Články

Zajímavosti

Automatické psaní - (komentáře)

Lea
makuvka
22. 02. 2012 1:13

Myslím že může... :o)
makuvka
je to automaticke psani?
21. 02. 2012 10:23

Občas se pouštím do různých literárních pokusů a za "automatické psaní" jsem vždycky považovala něco jiného: občasný stav, kdy člověk sedne k počítači a najednou jako by se otevřela stavidla (snad hranice mezi podvědomím a vědomím?) a člověka napadají myšlenky a píše tak rychle, že když není cvičen v psaní na stroji, zachycuje to jen taktak. Každopádně to pak musí vypilovat a formálně upravit. Ale je to pocit, jako by mi to někdo jiný diktoval do hlavy. Taková chvíle přijde jenom občas a mám pocit, že tohle jsem snad já ani nevymyslela. Máte někdo podobnou zkušenost, je to taky automatické psaní?
garias
iveta
20. 02. 2012 21:37

Súhlasím. Je som aj doučoval totálnych matematických "analfabetov" a môžem čestne prehlásiť, že jediný ich problém bol v tom, že tomu nerozumeli. Alebokonáhle sme si sadli a prechádzali matematické problémy od základu - od najzákladnejších poznatkov, boli schopní problém pochopiť.
Ja si myslím, že každý sa dokáže naučiť matematiku. Matematiku nevie iba ten, ktorý zle v nej uvažuje, nemá ku nej vzťah, alebo jej nevenuje čas. A so všetkým je to takto.

Ako som už písal, píšem to druhý krát, nemyslím zaostalého človeka, ktorý je v osobitnej škole. Myslím priemerného človeka.

Ide o spôsob uvažovania!!!!!!!!! Napríklad onen futbal. Každý človek dokáže hrať futbal tak ako ja. Problém je v tom, že to nemá nacvičené, nevenoval tomu čas a nerozmýšľa ako ja !!! Ale keby som ho napríklad učil a seriózne by trénoval techniku, tak ako ja celé dni prakticky 10 rokov, bol by dobrý ako ja. Hovorím o úplnom futbalovom antitalente. :D Má na to schopnosti, ale nerozvíja ich. Génius ich rozvíja od útleho detstva.

To je jeho jediná výhoda. Ako dieťa sa to naučil najrýchlejšie.

Iný príklad: JAZYKY!!!! Každé dieťa, ktoré učí rodný jazyk, vie perfektne rozprávať tým jazykom. Pretože sa ho učí celý život, OD DETSTVA. Keď sa učíte iný cudzí jazyk - nemecký trebárs, musíte sa naučiť za tri roky to, čo sa Nemec učil 20 rokov. Od malička, kedy sa učil princípy slov. "tento predmet sa volá stôl, tento stolička".
To znamená, že je niečo viac ako ten druhý? NIE!!! Je skvelý vo svojom rodnom jazyku, ale keby KTOKOĽVEK venoval čas, prácu a námahu nemčine OD DETSTVA ako ten Nemec, vedel by aj ON fantasticky nemecky. Ja to beriem, že možnosti mozgu sú približne rovnaké, pokiaľ sa jedná o zdravého človeka.
iveta
nevím
19. 02. 2012 22:43

čím to je ale znám pár lidí, kteří jsou vzdělaný,mají vysokou školu,ale jaksi nemají pochopení pro ty, kteří ji nemají.Zajímavé na tom však je, že tito lidé nemají žádné kamarády(opravdové kamarády),neumí se bavit tak nějak lidsky,jsou jakoby někde mimo realitu.Prostě a jednoduše neumí žít život naplno.Nejsem si jistá jestli jsou v životě šťastní.
iveta
i ten
19. 02. 2012 22:30

co zašroubuje kličky do dveří může být inteligentní,nemyslím si, že inteligence má něco společného se vzděláním.S inteligencí se člověk tak nějak rodí,kdežto vzdělání se mu dostane tím ,že se učí(špatně nebo dobře).Vždy mě to zvedne ze židle když slyším větu...pracující inteligence,vždy je tím myšleno vysokoškolsky vzdělané obyvatelstvo.Nechápu kdo to vymyslel,je to urážející pro ostatní,kteří vzdělání nemají(a je jedno z jakého důvodu).
Talent je daný jak se říká od boha...každý ho má v sobě,pokud ho za celý život neobjeví,je to škoda obrovská!
lup
Garias
19. 02. 2012 21:40

Mal si spolužiakov, čo horko ťažko ukončili základnú školu a horko ťažko sa vyučili, mali problémy s násobilkou, čítaním,...? Mal som spolužiakov, korí ukončili školu v 7. a 8. triede. A teraz im začni vysvetľovať diferenciálny počet. Môžu pochopiť jeho princíp, ale pochybujem, že zložia semestrálnu skúšku z matiky. Neposudzuj všetkých podľa seba. Neposmievam sa nikomu, ale nezabúdaj, že niekto dostane do vienka inteligencie viacej, iný menej, niekto dostane manuálnu zručnosť, iný pri zašroubovaní kľučky na dverách si vypichne oko.
LuP
Sylvia
Garias
19. 02. 2012 20:09

Prosim Ta co to tu rozoberas, nemas proste talent na nieco, tak staci k tomu dojst, nezlozis ani Pec nam spadla, ked na to nemas talent a nie este Mozartove libreta a cas v tom nehra ziadnu ulohu. Talent je talent a nikto s tym nic neurobi ani keby si sa postavil na hlavu.
garias
..
19. 02. 2012 19:01

Tým všetko, myslím teraz všetko, čo mi poznáme. Samozrejme, nemôže to byť totálny blbec :D
garias
lup
19. 02. 2012 19:01

Isteže. Ja si myslím, že problém tkvie tej chuti človeka. Pretože keď nemá niekto k tomu vzťah, nebaví ho to, obťažuje ho o tom premýšľať, nikdy nebude mať taký vzťah k tomu.
Zober si násobilku. Všetci sme schopní sa ju naučiť. A principiálne nieje nič v matematike, čo by sa niekto aspoň trochu rozumný nedokázal naučiť. Keby mal dostatok času, každý, úplne každý je schopný pochopiť matematiku, ale aj iné obory.

Problém je v tom, že máme rôzne chute a každý túži po niečom inom. Navyše je tých vecí tak veľa, že nemá šancu všetky za život stihnúť. Ale som mienky, že rozum človeka je vo všeobecnosti podobný u ľuďoch - prebieha na podobných princípoch.

Príklad:
Keď uvidíš jadrový reaktor, budeš stáť na ich bórových tyčiach, asi to bude pre teba nepochopiteľný stroj - neuveriteľná mašina. Ale keby si ich skúmal, pozrel schémy a nechal rozprávať nejakého vedca, ktorý sa tým zaoberá, dokážeš ten princíp pochopiť, dovolím si tvrdiť, za pár minút. Si toho schopný, nevidím dôvod prečo nie.

A práve preto si myslím, že ľudia môžu vedieť VŠETKO, ale NEMAJÚ na to čas ani chuť!
lup
Garias
19. 02. 2012 17:40

S tvojím posledným príspevkom - názorom nesúhlasím. Niekto má logické myslenie, nemá problém pochopiť techniku, matiku. Iný má lepšie manuálne zručnosti, ďalší zase lepšiu, či horšiu predstavivosť,... A nič nezmôže, ani keď sa bude niekto matiku učiť 100 rokov. Myslíš, že by každý skôr, či neskôr dokázal zvládnuť mat-fyz fakultu? Ja si to nemyslím. A to nehovorím o hudbe, maľovaní, sochárstve,športe,... Na to treba talent a rozvíjať ho.
S pozdravom LuP
garias
Nesúhlasím
19. 02. 2012 17:29

Ja si myslím, že každý dokáže všetko, ale nie za rovnaký čas. Keby sa človek dožil 300 rokov a venoval sa koncertnému skladateľstvu 250 rokov, môže byť niekoľkokrát lepší ako Mozart.
To je pravda, že každý sa hodí na niečo iné, ale to len preto, že máme obmedzený čas.

Dobre je to vidieť s učením v škole. Ten je na jazyky, ten na matiku a tamtá na biológiu. Ale keby sa tamtá čo jej nejde matiku učila matiku 100 rokov, môže byť lepšia ako učiteľ. Samozrejme ak sa jej nechce učiť matiku, nikdy lepšia nebude.
Sylvia
Dana Lea
19. 02. 2012 13:43

Presne tak. A neviem, jak nemoze niekto pochopit, co je talent. Keby sme zili 200 rokov, tak by zili 200 aj ti ludia s talentom a boli by stale na hony pred nami. To je argumemt....

Nie kazdy priemerny clovek na sebe nepracuje, ale chyba mu to navyse, co ten talentovany ma bez namahy.
Lea
souhlas s Danou P.
19. 02. 2012 11:41

Proč nejsme všichni nejlepší sportovci světa, nejlepší zpěváci, malíři, tanečníci, atd... Protože každý má talent (dar) k něčemu jinému. Někdo má talent na umění, jiný na matematiku. Někdo sedne za volant prvně a jezdí jako profík, někdo může řídit 30 let a vždycky to bude dřevo. Na něco máme a na něco ne. Zastávám názor, že zkusit se může všechno, ale pokud mi to nejde, nebudu se do toho nutit. Budu to mít jen vydřené, s výsledkem nejasným a nestálým...
Dana P.
nesouhlasím
19. 02. 2012 11:27

není dáno všem stejně. Jeden může trávit hodiny tréninkem a bude stále průměrný. Může se jen o něco zlepšit...Viz případ Mozart versus Salieri. A už vůbec ne ve sféře psychické - někomu dáno je, jinému ne.
garias
Laro
19. 02. 2012 8:29

Ja si tiež myslím, že každý človek sa môže naučiť všetko. Keď sme hrávali futbal za Šamorín, ja som hrával veľmi dobre futbal, hlavne technicky a kamoš mi vravel, že by chcel robiť také veci s loptou čo ja.
Povedal som mu to, čo hovorím každému, kto nehrá dobre futbal.

Ty vidíš iba to ako hrám teraz, ale nevidíš koľko veľa som strávil času s loptou prakticky sám, kým som sa všetky tie srandičky s loptou naučil. Musíš trénovať a môžeš byť lepší ako ktokoľvek. Stačí chcieť.

Aj podľa mňa každý dokáže všetko. Keby si žila 200 rokov, môžeš sa vytrénovať na lepšieho muzikanta ako je hocikto na svete.
Lea
Reiki
19. 02. 2012 4:15

Reiki, kým Ti to bylo řečeno ? Ten někdo Ti měl říct, že to co Ti šlo (možná) v minulém životě, Ti ale zákonitě nemusí jít v tom současném. Pokud se budeme bavit o minulých životech, můžeš mít teď jiný úkol. Třeba Ti ale půjde jiná forma, viz můj příspěvek níže.. Li*
Reiki
Vzkaz pro " okolojdoucího
19. 02. 2012 4:10

Milý okolojdoucí - já v ruce držím pokaždé tužku - vidlička to není.....
Reiki
Vzkaz :
19. 02. 2012 4:08

Děkuji Leo - možná máš pravdu, ale mě bylo řečeno, že mi to půjde, že jsem už v min. životech takhle psávala. Asi to chce opr. větší trpělivost a delší čas...
Lea
Automatické psaní, kresba
19. 02. 2012 3:48

Dodatek : No vida jak to funguje, chtěla jsem poučovat a mám to. Napsala jsem to špatně, nebo ne všechno, co jsem chtěla. :o))
Automatické psaní může jít i prstíkama po klávesnici notebooku. Je to prostě jeden ze způsobů, jak se dostat k informacím a jak je následně předat dál. :o)
Lea
Automatické psaní, kresba
19. 02. 2012 3:43

Reiki : ne každému to bude fungovat. Ale dobře to popsala SYLVIA. Nemyslím si ale, že je při automatickém psaní důležitá tužka nebo papír. Podle mě je to stav mysli, určitý dar se napojit na Universum a zjedodušeně si stáhnout informace, které potřebuji, nebo potřebovat budu. A začátečník k tomu potřebuje nějakou berličku. Někdo karty, někdo kyvadýlko, hrnek s logrem nebo papír a tužku. Později stejně zjistíte, že už žádnou pomůcku nepotřebujete..
Ale zase se vrátím k předchozím komentářům - Sylvia napsala, že to chce pokoru. Má velkou pravdu. Když se vám nos zvedne do výšek, přestane vám "to" fungovat.. :o)
Honza784512
Nápad
18. 02. 2012 20:28

Ten nápad jak jsem sem psal tak nefunguje :P
Adanom
Sylvia
18. 02. 2012 17:01

Aj ja znam ze muzu umet jen neco a neco zase naopak ne. Chce to pokoru :)
Sylvia
Adanom
18. 02. 2012 16:39

Odpoviem za neho....nejde to....:-)), ja si myslim, ze pracant som a uz teraz viem, ze nedokazem zlozit operu tak, aby som pokryla vsetky nastroje...a mala to v hlave, nehovorim o koncertoch, ktore uz skladal ako 4 rocny :-)
Sylvia
Laro
18. 02. 2012 16:37

Myslim, ze to pochopis, az si prestanes mysliet, ze si dokonaly. Takze s Tebou nesuhlasim. Ja nikdy nebudem hrat fotbal ako Maradona a myslim, ze ani skladat hudbu jak Mozart. Ujasni si co je talent a preco napr. Sallieri bol pracant a nedosiahol nikdy Mozartovej kvality. Vsade ten rozdiel vidis, pozri sa na hercov.

Dvaja herci, co pracuju rovnako nikdy nebudu rovnako kvalitni, pokial jednemu ten talent chyba. Ale mozes to vyskusat. Skor si myslim, ze ludia sa musia viac pozerat na seba do zrkadla a priznat si, ze nebudu malovat jak Rubens, ale budu ho vzdy len napodobovat a potom chapem, ze neni lahke si priznat, ze je cas poohliadnut sa po inej praci :-). Ale mas pravdu chce to cas....
Adanom
Laro
18. 02. 2012 16:33

"Když budeš makat tak můžeš skládat hudbu jako Mozart"

Jak to mám udělat abych mohla skládat hudbu jako Mozart? jak se na tom maká?
Laro
Vše je možné
18. 02. 2012 16:05

To Sylvia:
Vše je možné a neříkej, že ne. Že na věci potřebuješ talent, to je blbost. Talent ti pomůže, ale ty toho můžeš dosáhnout i svou prací. Když budeš makat tak můžeš skládat hudbu jako Mozart, hrat fotbal jako Maradona a tak dale. Člověk je dokonalá bytost pro kterou není nic nemožné. Když to pochopíš, tak se ti otevře mnohem lepší svět než znáš. A mluvím ze své zkušenosti.
Honza784512
Můj prvni pokus + nápad
18. 02. 2012 15:44

O automatickým psaní sem uz v jednom článku četl, ale zrovna sem u sebe nemel papír ani tužku, a řekl jsem si, že až si na to vzpomenu tak to zkusím, ale já si na to samozrejmně nevzpomel, až do ted :)
Takže sem si vzal papír, ale bohužel jsem nemel tužku, ale jenom pastelku, tak jsem si ji vzal a skoro hned sem zacal "automaticky psát" :) ale moc se to psaní nebodobovalo, nejprve jsem napsal rekneme O, trosku jsem se lekl, protoze to byl vazne zajimavy pocit, kdyz mi něco vede ruku, pak jsem to zkusil znovu a napsal jsem nejaké slovo, ale neslo to přečíst, protože to bylo moc nízké, rozpoznal jsem par písmen, a to bylo tak všechno, pak se mi to uz nedařilo, takže to zase vyskousim někdy večer,
NAPAD: Napadlo mne, že bych se mohl třeba ptat na různé otazky a říct si třeba, že kdyz nápisu svislou caru bude to znamenat ano, vodorovnou - ne a třeba kruh nemohu odpovědět, myslíte že by to šlo?
Jelitko
ahoj pratele
18. 02. 2012 14:12

no ja taky k tomu neco pisnu....
myslim,ze tohle automaticke pismo je nadherna vec,ale jak rika Sylvia,nemuze to ovladat kazdy.Ja jsem to taky zkousela a NIC,ani tuk.A to muzu rict,ze jsem se soustredila,trpelive a dlouho a vybrala jsem si na to obzvlast klid (kdyz vsichni odesli),no tak jsem si rekla,jsem na to asi blba...no ale jak me uz tady znate,s rodicama se stykam jen telepaticky.Kazdy ovlada neco jineho,ja nerikam ze tohle je blbina,asi to chce trenovat trochu vice a mozna i jinak nez si myslime my.
Pan Garias se na to diva jinak,ale i ti namesicni jsou vedeni svym druhym Ja a proto nespadnou i tento stav je mimo smysli.
Tohle AP je taky na teto bazi jak se trefil pan Garias a ta ruka je vedena nasim druhym Ja a proto se dozvidame neco co ani ten dotycny sam nevi.Myslim si,ze to ma neco do sebe,ale proste to kazdymu nejde....
Sylvia
Automaticke pisanie
18. 02. 2012 12:01

Bola som u jedneho cloveka, ktory vestil pomocou automatickeho pisma. Splnilo sa tak 50% a s dost velkym casovym odstupom. Pisal tak, ze som si myslela, ze to je stenografia a trvalo to asi 20 minut, nez to dopisal. Dovtedy bolo ticho jak v hrobe. Je este otazka, ci naozaj sa naladil na nejaku entitu alebo na moje vedomie a tahal to z neho a cital tak len moje predstavy a zelania...to neviem, ale mojej kamaratke sa nesplnilo z toho nic.

Je ale dost smiesne zavadzat ludi, ze to moze skusat kazdy a kazdy to dokaze. To absolutne nieje pravda. To je ako keby kazdy moze pisat hudbu jak Mozart (vcera som si osviezila Amadea). Potom si kazdy mysli, ze si moze sadnut k stolu, dat laket do praveho uhla :-) a zacat s automatickym pismom.

Je to neseriozne, pretoze kazdy je inak "naladeny" a nemoze vestit, nema otvorene tretie oko a tieto hlupe navody davaju len priestor podvodnikom a potom sa divime, ze su ludia, ktori na nich narazaju a stavaju tieto veci medzi sarlatanstvo a vseobecne je to povazovane za podvody, za ktore sa tahaju peniaze z kapsy.

Niekto, kto na toto nema, tak moze presediet hodiny s perom v ruke za stolom a nic z automatickeho pisma nebude. Automaticke pismo je tazke a je o schopnosti dosiahnut nejakeho stavu, v ktorom ste schopni pisat nieco, co Vam niekto diktuje. Kolki ludia to dokazu? Potom sem pride neveriaci Tomas a povie, ze sedel za stolom dve hodiny a nic. Alebo niekto, kto si namysla, ze to vie a pracuje pri tom len fantazia.

Ked sa niekto zamysli v clanku nad tym, jak to funguje, co je za tym, prida nejaku skusenost tak je to lepsie. Ale takto sa tu objavi Reiki, ktory/a trpezlivo cakala a mysli, si ze staci vola a chciet a divi sa, ze jej to nejde. Reiki hlavne musi pochopit, ze tu schopnost nema a nemoze sa ju len tak naucit, pokial na to nema predpoklady. A pokial by tie predpoklady boli, tak uz by to vedel/a. Takze Reiki: vsetko spatne....
garias
..
18. 02. 2012 10:36

Hľadať zmysel v automatickom písaní ja chápem ako hľadať niečo duchaplné u námesačného, ktorý sa rozhodol o pol noci poprechádzať po úzkej rímse domu. No veľa rozumného tam nevyprodukujete :D Netvrdím, že sa nedá nič vymyslieť :)
garias
...
18. 02. 2012 10:34

Ja chápem toto asi tak, že inteligentné dizajny môže utvárať iba vedomie a to LEN myslením. Všetko ostatné sú náhody, alebo výsledky nenaplánovaných činností akéhosi podvedomia.
Inými slovami je to ako námesačnosť. Človek vykazuje činnosti, aj prejavy myslenia, ale nie sú založené na cieľavedomej práci, inteligencii. Ale na pamäti, už vykonaných určitých činností, ktoré opakuje námesační, vyberanie z pamäti.
Takto nejako chápem ja automatické písanie. Niečo ako námesačnosť.
okolojdouci
odpoved
18. 02. 2012 4:29

Reiki: no pro zacatek bych doporucil vzit do te ruky tuzku - to pri psani docela pomaha... :)
Reiki
Doaz .
18. 02. 2012 3:44

A co když už člověk x krát seděl s trpělivě čekal a zkoušek na to, aby mu ruka začala psát a stále nic ? Je to málo vůle - chtít ? nebo je to málo trpělivosti ? nebo to zkusit ještě jinak ? nebo je to všechno špatně ? - poraďte. Děkuji za Vaše názory, nebo zkušenosti.