Články

Poutní tajemná místa

Tajemství noutonického hřbitova.. - (komentáře)

Andre
....
11. 04. 2011 11:58

Velice dobrý objektivní příspěvek.
Gretchen
Noutonice 26.3.2011
27. 03. 2011 11:39

Tak jsem včera odpoledne konečně navštívila noutonický hřbitov, který jsem toužila vidět od chvíle, co se ke mě donesla jeho strašidelná pověst. Nebyla to ale "lovecká výprava" v pravém slova smyslu, měla jsem s sebou jen fotoaparát a na hřbitově jsem pobyla jen asi půl hodiny. Navíc se mnou byl můj přítel, svým založením ortodoxní materialista, a neustále mě rušil svými poznámkami, takže jsem se nemohla do atmosféry hřbitova náležitě ponořit. Před hřbitovem v autě navíc chrupkala moje tříletá dcera (vyrazili jsme si na rodinný výlet), takže jsem věděla, že nemám moc času. Přítel naštěstí po nějaké chvíli odešel za ní, takže jsem přece jen trochu času měla. Byla ale dost zima a nepříjemně fičelo, takže jsem se taky těšila do vytopeného auta. Pořídila jsem asi stovku fotografií, které jsem si dnes prohlédla a neshledala na nich nic záhadného. Atmosféra hřbitova byla klidná, foukal vítr, ptáčkové cvrlikali a z okolí sem pronikaly rozličné zvuky. Hřbitov je ze všech stran oběstavěný novými rodinnými domky, takže z bezprostředního okolí sem zalétají zvuky všedního života, hlasy lidí, sem tam různé skřípání a vrzání, jak si lidé nové příbytky uzpůsobují. Hřbitov sám ale žádné zvuky nevydával, nepočítám-li vrzající vrátka. Hroby jsou tu dost nahusto a také stromoví má hustě propletené větve, takže je při chůzi snadné podlehnout dojmu, že se někde něco mihlo. Když jsem si o zážitcích ze hřbitova četla na internetu (tady), pomalu jsem se bála jít v noci na záchod, ale na hřbitově samém jsem necítila zcela nic negativního, převažoval pocit klidu a míru. Nejdéle jsem postála před sousoším s úlem, o němž se vypráví nejvíc, ale ani tady jsem nezaznamenala žádné tísnivé pocity. Pán sedící u úlu na mě působil laskavým a smutným dojmem, socha paní je trochu zničená, má částečně rozdrolený obličej, takže působí trochu strašidelně, ale to je podle mě čistě tím, jak vypadá. Alespoň ve dne :) Nezaregistrovala jsem nic zvláštního, a tak jsem jim jen popřála klidného spočinutí a odešla jsem. V kostelíku hrály varhany a zněl sborový zpěv, což mě zpočátku překvapilo - nechodím sice do kostela, ale mám za to, že v sobotu odpoledne se běžně žádné mše neslouží - ale pak jsem si všimla, že dveře jsou otevřené a před kostelem stojí víc aut (a na hřbitově byly jen dvě paní a podle všeho pěšky), takže jsem usoudila, že tam asi probíhá nějaká zkouška.
Vzhledem k tomu, že rozhodně nechci všechny zvěsti o hřbitovu zatratit jako nesmysly, chtěla bych se tam někdy vypravit navečer a bez dítěte a bez muže, ale sama bych se asi bála, tak kdybyste se chtěl někdo připojit (ať už čistě ze zvídavosti nebo z odborného zájmu), tak dejte vědět ;)
Drany
Noutonice
24. 10. 2010 3:54

Už se blíží 1. listopad a já bych taky jel rád na Noutonický hřbitov. Bohužel bydlím u Karviné takže to mám do Noutonic daleko. Jednou snad tu možnost mít budu a rád bych se přidal k vám alespoň na jeden z vašich výletů. Je nějaká možnost vás kontaktovat a přidat se?
Drany
vojak85
24. 10. 2010 3:43

Tak já když jsem začal chodit na střední tak jsem jezdil vlakem a cestu jsem si zkracoval přes hřbitov.
Chodil jsem i na vlak který jede před 6 ráno takže jsem přes hřbitov chodil za tmy i za mlhy. Ráno na hřbitově nikdo nebývá a nebožtíky jsem vždycky slušně pozdravil.
vojak85
???
20. 09. 2009 13:38

Navštěvuje tu někdo v noci sám hřbitov?
vojak85
Opava
7. 07. 2009 11:16

nejlepší je jít na hřbitov, když je zatmění měsíce, je to vždy o úplňku, skuste to, třeba jen stezku odvahy. A nejlíp sami, když je vás víc, tak to není ono, jinak jsem z Opavy
Fisch
Hřbitov
24. 07. 2008 8:52

Nedávno jsem se byl opět podívat ke hřbitovu v Noutonicích a už to není vůbec jako dříve. Všude v bezprostřední blízkosti hřbitova začínají stavět rodinné domy. Takový klid co byl kolem dříve je prostě nenávratně pryč. Tehdy byl hřbitov na samém okraji obce vzdálen cca 300 metrů od nejbližšího okolí a nyní hned za hřbitovní zdí stojí rodinné domy. Troufám si říci, že tehdy jsem se na hřbitově necítil zrovna nejlépe a asi to bylo tím, že byl odlehlý a téměř na samotě. Když jsem tam byl nyní tak už jsem nepociťoval takovou tu zvláštní atmosféru a kouzlo tohoto hřbitova. Je to asi jako, když chodíte na místo (louka,les) kde cítíte, že tam je cosi zvláštního (tajemného) nebo cítíte určitou energii a potom tam vyrostou rodinné domy nebo obchodní centrum. Myslím, že se potom takové kouzlo toho místa prostě ztratí. Mám za to, že obdobná situace stala i v Noutonicích :-(
Ryan
Strašidelná místa
2. 07. 2008 21:42

Nejsi zbabělá!Často se mluví o atkových místech protože lidé zemřeli násilnou smrtí tak proto ty zvuky
koudy22
Výprava
1. 07. 2008 12:04

Ahoj všichni, rád bych zjistil o téhle záhadě víc informací. Pokud víte víc o tajemných jevech, které se tady prý odehrávají nebo o historii tohodle místa, dejte mi prosím vědět buď sem, anebo na mail: koudy22@atlas.cz Chystám taky v nejbližší době výpravu na tohle místo. Díky za napsání.
Bohuslav
nápad
26. 06. 2008 21:59

udělejte članek do videi a dejte tam i fotky sežente si ultra červenou kameru to bude něco na nich jsou vidět obrysi
Bohuslav
pls fotky
26. 06. 2008 21:46

jestůi mate nake huste fotky tak prosim pošlete na Bohuslav.J@seznam.cz budu vám vděčny diki
vorech97
záhady
21. 05. 2008 17:41

rozjíždim záhadologii ve velkym je mi jenom 11 ale už mám celkem dobré teorie hřbitov? možná by to vyšlo
Filda
Noutonice
10. 04. 2008 14:32

Zdravím, po přečtení tohoto článku jsem také neodolal a vydal se na Noutonický hřbitov s kamarádem a přítelkyní. Bylo to tam velice zajímavé, moc se toho nedělo, snad jen na divné zvuky, které slyšel kamarád a přítelkyně z poza dveří v levé části hřbitova. Já jsem jen viděl koutkem oka u náhrobku dvou starých lidí nějakou ,,mlhu". Udělal jsem pár fotek. Něktré jsou docela zajímavé. Chtěl bych se tam zase co nejdříve vydat. Jinak, s duchy mám docela ,,četné" zkušenosti, dokonce se mi jeden dotkl, nic moc příjemného.... Ale nebylo to na tomto hřbitově, nýbrž na hřbitově sv. Isidora. Ten se nachází cca. 8 km za Slaným. Je to v polích, malý lesík a je tam mimo jiné hrobka Kynských..... V noci je to tam opravdu jiné, než v Noutonicích, nevěřím, že by tam někdo šel..... Já jsem byl v 1 ráno jen u brány a tam na mě sáhla ,,smrt". Po té jsem se odvážil za bránu, došel jsem 3 metry, poté se strachem utekl..... Ale ještě k té návštěvě Noutonic, kterou si tady všichni (i já) plánujeme. Nemyslím, že je to nejlepší nápad. Myslím že ti duchové nebudou nadšení tím, že je stále někdo ,,otravuje" svojí návštěvou. a když už tam jste, chovejte se zdvořile, pozdravte (nemusíte nahlas), ale mějte taky nějakou úctu.... Ještě sem tu našel příspěvek, že jsou všichni duchové zlý a že Vás zachvátí strašný strach. Není to tak, jistě to bude individuální, ale pokud máte čisté úmysly, nemusíte se ničeho bát. Uvědomte si, že při spiristické seanci, seanci víceméně ovládáte vy. Nenechte si toto právo vzít a nedovolte, aby jí ovládal duch (kromě jeho odchodu a ukončení seance). Ale na hřbitově je ,,pánem" on.
falken
komentář
16. 03. 2008 20:01

no docela věřim v to že tam něco je ale muj názor je jasná solova viprava s jednim člověkem kterej bude jako pojistka zatim nemam termin ale určitě bude pokud máte nějaké fota nebo jiný materiál určitě ho ocením prosim na mail popkornx@seznam.cz a ocenil bych i jiné návrhy na místa která vykazulí podivné jevy předem děkuji za pomoc v hledáví
Baldor
wow
20. 02. 2008 11:31

No fakt zajímavé poznámky rád bych se tam jel podívat ale mam to trochu z ruky bydlím v Ostravě a navíc nemám lidi kteří by se mnou do toho šli tak kdyby se chtěl někdo domluvit muj mail je ondra.dedik@centrum.cz
sleeping_beauty
jedu s vama
30. 10. 2007 14:50

kdyby si tu nekdo precet muj vzkaz, chystal se na dalsi vypravu a nevadil by mu jeden pasazer navic, tak se mi prosim ozvete! 178534@mail.muni.cz dik!
Jakys
Good
24. 10. 2007 15:49

To je super,jestli můžu doporučit video na tomto webu Paranormální jevy
onedark.night
založen chat na lidé
30. 05. 2007 11:22

prijdte pokecat live,tady je link,doufam ze se brzy nase názory setkaji CHAT\OSTATNÍ\Dimenzio
Lea
Hlášení o nové výpravě ......
21. 05. 2007 12:59

Noutonice - jsem dala do diskuze Příběhu Strašidelný hřbitov. Lea*
onedark.night
dejte vedet
17. 02. 2007 18:05

nechteli byste mi treba napsat kdy pojedete do noutonic?prijel bych mail onedark.night@seznam.cz diky
magicgirl111
Zajímavé-zvláštní+tip
16. 12. 2006 19:23

všechno je velice zajímavé a zvláštní...Zajímám se o tyhle záhady a magii...Prosím!Nemohl by mi někdo poslat cestu do Noutonic z Pardubic?Chtěla bych se tam vydat a prozkoumat to,jelikož mám s duchy zkušenosti vím jak se vybavit...Mám pro vás ještě jeden tip!Dříve to bylo místo tajemné ze všech pohledů...Je to v Orlických horách v nevelké vesnici Neratov...Je tam VELMI starý hřbitov a kostel.Nedaleko Deštné v Orlických horách!!!Pro žádné srábotky:-) Hunter:Buď rád že ses nikdy s duchem nepotkal...Já je vídala každou noc 5let!
Axeel
Výprava - hlášení !!
19. 11. 2006 20:35

Nazdárek !! Tak jsme se vypravili z pátku na sobotu ještě s třema kámošema na průzkum Noutonic. Naposledy jsme tam byli v létě, to jsme tam i nocovali, nic bombastického nezaznamenali. Krom pár divných stínů. Tentokrát jsme byli lépe vybaveni, dokonce na celou noc. Nakonec jsme hřbitov opustili ve 23.40 hodin. Ale zkusím být stručný. Já, Míra, Aleš a Kaspy jsme dorazili na místo zhruba kolem 18:00 hodiny. Vrátka na hřbitov byly zavřený, po vstupu na hřbitov a zavření vrátek za sebou na nás fouknul slabý větřík - jakoby na pozdrav. Prošli jsme si celý hřbitov, nikde nic, nikde nikdo, naštěstí. Vyhlédli jsme si 2 kontrolní stanoviště. Jedno u levé zdi od pumpy, druhé přesně naproti přes hřbitov - u zdi kostelíka. Zapálili jsme 4 totožné červené hřbitovní svíčky přesně do kříže - u stěn hřbitova. Od vrat uprostřed pravé zdi, dál u zdi (stanoviště 1) u pumpy naproti kostelíku, pak uprostřed pravé zdi cestou kolem hrobek a poslední u zdi kostelíka (stanoviště 2) Z obou stanovišť byly vidět vždy dvě svíčky. Ta na stanovišti a svíčka na levém boku. Pak jsme sedli do auta a jeli se najíst do hospody v Přílepech. Zpátky jsme se vrátili v 19:40. A zaznamenali jsme první zvláštnost, o které už tady někdo psal. Venku byla zima, bylo lezavo a jemná mlha. Vítr nefoukal do doby než jsme opět otevřeli vrátka a vešli dovnitř. Skoro bouchnutím zavřených vrátek se nám krásně rozfoukalo. Nejdřív to byl větřík poměrně svěží, postupem získával na intenzitě. Obešli jsme všechny naše svíčka a zjistili, že po pravé straně byly víc vyhořelé než na druhé straně a u zdi kostela. Rozdíl byl docela znatelný. Pro jistotu jsme na stejných místech zapálili nové, šli jsme si dát cígo k pumpě a z termosky trochu horkýho kafe. Pak jsme se rozdělili na stanoviště. Aleš a Kaspy zůstali na stan. 1, já s Mírou jsme měli stan.2. Stan.2 1 mělo u sebe těžce získanou a půjčenou thermokameru, což je přístroj, co zaznamená sebemenší změnu teploty. Docela jsme se začali nudit, nic se nedělo, i ten vítr přestal foukat. Ve 21:50 jsme se opět sešli na cigárku a kafi u pumpy. Něměli jsme dokouřeno a uslyšeli na hřbitově nějaké kroky. Docela jsme se lekli že nás někdo sprdne a bude po výpravě, ale na hřbitově nikdo nebyl a kamera nic nezaznamenala. Vrátili jsme se na místa a dál čekali.Kolem 23:10 na nás zablikali kluci ze stan. 1 že se něco děje. Vim že by se na hřbitově neměl používat mobil, ale jinak by jsme komunikovat nemohli. Kluci z jedničky zaznamenali menší změnu teploty cca na 10 vteřin, pak se teplota vrátila. První svíčka zhasla. Kluci začali být mírně nervózní, ale nic. Čekalo se dál. O 10 minut později na nás zablikali znova. Teplota šla znatelně dolů (o 3 stupně) opět na 8 vteřin, pak se vracela zpátky na 6 st. Zhasla svíčka na jejich stanovišti. To už kluci bohužel nezvládli a utekli k nám na dvojku. Ve 23:35 kamera zaznamenala pokles o 3,5 stupně, začal foukat vítr a zaslechli jsme jemný praskot zhruba někde u hrobky lidí s úlem. Zhasla 3 svíčka. Vítr přidával na intenzitě, začala se kupit větší mlha a kamera opět začala pípat změnu teploty. Hele, vím že to bude zbabělý, prostě jsme to nevydrželi, zbalili kameru, nohou ušlápli poslední svíčku, vzali batohy a mazali jsme pryč. Před hřbitovem vítr foukal jen velmi mírně. Nalítali jsme do auta a jeli pryč. Když jsme míjeli po levé straně hřbitov, nad zdí byla zřetelná mlha (ta ale byla všude kolem), z které byla patrná velice jemná namodralá záře. Dobrý pocit z toho nemám, pocity jsou velmi smíšené. Navíc je mi teď líto, že jsme to nedokončili a vzdali to. Tak možná příště !
Bohumila
opatrně
18. 09. 2006 2:01

Po smrti se duše zdržují "na svém hrobě" až do doby než projdou BRANOU BLAŽENOSTI. Některé duše ovšem touto branou neprojdou a zůstávají na zemi, tedy na hrobě, tam je jejich místo. Z různých důvodů nemohou branou projít a většinou to nejsou mírumilovné duše, tak dávejte pozor. To vím od duše mého bratra, která se na mě nakontaktovala těsně po jeho tragické smrti a kontaktuje se i nadále, tak se dozvídám dost informací o životě po smrti. O kontaktech s jeho duší píši v příbězích "Duše se vracejí".
angelmar
zájem
8. 09. 2006 20:52

Můžete mi prosím písnout na mejlík? Ráda bych šla příště s váma ne ze zvědavosti, ale můžu ducha najít a věřte, že na každém hřbitově je jich víc než dost. To proč tam jsou je čistě prozaické a vůbec ne záhadné..vysvětlím osobně proč..Díky zatím
Alef
info
26. 08. 2006 21:52

Kostel Narození sv. Jana Křtitele. Noutonice. Na návrší nad obcí. - Původně postaven jako gotický, přestavěn koncem 17. stol. a v r. 1895. - Poblíž kostela fara z r. 1559, barokně přestavěná. http://ipac.svkkl.cz/aRL/kl-arec.php?id=0204774
pontypoo
hehe
14. 08. 2006 23:18

ja bych tam teda nesla..na to mam bobky..ale cely ten vyzkum je docela zajimavy...stiny jsem taky občas na našem hřbitově v Krnově viděla ale nějak jsem neviděla důvod se jich bát..lidi na našem hřbitově jsou prostě v poho... :D ale u jednoho hrobu jsem měla blbý pocit...nikdo se o něho zjevně nestaral a tak jsem to am trochu upravila i dyž jsem toho člověka vůbec neznala..ale potom jsem měla ještš horší pocit takže jsem odtamat radsi odesla... :D
Hunter
2 Alef:
5. 08. 2006 12:19

a my hloupí jsme se tam sázeli o to, kdo projde celý hřbitov sám bez baterky :) K tomu cos napsal - rozhodně to nechci zlehčovat, ale to je spíš otázka toho, zda si člověk dokáže zachovat chladnou hlavu a racionální uvažování, nebo zda se "podělá strachy" :) To není nijak v rozporu s tím co jsem napsal, a nedokazuje to, že by duchové chtěli ublížit :) Co se stalo s onou jednotkou dnes asi těžko zjistíme, ale ani tam to nemusela být "posedlost".. Nechci se tě samozřejmě dotknout, já jsem se s duchy bohužel nikdy nesetkal, a tak nejspíš mluvím jak nějakej Rambo..
Alef
Hunter
4. 08. 2006 18:26

V přímém kontaktu s touto silou Tě zachvátí strach, který je v podstatě neovladatelný. Nedá se to k ničemu přirovnat: při bezprostředním ohrožení života má taky každý strach ale tohle je mnohonásobně horší. Důsledky mohou být jako u té strážní jednotky v Branišově ( mail ) a na žerty ani nepomyslíš. Proto tam nechoďte celá skupina najednou a nezůstávejte ani venku ani uvnitř hřbitova nikdo sám. Hodně štěstí.
Hunter
2 Alef:
4. 08. 2006 0:08

mohl bys být konkrétní?? Vcelku mě to zajímá..dodnes jsem žil v domění, že stačí říct "duchu co ode mě chceš?" a budem kámoši :/
Alef
Hunter
3. 08. 2006 22:10

Nevěř tomu, že se není čeho bát. Tyto síly se nechtějí s člověkem kamarádit. Zažil jsem to jednou a vůbec si to nedovedeš představit.
Hunter
2 Lea:
3. 08. 2006 19:22

no, četl jsem někde tady na webu o tom, že duchy "znetvořily" americké filmy..takže i kdyby tam nějací byli, myslím, že není třeba se jich bát, pokud člověk přichází na hřbitov s dobrými úmysly :) Když se o to tak zajímáš - dej mi, prosím, vědět, kdybys zjistila cokoli zajímavého :)
Dragonhunter
.
3. 08. 2006 18:09

Já bych se taky jel rád púodivat, co se tam děje.
Lea
pro : HUNTER
3. 08. 2006 14:43

:-))) No...nebydlím ani v kapličce, ani v té bývalé márnici. Jsem z Prahy a do Noutonic na hřbitov jsem jezdila s tátou od malička. Tátova maminka - moje babička byla z toho kraje, řadu historek už vyprávěla tátovi.. Na hřbitově máme dva hroby (3 generace) a já jsem převzala štafetu po tátovi. Jezdila jsem tam docela ráda, historky od babičky a později od táty jsem brala s rezervou..Ale po 2x kolem dušiček jsem se tam setkala s něčím podivným, minulý rok to samé (ale to byla hodně tvrdá realita), takže už mám pocit docela špatný, když bych se měla přiznat, je to už takové mravenčení ze strachu co tam zase bude. :-/ Ale začala jsem se o Noutonice více zajímat a ptát se, koneckonců můj brácha už si tam taky "užil", takže něco tam bude...
Hunter
2 Lea:
3. 08. 2006 12:05

tj právě otázka - co je podivný stín, a nakolik je možné si ho splést s přirozeným stínem např. od stromu?? :) Jinak, odkud ty jsi?? Znáš to tam jako bys bylela snad v té hřbitovní kapličce :)
Hunter
2 veronika:
3. 08. 2006 12:03

chystáš se tam?? :)
Lea
Ještě k té stavbě vedle...
3. 08. 2006 11:54

...hřbitova. Původně to byla márnice (ne fara). Nikdo krom psů není, majitel tam má jen psy a občas tam jezdí je krmit. Snad by údajně měl být někde z vesnice. Márnice je čím dál tím v horším stavu, z pozemku je prales. :-)
Lea
pro : Hunter
3. 08. 2006 11:19

Duchy jsem neviděla, jen podivné stíny, a takový divný pohyb - jakoby se hrob "hýbal". Něco jako "tetelení vzduchu na silnici".
Lea
pro Veroniku
3. 08. 2006 11:16

Pokud nejedeš autem, tak z Dejvické do Velkých Přílep, na hlavní křižovatce se dáš doleva, jdeš kolem známé restaurace Špejchar, za Špejcharem šmikmo doprava a po cca 1 km uvidíš na malém kkopečku barokní kostelíček Sv. Jana s hřbitůvkem..Z Přílep tam určitě jezdí autobus, ale nevím jak často - jezdím autem.. :o)
veronika
Jak se tam dostanu?
3. 08. 2006 9:59

Taky bych se tam ráda vypravila.. poradíte, jak se tam dostat? Když pojedu z Dejvické do st. Lichoves, Noutonice? Najdu to potom? Děkuji!
Hunter
2 Lea:
2. 08. 2006 19:47

rozhodně jsem neměl v úmyslu tvé tvrzení jakkoli dementovat :) Tohle měla být jen objektivní reportáž z mého průzkumu.. Faktem ale je, že žádného ducha tam nejspíš ještě nikdo nikdy neviděl :) Ale jestli tam nějakej strašák je, určitě ho vyblejsknu :)
Gibson
No bezva!!!!!!!
2. 08. 2006 19:29

Já tam určitě jedu.KOneckonců,zbývá ještě měsíc prázdnin.
Lea
Průzkum..
2. 08. 2006 14:02

Jsem pisatelka článku (příběhu) Strašidelný hřbitov, kde jsem psala i odpovídala o hřbitůvku v Noutonicích. Jsem ráda, že sis našel čas a měl tu odvahu udělat tento průzkum. S řadou věcí souhlasím - jakobych se tam v četbě vrátila zpátky. Vše, co jsem o hřbitově psala, za tím si stojím - ten hřbitůvek opravdu normální není. Je pravda, že ne vždy se musí něco přihodit, zvláště pokud je výprava za něčím cílená, ale stejně Hunter zaznamenal nějaké anomálie. Také je pravda, že šepot a někdy až bolestné zkřeky se objevovaly nejčastěji u hrobu se sousoším dvou lidí, v první širší uličce doleva od branky a dále také u hrobky - která je zanedbaná (u levé zdi) Dodnes je tam možná dohořelá červená svíčka, kterou tam na minulé dušičky zapálila moje dcera.. To znamená že šepot, mlha, kroky se stále opakují, občas ještě nějaké to světýlko - ne od svíčky, občas ten divný vítr a asi vzácně ty příšerné bolestné zkřeky (které vyděsily už před lety mého jinak velmi statečného tátu, a občas místní babči...No, bude konec léta, za pár měsíců zase máme dušičky. Ale já už tam opravdu nikdy navečer nejedu. Držím všem palečky a dejte zase vědět, kdyby něco...Lea.
Hunter
2 Alef:
31. 07. 2006 19:37

Ano, přesně to je ten zazděný vchod :) Na té faře asi někdo bydlet musí, když tam jsou psy..možná se jen bojí tam přespávat :) I vám přeji co nejvíce úspěchu v dalších akcích..
Alef
hodně dobré
31. 07. 2006 18:37

Myslím že tento průzkum je hodně dobrý s nesporným výsledkem. Ta stavba s těmi psy je snad původně fara, a někdo tam asi bydlí. Viděl jsem tam nějakou stodvácu na dvoře.Dost zajímavé je o tom zazděném vchodu.Je to na druhé straně kostela než je vchod na hřbitov? Ta část hřbitova se zdá trochu divná.A to sousoší těch lidí co držejí ten včelín to je taky síla. Do další akce přeji hodně úspěchů...