Články

Zajímavosti

Světlo prvních hvězd ve vesmíru? - (komentáře)

Jaroslav
Grush a Marpefi
15. 12. 2009 18:01

Doporučuji vám 3dvd Od Aristotela k Hawkingovi - náboženství, věda, filozofie jdou ruku v ruce, je to moc zajímavé,souhlasím s Grushem obrovském prostoru v duši, ta dvd se toho také týkají: enropie, euklidovská, neeuklidovská geometrie, makrokosmos, mikrokosmos, kvantová mechanika, křesťanství, řecká filozofie....hlavně tam učinkují i přední astrofyzici jako např, Hawking a toho falt můžu, rozhodně nejnovější vědecké poznatky předkládají mnohem více pravděpodobnost božího stvoření světa, než nějaké náhodilosti.
Marpefi
grush
15. 12. 2009 15:37

souhlasím....jedna věc je teorie a druhá "prezentace" této teorie...ale musíš uznat, že každý vědec se prostě musí přiklonit k jednomu názoru....buďto náhoda, nebo Bůh...a může začít od Boha a postupně přejít k evoluci, nebo z evoluce k Bohu na základě důkazů. Nevěřím však, že se najde mnoho těch, kteří jsou "nestranní"...a pokud někdo vyznává nějaký názor, tak to prostě pak prezentuje a "evoluce je prostě dokázaná"...o to mi jde.
Grush
Zčásti ano zčásti ne
15. 12. 2009 15:11

2Jaroslav: plně souhlasím že každý ostrov poznaného obklopuje mnohem větší moře tajemství, záhad a tím pádem i výzev; akorát mi ten článek připadal jako informační, ne jako inspirační. Ale to je samosebou problém mého pohledu. (A to zatím opomíjíme jiný obrovský vesmír záhadného, co neseme ve svých vlastních duších ;-)
2Marpefi: no nevím... já si myslím že víra nemá s teorií VT nic moc společného, ani s evolucí. Teorie velkého třesku i teorie evoluce se pouze snaží interpretovat konkrétní data jedním z možných způsobů. Co z toho zkoušejí vyvozovat různí hlasatelé na poli filosofie, už je jiná věc.
Jaroslav
Grushi
15. 12. 2009 12:43

Tvé příspěvky se mi vždy líbí, neboť jsou střízlivé, věcné a obohacující, vesmír je ale pro nás taková neznámá, že i pro lidi jako Grygar, Enstein a zejména Hawking je vesmír absolutně záhadný a mystický, proto mne udivila tvá poznámka.
Marpefi
evoluce
15. 12. 2009 9:43

ještě by tu měli vědci formulovat evoluční teorii:)
Marpefi
odpověď
15. 12. 2009 9:42

ahoj Grushi,

já vím, co dělá na záhadách a mystériích:) Protože "se vědci domnívají" a "věří", že se něco takového stalo, ale ne a ne to dokázat (ikdyž je to obecně uznávaný model - jak jinak taky). Toť ke slovu "záhady":)

S pozdravem

MPF
Grush
Myslím si
15. 12. 2009 8:14

že teorie velkého třesku nemluví v počátečních stádiích vývoje kosmického modelu o "prachu a plynu" z něhož teprve pak vykoukly hvězdy. Správněji šlo o to, že do té doby byl prostor vyplněn (tvořen) volnými subatomárními částicemi díky příliš vysoké teplotě, a skrz tuto látku světlo nedokázalo pronikat. Teprve když teplota poklesla tak že mohlo dojít ke slučování částic na atomy, stal se prostor průhledný pro světlo. To je hranice za kterou optické detektory z principu nemohou "dohlédnout". IMHO článek zajímavý, jen trochu nechápu co dělá na adrese záhady-mystéria :-)))