Články

Záhady a tajemno

Horoskopy, věštění, numerologie...nevinná hra? - (komentáře)

daiterr
-
23. 05. 2011 18:52

No jo.. jenže i tak s tím mnoho nejde udělat. To "zlo" se zkrátka musí časem samo od sebe během vývoje změnit v "dobro" a pochopit, proč bylo vlastně "zlé.."

Ale je fakt, že to už zas filozofuju. Ve skutečnosti, kdybych měl někde žít v Africe v utečeneckém táboře a zmrzačený, tak bych se asi z toho posral.. To víš, tady v srdci Evropy a v klídku se to dobře kecá a filozofuje.

Taky mne to zlo nasírá.. Jenže postupem času stejně přijdeš na to, že je tak trochu i lepší to házet za hlavu a řešit si své vlástní problémy v nejbližším okolí..
garias
..
23. 05. 2011 16:49

Myslel som zlo vo svete !!!
daiterr
-
23. 05. 2011 14:30

Zlo? A KDE ho vidíš v této debatě? Tobě ta debata vadí, viď? Cokoliv, co zavání "pambíčkářstvím", tě dokáže nadzvednout. Ale to je tvůj problém a s tím se musíš srovnat sám. Svět se nepřestane točit jen proto, že tobě to vadí. Spíše tobě nakonec přestane vadit, že se svět točí.. TO je vývoj a zákonitost v této učící se realitě. "Pámbíčkářství" se bohužel zatím stalo tvým vlastním zrcadlením a dokud se s tím nevyrovnáš, pak s budeš čílit donekonečna "o) Ale to je tvoje volba..
garias
..
23. 05. 2011 13:40

Takže keď nám vadí zlo, tak je chyba v nás :D
daiterr
-
23. 05. 2011 7:12

Gariasi,

pokud se ti zdají odpovědi dlouhé, pak je nesuď, protože nejsou určeny pro tebe. To je tak dáno. Co člověku vadí, tak to buď v něm cosi zrcadlí a měl by si v sobě udělat pořádek a nebo je to impuls, aby to nechal být. To je jedna ze zákonitostí této vývojové školy jménem Země "o)

A také patří k jakémusi nepsanému diskusnímu bonmotu - nevysmívat se něčemu, co nám nejde pod nos.. To, jak dalece toto jedinec zvládá, pak poukazuje na jeho povahu více, než cokoliv jiného.

Když už nemáš co k tématu, pak se, prosím, alespoň zkus na chvilku řídit oním bonmotem. Předem moc děkuji..
garias
...
22. 05. 2011 22:50

No diskutovať sem chodíte určite už len vy dvaja :D
daiterr
-
22. 05. 2011 22:30

Gariasi,

"nikdo nečíta"? .. Hmm.. Já ti teda nevím, ale skoro 600 zobrazení mi nepřijde zas tak málo. Jedině, že bys tady přišel ty tak 550x a o ten zbytek bych se podělil s Marpefim.. "oP
daiterr
-
22. 05. 2011 22:27

Marpefi,

Oblasti "A" a "B" - krásné příklady, to je pravda. Klasické 3D uvažování, ke kterému lidstvo dospělo s těmi svými denními kulisami okolo sebe. Jenže o oblasti, o které se bavíme - tak tam toto dle mne neaplikuješ. Už jen proto, že tato oblast skýtá nepřeberné možnosti. Jsou to prostě reality, kde jsou naše 3D zákonitosti těžce marné..

Takže k té absolutní pravdě - tady a teď jí není schopen nikdo plně porozumět, ač si to myslí. Jsme moc 3D na to, abychom mohli pochopit alespoň náznak ještě vyšších dimenzí..

K Bohovi a cestě - pro tebe je to jasné, pro jiné je jasné ten "jejich" Bůh. S tím prostě nic neuděláš.

K tomu, že "každý potřebuje pravdu právě takovou..." - vidíš - pro tebe nepřijatelná věc a stejně vidíš všude okolo sebe, že se tak děje neustále. Krásně je to vidět v diskuzích.

To, že ty cítíš Boha tak, jak cítíš, nemůžeš brát jako stoprocentní jasnou věc i pro ostaní lidi. To už by ses dostal do role diktátora a takových už tu bylo "o) zkrátka - lidi si jedou svou lajnu ve svém vývoji.

S tím nic nikdo nenadělá a ten, kdo se snaží "je dostat na svou jedině správnou a jasnou cestu" - se akorát dopouští vměšování do osudů jiných a pak si na sebe akorát přitahuje různé problémy. To je takový základní zákon toho všeho..

Datování - tady musím oponovat, protože třebas datování Neolitu a mladší doby kamenné se dělalo nesčetněrát a různými postupy na více místech ve světě, ne jen u nás. Vždy se dospělo k přibližně stejným výsledkům a navíc je tam i řada dalších indicií, co to potvrzují. Takže takové to datování do max. 10 000 let a dál nic - to vážně odmítám i jako slušnou konspiračku "o)

"O pánových neumytých očích" si mysli klidně co chceš. Ironie je v tom, že onen pan spisovatel a historik se dost zabýval touto dobou, takže o ní dost věděl na to, aby si dovolil napsat, co napsal. Každopádně je dobré si knihu přečíst. Jsou tam slušné postřehy.

K tomu odkazu o UFO a spol - omlouvám se, ale pokud někde čtu, že "všecko jsou to jen a jen rejdy démonů" - tak bohužel toto nedokážu vůbec brát v potaz, ani jako konspiraci. Doporučuji dokument "Secret Space", protže tam jsou dost slušné materiály.
garias
...
22. 05. 2011 15:26

Tu má jeden príspevok viac slov ako celý článok a aj tak to nikto nečíta :D
Marpefi
daiter
22. 05. 2011 14:34

Ahojko,

rozumím, jak to myslíš, ale nesouhlasím. Podívej, jsou věci, u kterých můžeš uplatnit tento princip - viz. kuchyně...každý má jinou míru vnímání chuti, jiný práh bolesti, jiný smysl pro humor apod...to jsou všechno věci, u kterých s přehledem můžeme aplikovat Tvé myšlenky...

Jsou tu ale také oblasti, které jsou buď "A", nebo "B"....tečka. Pokud se někoho rozhodu nabít, tak po vykonání tohoto aktu je prostě mrtvý - tečka..to je objektivní pravda a skutečnost. Jeho fyzická existence je ukončena...

Stejně tak když prší, tak prostě prší...tečka...když má člověk jednu nohu, tak má jednu nohu, tečka...

Jsou to sice polopatické příklady, ale snažím se ukázat, že beznohého nepřesvědčíš o tom, že má obě nohy...ledaže bys ho obelhal.

Teď trošku blíže k myšlence...pokud budu třeba otcem dítěte a budu mít takové charakteristiky, jaké mám, tak jsem to prostě já...je naprostá hloupost, abych dítěti tvrdil, že jsem žena, že jsem génius, superman, že po něm chci, aby někoho zabíjel...a to pěkně prosím ani tehdy, když si toto on bude myslet...prostě to tak není a tečka...(pomiňme debatu nad tím, že s dítětem se zachází trošku jinak než s dospělým)

Stejné je to s osobním Bohem, existuje-li. On je prostě "ON"...má dané osobnostní rysy a chce, abychom je poznali. Dal nám konkrétní cestu k Němu, tečka...

Celá teze relativního tvrzení, že každý potřebuje pravdu takovou, v jakém je stavu je v kontextu existence osobního Boha prostě nepřijatelná a mylná. Tato teze může mít něco do sebe jenom za předpokladu existence nějaké neosobní síly či principu, ale ne pokud existuje KONKRÉTNÍ Bůh s konkréntní vůlí...

To je oč tu běží...

Co se týká datování vědy, tak to je téma samo o sobě a věř mi, že často stojí na tolika předpokladech, které nelze splnit, že je to až úsměvné. Když si necháte něco změřit a posíláte předmět do laboratoře, tak musíte vyplnit kolonku "jaké stáří očekáváte", protože je tolik metod, které dávají hrůzu různých výsledků, až hrůza...miliony a miliardy let jsou na základě spekulativních měření...kdy 10 datací podá nízký věk, který je samozřejmě pro vědce nepřípustný, tak hledají takové metody, které jim dají dostatečné očekávané stáří...

Zní to sice jako velká konspiračka, ale materiálů k tomu lze nalézt fůru, tady krátké příklady:

http://kreacionismus.cz/kreace/A%20co%20uhlikove%20datovani.htm

http://kreacionismus.cz/kreace/prukopnicke%20datovani%20stari%20jantaru.htm

O pánovy s teorií neumytých očí si myslím své...je pravda, že se nějak ateisté musejí snažit vypořádat se zázraky, když už se je snaží popřít zuby nehty...

Stejně tak, jako teorie vážených vědců, kteří spekulují, že prsa se ženě utvořila proto, že když slezli opičáci ze stromů, tak se samci už nemohli dívat na jejich "lasturky" a potřebovali nový impulz ke vzrušení...s prominutím a přinejmenším malomyslný výplod, ale když to řeknou vážení vědci, kteří prostě musí stůj co stůj ignorovat realitu stvoření Bohem, tak se není čemu divit...a tuto teorii se vší úctou háži do stejného koše...myslím, že většina historiků by tuto teorii taky spláchla do záchodu...ti často řeknou třebas i otřepanou frázi, že je to mýtus a výmysl...

Co se pak týká UFO, tak o tom více zde:

http://zivot-nazory.blog.cz/1101/paranormalni-jevy-a-jejich-vysvetleni

Domníváš se, že mé ohraničení Ježíšem mě omezuje a zastavuje ve vývoji, znovu však opakuji, že celé Tvé tvrzení stojí na předpokladu, že neexistuje konkrétní osobní Bůh!

Zkusel jsi se taky někdy zamyslet nad Ježíšovými výroky? Nebyl by snad lhář a pokrytec, kdyby o sobě tvrdil "já jsem ta cesta, pravda i život, NIKDO nepřichází k Bohu, než skrze mne."? Pokud uznáváš, že je Ježíš jednou z mnoha cest podle toho, kde právě stojíme, pak takový člověk nestojí za následování, protože vědomě lže nebo je pomatenec, protože o sobě nepřímo tvrdí, že je Bůh na mnoha místech...

Měj se

Ps. zkusme to příště zkrátit:) Díky
Marpefi
Jitka
22. 05. 2011 14:11

Ahojko,

ale já netvrdím, že po smrti má být jenom Ježíš...Bůh stvořil mnoho andělů, mnoho lidí...o tom se tady nebavíme.

Celý Tvůj příspěvek je psán ve smyslu "já si myslím", "já tak věřím"...ano, respektuji to, ale potom musíš zavrhnout celou Bibli, protože ta popírá to, co si myslíš...jestli mi rozumíš. Bible jasně staví osobu Ježíše Krista do jediného prostředníka mezi člověkem a Bohem...nikoho jiného. Pokud toto nepřijímáš, pak musíš zavrhnout celou Bibli a také křesťanství...můžeš pak jenom tvrdit, že sympatizuješ s křesťanskými hodnotami, ale nemůžeš tvrdit, že jsi třeba křesťanka...

Ježíš se stavěl do výlučné role a takto o Něm svědčili o další lidé. To je podstatou křesťanství. Možná nademnou zoufáš, že si stojím tvrdě za svým, ale nemůžu jinak...nemůžu popřít, co mi dal Bůh poznat, a co o sobě tvrdí.

K Tvým nadpřirozeným zážitkům musím znovu opakovat, že žádný jakkoliv reálný nadpřirozený zážitek není ještě zárukou pravdivosti...to by pak muselo být tolik pravd, že hrůza.

Měj se
daiterr
-
20. 05. 2011 10:41

Marpefi,

K těm zjevením - pravda je pro každého právě taková, jakou v té chvíli potřebuje ke svému vývoji. To, že "pravda je jen jedna", je sice fakt, ale vzhledem k této realitě pro nás neuchopitelný..

Ne proto, že bychom mnozí po té PRAVDĚ netoužili, ale spíše je to kvůli fázi našeho vývoje. To znamená, že například momentálně ti tady budu cpát na odiv tu "svou pravdu", protože ji v této chvíli tak vidím a cítím. Ty zase na oplátku vidš tu jedinou pravdu "v přijetí Ježíše" a také ji ostatním sděluješ.

To vše je oboustranně v pořádku, pokud jedna strana druhou toleruje. (Teď nemyslím třebas nás dva a naše názory, které se neshodují, protože tu jakási vzájemná tolerance je. Ale mám na mysli většinu světa, kde se lidé bijí za své "pravdy" a tolerance je nulová..)

Vždycky říkám, že "pravda je jako všechny kuchyně světa - rozmanitá ve svých chutích, vůních, přípravách a jejich konzumentech.." Pokud ty v něčem vidíš "lež", pak vždy se najde někdo, pro koho je ona "lež" "pravdou" a naopak. To je vývoj.

PRAVDA jako taková, ta nejryzejší, nás teprve čeká. Tady a teď, tady v této realitě - ji nemáme zatím úplně možnost pochopit. Je to to samé, jako bys prvňáčka poslal někde do Temelína a chtěl po něm, aby vypočítal složité rovnice, co odvrátí přehřátí reaktoru.. Aby takový prvňáček došel až k těm výpočtům, pak nejprve musí projít pořádnou cestu.

V dětství bude jeho "pravda" taková, že "strašidla stoprocentně jsou, protože to říkají máma a táta.." V pubertě bude pravda ztaková, že "všichni dospěláci jsou parchanti a jen otravujou mladejm život jakýmasi přikazama a zákazama.." Na vysoké škole bude pravda taková, že "samozřejmě strašidla nejsou, max. tak nějaké ty energie, co se potulují a ti dospěláci zas tak blbí nebudou a myslí to i nejspíš dobře, jen.. lezou ještě furt na nervy, takže je nejlepší si zařídit život sám. A navíc - matematika je super věc, páč vše ve vesmíru je matematicky zdůvodnitelné.." No a pár let nato bude pravda taková, že " tyto rovnice jsou přesně takové, že by mohly vypočítat, aby nedošlo k přehřátí reaktoru.." A to je fáze, kdy "prvňáček" může teprve do Temelína "o)

No a tak je to tady s veškerou "pravdou" - vše tak, jak jde vývoj v čase.. Nelze jednoznačně nikdy říci, že ta moje "pravda je ok", stejně tak nelze ani říci, zda ta "tvoje pravda je jasná věc a směr k osvícení, protože jsi přijal Ježíše".. Obojí "pravdy" jsou jen střípky v obrovské mozaice prozatím pro nás neuchopitelné PRAVDY.

Můžeme o tom maximálně tak polemizovat a tolerovat se. To je asi tak vše. Faktem je, že jakákoliv polemika urychluje oboustranně vývoj. Je hybatelem. Takže ostatní lidi se "nesnaží nikoho odvést od správné cesty", ale pouze dávají na odiv svou "verzi pravdy, jen většinou neznají zásady jakéhosi toho názorového bonmotu a tak se uchylují k vnucování. Většina jich to dělá bez zlého úmyslu. Jsou však i tací, kteří to dělají záměrně. Takoví pak nejen svůj vývoj mohou zpomalit, ale navíc se na ně snese i to, co zaseli..

Vznik světa - ať tedy nelašujeme někde pořád v Egyptě a nedohadujeme se o pár tisícovkách let, pak je dobré se mrknou třebas tady:

http://engel.ic.cz/cesky_pravek.htm

Třebas takový "neolit" se datuje od 10 000 př. n.l a výše. Nálezy některých prvních nástrojů v muzeích jsou datovány do období kolem 20-ti, 30-ti tisíci lety a i výše do minulosti. První nástroje už si vyráběl i Homo Erectus před 1,7 milionem let, takže tady je dobré se pozastavit na vědeckými poznatky a brát v potaz kontrast mezi datováním stvoření světa dle Bible (kolem 4000 - 6000 př. n.l) a datováním poznatků archeologů a vědců..

Navíc - a to se dost těžko zkousává - jsou nálezy v okolí Mrtvého moře - plochy roztaveného skla a byla zjištěna radioaktivita. Začíná se vážně uvažovat o podrobném výzkumu těchto věcí. Navíc - zničení Sodomy a Gomory nápadně připomíná výbuch atomovky v Hirošimě a Nagasaki.. Sice to zní hodně úsměvně, ale člověka ten smích i přejde, když se tímto začne více zabývat.

"Stvoření světa dle Bible" vidím opravdu spíše tak, že si sem jacísi kolonizátorci přijeli zkontrolovat výsledek jejich laboratorního pokusu a trošku to tu usměrnit. A zatím je k tomuto indicií tolik, až to není hezké. Otázkou je, kdo stvořil ony kolonizátory, že?

Inu - mnozí z lidí unesených UFO vypovídalo, že ti šediváci také pátrají po stvořiteli, nebo spíše už tuší, jak to je, ovšem lidstvo jako takové, je více méně jejich výtvorem. Stejně tak, jak si lidé domestikují zvířata, tak i jiní zase domestikují lidstvo, ať se nám to líbí, nebo ne..

Navíc - poukazuji stále na to, že je rozdíl mezi "Bohy" objevujícími se za rachotu a světelných efektů, ovlivňujícími dění na Zemi a mezi "prapůvodním stvořitelem" (nebo stvořiteli) celého univerza, který/ří jsou trošku úplně někde jinde na jiném levelu a ta naše realita je vůči nim něco jako mravnec vůči celé galaxii..

Vidím to tak, že to, co se popisuje v "posvátných spisech" všude na světě, je jen špatně pochopená invaze kvůli domestikaci lidstva a záměrům s ním".. A to, co většina lidí cítí, hlavně když jsou v dobrém rozpoložení mysli (meditace, relax a tak dále) - je ona pravá podstata jakési spřízněnosti s něčím mnohem vyšším.

To jsou dvě rozdílné věci. A ironií je to, že se tyto cesty dost proplétají, takže lidi v tom mají pořádný chaos. Vaše cítění Ježíše je krásné, což o to. Ale je to jen jistá meta ve vašem vývoji, která vás má směřovat dále. A těch různych cest pro dosažení "dalšího levelu" ve vývoji je mnoho. Někdo "cítí Ježíše", jiný cítí Buddhu" a tak dále..

Ještě k těm civilizacím a Danikenovi - nejprve je dobré se pár let zabývat takzavanými "nálezy ze šuplíků" a pak teprve hodnotit. Jsou nálezy, které věda raději schová, protože by ji to rozhodilo punc nedotknutelnosti. A Daniken, ač je svým způsobem hodně sebestřední, tak přesto si dal tu práci a hodně takových legrácek sesbíral a dal k nahlédnutí lidem.

Vědci a další instituce z něj mají psotník, ale vyvrátit drtivou většinu jeho nálezů a názorů - to už jim jaksi nejde.. To chce vážně trochu sledovat. Takhle to vypadá jen jako podsouvání, jenže - pokud budete vidět za vším, co je mimo "vaše vidění Ježíše", že je vše ostatní jen dílem démonů, pak se obávám, že akorát můžete inklinovat ke stagnaci ve vývoji (na nějaký ten čas), než vás zase něco nepostrčí kupředu..

UFO-ni jako démoni - zajímavý náhled na věc. Osobně je vidím spíše jako kolonizátory této planety a někoho, kdo se sere, kam (ne)patří a také jako někoho, kdo si tady pěstuje a šlechtí zvířátka jménem Homo Sapiens Sapiens..

Píšete: "Ohledně Bible stojím na předpokladu, že je to zjevení od Boha, který se chtěl dát poznat lidem, aby měli jakýsi "manuál" ke svému životu...vycházím z toho, že existuje Bůh, kterému záleží na svém stvoření..."

Tak třeba zrovna tohle osobně považuji spíše jako za "návštěvu těch Bohů na vimanech", co museli lidstvu dát nějaký návod, aby se nepozabíjelo.. V mnoha historických záznamech různých civilizací se doslova píše o tom, že "sebrali někoho na nebesa a když se ten dotyčný vrátil, tak popisoval nejen nádherná létající nebeská města, ale byl tak přemoudřelý, že se ujal vedení dané komunity, začal stavět chrámy a tak podobně.

Toto vypovídá opravdu spíše o "únosech UFO" a ne o Bohu jako takovém. PŮVODNÍ PRAPODSTATA VŠEHO (neboli pracovně - "Bůh" (neplést s "Bohy na Vimanech"..) toto nemá zapotřebí, ani to nedělá. Už jen z jednoho prostého důvodu - jednak jsme chtěli mít ve všem naprosto svobodnou vůli a také - co každý zaseje, tak i sklidí, takže není a ni důvod to řešit, poněvadž vše je k dobru vývoji všech. To je také zároveň odpověď pro všechny, co se ptají, "proč Bůh dopustil.." atd.

Jen perlička - jistý zápis v jisté kronice ze 16 století popisuje "boj pekelníků a andělů na obloze" a jsou tam i obrázky. Dost to připomíná bitvu jakýchsi létajících objektů válcového tvaru + děla namířená na sebe + pády těchto zařízení do polí + veškeré efekty s tím související.

Navíc dobový kronikář jasně píše, že "jakmile našli spadené věci, okamžitě je ničili a zakopávali.." Takže o co tehdy šlo? Rozhodně si nemyslím, že šlo o "souboj pekelníků s anděly", protože je nasnadě, že kronikář by to stejně ani jinak popsat neuměl. Nebo snad viděl někdy nějaké letadlo? Nebo vzducholoď? To by pak, myslím, úplně popsal jinak.

Svoboda a vztah s Ježíšem a nepopsatelnost tohoto stavu - to chápu. Jiní to nazývají zase "stavem osvícenosti", "pocitem samsáry", "meditačním klidem", "viděním Buddhy", nebo také "spojením se s Višnu" a tak dále a tak dále.. Zdá se, že stav je to krásný, jen kulisy se mění, že? "o)

"Bible také praví, že.." - ale jasně, tohle také chápu. Vidíte to z vaší pozice. Ovšem každý jeden od každého náboženského spolku vám řekne to samé, jen s jinýma postavama.. "o)

"Ty umyté oči...je to nesmysl. Lidé se znali a věděli, že je někdo od narození slepý...myslíš, že by mu nikdy neomyli oči?" - no není to moje myšlenka, ale už několikráte píšu, že je to z knihy "Človek, který se stal Bohem" od Geralda Messadiého.

Tento pán byl navíc dost zdatný historik a zabýval se kulturou z té doby, její analýzou a to také promítl do knihy - své objevy a následné dedukce. Takže se ptejte jeho, proč to tam psal, ne mě..

"A co takhle jiné zázraky...vzkříšení z mrtvých atd...všechny nejde smést ze stolu" - To, že se o tom píše, ještě nemusí nutně znamenat, že to takto bylo doopravdy. Jsou známy stavy, kdy člověk vypadá, jako "mrtvý", ale ve skutečnosti je jeho bioritmus extrémně zpomalený. Dokonce to má i lékařský termín.

V minulosti je známo dost případů, kdy kvůli neznalosti tohoto stavu byli někteří lidé defacto pohřbeni za živa.. A nemusíme ani chodit daleko, stačí se mrknout do "análů" do 18-19 a počátek 20 století... "Mistři" woodoo dokonce používají k tomuto směs bylin, aby tak člověka v podstatě "ukradli" - pro ostatní je dotyčný "mrtvý", ale oni jej vyhrabou a pak jim slouží jako doživotní otrok na těžkou dřinu..



Berte vše výše napsané spíše jako náhled z jiné strany a takový impuls k možnému dalšímu zkoumání, pokud budete chtít. Ovšem nic více. Každý člověk si totiž musí svým vývojem procházet podle momentální potřeby a dispozice.
Jelitko
ahoj Petre
19. 05. 2011 21:34

vis ,ja si myslim,ze pri odchodu na jiny svet neni pritomen JENOM Jezis,on tam urcite je taky,ale zcela jiste neni tam sam a proto si myslim,ze nemuzou byt odhozeni na bok ti ostatni co veri v jine nabozenstvi.
Co se me tyce,ja verim ze Jezise,to vis uz davno,ale nemuze byt ten jiny svet jenom krestanu,to uznej.
Mozna,ze mi nebudes verit,ale manzelovi odesel asi pred mesicem stryc a protoze ja jsem na tyto veci dost citliva,videla jsem po prve v zivote osobu ktera vyzarovala svetlo a prisla pro nej.Byla jsem s toho opravdu moc prekvapena a zaroven me to potesilo,ze jsem ho mohla videt.Bylo to zase telepaticky pred probuzenim,jako vzdy takovy veci vidivam.Ve dne jsem neco takoveho nikdy nezazila,to ani nejde,nejsme na to s nasi hmotou staveni.Ahoj mej se pekne.
Marpefi
Daiter
19. 05. 2011 13:11

Máš pravdu...zjevení je tolik, že v tom člověk má bordel:)

Pakliže si ale tyto zjevení protiřečí - a to myslím, že budeš souhlasit i ty, pak je na snadě otázka:

- mají všichni pravdu, ikdyž si protiřečí?
- není pravda jenom jedna a nepřátelé této pravdy se snaží od ní lidi všemožným způsobem odvést?

Na dobu vzniku světa je více náhledů mezi křesťany...od těch, kteří přijímají ET (já odmítám), až po doslovné 6 tisícníky...já to extra neřeším ale přikláním se k prvnímu.

Z toho plyne ale otázka - kde jste přišel na to "jasně existují další civilizace"?

Nenarážíte náhodou na Egypt apod.? To totiž již sama světská věda začíná odhalovat, že nebyl tak dlouho, jak se myslelo...neboť časová linie existence Egypta se počítala postupně za sebou z jednotlivých faraonů, ale existují silné indicie, že vedle sebe panovalo více faraonů a že dokonce někteří jsou počítání vícekrát, kvůli jiným jménům...

Ale to jste možná neměl na mysli...nicméně to ukazuje na děravost některých zpochybnění Bible...

Daniken...kapitola sama o sobě...na internetu naleznete jistě i vyjádření k jeho "senzacím"...odsouváte problém stvoření jinde do vesmíru. I kdyby "ufoni" byli, byla by stejná otázka - kdo stvořil je?

Možná nepřekvapím tím, že věřím v "ufony", ale ne jako mimozemšťany, ale jako duchovní bytosti - démony, kteří si budují reputaci ve stylu jiných náboženství, které má odlákat od Boha a Ježíše...chanelingové praktiky "vesmírných lidí" atd. atd. se velmi podobají jiným okultním praxím apod....Satan používá ověřené fígle...

Ohledně Bible stojím na předpokladu, že je to zjevení od Boha, který se chtěl dát poznat lidem, aby měli jakýsi "manuál" ke svému životu...vycházím z toho, že existuje Bůh, kterému záleží na svém stvoření...

Ty tvrdíš, že "někdo napsal" ve smyslu sám od sebe...v tom se ale budeme rozcházet. Ohledně Ježíše a jiné entity...jistě v obecném argumentačním měřítku lze vymyslet jakoukoliv teorii a otázku, jenže se dá těžko popsat ta svoboda a vztah s Ním...(tak jak popisuje Bible...)

Bible také praví, že se člověk musí duchovně znovuzrodit...přijetím, pokáním a vírou v Ježíše dostane člověk Ducha svatého, Božího...ten v člověku pracuje a mění Jeho srdce...ten také dosvědčuje "nadpřirozeně" nepopsatelně, že Ježíš je Pán a že je Bůh...těžko to tedy reprodukovat a vysvětlovat do klávesnice:)

Co se pak týče drog...ano, je pravda, že mnohé jsou halucinogenní a věřím, že nás mohou dokonce spojit nějakým způsobem z duchovním světem...asi i proto jsme před tímto v Bibli varováni...
"Tak Boží Duch dosvědčuje našemu duchu, že jsme Boží děti."

Ty umyté oči...je to nesmysl. Lidé se znali a věděli, že je někdo od narození slepý...myslíš, že by mu nikdy neomyli oči?

A co takhle jiné zázraky...vzkříšení z mrtvých atd...všechny nejde smést ze stolu:) o tom už ale lépe ona kniha "Kauza Kristus"

Křesťané a hádky..ano, je to smutné...ale žádný křesťan by po sobě neměl házet kamení...to už mu asi pak uniká Ježíšova výzva: "Miluj své nepřátele, bližního svého atd."

Měj se hezky

Petr
Marpefi
Jitka
19. 05. 2011 12:50

Ahojko,

víš, respektuju, že věříš v to, co říkáš...ale zároveň tím děláš z Ježíše lháře...

On řekl: "Já jsem ta cesta, pravda i život, NIKDO nepřichází k Otci (Bohu), než skrze mne"

Nebo jinde: "Já jsem vzkříšení a život, kdo věří ve mne, i kdyby umřel, bude žít..."

Jinde v Bibli je: "Kdo má Syna (Ježíše), má život, kdo nemá Syna, nemá život"...

A můžu pokračovat dále. Ohledně ostatních náboženství - misionáři z celého světa přinášejí svědectví, že mnozí lidé, kteří hladoví po pravdě a pravém Bohu, tak dostávají nadpřirozené vedeni či informace o Ježíši a mají možnost se obrátit...

Ale to je na jiné téma.

Měj se

Petr
daiterr
-
15. 05. 2011 20:06

Marpefi,

chápu, že se ti dal Ježíš poznat, ale stejně tak jiným se dal poznat zase ten jejich Bůh, kterého vyznávají. Takže tady jsi pořád v remíze se zástupci ostatních náboženských spolků.

k Bibli - jak bys tedy hodnotil např. to, že vznik světa Bible udává někde kolem roku max. 6000 př. n.l. Jak je to možné, když před tím jasně existují další civilizace? Bible říká přece, (pokud se nemýlím), že Bůh stvořil svět za šest dní právě před těmi 6000 lety př. n .l..

Když jsem tak sledoval dokumenty od Danikena, tak ač jsem si vědom, že doslova ten člověk postavil jméno na svých teoriích a prosazuje je, tak stejně mi to "stvoření světa před těmi lety + další efekty" přijde, jako opravdu návštěva nějakých kolonizátorů z bůhví odkud.. A ten člověk na to setsakra důkazy má. Je to v tom dokumentu hodně dobře rozebrané..

Tím nechci vůbec napadnout tvou víru. To ani náhodou. Už jsem psal kdysi, že lidstvo moc plete všecko dohromady a mám dojem, že návštěvy "mimopozemníků", na které máme jakési i důkazy v historii, jak šel čas, si lidi dost pletou s vírou ve "stvořitele" a při tom by to měli spíše rozdělovat.

Něco jiného je snad ten vnitřní pocit, že "něco je po smrti" a něco jiného jsou návštěvy odjinud. A dokonce si troufám tvrdit, že se toto lidem setsakra pletlo i v minulosti. Díky tomuto klidně mohl někdo napsat do Bible, že "svět vznikl v té a v té době za šest dní", ale už mu třebas nedošlo, že jen popsal událost světového významu, kdy nějací kolonizátoři sem přivandrovali, zatsunamili si tu, aby vyčistili Zemi a nasadili si tu svého geneticky vyšlechtěného mutanta, zvaného "člověk".. Jasně, že je to ulítlé, ale dávám jen příklad, jak se to občas může jevit..

Ber to i takhle - je krásné cítit Ježíše v srdci a vědět, že je tvůj spasitel. Ovšem z pohledu z jiné strany a z mnoha zkušeností, je dobré i prověřovat.. Napadlo tě někdy, že tvůj Ježíš může být třebas nějaká entita z jiné reality, která dokáže dobře ovládat druh zvaný "Člověk"?

Tím nemyslím, že by musela být zlá. To ani náhodou. Dokonce bych řekl, že se snaží nějak lidem pomoci, ale dělá to tak, že se lidem prezentuje podle jejich vyznání a bere na sebe podobu toho, jehož si daný jedinec nejtoužebněji představuje. Ale zase - jen takový pitomý příklad. Tím tě nechci zviklávat, ber to, jako jiný náhled obelhaného člověka.. "o)

Zrovna včera jsem viděl dokument o LSD a můžu ti říci, že jsem byl i překvapený. Ne proto, že "tam lidi berou drogy", ale z toho, že stačí jedna blbá molekula čehosi a v momentě se ti mění komplet celá realita. Stačí kapka této látky a vidíš vše v naprosto jiné rovině, vidíš Boha, stáváš se jeho součástí, cítíš nesmírnou lásku.. Dokonce tam byli i pokusy s vědci, kteří pak hravě řešili problémy, co před tím léta nemohli vyřešit.

Osobně si myslím, že LSD a jiné podobně srandy vyloženě mají tu moc, že dokážou tvrdě propojovat vědomí člověka v jeho těle se svým nadvědomím a někdy také dokážou vykopnout jeho "duši" z těla, jako se to stává při astrálním cestování a podobně. Ostatně - vynálezce LSD, pan Hoffman, toto sám popisoval. Jel domů na kole a pak najednou viděl sám sebe na tom kole, ale z velké výšky.. Klasický astrální výlet..

Ale protože to dělají tyto látky tvrdě a na sílu, dochází tím i k tomu, že pokud není člověk na toto mentálně připravený, může mít pak velké problémy. Jen pro příklad - vem si šamany, co pijí Ayahuascu. Ti se léta připravují, aby toto mohli dělat. Dobře vědí, že "tam", kde je to pak vykopne, musejí být na vše už připraveni, jinak se se zlou potážou..

Co když to, co považuješ za "živého Boha", je jen tvé probuzené poddvědomí díky nějakému impulsu, třebas tvrdé sebekázni, které se takto prezentuje a ty s ním můžeš hovořit, jako s nejvyšší bytostí? Zase - jen příklad, jaké jsou i jiné možnosti.

Od koho se počítá čas? Tak původně to mělo být od narození Ježíše. Jenže dnes se vědci spíše zamýšlí nad tím, proč se to tak rozmohlo. Jiné národy mají i svůj letopočet. Se podívej na Muslimy.. A navíc - datování roku nula je dost nepřesné..

Umyté ruky a "můj výmysl" - moment, myslím, že jsem psal o neumývaných očích a bylo přece v té době běžné, že lidi na hygienu moc nedbali a navíc - nebyl to můj nápad, ale je to citováno jako příklad z oné knihy..

Vatikán - zdá se mi, že si vzájemně dost lezete na nervy... Víš, ono je dost nepříjemné sledovat třebas "křesťany" někde u Irska, jak perou kamením do dětí protestantů jen proto, že nejsou katolíci.. A při tom jsou vlastně všichni křesťané.. Ty srandy ohledně oranžovců a katolíků se tam táhnou hodně dlouho..

Zkus se někdy mrknout naopak i ty do spisů Indických eposů, zkoukni nějaké ty dokumentíky třebas od toho Danikena a pak se stav a klidně si k tom napiš své. Ale myslím, že ať si myslíš co chceš a určitě bys řekl zas něco o "obelhaných", některé důkazy zkrátka nelze upřít.

Jen si vem třebas Zeitgeist - hodně lidí brble, že se tam znevažuje víra a že si autor i něco cucá z prstíků. Což o to, s tím souhlasím. každý se snaží být zajímavý. Ovšem drtivá většina materiálu rozhodně nelze jen tak přejít. Už jen příklad slunovratu / narození Ježíše / dříve apollóna/ atd. atd. atd.. Co pohanské svátky, které se tak "zázračně" shodují s křesťanskými? Narození Ježíše - je vyjmenováno několik jmen, jejichž narození, život i smrt - jako by se Ježíšovu podobal..

Takže jak to je? Pouze se "víra" jen "přetransformovává" a "dědí" podle daného znamení pro to které období? Se koukni, co bylo před znamením Ryb (jeden cyklus je snad 2160 let).. A také se nediv, že když končí období Ryb (neboli křesťanské období), že se vše okolo "vír" otřásá v základech. Prostě je to součástí cyklu. Lidi už "cítí" a lidi u "ví", že je spoustu věcí jinak. Klidně si řekni, že jsou to samí obelhaní lidé a že je tu předémonizováno. Ale rozhodně tím nemůžeš upřít daný stav věcí..

Jelitko
vis
15. 05. 2011 16:51

ja verim,ze Jezis existoval,ale nemuzu souhlasit s tim jak rikas,ze jen pres Jezise se muzes dostat dale,a co ti druzi a tech jsou miliardy co veri v jine nabozenstvi a jine proroky a bozi pomocniky.Nemyslim,ze by je Stvoritel zavrhl jen k vuli tomu ze treba nejdou "pres"Jezise.Beru to,ze Jezis byl urcite velka osobnost v jeho dobe,ale nerozhoduje taky o nas neco jineho?Kazdy ma nejakou viru a myslim,ze predevsim zalezi na cloveku co si zaslouzi.
Marpefi
Odpovědi
15. 05. 2011 14:46

Zdravím všechny a děkuji za diskuzi. Budu se vyjadřovat od mého posledního komentu k většině příspěvků od spodu nahoru...


Dolkar:

co na tom změní? On na tom změnil...poslal Ježíše Krista, který jakožto Bůh-člověk bez vady na sebe vzal tyto hříchy...Bůh nikoho hříšného nepříjme...v tom se shodou okolností shodne více náboženských směrů...různí se ale pak s tím, „jak naložit s hříchem“...všechny systémy přikazují „musíš dělat to a to“...ale křesťanství je jedinečné...Bůh říká ? ty nemůžeš udělat nic...sebelepší život Ti nepomůže, protože vedle toho budeš stále (chtě-nechtě) hřešit....proto za nás Ježíš zemřel...

Kdo v Něj věří, lituje svých hříchů a učiní Ježíše svým spasitelem, tomu jsou odpuštěny hříchy a má obnovený vztah s Bohem...

To je to, co Bůh udělal...

Odpuštěním však nejsme dokonalí...jsme omilostnění a je naší zodpovědností se „připodobňovat“ Kristu ? tedy žít život lásky atd....tedy ne svévolně hřešit...ale měnit se...Duch Boží nám k tomu dává sílu...

Garias

ano, rád...pro začátek si zkus půjčit či zakoupit knihu „Kauza Kristus“. V ní jsou rozebírány různé aspekty života Ježíše, vyvraceny klasické námitky (od toho, že Ježíš hypnotizoval, až po nafingovanou smrt). Autor mnoho odkazuje na další prameny v souvislosti s konkrétní tématikou, která by Tě zaujala.

Pagi

promíjím:)

1) Ty věříš, že byl pouze člověk, já věřím Jeho slovům, že je Bůh a můj spasitel...
2) On je první a poslední, cesta pravda a život...jak On sám řekl...loutku jsis vynuceně dosadil sám
3) Nechápu tento bod...myslíš obecně, či konkrétní? Pokud máš na mysli historicitu Ježíše a Nového zákona, tak doporučuji také tobě knihu Kauza Kristus či Kauza Víra, kde se historicitě a textové kritice hodně věnují. Obecně pak souhlasím, že ne všechno, co je pokládáno za historii, historií je...
4) Jestli mám zdravý rozum, nebo jsem slintající pomatenec, to ať posoudí jiní:). Asi jsi ale četl špatně, protože nepropaguji své věci, ale věci, které vyznávají stovky milionů lidí:) Rozhodně nechci, abys byl má ovečka...Ukazuji Ti na Ježíše...jedinou cestu k Bohu, kterou máš...já nejsem nic...On je všechno...
5) Pokrevné příbuzné by musel mít, kdyby měl ženu....i takové teorie jsou, ale nejsou slučitelné s tím, co nám předkládají evangelia a ostatní NZ spisy...

Také nic ve zlém:)

Garias

Já jsem poznal, že Ježíš je živý a mocný Bůh...nemusím v Něj jen slepě věřit...On mě k sobě mocně přitáhl...nezvěstuju ideu, ale živého Boha...

Nicméně rozumím snaze snižovat zázraky a to, co Ježíš dělal...myslím dokonce, že se k některým konkrétně vyjadřují i v té knize..určitě Tě to bude zajímat


Samby

k tomu vtipu ? znám jej a rád jsem Jej také vypravoval...jenže prosit za sobecké věci apod. Nemusí být vždy gró...já se také modlím ? a pro Tebe asi kupodivu mi modlitby Bůh „kupodivu“ vyslýchá...a pokud ne, má to jistě svůj důvod...

A souhlasím s poslední větou..i když bychom nevěřícímu strčili jakékoliv důkazy, stejně neuvěří:) Dvojsečný meč:)

Daiter

To máš těžko...ale jak to chceš dokázat? Uvědom si, že mi věrohodně nemůžeš dokázat ani to, co jsi předevčírem snídal ? pokud to nebudeš mít natočeno apod....chápeš kam tím mířím? Ano, historické skutečnosti nelze v podstatě dokázat klasickou vědeckou metodou...můžeme je ale vysvopovat na základě svědectví...Já mluvím o Ježíši, protože se mi dal poznat a jenom díky Jemu s Ním můžu mít a prohlubovat vztah...ne imaginární postavička, ale živý Bůh...

Měl by sis tedy ujasnit, jak by sis představoval, aby něco bylo prokázáno...podívej se jenom pár desítek let zpět...historicky naprosto nepopiratelný holocaust a teď se šíří, že nikdy žádný nebyl...a co pak za stovky let? To už snad nebude ani realita ale konspirace a lidi budou říkat „to prokázáno nebylo“...

Souhlasím s tím, že pokud existoval, měly by být důkazy....a ty také jsou! A že jich je...když už jsem tu doporučoval tu knihu, tak ji doporučím i Tobě, protože tam najdeš spoustu důkazů a odkazů....“Kauza Kristus“....dalším důkazem jsou miliony proměněných životů těch, kteří Mu odevzdali svůj život....

Ps. od koho se počítá čas:)?

Já se nerozčiluju:) Ježíš byl revoluční vším co dělal a učil, že by byl tedy loutkou je docela nesmysl, ale to je taky hezky popsáno v té knize. Jinak se nedivím palbě otázek, ale upřímně se těžko odpovídá, pokud mají mnozí informace typu hoax...zvláště pak, když skutečné argumenty historicity Ježíše jsou zcela veřejně přístupné...pokud bychom se tedy měli bavit o konkrétních aspektech textové kritiky Nového zákona či Ježíše na základě oběma stranám známým argumentům, bylo by to asi příjemnější, než vyvracet šířené bludy o tom, že Ježíš ani neexistoval...znovu opakuju, snad každý vzdělaný historik (byť ateista) nemá žádný problém s historicitou Ježíše...tu ani vyvrátit nelze...mají však samozřejmě problém s tím, co dělal a učil...tomu už se pak věnují a zpochybňují...

Ještě k té tiché poště...to je v jádru nesmyslný argument....třeba Nový zákon...svitky se šířily exponenciálně do různých světových stran...dnes máme k dispozici cca 26000 různých svitků NZ...a textová kritika vydá za své...lehce vystopuje manipulace v některých a dobere se zdroje...proto je připodobnění k tiché poště nesmyslné.

Zázraky...v podstatě je „zázrak“ i tvorba normálního vína....Ježíš ten proces jenom urychlil...
umyté ruky...no to je Tvůj výmysl...nezlob se, ale pokud budeš mít v okolí člověka od narození slepého, tak to prostě bude vědec celé okolí a celý život zamazané oči rozhodně mít nebude...to jsou jen prázdné spekulace, které nelze obhájit ve světle kontextu v NZ psaných událostí

Trošku bych oponoval s nevoněním Vatikánu a křesťanských spolků...Bible píše, že církev není organizační, ale do pravé (duchovní) církve patří každý, kdo patří Ježíši...společně tvoříme tělo kristovo, proto ač jsem baptista, tak nemám nejmenší problém s většinou dalších protestantských církví...tudíž je Tvůj argument v podstatě nesprávný...STOPROCENÍ A JEDINOU PRAVDU zastávají i katolíci ? tedy jádro evangelia ? čím byl Ježíš apod...na tom se shodnem, to že má pak třeba jiná denominace jinou formu bohoslužeb nebo důraz na nějaké drobnosti, tak to je hold realita, ale nemá nic společného v tom, že se neshodneme na většině základních otázek...

Pagi

K tomu názoru...asi nezáměrně lžeš...věda žádného Boha nepohřbila...naopak čím dál více vědců na základě svých výzkumů v Boha věří...zbytek je prostě jen názor vycházející z předpokladu, že Bůh není....

Jelitko

ahojko, trošku nesouhlasím s tím desaterem....desatero měli lidé dávno před Ježíšem...tisíce let před ním...dobou to tedy nebylo.

Jitko, nezlob se, ale Tvůj výrok „na nikoho z vás se nebude zlobit, že jste v Něj nevěřili“ je lež. Ježíš jasně říkal, cituji : „Já jsem ta cesta, pravda i život, NIKDO nepřichází k Bohu než skrze mne.“, dále pak „Neboť Bůh tak miloval svět, aby každý KDO v něho VĚŘÍ, nezahynul (duchovně), ale měl život věčný“....jinde v Bibli je „kdo má Syna (Ježíše), má život ? kdo NEMÁ SYNA ? nemá život!....a takto bych mohl pokračovat snad desítkami citací...

Znám Tvůj názor a relativizující jedinečnost Ježíše, ale kategoricky ji odmítám ve světle toho, co říká Bible. Pokud zastáváš tento názor, musíš odmítnout v podstatě celou Bibli, neboť ta od SZ směřuje k Ježíši a NZ se jen točí okolo Jeho jedinečnosti a nutnosti VĚŘIT a odevzdat se mu...

Samby

k tomu otroctví...to je manipulativní výrok, Ježíš nepřišel nastolit světskou revoluci a svrhnutí vnějších společenských systémů...to by bylo k ničemu, z historie je jasné, že jedno zvrhnete a další přijde...přišel proměnil lidské životy zevnitř...Ježíš řekl: „Kdo hřeší, je otrokem hříchu“ a On nás přišel osvobodit od tohoto zajetí....nemluvě o tom, že v Bibli je také důraz na propuštění otroků a láskyplné zacházení....Navíc je pojem otrok zavádějící, protože nešlo o nám známou formu otroctví z médií...

K lítosti nad neexistencí Říma mě skoro hřímá hrůza...skoro jako byste si posteskl, že Hitler a jeho 3.říše už není...asi byste změnil názor, kdybyste v té době skutečně žil...ale to je na jiné téma
Jarda
re: marpefi
13. 05. 2011 13:35

Ano "relativismem" lze uhájit vše. Ale i ten má svoje polarity. Není to však dobro a zlo. Je to harmonie a disharmonie. U harmonie platí, že se jedná o začlenění do celku a působení v něm, který celku prospívá(jednota). Princip dávání a braní v poměru 1:1

Lze si to třeba představit např. jako že jsi buňka v těle. Pokud buňky pracují ku prospěchu ostatních buněk a celku, je to harmonie. Pokud takto nepracují vzniká rakovinný nádor.
To co nazývám disharmonií, je ne zcela šťastně označováno jako zlo a harmonie jako dobro.
Jsou tedy jenom věci který vedou k harmonii a jsou sjednocující(odpuštění, láska, soucit,...) a jsou věci izolující od celku (nenávist, sebelítost,...)
Všichni máme možnost svobodný vůle a proto si můžeme dělat co chceme. A máme právo dělat "špatné věci", které vedou k disharmonii narušení poměru 1:1 dávání a příjímání. Avšak tento způsob fungování je ve výsledku vždy sebedestruktivní, lidi jsou z toho nemocní, nešťastní apod. Takže pokud nechtějí být zničeni, jelikož jsou závislí na harmonii(energii z okolí), musí se přizpůsobit. Pak sami poznají, že to co dělali je izolovalo od jednoty a nebylo to šťastné.
Není proto třeba pekla.
garias
..
13. 05. 2011 0:22

No v prvom rade si uvedomme základnú vec - písmenká. ÁNO čítate dobre - obyčajné písmenká :D Tie sa totiž v tej dobe netlačili ako dnes. kníhtlač vznikla omnoho neskôr a knihy sa všetky prepisovali ručne.
Takže ak niekto chcel šíriť nejakú náuku musel tak robiť verbálne, tj ústnym podaním. To je prvá vec, a druhá je tá: že biblia sotva mohla nejako zmeniť rapídne celý život tamojších ľudí.

Práveže vôbec neovplyvnila žiadny život. Jednak sa "písala" asi 1000 rokov (to znamená že boli vytrhávané texty a spojené do spoločného diela pod názvom BIBLIA) a jednak sotva by mohla kniha, kde Stvoriteľ zabije milióny ľudí pri potope, ubije Egypťanov pre chyby ich vládcu a nakoniec sám vyzýva ľudí aby šli vraždiť (Ozeáš 14::1 )
Zhynie Samaria, pretože sa vzpierala Bohu svojmu, pod mečom padať budú, nemluvňatá im rozdrvia , tehotné (ženy) im rozpárajú ( slov SSV ), niekoho naučiť morálke.


samby
Jelitko
12. 05. 2011 19:00

Bible určitě hygieně nijak zvlášť nepomohla, možná tak Asijským národům, ale v evropě to bylo naopak, v Římském světe byly veřejné lázně v každém městě a lidé je navštěvovali každý den, i lékařství bylo vyspělejší, to vše narozdíl od středověku kdy přestože každy už znal vaši bibli, možné je polemizovat o tehdejší morálce, ovšem i zde panují velká dogmata za která může církev, např. gladiatorské zápasy jsou dnes popisovány jako krvavá lázeň, pravdou však je, že smrt byla naprosto výjimečná(asi stejně jako při středověkých rytířských kláních) a pokud byl někdo zabíjen cíleně nebyli to oni gladiátoři, ale zločinci odsouzení k smrti, což mělo represivní vliv. Další věc je otroctví, ovšem od toho křesťanství nijak nepomohlo a svět se ho zbavil, až v době kdy začala moc církve upadat.

Abych to nějak uzavřel, je škoda, že vůbec nějaké křesťanství vzniklo a že Řím nebo, alespoň Římský styl života nepřežil dodnes.
Jelitko
debata
12. 05. 2011 15:19

jestli dovolite panove,rada bych taky neco dodala.
Nebudem se hadat jestli Jezis byl nebo nebyl,ale myslim si,ze tenkrat,kdyz vznikla Bible,tak zcela urcite to byl pro tehdejsi lid uplny prevrat a pro tu dobu byla na miste!Vzdyt si predstavte jak ti lide tenkrat zili,neumyvali se,kradli,zabijeli ,lhali,prepadali no proste,pro ne tahle Bible byla nutna a dulezita.Desatero bylo pro takovou dobu dulezita zivotni vec pro spolecnost.Je to asi pravda,ze kdyz takovemu spinavci umyli oci tak on najednou videl a tohle ti primitivove brali jako zazrak.
Na druhe strane,Jezis byl chytry a vzdelany takze prevysoval ostatni.Nerekla bych,ze neexistoval,vsak kazdy,az se dostane za hranice tohoto sveta,tak ho pak pozna osobne a verte ,ze na nikoho z vas nebude nastvany,ze jste v nej neverili,mame pravo se plest,nejsme dokonali...nas Stvoritel nas obdaril nedokonalosti a tak s tim pocita.Ale je dulezite zit cestne a spravedlive.A toho Marpefi uz nechte,na druhe strane ma cestnou dusi a je presvedcen ze ma pravdu,me se libi,ze za tim stoji.Vse s usmevem a bude nam hned lip!
Pagi
pro všechny
12. 05. 2011 14:54

cituji jednoho Pána z WEBU:

Církev odjakživa mlží a mlží. Bibli si sepsali a přizpůsobili podle svého, vytvořili si obětního beránka, který "zemřel strašlivou smrtí". Na Nicejském koncilu se dohodli na na všem, o co opřou svou říši. Protože se ze začátku neměli o co opřít, vymysleli si "Boha", který sídlí prý někde nahoře a pro jistotu, aby se lidi nevyptávali, je neviditelný a nic nesvede. Akorát "poslouchá" lidi, kteří se právě oddávají placebo efektu (modlení)... přece svěřit svoje problémy někomu, kdo je tak mocný a věčný a kdo bude vždy poslouchat a nikoho neodmítne, je přece utěšující a lákavější, než to říkat někomu, kdo by tě jinak poslal někam nebo se ti vysmál. Základ by byl. Můžeme začat ovládat svět. I v té sebemenší díře postavíme kostel, aby moc církve byla úplně všude a aby se všude manipulovalo lidmi. Dáme lidem něco, pro co nám budou loajální. Ze začátku za to nebudeme nic chtít. Akorát budeme lidi vyzpovídávat, abychom zjistili jejich mentalitu a případné smýšlení o jakémkoliv odporu. Oni si zatím uleví a my budeme spřádat plány. Budou mít pocit, že i toho posledního žebráka má někdo zájem a péči. To ale bylo vlastně úkolem, protože každý musel být "věřící". Každý musel dělat to, co mu církev nařizovala s tím, že je to "boží vůle". A "Bohu" se přece odporovat nesmí a je nutné ho poslouchat!!! Jinak tě stihne "boží hněv", kdy na tebe někdo pošle partu vojáků, kteří tě beztrestně zabijí. Je to přece vůle "Boha"!!! Časem zavedli desátky, jelikož se jejich bohémský život, který schovávali za "službu Bohu", vymkl z kontroly. Proč skoro všichni mniši byli a jsou vypasení? Protože se měli a mají. Jakmile se někdo objevil, kdo proti církvi vystoupil, toho označili za "kacíře" a tvrdili, že je proti "Bohu" on byl ale jen proti církvi, protože si jako jeden z mála všiml, co je vlastně církev zač a co činí. "Kacíře" a církev bych přirovnal ke komunismu. Kdo se nám nelíbí, pryč s ním. Ale církev se mohla vymluvit na něco mocnějšího - "Boha"! Zato komunisti se vymluvili, že je to "nepřítel státu" a bylo to. V celých dějinách nemají oběti na svědomí ani tak nějaké světové války, ale církev, která válčila a chtěla ovládnout svět. Tyto války schovávala za "boží vůli". Ve skutečnosti ten "Bůh" byl jen zástěrkou a největší oporou pro církev, kterou by jinak, nebýt smyšleného "Boha", už jinak všichni rozprášili. A pokračovalo to dále... když někdo chtěl zničit toho jejich "Boha" věcnými a nevyvratitelnými vědeckými důkazy, opět ho umlčeli, jelikož by podkopal tu nejdůležitější věc, o kterou se církev opírá - "Boha". Když církev nakukal lidem, že se stal "zázrak", bylo to jen proto, že si v té době nedokázali vysvětlit, co je dnes již třeba normální. Takže těch "zázraků" postupem času ubývá. Když církev tvrdila, že Země je středem vesmíru, tak to každý bral jako fakt, protože to prostě tak církev řekla a tak to prostě bude. A běda tomu, kdo bude odporovat.

Tímto jsem chtěl dát najevo, co si o církvi myslím. Myslím, že je to jen režim, stejně jako fašismus nebo komunismus, který ovšem díky podrývání myšlení lidí přetrval několik tisíc let. Opírat se o něco všemocného a všudypřítomného je jednoduché. Když to lidem nakukáme, budou tomu věřit. A běda, jak ne! Až v moderní době se díky vědě podařilo ten jejich základní pilíř - "Boha" podkopat a lidé začali přicházet na to, že jim církev jen vždy lhala a ve skutečnosti žádný "Bůh" není. Teď již víra přetrvává jen z principu a o "Bohovi" se mluví jako jen o něčem, co je součástí víry a ne jejím pilířem.
Toto jsem teď mluvil o křesťanství. Ještě horší jsou ovšem náboženství typu Islám, kdy tu válku ve svůj prospěch ještě zhoršili tím, že jim nakukali, že když si nějaký psychicky zmanipulovaný Arab na sebe uváže bombu a když vyhodí spolu s sebou do povětří i letadlo, tak že se dostane do "ráje" nebo čeho. Tady vidíte, jak jsou lidí snadno zmanipulovatelní, když se ten, kdo jim to říká, opře o něco, co normálně nemají - "Boha". A pak už jen poslušně plní, co jim kdo přikáže. Možná jsem to napsal dost chaoticky, ale jen proto, že mě napadaly pořád nové argumenty, které slovy ani nelze popsat. P.S.: Proč, když by "Bůh" existoval, je na světě tolik náboženství?
daiterr
-
12. 05. 2011 14:01

Marpefi,

k tomu prvnímu bodu - nevím, že bych se snažil lhát. Pouze píšu, co znám. A zatím historicky Ježíše, jako takového, nic věrohodně nedokazuje. A dál to máš popsáno pod tím, v dalších bodech. Mohl být, ale také nemusel. Mohl být "složeninou" několika lidí.. a nebo taky opravdu mohl být tím, čím to prezentuješ. Ovšem nic takového zatím prokázáno nebylo. Jsou to dohady a domněnky.. Podívej se třebas na památky z doby bronzové - máme je, jako důkazy.. Dokonce jsou důkazy i o tom, že třebas tu byli Přemyslovci.. Při tom formát Ježíše zas není tak lehce pomíjitelný. Takže pokud existoval, určitě by důkazy být měly. Ne jen pár řádků v jedné knize a "jakási ústní svědectví.."

Jen tak mezi námi, aby ses zbytečně nerozčiloval - osobně si myslím, že být mohl. Sice jiný, než si lidi představují a prezentoval se také trochu jinak, než si to mnozí představují, ale.. byl.. To, že někdo jej použil v politické hře, jako loutku, to už je jiný příběh. Jenže pokud už tady vyrukuješ se svými názory, pak se nediv takové odezvě a palbě otázek. Navenek se zatím vážně jeví, že Ježíše historicky zatím nemůžeš dokázat, pouze na základě pár slov a "několikasetleté tiché pošty"..

A že nemá smysl se vyjadřovat k dalším bodům? Vždyť nemusíš. To vypovídá o tom, že vidíš věci jen ze svého úhlu pohledu a ostatní bereš jako jasné "démonické rouhání", jenže pak nemá smysl ani dál polemizovat.

Ironie je, že právě ty další další body dost poukazují právě na historicky podložené věci..

Zázraky:

- Vezmi sedlinu z vína a nařeď ho vodou a... bude to pro lidi v té dávné době zázrak, protože jsi lil do kádě vodu, ale je z ní víno..

- Umyj "slepému" chudákovi oči a.. zázrak, protože on vidí.. Ne ovšem proto, že by byl slepý, ale že byl s hygienou na štíru (jako většina lidí v té době..)

Tyto příklady jsem četl kdysi v knize "Člověk, který se stal Bohem" a napsal ji kněz..

K tomu, že ti "nevoní" Vatikán - to je právě to - jen křesťanských spolků je nepočítaně a KAŽDÝ si prosazuje jen a jen to svoje, jako STOPROCENTNÍ A JEDINOU PRAVDU.. jenže uznej sám, že tak, jak ty říkáš, že máš pravdu, tak tak ji "má" dalších xxx spolků a pak dalšíx xxx lidí, co jedou na jiné lajně..

Ale jak jsi psal - netřeba se mnou o tom vůbec polemizovat, byla by to jen ztráta času "o)
garias
..
12. 05. 2011 11:42

Je naozaj zvláštne ako sa my ľudia od seba líšime. Nemyslíte? Jednému stačí uveriť v dogmy staré tisíce rokov a druhému nestačí ani čítanie stoviek kníh.
Pagi
pro samby
12. 05. 2011 11:06

Kdybys četl pořádně, tak jsem nikdy neřekl, že to je pravda nebo, že v to věřím :)
Bylo to pouze konstatování a příklad. Ono v dnešní době je těžké nečemu věřit, kdyz si každý něco přihodí. A i pro tebe nevěř všemu co čteš :)
Ale je vidět, že máš zdravej rozum a to je dobře.
Takových je už málo :)
samby
:-(
12. 05. 2011 9:05

Pagi:
Prostě absolutně nepochopím, jak může někdo, věřit v Lemurii, Lemurie byl hypotetický kontinent vybájený rannými evolucionisty, aby bylo možné propojit Madagaskar s Indií, pak se toho chytla Blatavská a vytvořila tenhle nesmysl, kontinent byl přesunut o 10 000 km, ztratil jakoukoliv souvislost s populací Lemurů (od nichž má své jméno, pro lidi bez vzdělání: Lemur je opice) a ještě byli tak drzá a tvrdila, že se ti údajní obyvatelé sami nazívali Lemuřané. Co mě, ale dostává nejvíc je to, že dnešní výklady Lemurie, už nemají nic společného s okultismem 19. st. ale drží se ranných fantasy například Conana od Roberta Howarda, prostě brečím smíchy, když někde čtu o Lemurii a je mi opravdu líto lidí co v to věří.

Marpeli:
Když jsem byl dítě celé noci jsem se modlil, aby mi Bůh seslal nové kolo.
Pak jsem pochopil, že takhle Bůh nepracuje.
Tak jsem kolo ukradl a požádal ho o odpuštění.

Myslím, že tenhle vtip, nejlíp vystihuje celé křesťanství, dál se k tomu nemá cenu vyjadřovat, jelikož i když strčíte věřícímu pod nos jakékoliv důkazy, stejně neuvěří.
garias
..
12. 05. 2011 9:04

Ja si tiež myslím, že ježiš ak žil vôbec, bol iba človekom a veľa tých akože zázrakov, to sú všetko výmysly pre ľudí, ktorí nechcú pravdu, ale stačia im "veľké" veci.

Napríklad premena vody na víno.
V časoch keď tam boli Rimania sa verilo v gréckeho boha Dionýza (grécky boh vína, pozostatok po grékoch, ktorí tam boli dávno pred Rimanmi).

Dionýzos vedel premeniť vodu na víno, ako boh vína. Samozrejme, že viera v neho v tých časoch v tej oblasti bola veľmi silná.

Aby sa Ježiš, v očiach viery, postavil na úroveň Dionýza, vymyslela sa tá pekná historka, ako na oslave kde došlo víno, Ježiš odrazu začaroval a premenil vodu na víno (čo je inak pekne sebecký čin, ak tak robil iba pre seba a blízkych :DD).
SAMOZREJME ... veriacich opäť zaujíma iba zázrak.

Sú nadchnutí, nevedia dýchať, sami seba presviedčajú aký je ten ježiš úžasný a pritom je asi tak úžasný ako Janko Hraško, ktorému prisúdite iné kúzla.

Nadchnutí a nechápu, ako skoro vždy, že si to niekto veľmi múdry vymyslel, aby tých slabých oklamal a potom z jeho naivity profitoval. Je to niečo ako sekta, len taký menší odvar, ktorý pracuje zdĺhavejšie a prefíkanejšie - a začína hlavne u malých deťoch, kedy sa človek nevie brániť.
Pagi
pro Marpefi-ho
12. 05. 2011 6:47

Tak teda promiň, ale:

1. Ježíš byl ANO, ale ve smyslu pouze jako člověk (možná Lemuřan nebo Atlatiďan), ale to jsou jenom dohady.
2. Byl jen loutkou a článkem něčeho co zatím neumíme vysvětlit
3. NE všechna historické informace jsou pravdivé !!
4. Asi nemáš zdravej rozum, protože když se vrátím k tvým článkum, tak jak už bylo zmíněno, nepropaguj tady své věci (říkám nechci být tvá ovečka)
5. Ježiš by měl mít pokrevně příbuzné, ale to co vykonával bych zas až tolik nevěřil :)

Nic ve zlém, hezký den Roman
garias
Marpefi
11. 05. 2011 23:25

Pre Marpefi

Mohol by si prosím ťa mne dať pramene historické, kde je doložená postava Ježiša Krista?
Dolkar
11. 05. 2011 21:42

Samozrejme ze nejsme dokonali a ano, jsme hrisni, ale co na tom Buh zmeni?
Nijak jsem bibli nestudoval, ale jak nas Bozi odpusteni ucini dokonalymi (nebo nas k tomu priblizi)? Kdyz nekomu odpustite neco spatneho, co nechcete, aby nadale delal, zacne to naopak vnimat jako neco nepodstatneho a dela to porad. Pokud je to tak, v nebi potom musi byt pekny binec.
Marpefi
Zbyněk P
11. 05. 2011 21:20

zdravím Vás,

tak pojďme na ty body:

1) rozumím kritice, ale vychází z relativismu a z toho, že my utváříme realitu..."soustřeď se na pozitivní věci" a budou se ti dít...buď negativní, svoláš to na sebe...chápu, ale nesouhlasím...

Všechno toto Vaše tvrzení stojí a padá na předpokladu relativismu a neexistenci osobního Boha, který má určitou vůli s člověkem...

Odmítáte přiznat, že nejste dokonalý a hříšný...snažíte se to zamluvit různými filozofiemi...až jednou pochopíte, že nejste dokonalý a že potřebujete Boží odpuštění, pak budete blízko pravdě...

K ostatním bodům se netřeba vyjadřovat...nepotřebujete Ježíše? Nekázal jste mu, aby přišel? Ok...je to Vaše volba...On to udělal z lásky z Vám i mě...a lidi Vašeho rázu předpovídal...pokud jste však na živu, stále máte naději...

Mějte se
Marpefi
Jarda
11. 05. 2011 21:12

:) jenže právě relativitou prostě obhájíš cokoliv - a to do slova a do písmene...jakýkoliv výrok, sebevíc nesmyslný...alá Matrix apod...

A pokud mám pravdu já, tak to zase poznáš ty:) Jen, aby nebylo pro Tebe pozdě:) pokud máš pravdu ty, nic mě nehrozí a "jen" jsem se spletl...pokud ale má pravdu Bůh a jediná záchrana a pokoj s Bohem je skrze Ježíše Krista, pak máš hodně velký problém, když se mu vzpíráš...

Měj se
Marpefi
Daiter
11. 05. 2011 21:08

jo...omlouvám se...

Co má společného Vatikán s křesťanstvím? Ptám se záměrně, protože mnoho lidí stotožňuje ŘKC s pravým křesťanstvím...nejsem katolík, neuznávám Papeže jako autoritu, jsem protestant..

Ohledně plátna...to mě žíly jaksi netrhá...není to důkaz ničeho...možná zajímavost...může být pravé a nemusí...má víra na tom nestojí ani nepadá...

Marpefi
Daiter
11. 05. 2011 21:06

ahojko,

tak hned první výrok je v podstatě lež. Nechci Ti podsouvat, že lžeš záměrně, tak budu předpokládat, že je to pouhá neznalost...zeptej se dnes jakéhokoliv historika (klidně ať jsou všichni ateisti) a shodně Ti řeknou, že je Ježíš dost slušně doložená historická osoba.

Pokud bys měl zájem, můžu Tě odkázat na příslušnou literaturu, příp. dohledat nějaké výroky k této otázce..

K ostatnímu se pak nemá moc smysl ani vyjadřovat...

Měj se hezky
Zbyněk P.
Pro Marpefi-ho
11. 05. 2011 16:42

Vážený kolego, vzhledem k většímu obsahu mé následné reakce, budu tudíž jednotlivá témata uvádět v bodech. Takže:
1.) Dokonalost ? porovnávat náš stav vývoje s dokonalostí „boží“ (tedy se stavem vývoje vesmíru) je ne-dobré, neboť nás to následně sráží zpět a nepřímo nám to odebírá chuť, snahu a energii se dále více a více vytvářet a vyvíjet dle „božího cíle“. Touto úvahou jsem chtěl také sdělit to, že myslíme-li, a konáme-li věci (skutky) pod jhem negativních slov, úvah, myšlenek, či našeho celkového negativního přístupu, tak potom nemůže vzniknouti nic pozitivního, neboť my sami bychom to srazili k zemi. Ba naopak, budeme-li konat věci pod taktovkou kreativních úvah a myšlenek (tedy i celkového přístupu nás samotných), tak potom naše snažení bude mnohokráte odměněno, a to formou úspěchu, osobní radosti, a také radosti ze života, i z radosti druhých. Proto jsem Vám vytýkal slovo typu: nedokonalý, hříšný, aj., neboť tyto formulace slov jsou zcela destruktivního rázu, a které vzešly kdysi z „úst někoho nadřazeného“, který chtěl, aby mu lid sloužil, a tudíž je uvedl do bible. A bohužel, církevníci zavčas pochopili, co to pro ně znamená, resp. jaké výhody budou z toho míti, a tudíž taková slova vehementně propagují, hájí a vyžadují je. A nekoná-li občan dle nich, tak potom mu hrozí peklem a zatracením.
2.) Hříšnost ? nejsem si vědom ničeho takového, abych vůbec mohl o sobě říci, že jsem hříšným. Z mého pohledu neexistuje žádný hřích. Asi se budete zaštiťovat božím desaterem, či jinými božími rádoby pravidly, ale tyto vůbec nemají nic společného s naším současným bytím, s našim vývinem, či s naším hledáním pravdy. Dle mého soudu tvrdím, že mohou takováto desatera a jiná přikázání někomu pomoci při hledání sebe-sama a své pravdy, ale že vůbec nemusí pro ostatní býti, neboť jimi již dávno třeba žijí, a pojímají je jako něco přirozeného.
Prosím, tvrdit, že Ježíš na tento svět přišel proto, aby z nás učinil dokonalé bytosti a bez hříchu, jest dle mne, holý nesmysl. Já osobně, jsem jej nikdy nežádal, a ani neprosil, aby se na tuto naši zemi dostavil na přelomu našeho letopočtu, a učinil z lidí dokonalé bytosti, a zbavil nás hříchů!! Vy jste ho žádal, že se stále na něj odvoláváte? To, že se kdysi, na přelomu letopočtu, ukázal, a že ho Židi ukřižovali, tak to je věcí mezi Židy a Ježíšem ! To ať si vyřeší sami mezi sebou. U toho já být nemusím.
A navíc, tak, jako každý, mám svého boha, tak proč bych se měl poklonkovat nějakému cizímu bohu, proč bych měl před tím „cizákem“ hrbit svá záda, ničit si kolena, a nechávat si zanášet svůj úsudek a mozek nějakými bláboly od církevníků? Apropó, kolego, jen mezi námi, takových Ježíšů, a ještě k tomu ukřižovaných, tak bylo haldy. A to nepočítám mezi ně ty, kteří se pro pravdu obětovali ? těch bylo rovněž mraky. A vidíte, na tyto ostatní se kálí, a nikdo si na ně ani nevzpomene. Je to zvláštní, neboť i ti ostatní měli své rodiče, tedy bohy. Ale to je jenom proto, že vůle církve nechtěla, aby byli další „Ježíšové“.
Uvádí se, že Ježíš vzešel z panny. Určitě jste dospělý na to, aby jste si položil otázku: „Je to vůbec možné?“ Řeknu Vám narovinu, že to možné není. I kdyby se použil způsob inseminace (tedy umělé oplodnění trubičkou), tak je potřeba, aby někdo tu inseminační trubičku vpravil mechanicky do ženského lůna. A tím se (bohužel) poničí to, co je důkazem o ženském panenství.
Tak , a zde je místo pro další mé dotazy. Tudíž, i nadále mi budete tvrdit, že Ježíš je neposkvrněným,
když se narodil jako každý z nás, tedy ze zakrveného ženského lůna? On by měl tedy býti oním očistitelem a nápravcem nás všech, nás lidí? To, že to kdysi kdosi napsal do bible, tak to ještě neznamená, že je to pravda, že se to MUSÍ dodržovat. To ať si dodržují ti, kteří potřebují stále něco dodržovat, a omezovat se ve svém rozletu. Ať se toho drží ti, co potřebují nějakou berličku na opírání. Ale ať takovéto praktiky nepožadují po ostatních. Jestli to opravdu potřebují (a zde se naskýtá obrovská otázka, zda-li to opravdu potřebují , nebo ne!), tak ať si ji vytvoří a drží se jí!
3.) Neuváděl jsem nikde, že nemáte rozlišovat pravdu. Uváděl jsem, že není možné rozlišovat zlo, a už vůbec není možné rozlišovat příčiny zla (Myšleno obecně). Mezi tím, co jste uvedl Vy, a mezi tím co jsem uvedl já, je obrovský rozdíl.
4.) Sypat popel na hlavu ? toto jsem vsunul z důvodu expresívnosti, tedy aby se vycítilo a poznalo, do jakých extrémů to někteří lidé-křesťané, či církevníci, táhnou. A nejraději by byli, kdyby ovčané (bez rozlišovací viněty, tedy : křesťan, nekřesťan, muslim, žid, aj.), tak aby dobrovolně odevzdávali svůj majetek, ale i svůj život do rukou církve. Ty Brďo, to by bylo překrásné, že? Už vidím, jak by to církev organizovala. Postavila by jakoby svůj „boží stánek“ na vysoké skále. Každý by svůj majetek odevzdal u paty té skály, pak by se musel došplhat až do toho jakoby „božího stánku“, kde by tomu občanovi řekli, že mu děkují, a že musí skočit z té skály. Fakt, už to vidím i v barvě. Překrásné !!!! AŤ ŽIJÍ VŠECHNY CÍRKVE !!! AŤ VZKVÉTAJÍ V BLASHOBYTU SVÉM !!! AŤ I NADÁLE, A ČÍM DÁL VÍCE TLOUSTNOU NAŠI MILOVANÍ CÍRKEVNÍCI !!! Vždyť my, ovčané, ani nevíme, jaké dobrodiní oni nám vlastně dělají!!!! Tím, že nám berou majetky, tak nás chrání před zkažeností naší vlastní !!! Mohlo by se stát, že bychom se natolik zkazili, že bychom chtěli vlastnit více a více budov, majetku a peněz!! A chudák církev, tak ta by už nám nemusela ani pomoci, jak bychom byli zkažení, padlí a hříšní!!!!!
Přeji hezký den. Zbyněk P.
Jarda
re: marpefi
11. 05. 2011 16:28

Relativismus, jak ty říkáš mě osobně dává logické odpovědi na vše. Dle mých pozorování je funkční a skrz něj lze žít skutečně spokojený život :-) Narozdíl např. od křesťanství, které říká: je to takhle a takhle a občas řeknou i proč, ale hlubší logiku tam nepopisují. Samozřejmě se to nevylučuje :-) to co je v tom relativismu může být i v křestanství nebo naopak.

Nutit ti to nebudu, pokud jsou moje domněnky správné, stejně jednou dojdeš k podobným názorům :-)
Morld
:-)
11. 05. 2011 15:15

no začátek byl zajímavej, ale pak teda náboženská propaganda jako prase:D a k citovanemu kousku bible bych jen dodal, že s příchodem křestanství byl vyhlášen konec všem pohanským okultním kulturám (byt mnohem starším než váš veleslavnej křestanskej buh) tak i všem jejich představitelům. Tedy právě mudrcům, čarodejnicím, veštitelům apod. TAkže ta citace není nic jiného než o pár tisíc let starší propagandy v tomto propagačním článku :-)
ar_649
hisTórie vs Dějiny
11. 05. 2011 14:51

Pokud se chcete dostat dál ve poznání minulosti před dvouma a více tisíci lety, nespoléhejte se JEN na bibli, ale přočtěte si i jiné zdroje. Viz mnou už zmiňované Védy (www.vedy.sk). Je jen škoda, že není zveřejněno více z obsahu destiček, na kterých jsou zapsány. Jen pro informaci, materiálové složení není i v dnešní době možné napodobit.
Jelitko
no jo pane garias
11. 05. 2011 14:45

ale kdo teda stvoril nas?Nejaky Stvoritel prece musi existovat,prece jste nevyrostl jako nejaky orech?
garias
..
11. 05. 2011 13:37

Ja si osobne myslím, že Boh nestvoril hmotu, ale hmota Boha - v našej fantázii.
Pagi
názor
11. 05. 2011 10:33

Zdravím,

souhlasím s Panem Zbyňkem. Ale osobně Bible a Bůh jsou pro mě maximálně nesmyslné. Křesťanství které stojí za rozvojem, ale to snad nemyslíte vážně !!
Nechci být ovečka toho nahoře, vždyť ani neexistuje. Ale věřit těmto věcem je blbost. Křesťanství lže a dělá to moc dobře. Akorát to vymejvá mozek a zastírá zdravej rozum. Jsem tvrdej realista. Věřím v něco, ale nazívat to BOHEM ne.
Spíš říkám, že ty věci které teď nechápem se časem ukážou jakou běžnou věcí. Uz z Historie víme, že některé věci se krásně dají vysvětlit.
Nechci se dotkonout něčí víry, ale já prostě tomuhle nevěřím. Nikdy mi horoskop nebo předpověď nic nepřineslo. Byl jsem i u kartářky abych něco zjistil a následně jí řekl do očí, že lže. Lidé umějí pěkně oblbnout člověka. Už vidím jak mi něco řekne horoskop z časopisů ala Květy, Vlasta. Směju se.

Těším se na další příspěvek Pana Zbyňka
Hezký den

daiterr
-
11. 05. 2011 9:14

Marpefi, je hodně náhledů na křesťanskou nauku a ty se hodně liší. Avšak jedno mají společné - jsou postaveny na slušně prokazatelných indiciích. Zkusím jen některé:

- postava Ježíše v dějinách (teď to neber nábožensky a podobně, ale čistě archeologicky) nebyla zatím prokázána.

Také se traduje, že Ježíš může být něco jako Mayův Vinnetou - složenina osudů a činů několika tehdy ceněných mudrců.

Ježíš / Joshua - bylo v té době navíc velice oblíbené jméno. Něco jako své doby u nás Pepa (Josef).

Postava a činy Ježíše mohly být vytvořeny na tehdejší politickou objednávku tak, aby to komusi sloužilo pro ovládnutí mas lidí.

- Křesťanská nauka a její Bible - KDE mají svůj původ? Zavede nás k Esejcům? Dle pověstí jednu dobu u nich pobýval i Ježíš. Ovlivnil ho jejich asketický život natolik, že to přenesl i do svého života a vzkazu lidem?

Esejci - ti to také neměli ze své makovice. Základy jejich víry byly vzaty z minulosti.. Odkud tedy? Když bys pátral dále, tak bys nakonec došel někam do staroegyptských chrámů a k jejím kněžím. Byl základem pro křesťanství Achnatonův kult "jediného boha"?

Ale to je vedlejší. Spíše je velká ironie, že třebas křesťanství a islám kdysi měly společný základ a podívej, jak to vypadalo pak ve středověku a i teď? Dva "bratři" se rvou jak psi a štěkají, že právě to "jejich" náboženství je správné a ten "jejich Bůh" je ten pravý...

Jenže v Egyptě to nekončí. I jejich kněží ve svých záznamech mnohokrát přiznávají, že tyto vědomosti převzali. Kdo byl před Egyptem? Sumerové? Asyřané? Je to možné, archeologové toto předpokládají. Nicméně toto sahá dále, do mnohem starších věků.

Je dost svátků, které byly překonvertovány z "pohanských" na "křesťanské", aby se tak lid dal snadněji "zdomestikovat" a "nezlobil".. Jak je toto možné? Přece původní výklady svitků s těmito svátky vůbec "nekolidují"..

Když už jsme u těch svitků - KAM zmizely svitky nalezené u Mrtvého moře a CO je nanich tk zásadního, že skončily kdesi ve Vatikánských archivech? (Naštěstí ne všechny..) Proč se lidi nemají dozvědět, CO na nich je?

Bible a "pravost" - studoval jsi důkladně dnešní bibli a ony NZ svitky? Krom pár základních bodů jsou tam mnohé rozdíly a na to poukazuje řada lidí, co se tím zabývají.. Je prokázáno, že Bible se v historii několikráte "domestikovala", aby byla poplatná době, i když základní "kostra" zůstala. Jen si srovnej Bibli z prvního knihtisku, tak kolem roku 1500 a pak tu dnešní..

Co onen známý koncil pár set let po Kristu? A ty jeho úpravy? To, že byla vyškrtnuta ona tak prudérní možnost "reinkarnace" - to rozhodně není hoax.. Srovnej novou verzi PO koncilu a PŘED koncilem..

- Dle výkladu bible byl svět stvořen za několik dní, ale co je zajímavé, tak PŘED 4000 let př.n.l.. A to je setsakra divné, protože v té době přece začínala ranná civilizace staro-Egyptská a Sumerové v té době šli pomalu do háje? Ale budiž. Řekněme, že datování vzniku Sumerské říše bude kolem 4000 - 5000 př.n.l., podle různých pramenů. Jenže co rannější civilizace? Tady máš odkaz na různé datování "stvoření Země":

http://cs.wikipedia.org/wiki/Datace_stvo%C5%99en%C3%AD

Rozhodně se to různí a někdy až neskutečně. Jen u datování dle Bible je zmíněno, že jsou z dvou VERZÍ BIBLE, což je dost zajímavé, jelikož ty sám tvrdíš, že Bible je stejná jako ta, co se užívala v 1 století po Kristu.. Ale už tady je rozpor..

Jiné civilizace - co takhle Atlantis? Sám Platón ji datuje kolem roku 10 000 let př. n. l., kdy vlastně "svět nebyl ještě stvořen podle Bible", takže co s tím?? Pokud namítneš, že si to Platón po řecku prostě vybájil, pak bych namítl, že Atlantis je asi tak stejně skutečná, jako Ježíš - lidé o ní vědí, cítí, že mohla být, ale zatím to nemůžou dokázat, jen se odkazují na psané záznamy...

A co takové osídlování našeho území, kde se datování v desítkách tisíc let nijak nežinýruje? Tady přece důkazy jsou. Stačí si zajet do Starého Města do muzea. A nebo do dalších muzeí, kde jsou vystavovány věci z doby bronzové.

Pokud namítneš, že datování dle uhlíkové metody stojí za pendrek, tak sice částečně ano, ale pozor - až od několika stovek milionů let do minulosti a dále, nikoliv několik desítek tisíc let. Tady je to naopak velmi přesné. Nicméně jsou ještě i jiné metody datování, které však dobu osídlování třebas našeho státu potvrdily. Takže CO tady měl kdo pohledávat třebas před 20-ti tisíci lety, když ještě "svět nebyl stvořen"? (je jen několik málo nerostů, kde datování nelze provádět, ale to se doby bronzové opravdu netýká.)

- odkazuješ se na Bibli a tu bereš jako jedinou jasnou věc. Ok. Jenže to bych zas já mohl kouknout dejme tomu na Indické eposy a taky bych měl "jasno", protože v době, kdy ještě dle Bible svět neexistoval, tak podle oněch eposů na oběžné dráze Země byla "města Bohů" a tito, jen považ, se mezi sebou rvali jako psiska.. Navíc, hajzlíci jedni, si s druhem "homo sapiens sapiens" docela dobře pohrávali..

Jenže nechme védy stranou. Podívej se třeba na pověsti Dogonů, kteří mluví o cizincích ze Sýria. Nebo pověsti kmene Anasazi... A nebo předávaná poselství Australských Aborighines... Ti říkají to samé. A kdybys zkoumal pořádně další národy a jejich památky, pak najdeš i tam to samé..

Ale to jsem už notně odbočil kvůli datování vzniku světa dle bible. Zeptám se tě třebas teď na Turínské plátno - jak to, že bylo po dlouhá staletí vydáváno za "originál", když datování ukázalo, že bylo utkáno někdy mezi lety 1325 - 1385?!

Takže celkově vzato hodně věcí nesedí, co se týká výkladů Bible. Navíc je to jedna víra z mnoha dlaších a ať si myslíš jakkoliv, že je jediná "pravá", neobstojí to.. To samé ti řekně o své víře kdokoliv jiný z jiného "věřícího tábora".. Píšeš, že jsem ten "obelhaný", jenže když se na to zas kouknu z nestranného pohledu, tak se spíš zdá mi, že ty sám a tví přátelé - můžete být klidně těmi obelhanými, protože bych klidně mohl říci, "že vás dostala jistá dogmata a vidíte svět jen tak, jak jej vidět chcete.." Ovšem jak sám víš, tak je to jen názor. Jeden z mnoha, co tu ještě uslyšíš od jiných lidí.. "o)

Už jsem to psal někde níže v jiném příspěvku - "když už chcete prosazovat svou víru, pak by neškodilo tuto víru obrodit k dané době a nespoléhat na její dva tisíce let stará dogmata.. A navíc - konkurence je veliká. To už chápe i Vatikán.."


garias
Ešte dotaz...
11. 05. 2011 7:58

10Ať se u tebe nenajde, kdo by svého syna či dceru provedl ohněm! Stejně tak žádný věštec, jasnovidec, hadač, čaroděj, 11zaříkávač, vyvolávač duchů, věštkyně ani ten, kdo se radí s mrtvými. 12Každý, kdo páchá něco takového, je pro Hospodina ohavný! Právě kvůli takovýmto ohavnostem je Hospodin, tvůj Bůh, před tebou vyhání. 13Buď cele oddán Hospodinu, svému Bohu. (Deutronomium 18:10-13)

Taký človek nie je ohavný pre Boha, ale pre tých, ktorí si o vymysleli, a ktorí si želajú aby sa všetci odpútali od starých zvykov našich predkov a všetci títo slepo verili :D
garias
..
11. 05. 2011 7:46

"Kdyby lidstvo stále jen a jen čekalo na to, až se uráčí onen milostivý pánbůh (včetně Jéžiše) a něco kladného pro lidstvo udělá, tak bychom stále někde viseli za ocas v tom nejvyšším a nejkošatějším stromě; ale byli bychom šťastni, že neobcházíme Vašeho pánaboha, a že nám snad někdy poradí a pomůže, aby jsme se pznali a dopracovali se pravdy, že?"

:D Tak s touto vetou naprosto súhlasím a asi je to naj výrok, aký sme tu kedy mali :D.
Marpefi
odpovědi
10. 05. 2011 23:27

zdravím všechny,

takže to vezměme postupně:)

Světlo v duši...

my už jsme spolu debaty měli...zústávám u toho, že odmítám Tvé relativistické myšlenky o neexistenci zla, toho že jsem bůh atd...Ježíš přijal svůj kříž, ale abychom my mohli obnovit vztah s osobním Bohem...

AR649

Zmínil bych se jen k autenticitě Bible...vycházíte ze starých poznatků archeologie a apologetiky...některé novozákonní listy jsou prokazatelně sepsány sotva pár let po Ježíšově smrti, nejstarší kniha NZ vůbec byla sepsána před koncem prvního století a za života první generace následovníků Ježíše...

V případě zájmu doporučím odbornou literaturu, která se věnuje textové kritice NZ

Co se pak týče narážek na úpravy Bible později, tak se jedná taky o klasický hoax, stále dokola opakovaný...zapomínáte na to, že textová kritika by toto okamžitě odhalila...tolik odpůrců na to dávno čekalo, ale měli smůlu...NZ svitků máme cca 26000...bezkonkurenčně nejvíce...v mnoha jazycích, z mnohých míst...Bible, kterou držíme dnes v rukách je ta samá, co měli věřící v prvním století...ačkoliv se o manipulaci často lidé snažili, existovalo tolik svitků na různých místech světa, že neměli šanci na ně dosáhnout, proto z nich dnes lehce vystopujeme snahy o manipulaci...

Jarda

Démoni buďto jsou duchovní bytosti s vlastní osobností a vůlí, nebo ne...sáhodlouhé povídání o relativitě je zde zbytečné...chápu, že volíte druhou stranu táboru:)

Zbyněk

Také zdravím, tvrdím to na základě Bible a svých zkušeností...považujete-li se za dokonalého, budiž Vám to přáno, ale jste oklamán...

Naše nedokonalost je důvodem, proč přišel Ježíš, naše nedokonalost je důvodem toho, co se všude okolo děje...chcete-li tomu říkat osud, matrix či jinak, Vaše věc...

Bible praví "všichni zhřešili a jsou daleko od Boží slávy"..(Římanům)

Proč xenofob? Já tvrdím "vy jste zlí" a já dobrý? TO JSEM NIKDE NENAPSAL! Ony to nejsou žádné škatulky...ona to je škatule jedna - VŠICHNI jsme nedokonalí...a já na prvním místě...vyznělo-li to někde, že se povyšuji, tak se omlouvám - není to tak!

Pravíte, abych nerozlišoval pravdu, že je to zcestné...já si naopak myslím, že je zcestný právě tento názor...

Co je objektivní pravda? Třeba to, jestli je osobní Bůh, který nás miluje a chce s námi mít osobní vztah...jestli to, že Ježíš zemřel, aby očistil naše hříchy...to je třeba otázka - je to tak nebo není?

Pokud ano, pak celé Vaše myšlenkové konstrukty jsou jenom prázdná slova a lži! Pokud žádná pravda neexistuje, pak si říkejte co chcete a budete mít pravdu...

Chápete, co tím myslím? Buďto nedokonalí a hříšní jsme - pak potřebujeme Ježíšovu oběť pro vztah s Bohem, nebo ne...Vy mě tady sborově atakujete, jak jsem slepý, ale já stojím hájíce pozici objektivní pravdy (které věřím)...Vy úplně stejně hájíte svůj relativismus...to je oč tu běží

Kde jsem psal, že musíte sypat popel na hlavu a stanete se dokonalým? To mi nepodsouvejte...přijdete-li k Ježíši, bude Vám odpuštěno...budete svatý v Božích očích, ale nebude to znamenat, že jste dokonalý a bez viny...pořád budete bojovat s hříchem..nepleťme si pojmy s dojmy:)

Kdybyste věděl, co pro Vás Ježíš udělal, padl byste na kolena a nevěděl co říct...ale asi nemá smysl se o tom moc bavit...

Mimochodem, narážky na vědu a Ježíše jsou zcestné...právě křesťanství vděčíme za rozvoj vědy...u většiny vědeckých disciplín byli u zrodu věrní křesťané...nemluvě o prvních univerzitách apod..ale to je vedleší a jenom bokem.

Kéž byste poznal, že Vás Bůh miluje...

Dolkar

To budeme soulasit...nyní můžeme každý věřit s větší či menší mírou jistoty...někdo v "nic", jiný v reinkarnaci..jiný v život s živým Bohem...

Jistotu ale nabydeme /pokud nebude nic:-D/ až po smrti...

Nesouhlasím však s tvrzením, že máme být tolerantní..pokud mi bude kamarád lámat ruku a tvrdit, že mě hladí a já se budu vzpouzet, tak ho prostě neposlechnu, když mě nařkne, že nejsem tolerantní! Přeháním, ale chci ukázat znovu na onen relativismus...buďto nějaká jedna pravda je, nebo není...tečka...a pokud je, tak relativismus není na místě...

A souhlasím, že toho moc nevíme a těžko můžeme zjišťovat..ale já věřím, že existuje Bůh, který má o nás zájem a s pomocí kterého můžeme (byť omezeně) poznat...zde zase: Pokud neexistuje Bůh, který má o nás zájem a může nám pomoci v poznání, pak plně souhlasím - nikdy se stejně nic nedovíme...

Co se týče hypnoterapii, tak se omlouvám...v podstatě zjednodušuji...je tolik terapií, technik apod., že není záměrem je pitvat, ale spíše zobecnit...zde asi trošku na úkor detailů, na smyslu a mém názoru to však nic nemění.

Tak jako vnuknutí můžu považovat za svoji myšlenku či prožitek, ale není moje, tak to může být zde..

Reinkarnace - Vaše domněnky, dohady...na čem stojí autorita Vašeho poznání? Já chci stát na Bibli, protože kdybych se měl řídit zkušenostma, tak mě brzo obelhají...zkuste si sednout se stovkou okultistů a esoteriků většina z vás bude realitu popisovat jinak dle svých zkušeností z nadpřirozenem...

Mějte se všichni hezky a díky za komenty, ač spolu nesouhlasíme.

S přáním dobré noci

Marpefi
SoulLove
lol
10. 05. 2011 23:25

Pan Buh nam dal zivot nevim co vic by ste o dneho furt chteli to jak kazdej fnuka ze pro neho nikdy nic Buh ani Jezis neudelal je smesny dali nam a davaji vsechny ty potrebne veci asi je nevidite. Komentar pana zbynka no nechapu
Dolkar
10. 05. 2011 19:35

Ja s jistotou vim jen jeden fakt, a to, ze co je ci neni po smrti se dozvime teprve az po te smrti. Na dohadach, co je po smrti a jaky je vubec smysl toho vseho, stavi veskera nabozenstvi a ideje. Clovek je tvor zvedavy, snazime se stourat, co to jde. Uz ciste z toho faktu, ze nevime nic jiste, bychom meli byt k ostatnim nazorum tolerantni, a nikoliv jejich vyznavace urazet, byt i v dobre vire je presvedcit o opaku, nebo, nedej boze, se vrazdit.

Jen na okraj, ve vasem clanku o reinkarnaci, v pasazi o regresivni hypnoterapii uvadite, ze clovek si po hypnoze nic nepamatuje, ale to je nesmysl! Naopak si pamatuji naprosto vsechno, co rekli. Oni primo ten zivot prozivali, videli, slyseli, citili... Hypnoterapeutovi pouze zazitek interpretovali - prevypraveli. Taktez, reinkarnace nevyvraci vyvolavani duchu. Muj postoj je, ze duchy, ktere popripade nejak vyvolame, jsou bud uz vyspele bytosti, ktere si prosli svym vyvojovym cyklem (vyssi duchove, andele...) a nebo duse na ruznem vyvojovem stupni, kteri v dosavadnim zivote zemrely, ale jeste se nestacily narodit. V kazdem pripade, slovo o reinkarnaci z nich stejne nevytlucete, protoze "nizsi duchove" o tom, ze se znovu narodi, nemaji ani tuseni a ty vyssi vi, ze kdyby nam to prozradily, moc by to neprospelo nasemu vyvoji.

... ale jak rikam, s NICIM se nemuzeme byt jisti dokud nenatahnem backory (a to jeste kdo vi jestli)
Zbyněk P.
Pro Marpefi
10. 05. 2011 15:46

Dovolím si rovněž vstoupit do této diskuse a již dopředu se omlouvám za má tvrdá slova v podobě mých úvah a názorů.
Vážený kolego, není možné přes nasazené brýle křesťanství a dle bible škatulkovat lidi. Z jakého titulu usuzujete a rozlišujete, a dávate všem lidem vinětu s nápisem: hříšný a nedokonalý? Na základě čeho? Nezlobte se na mne, ale tady jste silně přestřelil, a ač se vydáváte za božího člověka, tak konáte jako nějaký šílený xenofob a největší nepřítel lidí, neboť je rozlišujete a třídíte je. To není možné. Pociťujete-li sám, že jste nečistým, hříšným a nedokonalým, tak budiž. Brát Vám to nebudu.Ale nevnucujte to druhým, neboť my všichni jsme tvory božími, a nacházíme se v takovém stupni dokonalosti, abychom byli schopni se dále vyvíjet.
Je potřeba si ujasnit pojmy a neplésti to s průjmy. Co je to vlastně pravda? Co je to vlastně objektivní pravda? A co je subjektivní pravda? Není možné rozlišovat zlo, a už vůbec není možné rozlišovat (dle křesťanství a bible) příčiny zla. To je zcela zcestné!! Takovéto rozlišování je již začátkem pádu člověka samotného, a to bez ohledu na to, je-li či není-li křesťan.
Chcete svým rozlišováním tvrdit, že každý člověk, který hledá sama-sebe i pravdu cestami různorodými (a praktikami rovněž), že se dopouští vůči Vašemu pánubohu hříchu, a že jej obchází? Jak úsměvné.... Chcete nám snad sdělit to, že budeme-li poslušní a na kolenou prosit Vašeho pánaboha (a projistotu si budeme ještě sypat popel na hlavu), tak že z nás, tedy z padlých a hříšných, udělá ne-padlé a svaté? Že nám zajistí to, abychom se poznali a stali se dokonalými? Kolego, Vy jste mě ale setsakramentský šprýmař!!! Již jsem se tak dlouho nezasmál...
Vážený kolego, nevím jak u Vás, ale pro mě ten Váš milý pánbůh i s tím přemilým a přesladkým Jéžišem doposud nic dobrého neudělal, spíše naopak!! Tak jak potom může býti Ježíš pro lidi světlem, či obnovitelem ztraceného vztahu k Vašemu pánubohu? Kdyby lidstvo stále jen a jen čekalo na to, až se uráčí onen milostivý pánbůh (včetně Jéžiše) a něco kladného pro lidstvo udělá, tak bychom stále někde viseli za ocas v tom nejvyšším a nejkošatějším stromě; ale byli bychom šťastni, že neobcházíme Vašeho pánaboha, a že nám snad někdy poradí a pomůže, aby jsme se pznali a dopracovali se pravdy, že? Pěkný den. Zbyněk P.
Jarda
re:
10. 05. 2011 15:28

svetlovdusi.cz: nějak tak :-)

ostatní:
Největší nepřítel je tam kde by ho nikdo nehledal. Je tak rafinovaně schovaný, že by nás to ani nenapadlo ho tam hledat. Jeho největší finta totiž je, že se mu povedlo přesvědčit nás, že my jsme on. Jde tu o ego naši mysl a myšlenkové programy, způsob který popisujeme svět. Má to být nástroj k myšlení a popisu světa aby jsme se v něm vyznali. Nástroj například jako je oheň. Ale stejně jako on, je dobrý sluha, ale zlý pán. Nevěříte? Schválně si zkuste na jak dlouho dokážete přestat myslet? Pokud vám nečiní problém úplně myslet po dobu minuty, tak vám gratuluji, vy ovládáte jí.
Mysl umí jenom tvořit a popisovat, ale popis není skutečnost. Mysl říká, tohle jsem já a tohle já nejsem. Vy ale nejste mysl, mysl je nástroj, nejste to co si myslíte, jste ten kdo myslí a používá mysl. A proto může vznikat něco jako: "Tenhle démon... to nejsem já. On škodí mě. Je zlý. Nemám ho rád. Je to můj nepřítel."
Tohle může třeba tvořit mysl/ego a vy si myslíte, že to jste vy sami. Neexistuje tudíž vnější nepřítel, existuje jenom ten vnitřní, který vám bude tvrdit že špatní jsou ti ostatní. Pravda je taková, že jste vším ve všem(absolutnem bohem) ale vnímáte jenom určitou část z toho všeho. Vnímáte jenom tolik kolik vám izolace vzniklá egem dovolí vnímat. Mohlo by se stát že vy sami by jste byli démonem.
Je třeba si uvědomit, že oni uvažují podobně jako lidi a psychologie u nich funguje podobně. Jsou duševně ještě nezralý, ale oni časem dozrají, podobně jako na stromě nerostou hned na jaře červený jablka. Moudré přísloví praví, že nejvíc lásku potřebuje ten koho je nejtěžší milovat.

S pozdravem
Jarda
ar_649
křesťanství/židovství
10. 05. 2011 15:26

Celý Starý zákon je jen kronika uctívačů poloboha-démona temné frakce jménem Jehova (a pod.). Není snad příběhu, kde by nebyl porušen minimálně jeden zákon či bylo konáno v souladu s dobrými mravy. Nový zákon je už o něčem jiném, ale i ten není psán svým autorem, ale někým jiným, o desítky či století později. Autentičnosti budiž země lehká (papežské koncily tzv. cenzura). Kristus dle védického učení měl izraelity přivést na světlou cestu, leč nepodařilo se. Úryvek z bible to dokazuje: "Váš otec je ďábel, a vy chcete plnit touhy svého otce. Od počátku to byl vrah a nestál v pravdě, protože v něm pravda není. Když mluví lež, mluví, jak je mu vlastní, neboť je lhář a otec lži"...
svetlovdusi.cz
s láskou a pošťouchnutím
10. 05. 2011 14:18

Marpefi až začneš milovat všechny ty čerty a démony, kterými plníš svůj svět, tak se teprve setkáš s Bohem.
Protože jak je zapsáno v Bibli, "Milujte své nepřátele."
A kdo by mohl být větším nepřítelem, než je čert? A ten na tebe stále čeká ve tvém stínu. A čím více světla se snažíš vytvářet, tím více stínů kolem tebe se objevuje.
Neboť ty jsi se rozhodl nepřijmout svět duality a myslíš si, že když budeš hodný, Bůh tě vezme zpátky do ráje. Ale tahle cesta je uzavřena. Souhlasil jsi s tím, když jsi vkročil do světa duality, když jsi "podepsal smlouvu s Ďáblem". My všichni tady budejeme nový ráj. a cesta k němu vede skrze poznání. Skrze to sladké sousto z jablka, které nám otevřelo nové možnosti a přineslo a přinese nám ještě spoustu bolesti. A to je dobře, protože jen díky tomu se někam posunujeme. A i když v mnoha z nás stále přetrvává vzpomínka na onu prvotní jednotu a snažíme se tam vrátit, neznám nikoho komu by se to povedlo.

Vem si příklad z Ježíše, i ten přijal svůj kříž.

Až ve všem uvidíš dokonalost, až se smíříš se svými stíny a vše necháš prostoupit svou láskou, pak poznáš, že mezi tebou a Bohem už nic nestojí a jedno jste. Nikoli proto, že není jiná možnost, ale právě proto, že je nekonečno možností a všechny k němu vedou.

Ale ať už to uděláš nebo neuděláš, stejně bys měl vědět, že v tuhle chvíli, přesně v tento okamžik, je všechno přesně tak, jak má být. A Bůh tě miluje.

Měj se krásně, Marpefi, měj srdce bojovníka a hlavu dítěte.
Marpefi
daiter odpověď
10. 05. 2011 12:18

Zdravím Tě, Daitere,

souhlasím s Tebou, že všechno je Božím dílem...a ani o ničem jiném nepíši...démoni /tedy padlí andělé/ jsou také Bohem stvořené duchovní bytosti, které se však rozhodly jít vlastní cestou do opozici Bohu...proto není otázkou, jestli i je Bůh stvořil, ale proč to třeba dopouští...a tady bychom se dostali ke svobodné vůli.

Máš pravdu...dívám se na problematiku "skrze brýle křesťanství" a toho, co nám zjevil (jak já věřím) Bůh v Bibli...

Také nesouhlasím s tím, že je jakákoliv víra pomocnou pomůckou...vím, kam tím míříš, ale relativismus zde skutečně nezastávám. Nemůžeš dávat na roveň nějakého krvežíznivého despocitného bůžka, kterého je třeba krmit a krčit se u jeho sošky s milujícím Bohem...To je ale na jiné téma...

Hlavní myšlenka je ta, že buďto Bůh, který vyžaduje jednu objektivní pravdu (Ježíš) je, nebo není...

A tady stojíme každý na jiném pólu...z tohoto důvodu padají téměř všechny body, které jsi v komentáři poznamenal, neboť vycházejí z předpokladu, že žádná objektivní pravda není ale jdeš cestou relativity...

Nenazval bych Tě vůbec démonem, ale spíše obelhaným...a to si přeber jak chceš:)

Dále souhlasím s tím, že "kdo nepozná hlad, nemůže mu chutnat jídlo"....tak bych shrnul několik Tvých odstavců, to nepopírám...nicméně bychom se rozcházeli v hlubší interpretaci smyslu zla apod...

Poopravil bych pak Tvůj první pohled, že vše je od démonů apod...

Křeťanství v podstatě rozlišuje několik příčin zla...každý z nás je padlé stvoření oddělené od Boha (hříšní, nedokonalí - chcete-li)...z tohoto titulu děláme mnohé věci z naší "tělesnosti"...proto třeba takové zlo nevěry nemusí být nutně způsobené duchovním pozadím, ačkoliv často bývá...ale bych se nerozepisoval, rozlišuji stručně toto:

- přirozenost, tedy sklony k sobeckosti atd. atd.
- "svět", tedy okolní společnost s jejími standardy, kdy je nejjednodušší se přizpůsobit a "netrčet" pro výroky, které se snaží držet nějakou laťku morálky apod.
- a konečně démonické pozadí...

Myslím si, že třetí možnost je téměř přímo úměrná prvním dvěma...čím více hřešíme a vyhledáváme okultní věci apod (jinými slovy - obcházíme Boha), tak tím větší vliv vzniká...

Křesťanství je o tom, že Ježíš Kristus přišel, aby byl světlem světa, aby obnovil náš ztracený vztah s Bohem.

Znovu opakuji, že celý Tvůj postoj (stejně jako můj) stojí a padá na tom, jestli je Tvá relativita objektivně správná, nebo ta má (teda nejen má) kdy věřím v osobního Boha, našeho "Otce", který má zájem o osobní vztah s člověkem...tady pak místo pro Tvůj výklad není.

Ale díky za koment.

S pozdravem

Marpefi
daiterr
-
10. 05. 2011 8:23

Marpefi, dle mého skromného názoru si myslím, že VŠECHNO je Božím dílem, ať si to vezmeš z které strany chceš. A protože jakoukoliv víru v cokoliv beru pouze jako pomůcku pro vývoj člověka "tady a teď", pak bych mohl oponovat, že ty sám, používaje tuto pomůcku (víru v Boha a jisté zaměření víry se všemi psanými i nepsanými zákonitostmi), se snažíš uvést vše na "pravou míru" dle svého postoje. Nelze jinak, než tvou snahu chválit, protože pomáhat druhým je krásné.

Ovšem ve své snaze bys mohl nechtěně možná opomenout následující:

- Vše je vývoj.

- Jakákoliv zkušenost vyplývající z reakce na předchozí akci, je velmi přínosná pro daného jedince.

- Každý z nás potřebujeme právě takové zkoušky, kterými procházíme.

- Jakákoliv pomoc zvenčí, ohledně našich zkoušek (jakýchkoliv), je buď dávno předurčena a nebo naopak nežádána. Jak je to pak mezi dvěma subjekty ("pomoc potřebující" / "pomáhající"), záleží už jen a jen na nich.

- "Dobro", ani "Zlo" ve své podstatě neexistuje. Všechno je jen energie o různých vlnových délkách, díky kterým dochází právě k interakci..

- To, co je považováno za "Zlo", je svým způsobem hybná síla vývoje.

K té hybné síle vývoje, zvané "Zlo" - jistě toto nerad slyšíš a já to chápu. Ale každý jedinec je právě tím, čím CHCE být a prochází tím, čím CHCE on sám. To, co tobě připadá jako zlo, jiným to nepřijde a naopak. Z mého pohledy bych mohl vidět například zlo v tom, že "chceš uvádět lidi na pravou míru a do Boží lásky"..

Ne snad proto, že bych podle tebe byl "nebezpečným démonem" (jak bys jistě mohl teď říci), ale jednoduše proto, že bych viděl za tvým úmyslem vměšování se do vývoje jednotlivce a tím pádem zdržení jeho vlastního vývoje a navíc - u tebe by mohlo dojít k tomu, že na sebe "přetáhneš" některé životní zkoušky onoho jedince..

Ovšem je to jen můj osobní názor, nic víc. "Zlo" jako takové (neboli jistá vlnová kvanta téže energie) nás dokážou posunovat ve vývoji vpřed. Bez tohoto "zla" by byla stagnace.. Jen si představ, že by bylo všecko super, lidi úžasní, všecko báječné, nic zlého by se nikomu a ničemu nedělo - ano, to je ryzí rajský cíl snažení.

Ale v této realitě, kde se zrozujeme, by nás to vedlo jen k tomu, že by se člověk vývojově znudil. Jistě to mnozí znají i ze svého života. Jak je všecko moc fajn a krásné, začíná to být moc nudné a jednotvárné. Tady jsme se narodili připravení přijímat "adrenalinové srandy" a ne pro rajský klid. Země je škola. A v této škole panují jisté zákonitosti. Tady se rodí ti, co se mohou dostat ve vývoji hodně daleko. Pokud by chtěli život v bavlnce, pak se nenarodí na Zemi, ale jinde, kde je mírnější "režim" pro vývoj.

Krásným příkladem jsou někteří bohatí spoluobčané, hlavně jejich děti - mají vše, co si kdy přáli a přesto ten život nesnáší. "Hrozně se totiž nudí.." Proč? Potřebují se posunout ve vývoji kupředu, ale zvolili si život takový, že se jim stal klecí v tom vývoji kupředu. Je to jejich volba a díky této volbě se naučí mnohé.

Abychom si totiž dokázali vážit onoho rajského cíle, kde vše bude super a krásné - tak nejprve si k tomu musíme projít jistým vývojem a klesnout až na dno, zatoužit po oné kráse, v myšlenkách si ji představovat, hýčkat a následně postupně vytvořit svou vlastní vůlí. Jinak to totiž bude pro nás bezcenně nepochopitelné a neuchopitelné. Zkrátka bez takového vývoje to bude navždy jen "házení perel sviním..."

Ten, kdo nikdy nepoznal pocity zmrzačeného, si nikdy nebude vážit zdravého těla.. Ten, kdo nikdy nepoznal hlad, si nikdy nebude vážit hojnosti potravin... atd. atd. atd. To je vývoj. To je to poznání, kvůli kterému se tady zrozujeme.. Jinak bychom se na všechno také mohli vykašlat a mít celý vývoj na háku, no ne? Jenže ono nám to nedá.. Je to silnější než my.. ta touha.. procítit teorii v praxi a pořádně si dát zabrat.. O tom to tady je.

Každý máme svůj vývoj. Už jsem psal výše. Někteří pomocnou ruku potřebují a tito za tebou rádi dobrovolně půjdou. Potřebují pomůcku. Jsou však i jiní, kteří chtějí jít svou vlastní cestou a.. používat zase jiné pomůcky, aby se vývojově posunuli na vyšší level ve vývoji.

To, co vidíš kolem nás ve světě, můžeš vnímat dvěma způsoby:

Ten první je, že veškeré svinstvo, co se ve světě děje, mají na svědomí nehodní a nepoučitelní lidé, kteří přijdou jasně do pekla a jsou posedlí démony. Tito pak ničí další a další lidi a stahují je sebou do zatracení..

Ten druhý je, že veškeré svinstvo, co se ve světě děje, mají na svědomí právě ti, co potřebují vývojově pochopit následky svých činů. Je dost možné, že oběti těchto svinstev byly dříve samy násilníky a teď se zkrátka musí poprat s následky svých vlastních činů z minulosti, což je vývojově posune pořádný kus dopředu tak, aby toto už nikdy nemuseli prožít. Bez onoho svinstva (tedy "zla"), by nebylo možné se posunout dále..

Tím samozřejmě nemíním obhajovat zvěrstva a podobně, ani naopak zatracovat lásku Boha. To v žádném případě. Jen poukazuji na více možností náhledu na danou problematiku. Nic v této realitě není jen černé, nebo jen bílé, ale zkrátka mnohobarevné a vzájemně se prolínající ve víru interakce činů a jejich následků.

Víra v Boha - je jedna z pomůcek vedoucí k tomu, abychom v srdci opravdu jednou cítili Jeho lásku. Ale máme také svobodnou vůli ve vývoji a tak se vyvíjíme, jak potřebujeme.

Numerologie, horoskopy, věštění - ty tomu říkáš "Zlo", já to beru pouze jako pomůcku a možnost interakce "odběratele" pomůcky a "vysílatele" pomůcky. Navíc je zde nepominutelný fakt, že člověk si sám svůj život přetváří dle svých přání. Takže pokud má potkat takové věci, pak je k vývoji potřebuje. Třebas proto, aby sám pochopil, že v podstatě jsou tyto věci jen takovou pomůckou, než pochopí, že si může život přetvářet sám, svými myšlenkami. Je to zkrátka vývoj. Pokud chceš lidi chránit před tímto vývojem, pak budiž. Asi to tak má být. Ale myslím si, že jedna zkušenost je mnohem více, než tisíce slov teorie. Ovšem jak už jsem psal - je to jen můj osobní názor, nic víc.

Myslím, že se jistě najde více lidí s různými názory na tuto věc. Takže tvé svaté nadšení je krásné, ale pokud už tuto snahu máš, postupuj, prosím, opatrně.. Přece jen - vývoj je vývoj..