Články

- Zamyšlení -

Člověk vysoko-horský
    Tento článek neberte jako nějakou novou ultimátní, či konspirační teorii, které bych oddaně, do posledního dechu věřil, stejně jako sekce kam je umístěn se jedná o pouhé zamyšlení (přesto budu své „mini-dílo“ nazývat teorií, protože prostě chci:-)), které nemám v hlavě déle než pár dnů a věřím, že se vám v diskuzi podaří moji „teorii“ rozcupovat na kusy.

    Takže začneme. Většina moderních vědců, se shoduje, že jsme v podstatě „sestoupili“ ze stromů a v krátkém čase se jako králíci „rozmnožili“ po celé planetě. V čem jsme byli o tolik lepší než ostatní druhy, jak to, že jsme dokázali aktivně lovit i predátory, kteří se vyvíjeli miliony let, zatím co náš vývoj trval z dlouhodobého hlediska jen mžiknutí oka?

    Nyní se podívejte na své ruce a nohy a řekněte si, jestli si připadáte jako druh, který většinu života prožije v korunách stromů, pokud jste zdraví jedinci druhu homo sapiens, vaše odpověď by měla znít ne. Je třeba si uvědomit, že mám na mysli moderního člověka, ne člověka zručného, vzpřímeného, nebo jakýkoliv jiný druh, protože tito existovali vzájemně vedle sebe a neexistuje žádný 100%-ní důkaz, že by se některý z hominidů vyvinul z nějakého jiného. Jistě existovali hominidé, kteří preferovali step, jiní džungli, atd., ale co moderní člověk, nejúspěšnější druh, který obsadil celou planetu a žádné zvíře si před ním nemohlo být jisté, i když měl jen holé ruce?

    Moje odpověď je (a že mi to trvalo dostat se konečně k jádru pudla:-)), že jsme druh vysoko-horského hominida, který žil v obrovských výškách, ať už nějakého zaniklého, či existujícího pohoří, kde mohlo panovat odlišné klima než dnes a mohl se zde vyskytovat nějaký druh potravy, ať už rostlinného, nebo živočišného původu. Vysvětlovalo by to spoustu věcí v naší fyziologii, či naše rychlé „dobití“ světa.

    Podívejte se na své nohy, zjistíte, že prsty, nejsou uzpůsobeny k pohybu ve větvích stromů a pro pohyb na rovině, jsou efektivnější jiné systémy pohybu, prsty a celé chodidlo, jsou však ideální, pro pohyb ve strmých, či dokonce kolmých stěnách, kde i na velmi malém chytu zajišťují obrovskou stabilitu. Není náhodou, že lezci na skalních stěnách používají boty, které chrání v podstatě jen před odřeninami, naše nohy jsou totiž pro lezení ideální a není na nich co vylepšovat.

    Stejně tak se můžeme podívat na napřímení naší páteře a na komickou chůzi po dvou, která je opravdovou raritou, ze které musí většina zvířat padat smíchy. Jediným dnešním vysvětlením „osvobození rukou“ je potřeba končetin pro manuální práci, či přenášení věcí, což je vcelku úsměvné, jelikož to samé dokáže šimpanz a gorila, kteří chodí „postaru“. Mým vysvětlením je opět lezení, kdy kolmé těžiště je znovu obrovskou výhodou ve svahu, stejně tak opozice palce pro lepší stabilitu úchopu. Můžete sice argumentovat horskou kozou, která dokáže překonávat poměrně strmé svahy, avšak koza musí lézt (skákat) systémem traverzu, tato potřeba však u lidí odpadá a člověk díky své fyziologii dokáže zlézt i převislé svahy bez jakéhokoliv vybavení, ovšem s notnou dávkou zkušeností a odvahy:-).

    Nyní se dostáváme k poměrně výstřední části mé teorie a tou je, proč jsem člověka zasadil do vysokohorského prostředí (v mých úvahách se jedná o 7000m+(death zone)) a ne na skály na úrovni moře. Bystřejší už možná začínají chápat, je to proto, že nedostatek kyslíku ve velkých výškách klade obrovské nároky ne jen na život, ale byť jen na pouhé přežití. Aby byl člověk schopen, pracovat, lovit, či jen žít v zóně smrti, musel by dokázat zpracovat několika násobně větší množství kyslíku, zajímavé je, že i dnes je možné dosáhnout tvrdým tréninkem téměř tohoto stavu.

    Co by se však stalo, kdyby musel člověk s touto extrémní vysokohorskou genetickou výbavou sestoupit do nižších poloh, ať už z důvodu klimatických změn či ztráty potravy? Než odpovím, chtěl bych ještě podotknout, že výzkumy DNA potvrzují, že pocházíme z úzkého okruhu jedinců a že v polohách, kam jsem člověka zasadil, by nemohla žít populace větší, než pár set jedinců. A teď si představte člověka, který dokáže plně fungovat s minimem kyslíku, jak se najednou ocitne v prostředí na kyslík bohatém, v podstatě se jedná o doping, kterému se říká EPO, takový člověk by měl, k velikosti jeho těla, úžasnou sílu a výdrž a neměl by žádného přirozeného konkurenta. V tuto chvíli se našemu druhu otevírají dveře k „dobytí světa“.

    Vysvětlovalo by to vymizení ostatních druhů hominidů, kteří by nám nemohli ani v nejmenším konkurovat a extrémní rychlost podmanění světa. A nalézají se snad v historii nějaké důkazy pro tuto teorii? Doufám, že snad každého napadne Řecko a bohové na hoře Olymp, kteří klidně existovat mohli a svou sílu se snažili udržet tím, že žili v prostředí slabším na kyslík (přesto, že na Olympu je ho relativně stále velké množství), vysvětlovalo by to porážku obrů a titánu, tedy jiných hominidů, kteří tehdy vládli, a nemusíme zůstávat jen v Řecku, téměř každé prastaré náboženství má své bohy na horách a v nepřítomnosti hor je stylizuje do nebes nebo větru.

    Pokud je tedy má teorie pravdivá, zůstává otázkou, proč jsme o své schopnosti přišli (odpovědí je adaptace a nižší nadmořské výšky, či asimilace jiných hominidů) a zda je ještě dokážeme získat zpátky.

Děkuji za pozornost a doufám, že jste při čtení alespoň trochu bavili.

P.S. doufám že neobjevuji ameriku, ale podobnou teorii jsem zatím nečetl:-)

Vydáno:   01. 04. 2011

Přečetlo:  1897 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): samby



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ uzasne
7. 04. 2011 13:50
F-Maja
¤ -
6. 04. 2011 10:48
daiterr
¤ ...
6. 04. 2011 8:04
garias
¤ Pro Lup-a a daiterra
4. 04. 2011 18:06
Zbyněk P
¤ pridávam
4. 04. 2011 15:31
lup
¤ -
4. 04. 2011 10:04
daiterr
¤ ..
3. 04. 2011 10:09
garias
¤ Tak k tomu aprílu
2. 04. 2011 11:02
Grush
¤ re:Grush
2. 04. 2011 8:36
samby
¤ Grush
1. 04. 2011 20:37
Devastator
¤ Dneska je
1. 04. 2011 19:11
Grush
¤ Palec nahoru
1. 04. 2011 18:56
Devastator
¤ re: Jelitko
1. 04. 2011 17:19
samby
¤ zajimave
1. 04. 2011 11:02
Jelitko