Články

Zamyšlení

Trestuhodné pokrivenie - (komentáře)

orime
garias,
28. 04. 2009 12:48

to, že jsi něco nepoznal, ještě neznamená, že to neexistuje. Tvé předkládání tvých dětských úvah, jako jediné správné pravdy, působí směšně. Dokážeš si někdy připustit aspoň na chvíli, že opravdu nejsi Všeználek?
garias
tá jednota
25. 04. 2009 15:08

o ktorej hovoríš a ktorú pripisuješ Bohu je systém prírody, alebo vesmíru. Dobro - zlo, pravda - lož, záporný - kladný, sú termíny, ktoré ohraničil iba človek, a použil ich ako inak vo vzťahu so svojim Bohom. V prírode je daná situácia omoho zloitejšia. Neexistuje iba čierna a biela a množstvá vzťahov, závislostí, ktoré nemožno vyjadriť iba ako záporný - kladný. Pretože obe strany, aj záporná aj kladná vplýva na tú druhú. Príroda je nesmierne zložitá, napriek tomu dokonalá. Každé zrnko, ktoré existuje, je originál, dokonalý, "najvyšší". Nie je v ňom Boh a nikdy nebol. Je to súčasť systému prírody a musí podliehať jej zákonom. To nie Boh stvoril prírodu. Ale príroda Boha (cez človeka).
Věra
Garias
25. 04. 2009 13:47

Zkus se více zamyslet, proč je bílá a černá, nebo pravda, nepravda, noc a den, život a smrt, vše je v dualitě, která existuje v jednotě a tqa jednota je ten největší bůh.
Morld
:-)
25. 04. 2009 10:47

BUH EXISTUJE,PROTOZE JSEM........:-)
garias
problém je v tom,
25. 04. 2009 9:09

že žiadna Božská vôla nieje, neexistuje. Jediné čo tu je, je tá ľudská. Povedzme si to na rovinu. Ak by existovala bytosť, ktorá by dokonale milovala všetky tvory. Milovala by ona iba tých, ktorí by v ňu verili? Iba tých by potom zobrala do raja a spasila? Alebo dovolila by, aby zlý človek ukončil život dobrému, slabšiemu. Alebo by schválovala križiacke výpravy pochodujúce takmer rovno z Vatikánu? Kde boli vraždený obyčajný ľudia, akože na oslobodenie svätej zeme? Načo má Vatikán miliardy v banke. Prečo cirkev neplatí dane, žiadne absolútne, a ľudia jej postrkávajú milióny. Prečo si obyčajná mladá dvojica nevie nájsť byt, a ak áno, tak len na hypotéku - do 20 tisícovou splátkou mesačne, na 30 rokov? Ako je možné že každý člen cirkvi dostane byt, malý dom zadarmo s autom a platom, keď nevytvára pre spoločnosť žiadnu hodnotu? Povedzme si to na rovinu. V histórií existovali množstvá vedomostí a právd. Tieto pravdy si tvorcovia Boha privlastnili a vymysleli si také veci, aby veriaci nepochyboval a uveril týmto bludom. Títo tvorcovia z toho profitujú ako majetkovo, tak získaním pozemkov a vôbec mysle ľudí. Prečo že by sa predávali vo Francúzsku odpustky? Vykúpiť sa peniazmi z hriechov? Chcete ešte nejaký dôkaz zvrátenosti vášho Boha? Váš Boh neexistuje. Existuje iba vo vašich hlavičkách. Myslíte si, že keď sa niečo zlé stane a pár ľudí to prežije, že im Boh pomohol. Prečo si ale nemyslítet, že tú nehodu spôsobil Boh? Nikto to nemôže dokázať. Nikto to nevidel, že by to Boh urobil, ale ani to, že im pomohol. Prečo sa napriek tomu domnievate, že vám pomáha? Je to preto, lebo ste prijali do svojich sŕdc to, čo vám natárala viera a biblia. Nezmysli, ktoré nemajú logiku a milne stoja na polopravdách dávnych civilizácií. Ešte dôkaz. Každý na Zemi hovorí, že i keď s malou nepresnosťou, ale tento letopočet sa začal s narodením Ježiša Krista. Letopočet sa začal rátať od začiatku obdobia "rýb". Tvorcovia sa netrafili do tohoto dátumu, a preto sa narodil Ježiš akože nie presne na začiatku. Nenechajte sa oklamať. Viera vám nič nedá, iba zoberie. Zoberie vám slobodné a rozumné rozmýšľanie. Čo keď sa im podarí vám to zobrať, môžu si s vami robiť čo chcú. A to je v dnešnom svete najväčšia zbraň. Zbraň menom - ovplyvňovanie ľudskej mysle. Jedným zo spôsobov je aj viera.
Věra
Moride
24. 04. 2009 22:24

Nejsem zmatená.Jenom vím, že každé náboženství se v podstatě spolu schoduje a schoduje se i s Indickou fylosofií. Dovoluji si říct, že těmto věcem rozumím, studuji je už velmi dlouho a také tak žiji. Nepleťte si náboženství s jejich představiteli to bychom se nikam nedostali. Pochopit božskou vůli, znamená hlavně ji prožít a potom můžete teprve chápat bibli nebo indickou fylosofii a jakékoliv náboženství.
Morld
:-)
24. 04. 2009 20:45

ono vlastně bible je zmatená ne ty. to bible sama si protiřečí tím padem pro mě strácí poslední kousek hodnoty jako zbytek vsech nabozenství....tím docházím k zaveru ze si zalozím vlastní nabozenství:-)které nebude potrebovat chramy ani zastupy verících bude ciste moje.prispevky prosíme posílejte na 2522664001/5503:_D buh vám je zaplatí:-)))
Morld
:-)
24. 04. 2009 20:41

vero prijde mi ze nevíš v co věříš.najednu stranu zastáváš nejsilnější a nejpokrokovější nazory,druhou stranou si je vsak ničíš nazory archaidskými ,biblickýma a celkově věřícíma.bud to jsi v pochopení mnohem dale nez já nebo si totalně zmatenáá..dopravdy se v tobě nevyznám.protoze buh který je nadevsemi a ve vsem nemá zapotrebí chrlit ohen ,snaset se pred lidmi na zemi,nemá potrebu se zviditelnovat v podobě horícího kere.protoze je preci ve vsem.a ted naprosto odporujes biblickému bohu.takze promin ale jsi zmatená?:D
garias
to hovorí
24. 04. 2009 19:50

každé náboženstvo. Ako teraz, tak aj v minulosti.
Věra
Garias
24. 04. 2009 18:07

Je je jeden Bůh, který je nadevším a ve všem.
garias
nie neveriaci musí zmeniť
24. 04. 2009 7:25

smer svojej cesty. je to veriaci, ktorý by mal hlboko začať uvažovať, načo bola stvorená jeho viera a hlavne nájsť toho, kto z nej profituje. Pretože vaša duša to určite nie je...
garias
mňa nevedie žiadny Boh
24. 04. 2009 7:22

a ani nijakého nepotrebujem. Istý starý muž, s ktorým som sa o tomto rozprával mi povedal: "Ľudia začnú naberať hodnoty, až budú veriť v tých starých bohoch". Nechcel som an itomu veriť a myslel som si, že iba bľaboce do vetra tento starec. Dnes už chápem, že naši starí bohovia boli iní. V prvom rade robia u bežných ľudí iné myšlienky. Je to myslenie bojovnejšie, nepoddanejšie a zmysluplnejšie ako kresťanský Boh. Váš Boh, kotý navyše nieje váš, len ste si ho nechali vnútiť a zabudli ste na našich slovanských, čo pokladám za znak toho aký sme my ľudia, tento samí Boh hovorí o kajúcnosti, o modlení, o strachu pred peklom, o satanovi apod. Nič podobné, myslím v tak solnom znení, naši starí bohovia nevraveli. Či Perún, Morena, všetci súvyseli s prírodou, so životom a usmeräovali národ a obyčajných ľudí k myšlienke boja a zápasu s realitou. Váš Boh robí pravý opak. A využíva na to múdrosti starých civlizácií, ktoré s vašou vierou nemajú nič spoločné. Najradšej by som si dal jednu poriadnu facku, žo som sa vtedy tomu starému mužovy smial za chrbtom. Ja som bol tým blbcom. Som blbý, napriek tomu sa nemodlím sochám a nepočúvam niekoho v kostole, kto iba kopíruje riadky z kníh, ktorým sám nerozumie, ako som bol svedkom, keď som ako mladší ešte chodil do kostola.
Věra
Garias
23. 04. 2009 18:54

Máš i nemáš pravdu. Víra Garias to je vúle a ta může hory přenášet. Kdo nemá vůli nemůže dělat nic. Víra v boha to je věřit něčemu lepšímu v našem životě, pravdu máš v tom, že to nestačí. Bůh říká, člověče udělej krok a já ti pomůžu, to znamená, že se máme sami vzdělávat a poznávat sami sebe, tys ale nepochopil, že v nekonečnu jsi ty ten bůh a tenhle bůh tě přitahuje respektive tvé ego přepodstatňuje aby jsi mohl dojít sám k sobě. Pokud tam ještě nejsi tak můžeš věřit v boha, který je nad tebou, protože on tě vede.
Morld
:-)
22. 04. 2009 23:58

sem netrpělivej človek:-)mam však také duvody k tomu jen pozorovat.distancuju se od nejakého měnění lidí na pravou víru. myslím ze o tomto rozhoduje mnohem vysí systém.systém cyklů,který hojně používali mayové.pokud se ohlídnes do historie vsimnes si ze vse je rozdeleno na useky vyvoje.krásným príkladem je renesance a nahlý upadek do hluboké barokní víry.nebo napr s antikou to bylo podobně.chci tedy říct ze nejaký duchovní rust ci upadek je primo podmínen casovejm cyklum.jisté vesmírné hodiny.a vzhledem k tomu ze roku 2012 se vsechny tyto cykly zlomí od toho nejmenšího 52 leteho az po ten nejdelsí 26 tisiciletej.predpokládám ze se zacnou dít veci.a vlastně uz dejí.menit veci hned je zlozvyk člověka.příroda nas učí že vše ma svuj čas.jasným dukazem toho je kazdorocní ubytek 10 000 000!!! věřících.lidé se začínají nepatrně měnit.zalezí jen jak mnoho si pozorný, protože príroda ciní pomalu nenapadně a plízivě:-) bojem za urychlení se muzes v nedusledku nepochopení dostat leda na sibenici jak nám historie ukázala...
garias
to chceš čakať
22. 04. 2009 23:16

ďalších 2000 rokov a s kľudom sa dívať, ako si z nich cirkev robí bláznov? Ako na nich zarába a necháva ich v inom svete, než v akom by mali žiť? Žijem 20 rokov a stačí mi to, aby som vedel čo sú tú za ľudia tí, ktorí stvorili cirkev.
Morld
:-)
22. 04. 2009 18:53

garias ne tak z hurta.nikdy neodsuzuj slepou víru nevís jestli tvá je ta pravá.zacína ted opet cyklus rozumu a lidstvo zazíva jakousi dalsí renesenaci.avsak ani to není duvod utocit tak prudce na staré.vyvolává to jen dalsí problémy ,spory a nasilí.nehme to staré zhnít,zemřít a prirozene odejít stejne jako v prírodě.cyklus víry končí to je fakt pro zbytky verících zacíná vek rozumu ,ale ten také skoncí a pujde to tak dokolecka a dal dal dal.od tebe je naivní ze tak ostre kritizujes cizí viru ,kdyz ani sám nevís jestli tvá je pravá,prinejmensím si musís pripusti ze za 50 let si reknes to samé jaký sem byl slepec..:_)hlavně se vyvarujmě radikalum a extremum.verící vymrou prirozeně a bez boje tomi ver.vesmír uz to tak zarídí:-)
garias
bohužiaľ je dnes taký
21. 04. 2009 23:40

svet. Niekto verí v silu ducha a ľudského rozumu a niekto sa bude radšej modliť k sochám, klanať obrazom a chodiť kolenačky po kostole. Nieže by ste sa vy veriaci troška zamysleli nad tým, že prečo pri "vašom rozhovore s Bohom", vždy rozprávate IBA vy a nie aj Boh. Veríte v niečo čo nemá pre vás žiadnu hodnotu, a neposunie vás na vyšší stupeň na ako práve ste. To čo vás posúva vyššie nieje ani láska k Bohu, ani sám Boh či Ježiš Kristus. Je to sila vášho ducha, ktorá nepotrebuje žiadnu vyššiu bytosť na svoj rozvoj a výstup po schodoch ku vyššiemu stavu. Kto to nechápe, sám seba brzdí vo vývoji, v naberaní múdrosti. Pretože ten, kto si myslí, že iba Boh ho môže zlepšiť, potom sa nesnaží naberať vzdelanie, skutočné vzdelanie, mpúdrosť, ale iba sa zbytočne modlí a rozpráva o veciach z biblie, ktorým sám nerozumie ani pomaly autor :D. Ak si niekto myslí, že svojim zmrrtvych vstaním niečo Ježíš dokázal, nech trocha spomalí, a hlbšie uvažuje, tentoraz logicky, nie po "veriacky", počujem s som tiež názoru "bez premýšľania". A na záver. Skutočne múdrym a teda aj dobrým človekom a vôbec tvorom sa môže stať iba ten, kto absolútne odtrhnutý od všetkých všedných bŕzd, ktoré mu iba blúznia a brzdia myseľ. Medzi ne Boh určite patrí. Jeho myseľ musí ísť cestou pravdy. A to je naberanie vedomostí, ako z dnešného sveta, tak z vedomostí minulých či praminulých. O tom viera nič nehovorí, pretože skutočne múdri človek začína sám myslieť, sám uvažovať, a sám nechádza nezmysli vo viere. A to cirkev nepotrebuje, nepotrebuje takých ľudí, ktorí sami hľadajú pravdu a uvažujú. Potrebujú takých, aký ste vy, slepo veria, považujú svoju pravdu za najväčšiu aj keď pri tom o živote skoro vôbec nič nevedia. A takých ľudí, ktorý sa snažia samostatne uvažovať, očierňujú a smejú sa im do tváre, že oni sú tí hlupáci. Jednou takou obeťou je teraz pán Šupa. Je mi z vás nanič. Myslíte si, že viete pravdu, ale neviete vôbec nič. Absolútne NIČ. Presne ako to tá vaša viera chce.
Grush
P. Šupa
21. 04. 2009 20:38

je z mého pohledu už proslulý svými mírně podivnými názory na křesťanství. Nemá cenu s ním příliš polemizovat, když je (jak vidno) schopen ve svém svatém zápalu zbavit Boha všemohoucnosti a provádět i jiné podobně úsměvné slovní eskapády :-) Naštěstí je jeho článek jen a pouze tím, čím můj příspěvek: vyjádřením osobního názoru, nikoli pilířem, podepírajícím svět ;-)
garias
podobnú postavu
21. 04. 2009 20:03

a príbeh sám ti vytvorím aj ja za päť minút. A nájdem ti v ňom množstvo vymyslených citov, lásku a pod.
Věra
k článku
21. 04. 2009 19:55

Ano. p. Šupa máte pravdu v tom, že kdo se sám neočistí, kdo na sobě nepracuje, nemůže být spasen. Ježíš opravdu přišel na zem aby nám ukázal cestu, pravdu v životě a lásce. Mnozí ho proto neměli rádi a jiní ho zase milovali, tak už to v životě chodí. Jeho ukřižování bylo v souladu s jeho slovy. On věděl, že bude trpět, protože kdo zná duchovní zákony, tak je to jasn é. Cesta na Golgotu, kde měl na zádech kříž, znamen á jeho cestu životem s veškerými jeho pocity a myšlením. Ukřižování na kříži, mělo představovat, že smrtí nic nekončí, dále smrt ega a následovalo znovuzrození. Proto se také Kristus ukázal po své smrti fyzického těla, které zmizelo z hrobu,protože bylo tak prosvětlené , že vyzářilo jinam do duševna. Kristus byl opravdu syn boží. Bůh měl jednoho syna a to bylo Kristovství,. Kristovství znamenalo vrchol lásky. A Ježíš Kristus si tuto lásku prožil plně, protože musel projít lidskou nenávistí a zlobou k nejvyšší dokonalosti lásky Kristovství.
Jaroslav
Dalilo
20. 04. 2009 13:28

To vám můžu osvítit sám, ale vy to přesto nevidíte, já nejsem žádnej pán se zvířátkama, prostě buď to v člověku je nebo není, to je má první zkušenost a kdybych se postavil na hlavu, když to v něm není, neuvidí to prostě...a druhá má zkušenost je taková, že pochopení reality a neubližování žádným tvorům na tomto světě je cesta kterou hledáte, samozřejmně v hmotném světě nelze být dokonalý, ale jde o snahu a o vcítění se, je to marné to vysvětlovatm snažil jsem se o to mnohokrát a zbytečně, k čemu by vám byl světlonoš když nemáte oči... Nelze argumentovat tím že každý jsem nějaký, hledáte lepší svět, tak ho sama udělejte pro druhé a nenuťte je přežívat v nedůstojných podmínkách a masakrovat je pro svůj plný žlab. Tento článek se týkal Krista, proto zde ukončím téma neubližování živým tvorům, ale říkám vám, dokud se bude člověk takto chovat a smýšlet ke zvířatům, tak ani on nebude odlišný od zvířat a nenalezne klid a mír v srdci, stejně mi neuvěříte, je to jako házet hrách na zeď, také se nezlobím, jenom reaguji.
dalila
nehnevam,,nezlobim
20. 04. 2009 12:02

samozrejme ze keby ludia zili iny zivotny styl a ine tempo tak by stacila na vyzivu vegetarianska strava ale musite uznat ze sa to momentalne neda,a vobec sa na Vas nehnevam,pre mna ste ten Pan s tymi zvieratkami a viem ze v kazdom vasom prispevku ich spomeniete a vedia to uz aj iny,tak Vas pozname a to ste vy,kazdy sme nejaky a vsetci to svetlo asi vidime inac,asi prave preto by nas bolo treba osvietit,aby sme pochopili o co vlastne ide lebo ja neviem co je vlastne pravda,ci je nieco ci nie
Jaroslav
A zároveň
20. 04. 2009 11:46

A zároveň si myslím, že pokud se člověk opravdu nezamyslí nad tím co číní a bude způsobovat bolest a utrpení a přehlížet to a co víc, nebude ani cítit zodpovědnost za své činy, budou tu vždy vaše slova:"ten sivy mrak co je nad nami a vnucuje nam do myslienok depresie a zufalstvo,aby ten sivy mrak presvietilo to svetlo", ale to světlo nikdy nevysvitne, prostě sklidíme co sejeme, nezlobte se na mne , nejde o předsudek, je to pouze můj vlastní názor a má vlastní zkušenost.
Jaroslav
Dalilo
20. 04. 2009 11:36

Já vás Dalilo neodsuzuju, je mi to jen moc líto, že to lidé nevidí, je mi líto zvířat, nechtěl jsem vás urazit, mohlo by nám všem být mnohem lépe, tak jsem to myslel.
dalila
ludskost
20. 04. 2009 11:34

podte zit do Irska,tu to nieje ako v ceskoslovensku,tu si rastlinku nedopestujete,tu vam rajcina nedozreje,ani jablko a ni ine ovocie ci zelenina,pol kila fazule stoji 3 eura a to je iba pol kila,z coho mam zit? musim jest maso lebo zelenina by ma tu zruinovala financne,tu sa vsetko dovaza a necitim ani najmensiu vycitku svedomia,pracujem kazdy den v noci a cez den mam druhu 3 hodinovu pracu,na rastlinach by to moje telo nezvladlo,a je mi velmi luto a smutno pri srdci,ked si pomyslim ze niekto ako vy pan Jaroslav by bol mojim susedom a pozeral by na mna ako na tu zlu -masozravu,a kvoli Vasim predsudkom na masozravcov by ste nikdy neprisli na to,ze mate aku skvelu susedku a ako sa s nou dobre citite,normalne sa s nou da porozpravat a tiez ma cit v sebe
Jaroslav
dalilo
20. 04. 2009 11:17

rozumím, mne jen moc a moc mrzí a bolí proč to bratrství nevidíte a necítíte mezi všema živýma bytostma, ale pouze mezi lidmi, to nikdy nepřijmu ani nepochopím
dalila
svetlo
20. 04. 2009 11:11

aj v tejto dobe by sme potrebovali niekoho so svetlom lebo mam pocit ze bludim v tme a narazam do stien,chcem vediet pravdu a nie prekrutene polopravdy,chcem zit volne bez obav o svoje potomstvo,chcem aby ten sivy mrak co je nad nami a vnucuje nam do myslienok depresie a zufalstvo,aby ten sivy mrak presvietilo to svetlo a aby sa ludia mohli kludne bez anonimity aj osobne porozpravat volne o tom co si myslia a aby bol kazdy pochopeny a aby nik neodcudzoval,chcem,chcem,chcem,hm,usmev
Jaroslav
Pochybovat
20. 04. 2009 10:53

Pane Šupa, myslím že pochybovat a ne následovat slepě víru je správné, asi by to byl nesmysl a je to nesmysl, věřit bez přemýšlení a otázek, slepě následovat a vše brát do slova, a jestli že Ježíš opravdu je a byl, věřím tomu, že sám by nás od slepé víry odvedl a vedl nás cestou srdce, já osobně si beru mnoho ponaučení z moudrostí, kterou nám dalo jeho poselství, jsou to krásná slova lásky a sebeobětování, úcty k člověku i životu vůbec, a to jak Ježíš hlásá lásku k člověku se já osobně snažím praktikovat i k ostatním bytostem, tedy ke zvířatům, rostlinám atd, prostě se snažím ubližovat jen v nejmneší možné míře nutné pro mé fyzické přežití. Zároveň podotýkám že jsem velmi nedokonalý a šlo by to jistě ještě mnohem více a razantně dodržovat. Nedávno mi v jednom článku někdo napsal, že se nedá přežvýkat do nebe, když jsem upozornil na zacházení s hospodářskými zvířaty a na zbytečnost masité stravy, píšu to proto jak mne udivilo proč to dotyčný takto formuloval, jako by bylo cílem mého soucitu vlastní duchovní očištění a získání vstupenky do ráje, proto si myslím, že není ani tak důležité jak člověk žije a čemu věří, neboť tvrdit že mám neomylnou pravdu např. podle písma starého 2000 let je podle mne nesmysl, ale o to co opravdu cítí ve svém srdci, a o to jak se dokáže vcítit i do druhého, do bližního, do živého a jestli ho na tolik miluje, že mu přeje nesobecky stejná práva jako má on sám, nikdy bych se nezastával např. zvířat kvůli náboženství či filozofii, čí vlastnímu zviditelnění mých myšlenek, vždy jen pro toho dotyčného, v tomto případě zvíře..... Nehledal bych a nedramatizoval tedy výklad Ježíšova života a snažil bych se ho následovat v lásce a v pokoře, v tom o co mu opravdu šlo.