Vaše příběhy

- Něčí přítomnost -

Hlasy u křížku
    Nedávno jsem slavila narozeniny; sešla se celá rodina a jak to bývá, povídalo se o všem možném. Byla tu i maminka, tak jsem se jí ptala ještě na nějaké podrobnosti, které jsem popsala v minulém příběhu Kletba."

    Moje děti rády čtou příběhy na Esoterik webu, čtou je i jejich rodiny. Dcera mi pak vyprávěla příběh, který se stal před léty její tchýni; vyprávěla jí ho nedávno, když četla zdejší příběhy.

    Marie pocházela ze statku na Domažlicku. V jejich těsném sousedství bydlela stará, úplně osamělá paní, všichni jí říkali Cecilka a měli ji rádi.. Kdysi měla velkou a šťastnou rodinu se třemi dospívajícími syny a velké hospodářství s mnoha polnostmi. Na konci války pracoval její muž se všemi syny na velkém poli pod lesem. Právě tudy utíkaly rozprášené oddíly SS před postupujícími Američany. Snad z obavy před prozrazením, snad jen z touhy zabíjet všechny čtyři zastřelili. Paní Cecilka se z toho zhroutila, ale život šel dál a celá vesnice se semkla a pomáhala jí jak se dalo... Cecilka nechala na místě masakru své rodiny postavit velký kříž se jmény manžela a všech tří synů.

    Marie s maminkou ji měly rády, staraly se o ni jako o vlastní. Marie v té době jezdila domů jen na víkendy, přes týden studovala v Klatovech, tak ani nevěděla, že Cecilka ulehla. Jednou se zdržela a přijela až večerním vlakem; do vesnice to bylo něco přes kilometr zkratkou kolem křížku a pole, kde se nešťastná událost stala. Rychle se stmívalo, tak pospíchala, aby byla co nejrychleji doma. Když se blížila ke křížku, slyšela jasně a zřetelně čtyři mužské hlasy - jeden hluboký a tři vysoké chlapecké - a poznala i veselý hlas Cecilčin. Myslela, že Cecilka byla jako obvykle dát kytičku a svíčku ke křížku a s někým se setkala, tak přidala do kroku, aby ji dostihla. I na ni několikrát zavolala, ale nikdo se jí neozval. U křížku se rozhlížela, stále slyšela hlasy, ale už jako by se vzdalovaly. Padla na ni divná tíseň a s nejasnou předtuchou šla domů. Maminka už na ni čekala a s pláčem jí řekla, že Cecilka před chvílí zemřela. Bylo to přesně v té době, kdy Marie procházela kolem křížku... Marie vyprávěla, co se jí stalo a všichni se shodli na tom, že se Cecilka konečně setkala se svými drahými, protože hlasy, které Marie slyšela, byly veselé a radostné.

Vydáno:   21. 1. 2015

Přečetlo:  2498 čtenářů
Autor (vložil): xantipa

TIP: Pro zobrazení všech příběhů autora klikněte na jméno



Komentáře k příběhu...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ Jitko,
21. 01. 2015 20:31
xantipa
¤ oprava
21. 01. 2015 20:26
Jelitko
¤ ahoj
21. 01. 2015 20:26
Jelitko
¤ Krásný
21. 01. 2015 19:22
Garfi
¤ Xantipo
21. 01. 2015 19:01
missi