Články

Videa

Boh, ktorý tam nebol - (komentáře)

Dana P.
pro: Garias
16. 07. 2011 14:56

dovol mi otázku: byl jsi vždycky nevěřící nebo jsi k tomu došel přes nějakou osobní zkušenost? Docela by mne to zajímalo (já měla kolem 20 taky přesvědčení, že "nic" není, že jsem nevěřící)...
daiterr
-
16. 07. 2011 8:25

V podstatě do pravěku patří i tvoje "metody", protože tě staví na roveń inkviziorům "o) Se mrkni kolem sebe - je tu tisíce lidí, co mají stránky a hlásají slovo boží a ukecávají "nové ovečky".. Pak je tu zase tisíc lidí, co mají také svoje stránky, hlásají "materialistickou pravdu" a chovají se přesně, jako ty a... KDE je výsledek?

Nevšiml jsem si, že by jedna nebo druhá strana někoho extra oslnila? Člověk projde okolo, a v podstatě neřeší, protože CO mu KDO má co KECAT DO JEHO VLASTNÍ CESTY? Takže na obou stranách se bojuje s nekonečnými větrnými mlýny. A ty jsi jedním z těch "bojovníků", jenže v podstatě se akorát každý perete sám se sebou, se svými pocity, které jste si zatím nevyřešili. PROTO to nemá ten účinek na lidi, jak bys chtěl..

Vidíš věci jen z jednoho pohledu. Každá strana má svůj rub a líc. Bohové patří do pravěku? No jistě.. Ale tito "bohové" dokázali to, že člověk, který v ně věřil, byl svědkem "zázraků".. Jistě, že tyto zázraky neudělal ten daný Bůh. Ale zázrak udělal právě věřící člověk. Proč? protože natolik věřil a dal do toho tolik energie, že nakonec tato jeho vlastní vydaná energie dokázala udělat "zázrak" - například někoho vyléčit, nebo zbavit bolesti.

TO je smysl tady toho všeho. Aby si lidi postupně uvědomili sílu, kterou skrývají v sobě. Lidi jsou zatím jako malé děti. Neberou v potaz nějakou svoji silovou hodnotu. Ale hrají si a svým "plyšáčkům" dávají jména, myšlenky, vlastnosti.. Co na tom, že se tak oni sami rozvíjí? Důležité je, že tím ZDOKONALUJÍ SAMI SEBE, aby jednou plyšáky odložili a šli na univerzitu.

A TO je cíl Gariasi. Pokud ty budeš lidem bránit v jejich "hrách", pak jim budeš bránit v jejich niterném vývoji. Tak to je. Pokud sis nevšiml, tak i ty ses nějak vyvíjel. Dítě nepochopí význam slova "pálí", dokud se samo nepopálí. To je zkrátka vyzkoušené. Takže můžeš odrazovat koho chceš, stejně ti to nepomůže, dokud dotyčný člověk sám nebude mít ukončený vývoj v této oblasti a pak sám nebude chtít jít jinou cestou.

Se podívej třebas na "Lurdský případ" - vážně si myslíš, že by tam docházelo k oněm zázračným uzdravením, kdyby tam nebylo tolik silně věřících lidí? Na to zapomeň.. Ale když sečteš sílu mnoha UPŘÍMNĚ věřících lidí (věřících na cokoliv v podstatě, protože jde o usměrnění dané myšlenky na daný cíl), kteří si přejí uzdravení dotyčné osoby - pak se to stane. TO je ta pointa.

Materialismus považuji také za jednu ze "slepých vír" a navíc je to víra nutící do stagnace. Stahuje člověka z nitra do "materiální roviny", a tím jej odnaučuje používat to základní - SÍLU VLASTNÍ MYŠLENKY, VLASTNÍ ENERGII. Pak se nediv, že lidi zdrhají od materialismu k "pánbíčkářům".. To není tím, že nutně potřebují "v něco věřit", ale tím, že CÍTÍ PODDVĚDOMOU POTŘEBU PRACOVAT S VLASTNÍ ENERGÍÍ A TVŮJ MATERIALISMUS JIM TO NEUMOŽŇUJE - NAOPAK - UDUPÁVÁ TO V NICH.

Tak PROTO máš tolik "pánbíčkářů", Gariasi"o) A to, že se tam děje okolo toho to, či ono - to je ta hnusná omáčka, kterou máš i u materialistů.

Kdyby totiž už od počátku nebyli vládnoucí vrstvy takoví **** a dali lidem volnou cestu ve vývoji, tak bychom byli někde úplně jinde. Jenže ony vládnoucí vrstvy potřebovali své sluhy u prdele a tak to dopadlo - se podívej, kam se to dopracovalo. A obě strany na tom mají svou míru viny - jak "pámbíčkářští vůdcové", tak i "materialističtí čankajškové".. Obě strany využívaly "své ovečky" ke svému prospěchu. OVŠEM TOTO UŽ NEMÁ S VÍROU NIC SPOLEČNÉHO, to byl prachsprostý zločin na obou stranách.

A z jiného pohledu - jsme se v minulosti spálili, takže už víme, že inkvizice a proletářští čankajškové jsou na hovno, takže přece jen to něčemu krutě bylo.. A TO JE PRÁVĚ, BOHUŽEL, TEN VÝVOJ, Gariasi.. Proto lidi furt chtějí jet poddvědomě tu svou lajnu a nemá smysl jim v tom bránit..
garias
Pre mňa
15. 07. 2011 21:25

Pre mňa je dôležité, že upevním rozhodnutie toho čo je na vážkach a bude neskôr neveriaci. Dokáže že má dosť rozumu na to, aby neveril bludom, ktorým verili ľudia čo sa klaňali kamenným sochám a iným modlám. Keď bude on ďalej šíriť pravdu, že bohovia neexistujú a patria do praveku, tým lepšie. Samozrejme toho, čo zaryto a hlúpo verí, že Slnko sa otáča okolo Zeme, tomu sa nedá pomôcť. Ale tým čo majú aspoň štipku zdravého rozumu, pre nich tieto články dávať budem.
daiterr
-
15. 07. 2011 21:24

A to je právě ten vývoj "o) Až každý dojde určitých poznání, pak bude třebas uznávat i Bohy jiných. Ale nejprve k tomuto sami ze svobodné vůle musí dojít. Stejně tak, jako každý člověk na Zemi dochází ke svým vlastním poznatkům a vyvíjí se. To nejde natlouct do palice. To se musí prožít a procítit svobodně a na vlastní kůži.
garias
...
15. 07. 2011 21:18

Ja neuznávam ich Boha, presne tak ako oni neuznávajú bohov iných !!!
daiterr
-
15. 07. 2011 20:58

Tak se hlavně podle toho zařiď a dbej, aby tu svobodnou vůli měl každý "o) A pokud máš furt cosi proti "pánbíčkářům", tak to fakt neřeš nějakým haněním jejich víry. To fakt bojuješ s větrnými mlýny.. Buď s nima polemizuj normálně, jako to dělají ostatní a oni si pak časem rádi něco z tvých názorů osvojí, pokud to uznají ýza vhodné a nebo to nech plavat. Ale hlavně nikoho do ničeho nenuť. Nbo jsi snad někde viděl, abych já někoho "nutil na svou pravou víru"? Myslím, že fakt ne.
lup
Garias
15. 07. 2011 20:54

Ty si naozaj nenapraviteľný :-D

Každý má slobodnú vôľu. Tak ju nechaj aj ostatným. Nech si (ne)verí každý v to, čo chce.
LuP
garias
..
15. 07. 2011 20:48

Správne. Každý máme slobodnú vôľu :D
daiterr
-
15. 07. 2011 20:44

Já ti nevím.. Spíš mi to přijde, že zbytečně vyšiluješ ty "o) Už to pochop - tady nejde o víru, ale o svobodnou vůlin a vlastní cestu. Tk sem furt nepleť Boha.. (Bohajehouž.. "o)
garias
..
15. 07. 2011 20:41

Zbytočne sa snažíš...strácaš čas !!! Každý boh MUSÍ umrieť !
daiterr
-
15. 07. 2011 20:39

Gariasi, slavný materialismus je také výdobytek buržoustů a už patří do středověku. Oběti na obou stranách barikády jsou skoro nastejno, takže ani tady si není co vyčítat. Důkazy oboustranně také zatím haprují. Takže zase je to pat.. Takže JAKÁ TVOJE PRAVDA?? Možná tak maximálně názor a nic víc. Stejně jako názory ostatních, včetně mne.

Ty máš nejmíň co nutit jiné, aby "šli tvou cestou", protože se máš sám ještě hodně co učit. Takže být tebou, ještě bych ty tvoje "jasné pravdy a zdravý rozum" raději neřešil, až tak za pár desítek let, až budeš mít cosi sebou.

Aby bylo jasno - je mi jedno, co každý vyznává a v co věří. Ať si to užije, jen ať hlavně k tomu přistupuje ze své svobodné vůle. Pak je to ok a má to tak být. Pokud bude "věřící" napadat "materialistu", zastanu se materialisty. Pokud bude "materialista" napadat "věřícího", zastanu se vřícího. Nejde o nějaké věření, ale o svobodu vlastní vývojové cesty.

Veškeré donucování na obou stranách barikády v minulosti vedlo pouze k válkám a je tomu tak dodnes. Z toho by sis měl vzít příklad. Sám si "vyléčený křesťan" (dle toho, co jsi několikrát psal), takže i ty sis tím prošel. Tak dej šanci i druhým, ať poznají, co potřebují a pak jdou dále. Někdo se z věřícího stane materialistou a někdo zase z materialisty věřícím. Ale obojí je víra v jisté zákonitosti. A obojí má pro dotyčného svou vývojovou hodnotu.
garias
..
15. 07. 2011 20:35

Mám ju, pretože som na rozdiel od vás študoval bibliu a je nad Slnko jasnejšie, že ju napísal IBA človek.
lup
Garias
15. 07. 2011 19:43

Problém s Bohom tu máš len Ty, nik iný. Garias, kto si, že môžeš tak bohorovne tvrdiť, že Boh neexistuje? Že máš pravdu len Ty a iní ju nemajú? Že iní žijú v omyle? Že iní majú názory hodné stredoveku? Že idú nesprávnym smerom? Že ....? Kto a komu na tomto fóre klame? Kto presvedčuje iných o svojej pravde a nepravde iných? Máš patent na rozum a vedomosti celého vesmíru? Na základe čoho nám násilne vnucuješ svoje názory, keď vidíš, že všetci sme veriaci, slepí, hluchí, hlúpi a chceme dobrovoľne kráčať späť do stredoveku zlým smerom? Prečo nerešpektuješ slobodnú vôľu človeka? Hovorí z Teba pýcha, keď si myslíš, že kráčaš správnym smerom. Nemôžeš vedieť, či skutočne kráčaš správnym smerom. To si len myslíš, ale objektívne to nevieš, úplne rovnako, ako to neviem ani ja.

Pripadáš mi ako nepoučitelný žiak, ktorý opakuje triedu. O tejto téme sme sa tu bavili zhruba pred rokom. Napísal som sem názor, že moja predstava o Bohu (alebo bytostiach) je z hľadiska fyziky asi takáto: môže existovať bytosť(i) vo viacej ako štvorrozmernom priestore. Ako bude vyzerať, aké bude mať schopnosti, vedomosti, možnosti,... voči nám? Vieme? Nevieme. S takouto predstavou o Bohu si do určitej miery súhlasil (nalistuj si debatu v histórii). A dnes, bez toho, aby si sa poučil, si znova tam, kde pred rokom. Tvoj vývoj nejde dopredu, ale minimálne stagnuje. Tak prečo nám tvrdíš niečo o stredoveku? Preto prirovnanie k žiakovi... To, že má niekto predstavu o Bohu, ako na oblakoch sediacom dedkovi s čiernou pleťou, bielymi vlasmi a šikmými očami, to je vec názoru konkrétnej osoby.

Garias, pletieš sem doslova piate cez deviate. Čo má spoločné nejaká streštená američanka s existenciou Boha? Ak Boh existuje, tak bude existovať bez toho, aký je náš názor na jeho existenciu, bez ohľadu stredoveku alebo modernej doby, bez ohľadu na akúkoľvek cirkev,.... To si zapamätaj!

Len tak pre zaujímavosť. Náramne sa bavím, keď čítam slová: ...to veriaci a my neveriaci. Aj Ty si veriaci! A ani o tom nevieš. Lebo veríš, že Boh neexistuje!!!! Aj to si zapamätaj.

V starovekom Grécku existovali geocentrický aj héliocentrický model vesmíru. Pretože ani jeden filozof nemal dôkazy pre svoje tvrdenie, tak záležalo len na filozofovi, ku ktorému modelu sa prikloní. Dokáž mi teraz, že Zem je guľatá, že obieha okolo Slnka, a nie naopak. Veď vidím, že ráno Slnko vychádza, obieha okolo Zeme a večer zapadá na opačnej strane. Prečo mi tvrdíš, že nemám pravdu? Ako mi to dokážeš? Zoberieš glóbus alebo mi zaplatíš cestu na ISS, aby som sa presvedčil? Ako môžeš tvrdiť, že Zem je guľatá, keď sa postavím na koniec Šamorína a vidím rovinu na sto km? Zem je predsa plochá! (tieto riadky berte s rezervou) Treba si uvedomiť, že všetko je len produktom znalostí danej doby.

Položil si sebe niekedy otázku: „Čo ak sa mýlim a Boh môže existovať?“ Zamysli sa a skús to. A zvažuj svoje predstavy o bytosti, ktorú označujeme ako Boh. Máš v sebe príliš veľa až nezdravého sebavedomia, chýba Ti štipka pokory.
S pozdravom LuP
garias
..
15. 07. 2011 18:30

Až vtedy budem tolerovať tvoju vieru, že veríš v čo chceš, až ňou nebudeš klamať iných ľudí !!!
garias
..
15. 07. 2011 18:28

Stačí uviesť príklad ženy v USA, ktorá odrezala ruky svojmu dieťaťu údajne pre "Boh mi to prikázal" a razom vaše názory na slobodnú vieru neplatia. Nie! Nie je jedno kto v čo verí. Pretože akákoľvek viera utvára netoleranciu minimálne už len v inú vieru. Narážam na známu vetu "Iba môj boh je pravý". Veriaci sa často snažia špekulatívne obhájiť "Veď boha môžeš nazvať ako chceš." Nemôžeš, čo boh, to iný opis, iná bytosť, iná viera.

Akýkoľvek netolerantný názor vyvoláva rozkoly medzi ľudmi. Smutné je, že sú to názory zo staroveku, myšlienky možno až z praveku, ktoré vo svete urobili veľké množstvo vzájomnej nevraživosti medzi ľuďmi.

Prepáčte, ale Slnko sa netočí okolo Zeme. Zem sa totiž točí okolo Slnka a ten kto o tom nevie a tvrdí, že sa točí Slnko okolo Zeme, toho poučím. A ak bude tento človek svoju lož šíriť aj svojim deťom, tak aj jeho deťom budem hovoriť pravdu, že sa to točí Zem okolo Slnka a nie naopak. Dúfam, že ste to pochopili ako metaforu. :)
Dana P.
pro: Garias
15. 07. 2011 17:31

respektuju Tvůj názor, ale vnucování vyvolává odpor, moje postoje jsou identické s daiterr
dalila
:)
15. 07. 2011 17:31

az mi smiesno je ako niekto stale bojkotuje nieciu vieru :D :D ,niekto si tu mysli o svojej osobe ze je novi spasitel sveta a nutne musi ludi zachranit od starovekej vieri lebo ak budu ludia nadalej verit tak to s nimi dopadne veeelmi zle :D :D myslim ze daiterr ma pravdu,kazdy nech si veri v co chce,jeho vec,hoc aj v piadimuzikovi,alebo nicomu,alebo Bohu,je to kazdeho osobna a sukromna vec...ale pochopim aj tych co propaguju svoju nevieru a myslia si ze prave oni mozu zachranit hlupuckych nevedomich ludi od vieri :D :D
garias
..
15. 07. 2011 16:03

Ešte raz: Viera, bohovia a rituálne obrady patria do staroveku.
daiterr
-
15. 07. 2011 14:41

ještě jsem zapomněl: Jak víš, že "idú tým zlým"? Jen proto, že zrovna TY si to myslíš a PROTO je to správné? A kde máš tedy důkazy? Jo pokud myslíš různé úchylky a machinace, pak by sis moc nepomohl, protože i na "tvé" straně by se toho našlo mezi "materialisty"..

Takže podle ČEHO jsi přišel na to, že je to zlý směr? Druhá strana by řekla, že tvůj směr je zlý a jejich je v pořádku. Při tom ale ani jedna strana stejně nemáte důkazy na obhajobu "své pravdy"..

Takže jen proto, že tobě se zdá být jejich lajna zlá, tak dle tvého zdání je potřeba je "usměrnit"?

Co kdybys místo toho raději teda předložil pádné důkazy pro svá tvrzení? ¨

Akorát nevím, jak to uděláš, když tolik vědátorů přiznalo, že zatím nenašli jediný důkaz proti, ani pro existenci "stvořitele"..
daiterr
-
15. 07. 2011 14:32

V jakém "stredoveku?" Svobodná vůle vývoje jedince - to ti nic neříká? Furt nechápeš, že čím více se budeš snažit předělávat druhé, tak tím to bude pro TEBE jen horší? protože TY se bude užírat, že TA TVOJE "PRAVDA" NEFUNGUJE, ne ti druzí. Ti to budou mít akorát na háku a stejně si pojedou svou lajnu. Takže asi tak, ty "stredoveku".. "o)

Ten, kdo ke svému vývoji nepotřebuje to, co ty tak nenávidíš, tak ten možná některé tvoje věci přijme. Ale ne proto, že bys ho udolal a ukecal, ale jen proto, že potřebuje zase jiný směr vývoje a šel by jím i bez tebe. Tady nelze říci, zda ten, či ten má pravdu. To přece víš. Takže už jen to, že vzpomeneš cosi o "stredoveku", je známka toho, JAK MOC si zase prosazuješ svoje metody, aniž by ses vůbec nad vším hlouběji zamyslel. Podle tebe jednou "pánbožko neexistuje" a tím to hasne. Přes to nejede ani Pendolíno. Ale to, že tady kolem tebe je poukazováno na to, že TOTO SVÉ DOGMA NEMŮŽEŠ NIČÍM PODLOŽIT, to už tě, jak vidno, netrápí. (Samozřejmě to platí i naopak a to bez vyjíme..)

Kdo chce vidět v něčem problém, ten ho vidí a podle toho se zařídí. Kdo problém vidět nechce, tak mu můžeš telit co chceš a vše je marné..(oboustranně) To nemyslím jako výtku, ale zákonitost v daném vývoji každého z nás.

PROTO furt bojuješ a budeš bojovat jak Don Quijote s větrnými mlýny..
garias
..
15. 07. 2011 13:32

Práve preto im hovorím, že idú zlým. Viera a Boh je cesta späť. Patrí do stredoveku. Teda vlastne do staroveku. Žiješ snáď v staroveku? :D
daiterr
-
15. 07. 2011 12:40

"o) A prečo TY nenecháš vývoj iných? "o))
garias
...
15. 07. 2011 11:53

Prečo nenecháš môj vývoj? :--)!
daiterr
-
15. 07. 2011 11:42

"Vážnější"? No to je "vážné" přesně tak, jak moc se chceš do toho zainteresovat. Pokud máš pocit "(ne)svatého tažení", pak je jasné, že to bude pro tebe vážné.. Ne nadarmo se říká, že TO, CO VIDÍME NA DRUHÝCH, NEMÁME SAMI SE SEBOU VYŘEŠENÉ.. "o) To platí samozřejmě i pro mě bez vyjímky.

Není lepší nechat ostatní, ať si ten vývoj prožijí? Co myslíš? Chápu, že z tvého pohledu "dělají kravinu", jenže.. JE TO JEN TVŮJ POHLED a daný tvými zkušenostmi. Oni mají na tohle zas jiný pohled a ten by ti tvrdě oponoval.

Tady nejde totiž nijak určit, KTERÝ OSOBNÍ POHLED NA VĚC JE, NEBO NENÍ SPRÁVNÝ.

Myslím si, že jediné rozumné řešení je - nechat je projít si vývojem. Jen tak se z toho poučí. (platí o všech bez vyjímky a je jedno, jestli se to týká materialistů, nebo nábožensky orientovaných)..
garias
...
15. 07. 2011 11:30

Myslím si, že je to vážnejšia vec, ako sa domnievate:

http://crepiny.noviny.sk/veda-a-technika/14-07-2011/chodit-do-kostala-uz-nemusite-modlitbu-si-kupite-cez-internet-.html
lup
Pre doplnenie
15. 07. 2011 10:51

Asi pred mesiacom som sledoval v TV zhruba dvojhodinovú besedu s matematikmi a fyzikmi o vesmíre, keplerových a newtonových zákonoch, fyzike hmoty, častíc,... K záveru diskusnej relácie sa spýtal moderátor na názor, či matematika a fyzika vyvracia alebo potvrdzuje existenciu Stvoriteľa. Všetci zúčastnení sa jednoznačne zhodli v odpovedi: súčasné poznatky matematiky a fyziky nevyvracajú ani nepotvrdzujú existenciu Stvoriteľa.

Garias, neviem prečo sem stále pletieš tieto témy? Čo tým chceš dokázať? Minule som Ti napísal, že ak máš problémy, tak ich rieš iným spôsobom.
S pozdravom LuP
daiterr
-
15. 07. 2011 10:25

"Bohové" - to je něco, jako "vysoká hra patriotů", protože "vznikají" a "zanikají" dle potřeby a vývoje dané skupiny lidí.

Je to tak, jak naznačuješ - to, co sedí na "Ježíše", se dá napasovat na mnoho zástupců "patriarchálních" i " matriarchálních" Bohů do minulosti.

"Bohové" se rodí s novou generací lidí a stejně tak s touto generací umírají, aby se pak narodila generace lidí nových a.. s nimi noví "Bohové".. (nebo nové vnímání "stvořitele")

***

Jenže výše uvedená fakta nevyřeší neustálou polemiku, zda "Bůh je" a nebo zda "Bůh není"

- "BŮH NEEXISTUJE!!"

Cože to?? SPORNÉ, protože objektivně z daného stavu našeho poznání a chápání zatím nelze jednoznačně odpovědět, neřkuli něco takového dokázat. Vše se jen opírá zatím o "doměnky, dohady a jakési pocity pravdy..."

- "BŮH EXISTUJE!!"

Cože to?? SPORNÉ, protože objektivně z daného stavu našeho poznání a chápání zatím nelze jednoznačně odpovědět, neřkuli něco takového dokázat. Vše se jen opírá zatím o "doměnky, dohady a jakési pocity pravdy..."

Jo.. jo.. Přesně v takové fázi nyní jsme - ani jedna strana nemůže nic natvrdo dokázat a vše opírá jen o své "pocity pravdy", které si pak prosazuje na úkor "těch druhých" a vede tak své "(ne)svaté tažení proti všem (ostatním).. Jenže to vlastně bojujeme sami se svým egem, aniž bychom si to byli ochotni připustit.

***

A protože vím, jak stále bojuješ proti "náboženským fanatikům", tak níže rozebítrám své vlastní poznání dané situace tak, jak jsem jej zatím pochopil, jak šel čas. Takže to, co níže píšu, je jen námět na zamyšlení a osobní názor. Nic více. Pokud jej nechceš číst, tak to neřeš "o)

***

Situaci ohledně "náboženských fanatiků a materialistů", bych rozdělil bych to asi takto:

- Skupina lidí, co v Boha nevěří. Tito lidé berou veškerá náboženství, jako jasnou metlu lidstva se záměrem oblbování svých oveček a jejich vysávání od jakýchkoliv hmotných statků. Mottem této skupiny lidí je, že "cokoliv, co se nedá zvážit, změřit, osahat, vidět pod mikroskopem, vypočítat, atd. atd. atd. - tak to neexistuje" Nějaká duše a podobné ptákoviny? Jen oblbovačka pro tupé stádo, co potřebuje být vedeno.. Bůh přece neexistuje, nikdo jej neviděl, nezměřil, nezvážil, nespočítal, ani neviděl pod mikrákem a tudíž tím pádem neexistuje. Tato skupina lidí bere realitu jako čistě dočasnou záležitost, striktně omezenou lidskými vjemy a navíc pro každého jedince, jako záležitost pomíjivou. Nebe, ani peklo neexistuje. Po smrti není naprosto nic, zkrátka nejsme.. Takže je potřeba zachovat chladnou hlavu, žít život, jak to jen jde a hlavně neskočit na lep různým sektářům.

- Tí, co potřebují procházet JINÝM vývojem, používající autoritu (Boha), jako pomůcku ke svému vývoji v daný čas a také jako jakýsi "pocit bezpečí", který z toho všeho pramení. Tito jedinci budou VŽDY považovat Ježíše za božího syna a jasného zástupce království božího na Zemi (+ samozřejmě s tím související výdobytky, jako je nebe, peklo, očistec a tak dále.) V této skupině také najdeš i jedince, kteří chodí do chrámů páně i 2x denně, zaníceně se modlí a Bůh v nich vyvolává představu "dědouška s berličkou na obláčku"..

- Pak je jiná skupina lidí. Tito vnitřně cítí (neboli už si nějakým tím vývojem prošli), že "křesťanský bůh" je jen pomocný název pro NĚCO, co nelze zatím v momentální fázi vývoje pochopit, ale rozhodně to není svázáno jen s "jedním druhem víry". Tito jedinci aktivně konzultují své poznatky mezi sebou a postupně pak přicházejí na to, že každý náboženský směr je jen poplatný danému stupni vývoje právě přítomných lidí, kteří jej používají, jako pomůcku. Tato skupina pak ve svém zkoumání a diskuzích nakonec přijde na to, že veškerá náboženství, která kdy BYLA, JSOU a BUDOU - jsou jen vývojová pomůcka pro lidi zde na Zemi. Pro lidi z této skupiny, je Bůh spíše jakýmsi tvůrcem vesmíru, nebo nějaká prapůvodní substance vědomí, tvořivá síla veškerenstva.

- No a pak je tu skupina lidí, kteří se jednou probudí s pocitem, že "všechno je součástí jednoho", tudíž každá bytost je součástí one tvořivé síly, kterou tak lidé pracovně nazvali Bohem. A protože vše se skládá z energtických kvant a to, co kolem sebe vidíme, je jen projev vzájemné interakce těchto energetických kvant, pak je nasnadě, že KAŽDÁ bytost se vědomky, či nevědomky neustále podílí na tvožení a přetváření rality. Jakákoliv myšlenka není ničím jiným, než mocným nástrojem, který mění realitu. Tato skupina také chápe, že pochopit podstatu "stvořitele (rozuměj - Boha)" zatím není kvůli našemu současnému stupni vývoje možné. Bůh v tomto (prozatím nepochopitelném pojetí), je něco jako "tvořivá energie prapočátku, ze které jsme se my všichni oddělili, coby energetická kvnta a za účelem vlastního poznání a vývoje jsme teď zde, abychom se k onomu společnému prapočátku jednou vrátili.

***

Výše uvedené skupiny lidí, jsou samozřejmě pouze naznačené velmi zjednodušeně a nahrubo, jako ilustrující příklad, jehož cílem je uvědomění, ŽE VŠE MÁ SVŮJ VÝVOJ V ČASE.

To znamená, že nějaké odrazování někoho, aby "se náhodou nedal k nějakému náboženskému spolku" - je sice jistě chvályhodné, ale ZBYTEČNÉ.. Každý jedinec si volí cestu ke svému vývoji takovou, jakou potřebuje. Když mu dáte překážku, stejně ji obejde. Zkrátka NELZE jiným zabránit, aby byli příslušníkem jakékoliv ze čtyř výše uvedených skupin, či nějaké další.

Takže jakékoliv veškeré snahy o "vyvracení existence Boha" a nebo naopak o vyracení "neexistence materiálna a prosazování Boha" - je jen ztráta času a to oboustranně. Až lidé dospějí do takového stádia vývoje, kdy pochopí, JAK TO vlastně doopravdy všecko je, pak v té chvíli dnešní vize "Božství", či "materiálna" zaniknou. Ale do té doby je všecko pomůcka. Může se to komukoliv nelíbit, ale stejně s tím nic nenadělá.

Člověk, co chodí do kostela, bude marně přemlouvat materialistu, aby "začal věřit", stejně tak materialista bude marně polemizovat s člověkem, který si v dobré náladě místo hitů z hitparády prozpěvuje kostelní žalmy, aby "konečně pochopil, že Bůh není a vše je jen paskvil".. Důvod je nasnadě - KAŽDÝ Z NICH TOTIŽ POTŘEBUJE KE SVÉMU VÝVOJI ODLIŠNOU CESTU a tou si jde.

Pokud si někdo myslí, že "tamto není v pořádku, protože ten a ten věří na to a to a tím pádem jsou ohlupováni, protože..." a nebo "ten a ten nevěří na nic, takže je vlastně jasným adeptem pekla a zlý člověk, tudíž..." - ANI JEDNA Z TĚCHTO DVOU ÚVAH NENÍ SPRÁVNÁ! Všechny bytosti na Zemi jdou právě takovým směrem, jakým potřebují, ať se to někomu líbí, nbo ne..

Život je pouhá role ve velkém dějství, hraná v určitou dobu, v určitý čas, na určitém jevišti. TO je nyní pro nás podstatné. Hrajeme svou roli každý tak, jak potřebujeme a používáme takové pomůcky, jaké potřebujeme. Je to škola. Nejsou žádná omezení, ani zákazy. To, co nás omezuje, jsme my sami navzájem, díky nepochopení dané situace. Platí jen jediný zákon - "S JAKOU ENERGIÍ PRACUJEŠ, TAKOVÁ SE TI PAK ODMĚŇUJE" (parafráze - "Co zaseješ, to pak sklidíš a sežereš..")

Každému, co jeho jest. Marně bude "materialista" brojit proti "náboženským fanatikům" a marně bude "nábožensky založený člověk" přesvědčovat "o své pravdě" materialistu, byť by to oba dělali v nejlepším úmyslu pro blaho dotyčného. NELZE.. Protože VŠE JE VÝVOJ!

Jediné, co možné je, tak jsou akorát vzájemné názorové diskuse a to nejlépe (když by se tak zadařilo..) bez zesměšňování a napadání jen proto, že "zrovna ten magor na druhé straně, co se mnou nesouhlasí, je přiblblý pánbíčkář (a nebo materialista) a nechce pochopit, že jen JÁ.. JÁ.. mám přece jasnou a nevyvratitelnou pravdu a ne on!" - TAK TO NENÍ TO PRAVÉ OŘECHOVÉ..

Jediná cesta je - NECHAT LIDI, ABY SI KAŽDÝ ŠEL SVOU VÝVOJOVOU CESTOU A UVĚDOMIT SI, ŽE KAŽDÝ Z NÁS SI JDE TAKOVOU CESTOU, JAKÁ MU Z HLEDISKA DANÉ FÁZI VÝVOJE NÁLEŽÍ.

Ten, kdo si projde vývojem v dané oblasti natolik, že sám uzná, aby změnil "učební látku", tak ten tak učiní i bez nás.

VŠECHNY CESTY, KTERÝMI JDEME, JSOU SPRÁVNÉ, PROTOŽE JSOU POMŮCKOU V DANÝ ČAS PRO MOMENTÁLNÍ VÝVOJ BYTOSTI.

Asi bych to nakonec řekl takto:

"Nehledejme dokonalých jedinců.. neboť každý jedinec je dokonalý. VŠICHNI jsme naprosto dokonalí a naše cesta životem - to je postupné uvědomování si této dokonalosti za pomoci různých pomůcek."