Diskusní fórum

- Zdraví a výživa -

Vegetariánství
Stravujete se výhradně jako vegetariáni? Co vám to přináší, existují nějaké zápory?

Vydáno:   28. 03. 2006 [16:52]

Přečetlo:  2994 čtenářů
Autor (vložil): Admin



Vojteska
maso..
18. 06. 2012 [12:24]

Souhlasím s objavovatelem, maso je maso. Je to potravní řetězec, to je to samé, jako kdybychom zvířatům měli za zlé, že jedí jiná zvířata. Nesouhlasím s tím, aby zvíře trpělo, ale jesliže žije normální život někde na slušné farmě, tak ta smrt jeho je rychlá, není týráno. Také se věnuji posilování a neumím si představit, že by mi zelenina dodala sílu! Když jsem byla nemocná, nejedla jsem maso a zeslábla jsem a zhubla natolik, že jsem neuzvedla nic..ale lidé jsou různí a každý tak, jak chce žít..
Jaguárka
zajimave
27. 07. 2009 [13:02]

Já osobně jsem už 6 let semi-vegetarián.(jím pouze bílé maso-kuřata, ryby, mořské tvory atd.)a cítím se naprosto zdravě. Mně chutná maso a klidně bych ho mohla přestat jíst, ale proč? Souhlasím se všemi vegetariány světa, jatka a pokusy na zvířatech nenávidím! A kdykoliv příjde třeba kus vepřového do kontaktu se zeleninou už to nejím....doma mně taky berou jako blázna a myslí si že jenom blázním že sem teenager. Ale to není pravda, copak jsem mohla být v 7 letech teenager??? Vegetariáni, to je možná nová světová elita...mám pocit že nás, i vás je víc a víc. Doufám že jednou tyhle kruté vraždy zastavíme!!!!!!!
objavovatel
Jaroslavi
9. 04. 2009 [11:36]

Ja viem akou cestou sa vacsina masa dostane na stol ale stym nespravime nic. Existuju aj biofarmy ale to je ina tema... Viem co mas na mysli
Jaroslav
objavovateli
9. 04. 2009 [2:07]

neber to jako odsuzování, to nechci, jde o něco jiného, jde žít bez násilí způsobovaného slabším - v tomto případě zvířatům, vegetariánská strava je absolutně dostačující, ale už jsem to tu napsal mnohokrát, nekoukej na maso jako na maso, ale na to co to opravdu je a jakou cestu si prošlo, než se ti dostalo na talíř....
objavovatel
maso...
8. 04. 2009 [23:05]

ale preco by som mal byt odsudeny za to ze sa stravujem uplne normalne ako iny ludia? Co doteraz ludia zili iba na vegeterianstve? V praveku jedli ludia iba maso, to az teraz je taka "moda" nejest maso. Ja nikoho neodsudzujem, aj moj dobry spoluziak je vegetarian... Ale ja si jednoducho neviem predstavit jest iba zeleninu a ovocie. Metabolizmus je naladeny tak ze potrebuje zivocisne tuky a bielkoviny a to nikto nezmeni....mozno tak po 10 generaciach vegeterianov. Ja viem ze niektore zvierata ziju len preto aby zomreli, ale je to tak, stym vegetariani nic nespravia. Mam rad maso ale nie zasa nejake mastne kobasy, tlacenky... to nieje pre mna. Ale dobry rezen, gulas, salama...to si dam
Jaroslav
Pro objavovatele
7. 04. 2009 [8:39]

Promiň - ale pro mne jsi názorný příklad toho proti čemu bojuji, toho co nazývám když to povím slušně lidskou hloupostí, že máš ztvrdlé srdce a neznáš slitování prohlasuješ s pýchou, chceš mít svaly a nevíš nic o utrpení, je to náročné.....moc náročné skousnout takové to myšlenkové postupy...je to marné apelovat na lidský cit, marné, marné a marné...
objavovatel
MASOZRAVEC!
5. 04. 2009 [22:44]

Maso jem, jedol som a jest aj BUDEM! Neviem preco by som mal byt vegetarian. Venujem sa totizto kulturistike a odkial naberiem energiu a bielkoviny? Nebodaj z travy a zeleniny? To asi tazko. Jasne ze aj zeleninu treba, treba jest vsetko. Z kazdeho si telo berie to co nevyhnutne potrebuje. Ja som len strasne zvedavy na tych vegetarianov, veganov a fruktorianov ako dopadnu na stare kolena. A ako budu zit ich potomkovia. Nedokonale vyvinuty a stale len u doktorov... Viem ako sa vyrabaju niektore masove vyrobky, ale z tym nenarobim nic. Nezomrem kvoli tomu od hladu.
Makyna
Pro Orime
1. 04. 2009 [16:38]

Máš pravdu.Kontaminované mateřské mléko.Stačí aby matka kouřila,či požívala nevhodné léky a dítě to přijímá od ní.Bohužel,ale pořád lepší,než konzumace chemických sušených mlék.Někdy to samozřejmě je nezbytné,pokud matka mléko nemá,nbo nemůže z důvodu vpáčených bradavek kojit.No,já mám pocit že v této zemi je kontaminované již vše,nějakýmzpůsobem.Můžemepěstovat zeleninudoma,jakotodělám já,ale kyselé deště se postarají,aby se zplodiny dostaly zkrátka všude.Jediné co mě těší je,že nepoužívám na zahradu pesticidy.
orime
Rolnro,
1. 04. 2009 [15:15]

souhlasím s tebou. Navíc - ještě stále necítíš žádnou změnu, co jsi přestal jíst maso? Makyno: jde o zatěžování imunitního systému. Pokud není nucen se potýkat se zátěží, kterou našemu tělu způsobuje konzumace masa, snadno zvládne nápor virů - toť má vlastní zkušenost. Možná namítneš - a co kojenci, ti přece maso nejí. Nejí, ale pijí kontaminované mateřské mléko svých matek, které maso konzumují.
Makyna
=Rolnro
7. 03. 2009 [13:28]

Apeluji na tvůj názor.Já s tebou souhlasím,co se týče těch vakcín.Jelikož jsem dá se říci z oboru,tak je to opravdu jak píšeš.Někdo vymyslí vakcínu na chřipku.Všichni si jí nechají aplikovat,ale už neví,že v té vakcíně je prevence na tři druhy virů.Myslí si,jak jsou chráněni.Možná ano,pokud mají štěstí a není ve vzduchu jiných padesát virů chřipky,na kterou ale oni očkovaní nejsou.Nikdo nemůže vědět,jaké viry chřipek se jaký rok projeví.Těch nejznámějších druhů je nejméně sto.Samozřejmě mezi sebou mutují.Je to jen pro náš dobrý pocit,ale většinou skutek utek.Něco jiného je to u nemocí klasických dětských.Zarděnky,příušnice,atd.To způsobuje jen jeden vir,nebo bakterie,záleží o jakou nemoc se jedná.Pak ta vakcína je 100% účinná.Ale myslím,že ty potvory bakterie a viry to umí po čase obejít.Třeba na černý kašel se očkuje už dávno a přesto se znovu objevil.Tyto potvůrky se opravdu začínají adaptovat a navzájem mezi sebou mutovat.Ale myslím,že to má za následek i příroda.Nejspíš to tak má být.
rolnro
...
3. 03. 2009 [20:17]

mě teda maso nikdy nechutnalo a když jsem viděl jatka, řakl sjem si, proč se přemáhám to jíst ? není na tom nic kladného, má to jen zápory. ještě teda musím trošku ten jídelníček propracovat,a le žádný problémy mi to nedělá. není to teda moc dlouho co maso nejím.... ale necítím žádnou změnu, jen tu, že se nenutím jíst tu hrůzu. A s tím testováním na zvířatech, já myslím, že byla chyba hned ze začátku něco takovýho dělat. mylím že dětí a lidí neumíralo tolik aby se muselo dojít k takovýmu testování. navíc si myslím, že teď jak se všichni naočkovali, nezbylo těm malím potvůrkám co nás zabíjí nic, než aby se na to adaptovali. Já bych řekl že teď jsou skoro den ode dne hrůznější a nebezpečnější. Porpstě si myslím že nemoci a umírání v jejich následku tu bylo, je a bude a nějaký léky v tom nezabrání. aspoň ne na moc dlouho. prostě kdo má umřít umře a lék to nezmění. Je to jen můj názor, a vím že s ním na 100% ani jeden člověk na světě nesouhlasí, ale já ho asi nezměním
Grush
2 Jaroslav
9. 01. 2009 [21:18]

Ano, souhlas... i když tak nějak nesouhlasím s názory lidí kteří se zřekli masa, není to v žádném případě důvod abych na ně hleděl s despektem (což také doufám nedělám). Také nesouhlasím s leckterými metodami využívání a používání zvířat v nelítostném soukolí současného světa. Ale jsem ze staré školy a lidé jsou mi prostě nadřazeni zvířatům, bo říkám na rovinu - raději vidět umírat v bolestech sto zvířat než jedno dítě... Takže jsem se toliko nenápadně pokusil upozornit na nebezpečí generalizování názorů a postojů. Doufám, že postupem doby zásluhou humanizace či duchovní osvěty i tahle otázka dojde ke správnému řešení... :-)
Jaroslav
Grushi
10. 12. 2008 [21:57]

Ano nesmíme být tak radikální, aby to poznamenalo lidstvo, s tím souhlasím, ale myslím si, že bychom se měli snažit udělat maximum pro zastavení utrpení kohokoli jak je to jen možné a nepovažovali jsem živé tvory jako věci, já nejsem vědec a nevím jaké má dnes věda prostředky, ale údajně už je schopna pracovat v laboratorních podmínkách bez pokusných zvířat, uznávám, že zvířatům vděčíme za mnoho důležitých léku, ale myslím si, že je nejvyšší čas přemýšlet o každém našem činu a zejména když jde o něčí život, toto je úkol pro hodnoty celé společnosti, závislý na etických a morálních hodnotách všech, je to velmi marný a dlouhý boj.
Grush
2 Jaroslav
10. 12. 2008 [18:08]

Nevím co je na lécích a léčebných metodách za slovíčkaření. Na kom se chirurgové učí operovat živé tkáně? Na lidech? Stěží. A tak je třeba křičet: to je zvrhlost! Ale pak jsou křiklouni rádi, když jim takový "mučitel" operuje slepáka, kyčel nebo srdce, že jo? A co na názory ochránců zabíjení zvířátek řeknou diabetici? Odkudpak se zatím získává inzulín? Také trojkombinaci jsem připomněl proto, neb bez ní by tu leckteří z nás nebyli - to vše je prostá a fakty jasně doložitelná statistika, žádné slovíčkaření. Za to že jsme přežili (a leckteří přežíváme), vděčíme právě utrpení zvířátek. Buďme rádi, že naši předkové neměli (ve většině) podobně radikální názory jako někteří z nás a dovolili za tuto cenu vyvinout způsoby kterak lidi zachovat při životě. Co se týče Vámi zmiňované kosmetiky, příp. konzumace, je věc druhá; pokud jste si všiml, mluvím o jiné oblasti. Mimochodem, i ta farmaka mají svoje oběti, takže Vás třeba potěší že ani zde není tématika černobílá :-)
Jaroslav
Pro Grushe
6. 12. 2008 [23:04]

Prosím tě, to je samé slovíčkaření, jednotlivec přeci nemůže ovlivnit a vědět vše, to se musí celá společnost včetně vědců a lékařů změnit, tak aby byla etická a humání, my jako jednotlivci děláme maximum, odmítáme utrpení zvířat a snažíme se ze všech sil nemít na rukou krev, nic na světě ale není černobílé a nikdo z nás není dokonalý, to jakou dostane miminko po narození injekci to mimino přeci neovlivní, já jsem proto, aby se tento problém řešil na opravdu vědecké úrovni, ale zvířata trpí kvůli kosmetice, prášku na praní, šampónu a já nevím čemu všemu ještě a rádoby inteligence s nimy zachází hůře než s věcma, oni ignorují, že to jsou živí tvorové a to není lidské ani vědecké, ale zvrhlé a nelidské, a jestli, že jsme schopni takové absence soucitu, ani veškeré léky nám na tomto světě nepomohou.
Grush
2lubica
6. 12. 2008 [21:37]

Kdeco je testované na zvířatech, ale to je jiná písnička. Mimochodem - dostala jste po narození injekci, takzvanou "trojkombinaci" abyste neumřela během pár dní třeba na záškrt? Tak tu imunizaci za vás taky odskákaly zvířátka... atd.
Makyna
Pro všechny zde
3. 12. 2008 [10:04]

Přečtěte si můj odkaz na stránce jíst,nebo nejíst maso.
lubica
Treba nasluchat telu
19. 08. 2008 [20:20]

Spravne, treba nasluchat svojmu telu.... Uz 5 rokov som uplna vegetarianka a pocas tychto piatich rokov som nemala ani len nadchu, vsetko mi povedalo moje telo - pocas vegetarianskej stravy som nedostalo ani tu najmensiu chorobu, a to ani pocas chripkovych epidemii, hoci prichadzam denne do kontaktu so stovkami ludi. takze vobec nemusim uzivat lieky, ktores su testovane na zvieratach. Tie farmaceuticke aj kozmeticke testy na zvieratach ma velmi mrzia.
Věra
AAA
16. 08. 2008 [15:01]

Vegetariánství má jednu nevýhodu je jen jednostraně zaměřené a to co je vyhraněné je pochybné. Měli bychom naslouchat svému tělu a dát mu co potřebuje, jinak vzniká nerovnováha.
Grush
Dobře, a teď dotaz
12. 06. 2008 [20:48]

pro lidi co odmítají jíst zvířecí mrtvolky: odmítáte také používat léky, které byly testovány na zvířatech?
orime
Evangelium Esejským...
21. 03. 2008 [14:38]

...doporučuji k přečtení - tam je všechno krásně řečeno a vysvětleno Tím Nejpovolanějším.
Saimik
jaj
3. 01. 2008 [21:21]

Clovek pry udajne za zivot sni tolik masa jako je na 6 slonech...uz jen toto by melo kazdeho trknout.Popravde me to jeste netrklo.Snazim se masem neprejidat a kdyz mam moznost tak dat si jidlo bez masa (napr:Smazenej syr (mnam)) ale byt absolutnim vegetarianem bych asi byt nemoh.Ale prece jen predstava ze za zivot zabiju 6 slonu nebo v prepoctu asi 50 krav mi taky moc neprospiiivaaaa.
janipoly
pro mrtvoložrouty:
20. 12. 2007 [14:26]

Dotaz jestli si myslíme, že když nebudeme jíst vůbec maso, že se tím sníží počet zabitých zvířat mi připadá dost hloupý. Samozřejmě že ano! Když není poptávka, není ani nabídka. A je to na každém jedinci.Co se týče těla - že si řekne vždy na co má chuť, to ještě neznamená, že to, na co má chuť mu dá něco, co potřebuje. Co když má někdo chuť na cigaretu? A vůbec nechápu výrok "já s tím sice nesouhlasím, ale není zbytí". No to je pěkná blbost. To je jako :"mně se ten svetr sice nelíbí, ale koupím si ho"..Takhle přece nikdo nejedná!
Jarda
RE:
10. 03. 2007 [8:56]

v africe už ten problém vyřešili alespoň některé kmeny. Jednoduše se zvířeti omluví a vysvětlí mu proč ho musí zabít.
Fisch
Názor
13. 01. 2007 [22:53]

Myslíte si, že když nebudete jíst vůbec maso, že to sníží snad počet zabitých zvířat? Tělo si vždy řekne na co má chuť. Zvířata se zabíjela vždycky a čím je na světě více lidí tím se jich bude více zabíjet. Já s tím sice nesouhlasím, ale není zbytí. Zvířata se chovají ve velkém množství jenom aby se člověk pořádně nacpal !!!
Veronika
Fabiana
3. 11. 2006 [16:27]

Tobě není hůř proto že nejíš maso, tobě je hůř protože nevíš jak se jako vege. stravovat.Jestli jsi akorát vynechala maso, takže ted jíš jen přílohy s omáčkou tak se nediv!!!!
Fabiána
oo
24. 07. 2006 [22:09]

mě nikdy moc maso nechutnalo,a tak jsem se rozhodla že budu vegetarián..maso už nejím dost dlouho ale neprospívá mi to...čím dál tím víc hubnu a potom jenom stačí abych malinko upadla a hned mám něco zlomené..to se mi nedávno taky stalo..jo a **** je muj strejda takže ten ví:))
Juk-juk
Vegetariánství v praxi
23. 06. 2006 [15:37]

Ideální by bylo jíst pouze ovoce, tedy plody, obsahující semena. Tyto plody rostlina odevzdává svému okolí bez toho, aby tím utrpěla nějakou újmu. Sem tedy nepatří květák, ředkvičky, kedlubny apod. Realita je ale taková, že ne každý má zahrádku (můj případ), a je nucen potraviny pouze nakupovat. A když přijdete do obchodu, tak zjistíte, že tam není skoro vůbec žádný výběr - jablka, nektarinky a možná nějaké blůmy. To není k životu. Nakonec tedy vezmete zavděk cokoliv, co během svého života "nevrtělo ocasem", tedy i kedlubnou. Druhá stránka věci je finanční. Zaměstnavatel je ochoten přispívat pouze na teplé polední jídlo a jen v jím vybraných podnicích. Stravovat se na vlastní pěst by znamenalo neúměrně ruinovat rodinný rozpočet, takže se přizpůsobíte. Z běžných jídel maso vystrkáte na okraj talíře, vezmete domů psovi nebo darujete kolegovi. Každopádně to, co sníte, již nějakým způsobem s masem přišlo do kontaktu. Co s tím naděláte? Žijeme ve společnosti, kde byla konzumace masa prezentována jako znak toho blahobytu, ke kterému bychom měli směrovat. Vše kolem je orientováno "masově". Koutky v marketech s ořechy a ovesnými vločkami to moc nezachraňují. Devět let vegetím, jak se jen dá. V rodině jsem za to žádný potlesk nesklidil (údajně jde o můj zbytečný výmysl), přesto toho nehodlám nechat. K vegetariánství se snažím přistupovat realisticky. Něco jde uskutečňovat naplno, něco kompromisně, takový je život.
Veronika
tobbias
15. 06. 2006 [11:01]

Je vidět že jsi nepochopil princip veg.Pro člověka je přirozené jíst rostliny.Doporučuji přečíst www.vegetarian.cz nebo www.ohz.cz
tobbias
priroda
11. 05. 2006 [12:20]

hmmm... ja som neni vegetarian a ani by som nim nikdy nedokazal byt. to ako sa zvierata zabijaju vo velkochovoch neviem, moze to byt brutalne, nehadam sa, ale tak viac by ma bolelo keby to zabijali a nevyuzilo sa to. no ale o tom som nechcel. chcel som len vediet preco vacsina vegetarianov ma postoj proti zabijaniu zvierat. ved to co jedia je tiez priroda, mozno urcena ku konzumacii, ale je to zive. nenapadlo vas ze aj rastliny mozu nieco citit? to teraz nemyslim posmesne, pretoze som cital o roznych pokusoch na emocie rastlin.
Veronika
000
2. 05. 2006 [12:00]

Já jsem vegetariánkou přes 3 roky.Už od mala jsem nesnášela maso, takže to pro mě nebyl problém.Cítím se daleko lépe, přešly mě všechny nemoci kterými jsem trpěla.Na jídlo bez krutosti se dal i můj přítel.U pozornuji vegetariány aby si dali pozor na syřidlo v sýrech.Vyrábí se totiž ze žaludků narozených telátek.
Skunkless
:)
5. 04. 2006 [18:10]

Jsem vegetariankou osm let a prinasi mi to tezko popsatelny pocit - nepodporuji krute zachazeni se zviraty. Vetsina z lidi, jez jedi maso, by nikdy nedokazala zachazet s nimi zpusobem, jaky je ve velkochovech bezny. Tito lide se vsak spokoji s tim, ze o podobnych vecech nepremysleji a chovaji se, jako by neexistovaly. Nejsem slepa a ani nechci nic podobneho predstirat, krute zachazeni se zviraty se mi prici a proto jsem se rozhodla jej dale nepodporovat. Nikdy jsem nebyla typicky masozravec, takze 'prestat' pro me nebyl zadny problem, stacilo mi si uvedomit, ze tim podporuji neco, s cim zasadne nesouhlasim. Ten pocit, ze se neucastnim (ani neprimo, jako vetsina lidi) tyrani a zabijeni zvirat, predci uspokojeni chutovych bunek - nehlede na to, ze me chutnaji jine veci a tak nijak netrpim, jim lahudky (a maso k tomu jednoduse nepotrebuji). Zapory najdeme asi na vsem. Pro cloveka, ktery nahle prestanej jist maso a pritom nema tuseni, jake slozky si ma jinym zpusobem doplnovat, muze by vegetarianske stravovani vylozene nezdrave, muze napachat ruzne skody a pak tvrdit, ze nejist maso neni zdrave. Proto je treba PREMYSLET, tak jako u vseho, co delame a zjistit si, jak vhodne doplnit svou stravu o slozky, jez dale necerpame z masa. Vegetarianstvi neni jen stravovacim navykem, pro mne a nejspis vetsinu vegetarianu, je to zivotni postoj - snazim se chovat setne k prirode jako celku, lidi nevyjimaje. Jsem rada, ze nejsem chodicim hrbitovem a je mi lehko nejen v zaludku, ale i u srdce. Skunkless