k čemu ti ta informace bude dobrá?
orime
vojak85:
17. 03. 2010 [8:39]

Teoreticky určitě mohl, ale prakticky se to dokázat nedá :-)
lup
slovník SK-CZ
12. 03. 2010 [21:06]

Jeseň = podzim
lup
vojak85
12. 03. 2010 [4:19]

Reakcia nemala nič mať osobné, nič v zlom. Len som sa chcel spýtať, či (ne)máš záujem pokračovať v diskusii, ktorú sme začali niekedy na jeseň :-))
Ak áno, nahoď tému, otázky a pokúsim sa vysvetliť na tému môj názor, poprípade historicky doložené doklady.
lup
vojak85
5. 03. 2010 [7:36]

Na jeseň sme tu vášnivo diskutovali. Nebudeme pokračovať?

S pozdravom LuP
lup
Marpefi,
3. 02. 2010 [22:09]

To, čo píšeš je pravda. Samozrejme, že nálezy stavieb miest, chrámov, kostrové pozostatky,... naozaj dokladajú pravdivosť Biblie. Našli sa dokonca písomné dokumenty na hlinených tabuľkách z Mezopotámie, ktoré potvrdzujú Biblické udalosti. Ale ak si prečítaš Bibliu, zistíš, že mnoho príbehov, udalostí nie je o kráľoch, ale o obyčajných, bežných ľuďoch. A v takom prípade sa veľmi ťažko dá zistiť archeologickými nálezmi pravdivosť príbehu.
Marpefi
pár citací
28. 01. 2010 [23:11]

Závažná jsou slova snad nejvýznačnějšího současného archeologa Palestiny dr. Nelsona Gluecka: "Mohu kategoricky prohlásit, že zatím není archeologického objevu, který by vyvracel záznamy Bible. Desítky archeologických nálezů potvrzují v jasných konturách nebo v přesných detailech historické líčení Bible." (Nelson Glueck: Rivers in the Desert. New York. Grove 1960, s.31.).

Psychiatr J. T: Fisher řekl: "Kdybyste chtěli shrnout všechny odborné články předních psychologů a psychiatrů na téma "mentální hygiena", kdybyste je dali dohromady, vytřídili a zbavili nadbytečné "slovní omáčky", kdybyste tedy vybrali to podstatné z vědeckého poznání a nechali je stručně vyjádřit nejtalentovanějším básníkům, obdržíte jen nedokonalý a neúplný souhrn Kázání Ježíše Krista na hoře"...
Kirtap
Biblia
15. 10. 2009 [15:33]

Prečítal som skoro všetky príspevky a myslím, že ju asi málokto z prispievajúcich pozná, ako ja, tak som si dovolil pripojiť sa do diskusie...

Bibliu písali ľudia pod vplyvom Božieho Ducha a preto je to "list od Boha pre ľudí", ktorí okrem iného o mnoho storočí neskôr už nebudú Boha poznať.
Viete že je to jediná kniha ktorá je na tejto Zemi po celé stáročia ako jediná zachovaná takú dlhú dobu? A v nej samotnej je napísané, že "on sám (Boh) ju bude strážiť", aby sa zachovala pre všetky generácie.
Na tejto planéte nie je dôležitejšia kniha ako Biblia! Okrem iného aj preto lebo je to živé Božie slovo od samotného Boha. Živé preto, lebo má schopnosť skrze poznanie vrátiť ľuďom život - večný - nekonečný život o ktorý sme prišli vďaka neposlušnosti našich prastarých rodičov a najvyššieho anjela Luxféria, ktorý sa nám sem (na planétu Zem) nasťahoval a nainfikoval celý tento náš svet infekciou, ktorá nás deformuje do tej miery,že nie sme dnes už schopní rozoznávať čo je dobré a čo zlé.
Ja som ju čítal a dostal som odpovede na množstvo otázok ohľadne života (ale aj smrti), niektoré tu boli položené. Vrátila mi život, zmenila mi život, priniesla mi nepredstaviteľné (dovtedy) poznanie. Študoval som ju dosť dlho s tým, že som si všetko čo som sa z nej dozvedel overoval z iných zdrojov (hlavne čo sa histórie týka) a keby som našiel nezrovnalosti už by som sa od nej odvrátil. Nikdy sa to však nestalo.
Dozvedel som sa z nej napríklad o svetoch vo vesmíre, o predpotopnom svete, ktorému dnešné autá vďačia za benzín (ropu)o tom, že ľudia neboli "zaostalejší" ale naopak múdrejší. Napr. Adam vedel v jeden deň pomenovať desaťtisíce zvieracích druhov, ktoré Boh stvoril! Pri ňom sme so schopnosťou využiť 10% kapacity nášho mozgu (-aj to len géniovia) ako deti v škôlke, ktoré nevedia násobilku.
Dozvedel som sa tam aj také veci prečo sú na svete vojny, prečo zomierame, že prvý ľudia mohli žiť večne, prečo je toľko cirkví na svete, prečo prišiel Ježiš. Ako je možné že vstal z mŕtvych....
V podstate všetky modelové situácie, do ktorý sa človek na tejto zemi môže dostať sú v jej príbehoch zaznamenané a my sa z nich môžeme poučiť...A môže nám pomôcť v živote.

Biblia je pravdivá! Keď ju človek číta ako "list od svojho Otca" bez predpojatia, môže jej porozumieť, veď bola napísaná pre nás všetkých.

A to že ju v histórii často kňazi alebo cirkev zneužili alebo časti z nej ešte neznamená, že je zodpovedná za činy ľudí ona alebo Boh.

Ak máš niekto záujem skús položiť otázku, neviem odpovede na všetky, len na tie, na ktoré Biblia odpovede dáva, ale ak budem poznať odpoveď napíšem.

Prajem pokojný deň.
Kirtap
lup
Vojak85
23. 09. 2009 [21:52]

Po ruke mám knihy Zenona Kosidovského – Čo rozprávali evanjelisti a Kryveľova – Biblia očami vedy. Obe knihy vyšli v časoch totality aj u nás, sú prísne ateistické. Obaja autori ani trocha nespochybňujú existenciu Ježiša ako takého. Ani jeden z nich ani len náznakom nepochybuje o viacerých autoroch kníh Nového zákona. Dokonca tvrdia, že niektoré knihy sú dielom viacerých autorov. Jazykovým rozborom vedci zistili, že päť Pavlových listov cirkvám je dielom jedného človeka (netvrdia, že Pavla), ostatné sa vzájomne líšia jazykom tak, že pochádzajú od rôznych autorov – pozri ďalej. Naviac – existujú evanjelia podľa Petra, Tomáša, Márie a ďalšie, ktoré sú označované za apokryfné a neboli zaradené do kánonu.

Proti autorstvu evanjelií jediným človekom napr.:
1.rodokmeň Ježiša vo dvoch evanjeliách je rozdielny - porovnaj Matúš kap.1 a Lukáš 3-23.
2.zásadné rozdiely napr. v zjavení sa Ježiša apoštolovi Pavlovi – opisuje sa v Novom zákone celkom 3 krát zakaždým inak.
3. objavenie prázdneho hrobu v každom evanjeliu inak: Matúš – kap 28, Marek – 16, Lukáš – 24, Ján -20
Prečo by takúto nepresnosť robil jeden autor? Veď to znižuje hodnovernosť evanjelií.

Kryveľov v 2. kapitole píše, že polovici 2.storočia boli známe 4 evanjelia – spomínajú ich Justinus, Tatianus a okolo r. 180 Ireneus.

Ešte zopár myšlienok z Biblie z r.1985 (citáty vytrhnuté z textu): „Našli sa papyrusy s vyše 80 zlomkami opisov evanjelií z 1. tretiny 2.storočia n.l.“ „Sýrsky preklad častí Nového zákona (nie celého) bol okolo r.200.“ „Najstarší doklad o priradení evanjelia Markovi pochádza z polovice 2.stor.“ Pavlove listy Efezanom, Kolosanom, 2.list Solunčanom, dva listy Timoteovi majú rozdielny slovník od prvých Pavlových listov, čo vedie bádateľov k záveru, že autorom je pravdepodobne niektorí z Pavlových žiakov. Na základe tejto literatúry odmietam autorstvo Nového zákona jediným človekom.

Vyzerá to tak, čo autor, to názor. V takom prípade ďalšia diskusia na tému o autorstve Nového zákona nemá zmysel.
lup
Fajn,
21. 09. 2009 [7:38]

ale o tom si doteraz mlčal. Ale ani novozákonné knihy nie sú dielom jediného človeka. Kto bol tvoj Konstantín? Kedy žil? Z akého prameňa čerpáš, že Konstantín je autorom Nového zákona? Nepamätám sa, že by som sa s takým názorom v literatúre stretol.
lup
pre Vojak85
20. 09. 2009 [21:25]

Čítaš vôbec (nielen) moje príspevky? Prečítaj si ten z 27.8. Takže nielen z Biblie. Kto to bol Konstantín? Bol to pápež, rímsky alebo byzantský cisár? Kedy žil? Odkiaľ čerpáš takéto informácie?
Každý biblista aj kňaz ti povie, že Bibliu nenapísal len jeden človek. Dokonca aj niektoré knihy, napr. Izaijáš, sú dielom viacerých autorov. Zistili to jazykovým rozborom originálneho hebrejského textu.
Pripustime čisto teoreticky, že Bibliu napísal jeden človek - Konstantín. Predpokladajme, že žil na konci 1. storočia nášho letopočtu - to aby zahrnul aj informácie o vznikajúcom kresťanstve. V takom prípade pisateľ musel mať také historické vedomosti, o akých sa nám nesníva. Treba si uvedomiť, že Starý zákon píše napr. o Babylonskej veži. V dobe písania Biblie Konstantínom bol Babylon viacej ako tisíc rokov neexistujúcim mestom, ktoré sa vykopalo až v modernej dobe. Odkiaľ mal znalosti o tomto meste? A takých príkladov opisujúcich v Starom zákone, ktoré sú zhodné s dnešnými historickými poznatkami, by som mohol uviesť viacej. Ale myslím, že tento jeden príklad stačí. Ale ak veríš nejakému nehodnovernému zdroju, prosím, ver si aj naďalej.
lup
Mám odpoved :-)
19. 09. 2009 [20:44]

Prvú vetu som myslel ironicky – preto symbol :-D
Ježiš žil – o tom som presvedčený, nielen ja, ale aj ateistickí historici. Ako som napísal v predchádzajúcich príspevkoch, Ježiša spomína aj Josephus Flavius v diele napísanom asi 30 rokov po Ježišovej smrti. Existujú svedectvá evanjelistov Jána, Matúša a Marka (v Biblii), ktorí boli súčasníkmi Ježiša, osobne ho poznali, spolupracovali s ním, doprevádzali ho, boli svedkami udalostí. Lukáš Ježiša osobne nepoznal. Evanjelisti podávajú osobné svedectvo, ktoré, pripúšťam, môže byť v niektorých pasážach skreslené alebo vymyslené a doplnené neskôr. To však nevylučuje existenciu skutočného Ježiša. Osobné svedectvo aj pri dnešnom súde zaváži. Z tohto pohľadu by súd rozhodol, že skutočne existoval :-D Preto nechápem tvoje pochybovanie o tom, či Ježiš žil.
lup
Vojak85
18. 09. 2009 [7:40]

Máš pravdu :-D

Na to si prišiel sám, alebo ti to niekto povedal?
Máš ďalšiu otázku?
lup
Pre Vojak85
12. 09. 2009 [22:11]

Z tvojej reakcie som pochopil, že v kronike mesta nie je o tebe zmienky a preto neexistuješ a ja komunikujem s virtuálnym človekom :-)) Na začiatku si sa pýtal, či existoval Ježiš, či existujú aj nebiblické písomné informácie. Odpovedal som ti. Aj na otázku prečo nie sú zápisy v kronikách podľa tvojich predstáv alebo ďalšie písomné pramene. O Ježišovi sa nepísalo 3000 pred jeho narodením, ale písali o ňom proroci maximálne niekoľko storočí. Keby si bol ty tak slávny ako Ježiš a nechal svoje meno vysekať do každého kameňa okolo seba, tak by si bol tak pyšný, že tvoji nepriatelia po tvojej smrti by všetky nápisy nechali zlikvidovať a neostala by po tebe ani spomienka. Do debaty s tebou som sa pustil v domnení, že máš záujem dozvedieť sa niečo viac, informácie, s ktorými si sa doteraz nestretol. Teraz mám ale dojem, že o toto záujem nemáš. Pokiaľ bude debata pokračovať z tvojej strany takto aj naďalej, prestanem komunikovať, lebo taká debata nemá význam. S pozdravom lup
lup
Pre Vojak85
11. 09. 2009 [21:34]

V predchádzajúcom príspevku som vysvetľoval, že o Ježišovi písal židovský „historik“ Josephus Flavius vo svojom diele Židovské starožitnosti. Prečo nie je záznam v žiadnej kronike? Koľko kroník sa zachovalo z obdobia spred dvoch tisícročí? Vieme vôbec, či kroniky, tak ako ich poznáme dnes, existovali v tak dávnej minulosti? Uvedom si, že Ježiš za svojho pôsobenia v Izraeli bol pre panovníkov obyčajným človekom. Potom sa nesmieš diviť, že je o Ježišovi minimum písomných zmienok. Pre zaujímavosť : choď na mestský (obecný) úrad a nájdi v kronike mesta nejakú informáciu o sebe, tvojich rodičoch, alebo o významnejších obyvateľoch – napríklad učiteloch,.... Ak nenájdeš v kronike obce žiadnu informáciu o sebe (nehovorím o zápise v matrike alebo evidencii obyvateľstva), tak to znamená, že vlastne neexistuješ?
lup
ešte na doplnenie
27. 08. 2009 [21:29]

Celý príbeh o (Ježišovom) odsúdení, kedy si Ježiša prehadzovali veľrada s Pilátom ako horúci zemiak, je dokázateľne pravdivý. Vyplýva to zo zachovaných rímskych písomných dokladov, kde sa presne vymedzuje rozsah právomocí židovskej veľrady a rímskeho miestodržiteľa – v tomto prípade Piláta.
lup
Pre Vojak85
27. 08. 2009 [21:28]

Existencia Ježiša, ktorého máš na mysli, v pravom vedeckom zmysle dokázaná nie je. Doteraz sa nenašiel jediný nápis alebo iný hmotný dôkaz z predmetného obdobia, ktorý by dokazoval jeho existenciu. A keby sa aj bol našiel. Meno Ježiš bolo v Palestíne na prelome letopočtu bežné, takže by opäť nález nedokazoval existenciu toho „správneho“ Ježiša. Je však dokázaná existencia iných, ktorí v Biblii v súvislosti s Ježišovým príbehom žili – napr. Herodes, Poncius Pilátus,... Ježiša spomína nielen Nový zákon, ale aj Josephus Flavius vo svojom diele Židovské starožitnosti, (ale aj Korán) on osobne sa však s Ježišom nestretol. Samozrejme sa pousmeješ nad konštatovaním, že keď je dokázaná existencia Piláta, neznamená to automaticky aj dôkaz existencia Ježiša. Určite nie. Treba si ale uvedomiť, že Ježiš za svojho života bol obyčajným človekom, aj keď dokázal v tej dobe robiť „divy“. Zachované knihy evanjelií sa začali písať až po zmŕtvychvstaní Ježiša. Či niekto spisoval príbehy o ňom počas Ježišovho života, nik nevie. Jednoducho sa žiadne nedochovali. Aj najzarytejší historici protikrasťansky ladený, sú presvedčený o existencii novozákonného Ježiša – opäť ale bez dôkazov. To však nedokazuje, že Ježíš nikdy nežil. Predsa ani v dnešnej dobe nezaznamenávajú napríklad kroniky obcí informáciu o bežných občanoch. Na záver: neprítomnosť dôkazov Ježišovho života neznamená dôkaz jeho neexistencie. Stačí na vysvetlenie ?
orime
vojak85:
26. 08. 2009 [11:14]

Ježíš mimo jiné řekl, abychom ho hledali ve svém srdci. Buď tě jeho učení osloví a můžeš pak na svém konkrétním životě pozorovat, zda jeho učení dokládá jeho existenci, nebo máš jen potřebu o tom polemizovat a o skutečný důkaz, jímž je tvůj život sám, vlastně ani nemáš až tak zájem. No ne?
lup
vojak85
18. 08. 2009 [22:51]

Pokús sa konkretizovať a napíš nejaké lži, ktoré sú v Bibli. A najlepšie, ak budeš aj citovať aj s knihou, číslom kapitoly, veršom, nech sa mi ľahšie hľadá. Rád sa poučím.
Jarda
re:vojak85
29. 07. 2009 [14:21]

absolutní pravda je skutečnost je to realita a nelze ji popsat slovy, tak aby byla přesná. Dám příklad: řekněme že vidíš nějaký barák a budeš někomu chtít popsat jak vypadá někomu kdo ho nikdy neviděl, takže použiješ slova a začneš psát co vidíš, on si to bude číst a bude se to představovat a jeho představa je už iluze a s pravdou nemá moc společnýho. Chci říct, že pravda je to co vnímáme aniž bychom si o tom cokoliv mysleli.
lup
na doplnenie
26. 03. 2009 [14:01]

Prečítal som všetky príspevky. Najviacej ma prekvapili príspevky typu „Biblia je plná lží“, „Biblia je propagandou“, „Biblia je rozprávka“ a pod., a pritom autori takýchto príspevkov Bibliu nečítali. V každom prípade treba rozlíšiť pri každom náboženstve: 1.texty, z ktorých vychádza náboženstvo – Biblia, Korán,.. 2.historické pozadie spísania textov 3.spoločenstvo vyznávajúcich náboženstvo – v kresťanstve to je cirkev – to sú nielen kňazi, ale predovšetkým množstvo vyznávajúcich ľudí. Takto je to v každom náboženstve. 4.duchovenstvo – vodcovia cirkvi, ktorí „vyrábajú“ bod 5 5.vierouka, ktorú robia predstavitelia spoločenstva – to sú dogmy, právo, vysvetľovanie náboženských textov, mravouka,... Medzi tými piatimi bodmi treba rozlišovať a nepliesť Bibliu so zneužívaním postavenia cirkvi – útočiť na Bibliu kvôli prešľapom cirkevných funkcionárov v stredoveku – to je smiešne. To je to isté, ako keby niekto odsudzoval autora nejakej historickej knihy za to, že tisíc rokov po jej napísaní, knihu niekto zneužil na svoje mocenské chúťky. Tí, ktorí Bibliu nečítali, budú asi prekvapení, keď im napoviem, že v Biblii je opísaných množstvo udalostí zo života Izraelského ľudu. Mnoho udalostí sa archeológiou potvrdilo ako historicky pravdivé, iné doteraz nie. Takže Biblia nie je vôbec len nejaká kniha o božích príkazoch, zákazoch, plochej Zemi, nebi, pekle,...To sa utvorilo až o mnoho storočí neskôr kresťanskými cirkevnými predstaviteľmi. Pritom Biblia je základom židovského a kresťanského náboženstva. Bibliu si skúste prečítať – je dostupná aj na internete v elektronickej podobe. Okrem toho, ako písal Galandel, nájdete v nej dosť opisov, ktoré sa dajú vysvetliť prítomnosťou vyspelej techniky. Hádam stačí na doplnenie diskusie.
prdoch
knižní úspěch
10. 03. 2009 [20:28]

Bible je jako fantasy literatura velmi dobrá. Ale myslim, že její skalní fanoušci by se měli trošku krotit a nebrat to tolik vážně.
Grush
2 Galandel
5. 03. 2009 [21:21]

Těší mě žes napsal svůj příspěvek; lidem kteří jedním dechem tvrdí že Bibli nečetli ale ví že je k ničemu, jsem měl také chuť toho Ezechiela otlouct o hlavu, třeba by se jim aspoň trošku rozbřesklo :-) Jeho svěděctví je naprosto ohromující... V jakém smyslu? Ten prostý člověk nepochybně viděl něco reálného, ovšem zbla nechápal smysl co to doopravdy je. Tak popisoval to, co viděly jeho oči a přiřazoval to k pojmům, které mu to připomínalo. Myslím že každý, kdo se zajímá o mimozemské návštěvy zde, by měl aspoň tuhle část Bible dobře znát :-)
Galandel
Bible
31. 01. 2009 [10:22]

Bible rozhodně není snůška blábolů a nesmyslů. Nevěřím v církev a už vůbec ne v tu která zde má nejsilnější zastoupení, ale rozhodně nemůžu souhlasit s názorem, že Bible je blábol. Bible je soubor knih a kdo je přesně napsal se dodnes pořádně neví a těžko se to kdy zjistí.A Starý zákon těžko mohli napsat učedníci Ježíše z Nazaretu , když žili více jak 1000 let později. Bohužel ale dnešní Bible neodpovídá zcela originálu. Vlivem překladů a přepisování během věků docházelo k různým úpravám, které možná i v některých případech byly vedeny dobrými úmysly, ale mnohdy šlo spíše o mocenské upevňování vlivu „církve svaté“ a tedy odstraňování toho co se nehodilo do krámu. Další problém nastával s překlady a přepisy kdy se do Knihy knih dostalo spousta balastu, protože mnohému překladatelé či opisovači vůbec nerozuměli a tak do textu vkládali to co považovali za správné a mnohdy i značně účelově. Například pojem „syn člověka“ nemá nic společného s původním textem. Do Bible ho dodala až anonymní ruka etiopského opisovače.Podobně je to s pojmy „vyvolený“ či „spravedlivý národ“ Nejvíce se odstraňovaly texty v průběhu 4. století a to nejvíce texty, které byly neúplné či měly mezery a nebo jím prostě nikdo nerozuměl. Naštěstí ale nebyly zcela zničeny. Například Henochovy knihy. Tehdejší zapisovači nechápali jejich význam. Nedokázali si vysvětlit jak mohl Henoch podnikat výlety do nebe na „koni s ohnivou hřívou“, jak mohl navštívit „Nejvyššího „ sedícího za křišťálovou zdí oblečeného do svítícího a třpytivého oděvu, vést rozhovory s anděly či být u „soudu“ s padlými anděly. Těžko mohli chápat astronomické pokyny, Henochovy popisy pohybu hvězd, nebeských ohnivých vozů, které burácely a páchly či existenci měst na obloze. Původně byla i odstraněna informace, že Země je hrouda zavěšená samotná na ničem apod. Byla to přece blbost když se vědělo, že Země je placka a je středem vesmíru. Podobné zážitky jako Henoch měl i biblický prorok Ezechiel a byli i další. V Bibli jsou poznatky o fungování lidského těla, jsou zde informace o dávných událostech, které se postupem věků podařilo ověřit. Bible se zmiňuje o potopě světa, která podle všeho skutečně nastala, protože o potopě se píše i ve staroindických a staročínských textech atd. Jen pochopitelně není pravda, že by jí přežil jen Noe s rodinou. Ale stejně jako Noe i jiní „povolaní“ na jiných částech světa o ní byli předem informováni. Jde o to kým a proč ? Ale jsou tu i zmínky o technických přístrojích i když tím, že nikdo nechápal jak to může vlastně fungovat je to popsáno způsobem v té době lidem vlastním. Archa úmluvy, když se k ní přiblížil nepovolaný vyšlehl z ní bílý oheň za zvuku bouře a dotyčného usmrtil. Když na jedné univerzitě nedávno Archu přesně podle popisu sestrojili i když jen zmenšenou verzi získali samonabíjecí kondenzátor s napětím 700V. Specialista z NASA Josef F. Blumrich díky poznatkům a velmi přesným popisům Ezechiela sestrojil létající stroj a nechal si části tohoto vesmírného plavidla patentovat. Vida k čemu všemu se nehodí blábol starý více jak 2500 let. Bible se zmiňuje o Bohu jako o Stvořiteli všeho, ale jak rozeznat kdo je tím pravým Bohem a kdo se za Boha vydával a nebo spíše kdo byl Bohem či spíše kdo byli oni Bohové kteří tak byli neprávem obyvateli této země v dávných dobách nazýváni a proč. Bohužel materiálů z kterých by se dalo čerpat už moc není, protože v minulosti se fanatičtí křesťané částečně zcela pochopitelně postarali o zničení velkého množství knih a důkazného materiálu z dávnověku. Vše se jim ale naštěstí zničit nepodařilo.
Makyna
=
22. 01. 2009 [21:41]

Ano,cítím přesně to,co píše CHajimun.Tatínek mi umřel na rakovinu plic.Když umřel,tak jsem spílala bohu,proč si ho tak brzy vzal.A to umřel vcelku bez bolestí.Nyní pracuji krátce na onkologii a vidím tu bolest a utrpení,když lidé umírají.Ne vždy to tak je,ale většinou.A tak už neříkám bohu,proč mi ho bral,ale děkuji,že si ho vzal tak brzy a v klidu,že tolik netrpěl.Věřím,že člověk je vyslyšen,protože jsem se moc modlila, prosila jsem za tatínka,aby netrpěl tolik,až přijde jeho hodina.V určitých situacích člověk zjistí,že mu nezbylo nic víc,než víra.
chajimun
Ja
22. 01. 2009 [21:16]

Ja bibli nikdy necet a ani nechci protoze knizky nerad ctu.Ale v boha verim celi svuj zivot,par krat sem mu nekdy rek takovich chtel vulganich slov kdyz bylo neco spatneho a daval sem vinu jemu.Ale pak sem pochopil ze slo jen o malickosti a kdyz potom budu v extremnich situacich tak verim ze on mi pomuze:::Kdyz verite v Boha no Veri ve vas.:DD jj
Makyna
=
8. 12. 2008 [19:25]

Bible je pro lidi jakousi pomocnou berlou,aby věděli,jak se mají chovat nejen k sobě,ale i ke všemu ostatnímu.Ale záleží jen na lidech samotných,jak bibli porozumí a zda-li jsou ochotni věci v ní pochopit a říditi se podle těchto návodů a přikázání.To už je na lidech samotných,jak s biblí a jejím obsahem naloží.
Věra
Bible
2. 12. 2008 [22:58]

Bible má svůj vlastní význam a ne náhodou byla sepsaná.Co se stalo během času ,myslím úpravy tj věc jiná. Písmo černé na bílém papíře vypovídá, že v každé knize tedy i v bibli je pravda i nepravda.Přesto bible je živá kniha, protože vypovídá o živém Bohu.
rapuch
bible
20. 04. 2008 [5:52]

bible je jako každá kniha je vní pravda i lež jen na nás záleží čemu chceme věřit protože každá kniha má svůj základ na který se nabaluje pravda nebo lež je jen na nás čemu chceme věřut jestli informace v dané knize je to či ono pro nekoho je to pravda a pro druhého je to lež to lide už řeší hodně dlouho a řešit budu
lipom
re verone
8. 04. 2008 [12:44]

bible není od boha .Bibli sepsali lidé. Následovníci Krista. nebyli to apoštolové, protože ti ani psát zřejmě neuměli, ale jejich následovníci, kteří čerpali z jejich ússtních vyprávění
Veronee
Kdo ji sepsal ???
7. 04. 2008 [19:48]

Ahojky prosím Vás, potřebovala bych od Vás poradit. Kdo sepsal Bibli ... moc děkuji přeji krásný den
Nogare
Křesťani
26. 02. 2008 [12:52]

Já sem věřící křesťan.Čet sem tady názor že neni zadneho jineho nabozenstvi než Křesťanství ktere by spachalo tolik spatneho.To teda je a ty křesťani, kteří to špatné udělali sice četli bibli ale vůbec jí nepochopili
Hero Superjen
......
27. 01. 2008 [10:45]

...islám je podle mě mnohem horší.. Je to větší vymejvárna mozku a jestli doteďkonc neuďál dost zla, tak v budoucnu určitě udělá..
Anup
Propaganda
24. 01. 2008 [21:37]

Bible je pouhou zidokrestanskou propagandou. A to sakra vydarenou. Bohuzel v dnesni dobe uz krestanstvi nelze svrhnout. Neni zadneho jineho nabozenstvi ktere by spachalo tolik spatneho.
Hero Superjen
....
10. 01. 2008 [19:25]

Btw, máte tady vo tom na těhlech stránkách docela dobrej film.. Menuje se to nějak "Gaistzeit" nebo tak...
Hero Superjen
>¨<
10. 01. 2008 [19:22]

Bible je snůška naprostejch nereálnejch nesmyslů a blábolů...
Leela
Re
18. 11. 2007 [21:57]

Bůh je láska, Bůh je vzduch... A Bůh je jen jeden!
iv
at zije cenzura
19. 10. 2007 [6:05]

Bible je dobra kniha ve spatnem provedeni.Vzdyt jim trvalo pres trista let nez tu prvni dali do kupy a pak ji dalsi stovky let upravovali takze nam tu zustalo smutne oklestene torzo.Bohuzel Bible zastrtasuje misto ukazuje cestu ke svetlo.Jen samotne slovo hrich co Jezis nikdy nepouzil,stejne jako vykoupeni a zatraceni.A ze Jezis zemrel za nase hrichy,tomu rikam do nebe volajici drzost.Po pravde ani neverim,ze ma znovu prijit na Zem,proc? Vzdyt by mu bylo jen ublizeno,jediny co me trochu uklidnuje,ze na krizi nezemrel a zil pak mnoho dalsich let.Je zajimave,ze ty veci co byly z bible vyskrtnuty sou ty nejkrasnejsi.Ja osobne verim v milujiciho Boha nez toho kterym mi vyhrozuje bible. Jen si sami predstavte za mate napsat knuhu kterouse budou ridit tisice lidi,jak by vypadala.Rozhodne by to nebylo a osviceni lidi ale o moci a kontrole tech lidi!!! Doporucuji knihy Temne Papazstvi od Peter de Rosa a Sylvia Browne Mysteries of Jesus.
alanduras
bible a vše kolem ni
14. 10. 2007 [17:33]

V bibli nejsou žádné lži lidé co ji psali žili v jiné době a proto se jim to zdálo jako zázrak ale věčina věcích je pravda...pokud budete věřit a budete si pevně stát za vírou může vám bejt všechno jedno protože po smrti na vás čeká věčí odměna než si myslíte...Stačí pouze věřit a budete spaseni a k tomu nám napomáhá bible pokud někdo věří v dábla je blázen dáblovi je jedno co děláte pro něj,stejně vás potrestá.V bibli je popsán starý a nový zákon je v ní popsáno nesčetně zázraků a proroků je to jedna z těch nejlepších knich pro ty co hledají cestu,já ji našel skuste ji najít i vy pomocí bible...
Michi
re:
16. 08. 2007 [23:27]

Je videt, ze ten kdo bibli napsal, vedel presne, co tim zpusobil. Vsichni mame pravdu, jen nikdo nechce ochopit, ze bible neni tak krasna, jak ji sposta lidi popisuje. Bible se musi cist s ocima otevrenyma a ne ve fanatismu, proste jako nejaky pribeh. To, ze satan nikomu neublizil je pekna blbost, spousty lidi ublizuje v jeho jmenu, stejne je to i s bohem, spousta lidi ublizuje ve jmenu boha. Proste si nevyberem. Tato "valka" uz trva po tisice let a bude trvat dokud lidi zijou. Dulezite je verit v sam sebe a zbytek uz je hracka.
Andy
re:
16. 08. 2007 [22:08]

Říci o Bibli,že je plná lží je pro mě názor člověka který nepochopil nebo nezkoumal její obsah.Jak je tam psáno "dobrý člověk vynáší z pokladu svého srdce dobré věci a zlý zas zlé."Bible je jen pomůcka která může být použita ke konání dobra nebo taky zla.Je to jako když máte kladivo v ruce.Někdo ho použije aby zatloukl hřebík a někdo aby dal druhému ránu mezi oči
markca11
ta vaše pravda
16. 08. 2007 [20:35]

Křestˇanstí jejich bible je plná lží jen se podívejte do dějin kolik lidí bylo vyhnáno či dokonce kvůli tomu zabito jen proto že měli jinou víru. Víru která uznávala všechny stejně a né na 1 místě muže a žena měla být dílo zla i když na vaření a na hrátky byla dobrá co? A jak si můžete být tak jistý že on zrovna je ten pravej když tato víra znikla až v 15 či 16 století ? markca11@centrum.cz to je můj e-meil jestli se semnou chcete o tom někdo dohadovat PS:Radši bych dala ruku satanovi než tomu vašemu falešnýmu bohu i když satana ste si vymysleli taky ale asponˇ nikomu neublížil !!
markca11
satanistická bible
16. 08. 2007 [20:18]

Tedˇzáleží na tom jakou myslíte v 1 je pravda a v 2 sou jen samé lži tedˇ myslí něco takové jako křestˇanské bláboly
Michi
re:
26. 07. 2007 [20:45]

bible je plna lzi, ale jak jsem jiz rekla, spousty lidi ji potrebuji, nebot potrebuji neco takoveho k zivotu, bez bible nedokazou zit. Staci jen ukazat na americany. Chodi kazdou nedeli do kostela, modli se, chodi ke zpovedi a jak to u nich chodi od pondelka do soboty? Strili se na ulicich - ve jmenu Boha, vykradaji banky, zabijeji lidi, tyraji zvirata - pry maji v sobe satana a toho museli zlikvidovat. Staci se podivat na Busche, na to co dela a kolik lidi ma na svedomi, mezi nimi jsou i deti a ne malo a to chodi jako hodny chlapecek kazdou nedeli do kostela se pomodlit, to aby mu Buh odpustil. No fajn, je toho jeste spousta a to nejen v americe, bohuzel se to dostava i k nam do evropy. Pro mne neni dulezite chodit do kostela a cist bible a modlit se. Zasadne se nemodlim, mluvim s Bohem sama, takze nepotrebuji do kostela chodit, mam totiz svuj vlastni kostel - u mne v srdci. Bibli nepotrebuji, protoze ja uz davno tu pravdu o bohu znam a neco o desateru prikazani o tom nebyla nikdy rec, Buh nikdy nic takoveho nerekl. Ale jak jsem jiz rekla, kazdy dostal do vinku svobodu rozhodovani a nazoru, takze at si kazdy mysli co chce. Ahojky
Kačka
je krásná
22. 07. 2007 [12:36]

Už jsem tady něco málo napsala.Ale nedá mi to nenapsat znova... Tak hlavně chci říct to, co Vám řekne i každý kněz-Bible není od Boha!!!Evangelia napsali lidé.Lidé,pokud tedy mluvíme o Novém zákonu, kteří znali Ježíše ...Takže Bible je dar od lidí.A ano, je to dar.Bible je popisována jako KNIHA KNIH a to je pravda. Přiznám se, že mnoho z ní nechápu.Vždy, když si nevím rady, mluvím o tom se svým knězem.Kdo říká, že ji chápe, nemůže mluvit snad ani pravdu.Je v ní toho mnoho ukryto. Všichni, kdo se o Bibli zajímají ví, že je to moudrá kniha.Ale je i zdrojem výzkumů.Rozšifrovat různé odkazy a místa dávají zabrat...Zároveň v ní při každém čtení člověk najde mnoho nového! Ovšem můj starý příspěvěk platí.Bible vznikla na sněmu, kde se rozhodovalo, jaká evangelia v ní budou.Ale to jí nebere na vážnosti.Jen možná některá evangelia tam měla být také a nejsou, časem byla zapomenuta. Ale jak už tady někdo napsal, možná na ně nebyla tenkrát doba.Ovšem teď přichází, a proto se o nich-těch evangeliích, jako je například Jidášovo-začíná mluvit. Bibli plně nechápe nikdo.Jsem si jistá, že nikdo, ani ten, kdo ji neustále studuje, neřekne-Já Bibli znám. Bible je moudrá, Bible je tajemná,Bible je plná pravd,Bible je krásná!!!
Michi
re;Bombastic
14. 07. 2007 [8:38]

Nazdarek! Ja uz ani nevim, kolik bibli jsem cetla, s kolika lidma jsem si o jejich bohu povidala, ale reknu ti jedno, v kazde bibli - vire - nabozenstvi je neco dobreho, ale ta vetsina je jen zneuzivani, jak v evangelicke, tak v katolicke, tak u jehovu, tak u mormonu, tak u ramadanu. Jedina vira, ktera je podle mne nejlepsi je budhismus, protoze tam se vlastne naucis uctu k sobe samemu a naucis se ovladat svoji mysl a telo. Jinak k tomu Bohu, ja mu tak nerikam, tohle jmeno se mi pro nej nelibi a jemu je to jedno, jak ho kdo nazyva, tak s nim si povidam kazdy den, smejeme se spolu, obcas mu vynadam za to, ze se neco stalo a nevim proc se to stalo, tak mi pak vysvetli proc. Vis je moc fajn. Na zacatku, kdyz jsem zjistila, ze si s nim mohu povidat, tak jsem mela spousty otazek, hloupych otazek, na spousty mi odpovedel, ale na par mi take rekl, ze mi odpovedet nemuze, protoze bych odpoved nepochopila a nemam na ni ani "narok", dneska uz se s nim bavim o jinych vecech. Vim, ze si ted o mne myslis, ze jsem cvok, ale ja sama vim, ze nejsem. Vsechno co ti tady pisu je pravda. Nemusim byt mnich nebo papez abych si mohla promluvit s bohem.Tak zatim
bombastic.1
Michi
13. 07. 2007 [22:20]

Tak ty je znáš,myslím bible,vždyť ani nevíš kolik jich je.Přečti si po sobě co jsi napsala.Odkud znáš Boha.Já jsem sním na mejdanu nebyljá ho znám z bible,Odkud ty?O Kristu se toho ví tak málo pokud vynecháme ty pohádky tak vůbec nic.Taky ho známe pouze z (jak říkáš pohádkové Bible)jinak jsou to samé dohady doměnky a prognosy. První zmínka o Kristu je dochována roku 67 a to prostřednictvím jeho bratra Judy.Totiž bible je zrcadlo víry a víra hladového nasytí a žíznivého napojí.Je jedno jakýho si vyberete boha.Jo a u člověka který neví kam patří tak o důvěru ani neusiluji byla by to zbytečná energie.
Michi
re:bombastic
11. 07. 2007 [23:58]

promin, ale ja ty bible znam, a mam svuj nazor u ktereho zustanu. Znam Boha a vim, ze bible z velke casti od nej nepochazi. Jsou tam veci, ktere si cirkev otocila pro sve vlasti dobro a s Bohem to nema nic spolecneho. A Jezis? Mohla bych ti o nem toho spousty napsat, ale to by bylo na knizku. A navic nemas duveru. Hezky vecer.
bombastic.1
Bible - pohádka.
11. 07. 2007 [22:24]

Člověk žasne nad názorem na knihu jako je bible.Víte kdo o knize moudra řekl že je pohádka tak ji buďto vůbec nečetl nebo ji vůbec nepochopil....a Bůch řka,odpust a nebude ti toto zapomenuto neboť je lépe jísti suchý chléb v pokoji než-li plný dům hovad ve sváru.Co je třeba na této myšlence pohádkového.Lidi tady čtou bible různých církví korány ale nerozumí smyslu,nechápou důvod.Je to jako když jdete tmou a narážíte do věcí,zakopáváte a přitom držíte baterku v ruce.Když budete brát bibli jako učebnici je to nmaják který svítí na cestu životem.Na druhou stranu pokud ji použijete jako nástroj moci je to strašná zbraň ale to je na další úvahy.Píšete o Ježíši.Ale co tak si dát otázky.Proč zemřel?Kdo to vůbec byl?Proč a vztal zmrtví?Co jehon zázraky,mají nějaký smysl? Poslední večeře,nechybí tam něco? Kdo ví ať odpoví.Jsem na vás zvěda......................
Andy
re:
5. 07. 2007 [23:48]

Vcelku se domnívám.Že to co zde řešíte není dílo Boží ale Satanovo.Je psáno,"že celý svět leží v moci toho ničemného".A podle toho to tu také vypadá.A někteří kněží měly k Satanovy často blíže než lidé nevěřící.I církeve jsou nástrojem Satanovým takže tam máte mnoho spoluvěrců.Ale stále nad tím vším je Bůh který to řídí.V dnešní době vychází najevo jak velmi pozměnily bibly a jaká je skutečná pravda.A v tom vydím dílo Boží.Akorát po té co jsem si přečetla díky vašemu odkazu něco ze Satanské bible si nejsem jistá jestli je lidstvo na tom lépe než dřív.Což by bylo smutné.
Studeňák
Názor
5. 07. 2007 [19:27]

Podle mě je bible jen souhrn lží, které vymysleli kněží jen pro svůj vlastní prospěch. Tak třeba 7 hříchů a prodávání odpustků. Proč je smilismus prvotní hřích když bez sexu by ani spořádaní kněží neexistovali. Bůh a Ďábel jsou dvě vymyšlené pohádkové bytosti Církev říkala lidem co mají dělat a ďáblem je štrašila. Přitom Ďábel se nikdy nemohl k ničemu vyjádřit. Podle mě je skutečná pravda v Satanské bibli podle které se řídí půlka světa většina z nich to ale neví že se podle ní řídí. Kdyžby se podle ní řídili třeba arabové věřte že by žádný války kvůli náboženství a jinejm jejich ... nebyli.
Andy
re:Kačka
29. 06. 2007 [22:29]

Souhlasím s tebou, ale myslím,že církev pro to měla dobré důvody.A že to nebylo jen kvůli tomu aby zachovali patriarchát.Všechny gnostická evangelia ukazují totiž na mystiku.Které se křestanství snažilo zbavit ze strachu kam by to vedlo.Lidstvo v té době nebylo na takové urovni jako dnes a určitě by toho zneužilo a buhví jak by pak vypadala naše budoucnost.Vydím v tom vedení boží když se tato evangelia jako by náhodou objevila po druhé světové válce navíc se říká,že podruhé světové válce se začly rodit indigové děti.Mám pocit,že to vše má nějaký hlůbší smysl.
Kačka
Sněm
29. 06. 2007 [10:04]

Tak já nevím, jestli je Bible pravdivá, ovšem něco mi říká, že když se sejde sněm mužů v čele s císařem, který je křesťan jen naoko, tak budou vybírat jen evangelia, která se jim hodí.Proto(i když jsem věřící a dost často vedu debaty se svým farářem a jsou dost bouřlivé), bych věřila i teorii, že Máří Magdaléna byla manželkou Ježíše. Tedy chci říct, že Bible je asi založena na pravdě, ale jsou zamlčena důležitá fakta a evangelia jsou vybrána tak, aby vyhovovala patriarchalnímu myšlení té doby a na dlouho-tedy nejmíň dva tisíce let-byl svět veden muži.
Michi
re:
28. 06. 2007 [20:27]

Na kazde pohadce je neco pravdy.
Marie-Anna Majerová
BiBLE
28. 06. 2007 [14:54]

Podle mě je Bible přepsaná tak že kdo ví jestli je pravda co se v ní píše ale myslím že většina je pravdivá.
Michi
?!?!?!
9. 06. 2007 [13:52]

Bible je ,jak ja rikam, kniha pohadek nejen pro dospele. Nechapat spatne. Cetla jsem vicero bibli - krestanskou, evangelickou, mormonskou, koran jsem si nechala vysvetlit, satanskou jsem take mela v rukach. Krome te satanske, jsou vsechny do jiste miry pravdive. V kazde jsem nasla neco, co se mi nelibilo, znam Boha a vim jaky je. Bible nepochazi primo od nej, napsali ji lide a jak je znamo lide toho spoustu zmeni, jen aby meli nejaky zisk, nejen financni. Ja jsem treba proti tomu, aby knezim byl zakazan sex. Vzdyt jsou to take jen lide - chlapy a pak se vsichni divi, ze znasilnuji a zneuzivaji deti. Je toho spousta, co se mi nelibi, na jinou stranku jsou lide, hlavne v americe, kteri bibli potrebuji, potrebuji cirkev, protoze jinak nedokazi v nic verit, takhle maji aspon nejaky ukryt - kostel, kde se mohou schovat a pevne v to veri a obcas se tam stavaji zazraky, ne proto, ze to je kostel a cirkev, ale to udelala ta vira v neco od tech lidi, kteri se v to jiste modlili a pak se to stalo. Ve skutecnosti by mel kazdy v neco verit, pomaha to na ceste zivotem.
Miroslava Kowalcze
vyslvětlení
6. 05. 2007 [19:53]

Člověk může být věřící, aniž by knihu knih četl. Já jsem ji nečetla celou, protože kniha knih je velice složitá a potřebuje se číst důkladně, některé kapitoly mi nedávají příliš smysl, proto jsem ji ještě pořádně nepřečetla od začátku až do konce. Jsem věřící, nevím, jestli je to Bůh, ale pokaždé když jsem se za něco pomodlila, a modlím se každý večer, tak se mi to splnilo.Jednou se mi něco přihodilo a já se na čas přestala modlit, trošku jsem zanevřela a začalo se mi nedařit. Staly se nějaké situace, které mě přivedly opět k silné víře a já se opět modlím, a prosím a mě se to vše plní. Takže mě někdo poslouchá a jsem ráda, že na mě nezanevřel a je se mnou v duchu stále. O tom jak se zminujete o rodičích týrajících své děti. Právě proto jsem bibli nepřečetla celou. Je mnoho myšlenek, které mi nedokáže bible vysvětlit, co se týče dobra a zla. Je to smutné ale rodiče by měli ctít své děti a naopak, a bylo by nádherné, kdyby se tohle nikdy nestalo. Řekla bych, že bible je zajímavá, ale má své nedostatky. Věřme si čemu chceme, všichni. Já mám ráda dobro a snažím se kolem sebe šířit dobrou náladu a rozveselit lidi. Snad jsem to trošku vysvětlila.
bombastic.1
Názor
2. 05. 2007 [0:38]

Co je to bible?Bible je kniha života.Pokud se budeme jí řídit na konci života zjistíme že jsme prožili sice život chudý ale slušný.Jak někdo může přečíst bibli letmo a věřit?Bible i desatero je už překonáno.4-Cti otce svého i matku svou.......... a co obráceně.Rodiče můžou beztrestně odložit dítě,nebo ho psychicky i fyzicky týrat,pálit cigaretami atd.Je to někde v desateru?Nebo Bůh nebyl vševědoucí a nevěděl že budou takoví to zrůdy. Tak jak je to s tím desaterem Božího přikázání.Chci rozumět a nerozumím.Proč dobro zmírá a zloba zůstává?Boží zkouška proč když za nás umřel na kříži.Věřím ale žiji.Dokáže někdo tak jasné srozumitelné a jednoduché věci vysvětlit?Přeji hezký den
Miroslava Kowalcze
nooo
27. 04. 2007 [13:08]

Bibli jsem četla letmo, jsem sice věřící a měla bych ji znát na zpaměť, nicméně časem, až budu starší, tak si ji přečtu celičkou. Myslím si, že některé věci nebyly sepsány do bible, jak už jste se zmiňovali o šifře mistra leonarda, atd., určitě je někde schováno spoustu svitků, které mohl napsat Ježíš vlastní rukou, ty jsou ale tak dokonale schovány, že je asi sotva někdo najde. No věřím, že lidé by se měli mít rádi a odpouštět těm, kteří jim ublížili, to je celá podstata. Učit se ze svých chyb, a pokoušet je nedělat. Věřím na posmrtný život a na reinkarnaci, takže si myslím, že každý člověk nmůže napravit své chyby, a když to nestihne v tomto životě, tak na to má další a další, dokud v tom posledním neudělá ani jednu chybu a bude osvícen. Je to má teorie a snad se nepletu. Možná to tak je, možná si jen něco nalhávám, abych byla klidnější. protože s těmi dušemi, nejde mi do hlavy to, že na světě denně zemře a narodí se tolik lidí. To by v tom nebi či kde bylo hodně nabyto. takže někam ty duše musí jít a kam jinam, nežli do jiného života? Otázka je, jestli je reinkarnace, tak jestli se může duše vrátit na zem do lidského těla nebo i do zvířecího?
apofis
nepravdivost bible
26. 04. 2007 [20:33]

Bible je slozena ze stareho a noveho zakona ty jsou rozdeleny na knihy ale je zvlastni ze zneni puvodnich spisu je zcela jine nez je v bibli take je zvlasni ze tyto spisy byly sepsana podle toho jak je vypraveli otcove svym synum a tim znacne ztraceji na verohodnosti takze je zrejme ze 70% je pravda a 30% si domyslel vypravec.Take jsou zvlastni podobnosti mezi koránem a bibli .Bohové sestupovaly z nebe v letajicich strojich neni to zvlastni?? tesim se na vase komentare a kritiku piste bud na e-mail d.rezny@seznam.cz nebo na icq 451 616 589
orime
Jde-li o srozumitelnost Bible
12. 03. 2007 [20:59]

... nechápu, co je komu nesrozumitelného na jednoduchém desateru Božích přikázání a dodatku Ježíšově - miluj bližního svého, jako sebe sama? O tom je celá Bible. Kdo nechce rozumět, nerozumí...
Jarda
Jarda
6. 01. 2007 [9:22]

podle mýho názoru je na bibli 45% pravdy. Líbí se mi že přeje lidem lásku a mír ;ale nebe a peklo; není nebe v bibli náhodou egoistický? Navěky si lenošit. Nebo peklo věčné utrpení jen proto že jsme špatně pochopili realitu a udělali jsme blbost?
Tilion
Víra
6. 11. 2006 [17:47]

Ježíš to myslel dobře, církev to potom pozměnila jak se jí to hodilo nebo podle toho, co už stihli zapomenout. To je jako s tou tichou poštou. Na jednom konci se řekne nějaké slovo a na druhém vyleze něco podobného zvukem, ale úplně jiného významem. Jo a já jsem wiccan.
tyna
Víra
19. 07. 2006 [21:39]

Byl položen dotaz zda je bible napsána podle pravdy a zda- li se podle ní řídím. Myslím si, že není napsána podle pravdy a tudíž se podle ní neřídím. Co mě k tomu vede? Sama jsem bibli přečela cca přd 10 lety a to jak Starý zákon a tak Nový zákon a Genesis. Mezi tím jsem studovala i jiné duchovní nauky např. mentalismus, budhismus za- zen. A můj pohled na tohle věčné téma se začal dozrávat a postupně měnit. Četla jsem rovněž úryvky spisů staré gnostické školy, které publikuje na internetu Mgr.Jan Kozák, čímž byly moje pochybnosti o pravosti bible dovršeny. Neboť to, co je v nich psáno se shoduje jak s mentalismem tak s budhismem a dle toho se myslím pozná pravé učení o postatě světa a možnosti vlastní spásy. Víte mě bylo pořád divné: tolik bylo budhů, ale žádný z nich nezemřel násilnou smrtí, tak proč Ježiš ano? Co to znamená třetí den vstal z mrtvých? Je to vůbec možné? Jak to, že tři králové nalezli cestu k němu, když byl Ježiš ještě dítě a tudíš neznámý pro většinu lidí? Když řada jeho součastníků, včetně dějepisců o něm mlčí? Jak to, že evangelila byla napsána cca 60 let po jeho smrti jeho učedníky, kteří neuměli psát ani číst?Bylo mnoho otázek, které jsem si kladla a pochopila jsem, že jsem věřila v nesprávného boha a jeho proroka. Někdo by mohl namítnout, že prostě mě byl mentalismus a budhismus prostě bližší a já mu to nebudu vyvracet. Mohu Vám ,ale říci, že gnostické spisy a učení, (které napodoboval ve svých dílech žid Hippolitus a přispůsoboval je tehdejšímu náboženskému ovzduší a politice), vysvětlují mnohé z těch otázek, které jsem si kladla, a děje se mi zdají více pravděpodobné, než to, co popisuje bible. Ahoj Tyna
David
Text bible
19. 06. 2006 [19:31]

Nevím, zda víš, že to, co dnes nazýváme Biblí je kanonický soubor biblických textů, které byly poprvé sjednoceny v africké poušti v období církevních otců a schváleny církevním synodem. Různé křesťanské církve mají doslova jinou bibli, záleží, které texty uznávají... Takže co je to Bible?
majkl bi
bible
4. 06. 2006 [10:58]

mily admine,ja si myslim,ze bible je napsana pro lidi s mentalnim chapanim te doby.je napsana tudiz pro lidi 2000 let stare.ale jelikoz lidi byli v te dobe dost hamizni a nizci tak dost pravd vypustili.ale neni spatna,myslim.jen tam chybi ta nejdulezitejsi vec.reinkarnace.zkratka cirkev nechtela pripustit lidem,aby pochopili a taky hlavne se bali s odlivem penez-myslim tim odpustky apod.ale jezisove vyroky se daji pouzit.jen clovek musi chapat jejich pravy smysl.nastesti lidi jej nechapali,a tak jej ponechali pro pristi generace.tak lusti ;-)
Anki
Historie
25. 05. 2006 [11:55]

A teda hlavně je otázka, jak to ve skutečkosti bylo.. a jestli si to ti velební pánové neupravili k "obrazu svému" !!!
ewzen
bible
14. 04. 2006 [20:56]

Bible je khiha mnoha zpusoby prepsana a z toho vypliva otazka-co se psalo v tom originale.