Vaše příběhy

Nevysvětlitelné jevy

Může za to urna? - (komentáře)

vladimír
pro Dana P.
3. 06. 2012 20:35

Keltové opravdu přinášeli svým "božstvům" lidské oběti, a to - oproti jiným národům té doby - v nesrovnatelné míře. V tomto se mohli srovnávat snad jen se starými Asyřany nebo mnohem později s Aztéky. Jinak preferovali ukládání pozůstatků v tzv. pohřebních komorách - to se týkalo ale význačných náčelníků, válečníků apod. Nad nimi často byly nahromaděné mohyly, což je dnes zpochybňováno. V těch tzv. mohylách se prý nic nenašlo a jsou prý jen výsledkem starověké těžební činnosti - těžko říci, spíše tomuto "vysvětlení" nevěřím.
Dana P.
vladimíre
3. 06. 2012 10:00

bylo to na Viasat History v dokumentu "Odkaz Keltů". Možná tyhle zvyklosti nezachovávali všichni, však byli po Evropě hodně roztroušení. Tam nebyla žádná zmínka o lidských obětinách
vladimír
pro Dana P.
2. 06. 2012 20:19

Teď vidím, že mám v komentáři nějaké pravopisné chyby, rovněž chyby v interpunkci. Před odesláním jsem ten komentář prostě zapomněl nezkontrolovat.
vladimír
pro Dana P.
2. 06. 2012 20:08

Ona to tak není úplně zažitá konvence, alespoň ne v rámci evropského prostoru (ani mnohde jinde). Zde byl vždy zažitý standart spíše pohřbívání do země. Předtím ale Slované, Germáni, Keltové a další své mrtvé zpravidla zpopelňovali. Slované umísťovali popel z mrtvých na odlehlá místa, a to většinou za vodním tokem, který považovali za jistou ochranu, kterou je pro, jisté bytosti, prostě obtížné překonat. To, že Keltové umisťovali schránky s popelem zesnulých pod podlahu svých příbytků, tak to je pro mě trochu novinka (ještě na to kouknu na netu), ale proč ne. Keltové byli, jak známo, také příznivci ohňových a krvavých lidských obětí (mnohdy hromadných), při nichž se uvolňovala obrovská energie ze strachu a agonie takto zabíjených. Tím také živili své "bohy", resp. démony, kteří neměli následně zapotřebí se zmocnit těch, už zmiňovaných, pozůstatků jejich příbuzných - třeba pod tou podlahou. Démoni byli energie, z lidských a zvířecích obětí (a z ní plynoucí síly), doslova přesycení a nemuseli se napojovat na pozůstatky a čerpat ji tak jiným (složitějším způsobem). Stejně tak činili např. Aztékové (to jsme ale drobátko jinde). Ti každým dnem objetovali desítky, stovky a v čase různých válek i tisíce zajatců, čímž své "bohy" - démony doslova překrmovali. V Oceánii zas bylo běžné tělo protivníka prostě zkonzumovat - sežrat... Dnes se mylně uvádí, že tím chtěl vítěz zejména získat sílu protivníka. To je pouze částečná pravda. Kanibalismus se v těchto oblastech často stával nutností z hlediska pouhého přežití, také se jednalo o ponížení poraženého kmene, rovněž tam šlo o tu již zmiňovanou sílu. Hlavním důvodem byla ale víra v to, že se sežraný protivník už nemůže vrátit a svého vraha a jeho rodinu pronásledovat, mstít se. Teď jsem se trochu rozepsal. Každopádně si myslím, že existují entity, které se krmí energií a pokud nejsou nakrmeny (jak tomu bylo kdysi), tak mají tendenci se vázat třeba na pozůstatky a nasytit se jinak. Z lidského strachu, z energie těch, kteří jsou nějak oslabeni a mohou jim podlehnout.
Dana P.
To, že ukládáme
2. 06. 2012 1:04

mrtvé do hrobu a to i v urně, je naše zažitá konvence.Prostě děláme to, co všichni zvykli konat před námi. A není ani dnes neobvyklé, že lidé mají urny léta doma a nic se neděje. Dnes jsem sledovala pořad o Keltech (v Galicii) a tam bylo řečeno, že své mrtvé zpopelňovali a nádoby s jejich popelem ukládali pod podlahu svého domu. Bylo to pro ně normální. Indiáni mrtvé ukládali na vysoké stromy a vlastně je dali k dispozici živlům a ptákům a duchové je nechodili strašit. To, co se děje u kamaráda doma a s ním je hodně divné, možná to nakonec s babičkou nemá souvislost, kdoví. Třeba opravdu jen prožívá svůj osud... A ty paranormální jevy? To nevím, nemám vysvětlení. Rozhodně budu zvědavá jak se situace vyvine dál.
vladimír
pro Axy
1. 06. 2012 20:37

Nechápu proč známý vyloženě nechce urnu donést na příslušný pražský hřbitov a dohlédnout na její uložení + sám vyřídit administrativní záležitosti. To radši řeší formou telefonátů a plné moci dotyčnému, který tam místo něj zamíří. Opravdu mi to tedy není jasné. Změna k lepšímu ale nastat jistě může, a to bez ohledu na to, kdo toto realizuje.
vladimír
pro ostatní
1. 06. 2012 20:32

AKTUALIZACI k příběhu, kterou jsem zde už teď zveřejnil v rámci komentáře, tak tu jsem posléze vložil i jako nový příběh. V autentickém znění jako byl dnešní komentář. To aby se s ní mohlo seznámit co možná nejvíce návštěvníků těchto stránek. Momentálně čeká na schválení administrátorem webu. Takže, případné komentáře k ní nepiště zde, ale až po jejím uveřejnění v rubrice "Nejnovější příběhy", děkuji.
vladimír
pro garias
1. 06. 2012 20:27

Už jsem OPAKOVANĚ zmínil, že zdaleka nejde jen o neúspěch a choroby, se kterými se dříve nepotýkal. To by s urnou asi nespojoval. Jde o nepříjemné jevy v jeho bytě - kroky, pocit zalehnutí a následný ubýtek energie, pocit nárazů chladu nebo jevy zvané "poltergeist. Ty nemoci a problémy s nimi prostě spojil, vidí tam nějakou souvislost. Mohou s urnou souviset, ale také nemusejí. Už se NEBUDU OPAKOVAT, garias.
Axy
To vladimír
1. 06. 2012 20:25

No, me nepripada nemoudrejsi poslat po cizim cloveku urnu s "babickou" k jejimu ulozeni. Myslim, ze Vas kamarad by se mel aktu ulozeni sam zucastnit. Pokud to za nej udela zcela cizi clovek, myslim, ze se nic k lepsimu nezmeni. To je muj nazor.
vladimír
aktualita k příběhu
1. 06. 2012 19:36

Takže, urna s pozůstatky babičky mého známého bude uložena dne 12.6. tohoto roku. Správce hřbitova už známému volal termín, kdy bude k dispozici ten hrobník. Urnu jede předat a na vše dohlédnout jeden z mých zaměstnanců, já - bohužel - většinou nestíhám. Moje firma se pochopitelně zabývá docela jiným oborem podnikání nežli je asistence při ukládání schránek s pozůstatky, to jen podotýkám. Tady se jedná jen o laskavost pro kamaráda, který se - opravdu nevím proč - celého aktu nechce zúčastnit. Kamarád nabídl, že člověku, který urnu převeze a všeho ze zúčastní, dá 1000 Kč cash - tedy "na ruku", což není za cca. 2-3 hodiny (včetně cesty MHD) tak málo. Je docela zajímavé, že první z mých oslovených zaměstnanců rozhodně řekl, že s urnou nikam cestovat nebude, tím méně vozem (mohl by samozřejmě jet MHD, ale tu on prostě odmítá). Prostě se ho nepodařilo nijak přesvědčit, s urnou prostě nikam... Ten druhý oslovený jede pochopitelně velice ochotně. Bude jistě zajímavé sledovat následný vývoj ohledně kamarádova života a dění v jeho bytu. Změna (pokud k ní tedy vůbec dojde) se jistě neprojeví ihned. Ty otravné strašidelné a snad i nebezpečné jevy nezažívá ve svém bytě zdaleka každý den. Pokud se týká smůly a zdravotních komplikací, tak ty mohou odeznít až po delší době (pokud s tím tedy nějakým způsobem souvisejí). "Výsledky" zde pochopitelně zveřejním. Nějaký očistný rituál, který navrhovala Perchta, v tomto případě zřejmě nepřipadá v úvahu. Ono by stačilo zřejmě zavolat nějakého ochotného kněze, který by prostory bytu a sklepa vykropil svěcennou vodou + následné modlitby. Také by se dalo rozházet sůl v každém z rohů jednotlivých místností, to už ale trochu zavání magií a nevím, zda je to úplně žádoucí. Kamarád mě ale nazval "šílencem, který věří na strašidla a démony" - řekl to s humorem. Způsobuje to, dle něj, prostě babička a basta... No, uvidíme.
vladimír
vladimír
1. 06. 2012 16:34

Já se určitě neurazil ani to z mého komentáře navyplývá.
vladimír
pro garias
1. 06. 2012 15:13

On ten kamarád zprvu své nenadálé problémy typu neúspěchy v podnikání nebo zhroucené partnerské vztahy žádné "váze" (jak ty říkáš) ani jejímu obsahu za vinu rozhodně nedával. Současně s tím ale přišlo prudké zhoršení zdravotního stavu, a to v mnoha směrech. A v neposlední řadě ty jevy v jeho bytě typu "poltergeist" nebo zalehnutí atd. Takže ho napadlo, že něco není tak úplně v pořádku. Gariasi, vždy, když na něco reaguješ, přečti si pozorně celý text, nic ve zlém. Samozřejmě, že vše zmíňované, v rámci příběhu, nemusí nutňe s tou urnou souviset.
vladimír
pro Jelitko
31. 05. 2012 18:10

Mělas číst můj příběh pozorněji. Podezření na problémy s urnou je zde od samého počátku, ne až teď. A ta entita se jistě nenalepila na babičku, ale na její pozůstatky. Já osobně sázím na tu entitu, ale může to být i v něčem jiném. Je tam zmíněna závažná autonehoda, neskutečné zdravotní problémy, alergie, problémy v partnerských a obchodních vztazích, což dříve prostě nebylo. Tedy zdaleka nejen stahování peřiny, kroky, noční zalehnutí atd. Někoho by mohlo napadnout, že se zde může jednat např. o kletbu. Nebo to vše může být jen shoda náhod a přirozených okolností s nějakým paranormálním jevem. Ještě, pro ostatní, k té knize, kterou jsem doporučoval. Nechci pochopitelně tvrdit, že ty jevy v kamarádově bytě způsobuje nějaký úpír. Tam šlo o to jen upozornit, že se zlo může vázat i na nepatrné pozůstatky zesnulého a tu knihu jsem zmínil jako zdroj informací.
Jelitko
...
31. 05. 2012 17:34

jo a jeste bych podotkla,me se zjevil deda s babickou v pribehu "DEDA A BABICKA" a ti jsou tam pekne dlouho,deda 42 let a babicka 29 let,takze na dobe nezaleni,je jsem byla v ohrozeni zivota,tak se na me sly podivat.Ale je mozne ze to bezne neni.Takze ta jeho babicka po peti letech taky neni zvlast dlouha doba,ale co ja vim,po roce odchazeji nekam dal,to me zdelili oba moje rodice.
Ale je zajimave proc ten clovek mel tu babicku 5 let ve sklepe a az ted se ozvala.Je asi pravdepodobny ze se na to spis nalepila cizi entita.
Jelitko
ahoj
31. 05. 2012 17:15

my jsme meli urnu tatky i mamky v garazi na ponku a asi za mesic po umrti jsme je pohrbili na hrbitov do naseho hrobu ,kde je babicka a deda,me se ohlasili rodice v dobrem a ty pribehy uz znate.
Podle me opravdu ta urna by mela prijit do zeme,tak souhlasim s tim jak pise Pacey.Je to to nejlepsi co muzeme pro sve pribuzne udelat.Ani by nemela byt urna doma,to neni dobre...
Jeste k tomu pribehu bych podotkla,jestli taky ten dotycny nezdedil neco po te babicce(treba domecek) a tak by se ji urcite dotklo ze si nezaslouzila aby ji dal vnuk do sklepa.
Kdyz se dava urna nebo zemrely do hrobu tak se rika modlitba a to prave ma odpudit ty astralni bytosti.My jsme rodice pohrbili samy(ja a sestra s rodinama) a zadny hrobnik to nedelal.Svagr vykopal jamu a urnu jsme tam ulozili a bylo,ja jsem si poplakala a bylo to...pak jsme jen ohlasili na tom urade u vchodu na hrbitove ze je tam v tom cisle hrobu ta osoba.Nac to komplikovat, a to jsme Brno-mesto.
Pacey
-
30. 05. 2012 23:39

Zdravím, mám podobné zkušenosti, rozhodně by se měla urna důstojně uložit a asi nejlépe do zemi. Osobně si myslím že není dobré, když je urna vystavena ani na hřbitově nad hrobem, ostatky patří do země. Snad to pomůže a třeba se babička přijde rozloučit. Přeji hodně štěstí a dejte vědět jak to dopadlo. :)
vladimír
reakce . část č. 2
30. 05. 2012 19:14

Moji reakci jsem raději rozložil do dvou částí. V případě příliš dlouhého komentáře se zde tento prostě maže a tomu se chci vyhnout. Ale k věci. Všem bych zde doporučil nesmírně zajímavou knihu VAMPIRISMUS V KULTURNÍCH DĚJINÁCH EVROPY (autor Giuseppe Maiello, nakladatelství Lidové noviny 2005). Ta se zabývá jevy zvanými upír, mora apod. Nečerpá ale z lidových bájí, pohádek a povídaček, nýbrž výlučně z kronik, lékařských záznamů, záznamů z exhumací apod., a to v rámci celé Evropy. V této knize je popsáno dokonce i několik případů, kdy zlá entita, která se zmocnila těla zesnulého, škodila i po jeho zpopelnění. Perchta jinak dobře píše, že nestačí pouhé uložení do hrobu, ale je třeba provést i očistný rituál, protože to svinstvo může být rozlezlé už po celém bytě. Kamarád má byt v osobním vlastnictvím v centru Prahy. Bylo by docela zajímavé zjistit, zda něco podobného zažili i obyvatelé jiných bytů tohoto domu. To je ale problém, s tím se totiž nikdo nechlubí, aby nevypadal "divně". Každopádně ty jevy přičítám urně, ať už její obsah využilo cokoliv. Uvidíme po jejím řádném uložení. Kamarád ji mohl už teď odnést správci hřbitova a ten by vše potřebné zařídil. On ale chce, aby byl někdo přítomen aktu samotného uložení. Prý z důvodu, aby např. hrobník nedbalostí nepoškodil náhrobní desku a pak netvrdil, že to tak "už předtím bylo". Docela to chápu, ale ty otravné a zřejmě nebezpečné jevy se tím jen prodlužují. Pokud tedy po tomto vůbec přestanou... Jinak ohledně jednoho docela nepěkného zážitku s urnou jsem už na tomto webu referoval v závěru svého příběhu (nebo spíše kompilace příběhů) "Hrůza z druhé ruky".
vladimír
reakce - část č. 1
30. 05. 2012 18:55

Pokusím se teď vyjádřit ke všem komentářům najednou. Nejprve ale drobná oprava, od smrti známého babičky neuplynulo sedm, ale teprve pět let - včera jsme o všem dlouho do noci telefonicky hovořili - mám volání do všech sítí zdarma, výborná věc :). Já si opravdu nemyslím, jak jsem už zmínil v rámci příběhu, že se jedná o jeho babičku. Ono zdaleka není nejhorší to stahování peřiny, ačkoliv to na psychiku musí působit naprosto otřesně. Jako nesrovnatelně horší bych hodnotil to opakované noční zalehnutí a možná z něj vyplývající totální ztráta energie a chronický únavový syndrom. Dost to tedy připomína jev zvaný Můra nebo Mora. Morou ale bývají ŽIVÍ lidé, jejichž astrál, během jejich spánku, putuje ke konkrétnímu spícímu jedinci a doslova z něj vysává energii. V tomto případě ale cítím souvislost s nepohřbenou urnou, takže typický případ Mory asi ne. Je ale spousta jiných negatvních entit, které tu energii ze živého člověka v plné síle potřebují... Babička by tohle rozhodně nedělala. Ona urna neobsahuje jen popel z lidského těla a dřevěné rakve, ale i drobné zbytky kostí. Ty nelze v průběhu standartní kremace zdaleka zcela zpopelnit, a tak se pak drtí ve speciální drtičce (dříve se to dělal ručně). Na ty se už nežádoucí entita zřejmě vázat může.
sofi
Honza 784512
30. 05. 2012 16:30

Je uplne logicke ,ze sa babka hneva.Ona potrebuje pokoj a klud.Urcite jej neni jedno ze ma pozostatky niekde odlozene v pivnici(ani mne by sa to nepacilo) ako nahle sa daju veci do poriadku bude mat tvoj znamy pokoj a klud.A samozrejme pekne nech poprosi o odpusetie..a aj vysvetlit jej moze preco to neurobil skor aky mal na to dvovod.
Babka bude kludna a spokojna a odite tam kam parti.
Podla mna su tam neni ziadne negatinve bytosti..
Drzim palce!
Houba
...
30. 05. 2012 15:13

A proč vlastně myslíš, že nějaké entity se vážou na ostatky mrtvých?
Popel ze zemřelého člověka má podle mě jenom takový význam, jaký je mu přikládán.
Mohly by to možná být i podvědomé výčitky svědomí.
Honza784512
Sofi
30. 05. 2012 14:56

To je taky mozne.
Musi něco udělat, a ne si nechat stahovat peřinu! :D
Honza784512
xxxxx
30. 05. 2012 14:55

To by mu možna mohlo pomoct http://www.youtube.com/watch?v=hFn62JXmOEQ&feature=youtube_gdata_player já nevím jestli je to pravda, ale pry tyhle frekvence nemají radi negativni bytosti, třeba to odejde... :D A jestli to nefunguje tak si alespon bude myslet, že mu to pomůže a uklidní ho to ;-) jinak kdyby mě 3x za noc něco stáhlo peřinu, tak bych se asi zbláznil... :D ale řekni mu, že mu to neublizi, nevím proc, ale cloveku to fyzicky nic udělat nemůže, maximalne to muže ublížit zvířeti, nebo mu to přinést smůlu, ale jako že by mu to třeba zlomilo ruku, tak to nejde... =) Ale nemůžu to potvrdit...
Souhlasím s Danou P a Perchtou obojí by mohlo pomoci ;-)
sofi
babka sa hneva
30. 05. 2012 14:46

uz je najvyssi cas babku dat kam patri.Ani sa nedivim ze,mu stahuje perinu!!!! postupne ho upozornovala a nic stym neurobil.Musim byt pekne na tvojho znameho vytocena.(tolke roky mat pozostatky babky v pivnici no hruza)
Dana P.
vladimíre
30. 05. 2012 8:27

do doby než urnu uloží do hrobky bych poradila si ji vzít do bytu - k sobě, kde žije sám. Možná by mohl s babičkou i promluvit ve své mysli a poprosit ji za odpuštění...Nechávat ji ve sklepě jako (s odpuštěním) harampádí je hodně nedůstojné
Perchta
Možná, že jenom
30. 05. 2012 8:06

uložení do hrobu nebude stačit. Já být na jeho místě, tak se pojistím i nějakým ochranným rituálem a barák vyčistím. Přece jenom už ho to trápí dlouho a pokud si to na něj troufne i při plným vědomí (stahovat peřinu), tak "síla" té entity zřejmě roste. Já bych neotálela.