Články

Záhady a tajemno

Pohádka (Christlhof) - (komentáře)

Alef
Dana P.
26. 01. 2012 17:57

Já mám dojem, že po zahrnutí výkopu okolo domu Mračkových postupně vše ustalo.
Dana P.
Alefe
26. 01. 2012 11:13

dík, několik blogů od pana Wagnera jsem četla a i materiál od Ing. Cimbolince před časem taky. Potom jsem už novou informaci nepotkala
Alef
Dana P.
24. 01. 2012 19:51

U Mračků se pravděpodobně nakumulovalo několik jevů současně. Jediný kdo se alespoň elektro. jevy seriozně zabýval byl ing. Cimbolinec, který své poznatky veřejně ve Strašicích prezentoval. Bohužel na jeho přednášku přišlo zhruba sedm lidí, z medií tuším nikdo.

Odkaz na blog pana Wágnera, který se případem podrobně zabýval: http://karelwagner.blog.idnes.cz/c/145661/Proc-horely-zasuvky-ve-Strasicich.html
P. Wágner má na blogu mnoho zajimavých názorů na tajemno. S mnoha nesouhlasím, rád je ale doporučím. Za úvahu každopádně stojí.
Dana P.
Alef
24. 01. 2012 12:40

zatím smůla, v knihovně ji zatím nemají. Ale dost by mne zajímalo, zda má například případ rodiny Mračkových nějaké další pokračování? Pro noviny je to už v podstatě mrtvá a nezajímavá záležitost a docela by mne to zajímalo. Víš něco více?
Alef
Pro doplnění
22. 01. 2012 11:32

Ke studiu mohu doporučit nedávno vydanou knihu Karla Wágnera - Poltergeist existuje, která tento fenomén mapuje od nepaměti až po současnost (Strašice, rodina Mračkových).
Alef
=>Grush
22. 01. 2012 11:23

Ano, takové případy známe. Vždy se v nich objevuje nedávné úmrtí v rodině, napjaté rodinné vztahy a adolescent. Případně starý člověk, k němuž se tyto projevy váží taky. Potvrzené je to tím, že pokud je tento člověk přemístěn jinam, jev ustane. Bohužel toto o podstatě jevu nic nevypovídá. Nevíme co je to za energii ani neznáme její původ. Nevíme proč udeří zrovna tady a ne jinde.
Je uznání neznámé psychické energie racionální vysvětlení? Česká učená společnost to tak nevidí.
Grush
2Alef
22. 01. 2012 10:45

Vážně jsi nepotkal ještě žádný případy který by svazoval poltergeista s dospívajícími jedinci? Zkus si to případně vyhledat a zapojit ten mozek, jak velmi trefně píšeš. Vůbec netvrdím, že to musel "schválně" dělat v nějakém nestřeženém okamžiku... ju? :-)
Alef
=>Grush
21. 01. 2012 22:06

Pubescent by to musel udělat v nestřeženém okamžiku kvůli popularitě a zájmu sdělovacích prostředků s vidinou zisku nějaké "kačky". Kupodivu ho u toho ze zhruba dvaceti lidí nikdo nepřistihl.
http://www.stream.cz/uservideo/382167-poltergeist-tv-nova
Žádné jiné racionální vysvětlení nikoho z přihlížejících nenapadlo. Proč? Stačí zapojit mozek, nebo je vše jinak?
Grush
Nu, kauza Bobrová
21. 01. 2012 18:03

nebyla možná tak moc děsivá, jako spíš destrukční - praskaly okna, rozbíjely se, padaly a hořely věci, převrhával se nábytek... což nevypadá moc inteligentně, spíš maniakálně. Co si matně pamatuji měly události patrně jednoho jmenovatele, kterým byl pubescent v rodině.
Alef
=>Zbyněk P. a Grush
21. 01. 2012 13:07

Nemáte tak úplně pravdu. Příkladem je fenomén poltergeist. Kupříkladu v Bobrové ho pozorovalo mnoho svědků, ať již starosta obce, velitel hasičů s celou jednotkou plus pochopitelně domácí obyvatelstvo.
Nedovolil bych si tyto lidi nazvat dementy, kteří jen přehlédli několik dní trvající průvan z rozbitého okna.
Nezdá se, že by se tento fenomén, byť ve svých projevech děsivý snažil lidem ublížit. Je to forma inteligentní energie o jejíž podstatě nevíme prozatím nic.
Grush
Dávná zálesácká
21. 01. 2012 12:20

zkušenost praví, že nebezpečí nevydává zvuky. Není tím samosebou myšleno že je třeba lavina zticha jako pěna :-) ale to že když chce někdo někoho ulovit/ohrozit, nemůže se chovat tak aby svou potenciální oběť varoval, ať už svými kroky nebo svým kvílením či jiným "tajuplným" harašením.
Hloupý mýtus preliminární hrozby v lidech bohužel pomáhá budovat celý filmový průmysl, když nechává svoje dravce/příšery/monstra při útoku na začátku "hrozivě" řvát (nejlépe s pořádně vyceněným a patřičně ozubaceným chřtánem) za účelem vyvolání děsu u oběti, resp. diváka. Jenže skutečně ohrožující věci se dějí rychle a tiše, všimnete si jich až když už je po všem... :-)
Zbyněk P.
Pro Danu P.
21. 01. 2012 11:43

Bohužel, ten pták (a nebyla to sova - dle letu) byl zdrojem mého tehdejšího strachu a nepříjemných chvil. Tvrdím to proto, že když odletěl, tak nastalo blahodárné ticho, že i myšlenky byly slyšet, jak s hvízdotem se vyměňovaly v hlavě mé, rozebírajíce nastalou situaci. Pochopitelně že šum větru probíhal i nadále, a já, se spokojeným a hlavně vítězným úsměvem na tváři pokračoval dál, majíce šum i vůni větru ve vlasech svých. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Zbyněk P.
Pro Alef-a
21. 01. 2012 11:33

kolegáčku, pokud je mi známo, tak duchové, či astrální bytosti plynou prostorem a nevydávají žádné zvuky, natož kroky. Proto jsem přesvědčen o tom, že v tom Vašem případě by bylo potřeba analyzovat hodně faktorů (např.: nebyla-li někde poblíž nějaká silnice, či cesta, přenos zvuků a zesílení zvuků v noci, jestli ty zvuky kroků nebyly Vaše, a Vy na to poněkud opomenul, atd....
Ono se říká v jednom našem českém a moudrém rčení: "Po bitvě je každý generál!" Bohužel, nyní to již nemá cenu rozebírat; je třeba zauvažovat v daném momentě, kdy nám jde údajně o kejhách. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Dana P.
Milý Zbyňku
21. 01. 2012 10:37

jestli vy jste zbytečně nevyděsil nějakou chudáka sovu, která s tím neměla nic společného...? Já sama bych si nedovolila tvrdit, že lze vše racionálně vysvětlit
Alef
=>Zbyněk P
20. 01. 2012 20:31

Mohlo mne to napadnout, že když slyším lidské kroky, že je původcem člověk a fakt že tam žádný není, jaksi pominout. Jenomže tato logika na mne nějak nefunguje.
Grush
2Zbyněk P.
20. 01. 2012 19:10

Pěkně psáno.
Zbyněk P.
Pro Alefa
19. 01. 2012 21:21

To, jestli jsem se potkal s iracionálnem či nikolivě, tak bohužel (či bohudík) nemohu posoudit, neboť v takovýchto sporných případech (a nebylo jich málo) jsem začal intenzivně logicky uvažovat, a vylučovat ty nevhodné varianty z mé hlavy. Přiznám, že v té době, kdy jsem takto "chodil po výletech" jsem ani moc nevěděl o astrálech. Proto vždy zvítězilo logické uvažování a zdravý selský rozum. Pouze v jediném případě, když jsem šel opět sám v noci boskovickými lesy (neb mi nejel žádný autobus mým směrem) mne přepadl podivný pocit a strach, neboť byly slyšet prapodivné zvuky. A s myšlenkou, že má reakce musí býti ještě strašidelnější, než-li to, co jsem slyšel, tak jsem si vytvořil v mysli určitý divoký skřek (aby byl co nejděsivější) a zaskřehotal jsem. K mému obrovskému údivu, ze stromu nedaleko ode mne, polekaně odlétl nějaký pták, a bylo znát, že byl daleko více vystrašenější, než-li já sám. Uvádím to proto, že člověk si opravdu v noci připouští věci, v domnění, že je to astrální bytost či duch, a přitom je to prachobyčejné zvíře, či jev, který se dá lehce logicky vysvětlit. Jak říkám, není se čeho bát. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Alef
=>Dana P.
19. 01. 2012 20:54

49.2644388889 13.2575 to jsou gps. souřadnice. Stačí je zkopírovat do vyhledávacího pole na mapy.cz a zobrazí se ta Roubalova Pohádka. Dal jsem to sem proto, aby to někdo třeba pracně nehledal. Ten druhý odkaz je do katastrálních záznamů o současných majitelích stavby a je OK.
Alef
=>Zbyněk P.
19. 01. 2012 20:43

Rozdíl mezi pojmem "báti se" a "míti jen zvláštní pocity" chápu docela dobře. Já osobně se bojím, přiznám se zcela otevřeně. Stalo se mi to loni v létě, v noci jsem byl v opuštěném starém sadu, kde jsem po určité době slyšel kolem sebe kroky. Normální zvuk chůze člověka vysokou trávou. Problém byl v tom, že jsem nenašel nic a nikoho kdo by to způsoboval. Věřte, že jsem hledal důkladně, protože na rozdíl od vás používám jednu z nejvýkonnějších svítilen. Následné zjištění, že to něco leze na strom a nemůže se tam vyškrábat (podobně jako nemotorný člověk) a já před tím stromem stojím a nic nikde nevidím mi opravdu klidu nedodalo. Vy se nebojíte, věřím vám. Možná je to tím, že jste měl štěstí a s iracionálnem se doposud nesetkal.
Dana P.
Alefe
19. 01. 2012 20:17

prosím zkontroluj ten tvůj odkaz - nejde mi najít, že to není kompletní. Na moskyt.net je obsáhlejší článek a taky video jsem viděla až tam, zde mi nejde spustit.
Zbyňku P. jisté vědomí o tom místě dělá své. Jo, ta psychika...
Zbyněk P.
Pro Alefa
19. 01. 2012 19:28

Kolegáčku, to, že někdo neví o nikom, kdo by se tam nebál, ještě neznamená, že takoví lidé nejsou, a že tam nepřespali v pohodě. Je totiž obrovský rozdíl mezi pojmem "báti se" a "míti jen zvláštní pocity". Neboť téměř každý z nás, přijde-li do nového, cizího prostředí má zvláštní pocity. Ty ale nepramení z pocitu strachu či bázlivosti, nýbrž pramení z pocitů samotného výskytu nového, neznámého prostředí, a případně z toho, co na mne tam čeká, a co mne tam nemine. Bohužel, příliš hodně lidí se nechává uměle a záměrně strašit v kinech, televizi, v PC hrách, aj. + bujná fantasie = strach z něčeho, co si sám dementně vsugeruji a jsem pod tímto vlivem. Tak potom se nedivme, že se i dnešní lidé bojí i tam, kde není čeho. I já sám jsem v dospívání (i v dětství) prolézal v místech, které na mne působily tajemně a tajuplně (apoň jsem to tak viděl tehdy svýma očima), takže moc dobře vím o čem tady píši. Ba dokonce jsem měl párkrát namále, neboť jsem se málem zabil, či zřítil do neznámých hlubokých sklepů, neboť jsem vždy chodíval sám a beze světla. Ale o tom, psáti nechci, to není důležité. Nejdůležitější je ale to, aby člověk, jde-li na takovéto výlety, tak aby doma nezapomenul svůj rozum, úsudek a logiku. Má-li toto vše člověk s sebou, potom není nic, co by jej mělo překvapiti, či zastrašiti. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Alef
Video se mi líbí
19. 01. 2012 18:07

Dokonce prý Ivan Roubal prohlásil, že nezná nikoho kdo by se na Pohádce nebál.
Dovolím si doplnit ještě dva údaje: lokalizace 49.2644388889 13.2575 a informace o stavbě: http://nahlizenidokn.cuzk.cz/MapaIdentifikace.aspx?l=KN&x=-839111&y=-1121466
Zbyněk P.
Do diskuse
19. 01. 2012 8:14

Shlédl jsem to video několikrát za sebou, abych měl možnost se na to místo navázat. A mohu Vám jen sdělit, že chudák dům, chudák ta tehdy pokroková žena, kterou nazvali tupí a nevzdělaní lidé čarodejnicí. Dům v žádném případě nemá v sobě něco negativního. To jen my lidé si neustále v sobě nosíme různé předsudky, bázně a strachy, a stejně jako ti nevzdělaní a nevědomí lidé z dob dřívějších, si libujeme ve strachu a bázni, a dělá nám obrovskou radost, když se nám podaří někoho vystrašit.
O domě: je zapotřebí vzíti v úvahu fakt, že je postaven v relativně divoké přírodě, že je umístěn u lesa, a na místě, kde stoupá krajina vzhůru. To vše má vliv na to, že se sem dostává studený a vlhký vzduch, a že do domu mají přístup i případná zvířata. Z toho tudíž vyplyne to, že když se tam rozdělá oheň, a rozehřeje zdejší materiál v místnosti, tak že potom při chladnutí (a to začíná většinou razantně působit těsně před a po půlnoci) se zdejší materiál dostává do normálu a vydává u toho zvuky, které mohou na někoho působit, jako by to byly kroky (stejná reakce jako u dřevěných parket na podlaze). Ten dům je jako starý člověk. Ten také má rád svůj klid a neměnný styl svého života, a těžko nese, když jej někdo zbytečně ruší svou nevhodnou návštěvou. To stejné je i u toho domu. Zcela pozitívní dům. Pouze pláče a sténá nad tím, že nikdo, kdo tam přichází, mu nepřináší pohlazení, lásku a pochopení. Neboť každý, kdo již sem zavítá, tak se jej snaží pouze využíti, a již dopředu se k tomu domu chová, jako k něčemu špatnému, k něčemu, z čeho jde údajně děs a hrůza. To ale není pravda!! Je shovívavý, rád poskytne vše, co má, ale je zapotřebí býti k němu vlidným, s určitou pokorou a se srdcem na dlani. Potom se věci budou díti zcela opačné.
O účastnících daného výletu: je to nesourodá skupinka mladých lidí, kteří se zúčastňují tohoto výletu pouze ze zvědavosti, a pro jistotu si ještě, pro zvýšení svého sobeckého adrenalinu, čtou v noci informace o tom, co se tam stalo.... Opravdu zvláštní. Vskutku, jsou to lidé, kteří vůbec nemají úctu, lidé, kteří neznaji skutečné hodnoty (jen peníze, aj.), kteří uznávají pouze své vlastní sobecké ego. Promiňte mi, ale svádí mne to uvést, že to jsou povrchní lidé. Přeji hezký den. Zbyněk P.