Články

Zaniklé civilizace

Votrelci staroveku - (komentáře)

Grush
Jen malá poznámka
16. 12. 2012 10:39

k větě která praví že historici odmítají myšlenky o historii lidstva které by bylo starší než 10 tisíc let... což imho není pravda, protože už v druhé třetině minulého století archeologie vedla v patrnosti paleokultury, staré kolem 35 tisíc let. I když je - jak víme - datování do jisté míry sporné, rozhodně to neznamená že před staršími datumy historikové zavírají oči.
Sylvia
Samby
13. 12. 2012 20:49

Tak tych 7885 neviem, to som nikde nevidela, ale zas tak podrobne som ich necitala.
samby
...
13. 12. 2012 19:00

Hindský kalendář se dělí na éry, které jsou v každém cyklu čtyři(Krta, Treta, Dvapara, Kali), dohromady jsou dlouhé 4320000 let a v současnosti žijeme v éře Kali(zlatý věk).
Ovšem musím se Mayům omluvit nevím proč jsem do toho zapletl platónský rok(25000) nejdelší mayský počet je dlouhý 63 081 429 let, takže téměř ještě pamatuje dinosaury:-)
Jinak Mayský "krátký"(piktun) cyklus netrvá 5125 let, ale 7885 let, konec současného cyklu nastane až 13.října 4772.
Sylvia
Samby
13. 12. 2012 18:09

No ale to nabozenske datum u Mayov je jake, nic to neznamena, neviem presne co myslis? Ja ani nemyslim, ze oni by chceli identifikovat zaciatok ked zacali 25 tisicove cykly, vychadzali ale z toho posledneho mozneho a asi kvoli postaveniu planet (cohokolvek), ale nieco ich pritiahlo, podla mna islo len o to vypocitat nieco presne do buducnosti a vybrali posledny mozny cyklus, kedy sa nieco stalo a potom 4 veky, kazdy 5 125 rokov, kde oni zaznamenavali apokalypsy - chcela som napisat svetoveho, ale u nich to mohlo byt obmedzene na ich lokalitu.

Druha vec je nabozenstvo, jake nabozenstvo? Tak je jedna moznost, ze niekto v davnej dobe siel po lese a videl tam nieco, povedzme medveda, ale videl ho za stromami, mozno zvlastnej farby, neviem, takze nevidel presne, zapracovala fantazia vznikla bytost, ktoru oni zacali uznavat - bytost z lesa a potom dalsie - je to jedna moznost, jak to vzniklo u nich (krestnstvo ma realnu postavu - o tom ale oni nemali sajnu).

Ale maju v kulture operenho hada, tak jak Summeri, maju tam bytosti (Sumeri Anunnaki), podobne aj v Mayskej kulture, bol tam niekto, kto im nieco dal - vedenie. Naco inak primitivny narod stavia takto presne chramy, pritom chodi polonahy potrebovbal zrovna matematiku. Mne to pride jak ked pani, ktora umyva toalety na to potrebuje zlatu stetku.

Ten druhy kalendar zobrazuje hlavne dobu tehotenstva, takze az tak to zas nemusi mat nic spolocne s nabozenstvom. Teda mne to tak aspon pripada.

A myslim, ze to niekde bolo, ze vedeli, ze sa tocime okolo slnka a ze chapali striedanie dna a noci.
iveta
samby
13. 12. 2012 17:30

jak si přišel na to že to bylo +-4000 000 lety?
Můžeš to nějak rozvést.
samby
Sylvia
13. 12. 2012 17:12

Mayové vůbec nemuseli vědět, že země je kulatá, to pro tvorbu kalendáře není potřeba, mayové měli kalendář nejpřesnější hlavně z toho důvodu, že oddělili náboženský a civilní kalendář, kdežto v summeru, řecku, etc. odděleny nebyly takže se přidávaly přestupné dny/týdny/měsíce, přesto správnou délku roku znali.

Další věc je, že vytvořit dlouhý kalendář také není žádná věda, hindský kalendář začíná jen o 13 let později, navíc se jedná jen o naboženské datum, pokud by jsme chtěli začátek cyklu nebude to před 25000 lety jako u Mayů, ale před +-4 000 000 lety. Tedy v době kdy ještě neexistoval žádný příslušník rodu homo, je to tedy důkaz zásahu mimozemšťanů, nebo jen kněží vytvořili veeelmi dlouhý kalendář, který jim sloužil hlavně k výkladu víry (vyobrazení člověka jako nicotného)?
Sylvia
Lup
13. 12. 2012 14:42

Ano s tym rokom to bol priklad ale aj tak, v Europe v stredoveku si mysleli, ze zem je doska a Mayovia uz pocitali rok, samozrejme museli vediet, ze Zem je gulata. Zmizli asi 900 po Kristovi a zili asi 2000 pred nim. Svoj kalendar ale zacali pocitat v Auguste 3114 pred Kristom, tiez preco, preco ich zaujimali hviezdy, cykly 5 125 rokov, to sa Europanom ani nesnivali, mali tu mozno zlate topanky a zachody, ale znalosti na urovni praveku. Oni bez techniky a nicoho.....

Preco by si takyto povedzme "barbarsky" narod, ktory inak bol docela brutalny a prinasal ludske obety (mimochodm za navrat "bohov"), pocital takto zlozite veci z matematiky a pri tom inak dost zaostaly, co sa tyka povedzme humanity, aj ked tym neobhajujem stredovek, ktory bol primitivny a vsetko znicil, rozdiel bol len ten, ze chodili v zlatych havoch.
lup
......
13. 12. 2012 13:13

Musím sa priznať, že nie so všetkým vo filmoch súhlasím. Fakt, ale je, že autori majú mnohé argumenty, ktoré sa budú ťažko vyvracať.

Sylvia,
Myslím, že vypočítať dĺžku roka s presnosťou na 4 desatinné miesta, nemusí byť až taký problém. Ak sa robí pozorovanie dostatočne dlho, tak sa jednoducho spočíta koľko dní a rokov uplynulo od začiatku pozorovania do konca pozorovania a jednoducho sa vydelí − obyčajný aritmetický priemer. Mňa skôr udivuje spôsob, akou presnosť meraní dokázali. A tú trpezlivosť po celé generácie,...

Taktiež by ma zaujímalo, prečo sa všetky vyspelé národy staroveku tak zaujímali o hviezdy, ak ignorujeme teórie predložené vo filmoch. Nemyslím si, že by príčinou bolo poľnohospodárstvo. Ale môžem sa v tomto mýliť. Zaujímajú sa o hviezdy dnešní domorodci v Amazónii alebo na Šalamúnskych ostrovoch?
S pozdravom LuP
Sylvia
Votrelci
13. 12. 2012 12:20

No ja som videla teda skoro vsetky casti, oni sa tam potom uz opakuju pri mnohych, ale to nieje na zavadu. Myslim, ze dokument je vynikajuci, ukazuje to aj z inej strany a uplne blbosti to nebudu, to, ze to vyzera, ze vsetko zvaluju na mimozemstanov je len to, ze dokument je na tuto temu a zaoberaju sa tym a su na to zamerani, ale vsetko urcite nezvaluju na nich. Pointa, ze ludia z hviezd mozu byt ine bytosti, Anunnaki - je ten, co prisiel z neba (Sumersky Boh) z vesmiru moze byt daleko pravdivejsia nez ze tu s ludmi komunikovali avatarovia boha alebo nejake nesmrtelne entity.

Ze by si ludia tieto bytosti vymyslali z vlastnej fantazie - ano, ale nie vsetky, nieco je a potom uz pracuje fantazia, ale ten podnet si proste nevymyslis. Legendy a myty vzdy vyvstanu najprv z niecoho realneho.

Ja tiez stale nerozumiem, jak mohli byt sumeri a Mayovia takto pokrocili v astronomii a matematike, vypocitany rok na desatiny presne a rozdiel medzi dnesnym vypoctom je 0,0002.

Ja myslim, ze ten dokument je tak nekonvencny, ze ludia z toho prijmu len nieco, zbytok vezmu jak fantaziu a proste tu je vidno, ze este niesu na toto pripraveni, preto bol tento dokument kritikou takto zvozeny, ludia proste nechcu pocut nieco ine, chcu tie svoje verzie, ktore su pre nich staticke a nemenne. Keby som bola kunshistorik, tak som na toto zamerana a patram po tom. Mozu sa smiat z Danikena, ze je fantasta, ale on aspon nesedi doma na prdeli, neopisuje od inych a chodi sam, cestuje na tie miesta, dedukuje a prezentuje svoj nazor. Vidi to svojimi ocami a po nikom sa neopici. Moze sa myslit v niecom, ale podla mna to ma urcitu logiku, len spolocnost nechce vybiehat zo zabehnutych kolaji - sak to je hroozne neuveritelne, ze tu mohli byt ine civilizacie, no to urcite, ze? Ja som si pozbierala fotky z netu, a spravila som si album starovekych astronautov a to sa proste popriet neda, ani malby na egyptskych freskach a stenach, ani sumerske, peruanske a mayske sosky ludi v skafandroch a dychacimi pristrojmi. A kazdy nech si zije v tom svojom, ja som ochotna toto pripustit...teda docela dost pripustit.
Perun
Vetřelci Dávnověku
13. 12. 2012 7:55

Ze začátku to šlo nějakej ten díl , ale po čase a více dílech už to bylo čím dál víc na hlavu a podle nich za všechno mohou mimozemšťané. Některé věci jsou totálně absurdní. Ale i tak je to zajmavý to shlédnout.