Články

Svátky a rituály

Vánoce a veganství - (komentáře)

noli
přání
6. 12. 2011 19:00

Nastávající úplněk,úplné zatmění měsíce,přeji všem dost sil!!!!!!!!
Jaroslav
orime
5. 12. 2009 21:10

no promiň, že jsem ti popřál hezké svátky, no coment....raději nereaguj....sem to nepatří....
Jaroslav
kniha
5. 12. 2009 21:05

no to se mi právě nepovedlo, tak to zkusím ještě jednou, děkuju..........
orime
kniha
5. 12. 2009 20:48

je běžně v internetovém prodeji, stačí zadat do vyhledavače. Osobně ji mám k dispozici pouze staženou v mailu od kamarádky.
Jaroslav
Orime
5. 12. 2009 20:39

Potřebuju prosím tě poradit kde seženu tu tebou doporučenou knihu, nikde jsem ji nenašel, chtěl jsem ji koupit mámě k vánocům, psal jsem ti to na ten tvůj článek....a jinak přeji opravdu a ze srdce krásné vánoce, tobě a celé tvé rodině!!!
orime
a na rozloučenou
5. 12. 2009 20:30

pro všechny jedno veselé vánoční video:
http://www.goveg.cz/otevrioci/index.jsp
Hezky si to užijte a nezapomeňte se usmívat...
orime
J:
5. 12. 2009 15:03

no vídíš to a tolik sis dával záležet, abych si toho všimnla... hele, nechci vám kazit duel, jen jsem si k těm kecům potřebovala něco svýho přidat ... k tomu tvýmu neubližování... měj se, už sem nebudu psát...
Jaroslav
světlovduši
5. 12. 2009 15:02

bohužel něco jiného jsou hezká slova a něco jiného skutečnost, tím jak žiju nezpůsobuji prakticky utrpení, nebo opravdu malé a v mnohem menší míře než většina ostatních a o to jde, nepotřebuju psychoterapii, však já si ty své stavy zvládnu a umím se i radovat.
Jaroslav
Orime
5. 12. 2009 14:59

jsem si nevšiml, že by jsi mne kdy viděla brečet...
svetlovdusi.cz
svět okolo nás
5. 12. 2009 14:49

Určitě to není v tom, stále se smát. Je dobré si uvědomit všechny emoce, které mne od té radosti odvádějí a zpracovat si je Uvědomit si, co vám přinesli a zda už nenastal čas, kdy se jich můžete zbavit. Myslíte, že když nebudete trpět kvůli ostatním, nebudete správným a morálním člověkem? Můžete stále soucítit, ale nemusíte kvůli tomu plakat ani trpět. Když si uvědomíte, že to vaši hodnotu nijak nezmění, budete se od toho moci oprostit.

Když toto dokážete, Jaroslave, stane se z vás radostnější člověk. Můžete být dále veganem a dál hledat způsoby, jak pomoci trpícím. Ale už nebudete muset trpět za ně. Také postoj lidí v kám se změní. Přestanou vás trápit a dělt vám naschváli, dráždit vás svými názory. Proč? Protože už ve vás nebude nic, co by je k tomu svádělo. Tím že měníme sami sebe, měníme celý svět okolo nás.
orime
J:
5. 12. 2009 14:47

...já si to pamatuju moc dobře :)
Jaroslav
světlovduši
5. 12. 2009 13:34

V tomto s tebou souhlasím, vykáme si, tykáme, doufám že to neva, souhlasím a chápu, ale následně říkám hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mě, nemám ze sebou jiný konflikt než konflikt pýchy a pokory, necítím více viny, než je nezbytně nutné a mám se velmi dobře a právě proto, jak cítím svěží vánek, teplo slunce a příjemný pocit bytí přeju tento pocit všem jak jenom je to v mých silách a proto bojuju za zvířata, ale ne jen za ně, jasně že jsou na prvním místě lidé, prostě mi není lhostejné, když někdo zbytečně trpí a strádá, je mi líto lidského neštěstí, předevčírem zajel studenta, ze školy kde učí můj otec, vlak. Tolik soucítím, je mi to tak moc líto a přesto žiji, ale nemohu se prostě stále smát a nekoukat se na levo a na pravo, můžeme žít lépe, ve větší lásce, více propojení, více soucitní i k cizím, umím se smát i plakat, ale nepamatuji si, kdy jsem naposledy plakal kvůli sobě.
svetlovdusi.cz
snažím se moc nemyslet
5. 12. 2009 13:24

Jaroslave ani nevíte kolik lidí mi chodí na terapii s pocitem viny a sebeobětování. Jakým způsobem se lidé dovedou vědomě i nevědomě trestat za to, co kdysi spáchali.
Aby se toho zbavili, často i nemocí, které to provázejí, musím je přivést k pochopení a odpuštění sama sobě. Často teprve až když pochopí, že Bůh je miluje a jediný, kdo je trestá jsou oni sami, tak se z těchto zraňujících rolí vyvážou.

Já se nad vás vůbec nepovyšuji, považuji každého za sobě rovného. Lidé, zvířata i rostliny. A kameny samozřejmě :) Díky tomu si nemyslím, že jsem za někoho odpovědný, každý jsme zde sami za sebe a do života jsme přišli dobrovolně. Nepláču za broučka, kterého nechtíc rozšlápnu na cestě, nelituji rostliny, které sním k obědu. TO ale neznamená, že nemám morálku. Naopak. má morálka ale nevychází z nějakých pravidel. Vychází z pochopení souvislostí, jak to na tomto světě opravdu chodí. Uvědomuji si důsledky svých činů a přebírám za ně zodpovědnost. Vím že vědomě to nejsem schopen plně pochopit, ale to není podstatné. Jde jen o ten pocit a že když už se mi něco přihodí, tak nezačnu přemýšlet "který parchant za to může", ale hledám ten důvod v sobě. A od té doby kdy jsem to začal takto dělat, se můj život stal mnohem šťastnější a spokojenější, přestože z venčí to může vypadat, že jsem naopak mnohé ztratil. To jistě, ale to co jsem ztratil byli jen mé iluze a formy co mne udržovali v napětí a také dostatečně daleko od mého já.
Jaroslav
světlovduši
5. 12. 2009 13:09

také mám pocit, že to jak přemýšlíte vy, mám už strašně moc dlouho za sebou, je to už strašně dávno, nikdy prosím nepodceňujte sílu lásky a soucitu, třeba i sebeobětování, a hlavně nezavření očí před skutečností v reálném čase, potom není ostuda těch pár emocí a afektů, které pramení jen ze zoufalství a nepochopení, nepíšu ze vzteku, to je omyl, zvykejme si, že i komunikace nemusí být pouze mazání medu kolem úst.
Jaroslav
Světlovduši
5. 12. 2009 13:05

Vidíš a opět se tak strašně moc mýlíš, jestli bych někoho nechal spravedlivě potrestat, tak pouze sám sebe, všem ostatním přeju odpuštění, někdy je to těžké, dějou se na světě moc ošklivé věci, jak odpustit třeba vnukovi, který zavraždil svou babičku kvůli pár stovkám, jak matce která ubodala své dítě....říct odpouštím a odpustit opravdu je velký rozdíl, to jistě víš, odpouštět by proto měl v první řadě ten, kterému bylo ublíženo tomu kdo mu ublížil, kdyby jsi viděl kolik je ve mě lásky, nikdy by jsi nemohl psát o mě takové věci, to že vám říkám pravdu ohledně veganství neznamená, že někomu přeju něco zlého, kdyby jsi byl v nouzi jako zvíře, pral bych se tu za tebe a nevytahuj furt na mě ty rostliny, přemýšlej prosím, už jsem psal o tom, že spousta plodů rostlině neublíží a nepiš, že je stejné když utrhneš kytku, že je stejné jako když podřízneš savce, tomu přeci sám nevěříš, jinak já přeci rostlinný život nijak nesnižuji, ale není to stejná forma jako zvíře či člověk, připadá mi únavné psát zde takové triviality, jak říkám hodně štěstí, odpusť mi, že jsem se na tebe povýšil.
svetlovdusi.cz
.
5. 12. 2009 13:00

Jaroslave těžko se vám odpovídá.. než stihnu něco napsat, tak vy mezi tím vyprodukujete další dvě odpovědi. Vy píšete ve vzteku, který z vás postupně opadá. Všimněte si jaký to na vás má vliv, jak vás ovládá.
Já vám odpovídám celou dobu v klidu. Nijak mne to nezasahuje. Vlastně vám píši jen proto, že vás to tak zasahuje. Říkám si, že si to třeba díky tomu uvědomíte. Já proti vám nic nemám, každý má právo na své iluze. Vy i já. Rozdíl mezi námi spočívá v tom, že já své iluze hledám a snažím se od nich oprostit, kdežto vy je prosazujete. Stejně jako sjem to dělal já ještě před pár roky. A v tom je to krásné.
svetlovdusi.cz
trestající Bůh
5. 12. 2009 12:56

Vy byste každého trestal a soudil. Proto pak bohu přisuzujete tyto vlastnosti. Vaši rodiče byli také ti spravedlivý a trestající, že?
Víte, bůh, tak jak ho vnímám, se dá asi nejlépe popsat slovy "bezpodmínečná láska" - tedy to co je z něj cítit. Jestliže tedy vnímáte nějakou potřebu soudu či trestu, hledejte ji v sobě, Jaroslave. Jsou to právě tyto vlastnosti, které vás od Boha oddělují. Proto nemůžete cítit jeho přítomnost v sobě.
Jaroslav
Úsměv
5. 12. 2009 12:47

Musím se trochu smát, jak se článek o zvířatech změní v otevřený boj dvou nesmiřitelných kohoutů, hele světlo necháme to už plavat jo....vše jednou musí skončit, jsem trochu vznětlivý, mám spoustu chyb, ale blbec fakt nejsem, promiň mi nadávky a urážky, jsem stejně přesvědčený o své pravdě, nikde si neprotiřečím, ale nelíbí se mi když se to vymkne a lidé se začnou urážet, vše dobré a fakt se jdu snažit nereagovat.
Jaroslav
světlovduši
5. 12. 2009 12:36

já prosím boha každý okamžik o trest za to pokud se mýlím a všechny mé postoje mu odevzdávám, nechci pro sebe nic, jsi slepý a nespravedlivý, dovolíš si narážet na mé poznání, a přitom nemáš ani zdání, jediné co mne nešlechtí je to, že se zde honosím, měl jsem vždy pouze mlčet a vykašlat se na lidi jako jste vy.
Jaroslav
světlovduši
5. 12. 2009 12:29

vaše závěry jsou zcestné a velice omezené, jsem si jistý, že se i k rostlinám chovám mnohem lépe než vy, kdyby to šlo vyzval bych vás před boží soud, abychom se mohli čestně konfrontovat, takto je to jen zaslepená nespravedlnost a nevědomost z vaší strany, ale bohužel si to každý může vyložit jak se mu zlíbí.
svetlovdusi.cz
slepota nebo zaslepení
5. 12. 2009 12:08

jaroslave jestli vám vadí jíst zvířata kvůli obličeji, tak jim vždy nejprve uřízněte hlavu.

Už v předchozím příspěvku jsem psal, že emoce prožívají i rostliny. To že to nevidíte vás neomlouvá. Co tedy chcete jíst? Nebo rostliny nemají obličej, tak to nevadí?

Jaroslave váš pohled je velmi velmi krátkozraky. Nerozumíte souvislostem, nevíte co má kde příčinu a co má kde konec. I to je v pořádku, ale svým postojem následně škodíte jen sobě. To vy se neustále rozčilujete. Omlouváte se každou chvíli za své reakce.. vždy když po nějaké době vychladnete. Jste si vědom alespoň tohoto?

Předpokládám, že dokud na zemi nebudou všichni šťastní a spokojení (nebo nešťastní a nespokojení) vegani, tak zlost a vztek nehodláte opustit.. do té doby v sobě budete mít boj?
Jaroslav
omluva
5. 12. 2009 6:04

blbne mi klávesnice a PC, hází mi to samo pauzy a také písmena, tak se omlouvám, teď jsem to opravdu nezkontroloval, zároveň se omlouvám za pravopis, né že bych nevěděl rozdíl mez z a s atd.....jen mi to někdy ujede, píšu na PC velmi žalostně.
Jaroslav
Věro
5. 12. 2009 6:01

To je právě to v čem se nedokážeme shodnout, vy se stále bavíte o žrádle, mě prakticky nezajímá co jíte, ale co tomu co máte na talíři předchází, to je to tak nepochopitelné? To co má obličej, emoce, trápení i radost nemůžu v žádném případě spojovat ale s jídlem, aspoň já osobně v žádném případě, a to že to vy lidé ve většině nevidíte je to na co poukazuji,m jezte si pro mne za mne třeba ojeté pneumatiky a píte vodu z pračky a nevyčtu vám ani ň, ale nenechávej te kvůli jídlu za sebou hřbitov zvířátek.
Věra
Všem
4. 12. 2009 21:41

vegetariánům, veganům,jedlíkům masa, přeji hezké vánoce.Všec hno je lék a všechno je jed, záleží jen na množství. To už řekl Paracelsus.
Alef
Znám řešení...
4. 12. 2009 19:46

http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2004010007
orime
re všem:
4. 12. 2009 8:15

snad tady nejde o to, abychom se vzájemně osočovali a umlátili se argumentama (svetlovdusi.cz, vy rostliny nejite?), ale o to, že Jaroslav chtěl upozornit na to, čím se původně svátky klidu a míru nakonec staly. Nikdy dříve v lidské minulosti se nemasakrovala zvířata v tak gigantickém množství, jak je tomu dnes! A vše se už tak zautomatizovalo, že většině lidí už to ani nepříjde nenormální, natož zlé. Systém si nás ochočil a naučil nemyslet a nevybočovat z řady a my se poslušně suneme své vlastní záhubě vstříc.
V knize, kterou jsem nedávno nabízela (Věčná Treblinka) a kterou všem znovu doporučuji k přečtení, je na historických faktech doloženo, jak zrůdně si lidstvo počíná. Nejhorší je, že na všechno si člověk umí zvyknout a přizpůsobit se...
Jaroslav
Reakce
3. 12. 2009 22:56

Neustoupím ani o píď. Jestli je bůh nade mnou, tak vidí do mého srdce, on ať mne soudí. Co dělám pro zvířata jinak než formou komunikace s lidmi jé má soukromá věc a nebudu se tím zde prezentovat, něco málo krom veganství ano....
Křivé a falešné obvinění je tedy ukázku vnitřního míru, nevzdělanost je tedy poznáním a lhostejnost je soucitem. Z každým zde jsem ochotný se konfrontovat před bohem a nést absolutní zodpovědnost za každý svůj čin! Přesto necítím žádnou zášť a přeji štěstí svým protivníkům, nelíbí se mi, že to musím hnát až do extrému, ale jedno ponaučení mám, svět je stále stejný, má svá pravidla, které jsou silnější než dobrá vůle, setrvačnost zla je v pohybu a kočíruje ji lidská nevědomost, vše se stále točí.
svetlovdusi.cz
orime
3. 12. 2009 22:14

Trochu jsem se zabýval tou potřebou masa v dětském věku. Je pravda že maso lze nahradit téměř ve všem, nejsem si ale jist, zda to je skutečně pro dobro dítěte.

Pokud necháte syna maso jíst a je to o jeho volbě, tak je to v pořádku. To je značný posun od Jaroslava.
Ohledně jeho osočování z nesoucitu, tak třeba zde když psal vám, tak zmínil mé jméno, následně vegetariána a následně psal o jasném nesoucitu. Stejně tak se vyjadřoval v jiné diskuzi, kde jsem mu o svých pohnutkách napsal. Tam se také oháněl silnými slovy, peklo ale nesesílal na nikoho, bylo to jen expresivní vyjádření jeho názorů.
Nemám nic proti upozornění na nepravosti, nicméně Jaroslav to v sobě nemá srovnané, často si protiřečí a často píše v afektu. Následně ostatní napadá egoismem a tím, jaký jsou to bastardi že jedí maso. Píše že by vymyslel lepší svět než bůh a mnoho dalšího.

Víte o tom, že i rostliny mají duši? Stejně jako zvířata a lidé. Ta duše se lyší jen stupněm vývoje.. I vy nebo já jsme si v minulosti zřejmě odžili svou pouť v těle rostliny. Z duchovního hlediska je tedy zcela jedno, zda pokosíte rostlinu, zvíře, či člověka.
A ohledně toho že rostliny necítí, uváděl jsem to ve svém článku zde, pokud násilně "zabijete" rostlinu, tak ostatní rostliny si vás zapamatují a na vaši přítomnost posléze reagují "stresem" na ručičkách měřících přístrojů. Duše to prostě vnímá a skrze rostlinu reaguje. Tolik k veganství.
Pokud vám to tedy vyhovuje, je to vaše volba a je naprosto v pořádku. Nesnažte se ale ostatním vnutit, že je to jediná správná cesta. Protože ta by dle výkladu Jaroslava spočívala v tom, že se narodíte a následně umřete hladem, protože nic nemůžete jíst.
Veinza
pekny
3. 12. 2009 22:02

taky mam rad zvirata a taky nemam rad kdyz se jim ublizuje ale vem si ze to treba tak proste musi byt treba stim buh souhlasi zvirata netrpi tolik jako lidi vlastne si nedokazes predstavit jak trpi zvire ale clovek to je neco jinyho a bd v klidu kdyby stim buh nesouhlasil tak ty dotycny potresta :-)
Jane
Ach jo...
3. 12. 2009 20:49

a máme to tady zase...vánoce a Jaroslavův výlev...Jen by mě(bez urážky ovšem) zajímalo, co Jaroslave, kromě mírně hysterické krasomluvy pro zvířata děláš...a mimochodem:Ježíš nebyl vegan, ryby jedl zcela určitě. Mám ráda zvířata, ale na prvním místě je pro mě člověk. Pokud to máš jinak, pak je něco špatně...
Benny
.
3. 12. 2009 20:14

Řekl bych, že slova jsou už asi zbytečná. Pokud chceš Jaroslave opravdu zvířatům pomoci, tak dělej NĚCO pro jejich záchranu. Na jednu se mi líbí tvůj soucit, ale tím, že budeš odmítat jíst maso, žádné zvíře nezachráníš. Když ho nesníš ty, tak ho sní někdo jinej místo tebe. Dobře, pokud by bylo veganů na světě spousta, pak už by se maso tolik neprodávalo a zvířat by možná tolik neumíralo. Asi se tím řídíš, když všude hlásáš své názory. Na to máš právo, ale tvůj "sektářský" přístup už se mi moc nelíbí. Snažíš se své názory prosazovat za každou cenu a to formou, jakoby jedině ten tvůj byl správný... Tudy cesta nevede, takhle lidi spíše odradíš než získáš. Neber to jako útok, ale jako radu ;)
orime
oprava:
3. 12. 2009 17:14

před půl tisíciletím...
orime
Morld:
3. 12. 2009 17:13

to máš tak: před půl stoletím taky lidem připadalo normální otroctví a považovali za blázny ty, kteří usilovali o jeho zrušení. Vše je vývoj. Že dnes považuješ za blázna někoho, kdo vidí trochu dál, než na špičku vlastního nosu, neznamená, že tím bláznem je on... Vše prověří čas... Přeji ti brzké probuzení z nevědomosti a lhostejnosti.
Morld
:-)
3. 12. 2009 16:10

tenhle web se stal oficiální zpovídarnou veganů je mi líto, že už většina normálních lidí utichla a s nimi i většina různobarevných témat. ted to tady spamují dva salátový blázni. vesélé vánoce vám i kaprům...
Jaroslav
světlovduši
3. 12. 2009 16:06

to z tebe nakonec prýští zloba a urážky, ano já se snažím být spravedlivý a dobrý. V podstatných věcech si v žádném případě neprotiřečím. Ano mým slovům nerozumíš, a není to mou vinou.
orime
svetlovdusi.cz
3. 12. 2009 13:18

ano, mluvím z vlastní zkušenosti,dospělá dcera i manžel jsou na tom ohledně neubližování stejně jako já. A vím také z vlastní zkušenosti, že syn jako malý odmítal jíst maso, však "díky" mojí nevědomosti ho postupně jíst začal. Teď už je dospělý a dělá mamince tak trochu naschvály... nenutím ho do ničeho, je to jeho život.
Ještě bych vás chtěla poprosit, jestli by jste konkrétně uvedl, kde Jaroslav někoho poslal do věčných pekel a obvinil ho z nesoucitu, nějak to nemůžu nikde najít. To, že se někdo snaží upozornit na něco, co je většinou každému jedno, že se snaží apelovat na lidské cítění, které už dneska skoro nic neznamená... to je v pořádku. Jen kdyby bylo víc takových lidí....
svetlovdusi.cz
lepší svět
3. 12. 2009 12:46

každou neděli si vařím malé děti v kotlíku, navenek prohlašuji že jsem vegetarián, takže prozatím nejsem v podezření. Bohužel mne již jaroslav odhalil. On pan "spravedlivý" a odsuzující, ten, kterému se oblaka práší od pusy, až pro ně nevidí co pořád říká a jak si v každém druhém příspěvku odporuje. On jest odborníkem na výživu a z jeho řeči je to vidět. proto jsou jeho argumenty zabíjení a mučení a nesoucit. Už jsem ti to psal jednou, Jaroslave, každé dílo je jen tak dobré, jako činy které mu předcházeli. Proto tvá "osvěta" bude jen stále přehazování kupky hnoje, ovšem navenek se vznešenou fasádou.

Jaroslave nejsem hoden tvých slov ze zlata, jejichž hodnotu vidí jen jeden z tisíce.

Devět z deseti lékařů vám určitě potvrdí má slova, Jaroslave :/

Už jste byla těhotná, Orime? Máte děti? Mluvíte z vlastní zkušenosti, nebo to je jen "tohle přece ví každý, tak to tak určitě je"

A co ti vaši známí a příbuzní? Posíláte je také do věčných pekel a odsuzujete z nesoucitu? :)
Jaroslav
orime
3. 12. 2009 11:54

jo já vím.....jsem rád, že to také vidíš! na co narážím....
orime
jasně,
3. 12. 2009 11:52

ale mě to vysvětlovat nemusíš... nevím, jak jsi došel k tomu, že jsem jenom vegetariánka... ale to je jedno, já jenom nebazíruju na nějakým škatulkování, žiju ohleduplně a jsem hlavně člověk.
Jaroslav
Orime
3. 12. 2009 11:49

Toto prosím nemíním jako útok na tebe ani jako slovíčkaření, jen chci poukázat na krásnou ukázku rozdílu mezi vegetariánem a veganem, toho co je schopný napsat vegetarián, v tomto případě Světlovduši, by vegan nikdy nevypustil z úst, vegetarián může být bez soucitu a nemusí mu být etický důvod jako hlavní pohnutka k vegetariánství, neznám však jediného vegana, který by to nedělal především s tím že odmítá trápení a ubližování živým bytostem.
Jaroslav
Svetlovdusi
3. 12. 2009 11:37

Znám spoustu vegetariánských dětí, které maso nikdy nepozřeli a jsou zdravé jak rybičky, toto je ale téma pro lékaře, ten vám jistě potvrdí, že vegetariánská strava je plnohodnotná a plně dostačující od kojeneckého věku až po stáří, nejsem naivní idealista, který by se o tyto problematiky nezajímal a slepě následoval něco co by mohlo být zdraví nebezpečné, asi bych se bál udělat z dítěte vegana....
orime
svetlovdusi.cz
3. 12. 2009 11:34

prosím, nehlásejte zde veřejně bludy, že děti ke svému vývoji potřebují maso. Právě naopak - člověk se rodí bez potřeby konzumovat maso, k té ho dovede až výchova v rodině. Vy jako dlouholetý vegetarián by jste toto mohl vědět.
svetlovdusi.cz
jaroslav
3. 12. 2009 11:25

Celý váš "boj" za veganství je založen na osočování a pranýřování lidí, kteří s vámi nesouhlasí. Všechny zvířátka to jistě oceňují a váží si toho.

Víte například, že děti pro správný vývoj maso potřebují? I když já maso nejím, svým dětem ho rozhodně odpírat nebudu. Bude to jejich vědomé rozhodnutí, pokud se budou chtít rozhodnout a maso nejíst. A co vaše děti, Jaroslave? A co vaši rodiče? A co přátelé? Jste v boji s celým světem? Nebo ho omezujete jen na zdejší fórum?
Jaroslav
Grushi
3. 12. 2009 10:45

Byť to myslíte ironicky, máte pravdu Grushi, ano nelíbí se mi narvané markety a žaludky k prasknutí versus bída, podvýživa a hladomor ve třetím světě a co s tím dělám? šetřím a vážím si každé potraviny a vody, v velkém obchodě se jen zřídka kdy mihnu, snažím se být skromný ve svých potřebách, nechci auto, šetřím energií, třídím odpad....atd, jestli to pomůže? opravdu nevím...hezké svátky
Jaroslav
Orime
3. 12. 2009 10:29

Tebe samozřejmě nemyslím, to je jasné, myslím někoho kdo tu třeba ještě nebyl, o kom myslíš že jsem tam psal, že je mezi námi láska a odpuštění... jestli jsi si nevšimla tady jsme stále za jednoho, když nás pranýřujou, s tím vegetariánstvím a veganstvím to je rozdíl, skrze velkochovy drůbeže a mléčný průmysl,ale to je teď druhotné, já tě přece nenapadám a vím jak to cítíš, také vím, že jsem někdy tak zoufalí, že ty naše komentáře vypadají směšně a někdy i hrubě...no jo nejsme dokonalí, tak krásné svátky.
Jaroslav
Administrátore
3. 12. 2009 10:24

Já, ale zdaleka nemiluji vše kolem sebe, jestli to chcete na plno tak prosím, podle mne žádná duchovní cesta bez vegetariánství(veganství) není možná a je to potom pouze čistá abstrakce a sebeláska, jednoduše, ten kdo nepochopil, jak snadné je zříci se masa, ten mi opravdu kázat nebude, to že to lidem neodpustím neznamená, že jim nějak ublížím, i to je velmi důležité si uvědomit, odpuštění si zaslouží, ale ten kdo činí pokání,ne ten který ignoruje to na co zde narážím, nemám ani právo někomu odpouštět, nebo někoho soudit, ale třeba by ho mohli mít zrovna ti bezbranní a němí tvorové, kterých se zde zastávám, když upozorňuji na zvrácenost, myslím tím zvrácenost obecnou, zvrácenost filozoficky pojatou, zvrácenost společnosti, na to jaký je skutečný obraz člověka, na to jak člověk rozlišuje dobré a zlé atd. Jestli si to jedinec vyloží jako, že já jsem pyšný, neumím odpouštět, mám sektářské smýšlení nemohu s tím prostě souhlasit, tak to v žádném případě není, vy píšete, že s článkem v podstatě souhlasíte, tak co by jste hlásal na mém místě? copak by jste dokázal žít v ulitě a se zavřenýma očima? ono vůbec nejde o mě, já se mám jak v bavlnce a s nikým nejsem v reálném světě v konfliktu skrze své postoje, nikomu nic nevnucuju a nikdo mi nic nevyvrací, lidé mne tolerují, možná mi nerozumí, ale ví že já je tolerovat nemůžu, protože kdybych to udělal,bylo by celé veganství zbytečné, jsem ale ochotný odpustit člověku, který se přizná, že mu maso natolik chutná, že se ho prostě nedokáže vzdát, že je k němu připoutaný, že mu je sice líto zvířat, ale prostě na to nestačí, takový člověk má mé pochopení, ale né ten, který je šťastný, spokojený a není ochoten ani uznat co jeho štěstí, jeho život a jeho potřeby stojí. Bere si vše jako samozřejmost a tak také se vším zachází, proto vám ještě jednou důrazně píšu, mé výtky lidem končí, zde na těchto stránkách, nebo třeba na jiných, je to vrchol mého zla vůči těm, kteří jak píšete vy nesdílí můj názor, to že se s nima nemazlím, nepřitakávám a neustupuji, ale neznamená, že bych jim přál cokoliv zlého, je mi jenom líto jaký svět je, že budou vždy ti co se mají dobře a ti co živoří,trpí a umírají právě kvůli těm co se mají dobře a nechtějí se tím zabývat, ať už to jsou lidé nebo zvířata.
Je mi jasné administrátore, že ve světě a v zemi kde má více jak devadesát procent lidí opačný názor než já, že tu nebudu mít na růžích ustláno a když mne někdo pochopí, bude to fakt jeden z tisíce.
Píšu jen to co si myslím a vítám jakoukoli kritiku, děkuji za ní, přeci nemůžeme všichni všem přitakávat, aby jsme se nejevili sektářsky, nemůžeme přeci kývnout na každý názor, jen abychom nevypadali jako arogantní a sebestřední, máme být pouze milí? aby nás měl každý rád?
Nechci radit lidem a pomáhat si nespojuju s tím, že je budu přesvědčovat o veganství, ale s tím, že když bude někdo potřebovat pomoc, tak se podle toho zachovám, ostatně jako většina normálních a slušných lidí.
Berte prosím tyto žabomyší války spíše jako filozofické a morální, humanistické a etické.....
no vidíte a komentář, delší než článek, přeji Vám krásné svátky.
orime
Jaroslav:
3. 12. 2009 10:10

ty se modlíš, aby tě alespoň jeden pochopil? Dobře víš, že já tě nejen chápu, ale i žiju tak, jak to sám cítíš, že by se žít mělo a přesto mne napadáš, že mám zavřené oči, protože jsem jen vegetariánka (ačkoliv je to blbost). Tak o co ti jde?
Administrátor
ke článku
3. 12. 2009 9:43

Dobrý den, Jaroslave.

S vaším článkem v podstatě souhlasím, ano, vypadá to před vánoci jako na jatkách a je správné na to upozornit.

Co jsem vám však chtěl sdělit, bylo to, že už na první pohled je zásadní rozpor v tom, co píšete. Vaše postoje znám z předchozích reakcí, držme se však toho aktuálního.

Uvádíte, jak milujete vše kolem sebe, což je správné a krásné. Na druhou stranu napadáte všechny, kteří maso jedí, píšete, že jim to nemůžete odpustit. Vzpomínáte Ježíše a ten dokázal odpustit i svým mučedníkům, kteří jistě utýrali a zabili mnoho nevinných. Je snad člověk méně než zvířátko? Nutno dodat, že odpustit neznamená schvalovat. Není to snad jasná zpráva pro všechny, že pokud nedokážeme odpouštět, nedostaneme se nikdy z těchto okovů mysli?

Není výjimkou ani tento článek, že vzpomínáte ty, kteří se zabývají duchovní prací (uvádíte práci s čakrami) a odsuzujete je, protože se nezabývají vaši otázkou vegetariánství. A vidíte, já takovým lidem v duchu tleskám, jsou ohromní.

Bojujte za pravdu, kterou cítíte třeba formou článků, aktivitou v zaměstnání, volném čase, svým vlastním životem… raďte a pomáhejte lidem, je to potřeba. Ovšem ve chvíli, kdy budete hlásat, že vaše cesta je jediná a správná, jste na tom stejně jako vůdce sekty, který prosazuje jen svou víru a potírá všechny ostatní.
Grush
Vánoce a...
3. 12. 2009 8:54

Uganda. Etiopie. Nebo Somálsko. Anebo Kongo... Můžeš na sebe naložit tolik pocitu viny, kolik se ti bude líbit...