Články

Prezentace

Nové stránky o hledání Boha - (komentáře)

Zbyněk P.
Do diskuse
2. 01. 2012 14:20

Vážení, milí a stále hůledající přátelé, disklutující, dovoluji si Vám přidat něco, co jest VELMI DŮLEŽITÉ, k kdalšímu našemu hledání. Jest to převzato ze stránek osud.cz. Prosím, přečtěte si to, a vytvořte si svůj vlastní závěr. Předpokládám, že i když nic jiného, tak Vám to předá "červíka" hlodajícího Vaše postoje i názory.
Nebo-li: má-li býti pravda řečena, tak se vším. http://www.osud.cz/tajne-spolecnosti-i-mnoho-lozi-kazi-kasi-mudrci-ze-sionu
Přeji krásné čtení, a také hodně síly k tomu, aby jste byli schopni tato infa přijmouti za vlastní. Přeji krásný den. Zbyněk P.
daiterr
Marpefi
1. 01. 2012 23:46

"DAITER
Vaši "zaslepenost" můžu stejně dobře aplikovat i na Vás...uvědomujete si to?:)

K vlivu ostatních filozofií na křes´tanství a Bibli Vám poskytuji toto zamyšlení:

http://www.rozumnavira.cz/apologetika/24-krestanstvi-a-udajny-vliv-na-nej-ze-strany-mysterijnich-nabozenstvi.html"

K té zaslepenosti - klidně ji na mě můžete aplikovat, ale jen jsem bral v úvahu fakta, která jsou známa.

K tomu vlivu / odkaz ke článku - napsané sice věcně, výstižně, nicméně opět nesouhlasím. Ač se křesťanství snaží, seč může, vlivy tam jsou jasně patrné a navíc tato víra má původ v dřívějších jiných pramenech a ne, že nemá.. Už jen vliv Egyptských mysterií je tam silně patrný. Stačí si prostudovat fakta.

Každopádně to vidím takto - křesťanství a jiné víry jdou mimo mě. Považuji je za možnou pomůcku ve vývoji jedince a navíc za pomůcku dočasnou.
lup
Vážený p. Zbyňku,
29. 12. 2011 18:17

Vážim si Vás za Vaše zdravé myšlienky, ale s niektorými si dovolím nesúhlasiť. Predpokladám, že ste Bibliu čítal. Neviem, či ste čítali všetky príspevky aj v nedávnej dobe, kde som asi pred mesiacom v príspevkoch uvádzal, a stále tvrdím, že starozákonný Boh je z mäsa a kostí s vyspelou technikou. V podstate sa v bode A zhodujeme.
K bodu B: v Biblii sú opísané rovnaké alebo podobné niektoré udalosti pochádzajúce napr. zo Sumeru. Konkrétne stvorenie človeka, potopa sveta, podobnosť odovzdania zákonov predstaviteľovi národa na vrchu,... Ale veľká časť Biblie je originálna, opisuje dejiny izraelského národa.(Toto uznávajú aj ateistickí biblisti.) Archeológia potvrdila množstvo biblických udalostí nezávisle od Biblie.
K bodu D: naozaj je otázne, či vyvražďovanie národov izraelčanmi bolo na príkaz Boha, alebo tento „príkaz“ bol z hlavy panovníka(ov) a prezentovaný ako vôľa Boha (pisatelia biblických príbehov to tak prezentujú, ale je to pravda?).Veď máme podobnú skúsenosť aj z križiackych výprav.
S pozdravom LuP
Zbyněk P.
Pro Grush-e
29. 12. 2011 18:04

Kolego, pěkně napsaná myšlenka. Přeji hezký den. Zbyněk P.
garias
..
29. 12. 2011 18:03

Možno zásah z druhého sveta, nie? :DD
Dana P.
Grushi
29. 12. 2011 18:00

to je aspoň taková malá záhada :-)
Grush
Eh...
29. 12. 2011 17:58

netuším proč to tu mám dvakrát... prosím admina o smazání libovolné z těch dvou shodných odpovědí... děkuji.
Grush
2 Zbyněk P.
29. 12. 2011 17:56

No, jak vidno, asi lidé cítí potřebu se k těmto věcem stále vyjadřovat; tak se vyjadřují - a proč by také ne? Vždyť třeba s nevzdělaností je také potřeba se měřit, a ne jí ustupovat... ;-)
Grush
2 Zbyněk P.
29. 12. 2011 17:53

No, jak vidno, asi lidé cítí potřebu se k těmto věcem stále vyjadřovat; tak se vyjadřují - a proč by také ne? Vždyť třeba s nevzdělaností je také potřeba se měřit, a ne jí ustupovat... ;-)
KAREL-KRATOS
bible
29. 12. 2011 14:50

težko někdo vyvrátí nebo potvrdí pravdivost bible
Zbyněk P.
Do diskuse
29. 12. 2011 14:38

Zdravím Vás všechny drazí diskutující. Je pěkné, jak jste se hezky rozepsali plni elánu, ohně, a vnitřního přesvědčení, a to až tak, že blesky jsou metány i z PC. Pokud vím, tak:
a) Bohové nebyli, nejsou a nebudou v takové podobě, jakou máte na mysli Vy. Jestliže se vyskytly pojmy bůh(bohové), tak jedině z toho, že nás navštívili "přátelé" z jiných časoprostor a lid pozemský, když viděl jejich technologie a schonosti nebyl schopen to rozumově pojmouti, tak je nazval bohem-bohy. To ale s bohem nemá nic společného, neboť bohové jsme my všichni.
b) Bible byla opsána téměř doslova z daleko starších materálů a podkladů (viz např. hliněné destičky od mrtvého moře, aj.), kde je popisován i ten Váš Jéžiš, co údajně položil svůj život za nás všechny (jak úsměvné).
c) Souvisí s bodem ad b.), tedy, když to určité mocenské uskupení prvotních křesťanů přepsalo,upravilo a kanonizovalo, tak nemělo nic jiného na mysli, než-li jen a jen své obohacení, upevnění moci, aj. Žádný bůh tudíž knihu knih: Bibli nenapsal, a ani nedal žádnou inspiraci k jejímu vzniku. Byli to zase jen a jen vyčuraní lidi.
d) Ano, v Bibli jest hodně protimluv, záměrné a požadované vraždy nejen lidí, ale celých národů (a to na přání samotného Vašeho pánaboha), potopy, ničení měst, aj. zlotřilostí. Jen si sami odpovězte, proč asi ten Váš pábůh vyžaduje krev, krvavé oběti a duše svých milých a vyvolených? Pokud si odpovíte popravdě, tak sami zjistíte, co že to ten Váš pánbůh jest za stvůru a zrůdu.
Milí diskutující, píšete a používáte takové argumenty, jakoby jste nikdy zde na těchto web.stránkách nikdy neřešili obdobné problematiky. Jako by jste zcela již pozapomněli k jakým závěrům se došlo, jaké zdroje z internetu Vám byly předloženy, a vůbec, jako by jste na všechno úplně pozapomněli a řešili tuto problematiku zcela poprvé!! Přeji hezký den. Zbyněk P.
Dana P.
lup
29. 12. 2011 14:11

já myslím, že neuvede nic. Jsem čím dál víc přesvědčená, že garias Bibli nečetl nikdy...a že jeho úděl je zde prostě jenom negovat vše, o čem je řeč
lup
Garias
29. 12. 2011 13:33

Biblia si protirečí - hoď do diskusie citáty, kde si protirečí. Tvoja špecialitka je vypisovať, že Biblia si protirečí, že je plná bludov, lží,... Ale doteraz si neuviedol jediný citát, podporujúci Tvoje názory, a zároveň, aby si nás presvedčil o Tvojej pravde. Tak sa snaž.
S pozdravom LuP
garias
Marpefi
29. 12. 2011 12:59

No problém je práve v tom, že si biblia protirečí. Teda to ohlídaní Bohom nejako nevychádza. A viera niekoho na tomto fakte vôbec nič nezmení. To že niekto verí je pekné, ale pravdu to nedokáže.
Marpefi
Odpovědi
29. 12. 2011 11:57

zdravím všechny a děkuji za reakce:

Garias - píšete to, jako bych nevěděl, že biblický kánon sestavili lidé:) tady máte pár informací o tom, co se do bible dostalo a jak...

http://www.buh-krestanstvi.cz/news/jak-byla-bible-sestavena-/

Mé tvrzení, že pokud je Bible Bohem inspirovaná kniha, tak si neprotiřečí je logické.

Bible sama o sobě říká:

2 Timoteovi 3:16 Veškeré Písmo pochází z Božího Ducha a je dobré k učení, k usvědčování, k nápravě, k výchově ve spravedlnosti,
17 aby Boží člověk byl náležitě připraven ke každému dobrému činu.

Buďto tedy je Bohem "ohlídaná" - a pak si neprotiřečí, nebo není...věřím první variantě a věřím také, že je tato víra postavena na pevných racionálních základech - viz.:

http://www.buh-krestanstvi.cz/news/dukazy-jedinecnosti-bible/

Můžete tedy napadat jakékoliv lži, jenže si sáhněte na srdce, jestli tak činíte v dostatečné informovanosti, nebo v předsudcích...

DAITER
Vaši "zaslepenost" můžu stejně dobře aplikovat i na Vás...uvědomujete si to?:)

K vlivu ostatních filozofií na křes´tanství a Bibli Vám poskytuji toto zamyšlení:

http://www.rozumnavira.cz/apologetika/24-krestanstvi-a-udajny-vliv-na-nej-ze-strany-mysterijnich-nabozenstvi.html

SAMBY

Všechna tato tvrzení se nezakládají na pravdě. Vycházíte nejspíše z nějakých esoterických pramenů...tvrdit, že Ježíše nepovažoval nikdo za Boha a až po staletí se toto vynořilo je prostě nesprávné...a potvrdil by Vám to i kdejaký ateistický historik.

něco k tomu zde:

http://www.buh-krestanstvi.cz/news/jezis-kristus/

Lup
ano, domněnky...

Co se týče inspirovanosti Bible duchem svatým, nabízím tohle k prostudování:

http://www2.reformace.cz/teologie/inspirace-puvod-bible-5

a

http://www2.reformace.cz/zod/krestanska-dogmatika-cislo-83-0

S pozdravem

Marpefi
lup
...
28. 12. 2011 21:12

Biblia bola napísaná z vnuknutia Ducha Svätého. Túto myšlienku však nenájde nik v Biblii. Je to dogma, ktorú prijali cirkevní otcovia na niektorom z koncilov niekedy v 1. tisícročí (presne si už nepamätám). Takže táto konkrétna dogma, myšlienka je dielom človeka. To však nijako neznižuje hodnotu Biblie.
S pozdravom LuP
garias
...
28. 12. 2011 16:53

Autori biblie sa odkazujú na to, že bola biblia napísaná z vnuknutia Ducha svätého, ktorí im vnukol myšlienky ako bibliu napísať - že je to dielo Boha. Aspoň to tvrdí rím-kat cirkev. Preto je aj biblia pokladaná za knihu kníh, za najvyššiu pravdu apod.
Dana P.
??
28. 12. 2011 14:58

co to zas meleš? Jaký "nadprirodzený autor"?
garias
samby
28. 12. 2011 14:30

Presne to isté si myslím aj ja. Biblia ako dielo nadprirodzeného autora je zcela lož. Keď by sme už mali hovoriť o nejakom tom Boh predsa len, tak by som ho umiestnil do nás - do nášho ja.
samby
Marpefi
28. 12. 2011 13:59

Nechápu jak můžeš tak bezvíhradně věřit bibli. Starý zákon je z velké většiny přejat ze Summeru a Egypta, zbytek jsou lidové zkazky. Nový zákon byl pak vytvořen přímo na politickou objednávku, jaktože před třetím stoletím nikdo neviděl ježíše jako boha, ale jen jako učence? a proč byla všechna tato evangelia škrtnuta? proč byly křesťanské svátky přesunuty na data kde se kryjí s pohanskými svátky? Nový zákon je zkrátka jen nástroj politické moci, díky níž si Řím prodloužil život o pár staletí.
lup
Marpefi
28. 12. 2011 7:42

Nemám problém s tým, že starozákonný Boh bola bytosť z mäsa a kostí a Ježiš hovoril, že Boha nikdy nikto nevidel. Tieto dve bytosti osobne nestotožňujem.
Je dosť informácií v Biblii, že starozákonný Boh bola bytosť technicky vyspelá. Prednedávnom (asi pred mesiacom) som tu v diskusii uvádzal nejaké citáty.
Boh, o ktorom hovoril Ježiš, môže byť skutočný Stvoriteľ.
Ale opakujem - sú to len moje názory, ničím nepodložemé, na úrovni špekulácií.
S pozdravom LuP
daiterr
Marpefi
28. 12. 2011 4:28

Máte pravdu, "nemá smysl se hádat o obecnostech".. Protože kdo vidět nechce, zkrátka vidět nebude třebas ani to, že bible je opravdu jen a jen kniha s převzatými a upravenými texty a Ježíš (pokud opravdu takový, jak jej bible prezentuje, vůbec byl) byl zase jen a jen člověk, který něco uměl a to "něco" si také musel pracně nastudovat.

Křesťanství má původ v Egyptských mysteriích, ale různé rádoby "zlepšující úpravy" jej degradovaly do té podoby, jak jej známe dnes. Takže ono ani není v podstatě se o čem bavit.. Jako celek je to pomůcka pro určité lidi na určitý čas, nic víc.
garias
Marpefi
27. 12. 2011 23:58

//má-li být Bible skutečně Božím slovem, nemůže se popírat...//

To tvrdíte vy. Ja nezdieľam tento názor a nebude mi žiadnym problémom popierať akýkoľvek zhluk nejasností, podivností apod. Biblia (starý zákon) bol písaný cez 1000 rokov. Vyskytujú sa v ňom veci z textov iných predošlých náboženstiev, tradícií apod.

Čo vlastne dalo všetky tieto texty do spoločného diela pod názvom biblia? Je to takzvaný kánon. To jest, súbor textov, ktorý predstavuje vierouku a používa sa pri bohoslužbách. Áno, čítate dobre, človek vytvoril bibliu. Človek určil čo v nej bude, aký bude Boh, aký Ježiš, čo bude Ježiš hovoriť.

Neberiem tvrdenie, že to bolo na popud nejakých vyšších síl. Bibliu vytvoril človek, človek ju spísal a človek ju aj šíril. Budeme ju teda napádať kedykoľvek a kdekoľvek, tak ako sa napádajú všetky lži.
Marpefi
Odpovědi
27. 12. 2011 23:36

Zdravíčko,

jelikož nemá smysl se hádat o obecnostech, přejdu k Lupovým odkazům.

Ve skutečnosti tyto odkazy nemluví o tom, že by byl Bůh člověk. Ostatní místa Bible to popírají a má-li být Bible skutečně Božím slovem, nemůže se popírat...Buďto Ježíš mluvil pravdu, nebo lhal...pokud by tedy skutečně daná místa mluvila o tom, že to je nějaký "panáček", byla by to jen obyčejná kniha, jako mnoho dalších...

Teď k těm citacím...slepec může také hovořit s někým tváří v tvář a nemusí jej vidět. Dané výrazy jsou sice přeloženy v češtině touto cestou, vykladači a překladači by Vám však řekli něco v tom smyslu, že význam daného spojení není vůbec nutně o smyslu, že jedna tvář vedle druhé tváře. Poukazuje na intimitu vztahu Mojžíše s Bohem.

Stejně tak jako pojmy v Bibli, jako "boží rameno" "tvář" "paže" "křídla" apod. jsou spíše často poetickým vyjádřením toho, co tehdejší člověk mohl sám pochopit. Ale to je na delší souvislosti.

Dobrou noc

Marpefi

Grush
2Marpefi
27. 12. 2011 21:36

Je velmi smutné, že bych měl já, křesťanský bezvěrec, poučovat vás, kerý máte tolik odvahy (nebo nesoudnosti?) něco o té víře rozšiřovat, resp. provozovat "přesvědčovací" webové stránky. Ale protože nemám ve zvyku krafat něco co nemůžu v případě potřeby dokázat, vizte: O bohu praví Bible v Ex 24, 9-10-11:"Pak Mojžíš a Áron, Nádab a Abíhú a 70 z izraelských starších vystoupili vzhůru. UVIDĚLI BOHA IZRAELE... ale nevztáhl ruku na nejpřednější z Izraelců, ačkoli uzřeli Boha; i jedli a pili." Jak si to srovná Jan, je jeho věc, ne moje. Toť vše.
garias
...
27. 12. 2011 21:19

Uvediem príklad...je to ztej stránky

Riešila sa otázka...A kdo stvořil Boha?

Odpoveď bola...Bible ukazuje, že Bůh je věčný a nemá počátek. Je tedy "nestvořený". Ptát se proto, "kdo stvořil boha" je podobné, jako se ptát, proč není koule hranatá.

Je pekné, že to biblia ukazuje, ale túto otázku pokladajú neveriaci práve kvôli tomu, že to v tej biblii je napísané. To znamená, že argument, ktorý sa odkazuje na otázku nie je moc argumentom. Inak povedané autor verí, že v biblii je napísaná pravda. Ale otázka neznie iba čo je napísané v biblii, ale "prečo by sme tomu mali veriť" no a to autor nezodpovedal.

Je to práve to o čom som písal v predošlom príspevku. Autor ponúkol iba výsledok, ale učiť učí práve ten priebeh myšlienky. Práve to ako sa dopátral k tomu, že to v biblii je pravdivé. To tam nieje !!!

garias
všetci a hlavne autor
27. 12. 2011 21:08

Ja si myslím, že zmysel života (ako sa tam uvádza) sa nedá nájsť na "jednej stránke, knihe, viere" apod. Ono naberať múdrosť či poznanie nespočíva v tom, že si prečítate knihu, niečo sa dozviete, niekto vám niečo povie a vy na konci odrazu zistíte zmysel vesmíru. Ten zmysel života je v niečom inom. Nie je ani v poznaní konečnom, nájdení dokonalej pravdy a nieje ani vo viere v boha.

Je to niečo podobné ako v tom filme Nekonečný príbeh, kde ničota ničila svet fantázie. Ničota ako moderný svet, kde deti stále menej čítajú knihy, predstavovala hrozivého pána, ktorý nemilosrdne likvidoval svet ľudskej fantázie.

z filmu
- Ničota je všade. Zmizlo aj jazero. Neostalo tam nič.
--Iba diera?
- Diera by bola niečo, lenže tam neostalo nič.

Hlavný hrdina musel zachrániť svet fantázie, ale na konci nenašiel liek na záchranu sveta. Keď sa dostal ku kráľovnej ríše fantázie, oznámila mu, že svet bol zachránený. Hrdina nevedel pochopiť ako je to možné, veď on nič neurobil, iba stále šiel a šiel. A práve vtom bol ten svet fantázie, že príbeh išiel, prebiehal a vyrábal u čitateľa svet fantázie. Tým bol zachránený.

Zmysel života je presne v tom istom. Je v jeho ceste. To ako žijete, tým napĺňate svoj zmysel života. Vy nemáte daný cieľ. Neexistuje plán, ktorý musíte počas života spraviť. Pretože vašim plánom je prežiť čo najspokojnejšie a najlepšie svoj život.

Snažím sa povedať, že mi prídu smiešne podobné reklamy ako táto, že "Prídite na našu stránku, nájdite zmysel života. Nájdite Boha a budete spasení". Takýto ľudia moc nerozumejú čo je to život. NESMIETE ľuďom nútiť iba to v čo vy veríte a ešte ich balamutiť mágiou, vierou a ja neviem čím všetkým čo dáva zmysel života.

Poznanie a múdrosť je v ceste spoznávania, vývoja mysle, jej záťaže, premýšľania nad vecami, uvedomenia si nového, pochopenie starého a nie v tom, že niečo "ti napíšem a ty len tak uveríš". To nieje vývoj. Vývoj musí prameniť zo záťaže mysle.


samby
..
27. 12. 2011 19:26

Je smutné, že lidí jako Marpefi bude s horšící se krizí přibívat, pro ideologii jakou hlásá, by už totiž dnes nemělo být místo. Když si přečtete otázky a odpovědi zjistíte, že jakékliv jiné náboženství je zlé, dokonce i jóga má pachuť dábla, zjistíte, že zlá je i alternativní medicína(což je vcelku problém, když fundamentální křesťaní odmítají i moderní medicínu, tak už zbývá jen se modlit, protože podniknout cokoliv pro své uzdravení je vlastně hřích) o kreacionicmu se snad ani nemá cenu bavit. Nejhorší na tom všem, ale je, že Marpefi podporuje křesťanství bez církve, čímž se krásně otevírají dveře, pro různé fanatiky, kteří budou akorát blbnout hloupější část populace.

daiterr
-
27. 12. 2011 18:37

Marpefi,

do bible se většina zkazek přebírala ze starších zdrojů. Na tom není samozřejmě nic špatného, ale to, co se přebíralo, bylo často "aktualizováno" tak, jak kázal mrav tehdejší doby.

Bohové (Elohim), dle původních záznamů, "přilétali na Zemi na svých trůnech za hromů a blesků, aby lid buď něco naučili a nebo aby sem tam někoho vzali do svého nebeského města a hlavně - aby lidu přikazovali".. To, že v bibli z Elohim (Bohů) udělali Boha, bylo záměrně.

Trojjedinost, ("boží trojice"..) pokud vím, byla také přebrána z minulosti, včetně mnoha svátků. Je přece veřejným tajemstvím, že většina křesťanských svátků byla "naroubována" na svátky pohanské, aby tak křesťanství postupně upevnilo svou moc nad vírami "pohanskými"..

Když už jsme u těch "Elohim" - stojí za to si pořádně prostudovat Indické eposy, které jsou o mnoho starší, než Genesis a oba zákony + bible. Tam se dost podrobně popisuje, KDO byli oni "bohové", jak se chovali, co vyváděli, jak se sem tam i servali jak... inu jako Servali a lidi využívali v podstatě jako otroky.

Co se týká různých "božích biblických projevů", pak rozhodně nelze považovat za osvícenou entitu něco, co nadržuje jednomu národu a jinému národu hrozí vyhlazováním a valkami..

Co se týká různých zjevení, tak i přes různé "biblicky upravené" popisy to spíš silně připomíná UFO únosy..

atd. atd. atd.

Je dobré si také uvědomit, že ač je tu křesťanství nějakých 2000 let, přesto je to jedna z těch mladších vír, spoustu si toho přebrala odjinud a uzpůsobila po svém.

Jakoukoliv víru v cokoliv beru osobně pouze jako pomůcku pro daného člověka v daný čas na cestě k jeho vývoji. Nic víc, nic míň. Nějakému dogmatizování té dané víry se zásadně vyhýbám a odmítám jej. Úplnou pravdu totiž nemá ani jedna, maximálně se náznaku jakési pravdy více, či méně přiblížily..
lup
Marpefi
27. 12. 2011 18:21

Len na ukážku, prečo si dovolím tvrdiť, že starozákonný Boh bol z mäsa a kostí:

Gn 32-31
Nato Jakub nazval to miesto Fanuel (Božia tvár), lebo (tak povedal) videl som Boha z tváre do tváre a pritom som ostal nažive!

Ex 33-11
Pán sa však rozprával s Mojžišom z tváre do tváre, ako keď sa niekto rozpráva so svojím priateľom.

Ex 33-20
A ešte mu povedal (Mojžišovi): „Moju tvár nemôžeš vidieť, lebo niet človeka, ktorý by mňa videl, a ostal by nažive!21 A Pán hovoril ďalej: „Hľa, neďaleko mňa je miesto, tam vystúp na skalu! 22 Keď tade pôjde moja sláva, postavím ťa do skalnej trhliny a položím na teba svoju ruku, kým neprejdem. 23 Potom svoju ruku odtiahnem a ty ma uvidíš odzadu. Ale moju tvár nesmie nik vidieť!

Gn 18-1
A znova sa mu (Abramovi) zjavil Pán (v ekumenickom preklade Hospodin) pri terebintoch Mamreho, keď za najväčšej horúčavy dňa sedel pri vchode do stanu. 2 Keď zdvihol oči, videl neďaleko seba stáť troch mužov.

Ex 24-9
Potom Mojžiš, Áron, Nadab, Abiu a sedemdesiat starších z Izraela vystúpili hore 10a tu videli Izraelovho Boha.

Jer 1-9
Vtedy vystrel Pán ruku a dotkol sa mi úst. A Pán mi riekol: "Hľa, vložil som svoje slová do tvojich úst!

V niektorých prekladoch je titul "Pán" nahradené titulom "Hospodin".

Stačí na ukážku?
S pozdravom LuP
Jan Hála
For Marpefi
27. 12. 2011 17:57

Jsem rád, že mohu hostovat na stránkách EsoterikWebu. Pana Mapefiho na jeho webu zcela jistě občasně navštívím, ale přispívat budu nadále pouze do svobodného webu, otevřeného VŠEM myšlenkám o něčem vyšším, než nacpanému bachoru nebo obdobě svědků Jehovových. Prostě ponechám to času... Je zde však velký otvřený prostor pro přítele "gariase", protože křesťanství je jeho doménou ve které je na slovo vzatým odborníkem a zajisté pana Marpefiho potěší!
Marpefi
Odpovědi
27. 12. 2011 17:49

Zdravíčko,

To Grush:

Boha nevidělo více lidí...máte jistě na mysli Boží "manifestaci" viz. keř apod...nikoliv však Bůh samotný. Pokud víte o "jasném" místě v Bibli, nechám se poučit:)

To daiterr:

Křesťané moc dobře vědí o množném čísle v Genezis "učiníme podle naší podoby"...akorát nechápu, proč to lidé používají jako argument proti křesťanství, když to vlastně křesťanství potvrzuje...

Slyšel jste někdy o Boží "trojici"?:)

To Lup - nebojte, nedotkl jste se mého přesvědčení...ale hold tato místa nemluví o tom, že by se Bůh zhmotnil a oni jej viděli...v opačném případě by Ježíš v Janově evangeliu lhal...

Otázka že boha nikdo neviděl není otázka učení církve, ale tvrzení Ježíše...ostatní místa, která mluví o Bohu jsou jeho manifestací (např. onen keř, sloup atd.). Jsou na to dobré teologické komentáře...

Určitě budu rád, když nějaké konkrétní věci budete diskutovat přímo na stránkách, ať se k tomu mohou vyjadřovat i jiní, kteří nechodí tady...ale je to na vás...

Hezký den

Petr
Grush
2Dana P.
27. 12. 2011 17:31

Píšu to sem, protože tady je výzva uveřejněna, a nemíním se s pánem Marpefi nijak rozsáhle dohadovat... ;-)
lup
Daiterr
27. 12. 2011 15:23

V kralickom preklade Biblie z roku 1613 sa v Genezis píše na niekoľkých miestach o Bohoch. Ale v slovenskom aj českom ekumenickom preklade (z 80-tych rokov) sa na rovnakých miestach píše už len o BOHU.

Marpefi - naozaj sa v Biblii píše na mnohých miestach, že ľudia videli Boha, stretávali sa s ním, rozprávali sa s ním (napr. Abrahám pred zničením Sodomy a Gomory sa s Pánom dokonca dohadoval, aby mestá nezničil.)
Nerád by som sa dotkol Tvojho presvedčenia, ale to, že Boha nik nevidel, to je už otázkou učenia cirkvi.
S pozdravom LuP
daiterr
-
27. 12. 2011 15:04

Marpefi,

jen tak ze zajímavosti doporučuji přečíst knihy od Sitchina. Možná vy stálo za to se zajímat, proč se z původních "Elohim" (bohů) stal po převzetí do bible "Bůh" a jak pouhá změna jediného slova doslova změnila dějiny na pár tisíc let.. "o)
Dana P.
Grushi
27. 12. 2011 14:13

je tam formulář na vložení příspěvku - náměty, komentáře - napiš to tam
Grush
2Marpefi
27. 12. 2011 14:02

dík, nakoukl jsem do otázek, a hned první - zda Boha někdo viděl či neviděl - je zodpovězena podle mně nesprávně. Boha vidělo hodně lidí, najdi si to v Bibli, Janův citát je s tím v příkrém rozporu (tady je např. vidět jak "konzistentní" dílo Bible je). Zbytek nečtu, tohle mi prozatím stačí :-)
Dana P.
Marpefi
27. 12. 2011 13:16

dík, zatím jsem jenom "nakoukla", určitě budu navštěvovat