Články

Videa

Prechod do piatej dimenzie - (komentáře)

Adanom
Gari
26. 07. 2012 8:34

Diky, Tvuj vzkaz je jasnej jako den. :))

O Tobe vim ze prave tohle umis. ;)
garias
Adanom
26. 07. 2012 7:28

Treba sa pousmiať a ísť ďalej. :D
Dana P.
garias, Adanom
25. 07. 2012 18:06

nebojte miláčci já téma vyčerpala :o)
nyní znovu pustím video a budu se nad ním zamýšlet...
Sylvia zdravím tě :o)
Adanom
Gari
25. 07. 2012 17:46

Je zvyknuta, souhlasim. :)
garias
...
25. 07. 2012 17:38

/Každý z nás je tu dospělý/

Súhlasím, avšak nie každý tu má aj rozum dospelého :D

Adanom nehádaj sa s Danou, ona je na takúto diskusiu s ľudmi zvyknutá..
Sylvia
Danus
25. 07. 2012 16:35

zostan tu :-), ja Ta tu rada vidim :-).
Adanom
Dano
25. 07. 2012 15:59

Bez na Web- chat
Dana P.
Adanom
25. 07. 2012 15:57

ptala jsi se, odpověděla jsem.
Cením si hodně, že jsi poprosila, ale buď jistá, že nadále budu dělat to, co sama uznám za vhodné. Vyznáváš velmi podobný názor, že?
Adanom
Dano
25. 07. 2012 15:51

Rada Te poprosim aby jsi na me tyhle veci nezkousela. Diky.

Dana P.
odpovědi
25. 07. 2012 15:46

Adanom 15:06 - ano, přečetla jsem slova
Adanom 15:17 - znovu slova značně sebevědomá
Adanom 15:28 - neřešila jsem, tázala jsem se
Nemám jednoznačný postoj k článku a videu, přemýšlím, vyhodnocuju a jisté je, že zatím nic nevím
:o)
Adanom
A Dano
25. 07. 2012 15:28

Kde je nejaky tvuj nazor k clanku kdyz uz pises pod nim?
Co tady resis misto toho aby jsi mluvila k veci?
Adanom
:-)
25. 07. 2012 15:17

Ani ja jsem nikomu neprisoudila omezenost. O tom muj komentar nebyl.
Jo a jeste neco- vim jak pusobim a vim taky hlavne proc. :)


Taky by jsi si uz mela umet stat za svym. :-)

Adanom
Dana
25. 07. 2012 15:06

A ja zase zopakuju ze muj nazor tady davno je.
Ze ho videt nechces Dano, nebo ze ho nezaznamenavas je uz vec dalsi.
Sylvia
:-)
25. 07. 2012 13:45

Ale ja nesudim, ja tomu davam len zmysel, na rozdiel od Teba, ale viac sa k Tebe nema zmysel vyjadrovat. Ale je mile, ze si sa v tom prispevku nasla a hned to vztiahla na seba, aspon jeden pokrok si urobila, ze chapes jak posobis. Ja som totiz tu obmedzenost na rodiel od Teba nikomu neprisudila, ale evidentne Ty mas jasno, a ohranicenost alebo obmedzenost - jak si na to prisla? Tym, ze Ty tam nepatris? Ale uz len tym, ze vysvetlujes rozdiel v jednom vyzname a ten jeden ma byt pozitivnejsi v tej dualite sama zijes, takze aj v svojej vlastne obmedzenosti.

Inak v mojom ponimani je to myslene tak, ze to, co bude negativne a pozitivne s tym uz ludia prisli a s tym sa aj rodia, maju to zakodovane niekde vo vedomi. Nevymysleli si to praveki ludia a neurcovali co bude zle a co dobre. Mame to v sebe a nepochadza to od ludi. Ludia si na zaklade tychto veci len utvaraju zakony, ktore uz mozu byt absurdne alebo pokrivene a nastavene v ramci kultury, povodna dualita, ale neni vysadou cloveka. Myslim si to hlavne preto, lebo som sa to nikdy ucit nemusela a vzdy som to vedela. Neni to jak matematika.
okolojdouci
...
25. 07. 2012 13:39

"trideni" lidi na hodne a zle je dle meho totalni hloupost protoze jedno bez druheho neexistuje...
uvedu priklad:
lidstvo vybere jednu zenu a jednoho muze jako ideal krasy a nadela z jejich DNA par tisic klonu ktere posle na zakladnu na jine planete treba na mars podle ceho budou tito "martane" volit svuj ideal krasy kdyz sou vsechny zeny stejne a muzi take...
proste bez poznani zla nedocenim dobro a pokud vyselektuju nejakou vlastnost tak ji tim naprosto znicim...
Dana P.
Adanom
25. 07. 2012 13:07

je čistě tvoje věc jaký dáváš smysl slovům.
Ale ráda bych, zopakuji, znala tvůj názor k článku, když už píšeš do diskuse pod ním :o)
Adanom
Dana
25. 07. 2012 13:03

Jestli je to chytani za slovicka pro Tebe tak to ale neznamena ze ja to mam stejne.
Pro mne je to vysvetleni toho jaky ja davam smysl slovu ( slovum) ktery jsem pouzila ( pouzivam a pisu) a zduraznuju ze bylo pochopeno jinak.

Je jasne ze si kazdy Interpretuje prectene podle sebe , podle sve interpretace,( to co uz jsem psala) a jak pises Ty - podle sveho vnimani ( to je prast jako uhod)
To ale neznamena ze se nemuzu na zaklade sveho rozhodnuti rozhodnou zduraznit - vyslovit , oznamit, ze je to podle toho ktereho cloveka chapano jinak nez ja to skutecne myslim. :)

Dano jestli nevidis zaznam meho nazoru v 9.23 pak je nekde hacek. Technika? A nebo v cem to je ze ho nezaznamenavas?
Dana P.
Adanom
25. 07. 2012 12:42

to chytání za slovíčka je celkem zbytečné. Každý z nás je tu dospělý (velmi pravděpodobně) a na přečtené si utvoří jistě sám názor podle svého vnímání a zkušeností.
Ráda bych si přečetla tvůj názor na úvahy a video v tomto článku, když už :o)
Adanom
:)
25. 07. 2012 12:37

"Ten kto si mysli, ze niekto kto rozoznava negativne a pozitivne veci v zmysle jak pozname tu na Zemi, ze este nieje dost uvedomely je sam obmedzeny hlupak. "

A prave ten kdo tvrdi o nekom jinem ze je omezeny hlupak ten soudi jen sam sebe. Protoze pro hlupaka je Podle nej kazdy hloupy. :D
Takze naopak ten kdo je hloupy pro nekoho je sam hlupak , takhle to vychazi. :-)

Jestlize nekdo neni zatim schopen porozumet mojim slovum tak jak jsou skutecne mysleny ( nikoli tak jak jsou interpretovany po svem) ten se dostava mimo frekvenci.
Vim ze to muze byt dost frustrujici. A frustrace vyvolavaji negativni energie.

Pro ty kdo by snad take nepochopil smysl slova Omezene , bych rada upozornila ze omezene , nebo taky jinak receno ohranicene, nedosahujici vyssiho vedomi Vesmiru, NEZNAMENA omezeny a uz vubec ne hlupak. Neznamena to omezeny ve smyslu hlupak.
Existuje duvod proc si nektery clovek neci slova interpretuje po svem a tedy jinak nez je jejich skutecny vyznam. :)


Sylvia
Morld
25. 07. 2012 9:58

Zaujimalo by ma, co myslis tym cierno-biele. Nemusi niekto rozoznavat rozdielne pohlady a zaroven mat cierno-biele videnie. Ono totiz zalezi z jakej strany, pretoze ten kto zas nerozoznava nic spada do skupiny tych najhlupejsich, takze niekedy pod zasterkou, ze nic nerozoznam sa hlupost povysuje na rozsirene vedomie. Dolezite je len to, ze vsetko ma svoje miesto a svoj vyznam, tu na zemi iny a vo vesmire asi iny a vsetko sa riadi urcitymi pravidlami. Ten kto si mysli, ze niekto kto rozoznava negativne a pozitivne veci v zmysle jak pozname tu na Zemi, ze este nieje dost uvedomely je sam obmedzeny hlupak. Nikto totiz nevie nic o tom, co kto rozoznava. Je jasne, ze negativne veci maju siroke spektrum a potom niektore mozu sklznut na tu hranicu, kedy uz su pozitivne pre jednoho a pre toho druheho stale negativne. Preto je to relativny pojem. Ale v zivote jak ho poznas to svoje miesto mat bude, ci chces alebo nechces.

Ale vies jak je to: pre hlupaka kazdy hlupy. Jednoducha vec. A najvacsi hlupaci su pre mna ti, ktori rozhoduju o tom alebo minimalne sa vyjadruju k tomu, kto je obmedzeny a v tom ja vidim zasadny rozdiel. Niekedy je lepsie pozerat na veci jednoduchsie, ona totiz dualita je na nieco dobra, aby si potom vedel a rozoznal jak to vyzera a co to je. Uz len tym, ze vies o co ide, tak sam mas o tom paru a rozoznavas to a delis to takisto a presne podla tych istych pravidiel, jak vsetci ostatni. Je to myslene vseobecne a nie osobne, aby si si to tak nevysvetlil.
Adanom
Morld
25. 07. 2012 9:38

"Černá a bílá je jen lidská představa. Vesmír nic takového nezná ."

Ano cerna a bila, je lidska zkusenost. Je to dualitni zbusob mysleni stejne tak jako soudit na zle a dobre.
Soudit na zle a dobre je vedomi lidi ktere neni rozsirene. Velice omezene, v tom slova smylu ze nedosahuje vyssich vibraci Vesmiru a zaroven teda chapani toho ze Vesmir nic takoveho nezna.

Adanom
Zbynek
25. 07. 2012 9:23

Precti si prosim muj komentar ve 14.45 Kde souhlasim s Arden.

Z meho pohledu se jedna o rozsirene vedomi te ktere bytosti, nikoli o zadny vyber a uz vubec ne o nejaky presun nekam.
Kazdy jeden clovek z nas ma schopnost sve vedomi rozsirit. Vedomi cloveka si bud samo uvedomuje ( zaziva a vi to ) ze jeho vedomi ( cili bytí ) je vicerozmerne a tedy presahujici pomyslne hranice dualniho sveta a casu a nebo neuvedomuje ( nedosahlo doposud rozsireneho vedomi si toho) a zustava se svym nerozsirenym vedomim vlastne v dualitnim chapani sveta a sam sebe( sveho byti - omezene bytí)

Takze ano - pokud by nekdo tenhle vzkaz o transformaci vedomi chtel nekomu vnucovat jako vyber , tak je to alarmujici ovlivnovani tech doposud zatim nevedomych a tedy ovlivnitelnych.


iveta
..
25. 07. 2012 8:51

jde o přesun vědomí na jinou "lepší" frekvenci.
Nejde o fyzický přesun někoho nebo něčeho.
Vesmír rozhodně neplánuje nic jako je selekce obyvatel této planety.
Nejspíš ti negativní lidé postupem času vymřou a nebo se přeladí na stejnou frekvenci.
Je to v podstatě výchovný proces,který vyprodukuje lepší lidi.Tak si celou transformaci vysvětluji já.
Morld
:-)
25. 07. 2012 7:34

zbyňa má pravdu. Černá a bílá je jen lidská představa. Vesmír nic takového nezná a proto by musel při takovém přesunu poslat všechny:-)
Sylvia
Zbynek
24. 07. 2012 20:29

Takto, ja myslim, ze kazdy moze hodnotit, co je dobre a co zle, kazdy ma na to pravo, vie sa vseobecne, co je povazovane za zlobu, ked poviem extremy: vrah, tyran....a nemusim tym byt, aby som to mohla byt schopna zhodnotit. To, ze nema pravo to niekto zhodnotit je zle...ked Vam zabijem syna, tak to pravo mat budete a na nejake duality vo vesmire alebo tu na Zemi sa vyprdnete a zhodnotite ma podla tych najobycajnejsich a najjednoduchsich kriterii kazdeho cloveka. Dokonca mam pravo aj vytriedit ludi tymto sposobom a kludne zatvorit do chlieva vraha svojho syna.

Ina vec je pricina a karma vo vesmire, co je to za zakon a ze vsetko ma svoj povod, dovod a zmysel a ked uvazim, ze svet alebo vesmir funguje tak, aby bolo vsetko v harmonii, to je otazka, ale myslim, ze prave na toto je clovek maly pan. Takze ano, suhlasim v podstate s tym, ze ked nebude "TO" negativne a pozitivne, tak nebude ta harmonia a nebude naplnena karma ako nasledok nejakej udalosti. Ale hodnotit a zhodnotit ma pravo kazdy, ci sa to niekomu paci alebo nie. Ze hodnoti podla kriterii spolocnost? No tvorime si ju sami.

Ja skor myslim, ze v tom videu je to nestastne podane, keby malo prist k vibraciam vyssim a prenesenim sa do inej dimenzie, tak uz len to uvedomenie, ze sa nieco deje, musi hybat myslou ludi a tym sa prehodnoti postoj k negativizmom a ze bude to mat hranicu, dnes podla mna negativizmus hranicu nema, resp. ju ma otvorenejsiu nez pozitivizmus. Mozno aj preto, ze sa hranica pozitivizmu neda urcit. Tym chem povedat, ze sme negativnejsi nez pozitivnejsi, uz len tym, ze napriklad Vam vadi, ze Vas chce niekto delit. On nechce delit, v tom videu je len spomenute, ze tito ludia si tie vibracie neuvedomuju a niesu este na ne pripraveni, ale pochopila som tam, ze to sice nebude hned, ale dojde aj na nich. Aby sme sa rozumeli, netvrdim, ze tomu verim alebo ze je to totalny blud, len hovorim, co bolo vo videu, autorka tam spomina vo vetach, ze "hovorili mi" - ONI neviem kto. Neni jasne, ci mala nejake prezitky, vyzera to jak vytrhnute z nejakeho kontextu alebo uvodu.

Neviem jak vie napr., ze sa pytala (KOHO?) ze Mayovia sa vratili do ludskeho tela, aby nam pomohli k tomu prechodu a ze mimozemstania maju z toho kinozazitok....jedine, ze by astralen cestovala, inak neviem.
Zbyněk P.
Pro Adanom
24. 07. 2012 19:48

To je pěkné, co jste mi, milá kolegyňko, napsala. Přesto to ale neřeší onen problém výběru, tedy kdo zůstane a kdo bude transportován do údajného nového světa. To, co se neustále uvádí, tak to jsou pouze pocity a postoje člověka žijícího v dualistickém světě, tedy ve světě dobra a zla, sobce a ne-sobce, aj. A tvrdí-li mi někdo, že se budeme dostávat do vyšších "sfér", tedy do jiných vícedimenzních světů, tak potom nemohu přijmouti dualistický názorový klíč jako něco, co bude třídit lidi, kdo půjde a kdo nepůjde!! Vždyť to je zcela směšné! Vždyť to je demagogie na entou!!! Přeji hezký den. Zbyněk P.
Adanom
Zbynek
24. 07. 2012 19:28

Kdyz uplne obejdu ted to co je obsahem v tom videu a mrkneme li na to proste tak ze neni mozne verit necemu jen tak protoze to nekdo jiny rika. Nikdo nevi co je pravda a nazor si kazdy zajiste sam udela, napadla me odpoved ( muj nazor. :-) ) na tu Tvoji recnickou otazku - na zaklade jakeho prava chce NEKDO tridit lidi.

On podle mne neexistuje nikdo , nikdo jiny krome sebe sama ( kazdy sam za sebe a pro sebe ) kdo "na konci dne" pohledne za doprovodu sveho svedomi do srdce a tam je jediny posuzovatel ktery se sam posoudi. Je to svedomi podle mne. :)
Dana P.
pane Zbyňku
24. 07. 2012 18:28

rozhodně jste tu nanesl pár velmi zajímavých otázek, taky mi leccos z toho vrtá (a zatím bez odpovědi) v hlavě... :o)
Zbyněk P
Do diskuse
24. 07. 2012 18:04

Mám pocit, že nám chce opět někdo něco vsugerovat, implantovat !! Pěkně se to poslouchá, ale obsahuje to hodně věcí, které mi opět poněkud nesedí!
Např.: charakteristika vlastností lidí, kteří mají zde zůstat na staré Zemi − na základě jakého práva chce někdo třídit lidi na sobecké a nesobecké? Vždyť to je holý nesmysl!! Ve vesmíru, tedy v zákonech vesmíru se také nerozlišuje, co je dobré a co není dobré, co vyhovuje té či oné planetě, hvězdě či meteorům! Ano, věcí se dějí (dobré i zlé), ale dle zcela jiných zákonů!! A né podle toho, byl-li někdo sobec či nikoliv.
Např.: diagnózy projevů údajného přechodu − tyto diagnózy jsou zcela běžné u mnoha lidí (vč. u mě) když se lopotí a dřou, aby se vůbec uživili, a přitom ku žádným duchovním přechodovým změnám u nich (i u mě) nedochází. Jsou to diagnózy zrychleného způsobu života každého nás, a nééé nějaké přechodové duchovní změny!
Nejdůležitějším a nejvýznamnějším rozporem je to, že někdo něco uvádí a proklamuje, a přitom v tom údajném novém světě ještě nikdo nebyl a nepobýval v něm! Tak z čeho potom pramení jejich přesvědčení ? Z pocitů? Z domněnek ? Od údajného a tajemného nějakého vnitřního hlasu? Potom bohužel, toto je pro mne příliš málo, to mi vůbec nestačí k tomu, abych uvěřil něčemu, co jest pouhopouhé snění někoho. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Sylvia
Okolojdouci
24. 07. 2012 16:34

Ale ked video hovori o vstupe do piatej dimenzie, tak vynechali stvrtu, to znamena, ze mysleli cas, resp. to predpokladam, pretoze fyzici ju jak cas uvadazauju. Preto aj dolu pisem, ze priestor 3 + 1, kedze sa o piatej hovori, tak kde je stvrta. Neslovickarim tu s casopriestorom, ktory je sucast 3D, ano asi to tak bude a nemoze byt jedno bez druheho, ale v tomto pripade predpokladam, ze jednu vynechali kvoli tomu casu.
Hovorim, KEBY TO TAK TEORETICKY BOLO, tak si nedokazem potom ten piaty rozmer predstavit a kedze to nemusi byt priestorovy rozmer, tak to bude nieco ine, jak spomina dolu Arden alebo Houba.

Nedohadujem sa o fyzike, jak to je teraz, je to urcite spravne a precital si to dobre, pisem tu o tom, co by bol ten piaty rozmer. Keby si zil v 1D alebo v 2D, tak si nevies predstavit ten treti rozmer a pises sem, ze mame problemy s urcovanim priestoru tak isto, pretoze nevies, kde by bol ten treti, zijes v 3D, tak si nevies predstavit ten piaty. Bola to len teoria, keby to tak bolo, to, co vies je urcite spravne, ale neni to ta pointa, co myslim ja. Ani tych 11, co uvadzaju vedci nebude asi priestorovych, ale kde je vylucene, ze neexistuje teda ked tak chces ten stvrty rozmer...len si ho nevies predstavit. Ja tiez nie, ale o tom tu hovorim. A ak to nieje rozmer tak...a uz by som sa opakovala.
Grush
Nebuďte
24. 07. 2012 16:23

troškaři, hupsněte rovnou do šesté dimenze, vždyť to vyjde nastejno ne? :-)))
okolojdouci
...
24. 07. 2012 16:11

Sylvia 24. 07. 2012 15:55
"No ale to neexistuju bez priestoru ani tie dimenzie"
ale ano 1D a 2D

ono neni problem rict ze cas je ctvrta dimenze ale problem nastava kdyz mas pridat cas ke ctyrrozmernemu telesu tak totiz taky neziskas paty rozmer
Sylvia
Okolojdouci
24. 07. 2012 15:55

No ale to neexistuju bez priestoru ani tie dimenzie, ale to len slovickaris. Ja som par dokumentov videla a ani fyzici nemali problem oznacit cas ako stvrtu dimenziu. A kto ma problem s chapanim priestoru?
okolojdouci
...
24. 07. 2012 15:20

este sem zapomel dopnit ze 3D bez casu umoznuje "stav" telesa ci prostoru a pridanim casu na casopostor umozni "dej" tedy radu stavu po sobe jdoucich
okolojdouci
...
24. 07. 2012 15:09

Sylvia 24. 07. 2012 14:35

"Einstein urcil stvrty rozmer cas."
nikoliv on sloucil 3D rozmer tedy prostor s casem zavedenim pojmu casoprostor cimz odstranil samostatny cas protoze cas bez prostoru neexituje stejne jako prostor bez casu proto kdyz je rec o 3D mel by byt vniman jako prostor vcetne casu ale ne jako 4D to je zcela jiny pojem s jinou matikou...
okolojdouci
...
24. 07. 2012 14:55

Sylvia 24. 07. 2012 10:08

"Inak este k tej civilizacii, mozno existuju Mayova (jeden na milion km stvrocovych), ktori su "potomci" starovekych Mayov, ja neviem, ci to tak je:-)," mayove existuji a je jich podobny pocet jako slovaku...

"ale tu sa hovori o zaniku Mayskej civilizacie vtedy a neni jasna teoria, pretoze to bolo nahle, nemyslim tiez, ze by niekam zrazu zmizla, ale ze zanikla v tej podobe jak bola, tak to zanikla. A nie spontanne jak ine civilizacie. Tu sa len spekuluje. Takze ono je to k tomuto videu irelevantne, ale ked uz sa to spomenulo, tak zas uplny blud to neni. zanik mayske civilizace byl zapricinen ze tri hlavnich duvodu - velka cast populace padla v boji s evropany - naprosta vetsina padla nasledkem nemoci z evropy - ta mala cast co prezila byla prevedena na krestanskou viru a pisemnosti mayu spaleny ale znalost cteni a psani nebyla bezna pro kazdeho "vesnicana"...

"Ale mozno neviem a aj dnes tito pozostali Mayovia su genialni astrofyzici a vlastne tu mame tu civilizaciu dodnes."
neni znamo ze by nejaky potomek mayu ovladal mayske pismo tim ze by se jej naucil od predku...
Adanom
Arden
24. 07. 2012 14:45

" jeho vedomie nadobudne širší rozmer, rozhľad, uhol pohľadu a tým pádom bude mať nový svet aj keď bude stále na tom istom mieste. "

Pod tohle se podepisuju. :)

Rozsirene vedomi je vnitrnim otvorem k prekonani dualniho sveta a casu. Je to vedomi si jinych rovin vedomi. :)
okolojdouci
...
24. 07. 2012 14:37

iveta 24. 07. 2012 8:01
"řekl by si, že úpně stejně ale jak by vypadal ve finále ten tvůj obrázek 4D,kdyby si do něho vmaloval další rozměr 4D a další a další?" stale by slo o 4D jen by obrazel obsahoval vice prvku

"...a ještě ke všemu by si to měl domalovat tak aby si znázornil všechny úhly pohledu."
pozorovani telesa ze vsech uhlu soucasne nelze obrazove znazornit

iveta 24. 07. 2012 8:49
"nezbyde ti nic jiného než dokonalý řízený chaos v mozku(očích)neboť si to nikdo neumí představit."
ovsem protoze clovek zije ve 3D a uz predstava 4D je pro mozek znacne matouci
Sylvia
Okolojdouci
24. 07. 2012 14:35

Stale jaksi nerozumiem, co tym chces povedat. Einstein urcil stvrty rozmer cas. Video hovori o piatej dimenzii.....zatial ok?

No a kedze svet je trojrozmerny, tak asi pocitali s tou stvrou - jedine casom, pretoze je to jedina dimenzia, ktora sa udava ako stvrta. Jedine, ze by si neveril, ze existuje cislo styri a nasleduje za trojkou.

Z wikipedie tu moze kopirovat kazdy...stale si nic nepovedal a neviem jak to suvisi s videom a s tym, co pisem ja a stale neviem, jak si prisiel na to, ze niekto ma problem s chapanim priestoru.
Adanom
Iv
24. 07. 2012 14:33

" to je právě TO, co obsahuje spoustu,spoustu slov.
Jinak se to totiž nedá říct :-) "

Tva odpoved je to cemu se u me rika - mlzit? :DDD

Jses jako kniha. :D
okolojdouci
...
24. 07. 2012 14:23

Sylvia 24. 07. 2012 8:16

Čtvrtý rozměr - definice podle wikipedie
Čtvrtý rozměr nebo čtyřrozměrný prostor (4D) je abstraktní pojem, vzniklý zobecněním pravidel třírozměrného prostoru. Matematici i filosofové jej studují už skoro dvě stě let, protože je zaujal a nabízí zajímavé náhledy na matematiku a příbuzné obory.

Algebraicky vzniká tak, že se pravidla vektorů a souřadnicové geometrie uplatní na prostor o čtyřech rozměrech. Čtyřrozměrný vektor (uspořádanou čtveřici čísel) lze chápat jako umístění ve čtyřrozměrném prostoru. To je euklidovský prostor, který má metriku i normu, takže se všemi rozměry lze zacházet stejně: přidaný rozměr se nijak neliší od ostatních tří.

Čtvrtý rozměr se někdy interpretoval jako čas, to se však v moderní fyzice už neděje. Ve 20. století byl vyvinut pojem časoprostoru, který spojuje prostor a čas, jenže s odlišnou metrikou, takže s rozměrem času se zachází jinak než se třemi rozměry prostorovými. Časoprostor tedy není euklidovský prostor, ale Minkowského prostor.

zdroj
http://cs.wikipedia.org/wiki/4D
iveta
Sylvia
24. 07. 2012 14:20

Jak to vím?
to je právě TO, co obsahuje spoustu,spoustu slov.
Jinak se to totiž nedá říct :-)
Houba
dimenze
24. 07. 2012 12:56

Já chápu transformaci čistě jako probouzející se nový stav vědomí, ve kterém si bude člověk víc uvědomovat, že je a co vnímá. A bude schopný používat jak intuici, tak rozum a nebude tak ztracený ve své mysli.
Ty dimenze jsou podle mě jenom špatně vymyšlený pojem, kvůli kterému dochází k nedorozuměním. A nevěřím, že by se transformace týkala jenom "vyvolených" vyspělých duší.
Připadá mi to hrozně "nízké" tvrdit, že do páté dimenze přejdou ti tzv. dobří, kteří budou žít v ráji a ty svině ať si klidně shnijou v pekle které si vytvořily :-D Trochu mi to zavání nějakou touhou po pomstě :-)
Myslím, že transformace probíhá pozvolna a většina lidí si toho ani nevšimne.
iveta
okolojdouci
24. 07. 2012 12:32

představ si, že ta koule vlastně bude zaplněná těmi rozměry,tím pádem vznikne totálně naplněný prostor,pak zákonitě nemůže existovat nic(prázdnota).
Sylvia
Mayska civilizacia
24. 07. 2012 10:08

Inak este k tej civilizacii, mozno existuju Mayova (jeden na milion km stvrocovych), ktori su "potomci" starovekych Mayov, ja neviem, ci to tak je:-), ale tu sa hovori o zaniku Mayskej civilizacie vtedy a neni jasna teoria, pretoze to bolo nahle, nemyslim tiez, ze by niekam zrazu zmizla, ale ze zanikla v tej podobe jak bola, tak to zanikla. A nie spontanne jak ine civilizacie. Tu sa len spekuluje. Takze ono je to k tomuto videu irelevantne, ale ked uz sa to spomenulo, tak zas uplny blud to neni.

Ale mozno neviem a aj dnes tito pozostali Mayovia su genialni astrofyzici a vlastne tu mame tu civilizaciu dodnes.
Adanom
Iveta
24. 07. 2012 9:24

"já bych tedy s dovolením tvrdila,že těch základních dimenzí je 14. "

Jak to vis?
iveta
okolojdouci
24. 07. 2012 8:49

a když by si se na tuto dokonalou kouly měl opravdu dívat ze všech možných stran a úhlů,nezbyde ti nic jiného než dokonalý řízený chaos v mozku(očích)neboť si to nikdo neumí představit.
Sylvia
Okolojdouci
24. 07. 2012 8:16

A komu robi problem chapanie priestoru? Ten cas sa pouziva jak 4. dimenzia, ale nie priestorova, to ano on Werich sa tak zaujimal o fyziku na tych prknach, ze? Bola to len teoreticka otazka, jak si to predstavit, nemusis brat vsetko tak do slova....aj Vondrackova spieva Cas je proti nam...len ho prosim Ta pred sebou moc nehladaj :-)
iveta
okolojdouci
24. 07. 2012 8:01

řekl by si, že úpně stejně ale jak by vypadal ve finále ten tvůj obrázek 4D,kdyby si do něho vmaloval další rozměr 4D a další a další?a ještě ke všemu by si to měl domalovat tak aby si znázornil všechny úhly pohledu.
Co by asi z výsledného obrázku potom vzniklo?nejspíš koule.
Tak snad mi rozumíš?

iveta
oprava
24. 07. 2012 7:33

A co čtverec rotující kolem nějaké osy?
špatně formulovaná otázka,beru zpět.

Ale jak by se choval čtverec vpuštěný do prostoru beztíže?
iveta
okolojdouci
24. 07. 2012 7:25

ano toto je 4D... otáčející se čtverec z prava do leva.
Ale kde jsou ty další úhly pohledu?
Co třeba přidat současně nahoru a dolů?
A co čtverec rotující kolem nějaké osy?
okolojdouci
...
24. 07. 2012 0:53

nekterym jak se zda dela problem chapani prostoru a stale povazuji cas za nejaky rozmer...
tak pouziji vse vysvetlujici vetu pana Wericha
"Čas si vymysleli lidi aby věděli vod kdy do kdy a co za to."


pro zajemce - ctverec - aneb jak to vypada kdyz se prida plose dalsi rozmer...

2D
http://media.kelbymediagroup.com/layersmagazine/images/columns/designcorner/2007_01/step_1.jpg

3D
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Hexahedron.gif

4D
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/8-cell.gif
okolojdouci
...
24. 07. 2012 0:24

po prehrani videa sem ponekud zmaten a jelikoz neovladam anglictinu spoleham tedy na titulky ale nestacim se divit kdyz se hned na zacatku doctu
"jak vite mayove zmizeli nikdo nevi co se s nimi stalo"
no nerad bych nekomu bral iluze ale mayove nezmizeli a vi se co se snima stalo - zijou dal a je jich mnoho milionu jen uz neobetuji lidi ale chodi do krestanskych kostelu...
"zmizelo take nekolik insdianskych kmenu"
nejake podrobnosti jako nazev kmene a kdy mel zmizet? to je asi tajny...
"mayove byli visoce vyspela civilizace"
s tim lze jedine souhlasit
"a byli schopni premistit celou svou civilizaci do jine dimenze"
teda takova zasadni informace - ta dama by mela jit a zdelit mayum ze ziji v jine dimenzi jiste se nebudou stacit divit...
"meli schopnost videt do budoucnosti"
mayove jsou jiste smutni ze uz nevidi do budoucnosti...
"vedeli ze dalsi velka udalost nastane az se cela planeta presune do jine dimenze"
a ja mel zato ze ten planetarni presun je ta velka udalost a ona prej teprve nastane az se planeta presune do jine dimenze...
"proto jejich kalendar konci 2012"
zaprve nekonci ale opakuje se a zadruhe rok 2012 je pouze jednim z asi 30ti moznych letopoctu...


"vsichni mimozemstane ve vesmiru to sleduji jestli to zvladneme"
tak snad aby nekdo zacal prodavat vstupenky ne?:)

posledni text "... prechazime do jine dimenze"
no fajn a do jake???
Sylvia
Ivet
23. 07. 2012 22:58

A jak to vies? Inak pozrela som si tie bubliny a pokial mas tieto vizie, tak to sa tam musis docela tesit, co? :-)
iveta
do diskuze
23. 07. 2012 22:50

já bych tedy s dovolením tvrdila,že těch základních dimenzí je 14.
Sylvia
--
23. 07. 2012 21:52

Tak, asi hej, ina dimenzia uz potom moze byt cokolvek, nejaky zvuk, svetlo, ale v jednom dokumente o M-teorii vedci tvrdia, ze ich je 11. Do piatej by mala ist len nasa planeta, ta ma tri + jedna. Ale aj ona moze byt sucast zas jednej z mnohych dimenzii potom.
garias
...
23. 07. 2012 21:26

Ja sa držím Teslovho popisu priestoru: Priestor je geometricky 3D rozmerný a nedá sa nijako zmeniť, upraviť, pretvoriť. Všetky ostatné rozmery sú už mimo geometrie.
Morld
:-)
23. 07. 2012 19:04

jsem taktéž toho názoru, že je tu předpoklad i pro existenci 6D a dalších rozměrů. Ty jsi ovšem v tuto chvilku... jednoduše nejsme schopni představit. Stejně jako mravenec si nedokáže představit cestu na měsíc. Obrazně řečeno žije jen ve 2D a něco jako čas si pravěděpodobně také není schopnen uvědomit.
Morld
:-)
23. 07. 2012 19:00

5d není geometricky vyjádřitelný, vzhledem k tomu, že geometrie pracuje jen se 3 prostory:) jediné co dokáže vysvětlit 5D je esoterika a kvantová fyzika.
Sylvia
Arden450
23. 07. 2012 15:41

Pekne povedane, ale ja ked si to predstavujem jak dimenzie, tak tou vibraciou vznikne nova, tak som to pochopila. Ten iny rozmer ano, umozni Ti vnimat svet v inom rozmere. Ale napriklad aj teraz urcite existuje viac dimenzii, nie tu na Zemi, ale dajme tomu vo vesmire, my pozname 3 + cas. Takze teraz bude piata. Takze minimalne ten piaty rozmer by nemal byt vidiet pre tych, ktori este niesu transformovany :-).

Ja sa to snazim si len nejak fyzicky predstavit. Dve dimenzie by sme videli jak papierovy obrazok, dajme tomu len zhora dole a doprava a adolava, ale dopredu a dozadu nie. Ale absolutne nemam predstavu fyzicku v hlave, jak vyzera ta piata, alebo to proste neni o rozmere (geometrickom). Ked mi rozumies.
Arden450
5D
23. 07. 2012 15:33

Čo sa týka transformácie, prechodu do 5D alebo akejkoľvek D, tak si myslím že ide o postup vedomia.. Neznamená to že človek fyzicky zmizne a objaví sa inde. Naopak, jeho vedomie nadobudne širší rozmer, rozhľad, uhol pohľadu a tým pádom bude mať nový svet aj keď bude stále na tom istom mieste. Zistí, že jeho myšlienky sa rýchlo zhmotňujú, nadobudne "nové" schopnosti a pôjde svojou cestou ktorá ho naplní šťastím... Verím , že aj vo svete sa toho bude veľa diať a hlavne že budú padať staré systémy... Všetko to tu "krachne" a podľa toho na akej úrovni ľudstvo bude na takej sa začne postupne budovať nová spoločnosť... lenže niekto uvidí krv, bolesť, krik, strach, miznutie toho čo poznáme a niekto uvidí krásny pôrod, novej nádeje, nového začiatku, čistého a nepoškvrneného.. Každý uvidíme to, chceme. každý to vidíme už teraz...
Sylvia
Ivet
23. 07. 2012 12:02

OK,pustim, ja som si to sice niekolkokrat pustila, ale som sa sustredila na tu rec, tak az pridem domov, tak mrknem :-)
iveta
Sylvia
23. 07. 2012 11:32

pusť si video znovu od 4.46min.
Tak asi tak to cítím a vidím já(bublinky,tryskový motor,slupka a finální světlo)dost dobrý sfilmovaný příklad.
Jen to vidím mnohem rychleji a mnohem víc bublinek.:-)
Perchta
Nooo
23. 07. 2012 7:45

Už jen ty příznaky, kterými se má poznat přechod lidského těla do 5. dimenze(vysoký kr. tlak, bušení srdce, bolesti kloubů, deprese), tak v tom se pozná každý druhý člověk - civilizační choroby a rozhodně ne neškodné či dokonce "užitečné". Bylo by to pěkné, přejít do lepšího světa, ale myslím si, že jde pouze o zbožné přání.
Reiki
Pátá dimenze
23. 07. 2012 4:18

Ano - tohle video teď koluje po internetu a myslím si, že je dost zajímavé na schlédnutí !