Články

- Zamyšlení -

Magie světla či temnoty?
    Dneska bych přednesl téma, se kterým se setkávám velmi často nejen ve svém okolí, tisku, knihách, ale občas se prohání i mou myslí. Prosím, pokud budete reagovat a já samozřejmě budu rád za každé komentáře, nenechte se ovlivňovat svým přesvědčením a vírou z nějakých brožur či přednášek, ale napište to, co si skutečně myslíte, že je správné a jak to vnímáte vy.

    Jistě každý z vás už slyšel o magii, ať už ve spojitosti s magií bílou, černou, stříbrnou a já nevím jakou ještě. Nějaké podvědomí k tomuto tématu má jistě skoro každý z různých filmů, kde samotné pojetí je skoro vždy vnímáno jako horor a magie používána jako nástroj k ubližování jiným lidem či k jejich ovlivňování. Jak jinak, peníze vynaložené na film se musí vrátit, diváci se rádi bojí a je nutné šokovat je, čím více, tím lépe, říká si jistě nejeden režisér. Až na malé vyjímky je film stejně reálný jako váš děsivý sen. Dalším zdrojem jsou knihy, kde se pravda nemusí vždy nutně pokroucet, ale zde zase narážíte na nepřeberné množství různých titulů a názorů, které vám jistě zaplní mozkovnu k prasknutí, protože zjišťujete, že se mnoho autorů liší svým pohledem, zkušenostmi, poznatky a tvrdí, že sami pravdu nalezli. Poslední možnosti jsou osobní kontakty s lidmi, kteří mají různé prožitky, případně nějaké semináře, které jsou ovlivněny samotným aktérem a tudíž opět ze zúženého zdroje. Nejlepším ukazatelem je podle mne vlastní zkušenost a intuice, ale to bych předbíhal.

    Já však kladu otázku, která je hlavním tématem tohoto článku: Je správné pro člověka, který chce jít a jde cestou světla a pravdy užívat magii? Pomáhá mu magie rozvíjet se na jeho poutí životem, nebo se naopak všechno připisuje na jeho karmický blog špatných postojů a tudíž připsáno v negativních položkách? Buďte si jisti, že zde hovořím o magii, kterou provádíme s nejlepším vědomím pomoci sobě, nebo někomu druhému, nikoli z důvodu někomu ubližovat či ho ovládat.

    Jak se na magii dívá křesťanství? Pokud vím, odsuzují ji, jediná cesta je dle jejich učení to, co se píše v bibli. O magii se v ní buď nepíše vůbec, nebo ve spojitosti se zlem. Když se zeptáte křesťana na toto téma, bude jeho odpověď opakováním citací textu bible, a tudíž jeho osobní názor zůstane potlačen.

    Jak se na to dívá třeba mě osoba blízká? Má učitelka reiki silně odsuzuje magii, není to podle ní cesta světla. Má můj upřímný obdiv, protože ji naplňuje to, co dělá a nemá potřebu hledat jinou cestu. Jak je však známo, každý člověk je jiný a to, co platí u jednoho, nemusí platit u druhého.

    Ovšem, v reiki se užívá síla andělů a archandělů, to je jasné všem, kteří se o to zajímají. Znáte spisovatelku Doreen Virtue? Je snad nejznámější autorkou knih o andělech, archandělech a vílách a sami mi jistě dáte za pravdu, pokud jste nějakou četli, že v každé z nich naleznete magické rituály. Vytvořte si magický stolek, zapalte svíci, nakreslete pentagram a do určitého směru odříkejte formuli. Z mé vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že když jsem se účastnil jistého andělského víkendového semináře, tak hlavním tématem bylo napojení se na anděly strážné a následně nás půvabná lektorka učila ochranné magické rituály pomocí pentagramu a zaříkadel, které se nápadně podobaly Kabale, tedy čistě magickým praktikám. Nic z těchto mých osobních zkušeností nesnižuju, děkuji všem, kteří byli se mnou a dali mi možnost toho všeho se účastnit.

    Co všechno se považuje za magii? Vykládání minulosti a budoucnosti pomocí karet, hracích kostek, magických run, i-ťingu, automatického písma, věštění z kávové sedliny a čar z rukou, numerologie, astrologie, veškeré formy telepatie, přenosu myšlenek a mnoho mnoho dalších podobných technik, dokonce se za formu škodlivé magie považuje i Silvova metoda. Pro ty, kdo ji nezná, jedná se o relaxaci ve snížené mozkové frekvenci za účelem vizualizací osobních přání. Představíte si splněné přání, vidíte je jako skutečné, cítíte je, vnímáte barvy, zvuky a pak může dojít k jejich splnění. Dalo by říci, je to forma meditace.

    Také si pamatuji na známého českého mystika Eduarda Tomáše, který varoval svého přítele, že si má dát pozor na magii, protože se okrajově věnuje telepatii a také v závěru života na to prý doplatil. Jsou to průvodní jevy na duchovní cestě, říká tento mystik, které se objevují na cestě poznání a člověk si jich nemá všímat ani je nijak rozvíjet, jinak jim podlehne a to ho oddálí z pravé cesty poznání.

    Tak tedy ptám se? Jsou všichni ti, kteří se zabývají věštěním budoucnosti na špatné cestě? Pokud pomohou cizímu člověku, který má nějaké problémy vyřešit je třeba radou pomocí tarotu, pak opravdu sešel z cesty, protože používá magii? Ohledně zmíněné reiki, všichni, kteří se tím zabýváte, víte, že se v onom učení hojně využívají symboly, které se naučíte kreslit nejen na člověka, ale i do různých situací v prostoru a čase. V čem se liší kupříkladu reiki symboly od těch runových? Dle mnohých to první je andělské, to druhé magické a tudíž nečisté. Obojí se dá zneužít, jistě, ale obojí má společný jmenovatel, a to pomoc sobě či druhým.

    A co takhle šamanismus? Šamanismus je magie, píše se všude. Mnoho lidí si vybaví šamana, jak křepčí v extázi okolo ohně řádně posilněn nějakou drogou. Jistě, i takhle to může někde probíhat, dnes však existují i čisté cesty bez podpůrných látek, ale to hlavní je někde jinde. Ten, kdo se učí šamanismu, ví, že základ je v pochopení přírody, zvířat, země, živlů a všech bytostí žijících okolo nás a touha žít s nimi v souladu. Když si vytvoříte šamanský kruh z kamenů a uvnitř meditujete za účelem pochopení sebe sama a okolního světa, mnoho lidí váš šoupne do škatulky mág a okultista, tedy nebezpečná osoba.

    Jak už jsem se zmínil v úvodu článku, vnímám techniky, které tady padly, ale i zbrusu nové, s kterými se teprve setkám, jako hodné v prvé řadě pochopit je, a pak se rozhodnout na základě intuice studovat je, nebo nechat být. Tedy nikoli dělení na magické a nemagické, čisté či nečisté. Nejdůležitější je co nás vede učit se a používat nějakou techniku, komu tím chceme pomoci, co je smyslem a s jakým vědomím k tomu přistupujeme. Vždyť když budu držet v ruce ostrý nůž, mnohem snadněji se mi bude krájet, než kdybych třímal v rukou pazourek.


    Tento článek byl napsán pro www.esoterikweb.cz a lze jej volně šířit kdekoli na internetu s uvedením jména autora a aktivního odkazu zdroje společně s touto poznámkou.

Vydáno:   22. 01. 2011

Přečetlo:  1913 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Alcyone



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ TSPP
16. 02. 2011 6:11
daiterr
¤ Komentář
15. 02. 2011 12:16
TSPP
¤ Komentář
15. 02. 2011 11:58
TSPP
¤ magie..
27. 01. 2011 8:23
daiterr
¤ nazdar.
25. 01. 2011 16:45
nobrain
¤ dobry den
25. 01. 2011 15:52
Jelitko
¤ Pro Alenu Novákovou
24. 01. 2011 20:40
Zbyněk P
¤ re Jelitko
24. 01. 2011 18:00
Alena Nováková
¤ Pokračování
24. 01. 2011 17:39
Zbyněk P
¤ Pro všechny
24. 01. 2011 17:26
Zbyněk P
¤ Garias,
23. 01. 2011 20:49
lup
¤ magie
23. 01. 2011 15:30
Jelitko
¤ není to správné
22. 01. 2011 5:48
Alena Nováková
¤ ...
22. 01. 2011 2:18
garias